Hirdetés

2020. április 8., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-10-16 07:43:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#601) Freddy76 válasza Parci (#600) üzenetére


Freddy76
(addikt)

Ebben bízom én is. De megvárom, míg annak is értelmesebb lesz az ára, gondolom, magasabban fog nyitni (az xe-1 ára már kezd alakulni...).

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#602) Stauffenberg válasza Freddy76 (#597) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

A fényképezőgép olyan mint a nő: Ne zúgj bele addig amíg nem volt tapi! :D

Nálam még mindig megvan a varázs, pedig a siralmas videós képességek eléggé lehangolnak. Ettől függetlenül még mindig nagybetűs Fényképezőgépnek tartom őket. Láttam kényelmesebbet, láttam gyorsabbat, láttam racionálisabbat... de valahogy egy ilyen Fujit kézbe venni olyan, mint egy régi kedves gyerekkori helyszínt újra felfedezni.

Ha már másodgépet vásárolok otthonra, akkor nem a teljesítmény számít leginkább, hanem az élmény is. Egy veterán autó is pont azért élmény, mert nem olyan, mint az új.

Bár sokat el tudok nézni a rendszernek, meg az egyes vázaknak... de mégis a Sony NEX felé megyek most, mert a videózás az pont egy olyan modern dolog amit nem tudok elnézni. Sajnos. Amíg nem pofozza ki a Fuji a videózást, addig maradok csak szimplán egy csodáló és mondogatom magamban, hogy "majd egyszer... majd egyszer". :D

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#603) TayRol válasza TayRol (#579) üzenetére


TayRol
(veterán)

esetleg tud valaki segíteni a hsz-em 2. felében? :) már akinek van releváns tapasztalata. vagy mindenki eladta az x100-at?

(#604) Freddy76 válasza TayRol (#603) üzenetére


Freddy76
(addikt)

Én idén augusztusban próbáltam egy x100-at, egy hétvégén volt nálam Hegyimorc fórumtárs gépe, az akkori fw frissítésekkel. Megállapítások:
1. Roppant tetszetős gép, nagyon kúl a kezelése.
2. Ekv. 35 mm nem az én világom, picit lehetne hosszabb, nem sokkal, de lehetne.
3. Lassú, az af bosszantóan lassú. Akkor még az x10 volt, és ahhoz képest is csiga.

Ismerősnek van x100s, az volt a kezemben, az nekem teljesen vállalhatónak tűnik sebességileg.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#605) TayRol válasza Freddy76 (#604) üzenetére


TayRol
(veterán)

az elmúlt időszakban jött ki 2 fw frissítés is ami az af-et érinti, erre vagyok kíváncsi, hogy mit hozott magával.

(#606) Gondwana válasza TayRol (#605) üzenetére


Gondwana
(addikt)

Azért én erre a FW-alapú AF-gyorsulásra úgy tekintek, mint amikor más gyártók azt mondják, hogy eggyel újabb generációs valamilyen szenzor 25-30%-kal jobb eredményt produkál. A baki csak ott van, hogy egy logaritmikus mennyiséget lineáris mérőszámmal fejeznek ki, azaz szenzornál az egy ISO lépésköznyi javulás a 100%-os, azaz kétszeres javulás lenne, ugyanígy nem várok extrém csodát a Fuji mérnökeitől sem kontraszt-vektor-táblázat feldolgozási sebességben sem.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#607) nord_ válasza Freddy76 (#599) üzenetére


nord_
(veterán)

Nálam a plátói szerelmet csak tovább erősítette az, hogy alaposabban próbálgathattam egy X-Pro1-et. :)
Pedig azon még kábé az 1.0-ás fw volt csak...
X100 örök szerelem, lassan olyan árban lesz, amennyiért kötelező elhozni. :)

Nálam egyébként a 35mm is bejön, annó (filmes) Nikon F100-on használtam huzamosabb ideig egy ilyen obit.

(#608) TayRol válasza Gondwana (#606) üzenetére


TayRol
(veterán)

nem kell nekem extrém csoda, csak használhatóbb af. ahogy nord_ is mondja, olyan áron van lassan, hogy ha ezt megoldanák best buy lenne. más kérdés, hogy fűződik-e hozzá érdeke a Fujinak hogy ezt így megoldja.

(#609) Gondwana válasza TayRol (#608) üzenetére


Gondwana
(addikt)

Az remélem, nyomasztja a Fuji mérnökeit, hogy Panáék fél évtizeddel régebbi technikából tudtak sokkal fürgébb AF-rendszert létrehozni, márpedig akkor érzik igazán, hogy jó úton haladnak, ha az X100 Pana G1-től erősebb hardveréből is sikerül legalább a G 20 f/1.7 AF-sebességét és megbízhatóságát kihozni. (Szerintem Panáék pixel binninget a bináris kereséssel kombinálva találtak olyan AF-trükköt, amit mostanság kezdenek csak utolérni a többiek.)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#610) TayRol válasza Gondwana (#609) üzenetére


TayRol
(veterán)

szóval az x100 a 20/1.7 szintjét sem hozza? csak mert ez már egy kiindulópont, tudok mihez viszonyítani.

(#611) MC Pite válasza Gondwana (#606) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Azért halkan jegyzem meg hogy nagy gyártóknál ekkora fejlesztések csak új gépben jönnek ki, nem foltozzák ilyen szinten a régit. Af-re ráfért, a többi téren ajándék!

Af-es videókat saját szórakoztatásra csináltam, vagy valaki meg is nézte? :U
Erről bárki megmondaná hogy szerinte 17-50nél lassabb/gyorsabb-e? A zoom sztem paraszthajszállal lassabb vagy azonos fény függvényében, a 35ös 80%ban gyorsabb, a fenmaradóban azonos. Párhuzamosan csak pár napig voltak, de a másik tamronom is hasonló volt, megszoktam a sebességét; sztem mindkettő használható, af-c meg az 50 1.8G-vel is használhatalan vicc volt, sose hittem el hogy van olyan üveg+váz kombó ami kutyát/gyereket/bringást gyorsan változó tárgytávnál lekövet, afs mindig jobb eredményt hozott.

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#612) MC Pite válasza MC Pite (#611) üzenetére


MC Pite
(veterán)

szerkidő lejárt: Azt is hozzátenném, hogy lagzin, főként beltéren és mozgó embereken a kb ezer képből egy kezemen meg tudom számolni hányszor ment mellé az af, és ebből nem tudom mennyi user error (amikor épp manuáloztam és gyorsan mozogtak, azt tudom, az más tészta). Azért ezt az arányt csattogóval nem értem el egyik üveggel sem, ha nem is volt sokkal rosszabb. Megjegyzem a két ikszes géppel toltuk végig, kb 1400kép, a nikon rendszert ki se vettem a kocsiból - vittem mert persze féltem a low light aftől, friss volt a fuji, de feleslegesen lettem besz@ratva.

Amúgy ha trollolol lennék, mondanám hogy a D7K fókuszrendszere is kiábrándító, illetve hogy ezt évekig letojták, két igencsak rávaló gyári üveggel. EOS M-re meg nem is mondok semmit :D.
Ezzel arra próbáltam utalni hogy semmi sem hibátlan, mindig nekünk kell kitalálni mi a fontosabb számunkra

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#613) Freddy76 válasza TayRol (#610) üzenetére


Freddy76
(addikt)

Nem volt lehetőségem egymás mellett használni. Ami tény: az em-5 a 20-assal eléggé összenőtt, és soha nem volt gondom a sebességével. Az x100-ról ez nem mondható el.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#614) MC Pite


MC Pite
(veterán)

Délután nem találtam, így most megnéztem a 18-55 blende/gyutáv váltásokat: 2,8 20mm-ig (exifben 19), 3,2 28mm-ig, és 40mm-től f/4. Az első két váltásnál középállás a két gyutáv jelölés között, így belenézés előtt is beállítható (így használom általában, azt nem tudtam ez hány mm pontosan, ill f4re hol esik vissza).

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#615) TayRol válasza Freddy76 (#613) üzenetére


TayRol
(veterán)

köszi!

(#616) TayRol


TayRol
(veterán)

jól gondolom, hogy mondjuk egy xa1/xm1 (kitobival) mellé egy x10/x20 felesleges? a 2/3-os szenzor 2-2.8-on nem nyújt akkora előnyt az apsc 16-50-nel szemben?

(#617) MC Pite válasza TayRol (#616) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Arcfelismerés (tudom üveggyöngy, de tök kényelmes, és visszanézéskor rá zoomol) és a nagyobb tele vég, meg a kis méret van a kicsi-x oldalán. Meg a lassított felvétel :D.
Én átnézeti mániás vagyok, nem tudom az evf nélküli vázaknál mi lenne, hiányozna a 'fényképezés' érzés - ebben a csúcs x-ek verhetetlenek :). X20 vs X-A1 egyértelműen obi igény függvénye, ha nem vennék rá fixet, a kistesót venném. De aki elkezdi a 35/1,4 képeit nézegetni, megy is ki a konyhába, és a kenyér/tej kivételével mindent lehúz a bevásárlólistáról :D

szerk: X20 árából ebayről ideér a 35ös, és egy rekesz sör áráért (utólagosan) privátban tudok segíteni hogy ne bő 41k-t kelljen az álamnak befizetni, hanem csak töredékét. Sajnos vásárlás előtt még nem tudtam ezt :(.

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#618) TayRol válasza MC Pite (#617) üzenetére


TayRol
(veterán)

feleségem odáig van az arcfelismerésért. :)

itt most kb. az x20+esetleg x100 (nem s-es) van a mérleg egyik nyelvében, a másikban xa1/xm1+16-50+35. evf nem releváns. az is igaz, hogy mostanában nem bővíteném az obiparkot, anyagiak miatt.

ja, meg bírnék lenni egy géppel is.

[ Szerkesztve ]

(#619) Parci válasza TayRol (#616) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

2 2/3 fé a pontos különbség (2/3" > 1" > 4/3" > APS-C, ez utóbbi a 2/3 fé), magyarán az f2,0-2,8 "mélységélességben" f5,1-7,1-nek felel meg aps-c-n. így jó szarul néz ki, m4/3-adhoz szoktam viszonyítani, ott f4-5,6, máris jobb :)

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#620) MC Pite válasza Parci (#619) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Ekkora testtől még az is elég fasza szerintem :K

35ösről 504, 514ben vannak képek, meg 1-2 link tőlem:

Éjjeli képek, nagyja a 35össel, és beépített vaku azzal a kis lappal amit készítettem, környezeti fény szinte nulla volt, pici látszott csak a hold: [link]

Kis srácos, főként a 35össel: [link]

Lagzi, XF18-55-el, néha az 50es Planarral, meg az X10-el. 1, 2 Ez még ismerkedős fázisban volt, meg nem túl izgalmasak, max annyi látszik hogy beltéren is egész használható, táncoló emberekre is jó a zoom :K Ami még meglepőbb, az az X10 produkciója is (néha túl gyors volt a záridő, meg ISO1000en maradt végig, de ahhoz képest hogy párom kezelte, azaz átlaguser is vállalható képeket tud vele csinálni.

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#621) Freddy76 válasza TayRol (#616) üzenetére


Freddy76
(addikt)

Uhh, Roli, te kezdesz klinikai eset lenni ;] ...

Az X10/20 semmi mellé nem felesleges. Engem is elkapott nyáron (június környékén) egy "kiszerettem a dslr-ből" fíling, el is kezdtem vadul keresni, de szerencsémre makacs voltam, és nem voltam hajlandó megvenni olyan gépet, ami talán jó - veled ellentétben :DDD . Majdnem jó gép van egy csomó (XE-1, OM-D EM-5 pl.), de egyik sem teljesen jó, ezért nem is cseréltem.

Rájöttem viszont arra, hogy kell egy igazán jó kompakt. Nem egy kompakt, hanem egy jó kompakt, aminek van egy pöpec obija, jól kezelhető, klasszak a jpg-k, de tud raw-ot is. Az X10 ilyen volt, az X20 ultimate machine a gyors af-fel (de nem feltétlenül éri meg a csere). A cserélhető obis rendszerrel mindig fotós leszel, vagy azt hiszed magadról, hogy fotós vagy, és kényszeresen fotózod szanaszét az összes családi eseményt, lakodalmat, gyereket. Egy fasza kompakt meg csak ott van, és gyűröd, ha kell. Most per pillanat inkább nélkülözném a d7000-ret mint az x20-at - ha az utóbbira vennék egy egyszerűbb vakut, beltérben sem lenne semmi hiányom.

Szóval nem váltja ki az x10-et semmi, legfeljebb egy x20. Vagy másik hasonló kompakt.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#622) TayRol válasza Freddy76 (#621) üzenetére


TayRol
(veterán)

bocs mindenkitől, nehéz heteket élek meg...:D

btw egyetértek veled, illetve kicsit kezd ez a kütyümániám elharapózni. megkérem feleségem hogy állítson le.

(#623) MC Pite válasza Freddy76 (#621) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Az EF-20 még az kicsi X-eken is korerkt méretű, és elég jó hegyes képeket lehet vele lőni :)

Amúgy is, a kicsi X mindig a nejünké, tehát nem kell sose lemondani róla ;]

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#624) Parci válasza Freddy76 (#621) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

így van, viszont az őszinték vagyunk magunkhoz, akkor egy mezei hobbistának minden más felesleges egy x10/x20 mellé. igen, lehet, hogy lesz olyan kép, amit így nem lehet meglőni, és akkor mi van? tipikus kezdő dolog, hogy kell egy nagytele, egy makró, egy halszem, egy t/s, egy anyámkínja, mert mi van, ha aztán szükség lesz rá... semmi. akkor az a kép nem készül el. vagy nem pont úgy. vagy nem pont akkor.

ez az egész másodváz, meg 4-5 obi, meg rendszer, meg kutyafüle teljesen fölösleges. persze mindez hobbi, szóval ha valaki szeretné és van rá lóvé, csinálja. de azzal áltatni magunkat, hogy szükség volt rá szükségtelen.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#625) Freddy76 válasza MC Pite (#623) üzenetére


Freddy76
(addikt)

Így van, az asszonyé, minden körülmények között :DDD :DDD .

Az x20 iso 800-ig jó, 1600 vállalható, afölött már véleményes. Az obi viszont fényerős, tehát általában megoldható a kérdés. Beltérben lenne jó sokszor egy pici villantás - ha olyan obi lenne benne, mint a pana gx7-ben pl. (tehát a beépített vaku úgy nyílik fel, hogy egy ujjal a plafon felé tudod fordítani), nem is lenne semmi kívánságom. Így gondolkodom, hogy veszek az x20-ra egy vakut - először persze utána kellene nézni, hogy mennyire tudja kezelni.

A d7000-ret meg lehet, hogy eladom tamronnal, 18-105-tel együtt, veszek egy d5100-at olcsóért, és ha úgy érzem, nem élet az élet bokeh-os portrék nélkül, előveszem a d5100-at az 50/1.8-cal. De arra vehetek akár egy 35/1.8-at is, merthogy ez utóbbi csak a d7000-rel pontatlan. Egyedül a státuszkijelző hiányozna picit a d7000-ből, de cserébe lenne egy kisebb-könyebb gépem ekv. 50 körüli fényerős fix-szel.

Hm, a kütyümániám kezd eljutni a downgrading fázisába :F

Parci: így van, ezt kezdem érezni én is.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#626) MC Pite válasza MC Pite (#514) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Közkívánatra az AF videó:
Nem túl jól sikerült AF videó(sem a 808, sem az X10 nem megy a mf/ael videózás közben), de a lényeg látszik. 35-össel és a 18-55-el.

Beltér, egy 15W-os energiatakarékos izzó, meg pár candellányi rejtet világítás 3,6 méter magasan, magyarul kevés fénynél.
Ami nem látszik olyan jól: Homogén felületeknél huntól egy kicsit, de szerintem nem vészes. Korábban mikor fókusz sebességről volt szó, picikével a T17-50 2,8 alá lőttem be, de egy leginkább egymáshoz mérve tűnt fel, ha nem konkrétan teszteltem volna éppen őket, azt mondanám hogy ugyanolyan gyors. Tele állásban kevés fénynél nem túl acélos a 18-55, célszerű addig nyújtózkodni amíg a gyengécske af lámpa fény ér (28mm 3,2 még egész használható). Persze olyan kevés fénynél fixet kell használni, de ez más kérdés. Mindenesetre a nikon af fénye agyonverte a fujiét.

Még kevesebb fénynél EVF frissítés meg AF próba, a kisasztalon viszonyításnak egy gyertya ég!
[link]

+1, amikor már éjellátóként működik az EVF (viszonyításnak a 808assal is körbenézek a végén, ami a kompaktoknál jobban lát sötétben, úgy tessék szemlélni!): [link]
Egyszer ennyi fényél sem az X10, sem a 808 nem frissít elég gyorsan, kicsit lassabb a videón a kereső mint élőben.
Másodszor már kisasztalos videónál is lófütty sem látszik OVF-el, úgyhogy mondhatjuk hogy szaggat az evf képe, de lesz@rom :D

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#627) FEDman válasza Freddy76 (#625) üzenetére


FEDman
(addikt)

Off

Pont az ilyenek miatt van értelme a kis GM1-nek. A pici kit obival baromi ügyes és közelíti a kisebb kompaktok méretét, van beépített vakuja amivel tud felfelé is villantani. És hogy ha nagyon rájön az emberre a bokeh mánia, akkor meg egyszerűen felpuszil egy 45/1,8-at és már mehet is a móka. :))

És hát mennyivel kisebb egy egy szál 45/1,8, mint pluszban tartani külön még egy DSLR-t is 50-es fix obival. :DDD

Ezzel persze nem azt mondom, hogy GM1-est kell venni. Egyenlőre én se fogok. Most csak úgy szimplán megjegyeztem, hogy azért van fantázia a dologban.

On

(#628) Freddy76 válasza FEDman (#627) üzenetére


Freddy76
(addikt)

Valahogy még mindig nem érzem úgy, hogy szeretni tudnék egy panasonic fényképezőgépet. Ne kérdezzétek, miért, a válasz: csak...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#629) FEDman válasza MC Pite (#626) üzenetére


FEDman
(addikt)

Már korábban is akartam kérdezni a 35-ös AF motorjának élőben is ilyen borzalmasan szenvedős a hangja, vagy ezt csak a videó felvétel erősíti fel irreálisan? :)

(#630) Stauffenberg válasza Parci (#624) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Tudom tök gáz ezt mondani egy hardcore fotós topikban, de a mobilos fotózás egyik legpozitívabb hozadéka, hogy megtanítja a használóit egyetlen fix objektív használatára, meg arra, hogy a meglévő vasból hozzák ki a legtöbbet, a meglévő technikai akadályokhoz kreatívan alkalmazkodjanak. Jó persze ehhez kell az is, hogy marha divatos dolog mobillal fényképezni, ezért sokan csak emiatt csinálják (na meg Instagramon 24 óra alatt annyi követőre tehetsz szert, mint Flickr-en hónapok vagy évek alatt). De lehet ők azok, akik egy esetleges továbblépésnél már könnyebben elfogadják, hogy a felszerelés értelmetlen halmozása helyett elég egy váz + 1-2 fix objektív. És talán ők azok, akik könnyebben elfogadják a MILC-et, mint olyat... ez az USA-ban még mindig egy kritikus kérdés, hiszen ott még mindig a DSLR dominál, de nagyon.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#631) MC Pite válasza FEDman (#627) üzenetére


MC Pite
(veterán)

A szappan alakú vázakat nem mindenki szereti. Kicsi a 14-42 PZ... deizé... Én attól már beteg leszek, nincs mit tekerni, nincs mibe nézni, fogása sincs, ejj :DDD . szerk: Kötelező rá a kis fém markolat szvsz.
szerk: Hoppá, 12-32, el is felejtettem. Ez végre egy praktikus kis obi :K
Én ha nem cserélnék, X20, ha meg igen, akkor meg -szerintem- ne bohóckodjunk pici vázzal, egy használható (=kicsit fényerősebb) zoom úgyis úgy lelóg a vázról rendesen. De szerencsére különbözőek vagyunk, és sokféle gép is kapható :).
Nejemnek sokáig kerestem kis milcet, hogy szállításkor kicsi legyen, meg dof/bokeh is legyen igény esetén (plusz fixxel). Közölte hogy úgyse fog több obit vinni, úgyhogy ne törjem magam.

Jó kérdés hogy GM1 + 14-42PZ/12-32 + 20/1,7 választanám, vagy X100s-t.

Freddy: A GX7 nekem tetszik, a képe (tudom, tudom, jpg) meg nem annyira, még mindig nem. Szóval úgy vagyok velük mint a zsiráfokkal - szép szép, de otthonra nem kéne :B

FEDman: Hangja van, de 17-50nél nem hangosabb. A szuper érzékeny mikrofon + hozzászorítom a fényképező burkolatához párosítás miatt ilyen durva a hangja :).
Ha meghallgatod itt, nem is hallod csak azt ahogy az X10 próbál fókuszálni, plusz tudsz viszonyítani a zár hangjához. (Élőben karakteres, szép hangja van, a youtubeon vannak jobb videók is erre :) )

Stauffenberg, ha a távol keletet kihagyjuk, hol nem a tükrös dominál, de nagyon? :) Sztem még nyugat euban is picike piac a milc, lassan kezdenek csak nyitni felé az emberek - részben a sznobok miatt.

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#632) jjeahh válasza MC Pite (#631) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

e-pm2 is pici, de még kényelmes a fogása, főleg női kezeknek, képminőség a legcsúcsabb mft-t szintjén van, sokkal olcsóbb, mint gm1, és rá egy fényerős palacsinta...zsebben egyiket sem fogja egy hölgy sem hordani sztem, táskában meg ekkora méretkülömbség tökmindegy...[link] ...x100s már férfiasabb méret
a gm1 sztem a kitobin kívül kb mindennel túlzás...még pana 20 is brutális rajta

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#633) Stauffenberg válasza MC Pite (#631) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Hát ja, Európa sem sokkal felvilágosultabb. Ha benézel itt a vásárlási tanácsadóba, akkor még mindig megy a sóder arról, hogy "de ennyiért már van DSLR is".

Múltkor egy ismerősömön akadtam ki. Kikérdezett alaposan, hogy milyen gép lenne neki az ideális, végül abban maradtunk, hogy a Sony NEX-5R lesz az ő gépe. Elment, hogy megvegye, erre végül egy Canon EOS 600D-vel tért vissza. Mondván abban nagyobb a szenzor, jobban kezelhető és jobb a képminősége... na meg azzal majd "igazi fotósnak" nézik.

Azért visszakérdeztem, hogy hozna-e egy mérőszalagot, hogy megnézzük mekkora méretbeli különbség van két APS-C szenzor között. Vagy éppen, hogy kíváncsi-e arra mit mond a DxO a két szenzor közötti különbségről. Na meg arra is rákérdeztem, hogy hol van a Canon-on a második vezérlőtárcsa (na meg ugye a 600D még az érintőképernyő előtti fazon, jó fos kezeléssel).

Azóta is nagyon nagy megelégedéssel gyűri a gépet, úgy feszít vele az utcán, hogy "mindenki igazi fotósnak nézi" és ez a fontos. Azt hiszem ő a tipikus egyszemélyes kontrollcsoport ha a gyártók az átlag entry-level vásárlót szeretnék megtalálni. Aztán ki vagyok én, hogy belerondítsak az élménybe... :) Ha jól érzi magát vele, akkor nem szólok bele.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#634) FEDman válasza MC Pite (#631) üzenetére


FEDman
(addikt)

Ja hogy az a kerregés az X10-ből jön..

Szappan alakú váz?? Te most vagy nem láttál még GM1-est, vagy csak simán az előítélet beszél belőled. :U
Formára szerintem gyönyörű, ha kicserélnénk a Lumix feliratot Fujifilmre akkor szerintem simán elmenne itteni gépnek is és senki nem gyanakodna, hogy ez valójában egy Pana.
És minőségre is meglepően jó, nagyon masszív fém vázat kapott. És bizony az obija is fém üveg és a zoomolás itt is mechanikus pont úgy, mint az X10/X20 esetében. ;)

Ettől persze még nem kell szeretni, csak azért a túlkompenzálás hibájába se essünk bele. ;)

jjeahh
A GM1 nem a nagy markolatáról szól az biztos, de ilyen pici obi mellett még így is szívesen elfogadnám. A 20-as amúgy a vastagsága miatt tényleg bután fest rajta, de a 115g-os 45/1,8 viszont olyan mintha direkt ide tervezték volna. :)

[ Szerkesztve ]

(#635) jjeahh válasza Stauffenberg (#633) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

ne zavarjon ez téged, nálunk kb az összes fotós így gondolkozik, minden mindegy, csak nagy legyen a cucc, aki mégsem az meg legyökerezett canikon mellett, és ha lehozod nekük a csillagos eget sem tudnád meggyőzni, hogy más márkáknak is van létjogosultsága...engem ez már nem irritál, megszoktam a dolgot, kivéve amikor érdeklődnek az én milc-emről, mivel a válaszomat általában már üveges szemekkel fogadják...mármint érdeklődnek...legtöbbször a kérdés az, hogy: te, ez nem filmes cucc? :DDD

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#636) MC Pite válasza jjeahh (#632) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Hát, jah. De a csajok ránéznek pár dologra, és az mondják nagy, nem kell.

Nem tudom más hogy van vele, a kicsivel is szeretek fényképezni, de a nagyvassal imádok, naponta gondolkozok hogy mit lehetne fotózni, és elszomorodok hanem jut eszembe semmi. Jó, a nagyvas kifejezés inkáb a fed-emre illene :DDD

Ahogy Freddy mondja, nálunk is sokszor jön olyan helyre az X10, ahova a nagyobbak/rendes gép nem. Csak egyben bedobjuk a táskába, és kész.

FEDman, a gyertyás videón lehet hallani a 35öst, de ott a fentiek miatt nagyon csalóka.
Láttam, csak kell vmi fogás rá, az opciós grip musthave. Nálam 'szappan alakú' az, amin nincs fogást segítő kitüremkedés, markolat. Javítottam még poszt előtt, hogy a 12-32 végre egy korrekt méretű zoom rá, de ez az első/nulladik fecske még, idáig ilyen (kicsi) nem volt, PZ meg más tészta.
Szóval nem rossz, markolattal még jó is lehet. Más kérdés, hogy 95%ban kitobival fogják használni, akkor meg egy X20 ellenében... átlagusernél nem nyer a kisebb zoom miatt, amatőröknél meg az EVF/OVF hiánya maitt. Bár, divat a cserélhető obi, így azok, és akiknek külsőre tetszik, inkább a panát veszik. Mint érdekesség kipróbálnám, de kukucska nélkül... X-M2 tesztpéldánya se kéne :).

jjeahh +1. Sőt, sok helyen savazzák a milceket, és átlag usernek belépő tükröst ajánlanak helyette. :(
Amatőr verseny fotós haverom kezébe adtam a Fujit, visszanyújtja hogy a filmesekhez nem ért :) .

szerk: Ehhez hasonlóan néz ki, de nem találok jó képet X10ről a szép sötétbarna full tokkal, FUJIFILM nyomattal...

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#637) FEDman válasza MC Pite (#636) üzenetére


FEDman
(addikt)

Szerintem sok GM1 tulaj fog a kit obi mellé venni még egy remek, kicsi és nem túl drága 45/1,8-at is.
Ahogy azt írtam, pont az az előnye egy ilyennek például egy X10-zel szemben, hogy e melle ha kis bokeh-t akarsz akkor nem kell venni még egy másik vázat mellé pluszban nagyobb szenzorral. A plusz váz helyett itt elég csak egy 115g-os 45/1,8-at venni, ami azért nem ugyanaz. :)

Ettől függetlenül jelenleg én se fogok ilyet venni. Sokkal inkább a GX7/X-E2 van célkeresztben. Ettől függetlenül látok fantáziát a fentebb vázolt felállásban is, ha valaki extrém pici szettben gondolkozik. :)

(#638) jjeahh válasza MC Pite (#636) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

"haverom kezébe adtam a Fujit, visszanyújtja hogy a filmesekhez nem ért"
:DDD

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#639) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

ou, a sony után már a fuji is "om-d szerű" vázat kreál? mostmár ez egy új irányzat? lesznek dslr-ek, kis milc-ek, és om-d style profi rendszerkompaktok? :U

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#640) MC Pite válasza jjeahh (#639) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Helye lenne, de erősen kétlem egyelőre.
Kellene még 1-2 obi, hogy profi vonalra is mehessenek, igen combos akksi, és rendes design :). Mármint ez az átrajzolt OMD nem szép, a pici szenzor sem az benne :DDD

Más:
X100S award

dpreview posted part 1 of the “gear of the year” series… and it starts with the X100S. Read more here:[link] “Needless to say, by the end of my X100S review I had truly fallen in love with the camera. It isn’t the most innovative product I’ve seen this year, nor the most accomplished in terms of specifications, but it’s the one that I’ve used most, and continue to carry with me almost everywhere I go. It takes great pictures, and damn, it looks good too.”

És hófehérke X-A1, nem is rossz:

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#641) FEDman


FEDman
(addikt)

Elég heves viták zajlottak itt korábban, hogy mekkora szerepe van a Fuji gépek remek teljesítményében az X-Trans technológiának. Akkor azon az álláspontom voltam, hogy az X-Trans egy jó dolog, de nem feltétlen ezen múlik a Fuji remek teljesítménye. Már a sima X100 is remekül teljesített pedig az még nem volt X-Trans.
Szóval ez az új technológia inkább tűnt kicsit másnak, mint egyértelműen jobbnak. Mintha egyszerűen csak a Fuji egy kicsit más úton haladva érné el ugyanazt. :)

Persze ezzel nem értett mindenki egyet így kifejezetten örültem az X-A1 megjelenésének és alig vártuk, hogy azonos generációs szenzorral ellátott Fujikat össze tudjuk vetni X-Trans-szal és anélkül.

Nos azóta itt van, Raw-ról már ejtettünk szót, de a szeretett Fuji Jpeg-ekről már annál kevésbé. Vagy legalábbis én nem nagyon tudtam rá első körben mit mondani.

Ez elsősorban azért lehetett, mert őszintén szólva a várakozásaimmal szemben nekem nem tetszettek az X-A1 által gyártott Jpeg képek. Bár Fujisan nagyon ügyesen, de ettől függetlenül nagyon durván zaj szűrtek és még durvábban élesítettek. Ez így nekem nagyon nem jön be.
Amiért eddig ezt nagyon nem hangoztattam az pedig azért volt, mert ilyen eltérő alapbeállítások mellett képtelenség korrektül összevetni őket.
Ráadásul az X-A1 nem csak zaj szűrtebb alapból, de kevesebb zajt is mutat az X-Trans szenzoros társainál így gondoltam ebből még bármi kisülhet.

Eddig vártam egy olyan tesztre ahol vázban visszaveszik a zajszűrést és az élesítést és ha csak részben is, de itt az első ilyen.

Lejjebb pörgetve van egy iso sor összevetés az X-A1 és az X-M1 között. Az első adag összevetés minimumra lehúzott zajszűréssel készült, a második eresztés pedig standard beállítások mellett.

Kiragadtam kér részletet az iso6400-as képekből, balról jobbra:

X-A1 NR standard _ X-A1 NR -2 _ X-M1 NR -2

Jól látszik, hogy alap beállítások mellett milyen lelkesen szűr az X-A1, de az is jól látszik, hogy ezt a szűrést gyönyörűen vissza lehet venni a vázban és a végeredmény is baromi jó!

Ami pedig az X-M1-gyel való összevetést illeti, nos én itt túl sok előnyét nem látom az X-Trans-nak. Talán a szemcsézettség az X-M1 esetében kicsit kevésbé kemény, de ha az X-A1-en nem csak a zajszűrésből, de a durva élesítéséből is visszaveszünk egy kicsit akkor végképp értelmezhetetlenné fog zsugorodni a különbség. :)

Szerk.
A fórum motor tömörítése kicsit beleharapott az ábrákba, de a lényeg talán így is látszik, aki ennél többre vágyik az a linken megtalálja a képeket eredetiben.

[ Szerkesztve ]

(#642) TayRol válasza FEDman (#641) üzenetére


TayRol
(veterán)

most mondjam azt, hogy szűrés nélkül jobb az XA1? mind a két szenzor elég jó...

(#643) FEDman válasza TayRol (#642) üzenetére


FEDman
(addikt)

Mondjuk úgy, hogy a két váz között értelmezhető különbséget én inkább csak az áraik között látok. :)

(#644) TayRol válasza FEDman (#643) üzenetére


TayRol
(veterán)

meg a szín. mert az a piros bőr külső..:D

[ Szerkesztve ]

(#645) MC Pite válasza FEDman (#643) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Akkor örüljünk feleim :K
Nem rosszabb a sima szenzor, kicsit más, ennél a tesztnél még annyi különbség sincs, kültérieken több van, de ízlés kérdése, nem(sok) előnye van az X-Transnak, illetve van amiben rosszabb.

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#646) Stauffenberg válasza FEDman (#641) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Konklúzió: A Fujifilm X rendszer nem az X-Trans szenzor miatt olyan jó! :D

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#647) TayRol válasza Stauffenberg (#646) üzenetére


TayRol
(veterán)

ezt már az X100-nál tudtuk.:D

(#648) Stauffenberg válasza TayRol (#647) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Én eddig sem misztifikáltam túl az X-Trans mítoszt. Sokan (talán placebo miatt) természetfeletti erőt tulajdonítanak neki, holott szerintem sem jobb a Bayer színszűrőnél, inkább csak egy jó alternatívája, lényegesen kevesebb és elhanyagolhatóbb mellékhatással, mint mondjuk a Foveon X3 szendvics esetében.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#649) FEDman


FEDman
(addikt)

Viszont úgy néz a Fuji féle hybrid AF kezd beérni. A legutóbbi firmware-t követően ennyivel lett gyorsabb az X-E2 az X-E1-nél.

(#650) TayRol


TayRol
(veterán)

hazaértem vidékről, mindjárt írok tapasztalatokat.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.