Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24023) joysefke


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Van ebben valami, vagy csak a szokásos "mérhetetlen" bölcsességek egyike? (mellkasi-légzés vs hasi-légzés)

http://www.keepmoving.hu/futas-a-tudo-szerepe-es-ereje/2110

“Belégzéskor a munka 80 százalékát a rekeszizom végzi. Ha erősíted, nőhet az állóképességed és kevésbé fáradsz.”

Állítását a Centre for Sports Medicine and Human Performance kutatói is igazolták az angliai Brunel Egyetemen, ahol maratonisták légző- és lábizmainak fáradásait elemezték. Megállapították, hogy minél nagyobb mértékű munkát kellett végezniük a légzőizmoknak, annál jobban szenvedtek a lábizmok a versenyek alatt.

A tüdő – és a fentiek fényében ezáltal a láb – fáradásának megelőzésében kulcsszerepe van a minél mélyebb légzésnek.

“A legtöbb futó “mellkas-légző” és nem “has-légző”” – mondja Solkin. “Minden egyes belégzéskor a hasadnak kéne felfújódni (mint egy lufinak), kilégzéskor pedig leeresztenie. Ezzel szemben ha “mellkas-légző” vagy, akkor a vállaid fel-le mozognak, ami fölösleges energiaveszteséget okoz.”

A mellkasból légzés egy rossz szokás, amit nehéz leküzdeni, különösképp ha az ember figyelmét bármi is eltereli. A váltás megkönnyítése érdekében célszerű légzőgyakorlatokat végezni, olyankor, amikor az ember nem fut. Egy idő után a futások során is szokássá válik a helyes légzés. Ajánlott a heti 1-2 alkalmas pilátesz, amit több elit futó és edző is megerősített.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.