Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4751) tomcica válasza Aristeus (#4747) üzenetére


tomcica
Topikgazda

heti 3x rendes futassal egy bizonyos szintig komolyan fel tudsz fejlodni,utana viszont majd kelleni fog meg tobb

ha ezek a versenyek motivalnak akkor akar komoly tempoedzesnek is hasznalhatod oket pl. 80%-on vegigfutva v 90%-on de nem teljes versenyiramban,utana pedig folytatni a heti tervezett edzeseket (ergo nincs rapihenes kulon a versenyre)

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4752) boygabi_


boygabi_
aktív tag

Életem első félmaratonja: tavaly tavasszal kezdtem el futni egy kis súlyfelesleg miatt. Nehéz kezdet volt az biztos. Utána egész évben futogattam szépen a saját kis tempómban max olyan 7 km-es távokig sikerült növelni a futást. Aztán jött a hoppáré, hogy nekem egy félmaratont idén le kell futnom és miért ne legyen ez az első nagy rendezvény az évben a vivicittá. Erre szépen készülgettem a futanetes edzésterv alapján a télen ahogy tudtam sokszor munka után fáradtan sötétben vacak időben.
Az eredményem 2:02:12. Első célom az volt, hogy túléljem, titkon pedig az, hogy becsússzak 2 óra alá. Elégedett vagyok a teljesítményemmel nagyon. Egész jól ment a dolog az elején szépen sorra előzgettem az embereket. Nem akartam nagy tempót futni de szerintem kicsit túl gyors voltam az elején. Kb, 12 km-nél elkezdtem fáradni kicsit. 15-nél előjött a combcsontom forgóinak az enyhe fájása. 18 nál már nagyon ki voltam. Végig 3/3 levegővel futottam de itt néha a 2/2 vel sem haladtam csak mint a csiga. 19-nél egy akkora mélypont, hogy nem akartam de meg kellett állnom. Gyalogoltam mert annyira elsavasodtam, hogy mondom ezt így ne erőltessük semmi értelme. Amúgy is a margit-hídon mentünk fölfelé. Ezután újra erőre kaptam, már amennyire egy ilyen után lehet :) és életem leghosszabb 2 kilóméterét futottam le a célig. Ott reggel még az volt a tervem, hogy legalább 500 métert kifutok még lazán, hogy levezessem a dolgot, de annyira nem ment, hogy a cél után egy korláton ülve szedtem össze magam.
Ez a savasodás nagyon szemét egy valami. Pedig az összes frissítési ponton ittam leginkább vizet, aztán iso italt, banánt, szőlőcukrot, de úgy látszik valami nem volt kerek. Lehet túlhajtottam magam és nagyon meleg is volt. Mindenesetre nagyon jó érzés, hogy sikerült megcsinálnom. Köszi, hogy elolvastátok.

(#4753) Polacheck válasza Aristeus (#4741) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

A tegnap engem is brutálisan megviselt. Az elején mentem a 2 órás lufival, de 9 körül feladtam a tervezett időt és átálltam egy lazább tempóra, viszont 18 környékétől konkrétan csak az tartotta bennem a lelket, hogy már látni a végét. Nagyon kemény verseny volt a tegnapi, sokan megszenvedték. Nekem egy remek napszúrást is sikerült begyűjtenem a végére.

less qq more pewpew!

(#4754) mate317


mate317
tag

ne értsetek félre, nem bomlasztani akarok, de biztos, hogy mindenkinek való a futás? ez a topic tele van azzal, hogy itt fáj ott fáj, tegnap is láttam a városban egy futót aki bicegve ment haza a félmaratonról. előző nap a futópályán pedig egy nőt, aki hiába nyomott le rengeteg kört elég jó tempóban, kartempó nélkül, rossz tartással futott, mint egy 80 éves papó. azt aláírom, hogy a keringést, a tüdőkapacitást mindenkinél javítja. de a margitsziget is tele van olyan futókkal, akik olyan mozgással haladnak, hogy az szerintem egyrészt nem lehet nekik élvezetes, másrészt többet árt, mint használ. az okot ott látom, hogy nagyon divatba jött a futás, így amíg régen egy embernek nem jött be, az keresett magának más sportot, és nem erőltette, már már a közösségi élmény, a divatos felszerelések maradásra bírják ugyanezeket az embereket.

[ Szerkesztve ]

(#4755) gombi01


gombi01
tag

sziasztok!

szertnék csatlakozni hozzátok, már régóta olvasgatom a véleményeket, jó tanácsokat persze azért kocogok is néha, remélem nem veszitek rossz néven.
Aristeus
GRATULA a félmarcsihoz!!!
Én is kikészültem most a vivichittán, nem értettem mi van velem... csak nem ment, csak nem ment, erősen bekezdtem (magamhoz képest) de gondoltam ha már átkocogtam ezt a hosszú telet ideje odarakni magam és utálom mikor a haverom a cél előtt 200méterrel, hátba vereget és leelőz...
a végére 1 évvel öregebben de 1 perccel gyorsabban értem célba tavalyhoz képest :)
se a hideg se a meleg nem jó, a tavasz mostanság kimarad.

az első félmaratonomnál 3 éve pont belenyúltam és egy 6 körös helyi versenyre mentem a haverokkal akik persze gyakorlott maratonisták.
18km tudtam lecsattogni aztán KO. onnan már gyaloglás a célig, begörcsölt vádlival, mondhatom szörnyű volt! 6x3,5km terepen ami le 1km fel 2,5km, 30°C felett, 0 légmozgással, embertelen katlan volt. Pulzusom 190 volt a végén csak azt néztem, hogy ne a kökény bokorba essek ha elsötétül minden.
3 hétre rá 1:54 alatt futottam le a balatonalmádi esti félmaratont ami olyat motivációt adott, hogy még abban az évben beneveztem a nike-ra, és már álmodoztam az 1:45-ről aztán mikor 33°C os aszfalton elkezdtem tolni rájöttem, hogy húha nem lesz ez olyan egyszerű... 16-nál beért a lufis emberke és néztem, hogy úszik tova az álomidő... 1:52 körül lett a vége, 2x gyalogoltam, hát letörtem mint a bili füle.
Rá kellett döbbennem, hogy nem elég csak csattogni erre-arra kell valami edzés terv meg sok sok kitartás.

Külön köszönet Tomcicának akit priviben zaklattam sokszor és adta a jobbnál jobb tanácsokat és edzés terveket -igyekeztem betartani.. néha sikerült is :) - Nagyon jó embert ismertem meg a személyében bár még nem találkoztunk egyszer sem, de az is eljön remélem.

tavaly volt már 1:42 es félmaratonom, de most a cél, hogy 100 perc alá be kellene csavarni.
nah meg egy maraton is illene már lassan 40 leszek...

Szóval mindent bele pár év és már Te is az 1:30-as félmaratonra fogsz készülni!

boygabi
az emelkedő után amikor lemegy a terhelés akkor savasodtál gondolom... igyál jó sok magnéziumot, van tablettába is..

mate317
Abban teljes mértékben igazad van, hogy divatos cuccokban futnak itt ott lógó kütyükkel némely emberek, nekik ez a motiváció, majd elnövik ha már megtanultak futni.
az élen úgyis mindig olyanok futnak be akik egy zacsivillantós rövidgatya + trikó szerkóban vannak :)

én örülök, hogy sokan futnak és remélem a gyerekeim is sportolni fognak, próbálok példát mutatni, nem bánnám ha nem hightech cuccokkal a kezükben punnyadnának egész nap a lakásban.
A világ abba az irányba halad, hogy tolja az arcunkba a médián keresztül a cumit, kussuljunk és ne gondolkozzunk, megmondják milyen mosópor, gyógyszer, okostelefon vagy akármi is kell...
nem lehet ellene harcolni csak az egyensúlyt kell megkeresni.

HAJRÁ sporik!
Robi.

[ Szerkesztve ]

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#4756) Teasüti válasza mate317 (#4754) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Én pl a tipikus futó övezetben egy tó körül figyeltem, hogy az összes arra járó sportolóból csak egy-két embernél láttam technikát. :o Szinte mindenki trappol és sarokra érkezik.
Nagyon durva.
Igaz ez a a lelkes kocafutókra, de a komolyabbakra is ugyanúgy - akikről jó felszerelésen túl már messziről látszik, h nem szarral gurigázik: futás közben nyugodt hangvételben beszélgetnek. :Y
Na szal nekik sincs lépés technikájuk. :P

Szvsz már itt kezdődnek a bajok. Normális talajfogások nélkül már a legalapvetőbb ponton elcseszik a dolgot és veszélyeztetik a testi épségüket. :U

(#4757) szki válasza boygabi_ (#4752) üzenetére


szki
őstag

Gratulálok!
A frissítés és a savasodás szerintem csak közvetett módon függ össze. Itt inkább arról van szó, hogy elkészültél az erőddel. Dicséretes, hogy nem adtad fel!

(#4753) Polacheck: A gratuláció kijár! Az erős napsütés sokat kivesz!

(#4754) mate317: nem való mindenkinek a futás. Épp nem rég köszönt el egy fiatal sportoló társunk innen, hogy nem fut többé a térde miatt.
Az itt fáj, ott fáj esete talán legtöbbször a túlterhelés, és a helytelen futótechnika következménye. Ettől még egy futó nem hagyja abba a futást, de ki kell pihenni a sérülést. Ha verseny után biceg vki, akkor az nem számít. Hisz versenyen mindent ki kell adni magunkból ;]
Csak 20 hónapja futok, de már eljutottam oda, hogy nem fáj semmim futás után. Persze egy félmaratoni verseny után kemény izomlázam van 2 napig.
Én azért futok, mert jól esik futnom. Versenyeken meg azért indulok, mert erős bennem a versenyszellem. De mindig hozzáteszem, hogy (ultramaratoni) bicajos vagyok :D A lányaim is sportolnak kicsi koruk óta, és jó géneket örököltek hozzá :)
Motiválni: Te miért futsz?

(#4755) gombi01: tomcica sokat segít mindnyájuknak! Tudatos felkészüléssel még lehet 40 évesen is javulni! Ki kell nézni versenyeket jó előre, és felkészülni rá! Szerintem egy komoly nyári alapozás után október-november az ideális kifutni egy remek egyéni eredményt!

(#4758) DBAtti


DBAtti
aktív tag

No, megvolt életem első hosszabb mezítlábas futása a gáton a füves oldalt oda-vissza végignyomtam, ez kb 2 km lehet, nagyon jó volt, egyáltalán nem akartam sarkazni, könnyen ráállt a lábam. A fű tiszta volt, mármint szeméttől mentes, csak néha át kell menni a kavicsos úton, azon is futottam kicsit, apró szemű, nem vág, mókás.

Most a bokámat érzem, és a kisebb táv ellenére a térdem még mindig, megyek is, nyújtok rá egy kicsit, meg eszem egy porcerősítőt... mondjuk az a szalagon nem biztos hogy segít.

szerk.: a cipőmet végül a kezemre húztam, azt is erősíti ezáltal egy kicsit ;)

[ Szerkesztve ]

"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

(#4759) Apollo17hu válasza tomcica (#4740) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Köszi, ezt meglesem szombaton. A méreteket nézve remélem, hogy pont jó lesz (43-as lábam van, és akkora a legnagyobb).

(#4760) Newboy911 válasza Aristeus (#4749) üzenetére


Newboy911
tag

:R Gratuláció a futásért, a kitartásért.
És mindenkinek aki a hét végén futott vagy mozgott.
A meleg engem is megviselt az utóbbi 2 hétben.
Bele kellett sétálnom egy 19Km-be, pedig lassan futottam.
A betegséged előtt az edzések hogy mentek ?
Én most kezdek csak belejönni a heti 45-55 Km-be
A tempók egész jól mennek, de csak a minimum km-t bírom.

(#4761) cekkk válasza szki (#4757) üzenetére


cekkk
veterán

Hú ez egy nagyon jó videó! :R
Én is megcsináltam ezt a : Helped give 100 people in Haiti clean water for 5 years az earndit-en, majd utána olvasok ennek a vizes dolognak is ami ennek a videó végén van. :R

(#4762) DBAtti válasza mate317 (#4754) üzenetére


DBAtti
aktív tag

Szia!

Mint fájdalommal érintett, azt mondanám, nem mindenkinek való, de azt gondolom mindenki csak azért csinálja, mert élvezi. Akkor is, ha rossz a technikája, és akkor is ha jó. Nekem pl azért fáj a térdem, mert túlvállaltam magam, 92 kilóval és alap rutinnal nem kell 10km-es hegyi napot tartani. Mégis amíg kinn voltam, jólesett.
Jó lenne, ha mindenki a maga számára tökéletes technikát elsajátítaná, de ehhez instruktorra lenne szüksége mindenkinek. Hány ember úszik, biciklizik, röplabdázik, stb. gyatra technikával? Szerintem ebben a tekintetben nem különböznek a sportok egymástól. Főleg az ember elszántságától, de pénztárcájától is függ mennyire gyorsan milyen szintre jut. Nekem nincs pl futás edzéstervem, se instruktorom, akkor és úgy megyek ahogyan jólesik. Lehet egy tervvel gyorsabban fejlődnék, de nem szeretném csinálni... :U
De lehet hogy ez csak egy kifogás, mert lusta vagyok tervet csinálni? Egy párat olvastam már, de nem akaródzott megvalósítani a dolgot.

Egy félmaratonról bicegve hazamenni meg hát... ezt talán Te sem gondoltad igazán negatívumnak. Hány ember nem tud lefutni egy kilométert, nemhogy egy félmaratont.

Ha problémás sportot kellene keresni, én a testépítésnél kopogtatnék. Sokkal durvább tápszerkieg, sportszerbiznisz épül rá, és ott tényleg vannak rettentő tudatlan emberek, akik azt hiszik a méregdrága poroktól és a megvett bérlettől befektetett energia nélkül lesznek majd kigyúrtak. Aki persze komolyan gondolja, és ésszel csinálja, szép eredményeket érhet el -személy szerint csak a fitness vonalat díjazom, a hegyomlásnyi emberek nekem már nem tetszenek. Ha megnéz az ember egy ógörög szobrot, nem épp Ronnie Coleman, vagy Jay Cutler (és még sorolhatnám) jut eszébe. A szakágba fektetett energiájukat és a meghozott áldozatot nem vitatom, de nem értem miért ez az irány. Node messzire kanyarodtam, offolom is rögtön.

[ Szerkesztve ]

"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

(#4763) mate317 válasza DBAtti (#4762) üzenetére


mate317
tag

a testépítéssel egyetértek:)
http://www.youtube.com/watch?v=b7ssAxJip-w
4:40-től :D

(#4764) cekkk válasza DBAtti (#4762) üzenetére


cekkk
veterán

Egyszer egyik ismerősöm aki kint van Angliában kérdezi, hogy milyen táp kieget vegyen mert mit nincs szzááájtek :DDD Mondom olyat ami ízlik, mert teljesen mindegy, és nem akarta elhinni, hogy ezek a nagy darab emberkék nem a csirke+ rizs + fehérjétől lesznek ekkorák ;] :DDD

Egyébként a testépítés amihez még hatalmas tudás szükségeltetik, mert olyan könnyen tudsz más izmokat megdolgoztatni ahelyett amit épp azzal a gyakorlattal akarsz amit csinálsz.

Én azt mondom, ha valaki valamiben örömét leli csinálja, és ez a legfontosabb. Ha nem leli akkor úgy is abba fogja hagyni mert nem lesz meg a motiváció hozzá.

(#4765) Aristeus


Aristeus
tag

Köszönöm mindenkinek a gratulációkat! :R

Egy dolog még lemaradt: a cipőbeszámoló: nagyon jó döntés volt a Pega, végig jól tette a dolgát a félmaratoni távon is, csillapítás csillagos 5-ös, hosszútávon is. Kényelem szintén 5-ös, nincs dörzsölődés, nincs vízhólyag. Viszont a zoknira oda kell figyelni, hogy feszes legyen, amennyire csak lehet, nehogy begyűrődjön egy kicsit, mert akkor jönnek a vízhólyagok. Ezt sajnos sikerült megtapasztalni egy 17K-s edzés alkalmával, és ha 1x már begyűrődik, hiába veszed le a cipőt, igazítod meg a zoknit, 1-2 kilométer múlva ugyan az lesz a helyzet.
Szellőzés: lehetne jobb is, a Saucony Ignition-ben mindig éreztem, hogy átjárja a levegő a cipőt még elég melegben is (20-25 °C), a Pegánál ez maximum olyan 10-15 °C lehet. Afölött nem éreztem a 'hűtő-hatást' vagy nem is tudom, hogy minek nevezzem. De amíg nincs vízhólyag, addig nem panaszkodom.
Van aki ismer/használ olyan cipőt, aminek kivételesen jó a szellőzése?

[ Szerkesztve ]

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#4766) tomcica válasza mate317 (#4754) üzenetére


tomcica
Topikgazda

jol megfigyelted,a nyugati mentalitas a futasnal altalaban kontraproduktiv,azaz a tuledzes sokkal karosabb mint amennyi hasznot hoz,sok ember nem meri fel a kondijat jol,erolteti az erosebb tempot,a hosszabb tavot (elsore felmaraton stb.) aztan jon a serules,fajdalom,levertseg...a futas egy nagyon komoly diszciplinat igenylo sport evekig kell keszulni 1-1 jol kifutott versenyre :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4767) tomcica válasza gombi01 (#4755) üzenetére


tomcica
Topikgazda

SZIAAAA Gombiiii ;) mai menum neked: 4x400m 100%-on :D viccelek csak de tudom h ez a gyenged ;]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4768) tomcica válasza Aristeus (#4765) üzenetére


tomcica
Topikgazda

A Saucony Kinvara (nekem az egyes van) nagyon jol szellozik,ha olcsobb alternativa kell akkor a Saucony Shadow Genesis (13000 ft) de ez mindketto konnyu cipo tempora es gyors munkara (akar palyara is) nem art beedzeni a labat elottuk

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4769) DBAtti válasza cekkk (#4764) üzenetére


DBAtti
aktív tag

"...a nagy darab emberkék nem a csirke+ rizs + fehérjétől lesznek ekkorák"

Azért sokat segít a felpumpálódásban. Edzeni kell, de sokkal gyorsabb és főleg látványosabb az eredmény ezekkel a cuccokkal. Viszont ha nem használod az izmaidat, nem eszed a porokat tovább, aránylag gyorsan le is épül, ami megvolt. Legjobban azt szeretem, mikor valaki az edzéssel leáll, de még eszi a szarait, és szépen jön a löttyedés és a k@ncsöcs :)) De ismerősök mesélték hogy volt aki egyszerre szedett vízmegkötőt és vízhajtót, a súlyokat felüvöltötte a tartóra (másik kedvenc szakágam, a súlyüvöltés :DDD ), és természetesen ugyanolyan puhapöcs maradt mint korábban volt, de állandóan feszített, mert jár gyúrni. Van ennek egy elég kemény pszichikai hatása, amit néha magamon is észrevettem...

Ebben sokkal cinkosabb a média és a celebvilág, Biebert is most pumpálják éppen fel, hogy jó legyen a 18-20 éves korosztálynak. Már látom magam előtt, ahogyan feszít a színpadon félmeztelenül kisgatyában, és énekli a fosnál is szarabb sorozatgyártott dalokat. Egy nagy tetoválás még kellene rá, úgy lesz teljes a kép.
Hamarosan a boltokban! :W

"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

(#4770) deicide válasza DBAtti (#4769) üzenetére


deicide
veterán

Pont ezen gondolkodtam én is, hogy van itt a cégnél egy testvérpár, akik gyúrnak, kíváncsi lennék, hogyha eljönnének velem egy ilyenre, bírnák-e a tempót. Gyanítom, hogy nem ;]

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#4771) tomcica


tomcica
Topikgazda

Konnyed 30 km bele lett futva a New Balance 890 V3-ba ideje egy mini leirast produkalnom.
A cipo konnyu,annyi anyag van benne amennyi egy tempocipoben illik lenni,gyors munkatol egy 10km-es versenyig szinte barmit el tudok benne kepzelni.
Erdekesen elorefele dol a cipo,mintegy arra sarkall hogy gyorsan fuss,egyszeruen nem tudtam benne lassan futni :D ez persze nagyon jo dolog,kiveve ha lassu kifuto edzes van (na de ennyi legyen a legnagyobb baj,majd oda felveszem a Ride 5-ot es bodogsag van)

A talpa eleg vekony,a kisebb kavicsokat erezni benne,a felepitese hagyomanyos 8mm a elso resz es hatso resz kozotti kulonbseg ergo nem minimal cipo,hagyomanyos.

Az en meretemben 250gramm korul lehet,elol feszesen all a labon de nem szorit,pont el van talalva.

itt az a kek amelyiket talatam a meretemben 40-es ferfi,31ezer ft Spuri Bp

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4772) tomcica


tomcica
Topikgazda

Ja ugysem raktam meg kepet a kis csapatunkrol,majd most potlom mert keszult par kep 20km utolso edzes felmaraton elott,tempot huztunk a lanynak :D

A jo iram eleresehez mindent bevetettem ez kb 30 kornel volt az 50bol (ugye a foldesuton sar volt,muszaj volt palyan csinalni) ez epp a vizzel valo csalogatas/zsarolas trukk :D kezemben a viz :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4773) cekkk válasza DBAtti (#4769) üzenetére


cekkk
veterán

És szerinted naturálba mikor leszel akkora mint egy Kathi Béla és egy Vörös Zoli? :D Mert ő ilyenekről beszélt.
Bélával egy helyen edzettünk régen, és amikor nem volt jó a lift hát hallod a két emelet lépcsőzés után 5-10 perc pihenés jött :DDD
De nem egy embert ismerek akik nyomják a dolgokat 1/10 munkát nem végeznek sok emberhez képest és mégis hatalmasakat fejlődnek ;] De aztán meg majd jön a sok probléma, ez már az ő dolguk.

(#4772) tomcica
Csak nem sarokkal érkezel éppen le? ;] :P

[ Szerkesztve ]

(#4774) tomcica válasza cekkk (#4773) üzenetére


tomcica
Topikgazda

a fene tudja :D szinte totyogtunk mar 5.30-al epp lassitunk vizet inni,tervezek felvenni egy hosszabb tempot,de a 400-as resztavot mar videoztuk rendben van az erkezes (persze az mar jocskan 3 perc alatti iram) a sarok mintha nem is letezne azon a sebessegen,nincs ido letenni :D

ilyen kocogasnal nem tudom,egesz mas az egyensulyi pontom szinte setalok

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4775) cekkk válasza tomcica (#4774) üzenetére


cekkk
veterán

De jó már valakinek, hogy ilyen tempónál szinte sétál ;] :P Jó lenne az nekem verseny tempónak is :DDD

Ez rektorán pálya? :U

[ Szerkesztve ]

(#4776) tomcica válasza cekkk (#4775) üzenetére


tomcica
Topikgazda

akkor jocskan munkad lenne velunk melegiteni mert 4.40-4.50 kornyeke a 4-5km melegitesunk,belerantva egy 50-55mp-s 300m hogy bemelegedjen rendesen,aztan torna na az mar alacsonyabb pulzusu :B

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4777) cekkk válasza tomcica (#4776) üzenetére


cekkk
veterán

Hát nem is futok olyan régen, meg hát túlsúly is van még rendesen :D Majd ha lemegy akkor kíváncsi leszek, mit tudok majd igazán futni, és hova tudok gyorsulni :D :DDD
De sok munka van még addig. :U :K

(#4778) tomcica válasza cekkk (#4777) üzenetére


tomcica
Topikgazda

kitarto munkaval csodakat lehet muvelni ;)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4779) cekkk válasza tomcica (#4778) üzenetére


cekkk
veterán

Így van.

Én még igazából most kezdem el élvezni a futást, szóval innen legalább lesz hova fejlődnöm is. :DDD

(#4780) Newboy911 válasza tomcica (#4778) üzenetére


Newboy911
tag

Kezdek belejönni a gyorsító edzésekbe. A mai tempó 5_30/Km volt, és a végén maradt egy perc plusz.
Átlag pulzus 165. Pedig próbáltam lassabban futni :)
Érdemes -e a következő héten levinni 5_15/K-ra ?

(#4781) deicide


deicide
veterán

Mai terep majdnem félmaratonom, 350m szinttel. Az utolsó 8km aszfalt, ott az utolsó 5 kilométer számomra is felfoghatatlan 5 perc közeli kilométerekkel, rettentően jól esett és könnyedén bírtam tüdővel. Érződik, hogy már csak 97kg vagyok és nem 132 :DDD
Tegnap ugyanezen a távon 2 óra 49-et mentem, igaz ott inkább gyalogolni akartam, ma pedig a terepfutás volt a cél. Viszont akár a hét minden napján tudok félmaratont menni, ha akarok, erre büszke vagyok.

[ Szerkesztve ]

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#4782) kk831228 válasza tomcica (#4772) üzenetére


kk831228
addikt

Jó kép... ;) Látszik azért hogy ki a Boss... ;] :R :))

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#4783) tomcica válasza Newboy911 (#4780) üzenetére


tomcica
Topikgazda

ha belenottel mar a tempoba akkor erdemes levinni 5.30 es 5.15 kozott nem sok kulonbseg van,ugy ertem nem szukseges hozza valami extra izom es felkeszules,ha jon a "boogie" a labba akkor menni kell vele :K

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4784) Aristeus válasza tomcica (#4768) üzenetére


Aristeus
tag

(#4768) @tomcica: Ez a Kinvara olyan, vagyis ahhoz hasonló, mint a Nike Free-je? Könnyített edzőcipő? Minimalista? Valahol a sima átlagos edzőcipő és a Free között félúton? Láttam van belőle 1-es, 2-es, meg 3-as is.
Viszont nekem még összesen sincs 1000 lefutott kilométerem, (de már majdnem :D) szóval azt hiszem ezzel még várnom kellene legalább míg belekerül a lábamba 1500-2000K, nemde? És aztán is csak fokozatosan hozzászoktatni a lábat.
Viszont tetszetős, a jövőben el tudnám képzelni a lábamon 3-5-10 kilométeres versenyeken. :)

(#4781) @deicide 350m szint, szép! Odatetted magad rendesen! Gratula! :R

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#4785) tomcica válasza Aristeus (#4784) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Igen ez egy atmeneti cipo a minimalista es a hagyomanyos kozott.Talpbeli kulonbseg nincs a modellek kozott,csak felso anyagbeli.

A Saucony Shadow Genesis viszont kemenyebb talppal rendelkezik,jobban hasonlit a hagyomanyos cipokhoz.
Masodik ciponek jol szolgal,mindenre amit gyorsan kell futni,de kell melle egy parnazott a hosszabb munkakra.En igy gondolkodnek ha vegyes tempoju futasokkal edzenek.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4786) gombi01


gombi01
tag

sziasztok,
néztem a belinkelt 10K gyorsító edzéstervet ezt jó lenne egy felmaraton távra is?
most átlagban 4:50-4:55 között tudom futni a 21km-t de szeretnék 4:40-re felgyorsulni...

cipő
nekem a kinvara nem jött be talán 2 versenyen futottam benne de a vége felé mindig begörcsölt a vádlim.
maradtam a nike pega szériánál most épp a 29+ modellt vettem meg.
hozzá kell még tennem, hogy 80kg vagyok és nem pont futó alkat

a kinvara 3-at is néztem, a balaton szupermaratonon akik váltóban nyerték a versenyt azokat kérdeztem mivel pont mellettem parkoltak, kicsit le volt gyötörve már a cipő (szószerint kilógott a srác lába...)
szóltam neki, hogy frankón szellős az új kinvara, válasza annyi volt, hogy nagyon megbánta, hogy megvette mert még csak 800km körül van benne és szana széjjel szakadt, a kinvara 2 sokkal strapabíróbb!

tomcica: köszi a 400m hamar megfekszi a gyomrom :) de igyekszem mert tudom, hogy muszály!

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#4787) tomcica válasza gombi01 (#4786) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Egy komplett 10K tervet konnyen at lehet ultetni felmaratonra,lassitani kell es novelni a tavokat (tempokat is) ennyi az egesz

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4788) Aristeus válasza tomcica (#4787) üzenetére


Aristeus
tag

Ha már félmaratoni gyorsító, a Running Times 2013/01-es számában olvastam egy tempófutás féléről. Az a neve, hogy 'minutes', (egypercesek).
Alternatív tempó edzés, 1 perces tempófutásokat kell csinálni, közötte 1 perces laza futásokkal, 20-60 percen keresztül (erőnléttől függően ugye), folyamatosan, megszakítás nélkül.

- Mivel az egy perc gyorsan eltelik, nem tudod túl gyorsra venni a tempót (nem léped át akaratlanul a laktát-küszöbödet), és fogsz gyorsabban futni, mint azt kellene.
- Az a tapasztalat, hogy a "laza" 1 perces futás tempója egyre gyorsult, szinte el is tűnt a két tempó közötti különbség, ahogy az edzés vége közeledett, így többet lehet lenni a laktát-küszöb közelében, így ezáltal jobban járunk, mintha egy sima tempóedzést csináltunk volna.
- Még egy előny, hogy nem kell hozzá se 400m pálya, se GPS, csak egy óra és már futhatsz is.

Kérdés: végeztél-e már ilyen típusú edzést. Mi a véleményed róla?

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#4789) tomcica válasza Aristeus (#4788) üzenetére


tomcica
Topikgazda

ilyet konkretan nem csinaltam,van fartlek jellegu edzesunk amikor talalomra valtogatunk tempokat (azaz nincs pontosan kobe vesve h milyen az iram es mennyi a tav) pl 20km-es hosszu futasban 2-3x 3km tempo kozepes tempo osszekotve konnyu tempoval,vagy 10km-es futasban 3 x 1km eros tempo

1perc eros es 1 perc lassu nalam a 400m-es interval edzes,de az annyira gyors h par ismetles es kesz a tested.Szoval azt nem is tudom ehhez hasonlitani.

a LT (laktatkuszobos) tempo hasonlit talan legjobban ehhez amit irtal az kb 20-30 perc a beszelgetos iram felso hatara,azaz mar picit kapkodod a levegot,de meg nem tul veszes,es erzesbol futjuk de folyamatos futas

van telen egy 200m gyors 200m lassu valtogato 10x ott viszont annyira kulonbozik a ket iram hogy nincs esely hogy veletlen osszefolyjon.Beszelunk itt 32mp 200m gyors es kb 50mp lassu.

Viszont a futas annyira szabad sport hogy szabad am kiserletezni,akar egy ilyen edzessel is,ha belefer a heti ciklusba,temponak.MI baj lehet?! :P

na de hogy irjak valami konkretat,a mai dupla lett 11tol egy 14km benne 3km eros tempo,a tobbi konnyu tempo...utana 1ora pihenes es meg egyszer hasonlo 14km benne 2km kozepes tempo a tobbi konnyu futas a legvegen faradt labra 500m max tempo...a ket edzes kozott mazsola es folyadek,a masodik vegen babfozelek + teljes kiorlesu kenyer

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#4790) gombi01 válasza Aristeus (#4788) üzenetére


gombi01
tag

Aristeus
bár nem engem kérdeztél, de ez a Running times-os 'minutes' feldobott, majd én kikísérletezem.
Még van pár hét a keszthelyi félmaratonig, ott majd kiderül, hogyan hatott rám.
tomcica ne figyelj :)
Az előnyei nagyon szimpatikusak: "..nem kell hozzá se 400m pálya, se..."

[ Szerkesztve ]

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#4791) kenny123


kenny123
addikt

Kb 2 hete elkezdtem futni, azóta minden másnap csinálok egy kisebb karikát (~3,5-4km)
Nagyjából mikor eddzodok meg annyira, hogy ezt a távot a felétől nem úgy elem meg, hogy kikopom a tudom? Picit idegesítő, hogy mellettem otarsam, picit husosabb alkattal lihegés nélkül fut, bár ő nem 2 hete kezdett el mozogni..
188cm, 84kg vagyok..

Szerk; Ezt a távot nem szószerint futom, inkább csak olyan sportpályás kocogás, talán picivel gyorsabb csak. És ez is "megvisel", ott, félúton. :W

[ Szerkesztve ]

yo

(#4792) kk831228 válasza kenny123 (#4791) üzenetére


kk831228
addikt

2 hét az még nem sok! De az elején gyorsan fejlődik az ember. Szerintem még 2 hét és már nem fogsz annyira elfáradni... Kitartás!! Nem jó érzés elfáradni?? Amikor végzel a futással?

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#4793) cekkk válasza kk831228 (#4792) üzenetére


cekkk
veterán

Pedig az egyik legjobb része. Meg amikor holtponton van az ember és tovább csinálja, az is felemelő érzés.

(#4794) DBAtti


DBAtti
aktív tag

Második mezítlábas "gátfutás" is letudva, ugyanazon a távolságon.
A jobb térdszalagom sajnos továbbra is vacakol, de nem bírok megülni a seggemen. Nyújtottam rá előtte, jobb is volt, és nyújtok rá most is, de kézzel masszírozva (mozgatva), és erősen behajlítva igen érzékeny :(((

A mezítlábas dolog viszont eddig abszolúte tutiság. Nagyon jó szellőztetni, nem fülled be, mint bármilyen cipőbe, és érzed a hűvös talajt -és eddig nem állt semmi a talpamba XD. Szerintem amellett, hogy erősíti a lábfejet, vádlit, stb a bőrt is jóval ellenállóbbá teszi, mind fizikailag, mind biológiailag (nem lesz annyira érzékeny mindenféle allergén anyagra, stb.)
Utána visszahúzva a cipőt nagyon furcsa, és rögtön külső élen kezdtem menni, vagy neutrálisan. Szóval lehet legközelebb már nem belső támaszos cipőt keresek. Csak jöjjön helyre az a szalag.
BTW a lábfájásnak és a "füvezésnek" köszönhetően rövidebb távokat megyek mostanában, és néha egészen új mozgást találok ki magamnak, ami hatékonyabbnak érződik, glider stílusban. Üvegfali tükröződésből nézve egész normálisan néz ki a dolog, a végén még megtanulok rendesen futni. ;)

"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

(#4795) kenny123


kenny123
addikt

Hát de jó lenne, ha elfáradásban fáradnék el, nem a lihegésben. :D
Jó lenne már, ha tudnék azzal vagizni hogy -habár ez is semmiség- 30percen át megállás nélkül tudok haladni.. :))

Meg nem tudom, holtpontom még nem volt.. Nudli vagyok. :DDD

yo

(#4796) cekkk válasza kenny123 (#4795) üzenetére


cekkk
veterán

Vannak futó tervek, és ott is az első 5km egyben elérése egy kezdő számára 6 hét. Nem szégyen ez, hogy bele kell sétálni.

(#4797) kk831228 válasza kenny123 (#4795) üzenetére


kk831228
addikt

A fél óra hamar meg lesz lassú kocogással...;)

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#4798) kenny123


kenny123
addikt

Akkor most picit megnyugtattatok, köszönöm. :)
Esetleg mint tapasztalt a kevésbé tapasztaltnak, valami tanáccsal tudnátok szolgálni?

yo

(#4799) cekkk válasza kenny123 (#4798) üzenetére


cekkk
veterán

Ne add fel :DDD ;]

(#4800)



addikt

Elkezdett picit fájni a jobb térdem. Fogalmam sincs mitől lehet, mert az elmúlt héten tényleg semmit nem csináltam, szinte csak ültem. A fájdalom csak akkor jelentkezik, ha teljesen behajlítom a lábam (értsd leguggolok annyira, hogy a sarkam a seggemhez ér). Ilyenkor ha felállok, akkor a mozgás első fázisában van egy szúró fájdalom a jobb térdem külső részében. Picit felsugárzik a combomba is.

Már néhány napja érzem. Viszont normális napi életvitelemben egyáltalán nem érzem, tehát ha nem hajlítom be extrém módon a lábam, akkor nincs semmi, sétálásnál futásnál nem érzek semmit. Egyedül akkor érzem, ha leguggolok vagy mondjuk lépcsőn kettesével veszem a fokokat. Egyébként ilyenkor minden kinyújtásnál kattog is.

Sztetek futhatok ezzel vagy inkább pihentessem? Ha fájna eszembe sem jutna futni, de mondom, a normál mozgástarományban teljesen tünetmentes.

szerk: jah és nem is a hajlítás maga fáj, tehát ha csak úgy behajlítom tehermentesen azt nem is érzem, csak ha ráterhelek olyankor. Pl guggolásból felállok, akkor az első 10 centinél belenyillal (és kattan egyet). De amíg nincs rajta terhelés nem fáj, szóval maga a behajlított állapot nem váltja ki önmagában.

[ Szerkesztve ]

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.