Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42951) Alg


Alg
veterán

Aki esetleg venne aláöltözetet, polárpulcsit ilyesmiket, nézzetek rá a Zajo webshopra ;)

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#42952) inf3rno válasza Hi!King (#42918) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én is futottam annak idején hajnal 2-kor BP-en elég sokszor. Jó, mert nagyjából kihalt az egész, de ha 8-ra kell menni melóba, úgy biztosan nem csinálnám...

Buliban hasznos! =]

(#42953) inf3rno válasza vans? (#42923) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A mennyiség a lényeg ha lejjebb akarod nyomni a pulzust, nem a sebesség. Ha napi 1-2 óra sétával kezdesz, az is használ neki néhány hónap alatt. Ha nem, akkor elképzelhető valamilyen szív probléma, pl a súlyosabb mitrális prolapszustól el tud szállni a pulzus.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#42954) vans? válasza inf3rno (#42953) üzenetére


vans?
őstag

Koszi. Barcsak lenne idom minden nap 2 orat setalni... Na meg az egyedul tenyleg vallalhatatlan szamomra, a felesegem meg csak akkor szeret setalni, ha van konkret cel is.

hábm bábm

(#42955) Never79


Never79
tag

Nem tudja valaki, Korinthos80-on segítőd lehet? Azt látom, hogy bicós kísérő nem, de hogy pontokon segíthet-e valaki, az nekem nem egyértelmű.

(#42956) borbelyfer válasza Never79 (#42955) üzenetére


borbelyfer
csendes tag

Szerintem lehet
Versenyzők kísérése:
A kísérő személyek a fenti pontokon találkozhatnak és frissíthetik versenyzőiket:
Baja – Petőfi sziget 10 km Duna töltés,
Érsekcsanád (CP 12) - 20,8 km
Keselyűsi fordító (CP 8) –39,8 km
Bogyiszló központ (CP 5) –54,9 km
5 . Szekszárd, Palánk – Sió híd (CP 3) – 64,6 km
A nehézkes parkolások és a torlódások elkerülése végett, valamint az esélyegyenlőség miatt hoztuk meg ezt a döntést.
ez van az oldalukon
http://korinthosz.hu/versenykiiras/korinthosz80-versenykiiras/ az alja fele van a fentebb idézet rész

[ Szerkesztve ]

(#42957) Never79 válasza borbelyfer (#42956) üzenetére


Never79
tag

Ezek szerint vak vagyok (és szemüveges :DDD ). Köszi :)

(#42958) Danika256


Danika256
aktív tag

Sziasztok!

Sajnos úgy alakult, hogy a kialakult helyzet miatt most jó-pár hétig nem lesz melóm.
Ha nem volt semmi problémám alap esetben heti 4-5 edzést csináltam és a munkanapokon volt a pihenőnap(Két nap 12) és erre a beosztásra épült az egész edzéstervem.
Ezért aztán átlagosan heti kevés futással de mindig hosszúakat futottam, persze különböző tempókban épp a felkészüléstől függően.
Most hogy kb. 1 hópapig ugrott ez a beosztás, picit változtatnom kéne a dolgokon..
A melóban jó sok gyaloglás volt, ami regenerálódást is segítette, de így meló nélkül ha edzéses nap van jól odacsapok a terheléssel, esetleg egymás után két napon is, de utána meg kell a pihenő nap vagy akár kettő is.. Így viszont az szinte 0 mozgással telik.
Úgy látom ez így nagyon nem jó, és regenerálódni sem tudok és szerintem a 0-ás és az agyon terhelt napok váltakozása sem tesz túl jót.
Viszont eddig a hosszú edzések híve voltam.
Most eléggé tanácstalan vagyok, mert jó lenne ha több napra jutna edzés, de viszont ilyen 5-8 kmeket sem szeretnék csinálni, ép csak bemelegszem annyi alatt és nem is akarok a távoktól elszokni. Valami olyasmi felosztásra kéne átállnom amit a hivatásos sportolók is csinálnak, de nem szeretném teljesen felrúgni azt a munkát sem, amit eddig csináltam..
Szívesen fogadnék mindenféle elképzelést, ötleteket..
Köszönöm!

(#42959) inf3rno válasza vans? (#42954) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát a fogyás, egészséges életmód, visszerek, trombózis, egyéb keringési problémák elkerülése, stb. lehet konkrét cél. Ha van erdő vagy parkos terület a közelben az jó, ha csak betondszungel, akkor én se szeretném a napi sétát. Nem muszáj a két óra, én úgy tapasztaltam, hogy napi 5-6km-el is már látványos eredményt lehet elérni hosszú távon, ha minden nap tudod csinálni. Az gyors gyaloglással kb. 1 óra lehet, ha meg idővel tudsz már futni alacsony pulzuson 5-6 perces km-ekkel, akkor fél óra alatt megvan. Ha nagyon nincs időd, akkor úgy is lehet, hogy napi fél órát csinálsz olyan sebességen, ami éppen megy.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#42960) tomcica válasza Danika256 (#42958) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Azert a napi 10-12km egyaltalan nem nagy terheles. Lehet naponta csinalni, melle masodik edzesnek akar gyaloglas (ha mar eddig is az volt a melora).Vagy en ertek valamit rosszul?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42961) flash- válasza parandroid (#42910) üzenetére


flash-
veterán

Köszönöm a választ!
Heti 1-2alkalommal 3-5kmre se mindegy ezek szerint?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#42962) parandroid válasza flash- (#42961) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Szerintem pláne nem. Kifogsz valami szar cipőt, kényelmetlen, tör, felhólyagosodik, köröm bevérzik, fáj, nem tart, utálni fogod az egészet, és sérülésveszélyes is, főleg edzetlen ízületekkel, szalagokkal. Másrészt egy szép (jó) cipő motivációt is jelent(het).

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#42963) parandroid válasza tomcica (#42960) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Szerintem arra gondol, hogy most többet edzene, minden nap egy hosszú viszont sok lenne, szóval ahhoz kéne átalakítani az edzéstervet. Én abba az irányba indulnék, hogy a hosszúkat lassítani, és belepakolni erősebb fokozót, vagy rövidebb erős tempókat, a rövideket meg valami egyéb edzéssel keverni (4k + crossfit + 4k, vagy ilyesmi), illetve csak nagyon lassú, regenerálós hosszabbakkal kiegészíteni, de mit értek én ehhez?

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#42964) ígyvanferi válasza Danika256 (#42958) üzenetére


ígyvanferi
addikt

De alakíthatod ugyanúgy a futás szempontjából a napjaid, mint eddig, nem? Az egyetlen különbség, hogy most hiányzik a melóban gyaloglás. Amit szintén lehet csinálni (na persze ne menj be a munkahelyedre :D ), akár most a természetben is. Még jobb is. Szerintem az 5-8 km laza futás is jobb a zéró mozgásnál, nem gondolom, hogy heti egy-két ilyentől elszoknál a hosszú távoktól. Akár napi két futást is próbálhatsz pár alkalommal. Meglesz a km is, a regenerálódást is segíted. De még jobbat mondok: bringázz! (Az úszás most kiesik. A természetes vizek meg még ennyire hidegek: 8->. Tényleg, a szabadstrandokat is lezárják?) A munkában gyaloglások helyett mehet az, a többi meg maradjon, mint eddig.

(#42965) tomcica válasza parandroid (#42963) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ja, hogy van ido es szeretne egy combos alapozast? :) akkor napi ket edzes (az eddig csinalt edzese melle masodik edzes akar gyaloglas, kocogas, bringa 30-45perc). Mivel nem kezdo, igy konnyen raall a test. 1honap ilyen eleg is, ha uj melo van, akkor visszaall a regi edzesere.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42966) flash- válasza parandroid (#42962) üzenetére


flash-
veterán

okés, köszi a tippet, átgondoljuk..asszonynak lenne, és ismerem..
megkapta a cube cross trekkinget (le se írom mennyi volt) osztán nem használja..
nekem van egy kalenji cushion grip,0 futásmúlttal futottam benne elsőre 3km-ert túlsúlyosan és nem volt semmi fájdalom ezért gondoltam,de megnézzük mit kapunk (mondjuk azóta se járok futni de az más tészta... :DD )

egyébként hamár 10 ezer alattt mégis akkor Decathlon? Illetve mintha rémlene vmi régebbi futós cikk valahonnan vagy teszt hogy a lidl (vagy aldis?) egész meglepő pozitiv értelembe...

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#42967) Never79


Never79
tag

Hát UTHnak is lőttek idén, persze várható volt, és érthető, csak kicsit lehangoló. Ez van.

(#42968) Hi!King válasza flash- (#42966) üzenetére


Hi!King
őstag

Én kb. 10 éve használok 10 ezer alatti Kalenji futócipőket, és soha nem volt gondom velük, mondjuk nekem valószínűleg neutrális lábam van, bár sosem nézettem. Egy hónapja váltottam márkán belül egy drágábbra, egy Kiprun Longra (asszem 17 ezer volt), még szoknom kell, mert jóval nehezebb, és sokkal többet akar. De probáló láb esetén nem tudok nyilatkozni, szerintem Kalenji sincs 10 ezer alatt pronáló lábra.

(#42969) sharp4 válasza Hi!King (#42968) üzenetére


sharp4
őstag

Jó neked! Futás alapja a megfelelő cipő, ha másra nem, arra költeni kell. Dekás sz@rokat kerülni kell, komolyan neki állni nem lehet bennük.

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#42970) Hi!King válasza sharp4 (#42969) üzenetére


Hi!King
őstag

A "dekás szarok" előtt a legtöbben szedett-vedett sportcipőkben futottak (én is anno). Ezek a cipők teljesen jók, nyilván a saját kategóriájukban. Kissé sznobizmusnak érzem a leszarozásukat.

[ Szerkesztve ]

(#42971) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Teljes mértékben egyetértek, szerintem se szar cipők.

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#42972) Chuck Norris válasza sharp4 (#42969) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

A megfelelő cipő az fontos és nem akarnám védeni a dekás futócipőket, mert még egyet sem vettem és nem is vennék, de az úgymond márkás cuccokban sincs szerintem akkora tudomány mint amennyit az ember feltételezne a marketingesek által vetített kép alapján: [link]

@Never79 idén szerintem már mindennek lőttek, én már nem is tervezek semmit.
@flash- ha meguntátok már kerülgetni a bringát lehet érdekelne...

(#42973) tomcica válasza Vertigo18 (#42971) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Volt par model amelyek nagyon hamar szetestek a kollega laban a decasok kozul,de a Kalenji Kiprun Ulralight-ot vettem,felprobaltam es mintha ramontottek volna (mondjuk nem vo't occso 19ezer) azota se banom,van olyan jo,mint egy hasonlo konnyu verseny Adidas :K
Szoval nalam annyi a decas,hogy modellje valogatja ;) na,de cipot annyi helyen kinalnak,hogy van valasztek markabol,arfekvesbol stb. ez a legkisebb gond,csak egeszseg es energy legyen a benne valo edzeshez :DDD

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42974) sharp4 válasza Hi!King (#42970) üzenetére


sharp4
őstag

Nagyanyáink meg cipő nélkül jártak a mezőn, mindenki abban edz, amiben szeretne. Én csak a véleményem mondtam. Igaz én nike-ban kezdtem, de teljesen laikusan vettem egy típust, meg is lett az eredménye, állandó boka, lábszár, terdfajdalom. Rossz cipő választással meg a nehezen megszerzett akaratot is elveszítheted, nem hogy sikerélmény lenne.

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#42975) Hi!King válasza sharp4 (#42974) üzenetére


Hi!King
őstag

Szvsz a jó cipőválasztás nem márka és nem árkategória függő elsősorban. Én is jártam meg futócipővel, 2 alkalommal nagyon, megjegyzem mindkettőt ajándékba kaptam anno, és mindkettő jóval drágább cipő volt, mint amiket én veszek. Csak ugye a legrosszabb dolog az ilyen ajándék, nem szabad másnak futócipőt venni, mert nagy eséllyel rossz lesz.

Te nem véleményt mondtál, hanem csípőből leszaroztál egy márkát úgy, hogy soha nem is próbáltad.

(#42976) sharp4 válasza Hi!King (#42975) üzenetére


sharp4
őstag

Olcsó húsnak híg a leve, nem kell messzire menni, hogy bebizonyosodjon. Kalenji futócipot nem veszek, de egyéb más sport terméket használok, ami ott kapható, alaoltozo stb.. Futóknak a cipő a legalapabb, mely meghatarozza, élményt, és nem úgy jön le a pályáról, hogy ez nem nekem való. Természetesen nem csak a cipőn múlik mindez, mielőtt kiforgatnad.

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#42977) ImACeltic


ImACeltic
őstag

Sziasztok!

Fogyás céljából tervezek nekiállni futni. A zsírégető, kocogós, orron át lélegző tempóban 1 órát tervezek futni, mivel úgy olvastam, hogy legalább 40 percet kell futni, úgy érdemes ezt csinálni. A kérdés az, hogy tartsak-e pár naponta szünetet, vagy ha mindennap ráérek futni, akkor mehet ahogy a csövön kifér? Cipőm "dekás szar", asszem 5-6 ezerért vettem. 2 éve már csináltam egy kb 5 hetes etapot, ahol szintén kocogtam minden másnap 1 órát ebben a cipőben hol betonon, hol kavicsoson, hol földesen, változó talaj, de főleg beton. Nem fájt közben, utána, valamint most sem a lábam. Egyébként a kajára odafigyelve - 1100-1300 kalória egy nap - fogytam 5 hét kb 6-7 kilót. Most kicsit türelmetlenebb vagyok, mivel sikerült még több zsírt felszednem és minél előbb le akarok dobni minimum 10, de inkább 15 kilót.

Gamer(PS5, PC), sport fan.

(#42978) LanyUs válasza sharp4 (#42976) üzenetére


LanyUs
senior tag

Amikor még a szülőknél laktam és vettem 2 hoka cipőt akcióban 60e-ért, jött az okos szólás: Minek ilyen drága cipő? Válaszom: Látod ezt a vastag talpat? A jó futó technikám mellett extra védelmet nyújt az ízületeimnek. Egy térdműtét 6000eur/térd ( őssejtes technikával ). Melyik a drágább? Ennyi... :)

(#42979) bajnokpityu válasza sharp4 (#42976) üzenetére


bajnokpityu
félisten

furi dolog, de amennyire szerettem a hokámat eleinte (ő segitett át a 10km-es limiten), most annyira kezem kényelmetlennek itélni. és amennyire nem értettem, mi a poen a winfloban, most ő a tutim...

szivem szerint igy élete harmadánál eladnám a hokát, és vennék pega trailt, csakhát ki ad használt cipőért pénzt?

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#42980) sharp4 válasza LanyUs (#42978) üzenetére


sharp4
őstag

Én is így gondolkodom, heti 3 kmre biztos jó a kalenji, ezt nem kerdojelezem meg. De ha veszel egy komolyabb cipőt, nem heti 3at fogsz futni előbb utóbb.

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#42981) parandroid válasza ImACeltic (#42977) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

1100-1300 kalória durván kevésnek tűnik így elsőre hacsak nem 50 kg-ról akarsz 40-re fogyni. Igazából annyit fuss, amennyi jólesik, ha tényleg nagyon lazán, nagyon lassan csinálod, akkor mehet akár minden nap is, az a lényeg, hogy amikor abbahagyod, akkor úgy érezd, hogy ez még akármeddig menne. Amikor már úgy kell tolni a végét, és alig város, hogy vége legyen, akkor inkább hagyj ki egy napot. Amúgy érdemes váltogatni is a sportokat, ha teheted, heti 1-2 napra iktass be úszást, biciklizést. Ugyancsak működhet, hogy a mindennapi lassú futások mellett hetente 1-2 napon iramjátékot, vagy rövid intervallumokat csinálsz. Persze ilyenkor a teljes időtartam lecsökken, de a magasabb intenzitás jót tesz. Türelemre sajnos így is, úgy is szükséged lesz.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#42982) tomcica válasza parandroid (#42981) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Amit ir Peterke az tokeletes :K en nem mennek minden nap, heti 2nap nem futnak, mehet mas helyette. Nyujtas, henger, pilates, joga ezekbol egy mini szett mehet minden nap, valamint allits ossze egy rovid erosito szettet (ilyen kis plank, kitores, fekvotamasz, kettle bell v egykezesekkel swing, bbulgar guggolas, szek tartas stb) ne sokat 10-15perc es ez is mehet naponta.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42983) Hi!King válasza sharp4 (#42976) üzenetére


Hi!King
őstag

Azért nézd meg egy márkás futócipő árszerkezetét. A dekás futócipők azért tudnak jók lenni ár-érték arányban, mert egy sportáruház lánc saját márkás termékei esetében a mérethatékonysága jobb a legtöbb területnek, amelyek az árat határozzák meg.

Igen, a cipő nagyon fontos, ezért a tapasztalataim alapján ajánlani tudom ezeket a cipőket, természetesen nem általánosan mindenkinek minden modellt, hiszen egyén, láb, futóstílus függő minden. Te ezzel szemben az olcsó, ezért csak rosst lehet elven szarozod le csípőből. Számomra bebizonyosodott, hogy alaptalan ez az előítélet.

Szerk.:
Egyébként mikor egyetemista voltam, és a legolcsóbb dekás cipőt engedhettem meg magamnak, akkor nagyon sok ismerősöm futott ilyenben, van PHD hallgató ismerősöm, aki máig ilyenben fut, 1:22-es félmaraton egyébként a rekordja. Megjegyzem, én tájfutó edzéseken is használtam, néha versenyen is, mert a szöges nekem nem volt túl kényelmes, így csak fontos versenyeken vettem azt fel. Később, 2 éve, nem abban, hanem egy terepre szánt változatban futottam egyéniben 12 órás tájfutást.

[ Szerkesztve ]

(#42984) tomcica válasza Hi!King (#42983) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Engedd el, mas velemenyek talalkozasa, csak ennyi. A futas a lenyeg, a tobbi mindig kialakul korulotte ;)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42985) ImACeltic válasza parandroid (#42981) üzenetére


ImACeltic
őstag

95-ről fogytam 89-re kb a leírt módszerrel. Napi 5x ettem keveset, de nem éreztem magam rosszul vagy fáradtnak. Pedig én aztán a telezabálós vagyok, de valahogy kibírtam. Azért elsősorban a kocogós tempót lőttem be magamnak mert úgy olvastam, hogy a nagyon tempó az izom is jobban fogy. Köszönöm a tippeket!

tomcica

Jó ötlet, talán úgy kevésbé sorvadok el. :D

[ Szerkesztve ]

Gamer(PS5, PC), sport fan.

(#42986) Hi!King válasza ImACeltic (#42985) üzenetére


Hi!King
őstag

Szvsz nem érdemes azon kcal mennyiség alá menni fogyásnál, amit azonos sportmennyiség mellett véglegesen tartani akarsz azután, hogy lefogytál. Adott embernél egy adott életmódhoz tartozik egy bizonyos testtömeg, amihez konvergál, annyi persze, hogy öregedve ugyanez feljebb tolódik. De te tudod.

(#42987) Never79 válasza tomcica (#42984) üzenetére


Never79
tag

+1

Chuck Norris: ettől félek én is. Nekem kell valami kihívás, cél ami lebeg a fejem felett mindig. Ezért vagyok letörve picit, de majd elmúlik :). Azt hiszem lemegy ez a vírus mizéria, maradnak az instant körök.

(#42988) tomcica válasza ImACeltic (#42985) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Inkabb megelozod az egyoldalu tulterhelest ;) meg kell az alkatreszeket erositeni, par evet edzel, elersz egy kondit, na es onnan tudsz elkezdeni valoban edzeni, odaig el sem birnad. Pont idoben jottel, ma kezdunk :P bajdovej kis plussz izom a testen jot tesz a hormonhaztartasnak, az anyagcserenek es passzivan is tobb kaloriategdt, ami a testsulyod optimalis fsnntartasaban fontos. Fiatalabbaknak es erre kenyesebbeknel talan meg az onkepben is szamit (pszihes elony) hogy nem ugy nez ko, mint egy telifosott buvarruha, hanem normalis teste van.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42989) Chuck Norris válasza parandroid (#42981) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Ez nagyon jó meglátás. Ha sikerült eljutni arra a szinte, hogy a sportolás megkezdése előtt már azt várja az ember, hogy mikor lesz már a zuhanyzás akkor pár héten belül vége is lesz az egésznek.

@tomcica Ez a joga, plank, fekvotamasz, kettle bell szerintem pont mindegyik olyan, hogy gyakorlat vagy instrukció nélkül a lényeg veszik el, a bellezésnél meg elég egy óvatlan mozdulat egyből le is amortizálhatja magát pár hétre, szóval csak óvatosan.

@Never79 instant túrákból még van pár nyitva amíg nincs teljesen betiltva a mászkálás ezeket erőltetem, pl. ma megyek a Turul trail-re.

[ Szerkesztve ]

(#42990) parandroid válasza ImACeltic (#42985) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ezen mindig jót kuncogok, amikor testépítők azért nem futnak, mert lemenne róluk az izom. Kicsit olyan, mint Arnold sztorija arról, amikor azt mondták neki, hogy azért nem csinálják az edzéseit, mert nem akarnak úgy kinézni, mint ő. Ő is csak annyit mondott, hogy ‘nyugi, haver, nem is fogsz’. Szóval így (újra)kezdőként kizárt, hogy annyit bírj futni, amitől észrevehető mennyiségű izmot bontasz. Ha meg mindenképpen a zsírégetés a cél, akkor a tudomány jelenlegi állása szerint inkább HIIT edzéseket kell tolni. A kitartó, lassú futás az egyik legjobb dolog, amit tehetsz az egészségedért, de itt a zsírégetés nem cél, hanem eszköz, mert ez az egyetlen olyan tápanyag, amit hosszú távon fel tud használni a szervezet. Ez viszont nem fog azonnal menni, ezt is tanulnia kell, sok-sok többórás edzés kell hozzá. Persze valahol el kell kezdeni. Ellenben a cardio rendszereddel csodákat tesz, ami minden más sporthoz elengedhetetlen alap: alacsonyabb pulzus, jobb keringés, anyagcsere, kitartás, állóképesség.

Szóval én a fogyáshoz inkább más irányba keresgélnék, az egészséges életmód viszont futás nélkül nem fog menni.

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#42991) Never79 válasza Chuck Norris (#42989) üzenetére


Never79
tag

Hajrá! Jó kis kör, szép helyeken, a végén a piros háromszög kicsit szenyó, de nem vészes. Ha meg egyszer nyerek a lotton, tuti Vértestolnára költözöm 🙂

(#42992) tomcica válasza Chuck Norris (#42989) üzenetére


tomcica
Topikgazda

O, hat full kretenbe meg egy delutani sexbe is belerokkanhat az ember :) tegyuk akkor hozza, h ajanlott egy szakerto akimegmutatja a helyes gyakorlatsort. Keressen egy ilyet, tanulja meg nehany ora alatt es utana otthon (ingye') folytathatja. :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42993) ImACeltic válasza parandroid (#42990) üzenetére


ImACeltic
őstag

Jártam én intenzív köredzésre az elmúlt 1 évben, de a munkám kaotikussága miatt volt amikor ki kellett hagyjak 1 hetet vagy heti 1-2x tudtam csak elmenni pedig minden hétköznap van edzés. Így híztam az elmúlt 1 évben kb 10 kilót. Futni pedig igazából szabadidőmben bármikor eltudok menni, nincs időhöz kötve, mint az edzés.

Gamer(PS5, PC), sport fan.

(#42994) Aristeus válasza parandroid (#42990) üzenetére


Aristeus
tag

+1 Az alapozásnak. Még csak 5 hónapja alapozok edzői segítséggel, de a fejlődés látványos. Számokra és érzésre is.

2019-11-13 - pace: 5:57min/km - avgHR: 151.
2020-03-22 - pace: 5:51min/km - avgHR: 136.
Közel azonos tempóhoz: 15-tel alacsonyabb pulzus.

2019-11-13 - pace: 5:57min/km - avgHR: 151.
2020-03-16 - pace: 5:13min/km - avgHR: 147.
Közel azonos pulzushoz 44mp-cel jobb tempó.

...és igen unalmas néha megint kimenni alacsony pulzussal totyogni, főleg hidegben, sötétben. De megéri!

[ Szerkesztve ]

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#42995) tomcica válasza Aristeus (#42994) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Men at work :C a felso pulzusokon is ilyen fejlodes tortent, vagy az nem szoktatok felmerni?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42996) Aristeus válasza tomcica (#42995) üzenetére


Aristeus
tag

Erre kíváncsi vagyok én is.
Dec 8-án futottam egy 5km-es felmérőt, 22:36 lett (azaz 4:31min/km, avgHR: 177, max 183)
A héten pénteken pont ez a feladat. 5K felmérő. Írok majd amint hazaérek.

[ Szerkesztve ]

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#42997) tomcica válasza Aristeus (#42996) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ok-ok. Mar csak azert is erdekel, mert felenk igy szokott tortenni a fejlodes - > alapozas - > felso pulzuson kitartani eloszor a kivant idotartamot - > kitartani a tempot hozza - > valtott ritmusban versenyezni, ha epp azt keri az adott helyzet.
Ezek kozul a felso pulzus es a hozza parosulo tempo, ahol sokszor kell meg annyi befektetett munka, mint magahoz az alapozashoz.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#42998) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Mint kiderült evezni is lehet házilag: [link]

Buliban hasznos! =]

(#42999) Aristeus válasza tomcica (#42997) üzenetére


Aristeus
tag

Nálunk most az őszi versenyszezon lett megcélozva, a mostani alapozó időszakra "ráépítünk még egyet".
Tudományos részletességgel itt: [link]

Ez lesz most a haditerv, meg, amint vége a kijárási korlátozásnak kellene csináljak egy futópados terheléses tesztet is. Azzal kezdtük a munka legeslegelején, jó lenne látni, hogy mennyi a fejlődés. a Laktát küszöb hol van most, stb.

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#43000) tomcica válasza Aristeus (#42999) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Koszi, hasonlo piramis epitkezest vegzunk mi is, de en nem vagyok hive a tul hosszu alapozasnak,ha mas nem legalabb egy 4hetes elezes es max kozeli terheles mindig megtor egy-egy ciklust. Azt hinne az ember a tul sok aerob also zonaval nem lohet melle, sot majd meg nagyobb "hazat" epit, aztan meg nem.
Viszont nyitott vagyok minden megkozelitesre, es tiszteletben is tartom!

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#43001) Never79 válasza tomcica (#42997) üzenetére


Never79
tag

Mi nem ezt csináljuk, de én terepultrákra készülök.
Nekem sokat kell futnom z2ben. Vannak gyorsító edzések is, de nem klasszikus intervallozás. Na jó, volt valami hasonló néha pl. 5x30 mp majdnem full gázon dombon felfele 2x, közte szünet 5p. Alap esetben egy edzés bemelegítés + kb 80 % "zsírégető"+ 20% LT-10 pulzuson tempózásból áll. Ahogy jön a célverseny, attól függ mi lesz megváltozik a struktúrája. Ettől függetlenül gyorsultam z2ben is és LT környékén is. Fmem 2 éve 2:26, most 1:44 és uaz a pulzusátlag. Ez pl. fm esetén LT-10, utolsó 4k LT. Ezt ki is tudom futni,de full LTn már nem biztos. Hozzáteszem én prolifutó vagyok 😁és nem fm és maraton pbre gyúrok. Szóval még +1 a kurv@sok alapozásnak 🙂
Ja és a legfontosabb 2 x 2 hét sérülésem volt, az is a saját hülyeségem miatt.

(#43002) ígyvanferi válasza Never79 (#43001) üzenetére


ígyvanferi
addikt

A zónákat a sima százalékos képlettel számítjátok? Esetleg Karvonen-formula? És hogy alakulnak a százalékok? Pl. én a movescount számítása alapján 134 alatt kéne fussak z2-ben, ugyanez a zóna endoban, a Karvonen-képlettel számítva 148 alattit jelent. Ami azért nem mindegy. Inkább a saját fejem után szoktam menni (futni), nem szoktam feltétlen ezekhez a zónákhoz ragaszkodni, csak rossz látni mondjuk movescounton, hogy már megint a piros zónában volt majd' az egész futásom, közben meg "csak" 156 az átlagpulzus.

(#43003) Hi!King


Hi!King
őstag

Ha már pulzus. Én azt tapasztaltam, hogy mikor novemberben elkezdtem alapozni, nagyrészt a max. pulzusom 70%-a alatt (ami nálam 131 alattit jelent, főleg 120-130 között szoktam amúgy, ha felugrik 131-re, vagy magasabbra, akkor lassítok), akkor látványosan fejlődtem 6:30 körüli tempóról 5:40 körülire ebben a pulzustartományban, úgy hogy közben heti egyszer csináltam valami intenzívebbet (dombozás, 200, 400, 800 résztávok, Strava szegmensek, rövid sprintek). Aztán februárban elkezdtem több intenzív edzést csinálni, végül március 14-én előre hoztam a félmaratont, amire április 5-re készültem. Az eléggé kiütött, szóval az azt követő héten keveset futottam, de végülis visszaálltam az alapozó, lassú futásokra, ezen a héten már jelentősebb mennyiséget akarok futni.

Na, a lényeg, amit írni akartam, hogy a félmaraton óta az elmúlt 2,5 héten sokkal lassabb voltam 131 alatti pulzuson. A mélyponton 7:30 körüli tempóval futottam, mostanra 6:00-6:15-re javult vissza, de még messze van a korábbiaktól. Jól gondolom, hogy amikor intenzívebb edzéseket csináltam (tempó, résztáv), akkor az amellett, hogy magasabb pulzustartományban gyorsított, alacsony pulzustartományban meg lassított? Nyilván a 7:30-nál még amúgy sem lehettem rendben, de most már egyébként bőven kipihentnek és fittnek érzem magam egyébként, azután is, hogy ma reggel futottam 22 km-t.

(#43004) Aristeus válasza ígyvanferi (#43002) üzenetére


Aristeus
tag

Régebben én is a Karvonen-formulát használtam, de tényleg érdemes egy futópados tesztet megcsinálni vérből laktátméréssel, mert jelentős lehet a különbség. (Pl. sérülés után térsz vissza, vagy túledzettség miatt módosulnak az értékeid, stb.)
Az én példámon keresztül: A Z1 annyira más értéket mutat, mint az átlag, hogy borítja az egész Karvonen-t.
Zóna - Karvonen - Terheléses teszt
Z1 - 135 - 162
Z2 - 149 - 168
Z3 - 163 - 175
Z4 - 178 - 184
Z5 - 192 - 189


Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#43005) Hi!King válasza ígyvanferi (#43002) üzenetére


Hi!King
őstag

Én a Polar Flow zónáival vagyok, vagy legalábbis voltam kicsit bajban, mert a max. 60-70% kicsit alacsonynak tűnt 2-es zónának, kevesen is edzenek rendszeresen ennyire alacsony pulzuson, ami amúgy ezen a fórumon is igaz, meg máshol is, amiket olvasok. Persze tudom egyén függő, meg szabadon is állítható. De mégis eszerint kezdtem el edzeni egy ideje, és nekem egyelőre bevált, régebben pulzusmérő nélkül valószínűleg ennél magasabb pulzuson futottam, valahol 70-80%-án a max. pulzusomnak.

(#43006) Never79 válasza ígyvanferi (#43002) üzenetére


Never79
tag

Tesztfutást kellett csinálni, meg nekem volt adatom félmaratonra, pulzussal. Tesztfutásról biztos hallottál, 10 p bemelegítés 2 p pihi + 30 p amiacsövönkifér, de úgy, hogy azért egyenletes legyen. A közepére - végére megkapod az LT-t. Nem tudom mivel számolta ki az edző, de nekem 175 lett az LT-m és 150-153 között kell futnom, gyorsításokon pedig 167-re kell felnyomnom a pulzust. Kezdetben 6:40-7:00 p tartozott 150-153-hoz és 5:50 - 6 p 167-hez. Most 5:10-5:20 és 4:25-4:40 (3-5 p szakaszokhoz). Ez 2-2,5 év munkája, kezdetben heti 4 most heti 5 edzéssel. Közben azért fogytam is 15 kilót.
Érdekes amúgy az edző felfogása, inkább többször kevesebbet, mint hogy nagyon hosszúakat. Én ezzel nem teljesen értek egyet, mert nem tapasztalom meg mi van pl. 40 -50 km környékén, csak éles helyzetben.

Ensportnál bemérik amúgy az LT-t, de nem tudom megéri-e ennyi pénzt kiadni.

(#43007) vans? válasza Aristeus (#42994) üzenetére


vans?
őstag

En is elkezdtem most a tobbiek javaslatara a lassu totyogest (gyak. a nullarol, csak teremfoci megy mellette, de az nagyon mas), meg a felesegem is gyorsabban fut nalam. :) Ahhoz, hogy 150 alatt tartsam a pulzust, bele kell setalnom neha, 9-10 perc kozti kilometerekkel. Probalom most honapokig turelmesen csinalni ezt, lockolca a 3-as tartomanyra a Polar-on, aztan kozben talan gyorsulok majd egy kicsit eszrevetlenul.

hábm bábm

(#43008) tomcica válasza Hi!King (#43003) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Az intenziv elezes feleli az alapot,meg komolyabb alapot is :K ezert kell egy bizonyos periodusra korlatozni es utana kifutni a versenyt(eket).Utana pedig vissza az alapozashoz es epiteni ujbol,ez igy megy nalam is ;) evek alatt annyi valtozott,h egy kigyorsitas-versenyforma utan nem esik annyira vissza a 140-145bpm zona,mint regen (nincs ilyen 5:30-as iram 145-on,ugy hogy egy hete 1:16-os FM ment :P regen volt ilyen...most 10-20mp kulonbsegere szukult,es eleg 1-2 het h visszaalljon a szokasosra).
Viszont,ha nem elezed ki magad,akkor nem tudsz a felso hataron versenyt futni :N egyszeruen nem megy a labad,pedig a pulzus birna :DDD

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#43009) tomcica válasza tomcica (#43008) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ja,csak hogy a kontra is itt legyen,az alapozas csucsan amikor 180-220km/het terhelesnel a tempo/pulzus beall ilyen 145bpm - 4:20 iram,es ugy erzed az orrodon tudsz levegot venni,meg futni a vegtelensegig akkor a felso zonak kopnak el.3-5K sebesseg nem akar jonni :N talan egy jo maratont tudnal futni,de mar a FM is kerdeses (oda azert mar bele kell nyalni a felso zonaba,de nem kicsit).

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#43010) Chuck Norris válasza Never79 (#42991) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Pont jó is volt a P3 mert a kód előtt egy jó száz méterrel taknyoltam egyet így legalább ki tudtam pihenni a stresszt. Amúgy tényleg nagyon szép az útvonal talán ez a legszebb az összes instant túrák közül amin voltam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.