Hirdetés

2020. augusztus 12., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-10-16 07:43:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#201) FEDman válasza Szulita28 (#200) üzenetére


FEDman
(addikt)

Nem is kérdés, X-E1 dönthető kijelzővel!
Ja hogy olyan még nincs..

Ebből is látszik, hogy azért a Fujinak is van még hová fejődnie. :)

(#202) Stauffenberg válasza FEDman (#201) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

"Ebből is látszik, hogy azért a Fujinak is van még hová fejődnie."

Én ebben egy nagyon határozott és átgondolt piaci logikát látok. Mondjuk szerintem úgy bullshit ahogy van, mert tököm akar évente vázat venni azért, mert csak csepegtetve jönnek azok a funkciók amikre szükségem van. A Fuji nagyon is tudatosan tart vissza olyan fejlesztéseket, amiket nem lehet egyszerre bedobni, mert akkor utána évekig nem vennék meg az újabb vázakat.

---

Más: Az X-M1 valamikor a nyár vége körül érkezik meg hozzánk, legalább is a Fuji egyik managerétől ezt hallottam ma. Mondjuk amúgy is kb erre lehetett számítani. BTW várom már, hogy végre kipróbálhassam. :)

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#203) Gondwana


Gondwana
(addikt)

Lehet, hogy mégis van megoldás az X100s vakupanaszomra, valószínűleg dokumentációs hibáról van szó. Tesztelés után referálok!
Viszont a féliglenyomáskori expószimuláció továbbra is szivat...

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#204) lugosi


lugosi
(félisten)

A véleményetekre lennék kíváncsi.

A mai digitális gépek (és leszűkítve most kifejezetten az x100s-re, és/vagy az X-E1-re gondolok) dinamikatartományban elérték vagy meghaladták már a színes negatív film dinamikatartományát?

Azért kérdezem mert tavaly családon belül elajándékoztam a digitális gépemet pár kiegészítővel, így egy ideje (bár nagyon keveset) filmre fényképezek, alapvetően elfényképezem ami az évek alatt megmaradt film. És a helyzet az hogy minden egyes tekercsnél rádöbbenek arra hogy a jól exponált negatív mennyire jó dinamikával (és az én szememnek kedves színekkel és tónusokkal) rendelkezik. Valahogy nem emlékszem, hogy mindenféle utómunka nélkül ugyanezt elértem volna a digitális vázammal (nem volt pro vázam, nikon d70-em volt).

Jó lenne megint egy digitális szettet összerakni, ez maximum az X-E1 lehetne árban mint kezdő szett (vagy nem fejlesztem tovább és x100s). Az elmúlt hónapokban a filmes gépemen is 35mm-es obival fényképezek és hibátlan. De a digitális dinamikatartományától félek.

(#205) Gondwana válasza lugosi (#204) üzenetére


Gondwana
(addikt)

Mivel scanneled, illetve közvetlen előhívás, régi jóféle minilabbal? Csak mert nálunk a cégnél két Fuji scanner van (amik Fuji Frontier 350 és 375 mellé járnak, tudtommal nem is nagyon maradt más rajtunk kívül Szabadkán, aki C-41-et hív), a sebességük tűrhető, a dinamikatartományt meg kétféleképp értelmezhetjük: +/-15 denzitást értelmesen korrigálhatok scannelésnél, de az így belőtt tartomány nem sokkal nagyobb dinamikai átfogású, mint a fotópapír, amire utána kikerülhet. Előtte Noritsu QSS-nememléxekszámún hívtuk a papírképeket, tényleg az volt a benyomás, hogy milyen jól kezeli a csúcsfényeket, ehhez képest meg csak ügyesen tolta össze a dinamikát. 2008-ban összelőtük a 40D-t a Superia 200-zal, és 20 személyből vakteszten csak 4-en mondtuk meg, melyik volt a negatív, melyik a Canon. (Én is csak a Fuji scanner karakterisztikus részlet-kezeléséből tudtam).
Szóval nyers képből sokat tudnak ezek a mai vasak, de továbbra is kérdés, hogy mi a végtermék (65% sRGB gamutos monitor, CMYK, színes lézer, vagy valami hasonló, akkor néha fölösleges is erőlködni)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#206) lugosi válasza Gondwana (#205) üzenetére


lugosi
(félisten)

A Cewe hívja és szkenneli központilag. Technikailag többet nem tudok róla.

(#207) Gondwana válasza lugosi (#206) üzenetére


Gondwana
(addikt)

És mégis rádumálható az X100s az FL-20 automatikus felismerésére! Az External Flash opciónál a For using with third party flashes egy félrevezető magyarázat, ez alapján feltételeztem, hogy itt csak középérintkezősen kezeli a vakupapucsot, de szerencsére mégse! (Második redőnyre vakuszinkron meg nem is lesz, ahhoz ugyanúgy hardverelem hiányzik a vázból, mint az akkufeszültség méréséhez.)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#208) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

próbálta valaki az x-e1 frissített fw-s focus peaking-jét már?

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#209) FEDman válasza jjeahh (#208) üzenetére


FEDman
(addikt)

Szerintem még nem sokan, ha jól értem a focus peaking-et is tartalmazó firmware csak július 23. várható. :)

(#210) jjeahh válasza FEDman (#209) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

:D kösz...ha jól működik majd, sztem megfontolom én is egy x-e1 vásárlását. bár nekem hiányzik egy jó fényerős portréobi még ami max 150e huf-ba fáj...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#211) FEDman válasza jjeahh (#210) üzenetére


FEDman
(addikt)

Addig is itt egy videó arról, hogy az X-M1-en milyen a focus peaking. Sajnos csak belenagyítás mellett mutatja, de azért így első körben ez is több a semminél.

És ha már szóba került az X-M1, beszéltük korábban arról, hogy a nagy testvérek kezelőfelületét itt leváltotta ez az új dupla vezérlőtárcsa. Nem mondom, hogy ennek nagyon örültem, de gondolom a kis méretek is indokolták ezt. Mindenesetre szomorkodásra azért olyan nagyon nincs okunk, ahogy elnézem ezt a videót ez az elsőre szokatlan elrendezés a gyakorlatban azért egy nagyon ügyes és jól használható dolog lesz. :)

Ráadásul itt az is jól látszik, hogy az alsó jól pörgethető tárcsa a Panákhoz hasonlóan még pluszban benyomható is.

Nem tudom ti hogy vagytok ezzel, de én akár hányszor meglátom ezt az új csöppséget mindig ledöbbenek, hogy milyen csodaszép. Külsőre rég tetszett nekem ennyire gép. Szerintem az eddigi Fuji gépeknél is sokkal harmonikusabb, letisztultabb a vonalvezetése, ami azért nem kis teljesítmény. :)
Mondom ezt úgy hogy ettől függetlenül továbbra is a beépített EVF-et preferálom.
Azt hiszem nekem annyi lesz ha az X-E1 utód az X-M1 még letisztultabb formavilágát követi majd + megkapja a dönthető kijelzőt is.. :U

[ Szerkesztve ]

(#212) jjeahh válasza FEDman (#211) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

ou...pont a belenagyítást akarom valahogy elkerülni... :((( és vannak manuálok, amikre szükségem van, mivel af verzióban nincsenek meg se mft-re, se fujira...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#213) FEDman válasza jjeahh (#212) üzenetére


FEDman
(addikt)

Igen a focus peaking-nek elsősorban belenagyítás nélkül van értelme. De emiatt ne aggódj, biztos megy anélkül is. A sajnost csak arra értettem, hogy ezt ezen a videón nem mutatták be. Az viszont jól látszik, hogy a belenagyítást mindig a tárcsával indította külön, azaz tuti menni fog ez belenagyítás nélkül is.

(#214) Gondwana válasza FEDman (#211) üzenetére


Gondwana
(addikt)

... és mennyit kellett már várnunk, hogy valaki megint rendes pántrögzítő karikákat tegyen a gépére! Hatalmas facepalm Panáéknak és Olyéknak, hogy büszkén dicsőített videóképességű vázakra továbbra is a csörgős westernsarkantyús fémkarikábaakasztós nyakpántrögzítést erőltetik, utána meg lehet csodálkozni, hogy miért hallatszik bele a videóba...

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#215) FEDman válasza Gondwana (#214) üzenetére


FEDman
(addikt)

Nem mondom hogy ez engem annyira meghat, egy ideje egyáltalán nem használok nyakpántot.
Mindenesetre utánanéztem kicsit és szinte az összes jelenlegi Panán is olyan a pánt rögzítése, mint ezen a kis Fujin. A Panák közül most már csak a GH3-on van zörgős megoldás. Biztos arra gondoltak, hogy azzal a vázzal keveset fognak videózni. :DDD
Tehát a Fuji se jobb ennél semmivel, sőt! Az X-M1 az egyetlen ahol ilyen a rögzítés és az összes többi drágább Fuji vázon pedig a "csörgős" megoldás található. No nem mintha a Fuji videó képességei mellett ez olyan sokat számítana. :D

Ezek alapján nekem az jött, hogy itt most nem arról van szó hogy mostantól a Fuji átváltott erre a megoldásra, hanem csupán a Fuji és a Pana is az általad (joggal) nem kedvelt verziót tartja az igényesebb megoldásnak és ennek megfelelően a drágább vázaikon ezt használja.

Ebből is látszik, hogy az egyszerűbb és olcsóbb megoldások néha gyakorlati szempontból adott esetben akár jobbak is lehetnek. Kicsit olyan ez, mint fém kontra műanyag váz. Mindig is a fém építés számított az igényesebb és drágább megoldásnak, ugyanakkor -20 fokban, mikor az ember keze hozzáfagy a gépéhez akkor azért én mindig elgondolkozom azon, hogy azért az olcsóbb műanyag kivitel praktikusabb tud lenni ilyenkor. :D

(#216) Tempus_fugit


Tempus_fugit
(tag)

A nyaralásom előtt a K-5 vázam félig megrokkant, így lényegében a X-E1+35/1.4. kombót használtam a nyaralás alatt. Ismételten meg kell állapítanom, hogy a magam szerény igényeire az X-E1 által kiköpött jpg-k minősége feleslegessé teszi a K-5 raw képeivel való mindennemű babrálást (a Pentax jpg minősége pedig a fasorban sincs, de Pentaxon jpg-t nem is használok).
Lassan érik bennem az elhatározás, hogy a pentaxos objektív parkom egy részét (nagylátó és makró) Fuji X-re.

Két új kép (X-E1+35/1.4) csak vágtam, egyébként "out of the box":

http://www.flickr.com/photos/paulusl/9288133377/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/paulusl/9290907938/in/photostream/

(#217) jjeahh válasza Tempus_fugit (#216) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

ha elvileg a fujinak nagyon jó a szenzora, iso200-on miért ilyen zajos? kb olyan, mint az e-p1-em 100-200-on, ami azért nem is tudom...szívás? és ez jpg-ben van lőve? ezt amúgy láttam még máshol is, holott iso3200-as képek még használhatónak tűnnek...szóval nem értem. ráadásul az öreg olyval rendszeresen nem 1.4-en, hanem f2.8-on lövöm a képeket (1.8-at rekeszelek, hogy éles is legyen és azért mosson is), na meg ugye kisebb, és öregebb szenzor, ráadásul híres a rossz zajtűréséről... :F érdekelne, hogy miért is van ez, ha már x-e1-el szemezek, pont a 35-össel párosítva...a haverom 550d-je is kb zajmentes képeket köpköd alap ison, és már az is olyan gép, amit soha nem vennék meg pont az ősrégi elavult szenzor miatt, és akkor a d3200-5100-at fel sem hozom...

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#218) Tempus_fugit válasza jjeahh (#217) üzenetére


Tempus_fugit
(tag)

Vagy én vagyok vak, vagy más képet nézünk, de milyen zajról van szó?

(#219) FEDman válasza jjeahh (#217) üzenetére


FEDman
(addikt)

Mindig elmosolyodom mikor ilyen minimális mennyiségű zaj miatt tör ki a pánik. :DDD
Nálam ez még gyakorlatilag a zajmentes kategória, egy A4-es nyomaton is tökéletes lesz.
Ami a teljesítményt illeti, a legjobb gépeknek is van egy nagyon minimális zaja már alap iso-n is. Feltéve persze hogy azt nem nyomja el a zajszűrés. Viszont a jobb gépeknél ez olyan alacsony, hogy többnyire alig észrevehető. Viszont + élesítéssel ez a minimális zaj is előcsalogatható. Itt is gondolom valami ilyesmi lehetett, exif szerint is Sharpness: Hard.
Amúgy csak halkan megjegyzem a kép f/1,4 rekeszen készült..
Ha gondolod lőj egy hasonló képet az E-P1-eddel kikapcsolt zajszűréssel f/1,4-es rekeszen iso200-on, aztán + élesítéssel hozd erre a szintre és mindjárt látni fogod a különbséget a két szenzor között. ;)

(#220) FEDman válasza Tempus_fugit (#216) üzenetére


FEDman
(addikt)

Ha Fujim lenne valószínű én is sokkal többet használnám a gépből kipotyogó Jpeg-eket. :)
A legjobban viszont annak örülnék, ha Fuji kukázná a Silkypix-et és kidobna helyette egy saját Raw konvertert amivel megmaradnak a tipikus Fujis színek, csak kicsit nagyobb rugalmasságot jelentene az utólagos belenyúlásra.
Nem hiszem hogy ez olyan túl nagy feladat lenne a Fujinak. Pláne úgy, hogy egy alap Raw konverter már amúgy is benne van a vázaikban, miért ne lehetne mindezt egy külön szoftveren is? :U

(#221) Tempus_fugit válasza FEDman (#220) üzenetére


Tempus_fugit
(tag)

Ameddig a Fuji (eddigi tapasztalatom szerint, ami kb. 1500 kép) minden esetben jól lövi be a fehéregyensúlyt (automatában), a kontrasztot, a szaturációt, a képélesség megfelelő, addig én vágni, elforgatni vagyok hajlandó Ligthroomban (az expozíciós időt csak azért nem, mert a Fujit pentaxos zsargonban TaV módban használom).

Az már csak zárójeles, hogy nem vagyok meggyőződve, hogy képességeim alapján Lightroomban jobb jpg-t gyártanék rawból mint a váz.

(#222) FEDman válasza Tempus_fugit (#221) üzenetére


FEDman
(addikt)

A LR sajnos még mindig nem kezeli tökéletesen az X-Trans szenzorokat. Sokkal több van ezekben a gépekben, mint amennyit jelenleg az Adobe kihoz belőlük. De talán még ez a legkevesebb, ami fájóbb hogy a Fujis képi világot és színeket nem hozza és vélhetően nem is fogja.
Elsősorban ezért lenne jó ha kidobnának egy saját konvertert.

Más, mindig hülyét kapok mikor elsők között megkapnak tesztelni egy új obit és erre nem képesek vele egyetlen egy nyitott rekeszes képet se lőni. :(

[ Szerkesztve ]

(#223) Parci válasza FEDman (#222) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

viszont van egy - nekem - új program, ami meg ászolja a fuji rávokat, irident developer. kár, hogy csak idióta applére van. :(

"azzal nem lehet mit kezdeni, ha valaki csak akkor hajlandó elhinni, hogy az ifa nehéz, ha már átment a lábán"

(#224) FEDman válasza Parci (#223) üzenetére


FEDman
(addikt)

Igen, pont azt néztem én is. Az iridient megmutatta, hogy sokkal több finom részlet van az X-Trans Raw-okban annál, mint amit az Adobe által nyújtott teljesítmény sugall.
Viszont nézegettem milyen eredményeket értek el vele és volt olyan portré ahol az iridienttel rosszabb börszíneket sikerült összehozni, mint LR-al ami azért nem kis teljesítmény. :D

Szóval ha már Fuji akkor én már Fujis színeket is szeretnék. :U

(#225) Parci válasza FEDman (#224) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

persze igazából leginkább örülni kéne neki, hogy van egy gép, ahol nem vétek jpg-t használni. annyival kevesebb molyolás van a képekkel, én ezért is untam rá az egészre, nem volt erőm a sok utómunkához.

"azzal nem lehet mit kezdeni, ha valaki csak akkor hajlandó elhinni, hogy az ifa nehéz, ha már átment a lábán"

(#226) jjeahh válasza FEDman (#219) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

ja, nem pánik, én csak csalódtam a kis oly-ban ilyen téren, és ez a második legfőbb oka, a kereső után, hogy leváltom valami másra. este, utcán lehetetlen vele képet lőni, iso1600 már nagyon zajos, és a dinamikának annyi, plafonra vakuzni nem lehet, szembe meg csúnya...kocsmafotónál, ha színes a fal, ugyanez van..plafonra derítésnek, magas iso-nak lőttek...hogy mondjak egy pár példát: a nikon d3200, d5100, d7000, d7100 zajszintje szerintem nekem tökéletes lenne, a canon 60d szenzoráért már nem biztos, hogy kiadnék annyi pénzt...remélem a belépő nikonok zajtűrését a fuji is hozza...Tempus_fugit, nagyon kíváncsi lennék pár raw, vagy raw-ból importált portréra a 35-ös obival, nyitott rekeszen...olyanod nincs? :D esetleg zajszűrés nélküli iso3200-6400-asra.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#227) Tempus_fugit válasza jjeahh (#226) üzenetére


Tempus_fugit
(tag)

Töredelmesen bevallom, a Fujin még sose használtam raw-ot (korábban már írtam, hogy miért nem érzem szükségét), de a közönség igényeinek kielégítésére lövök egy-kettőt (valamikor :-P ).

(#228) Tempus_fugit válasza FEDman (#224) üzenetére


Tempus_fugit
(tag)

Van valahol elérhető összehasonlítás iridient raw feldolgozás vs. Fuji jpg out-of-the-box?

(#229) FEDman válasza Tempus_fugit (#228) üzenetére


FEDman
(addikt)

Leginkább az adobe konverzióval szokták összevetni, pl. itt.
Nem tudom milyen számítógéped van, de az lenne a legjobb ha le tudnád tölteni innen az ingyenes trial verziót és akkor első kézből tudnál beszámolni a tapasztalataidról. :)

(#230) Parci válasza jjeahh (#226) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

bevallom férfiasan, én még nem láttam olyan fotót, amit a zaj tett volna tönkre

"azzal nem lehet mit kezdeni, ha valaki csak akkor hajlandó elhinni, hogy az ifa nehéz, ha már átment a lábán"

(#231) Tempus_fugit válasza FEDman (#229) üzenetére


Tempus_fugit
(tag)

Köszönöm a linket. Őszintén szólva az általad linkelt teszt nem győzött meg, nekem (saját ízlésemnek) ronda az Iridient default élesítése (használni meg nem almás gépet használok). Az igazi az lenne, ha egy ACR best és egy Iridient best konverziót (az alapbeállítások nyilvánvalóan eltérőek a két konverternél) láthatnék azonos laborban, nagy méretben nyomtatva.

(#232) FEDman válasza Tempus_fugit (#231) üzenetére


FEDman
(addikt)

Az X-Trans szenzorokhoz még nem született tökéletes Raw konverter, mindenhol van még mibe belekötni. :)
Mondjuk nekem az iridient élesítésével pont semmi gondom. Ha neked ez túl sok akkor ebből biztos vissza lehet még venni. Ellenben ha az Adobe-s konverziót hozod fel erre az élességre akkor meg hamar kiderül, hogy az ACR/LR progikkal mi a gond jelenleg. :)
Az iridient ezzel szemben inkább ilyen moiré szerű fura fals szín információt termel. Néhol szétcsúsznak a színek? (Lehet te is erre gondoltál, de ez nem az élesítés miatt van.) Akárhogy is ez a jelenség itt olyan kis mértékű, hogy engem egyáltalán nem zavarna. Ami 16Mp-en pixel kukkolva is ilyen minimális az gyakorlatban nem igen fog látszódni.
Persze lehetnek olyan felületek ahol ez erősebben jelentkezik ehhez használni kéne huzamosabb ideig hogy kiderüljön.
Ezért cserébe viszont pixel szinten az iridienttel sokkal jobb a részletgazdadság, a mikro kontraszt és talán a színdinamika is.
Az adobe meg nyilván azért tompább, mert ők meg arra mentek rá, hogy minél kevesebb fals infó jelenjen meg.

Igazából egyik se rossz, mindkettővel együtt tudnék élni. Ami nekem mindkettőből hiányzik az a Fujis színvilág. :)

(#233) lugosi


lugosi
(félisten)

Amiket a neten láttam jpg-ket, nekem nagyon tetszenek ezeknél az új fuji gépeknél.
Arra emlékeztet, amiért évekkel ezelőtt megszerettem az olympus jpg-k szín- és tónusvilágát, valahogy úgy volt jó a szemnek ahogy volt.

(#234) Tempus_fugit válasza FEDman (#232) üzenetére


Tempus_fugit
(tag)

Itt (is) az Iridient a tesztelő kedvence: http://gambofoto.blogspot.nl/

(#235) Gondwana válasza lugosi (#233) üzenetére


Gondwana
(addikt)

Nekem a Fuji annyival jobb, hogy nem csak összhatásában tetszik (nevezzük konzisztensnek, mert pl. a Nikonok bőrsárgítós játéka vagy a Sonyk természetben lőtt kékbehúzó színeit nem nevezném annak - ezzel nem vallási vitát akarok indítani, csak fotólaborban dolgozok, sokminden előforul itt nálunk, ami alapján lehet s3gglyukam is meg véleményem is, mert ugye, az mindenkinek van), hanem mellétéve a valós helyszínt meglepően közel áll a monitor nélkül látottakhoz. X100s-en mindent RAF+JPG-ben lövök, de eddig még nem kellett hozzányúlnom a rawokhoz. Játszadozni nyitottam már meg párat, képes érdekes dolgokra, ennyi.
(Mondjuk, Fujiéknak már 1999-ben volt egy játékuk, amit HyperTone-nak hívak, érdekes dolgokat tudott már akkoriban a kicsit elcs.ett negatívok színeivel, szóval nem most kezdték.)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#236) lugosi válasza Gondwana (#235) üzenetére


lugosi
(félisten)

Annak idején mikor dslr-t vettem (2005) akkoriban eléggé jónak számítottak a fuji dslr-ek mind a dinamikatartomány, mind a színhűség tekintetében (szerintem). Sok esküvőfotós használta őket, pedig ott nagyon lényeges, hogy ne legyen színhiba. Már akkor is tudtak dolgokat, és már akkor is mindig trükkös szenzoraik voltak.

(#237) Gondwana válasza lugosi (#236) üzenetére


Gondwana
(addikt)

... na igen, S5-nél kivárni, mire kiírja (kiszerencsétlenkedi) egy kép rawját... Ha csak minőség kellett, arra viszont jó volt! Az S2-t élveztem. (Mondjuk, aki akkor született, ma már gimis)
(ismerek olyant, aki megpróbált esküvőt jpg+rawni S5-tel, és nem lett meg mind a négy aláírás, annyira gyorsan írtak alá a fiatalok és a násznagyok)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#238) Freddy76


Freddy76
(addikt)

Tegnap és ma használtam egy x100-at, végre ki tudtam alaposabban próbálni. Egy volt fősulis barátnőmre emlékeztet, aki nagyon jól nézett ki, viszont cefet hisztis és féltékeny volt. Egyszer késett egy órát, majd lecseszett, mondván előre tudta, hogy morcos leszek, emiatt ijedten kapkodott, holott ha nem ideges, akkor időben elkészült volna. De a szex nagyon jó volt vele. A hiszti sok volt, szakítottunk.

Az X100 is ilyen. Nagyon jó kézbe venni, vigyorog tőle az ember, a kezelése szintén nagyon, nem tudok más szót, "fílinges". Nem tudom, ez mennyire múlik el az újkütyü-faktorral együtt. Nagyon jó a tárcsák kialakítása, helyzete, baromi kézreálló az obin lévő rekeszgyűrű. A menü/ok gombtól agyfaszt lehet kapni, mire egyszer sikerül megnyomni, kétszer átállítom a vakumódot, vagy makróra váltok. De ezt is megszoktam, ujjheggyel kell finoman nyomni. Na de azért idegesítő... A fénymérése tud érdekes dolgokat produkálni. Ez mondjuk szokható, és nagyon könnyen ki lehet számítani, hogy mennyivel kell korrigálni; furcsa, hogy a záridő tágabb rekeszen relatíve hosszú (pl. f2 mellett 1/1000). Ugyanakkor a beépített ND szűrővel nagyon könnyű akár a ragyogó napsütés és az f2 kettősét kezelni. De ezek túró dolgok, tényleg egy nap elég volt a kiismeréséhez, és ma délután már alig volt hibás expó.

Két dolog zavaró.

Lassú. Nem csak az af, hanem általában lassú. Lassan írja a képeket, lassan dolgozik. Az af nekem nem érte el azt a szintet, amire azt mondanám, rendben van. Jó fényben okés, de beltérben, este (nem sötétben, hanem mesterséges fénynél) nagyon vadászik, és sokszor fel is adja. Ha összevetem pl. az oly om-d af-jével, akkor messze leszerepelt, az om-d a pana 20-szal jóval gyorsabb, és pontosabb.

A látószög. Használok egy filmes oly-t 50-es obival, az a látószög bejön, mindent meg tudok oldani vele. Ez a 35 nekem már túl nagylátó. Erre rá kellett jönnöm, az x100 emiatt nem lesz elsősorban az én gépem.

A képek viszont gyönyörűek, dalolnak a színei, eszembe sem jutna raw file-okat buzerálni emellett. Nem egy képet túlexpóztam (elfeledvén, hogy f2-nél 1/1000 a legrövidebb záridő), de még a túlexpós, kissé beégett képek is jók, tetszetősek.

Konklúzió: a gépnek vannak hibái, de a kezelése és a képminőség ezeket szinte egálba hozza. A 35 nekem túl tág, nem hiszem, hogy meg tudnám szokni. Az af lehetne gyors, de igazából ezzel is együtt lehetne élni (sokszor meg sem vártam, hogy fókuszt találjon, hanem lenyomtam a gombot, "félállásban" megállva, hagyva keresni egy picit, és a legtöbb így készült kép jó lett).

Konklúzió? Ekv. 50-essel kéne. Ha az x100s is 150.000 lesz, akkor az kéne, másodgépnek. Viszont az XE-1+35 újabb strigulát kapott a wishlistemen.

Kérdés, az xe-1 af-je hogyan viszonyul az x100-hoz? Gyorsabb, lassabb, egál?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#239) hegyimorc válasza Freddy76 (#238) üzenetére


hegyimorc
(senior tag)

Érdekes ez a gyorsan lenyomott expogomb, mert tényleg biztosabban fókuszál így mint félig lenyomva :D
A másik trükk, amit kényszerből szoktam használni a közelebbi képeknél, amikor már nem akar a AF működni csak "macro" módban .. na ezt nem használom, inkább MF mód és fókuszálás a hátsó gombbal.

Egyébként azt hiszem tőlem is a túl nagy látószög miatt fog elbúcsúzni. Asztaltársaságnál kocsmában vagy utcán jó ez, de általánosabb célra nekem is jobban bejönne egy kicsit hosszabb. A Pana 20/1.7 ezért is (volt) nagy kedvenc, pedig nem sokkal hosszabb, mégis. Úgy látszik nálam itt van a komfortzóna határa.

Rövid X100 használat után nekem is elkezdett kattogni az agyam a Fuji rendszeren, de szerencsémre már mindenem megvolt MFT-ből amit akartam és drága lett volna váltani, másrészt a Fuji nekem már nagy. (mármint az obik)

Az OK gomb a legelbaszottabb része az X100-nak és ha kicsit többet használod, akkor a túl könnyen eltekeredő expokorrekció gomb.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#240) Tempus_fugit válasza Freddy76 (#238) üzenetére


Tempus_fugit
(tag)

Várd ki a július 26-ára ígért 3.0 fw-t. Elvileg az AF sebességén is fognak faragni. Majd beszámolok a tapasztalataimról.

(#241) Freddy76 válasza Tempus_fugit (#240) üzenetére


Freddy76
(addikt)

Kíváncsian várom. Az XE-1-nek ráadásul az ára is kezd normalizálódni...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#242) FEDman válasza Freddy76 (#238) üzenetére


FEDman
(addikt)

Kicsit elszomorítasz. Időről időre rám tör késztetés, hogy beszerezzek magamnak egy X100-ast, de aztán végül valahogy eddig mindig sikerült lebeszélnem magam erről. Leginkább az AF teljesítménytől tartok. A Pana G3 + 20/1,7 se egy feltétlen sebességbajnok párosítás, viszont nagyon stabilan teszi a dolgát, kevés fényben is nagyon határozottan keresgélés nélkül áll rá a témára és emiatt aztán mégis nagyon kellemes vele az élet.
Ennek megfelelően szerintem egy kicsit lassabb működéssel még meg tudnék barátkozni az X100 esetében, de ez a kevés fényben mutatott határozatlanság nem csak a Fuji AF-ét, de engem is totál elbizonytalanít. :)
Ami a lassú kártyaírást illeti az pontosan miben nyilvánul meg? Például Raw + Jpeg mellett egy kattintás után attól hogy elkezdi írni a fájlokat attól még közben én tudok lőni egyből egy másikat? Ezzel még együtt tudnék élni. Vagy míg ír addig lefagy a gép és addig nem enged újabb képeket lőni?

Ehh, fenébe ezekkel a bosszantó apróságokkal, mert amúgy az X100 meg pont olyan mintha direkt nekem tervezték volna. :D

(#243) Freddy76 válasza FEDman (#242) üzenetére


Freddy76
(addikt)

Én az oly om-d pana 20 párossal éltem fél évig, ott sohasem éreztem zavarónak a lassúságát. Ráadásul - ahogy írod - az tartotta a sebességét rossz fényben is. Az X100 itt érezhetően küszködik.

Lassan írta ki a jpg+raw filet, pedig class 10-es kártya volt benne. Amíg dolgozik, addig áll, de ebben most hirtelen elbizonytalanodtam, majd kipróbálom...

Szerintem vegyél egy xe-1-et, ha jó, veszek én is.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#244) FEDman válasza Freddy76 (#241) üzenetére


FEDman
(addikt)

Érdemes rá odafigyelni. Mondjuk sebesség terén én olyan nagy javulást nem várok. Érdemi előrelépéshez itt már szerintem nem lesz elég egy sima firmware. Igazán gyors AF-et szerintem optimális esetben majd a következő generáció fog tudni felmutatni. Vagy az se, ezt majd akkor meglátjuk. :D

Viszont az előző gondolatmenetemhez csatlakozva nekem az új hamarosan érkező firmware-nek ez a része hangzik igazán érdekesnek:

"4. Improved focusing accuracy in various scenes [additional items]
By reviewing the detection algorithm when the focus if focus, focusing precision and low-contrast subject that has been considered weak traditional, such as for stripes in the horizontal direction is improved."

Ha ez az AF stabilitásán érdemben javítani fog akkor szerintem ez a használati értékét nagyban fogja növelni és számomra már úgy is érdekes lesz, hogy ha e mellett sebességben elmarad az aktuális top mirrorless vázak teljesítményétől. :)

[ Szerkesztve ]

(#245) Tempus_fugit válasza Freddy76 (#243) üzenetére


Tempus_fugit
(tag)

Az X-E1-et Sandisk Extreme Pro-val használom, még nem éreztem lassulást kártyára írás közben.

(#246) Gondwana válasza Tempus_fugit (#245) üzenetére


Gondwana
(addikt)

Ez a lassulás csak az X100 sajátja: egy gép, amit úgy jellemeznék, mint ha pl. az Audi egy pl. a genfi autószalonon kiállított tanulmányautóját a nagy érdeklődésre való tekintettel mindenféle változtatás nélkül piacradobná, mint utcai autót.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#247) FEDman válasza Freddy76 (#243) üzenetére


FEDman
(addikt)

Sajnos az nálam még nem fér bele a keretbe, pedig örömmel kipróbálnék egy X-E1 + 35/1,4-et. :)

(#248) Parci válasza FEDman (#242) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

szerintem az x100s az, ami egész pontosan olyan, mintha neked tervezték volna, nem? :)

"azzal nem lehet mit kezdeni, ha valaki csak akkor hajlandó elhinni, hogy az ifa nehéz, ha már átment a lábán"

(#249) FEDman válasza Parci (#248) üzenetére


FEDman
(addikt)

Itt elsősorban arra gondoltam, hogy az objektív, kereső, méret hármas olyan kombinációban és minőségben található meg amivel kis túlzással akár az életemet is leélném. :)
Viszont sajnos ezek az apó kiforratlan részletek elég rendesen ez ellen szólnak. A fentieknek természetesen az X100s is ugyanúgy megfelel, viszont a számomra fájó hiányosságokra (kevés fényben nem elég stabil AF) messze nem válasz olyan mértékben, mint amennyivel jelenleg drágább a "sima" X100-nál.
Meg ha most lenne is rá ennyim akkor első körben lehet inkább egy X-E1 felé kacsingatnék.

(#250) FEDman


FEDman
(addikt)

Na, úgy néz ki Fujiéknál beindul az olcsó kit obik terítése is.
A 16-50 után a következő műanyag obijuk az XC 50-200/4,5-6,7 OIS lesz. :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.