Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2251) FEDman válasza lenan (#2250) üzenetére


FEDman
addikt

Túl mélyen van? Akkor itt most nem is az iso, zár és expo korrekciós tárcsákra gondolsz, hanem a két vezérlő tárcsára? Az X-E1-en én semmit nem érzek nyúlósnak, de X-T1 még nem volt a kezemben. Lehet pont az időjárás állóság miatt lett ilyen az új vason?
Olympus E-M5-ön is állítólag emiatt lett pár gomb fura nyomáspontú.

(#2252) Parci válasza lenan (#2250) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a d300 tárcsái totál rendben vannak szerintem, kicsit nyúlnak, de sosem zavart. ha csak ennyi a baj vele, akkor bring it on! :B

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2253) levy1983 válasza lenan (#2250) üzenetére


levy1983
aktív tag

Bár nem volt még szerencsém T1-et tapizni, de mintha kicsit elkapkodták volna a dolgot ezzel a vázzal. Azok a fránya határidők..."Fénybeszívárgás" az oldalsó ajtón (már ez megkérdőjelezi nálam a por és cseppállóságot), hátsó tárcsa bemondja az unalmast..., most ezek szerint a tárcsák minősége is megkérdőjelezhető...és szerintem még fognak egyéb dolgok is kibukni...Nagyon ráálltak a gyártók a tömegtermelésre és ez szerintem senkinek sem jó...Ahelyett, hogy rendesen kitesztelnék, korán piacra dobják, mert ugye a konkurencia...Kövezzetek meg, de egyedül talán az Olympusnál nem tapasztaltam/olvastam ilyen bakikat. (lásd többit: Nikon D600->D610, Canon 5DII->5DIII, Pentax K5->K5II)

Mert a jóidőhöz munka kell!

(#2254) Stauffenberg válasza levy1983 (#2253) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Sony A7 fénybeszivárgás fiaskója kapcsán tesztelt az Imaging Resource. Canon 5Dmk2/mk3, Nikon D800 is ugyan ilyen. Gyakorlatilag elég nehéz olyan kamerát találni, ami beszivárgás nélkül bírja a hosszú (jellemzően legalább 30mp) expozíciós időket. Le kell takarni a gépet, ahogy elődeink is csinálták a fából készült fényképezőgépeikkel. Elég nehéz teljesen leszigetelni a fény elől egy gépet, miközben azon tekerők, portok, nyitható fedelek vannak. Nem lehetetlen, ez is tény, de az A7 és X-T1 nem rosszabb, mint az átlag.

Amit még hozzátennék: Az 5Dmk3 négy évvel az mk2 után jött, szóval az elődje kifutotta a kategóriában átlagosnak számító produkciós időt. Semmi sietős, gyors, kényszeredett csere nem volt benne. Az 5Dmk2 volt akkoriban a Canon legnagyobb bevételt felhajtó gépe és darabszámban is ebből fogyott a legtöbb ha nem nézzük a belépő modelleket. Nem mondanám, hogy félt a konkurencia lépéseitől, amit jól bizonyít, hogy az mk3 is csak egy érettebb, kiforrottabb verziója az előzőnek, semmi világrengető újdonság.

(#2255) FEDman válasza levy1983 (#2253) üzenetére


FEDman
addikt

A por és cseppállóság szerintem eleve zárt ajtók mellett valósul meg. ;)
Szóval ez nem feltétlen befolyásolja ezt.

Meg a Sony és a Fuji fénybeszivárgása között van egy olyan apró különbség, hogy a Sony esetében minden esetben jelentkezik, hisz a bajonettnél van szivárgás, addig a Fujinál ehhez ki kell nyitni a csatlakozó ajtót és ott a csatlakozókon keresztül bevilágítani egy spot lámpával. Azért ez nem túl életszerű helyzet. :)

Ezzel persze nem mentegetni akarom a Fujit, szerintem ennyinek se kéne beleférnie, egy fényképezőgépen ne legyen fényszivárgás sehol se.

(#2256) istvan170


istvan170
aktív tag

Köszönöm az érdeklődést, a leendő 18-55 egy fórumtársé lesz.

(#2257) MC Pite


MC Pite
veterán

Szerencsére a hozzáállásuk a szokásos: Fényszivárgásra javítás

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#2258) Gondwana válasza MC Pite (#2257) üzenetére


Gondwana
addikt

(Azért én egy picit kezdek ám kételkedni ebben a kajzenben, a kommunikációja jó, de valahogy nem érkeznek nekem az X100s javítások, mint ahogy várnám azt a pár megmaradt apróságot... Legalább stúdiófotóra használható lett vakuval M-módban...)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#2259) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

slrgear 56/1,2 teszt :R

mit is mondhatnák? a fuji az új leica :K

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2260) Stauffenberg válasza Parci (#2259) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"a fuji az új leica"

Aztán 40 év múlva mindenkit lesznoboznak majd aki Fujifilmet vásárol. :) Ja... várj, már most is ez megy... :D

Imádom ahogy ezek objektívet terveznek. Mindig morgok, hogy csak nem jönnek az olcsóbb XC objektívek, de ilyenkor olyan nehéz rájuk haragudni. Kész, nincs mese, gyűjteni kell. :)

(#2261) MC Pite


MC Pite
veterán

Hát igen... Várom/vártam hogy a sigma a 60/2,8at kidobja x-re is... Aztán vettem inkább manuál üveget. Majd még egyet... majd ettől már egy használt XF60 elérhető távolságba került, és a fenébe is af, meg pöpec (nekem tetsző) karakter. SZóval mindenki rohadjon meg hogy nincs rá olcsóbb alternatíva (még), de mikor nézem a 60as képeit, az azért nyami, és ilyenkor nem jut eszembe. Lehet, hogyha a sigma képeit nézném, akkor meg megint gyűjteni kezdenék inkább, faxtudja. (50 1.8G anno felállított egy szintet, ami alá nehezen adja az ember.)

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#2262) MC Pite válasza Gondwana (#2258) üzenetére


MC Pite
veterán

Tény, hogy az első szériára kiadott updatek szükségesek voltak, kvázi kötelességük volt kiadni (oké, vannak akik hasonló vagy nagyobb hibákkal még sem teszik meg).

Viszont általában ennyi updatet más gyártóknál... mindenki számolja össze korábban vagy időközben mennyit kapott, és milyen jelentőségűeket. Direkt nem írok tagadós, vagy letojós hozzáállást, mert az meg a paci másik fele, ami megint nem fasza.

Persze, én is mohón várom a frissítést, és bizonyosan jön is, mindkettőnkére, de legalább idővel érkeznek cuccok, ennek is örülhetünk.
Még az X idő előtt egyszer tán a 9600al jártam szervizben Bp-n, egy folt volt az evf lencséjén belül. 10 perc alatt kaptam egy komplett új evf modult. De ahogy hallom pl X100/Pro1 vakupapucsokat is gari idő után is cserélik, X10 szenzorát (obistul) cserélték a blooming miatt (ezt hány másik gyártó tenné meg?) - szóval idáig (kopp-kopp) is korrekt volt a hozzáállásuk, és remélhetőleg ez nem is fog változni a jövőben. :R

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#2263) jjeahh válasza Stauffenberg (#2260) üzenetére


jjeahh
nagyúr

sosem értem igazán, ha egy leica vagy fuji tulajt lesznoboznak, ezeket a vázakat gondolom nagyobb öröm használni mint egy ak-47-es fél év alatt elavuló tömeg biliműanyag canon xxxd-t idétlen zummokkal, és a hobbifotózásban nem ez az elsődleges? :U

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#2264) Parci válasza jjeahh (#2263) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

alapvetően az árak miatt sznobozzák a leicát. pontosabban az árak és a cégről kialakult kép miatt, miszerint leica=legjobb. például a leica kompaktok ennek minimum cáfolatai (hiszen sima panasonic gépek drágábban), de ahogy megyünk a milc irányba, szerintem egyre több komparatív előnyét el fogja veszteni a leica (mert olyasmi komponenseket lesz kénytelen használni, mint mindenki más, és egyre kevesebb terület marad, ahol egyedit tudnak alkotni). aztán persze a fuji pont a cáfolata annak, hogy ne lehetne egy zsúfolt területen is kellően jónak lenni. a leica viszont sokkal kisebb cég és nincs is meg bennük a lendület.

de hamarosan a leica milc is jön, majd kiderül, hogy mi a rajz.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2265) jjeahh válasza Parci (#2264) üzenetére


jjeahh
nagyúr

oké, ha így nézzük mindezzel egyetértek, viszont sztem ha leica, akkor szinte mindenkinek az M sorozat jut eszébe...ha annyira el lennék eresztve pénzel valszeg én is inkább olyan cuccot vennék, ha nem is leicát, amit öröm kézbevenni, amivel élmény kattogni, ahelyett, hogy a technikailag legfejlettebb, és legjobb ár/érték arányú cuccot vegyem...és az ilyen vázak, objektívek gyártásában talán a leicának van a legtöbb tapasztalata...persze mindez teljesen szubjektív vélemény :)

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#2266) Parci válasza jjeahh (#2265) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem tudom, hogy mi lenne, ha annyi pénzem lenne, most úgy érzem, hogy jelenleg, ha nem érdekelne az ár, akkor fuji x-t1, 23/1,4 és 56/1,2, meg az új 18-135.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2267) nord_ válasza Parci (#2266) üzenetére


nord_
veterán

:K

(#2268) Gondwana válasza Parci (#2264) üzenetére


Gondwana
addikt

Bizony, bizony!
What made the ‘Leica mystique’, the reason why people like Jacques Latargue, Robert Capa, HCB, Josef Koudelka, Robert Frank and Andre Kertesz used a Leica, was because it was the smallest, lightest, best built and most functional 35mm camera system then available. It wasn’t about the lenses. Many, including Robert Frank, used Nikkors or Canon lenses on their Leicas. It was only in the 1990′s, with the ownership change from the Leitz family to Leica GmbH, that Leica reinvented itself as a premier optical manufacturer. The traditional rangefinder business came along for the ride, but Leica technology became focused on optical design. Today, by all accounts, Leica makes the finest photographic optics in the world, with prices to match.
Most jött a Fuji az igényekhez az átlagtól jobban közelítő vasakkal, hát elkezdték őket is Poor man's Leicázni.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#2269) Parci válasza Gondwana (#2268) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez a "poor man's leica" onnantól lesz majd izgalmas, hogy a fuji gyakorlatilag mindenben jobb is lesz. nem hiszem ugyanis, hogy a leica milc korszakalkotót tud nyújtani, a szokásos köröket nekik is meg kell futni az autofókusszal stb. ha pedig a pana know-how-jára támaszkodnak, akkor az meg már egy "rich man's panasonic" lesz...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2270) Stauffenberg válasza jjeahh (#2263) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Azért a Leica kicsit rá is szolgált a sznob jelzőre. Nem csak az átcímkézett Panasonic kompaktok miatt, hanem a milliónyi limited edition miatt amiket 10-20x-os áron adják tovább. Plusz a megannyi méregdrága luxus kiegészítő (luxus tokok, luxus táskák), a Leica márkaboltok még az Apple boltjainál is erősebben árasztják a hangulatot, hogy oda nem is érdemes betévedni ha nem keresel messze az átlag bérek felett.

Ellenben számos Leica eszköz van amik meg csak simán világklasszisok. Mikroszkópok, fotó és videó objektívek, távcsövek amiket az űrkutatásban is használnak. Azok is veszedelmesen drágák, de meg is érik a pénzüket.

A Fujifilm X sem a szegény ember rendszere, de azért a Leica árainál sokkal sokkal szerényebb. A Fujifilm is próbál olyan imázst kialakítani, hogy a tulajdonosok egy elit klub tagjainak érezhetik magukat, de közben azért nem szállnak el a csillagászati összegek irányába. De végső soron az emberek többsége számára minden sznob ami nem ad lehetőséget a szegényeknek. A Fujifilmnél nincsenek megfizethető, olcsó objektívek, más kérdés, hogy a drága darabok ára korrektül van beárazva a minőségük mellé, de ez ugye nem vigasztalja azt, aki nem tudja megfizetni.

Én már sokszor kaptam meg a sznob jelzőt amikor ételekről beszélgettünk ismerősökkel vagy kollégákkal. Nekem fontos, hogy normális alapanyagokból főzzek. Nálam teljesen evidens, hogy a paradicsom szósz az paradicsomból van és nem a konzervből jön a pép, szeretem a fűszernövényeket locsolgatni a kis cserepeikben, hogy onnan tépkedjek. Gyorsfagyasztott mirelit húsokra rá sem tudok nézni, megenni meg pláne. Gyorskajákkal is így vagyok, ezért örülök, hogy kezd éledezni Budapesten a street food (ami nem junk food, ofc). Azt is gyorsan megkapom, finom, igazi, natürlich. Ha egy mekihez hasonlítom a Bors árait, akkor nagyjából egálban van, de a Borsban összehasonlíthatatlanul sokkal jobb ételt kapok. Jó persze az adag talán kisebb, de nem igénylem, hogy fosásig zabáljam magam. Ezért olyan sikeresek az ázsiai kifőzdék, 600-800 Ft-ért olyan adagot kapsz, hogy hazafele kétszer kihányod ha mind behabzsolod. A minőség már nem számít, ha egy igazi ázsiaival etetnéd meg, kiköpné.

A fotózás nyelvére lefordítva: Minden drága, sznob, túlárazott ami drágább egy Canon 50mm f/1.8 II objektívnél! :D

(#2271) MC Pite


MC Pite
veterán

23ast a látószög, vagy a konkrét obi miatt írjátok/szeretitek sokan?
Maga a 23as mint üveg nekem nagyon tetszik, csak a látószög kicsit nekem semmilyennek tűnik (zoomot is ált 27-28mm körül használom, alatta meg 18on), meg amíg a 35ös(ben az tetszik hogy) pici, ez(/ebben meg az hogy) nagy ( :D ).
De ettől függetlenül -minimum tesztre- kell 23ast szereznem :).

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#2272) jjeahh válasza Stauffenberg (#2270) üzenetére


jjeahh
nagyúr

értem én miről beszéltek és valszeg sosem veszek leicát, ha vennék én tényleg sznob kellene legyek hozzá, de ha egy pénzesebb embernek az tetszik, megveszi és kész, és nem tudnám lesznobozni :) ez olyan mint amikor egy pesti tinédzser próbál brooklini gettó nigger lenni vs egy igazi gettó néger :DDD
ui: úgy főzöl ahogy akarsz, ha valaki lesznoboz ezért nagyon unhatja magát ;)

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#2273) b.vr válasza Gondwana (#2268) üzenetére


b.vr
őstag

"Most jött a Fuji az igényekhez az átlagtól jobban közelítő vasakkal, hát elkezdték őket is Poor man's Leicázni."

Hát csak azért mert ilyen értelemben még nem olvastam sehol nyilván nem mondhatom hogy téves, de nekem a szegény ember Leicája az A7 kapcsán volt logikus fogalom, ugyanis mint mirrorless ÉS fullframe, lehetett rá olyan digitális hátfalként tekinteni amire adapterezve felcsavarhatóak az M-mount üveg (meg persze még egy csomó más is) és visszaadja ugyanazt a képmezőt, és mindezek mellett egy digitális Leicához képest olcsó (ettől lesz szegény ember leicája )

Ti viszont most itt mintha úgy használnátok hogy a Fuji kezdi betölteni azt a minőségi és presztizs szerepet, amit korábban a Leica. Ez szerintem azért egy más aspektus - mondjuk persze nincs ennek olyan nagy jelentsége.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#2274) rbalint88 válasza Stauffenberg (#2270) üzenetére


rbalint88
addikt

"Én már sokszor kaptam meg a sznob jelzőt amikor" autókról, bringákról, fényképezésről, órákról, kajáról vagy kb bármiről volt szó. :) Pedig nem elvadult dolgokkal jöttem, csak egyesek nem hajlandóak elfogadni, hogy a normális minőség a magyarországi átlagfizetések mellett már drága/luxuskategória...
Pl. amikor autóvásárlás előtt álltam, 2-3M között nézelődtem, jellemzően 10 év körüli nagyautókat (A6, Passat, E39, Legacy, Outback), erre: miért nem veszel egy új Logant vagy Swiftet... Bringánál pedig: más ennyiből autót vesz... és 80 éve is legalább egy havi fizetés volt egy jó bicikli, ha nem egy évi. na azok mennek még ma is :)

remélem hétfőn megérkezik az XF1 :)

(#2275) Parci válasza rbalint88 (#2274) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én is az öreg, nagy autó mellett döntöttem anno a kicsi újabb helyett. ma már azért máshogy csinálnám (de már mindegy, mert az Öreg Harcos örök élet + 10 év :DDD), inkább legyen kombi, takarékos... persze ez is csak használtban menne. de amúgy meg ja, lehet fele annyi sonkát venni, de azt A Sonkásnál a fény utcában kétszer annyiért, lehet rendes kávét, bort inni kétszer annyiért stb. nekem is inkább az utóbbi, maximum feleannyit fogyasztok belőle.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2276) rbalint88 válasza Parci (#2275) üzenetére


rbalint88
addikt

cserélünk? kombi, dízel, Toyota :DDD

(#2277) Stauffenberg válasza b.vr (#2273) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ez a "szegény ember Leicája" szöveg nem új keletű, már az első X100 megjelenésekor ráakasztották ezt a jelzőt és talán egyik másik vázra sem igaz annyira, mint pont arra, meg később az X-Pro 1-re, amik tényleg a távmérős hagyományok mentén lettek megtervezve. Plusz az X-Pro 1 mellé rögtön jött egy gyári Leica M adapter, évekkel az A7 előtt. De akkoriban kevés is volt az objektív, ma már egyre kevésbé kell a Leicára támaszkodni (átlagos utcafotósnak, portréfotósnak, fotóriporternek már egyáltalán nem), ezzel szemben a Sony életképtelen mások segítsége nélkül.

"Ti viszont most itt mintha úgy használnátok hogy a Fuji kezdi betölteni azt a minőségi és presztizs szerepet, amit korábban a Leica."

Bontottál már ki Fujifilm X100 Limited Edition-t? Gyakorlatilag az volt az egyetlen opció a fekete színű X100-ra. Fa dobozban jött, selyem béléssel. Mindezt négy évvel ezelőtt. Szóval szerintem egyáltalán nem helytálló, hogy csak most kezdik az emberek a Fujifilm kapcsán felfedezni a "prémium Leica pótlék" törekvést. A Fujifilm X rendszer a legelejétől, már a legelső géptől fogva erre az imázsra gyúr és a mai napig is ezt a vállalati PR-t nyomják. Meg lehet nézni a gyönyörűen szerkesztett, minőségi (ingyenes) Fujifilm Magazine-t, ami az X tulajdonosoknak szól. Melyik az a másik gyártó ami ilyesmivel nyomul? Leica? :D

Mondom ezt úgy, hogy engem ez az elitista cukormáz a legkevésbé sem tud meghatni. Amiért én kedvelem a Fujifilmet, az a vásárlóik tisztelete és a szédületes ütem, ahogy tudatosan, kínos mellényúlások és bénázás nélkül építik az objektívparkot. Látszik, hogy értik a vásárlóik nyelvét és azt dobják piacra amire a vásárlóknak szüksége van. Hol volt az X rendszer 2 éve objektívek terén? És hol van most? :) Azért nem nehéz belátni, hogy ezek következményei annak a törekvésnek, hogy a Fujifilm szeretne egy "megfizethetőbb Leica" szerepet elnyerni a piacon.

[ Szerkesztve ]

(#2278) Parci válasza rbalint88 (#2276) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

haha, ha ma vennék, simán ilyesmit keresnék :K

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2279) Parci válasza Stauffenberg (#2277) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

szerencsére egy hatalmas cég presztízs része a digicam divízió a fujifilmnél, így reméljük, hogy még nagyon sokáig így hasítanak. annyira nem hatottak meg eleinte, de mára teljesen megvettek maguknak. :K minden benne van, ami miatt anno az olympus-t imádtam (az e-1 korszakban). és az x10-et is öröm kézbevenni mind a mai napig. hamarosan folyamatos bevetésen lesz úgy is...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2280) b.vr válasza Stauffenberg (#2277) üzenetére


b.vr
őstag

Mint írtam értem hogy erről beszéltetek. Erre mondtam hogy ez egy másik aspektus.
(amúgy nem bontottam ki x100 limted editiont selyemmel bélelt fa dobozból és kábé kismilló dolog előzi meg ezt az élményt a személyes prioritási listámon, de természetesen elfogadom hogy ez szintén lehet egy óriási élmény :D Nincs ezzel semmi gond)

Én ezzel szemben a "szegény ember Leicája" kapcsán arről beszéltem amiről már az A7-tel kapcsolatos első híreknél is, és amíg a Fuji nem lesz FF, addig hiába adapterezed, az M-mount üvegekkel nem azt kapod amit Leicánál kapnál. Az A7nél meg (leegyszerűsítve) igen

De még egyszer, természetesen elfogadom hogy a szegény ember leicája abban a kontextusban is oké hogy (bár a megfizethető(bb) presztizs fogalompárban érződik azért egy kis feszültség) az elit-szerepét veszi át

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#2281) Stauffenberg válasza Parci (#2279) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Remélhetően nekem is több időm lesz mostanában foglalkozni az X-A1-el. El kéne adnom az egykori Pentax K200D szettemet (három obi + rendszervaku) és kipótolva venni egy XF35mm f/1.4-et. Bár szeretem ezt a kitobjektívet, de azért sokszor sovány. Na meg múltkor belefutottam ebbe az írásba, semmi extra amúgy, csak felidézte, hogy FF-en mennyire szerettem 50mm-el modellt fotózni. Aztán meg eléggé belepte már a por a telefonkönyvem "Modellek, stylistok, sminkesek" csoportját. :D

(#2280) b.vr: De a Fujifilmnek már nincs szüksége a Leica M adapter nyújtotta mankóra. Hiába nem FF szenzorra épít, attól még ekvivalens gyújtótávolságokra gyúrva tervezi az objektíveit. Nincsenek ilyen csoffadékok, mint a többieknél, hogy APS-C-re kiadnak egy 50mm-es objektívet, ami ekv. 75mm mellett semmi népszerűre nem emlékeztet amit analóg időkben meg FF mellett szerettünk. Gyakorlatilag beesik a népszerű ekv. 50mm és 85mm közé. Két szék közül a padlóra. Helyette ott a 23mm (35mm), 35mm (50mm), 56mm (85mm). Kinek kell így a Leica M adapter, meg kit izgat így a crop factor?

[ Szerkesztve ]

(#2282) Parci válasza b.vr (#2280) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jó, de annyi jó üveg van már a fujihoz, sokkal olcsóbban, mint bármelyik leica, hogy nem is kell adapterezni...
a 14, 23, 35, 56, 60 mind zseniális üvegek, hibátlanok, az összes.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2283) b.vr válasza Parci (#2282) üzenetére


b.vr
őstag

Hogy kell-e vagy sem, az egy teljesen másik kérdés.
(bár bizonyos látószög/fényerő párosokat egyszerűen nem tudsz máshogy elérni mint FF "hátfallal". De még egyszer, hogy ez kell-e vagy sem, az egy tök másik kérdés)

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#2284) Parci válasza b.vr (#2283) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

látószögben nincs ilyen szerintem, viszont mélységélességnél természetesen ott van az a 4/3 fé előny :K

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2285) Stauffenberg válasza Parci (#2282) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Vicces volt olvasni az összezavarodott kommenteket a FujiRumors meg PhotoRumors oldalakon, mikor az egyik Fujifilm managerrel készült interjút idézték. :D

Szerinte a Fujifilm teljesen felkészült arra, hogy megmérkőzzön az FF rendszerekkel, de nem tervezik FF szenzoros fényképezőgép kiadását, egyelőre még biztosan nem, mert akkor új objektív sort kéne kiadni és nem akarnak kicseszni a meglévő vásárlókkal.

Ezzel finoman arra utalt, hogy ők APS-C mellett képesek ugyan azt nyújtani, mint mások FF-nél. És ezt nem támasztja alá jobban alá semmi, csak az, hogy mindegyik objektívüket FF ekvivalensben tervezik már a legelejétől fogva. Innentől meg kit érdekel, hogy FF szenzor van-e benne vagy sem. Megkapod a megszokott látószögeket és mivel ezek rendszerint baromi fényerősek és nyitott rekeszen is pengén rajzolnak, ezért DOF-ban sem sok lemondani való van.

(#2286) rbalint88


rbalint88
addikt

Kedves Jézuska! :DDD

az offtopic gép az Exa mount Zeiss-ek miatt (35/2,8, 58/2, 75/1,5)

(#2287) b.vr válasza Parci (#2284) üzenetére


b.vr
őstag

nyilván ezért írtam "látószög/fényerő párosokról" :)

De még egyszer, ha hipotetikusan lenne minenre megfelelő natív fuji obi, az sem változtatna ezen, mert én egyszerűen csak arról beszéltem amiről pont elég szó volt az A7-pletykák kapcsán, ahol a "szegény ember leicája" nem a presztizs-szempontokra hanem arra vonatkozott hogy innentől aki a legacy üvegeket akarja használni (pl. mert van belőle neki egy csomó, Steve Huff nem véletlenül volt olyan lelkes) annak onnantól már lett lényegesen olcsóbb alternatívája a digitális hátfal választásához. Ennyi.

Ettől még mondom, elfogadom hogy érvényes a "presztizs" összefüggésben is (bár akkor a "poor man's leica" az a "szegény ember presztizs fényképezője" ? :) De részemről mehet így is :) )

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#2288) Parci válasza b.vr (#2287) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mindig ide lyukadunk ki. akinek van már egy csomó leica üvege, annak remek a sony váz. ez nem is kérdés. nekem ugyanakkor ez egy tök elméleti állapot, sosem lennének leica üvegeim, ha lennének, akkor is eladnám őket és vennék af-es fujikat.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2289) G.Guido válasza Stauffenberg (#2277) üzenetére


G.Guido
csendes tag

"Hol volt az X rendszer 2 éve objektívek terén? És hol van most? :) Azért nem nehéz belátni, hogy ezek következményei annak a törekvésnek, hogy a Fujifilm szeretne egy "megfizethetőbb Leica" szerepet elnyerni a piacon."
Ez a törekvés egyébként már jóval előbb (több évtizede) elkezdődött, csak akkor még filmes vázakkal.

(#2290) b.vr válasza Parci (#2288) üzenetére


b.vr
őstag

Világos de most tényleg nem arról volt szó hogy kinek mi a megfelelő (én sem szeretnék nagyüzemben manuálozni, sem leicával, sem sonyval, sem semmivel), hanem egyszerűen csak a "szegény ember leicája" jelentésén. Ennyi. Na de asszem ezt most kitárgyaltuk :)

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#2291) Stauffenberg válasza b.vr (#2290) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én már a Leicával való összehasonlítást is bénának tartom. Mintha a prémium autómárkák mindegyike csak egyetlen nagy, magasztos, legendás márkára akarnának hasonlítani. A Porsche-re sem mondjuk, hogy a szegény ember Bugattija. :) Jól megférnek ezek a prémium szegmensben egymás mellett még különböző árszinteken is.

(#2292) MC Pite


MC Pite
veterán

Stauffenberg, sztem te is csípni fogod a 35öst; és a dof miatt már (legalábbis félalakos) portréra is elvagyok vele, látszik is a háttérből is vmi (nyilván olyankor rakom ezt fel ha ez a cél) de mégis ki van emelve az alany - imádom amennyire ki tudja emelni a dolgokat; még olyan kevésbé logikus/számomra meglepő helyzetben is, mint pl az autóm az udvaron - ezer dologgal lefényképeztem ugyanúgy, ugyanott, ebben még is van élet; tér. Bár neked ez akkora dof nem lesz újdonság gondolom :)

Ez az ff ekv gyutávok... persze, szeretjük átszámolni, hasonlítani, stb. De amúgy hogy most vmi 75 vagy 85 vagy 90mm ekv, kb nem hótmindegy ha cserébe olcsóbb? Persze, 75 meg 90 között már van különbség, meg dx-re az 50es helyett készíthettek volna 56ost is - de nyilván egyszerűbb egy 50 1.8G mindkét rendszerre, az a 10mm ekv meg sztem sok vizet nem zavar. Vagy az lenne az ára, hogy 25-30%kal drágábban lenne olcsó 50es ff-re, meg olcsó 56os dx-re; de ha megszavazhatnánk sztem a meglévő megoldásnál maradnánk.

A piros pöttyözés meg... az emberek mindig is szerettek hasonlítgatni, beskatulyázni dolgokat, le kell t...

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#2293) nord_ válasza MC Pite (#2292) üzenetére


nord_
veterán

De amúgy hogy most vmi 75 vagy 85 vagy 90mm ekv, kb nem hótmindegy ha cserébe olcsóbb?

De, hótmindegy, mert portrézásnál a gyútáv miatti torzulást automatikusan korrigálja az alacsonyabb ár. :W

(#2294) jjeahh


jjeahh
nagyúr

Vótmár?: Fuji 56mm f/1.2 vs. Panasonic Leica 42.5mm f/1.2 Nocticron

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#2295) Gondwana


Gondwana
addikt

Azt hiszem, szlogent váltok, részemről immár a Fuji a szegény fotós Contaxsza lett! Így talán jobban átjön, hogy elsődlegesen az ergonómia a hasonlítás alapja, több évig voltak az ergonómia csúcsai a Leicák, mint a minőség csúcsai, _nekem_ a Sony ebbe valahogy nem fér bele.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#2296) MC Pite válasza nord_ (#2293) üzenetére


MC Pite
veterán

Legyen pl 6 kép, 2×3 gyutáv (vagy zoom 50 és 55ös állásban). Ahányszor megmondod melyik kép melyikkel készült (nem ugyanaz a beállítás persze), annyi nagy tábla csokit kapsz, ahány tévedés, annyi mínusz; nu? :) Összekötjük egy sörözéssel, és ami megmarad, bedobjuk a közösbe :D

Mert csak ennyin múlik a torzítás ugye, sőt, mm-re pontosan kőbe van vésve hol a legkisebb a torzítás, ami minden rendszerre igaz ráadásul?
Na mindegy, ha fillérre egy árban lenne, persze, vettem volna 50 helyett 56 milis üveget dx-re, de vajon hányan és mekkora felárat fizetnének ezért?

Lehet hogy igénytelen vagyok, a 75-135ös tartomány nekem megfelel/szemre kellemes torzítás szempontjából. Bár, ebben a tartományban (szerintem) legalább annyit számít milyen szögben fotózod (pl vízszint +/-5°) a modellt, mint az üveg.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#2297) Szulita28 válasza nord_ (#2293) üzenetére


Szulita28
senior tag

:C

Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.

(#2298) OPiiPO válasza Szulita28 (#2297) üzenetére


OPiiPO
addikt

Mikor láttad utoljára a Ronin-t?

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#2299) Stauffenberg válasza MC Pite (#2292) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"De amúgy hogy most vmi 75 vagy 85 vagy 90mm ekv, kb nem hótmindegy ha cserébe olcsóbb?"

Nem hótmindegy ha használtál vagy aktívan használsz FF rendszert (digit vagy analóg) és ragaszkodsz a megszokott látószögeidhez. A perspektivikus torzítást meg szerintem bárki felismerné, főleg a 75mm és 90mm között. Bár szerintem aki ilyen miatt aggódik, az 100mm alatt ne nézelődjön.

Illetve ami nagyon fontos: Fujifilmre nincs olcsó 50mm-es fix. Ha most kidobnának egy XC 50mm f/1.8-at 100k alatt, akkor emelném a kalapom, de így ugye semmi értelme annak amit mondasz, mert abból indulsz ki, hogy király egy ilyen üveg, mert olcsóbb. Csak épp egy nem létező darabbal próbálsz érvelni. :)

(#2300) MC Pite válasza Stauffenberg (#2299) üzenetére


MC Pite
veterán

Azért gondolom nem olyan sokan vannak olyan cipőben, hogy aktívan használnak ff rendszert, és dx rendszert is, és zavarja őket hogy nem a pont megszokott látószöget kapják - de értem mire gondolsz. Többször olvastam tőled (is) hogy dx-re az ötvenes mijemmá, miért nem 85ekv akkor már. És eredendően a csattogókról/canikon szól a történet, és ott az olcsóbb 50es fixekről (mert ott van ilyen; nekem pl 1.8G volt, 60k újonnan).

Azok a gyártók, akik frissen építenek obiparkot, más kérdés természetesen, lásd milcek (népszerűbb ff ekv gyutávokra gyúrnak).

Nem is értem hogy hogy a fenébe gondoltatok a fujira, 1; nincs 50ese 2; nincs ff rendszere mellette 3; nincs (eléggé) olcsó üvege.

A bárki felismerné-re ha egyszer innen hazaérek, fogom a zoomot, és csinálok pár képet a két fő emlegetett gyutávval, mostmá' kíváncsi vagyok az 50/55 között mennyire lesz zavaró/könnyen kiszúrható különbség (nem ugyanabból a setupból, hogy csak oda-vissza kelljen váltogatni a két kép között).

Ma takarítottam a céges gépen, és átpörgettem pár régebbi képet. Hm. Amire régebben/eleinte csettintettem hogy ez is milyen korrekt eredmény; az ma nem hogy 1:1ben, de még 15"on is szemet szúrnak egyes hibák/tulajdonságok; hogy na, inkább ár/teljesítményben voltak jók egyes üvegeim korábban, mint abszolútban.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.