Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#49951) ígyvanferi válasza jmuranyi (#49944) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Lehet, hogy ezt néztem elsőre én is, és akkor valóban 28,5-29 cm-es cipőkben futok, igen.

(#49952) bandus válasza danielsz (#49948) üzenetére


bandus
veterán

erdekes, nekem ennel kb fel centivel hosszabb a labam, 26.5 es 26.8 de 42.5-eset hordok minden nike cipombol legyen az futo vagy utcai es van vagy 15 par :D egy kivetel az osregi lunaracer 43-as, fel is vizholyagzik tole mindig a labam.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#49953) xy.zsolt válasza bandus (#49952) üzenetére


xy.zsolt
őstag

Ez tényleg fura mert a pega37-ből kb a 44es lenne jó neked....már ha futni is szeretnél benne. Szerintem

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#49954) bandus


bandus
veterán

suunto 7/9-ről mi a véleményetek? szerintem már a 7-es is tud mindent, és van benne barometrikus magasságmérés. a 9-es nyilvn komolyabb, de talán a 7-es 12 órás üzemidejével is megbarátkozom. nekem külsőre jobban tetszik a garminnal, olcsóbb is, és ha kiliannak jó, akkor valószínűleg nekem is :D

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#49955) zzola válasza bandus (#49954) üzenetére


zzola
félisten

Garmin rulz.
:DDD

(#49956) Dottorei válasza nepszter1 (#49946) üzenetére


Dottorei
tag

ezekből a cumulus de amúgy kayano vagy nimbus esetleg gt 2000

(#49957) Studi válasza Dottorei (#49956) üzenetére


Studi
addikt

cumulis és nimbus neutrális, kayano és gt2000 stabil, nem?

(#49958) norby_42 válasza bandus (#49954) üzenetére


norby_42
aktív tag

Néztem mostanában nagyon, de (SZVSZ)
- Suunto 7: Wear OS, a sportóra rész egy alkalmazás. Az okosóra nem vonz, jobbnak tűnik egy dedikált megoldás
- Suunto 9: ebből meg csak a Baro kéne. A sima pár nekem nem fontos dologban több, mint a régi Spartan széria. A felület pl nagyon hasonló, mint az én 3-4 éves órámon. De célszerszámnak tök jó

Az App meg megintcsak ízlés kérdése, csak mobilon fut, nekem pl. bevált.

Eat pasta, run fasta

(#49959) Hi!King válasza norby_42 (#49958) üzenetére


Hi!King
őstag

Fú, nem is tudtam, hogy a Suunto 7-en Wear OS van. Érdekes, a Polar M600-ban már megbukott ez a koncepció. Ahogy látom a Suunto 7 aksi ideje a gyári adatok szerint 12 óra trackeléskor, ami elfogadható, de ilyen árkategóriában nem számít jónak, ez gondolom épp az okosóraságának köszönhető. Érdekes, az Ambit 3 Peak a specifikációk alapján nagyon jó ár-érték arányú óra volt, ennél meg ellenkezőjét látom ha kizárólag a specifikációkat nézem. Ennél nem sokkal drágábban Garmin Forerunner 945 van, vagy kb. ennyiért Polar Grit X vagy Vantage V.

(#49960) bandus válasza Hi!King (#49959) üzenetére


bandus
veterán

huh, köszi. erre a grit x-re most felállt :D nem is értem miért nem néztem meg a polar-okat, elkönyveltem, hogy elmaradottak és hogy korábban voltak gondok a vantage m-mel és v-vel is. a grit x ről nem is hallottam, de tetszik is, 40 órát tud gps-szel és van benne barometrikus magasságmérés. már csak meg kell néznem kedvenc rainmakerünk elveszi-e tőle a kedvem :D

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#49961) Dottorei válasza Studi (#49957) üzenetére


Dottorei
tag

(#49962) bajnokpityu válasza Hi!King (#49959) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Utcánkban van egy futó csajszi, blogja van, meg minden.
Suunto Ambit3 Sport az órája. Valami nem stimmel. nekem ugyanarra a körre 1.2km környékét mondja az óra, (de a samum is, és a telóm is kb ugyanazt mondja, úgyhogy elfogadom hitelesnek) közben neki 2km-t! nekem a 245 magassági mérése nagyjából stimmel a stravaval ( max 10%, nincs benne baro, az orosz és Eu muholdakat figyeli), neki meg 20%ot eltér a stravatól. Ha jól tudom a strava felületmérője pontos, tehát jól méri az emelkedőt.

homályosítsatok már fel plz.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#49963) ígyvanferi válasza bajnokpityu (#49962) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Mi a kérdés? Erősítsünk meg benne, hogy jó órát választottál? ;]
Meg kell nézni amúgy a trackjét. Mindig ekkora a különbség vagy csak egyszer fordult elő? Útvonaltervezők is 1,2-nek hozzák a távot és neki konstans 2-t mér, akkor legalább egy restart kellene az órájának vagy szakszerviz. Ha csak egyszeri eset, az előfordul. Barométeres magasságmérés nincs amúgy a Sportban sem.

Bandus: az Esőcsináló tesztje már a Suunto 7-től is el kellett volna, hogy vegye a kedved kapásból. :DDD Nem volt túl jó véleménnyel róla tavaly ilyentájt. Nem tudom azóta a szoftveres hiányosságokon csiszoltak-e. Amúgy a gyári 12 óra rögzítéssel a gyakorlatban a fele se. És akkor még zenét mondjuk nem is hallgattál vele. Nem is értem egy terep ultrás miért ilyet használ. Már ha nem csak a promo eseményeken, egy-két masszív powerbankkel a zsebében. Mondjuk szerintem Kipchogen sincs minden edzésen a zsírúj Coros.

[ Szerkesztve ]

(#49964) norby_42 válasza ígyvanferi (#49963) üzenetére


norby_42
aktív tag

Fél éve van Suunto Trainer-em, előtte Garmin FR15 volt, ugyanazokra a távokra kb. ugyanannyit mondanak, nincs 42% eltérés.
Lehet a bloggerszorzót látod ;]

Eat pasta, run fasta

(#49965) bajnokpityu válasza ígyvanferi (#49963) üzenetére


bajnokpityu
félisten

nem, azt én tudom :D

5 kör 10k, ezt irta neki. nekem meg visszaszámolva valahol 1.2km környékére jött ki sok kör átlaga. teljesen ugyanolyanak tűnik a vonalvezetés. csak az érték nem stimmel.

samu csinálta hogy valamiért, amikor felrakta a futást stravara, akkor lerövidült az idő. igy jött ki nekem, az ólomlábúnak 4perc/km es FM terepen. stravaban át kellett állítani race-re és megoldódott, de ez közismert szoftveres gond, a samsung health és a strava között. meg simán lehet, h már rég javitották.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#49966) sutirablo válasza bajnokpityu (#49965) üzenetére


sutirablo
csendes újonc

Én tudom a választ: ne stalkold a környék futó lányait!

:DDD

(#49967) sutirablo válasza sutirablo (#49966) üzenetére


sutirablo
csendes újonc

Sziasztok!

Próbálgatok variálni a futásaimon, mert kicsit platóztam, úgyhogy reggel aerob edzésre mentem el, de annak ellenére, hogy sokkal lassabban és alacsonyabb HR-rel futottam a megszokottnál, hamarabb elfáradtam, párszor majdnem meg is álltam.
Ez miért van? Nem elég hatékonyan az aerob tartományom, vagy a forma nem jó? Vagy csak a boldogság hormonok hiányoztak?

(#49968) ígyvanferi válasza sutirablo (#49967) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Nekem azt írta ezzel kapcsolatban egyszer Tom, hogy mindenkinek van szürke zónája a tempót illetően, amire nincs beedzve, felkészítve. Pl. valami köztes tempó, ami a lassú izomrostoknak gyors, a gyorsaknak lassú, ezért mindegyik küszködik. Vagy ahogy írod, a szokásosnál lassabban futottál, amihez főleg a lassú rostokat használtad, de ehhez nincsenek még hozzászokva.

(#49969) bandus válasza ígyvanferi (#49963) üzenetére


bandus
veterán

nem néztem meg a teszteket már tegnap este, reggelre pedig megtaláltam, hogy mi kell nekem :D gondolom kilian a 9-essel nyomja, nem a 7-essel.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#49970) Studi válasza Dottorei (#49961) üzenetére


Studi
addikt

Épp ezért írom. :) Írt két neutrálisat, hogy melyiket, te írtál válaszként még neutrálist, és két két stabilt. Ami nem jó helyettük. :)

(#49971) Agony válasza sutirablo (#49967) üzenetére


Agony
aktív tag

Az időpont is befolyásolhatja, hogy hogy megy a futás edzettségi szinttől függetlenül.

Én világ életemben délután/este (17 óra után) futottam és nagy ritkán ráveszem magam, hogy reggel menjek egy lazát, akkor érezhetően magasabb a pulzusom, koordinálatlanabb a mozgásom, az egész olyan esetlen... délután meg minden rendben van.
Szóval ha már jó ideje követsz egy edzés sémát, arra rááll a tested és ha nem is bemelegítés szintjén, de valahol tudat alatt felkészül a terhelésre, aztán ha ezt megborítod lehet ilyen diszkomfort érzés.

A kajáról nem is beszélve, mert hiába vagy reggel kipihent, lehet teljesen más az energiaszinted mint a megszokott futásaidnál és ezért érzed magad enerváltnak, mert az esti futásokra már fel vagy töltődve a nap folyamán bevitt kajából.

Engem a reggeli futással a világból ki lehet kergetni és versenyekből is az éjszakaiakat szeretem, másnál meg pont fordítva, van olyan ismerősöm aki csak azért nem indult egy félmaratonon, mert sötétben volt (pedig belvárosban zajlott kivilágított utcákon) vagy ugyanígy volt aki Ultrabalaton éjszakai szakaszt nem akart vállalni és nem azért mert félt.

Szerintem érdemes lenne megpróbálnod egy azonos távú és tempójú edzést egyik nap reggel, másik nap pedig a megszokott időpontban megcsinálni aztán lesz összehasonlítási alapod. :K

Start with a whisper, end with a scream!

(#49972) inf3rno válasza ígyvanferi (#49968) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja ezt aláírom. Szerintem nem feltétlen az izomrostokkal van a gond, hanem azzal, hogy nincs begyakorolva, hogy mi a hatékony mozgásforma arra a tempóra. Én is amit nem érintek tempót, azon baromi szögletesen mozgok. Aztán még lehet olyan dolog is, hogy lehet, hogy távban azonosat futott, de mivel lassabb volt, ezért időben jóval tovább tartott. Pl engem egy 4 órás kirándulás sokkal jobban kifáraszt, mint egy 1 órás futás azonos távon. Egy edzésből mondjuk csak tippelni lehet, az is lehet, hogy éppen rossz napja volt.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#49973) inf3rno válasza Agony (#49971) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem kb. tök mindegy, volt, hogy nem aludtam éjszaka és 5-kor kimentem futni, akkor is remekül ment. Meg úgy is, amikor korán keltem. Gondolom hála a teljesen felborult bioritmusnak ugyanolyan középszar minden időpontban. :D Általában a délutánt jobban szeretik az ízületeim, kevesebb bejáratás kell nekik, azért akkor szoktam futni, meg mert halogatom állandóan.

Buliban hasznos! =]

(#49974) danielsz válasza Agony (#49971) üzenetére


danielsz
tag

Én is ritkán futok reggel, mondjuk hétköznap csak délutános műszak előtt játszana a dolog, de mire felkelek+megreggelizek, lesz fél 11 legalább, mire elindulok, utána ebéd+készülődés. Mondjuk éhgyomorra elindulni nem okozna nagy problémát szerintem, csak alapból érzem, hogy még nem az igazi a mozgásom :D Amikor enerváltnak érzem magam, az kb. mindig azért van, mert egy korábbi terhelést nem bírtam kipihenni teljesen, pl. tavalyi bajai FM után kénytelen votlam tartani 4 nap teljes pihenőt, de aztán utána szombaton még eléggé megnyomtam egy terepfutást, másnap már csak muszájból mentem ki futni, a pulzusomon nem látszott a különbség, de a szervezetem nagyon nem kívánta :D

[ Szerkesztve ]

(#49975) Agony válasza inf3rno (#49973) üzenetére


Agony
aktív tag

Igen én is ezt vettem észre, hogy a délutáni/esti futás sokkal gördülékenyebben megy azonos tempón, mint egy reggeli. Mostanában ha két futás van egy nap, akkor az egyik délben megy, a másik meg ötkör, így a rövid átmozgatóra már be van járódva a test, a délutáni előtt meg pont jó átmogató a déli. ;] :P

Start with a whisper, end with a scream!

(#49976) inf3rno válasza danielsz (#49974) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem jó előtte kajálni, az rendesen belassít.

Buliban hasznos! =]

(#49977) danielsz válasza inf3rno (#49976) üzenetére


danielsz
tag

Közvetlenül nem is, de előtte 2 órával még lehet kajálni okosan.

(#49978) Hi!King


Hi!King
őstag

Annak ellenére, hogy én reggelente futok, mondjuk ezt kényszer hozta, délután többre vagyok képes, és érzésre könnyebben. Viszont reggel azonos iramban lejjebb van a pulzusom. Igazából erős iramban alacsonyabban a korlát, amit még bírok reggel.

(#49979) myckey


myckey
veterán

Szombaton és vasárnap a Zemplénben jártam, a legmagasabb részén.(900m körül, meg a kilátó) Többet terveztem ettől, de szerdán kicsit sérült a combközelítőm ( 1:52-3:40 p/km tempók között futottam erőseket, dombon meg síkon ) érzékeny volt még hétvégén is, és inkább nem variáltam az utazással sem, "helyben" intéztem...nem bántam meg.

Első nap, 24,3km - kb. 900m emelkedés, mt3:24.(10km ben volt kb.800m emelkedés), vége felé még rendben voltam 2:53 pace-re.hidegebb színek a lassabb, melegebb a gyorsabb.







háttérben a Felvidék, Északnyugati Kárpátok, Kassa irányába kb.

Ezt nagyon szerettem, nem készültem különösebben, utólag itthon láttam hogy nehezen járható, sűrűn benőtt terület, ráadásul gázló és odafent annyi hó volt, hogy mindenhonnan ömlött...2x is eltévedtem ezen a területen, meg bokáig jártam a vízben és az okt jelzés is elkopott. Improvizáltam, mindenen keresztül.. azóta is be van gyulladva, ahol belém állt ez meg az.

Második nap, ez nagyon rosszul indult, vagyis a fejem nem akart indulni...sikerült 2 és fél órát aludnom, nem voltam túlzottan kipihent kora reggel ( az előző napok miatt sem ). Kínlódás után rászántam magam, nem bánom. 24km, 900-1000m emelkedés, mt3:15 , végén ment még 2:38pace. Szebb idő volt, 6 fok körül ( 2-3 fokkal hűvösebb ) de kevésbé szeles és inkább napos. Miután felerőszakoltam magam, lefele le is került a sapka, csősál és a hosszú második réteg gatya is, néztek is egy páran odalent, csak a szokásos. Nagyon jól éreztem magam a végére, sikerült is 2-5 perc + - körüli tempókat mennem a végén, 4-5km ben. kb.



Kárpátalja irányába, Északkeleti-Kárpátok vonulata, távolban.Szépen el lehetett látni. Középen egy klassz gerinc út vitt le a határon, most erre indultam le.

Ismét volt szerencsém, jópofa, kedves emberekhez, is.. sok sok pozitívummal gazdagodtam.
Nem olvastam vissza, bele sem manapság... de mindenkinek mindenhez gratulálok, utólag is, bármi is legyen az, és kitartást, ha úgy adódik.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#49980) Chuck Norris válasza myckey (#49979) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Szép lehetett, ha jól látom a trekken volt benne, az egyik kedvencemből, az kis északi zöldből is egy kicsi?

(#49981) norby_42 válasza myckey (#49979) üzenetére


norby_42
aktív tag

:C

Gyönyörű, imádom ezt a részt (is)

Eat pasta, run fasta

(#49982) myckey válasza Chuck Norris (#49980) üzenetére


myckey
veterán

Volt, mindkét nap a zöldhatáron, ( zöld jelzésen ) Igen. Első nap kevés, de második nap egy jó 2km kb, végig a gerincen, ellenkező irányban. ( mentem volna tovább is rajta, de szorított az idő.)

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#49983) tomcica válasza myckey (#49979) üzenetére


tomcica
Topikgazda

szep :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#49984) zzola


zzola
félisten

Öröm és bódogság van!
Heccből hétvégén (újra) rányomtam Players Room webshopban a Pega 36-ra.
Ma sikerült átvenni, 16200- pénz volt, piros 43-as...

:))

Sajnos én is azzal küzdök, mint sokan mások, két talpam között fél szám eltérés van...

[ Szerkesztve ]

(#49985) xy.zsolt válasza zzola (#49984) üzenetére


xy.zsolt
őstag

emag-os rendelésemnél én is befürödtem a 3mm eltérés miatt....küldhetem vissza. Most egy koromfekete epic react flyknit-tel szemezek 85€-ért....fájdalom küszöb felett van már :) És lehet a 2es verzió jobb kb ugyanennyiért. Ma sikerült úgy futnom hogy a cad 176 (+/- 2) volt kb stabilan...4.50es tempó a Lidl csukában és végre semmim nem fáj utána. Ez 5km volt és ezt kéne kitolni 10km-re júniusig

[ Szerkesztve ]

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#49986) ígyvanferi válasza zzola (#49984) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Volt hozzá valami kupon? 18 ezerre emlékszem. (Abból -10%-kal ki is adja mondjuk.)

(#49987) zzola válasza ígyvanferi (#49986) üzenetére


zzola
félisten

Igen, eladó mondta, hogy regisztráljak be ingyen clubkártyára és adnak 1x -10%-ot...

(#49988) Chuck Norris válasza Hi!King (#49600) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Nem hittem volna de a szegmensek tudnak motiválni engem is, végre találtam egy értelmeset, mivel tegnap kiírta, hogy második lettem rajta nem sokkal lemaradva. Gondoltam ma akkor odakoncentrálok egy kicsit, futás előtt egy bő órával megettem két csokis rétest, hogy meglegyen a kraft, a szegmensig csak úgy kellemesen futottam, aztán amikor odaértem próbáltam odarakni magam, nagyon szép kényelmesen meg is lett. Mondjuk nem olyan nagy szám az egész, csak motivációs okokból írtam a bejegyzést hátha másnak is segít, amúgy erről van szó: [link]

(#49989) válasza Chuck Norris (#49988) üzenetére



addikt

Én pont emiatt nem szeretem a szegmenseket. Pl normálisan csak kimegyek egy edzésre, lefutom a 12km-emet kényelmes 5:00 körüli tempóval, közben érintek 4-5 szegmenst is és betesz 84. helyekre.
Ezt meg semmi értelme összehasonlítgatni a többiekkel, amikor látom, hogy az élmezőny meg nyélgázon lefutja 2 perccel gyorsabban, nyilván csak arra az 1 km-es szakaszra rágyúrva.

Így egy 12km-es edzést hasonlítunk, egy 1km-es versenytempóhoz, nem igazán informatív. És akkor a biciklisekről meg görkori/rolleresekről nem is beszéltünk.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#49990) Hi!King válasza (#49989) üzenetére


Hi!King
őstag

Nem értem miért baj, hogy egy kényelmes edzésen érintve nyilván nem te döntöd meg a rekordot. Ez inkább olyasmi, mint egy verseny, ha meg akarom dönteni, legközelebb visszamegyek, és megfutom gyorsan azt a szakaszt. Én volt hogy interval edzés alternatívájaként néhány szegmenst néztem ki, és azokat futottam meg gyorsan. Aki meg a bicajozását futásnak menti, annak lehet flagelni a trackjét, legtöbb esetben nem csalók, hanem véletlenül importálták futásnak. Engem ami zavar, az inkább az, ha valakinek határeset, de úgy tűnik hibás a GPS trackje.

(#49991) Dottorei válasza Hi!King (#49990) üzenetére


Dottorei
tag

majd a maszkban futástól lesznek új rekordok - a kardiológián

[ Szerkesztve ]

(#49992) Hi!King válasza Dottorei (#49991) üzenetére


Hi!King
őstag

Ha megdönti valaki a rekordom, flagelem, hogy nem maszkban futott.

(#49993) xy.zsolt válasza Chuck Norris (#49988) üzenetére


xy.zsolt
őstag

A bringás szegmenseknél nagy küzdelmek mennek (legyen az rövid vagy hosszú), de valahogy a futásnál én sem érzem fontosnak. Esetleg a hosszabb szegmenseknek látnám értelmét itt is.

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#49994) xy.zsolt válasza Hi!King (#49992) üzenetére


xy.zsolt
őstag

Na, én maszkban még a -10°c-ban sem futottam....és nem is fogok :)

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#49995) bandus válasza Hi!King (#49992) üzenetére


bandus
veterán

honnan fogod tudni? :P

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#49996) Hi!King válasza bandus (#49995) üzenetére


Hi!King
őstag

Csak ráfogom, hogy biztos csalt :-)

(#49997) Chuck Norris válasza xy.zsolt (#49993) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

ÉS @Pá, Én sem érzem egyáltalán fontosnak, pont csak annyira, hogy egy kis pluszt adott a mai futáshoz, hogy ne ugyan az legyen mindig egymás után, mert az nagyon el tudja venni a kedvemet egy idő után, viszont csak a szegmens miatt se mennék el futni. Aztán ha holnap valaki gyorsabban szalad fel a Gádor utcán akkor egészségére :)

Ezek a szegmensek amúgy hogy jönnek létre, bárki kijelölhet egy útvonalat?

[ Szerkesztve ]

(#49998) tomcica válasza Chuck Norris (#49997) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Meg a vegen az lesz,hogy fel kell mennem megnezni azt a Gador utcat ;] gumival is lehet futni,vagy az nem ad bonusz pontot? :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#49999) Zozo0525 válasza Chuck Norris (#49997) üzenetére


Zozo0525
őstag

persze, stravaba
https://www.youtube.com/watch?v=CJCarMOLqxY

(#50000) xy.zsolt válasza Chuck Norris (#49997) üzenetére


xy.zsolt
őstag

igen, bárki. Az sem baj ha csak te futsz rajta....úgyis magadat kell elsősorban legyőzni.

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#50001) válasza Hi!King (#49990) üzenetére



addikt

Inkább csak az a baj, hogy nagyon rövidek a szakaszok. Az én környékemen legalábbis egy szegmens jellemzően 0.5 - 2 km. Azt még pont bármelyik jancsihuszár ki tudja futni kakaóra, ha megküldi rendesen. Viszont annyira meg már hosszú, hogy nekem elbacná az edzésemet, talán még a másnapit is, ha maxra kifutom a 1.5km-ert. ÉS annyira azért nem fontos.

Ha inkább 5-10km-es szegmensek lennének, akkor rögtön visszavenné a wannabee jóskák kedvét és tényleg csak az értelmesebbje maradna benn, úgy még meg is érné beáldozni egy edzést, hogy az ember kifussa rendesen és lehetne egy barátságos vetélkedést csinálni belőle. És ha valaki kifutja 3:00-val a 8km-t is, azt már nem sajnálom tőle, emelném kalapom. :D Röviden: úgy érzem az valamivel reprezentatívabb lenne, mint az ilyen kis 7-800m-es szakaszok.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#50002) Perillustris válasza (#50001) üzenetére


Perillustris
senior tag

5-10 km nem is szegmens lenne már, az sokaknak komplett edzés, nem szakasz. Ráadásul ha valaki nagyon akar, legfeljebb görkorcsolyával megy.

Nekem ez a "kedvencem": [link]

Nem hiszem, hogy valaha is lesz esélyem. :(((

Perillustris

(#50003) itouchfan válasza Perillustris (#50002) üzenetére


itouchfan
senior tag

Itt valószínűleg bekapcsolva maradt aztán ahogy a kocsival mentek fel, lemerte azt is... Vagy sima mérési hiba, nemtom :U

„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”

(#50004) xy.zsolt válasza Perillustris (#50002) üzenetére


xy.zsolt
őstag

Én csináltam 28km-es papírsárkány alakú bringás szegmenst is 🙂 Azért jó mert mindegy honnan fúj a szél, kapod minden oldalról

[ Szerkesztve ]

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#50005) inf3rno válasza Chuck Norris (#49988) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ezeknél nézi az irányt is a Strava, vagy hogy megy ez? Lehet én is megpróbálkozok itteni szegmenseknél rekordot dönteni. Mellékutakon, ahol senki nem jár. :D

Buliban hasznos! =]

(#50006) xy.zsolt válasza inf3rno (#50005) üzenetére


xy.zsolt
őstag

számít az irány....különben pl egy dombon kinek lenne esélye felfelé :D

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#50007) Chuck Norris válasza tomcica (#49998) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Sőt láttam is valahol az utca elején egy gumist, ha úgy alakulna tőle kaphatsz is egy sallert ;]

Köszönöm a szegmes gyártási tippeket is :R

(#50008) ígyvanferi válasza Perillustris (#50002) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Ha kitartóan flageled az embereket, akkor még lehet. ;]
Nekem ide 55 mp-et ír PR-nak. Sokat kell még faragni a 2 mp-hez. :((

(#50009) inf3rno válasza xy.zsolt (#50006) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát igen, pont erre gondoltam én is, hogy megfutom hegynek, aztán valaki meg lefelé lenyom. :D

Buliban hasznos! =]

(#50010) válasza Perillustris (#50002) üzenetére



addikt

Jaja, pont ez lenne a lenyeg, hogy edzest merjunk edzeshez. Ne pedig random sprinteket, random edzes szakaszokhoz, mint ami most van.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#50011) Hi!King válasza (#50001) üzenetére


Hi!King
őstag

Itt akad 5-10 km-es is néhány, csak az a baj eléggé elcseszett útvonalakon.

Mondjuk én annak ellenére is, hogy kisebb távokon gyenge vagyok, épp a 0.5-2 km-eseket szeretem jobban, mert azok cseszik el kevésbé az edzésemet. Ugyanis azok sokkal könnyebben beiktathatók résztávozásnak, és nem csinál totálisan ki, mint ha egy 10 km-est futnék 10 km-es versenytempóban.

(#50012) Hi!King


Hi!King
őstag

Amúgy azon szegmensek nagyon rosszak, amelyek ilyen 8-as vagy más alakban visszatérnek valahol önmagukba, vagy több kört csinálnak ugyanott. Ilyenkor siman van hogy valakinek egy töredék akkkra útvonalat is elfogad. A környéken van egy atlétika pálya, ahol 5 körön világrekordok születtek emiatt.

(#50013) Studi válasza (#50001) üzenetére


Studi
addikt

Be kell kedvencelni a téged érdeklő szakaszokat. A Margitszigeten például 100 különböző teljes kör van, más indulási pontokkal. Ebből ki kell választani, ami neked érdekes, és akkor azt előre teszi. A többit lehet rejteni is. Érdemes kicsit garázdálkodni a Strava online felületén, lehet ott finomhangolni.

Mondjuk én nem másokhoz hasonlítom magam, a saját fejlődésemet viszont ezeken jól lehet követni.

(#50014) LanyUs


LanyUs
senior tag

Fél év alapozó + fél év emelt alapozó hatására már 06:00 a reggeli aerob zsírégető tartományom, de tomcica által javasolt 800/200 darabolt tempót nem tudom kitartani 04:10-20-on általában 600m-ig jutok max. HR-en és kb. 150-200m alatt esik vissza a pulzus.
600/400-al is mehet az edzés? Ma pl. 6 km laza után 6 db 600/400 ment. Jó ez így? Ti hogy szoktátok?

(#50015) ígyvanferi válasza (#50010) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Nem, pont nem ez a lényege a szegmenseknek. Már csak az elnevezésből adódóan sem. Kompett edzést komplett edzéshez ettől függetlenül miért ne lehetne hasonlítani? Ezt nem értem. Ehhez semmi köze, hogy valaki megfut-e egy szegmenst vagy elkocog rajta és így nem kerül be az első 10-be.
Én pl. meg szoktam ezeket futni, a szülővárosomban is van pár, amin enyém a CR, és itt a környékünkön is beleveszem egy-egy gyors edzésbe időnként az útba eső szegmenseket. Semmi jelentősége, nyilván, ráadásul otthon is, itt is ismerek pár futót, akik ha akarnák, könnyen jobb időt futhatnának, de őket ez úgy tűnik nem érdekli, szóval maradok én az elsők között.

(#50016) sutirablo


sutirablo
csendes újonc

Köszi a válaszokat mindenkinek, aerob futással kapcsolatban. Azóta mentem még egy lötyögőset - volt itt arról szó, hogy nyomás alatt kell tartani testet, úgyhogy most a szétesős futások után másnap megyek ilyen pihentető(nek szánt) köröket - most jobban ment, de van még mit fejlődni. Valószínűleg nekem tényleg ez a szürke zónám, de eszembe jutott, hogy lehet azért is volt ennyire gyötrelmes az első aerob zónás futás, mert az órám a normál a beállításaimon volt (tempo futáshoz passzoló power alertek) és egyrészt folyamatosan csesztetett, hogy lassan megyek, masrészt a pulzus még nem ment érzésből és mivel a HR zóna jelzés sem volt beállítva ezért folyamatosan azt nézegettem, a pulzus görbe sem volt túl sima. Ez sem a sikeres edzés titka :)

Amúgy a többi változó állandó volt: időpont, táv/edzés hossza, alvás, kaja.

(#50017) myckey válasza LanyUs (#50014) üzenetére


myckey
veterán

Gratulálok a fejlődéshez :R

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#50018) LanyUs válasza myckey (#50017) üzenetére


LanyUs
senior tag

Fájdalmas a kilépés a komfort zónából :) Főleg, hogy soha nem edzettem magas pulzuson. A helyi srácok közül többen 41 perces 10K-val bírnak, így őket el is engedem 600m után :D Persze magamhoz képest nézem a fejlődést, de csak egy tiszta 45 alatti 10K, mint idő elleni verseny nem motivál annyira, mint a versenyszellem másokkal. Viszont az nekem az alapozás ellenére is elérhetetlen jelenleg... Valóban nem lehet megúszni a kigyorsítást :))
A terepet jobban kedvelem újra. Ha már nem a városban keverek sokkal jobban esik...

(#50019) HKorn válasza LanyUs (#50014) üzenetére


HKorn
addikt

Az igen, az én tartományaim 6:30-as tempónál 40perces futásnál kb úgy néznek ki, hogy 3 perc aerob <140, 17 perc anaerob >142, 20 perc extrém >162

Még egy év után is majdnem hasonló volt, most covid miatti reset hatására ez most romlott is. De már lefosom, csak futok érzésre, majd lesz jobb is.

Run&Ride

(#50020) tomcica válasza LanyUs (#50014) üzenetére


tomcica
Topikgazda

persze h lehet,onnan kezdd amit megbisz csinalni,ahogy fejlodsz majd noveled :K

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#50021) LanyUs válasza HKorn (#50019) üzenetére


LanyUs
senior tag

Biztatásképpen mondom Neked és Mindenkinek! ( Kezdőnek, újrakezdőnek, visszaesőnek és túlsúlyosnak )
07:40 / 1 darab km kezdtem 1 éve ( igaz előtte is futottam és kihagytam 1 évet ), de kb. 100m után lihegtem, mint a kutya 192/118 voltam. Elég sokáig ezen a tempón maradtam, aztán lett 07:30, 07:20, 07:10 ... Nem toltam gyorsabban, még akkor sem, amikor megelőztek a csajok a városban. Tehát türelem, kitartás és kialakul az alap! Nem kell rohanni, így a sérülés is többé-kevésbé elkerül...
HKorn: legyél örömfutó, az majd mozgásban tart és az a lényeg :R

(#50022) myckey válasza LanyUs (#50018) üzenetére


myckey
veterán

Én meg az ellenkezőjével barátkozom...: )

Jó helyen vannak a helyi srácok, meg az összes többi ember is, nem vagytok egyformák. Eddig is szépen haladtál, a leírtakból következtetve. Idővel majd alakulnak a számok, a befektetett energia kifizetődik, azt nem lehet elkendőzni.
Szép dolog a versengés,(ismerem jól) de még szebb, hogy már annyira szereted az egészet, hogy az életed részévé vált és számos dologgal gazdagodsz általa...

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#50023) myckey válasza LanyUs (#50021) üzenetére


myckey
veterán

Én most is lihegek 100m után ,ha ilyeneket csinálok :P


de más után is, amihez nem hogy 100, de még egy méter sem kell.
Várom a fejlődést.... :D

#50019HKorn
Na akkor Te is haladsz ötről a hatra, és ez már teljesen más hozzáállás, mint amiket eddig leírtál. : )

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#50024) tomcica válasza LanyUs (#50021) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ha valakinek nincs gyakorlata az elezo munkaval,akkor kell nehany het atmenet. Egy rovid gyors porgos pl 30mp gyors (90%) es 2perc laza,ezt 5db-al megkezded hetente noveled a db szamot.10ig eleg.Joleso porges,de azert hosszabb mint amit alapozaskor hasznalunk nehany db repulo gyorsito.
Masik pedig a versenytempodon (mondjuk amin a 10K-t futod majd) 1perc tempo 1perc laza,ebbol 10db-al kezdesz es a tempos reszt noveled 30mp-vel egesz fel 3percig nehany het alatt.
Harmadik fontos edzes a hetvegi joleso,de hosszu 90-120perces km gyujtes.
MInden mas laza es rovidebb ebben az idoszakban,4het ilyen atvezeto es ha jol reagal a tested ra,akkor a hetvegit 70-90-re csokkentve mehet meg nehany het,ahol mar nem idore tortenik a gyors munka,hanem tavra pl. 800-1000m-ek es 200-400m-ek azon a sebessegen amit eddig kiepitettel a 4het alatt.
Nem szabad irrealisan gyors sebsseget gyakorolni (es szetesni kozben) az elso nehany ev gyorsitasa soran.Kesobb is csak ovatosan majd. :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#50025) norby_42 válasza myckey (#50023) üzenetére


norby_42
aktív tag

A felső grafikonon mit látunk, a csúcson ugrottál egy nagyot?
;]

Eat pasta, run fasta

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.