Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10006) Xabi78 válasza concret_hp (#10005) üzenetére


Xabi78
aktív tag

Ezt a cikket ajánlanám:

http://www.futas.net/cikkek/Hadd.pdf

A futás sokkal jobban megdolgoztat, mint a bringa, én futásokon jellemzően +10-+15 magasabb pulzusokat megyek, mint bringán (tény, hogy idén alig bringáztam).
Egy félmaratonon a 169-es átlag szerintem teljesen jó, ahogy a maratonon is a 165.
Ha gyúrsz az alacsonyabb pulzusra, az nem jelenti azt, hogy a félmaratonon kisebb lesz az átlagpulzusod, hanem jellemzően azonos pulzussal gyorsabban fogsz futni. Minél edzettebb vagy, annál jobban bírod a magasabb pulzustartományokat is, vagyis ha jól alapozol, akkor még magasabb pulzussal fogsz futni (még jobb tempókat).

Bringás példával élve: egy barátom lecserélte tavaly a régi országútiját egy karbon csodára, majd elvitte szervizbe. Vigyorogva kérdezte, hogy akkor most ezzel könnyebb lesz a verseny? Mire a szerelő kinevette: nem lesz könnyebb, csak jobban jönnek az eredmények.
Vagyis egy félmaratonon úgyis azt fogod futni, amit csak bírsz, jellemzően valahol laktátküszöb alatt kicsivel (ha jól építed föl a versenyt). Ha egy jó alapozással a laktátküszöbödet is feljebb tolod, akkor még magasabb pulzustartományban is komfortosan érzed magad, vagyis még jobban tolod neki.

[ Szerkesztve ]

Cave canem!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.