Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1401) JackFeryll válasza lenan (#1400) üzenetére


JackFeryll
őstag

Lehet én vagyok tájékozatlan, de ez melyik gép ? Ha a következő X lenne akkor szerintem lenne menet az expó gombon. Szintén fura, hogy az expó gomb alatt van vezérlő tárcsa.

[ Szerkesztve ]

(#1402) FEDman válasza lenan (#1400) üzenetére


FEDman
addikt

Hát hogy őszinte legyek, én nem pont ezt vártam.. :)
Ez így elsőre nekem nem tűnik túl szépnek, vagy épp harmonikusnak. Ilyen téren többet vártam volna a Fujitól. Aztán persze lehet majd a normális képeken jobban fog kinézni.

Ami ebből számomra kiderül egyelőre, hogy itt már lesz iso tárcsa is. Ami viszont némiképp csalódás hogy a tárcsákból az is kiderül, hogy továbbra is iso200 az alap iso és az 1/4000s-et se sikerült feljebb tornászniuk. Azért legalább ez utóbbit illett volna.

JackFeryll
Pedig nagyon úgy néz ki tényleg ez lesz a legújabb X váz.
A menet nélküli expo gomb tényleg furcsa és kár is, hogy ez lemaradt, de ezt majd gondolom az időjárás álló kialakítással fogják magyarázni.

(#1403) Stauffenberg válasza JackFeryll (#1401) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

X-T1 elvileg, ami az első időjárásálló "keménylegény" lenne a cserélhető objektíves kínálatban, gyakorlatilag az Olympus OM-D ellenfelének számít. Egyelőre ez is egy kiszivárgott fotó, szerintem nagyon jól néz ki a gép, klasszikus SLR kialakítás. Gondolom a Fuji azokra gondol akiknek már csömöre van a távmérős gépektől.

Amúgy nem mindegyik Fuji gépen van kioldó menet az expó gombon, csak az X-E1-től felfele, illetve az X100 sorozaton.

(#1404) Gondwana válasza FEDman (#1402) üzenetére


Gondwana
addikt

Szép - nem szép, de olyan ergonómiai apróságok látszanak már ezen a félképen, hogy az más gyártóknak tökönbökés...
Először azt hittem, hogy két PC Sync van rajta, de azért lekoppant, hogy a hupli oldalán az dioptriaállítás. A két rocker meg a záridő és ISO tárcsa alatt külön piszkálja a fantáziámat...

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#1405) FEDman válasza Gondwana (#1404) üzenetére


FEDman
addikt

Biztos nagyon jó kis váz lesz. Kicsit nekem ez így elsőre formára nagyon hasonlít a Sony A7-re. Nekem az, se meg ez se egy szépség. De nem kell félreérteni, ettől függetlenül bármikor bevállalnám a Sonyt is, meg ezt is. :)

Meg ha tényleg olyan durván jó lesz az EVF-e mint mondják, akkor az utólag sok mindent megszépíthet még. :DDD

(#1406) jjeahh válasza lenan (#1400) üzenetére


jjeahh
nagyúr

remélem nem lesz egy vaskos tárcsákkal telezsúfolt duci váz ez is, mint a Df, pedig ez alapján úgy néz ki... :(((

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1407) FEDman válasza jjeahh (#1406) üzenetére


FEDman
addikt

Így ránézésre nem lesz nagyobb egy E-M5-nél. :N

(#1408) Stauffenberg válasza jjeahh (#1406) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Pedig szerintem olyan lesz. Nekem különösebben nem lenne vele bajom, viszont ha a váz tényleg időjárásálló lesz, akkor kell vele jönnie egy új objektívnek is, ami szintén ellenálló, különben nincs értelme az egésznek.

(#1409) FEDman válasza Stauffenberg (#1408) üzenetére


FEDman
addikt

Szerintem meg max abban fog hasonlítani a Df-re, hogy ez se lesz egy világ szépe. :)
De amúgy már most látszik, hogy ez messze nem lesz olyan nagy batár, mint a Nikon. Garantáltan sokkal kisebb, könnyebb és vékonyabb lesz. Ezen túl ergonómiailag se lesz olyan szörnyeteg, mint a Nikon amin a tárcsa erdő ellenére is kénytelenek voltak tenni rá még egy mini program tárcsát is. Ráadásul azt is idétlen felhúzom tekerem formában..
Szóval úgy néz ki túl szép nem lesz, de a Df-hez képest a váz kialakítása nekem már most jobban tetszik! :)

(#1410) FEDman


FEDman
addikt

Mellé raktam egy X-E1-et, nekem nem tűnik "szörnyetegnek" az X-T1. :N

És bár biztos magasabb lesz, de talán csak egy fél EVF-nyit, mert ahogy nézem az X-T1 válla kicsit alacsonyabbról indul.

És itt van még egy felhúzott kép.

Érdeke formájú lesz az a markolat.

Szimpatikus váz lesz ez is, de azt hiszem rangefinder like vázak továbbra közelebb fognak állni az én szívemhez. :)

(#1411) jjeahh válasza FEDman (#1410) üzenetére


jjeahh
nagyúr

nekem a tárcsák, és a markolat nem tetszik, a többi oké első blikkre...előbbiek lehetnének vékonyabbak, visszafogottabbak, mint pl. az x-e1-en, sőt az olyan vázbasüllyesztett tárcsákat imádom, a dizájba sem rondít bele, a markolat rész meg...vagy rendes markolat, amibe belemarkolsz, vagy rangefinder like szappantartó, amire rásimulnak az ujjaid...ezt a fajta "hibrid" markolatot már a nikon Df-en is sokan lehúzták, kritizálták, és én sem tudom elképzelni kényelmesnek...persze ez mind szubjektív, és még nem is láttuk a vázat teljes egészében :)
az én szívemhez eddig a sony a7 áll a legközelebb :D

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1412) FEDman válasza jjeahh (#1411) üzenetére


FEDman
addikt

Nem értem mi a probléma a nagyobb tárcsákkal. :N
Egy rangefinder like váznál oké, hogy legyen lehetőleg minél letisztultabb, legyen egy síkban a teteje, no de itt? Itt úgy is kiáll a vázból a kereső, akkor meg már nem mindegy mekkora az a tárcsa? Főleg hogy nagyobbat kényelmesebb is kezelni.

Ami a markolatot illeti, így elsőre nem tűnik nagyon szépnek, de én biztosra veszem, hogy jó lesz, kényelmes lesz? :K

Hogy miből gondolom? Nagyon hasonló kidudorodás van a Pana G3-on is és bár elsőre ott is furi, de valójában gyakorlatban piszok jó és nagyon kézbesimulós! :))
A G3-at pl a kiálló rész ellenére is pont úgy kell fogni, mint az E-P1-edet. A kiálló részre ott se markolsz rá, csak az ujjaid kevésbé lógnak a levegőbe. Próbálj ki egyszer egy G3-at és rá fogsz jönni, hogy milyen kellemes is tud lenni fogásra! ;)

(#1413) jjeahh válasza FEDman (#1412) üzenetére


jjeahh
nagyúr

nincs semmi baj a nagyobb tárcsákkal, csak nekem nem szimpik :)

markolat: ja, de a g3, és az e-p1 pinduri ehhez képest gondolom..na de mindegy, majd ha megmarkoljuk valaha ezt a fujit kiderül :P

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1414) levy1983


levy1983
aktív tag

No, beléptem én is a klubba! Hétvégén sikerült beüzemelni és kicsikét letesztelni az X-M1-et. Zseniális a bőrtónus visszaadás, szuperek a sárgák, kékek, a zöldekkel sincs baj, de a piros / vörös elég gyengécske. Ez utóbbinál nem azt látom a képen, amit a valóságban. Ez a JPG motor miatt van, vagy RAW konvertálásnál is gyenge eredményt fogok kapni? Kérdezném, hogy ki milyen úton-módon dolgozza fel a RAF file-okat, mivel nekem CS5-öm van és annak a Camera RAW-ja nem támogatja azt. OIvastam a DNG konverterről, valaki próbálta már? Illetve kérdezném, hogy mik a gyári jpg képek legideálisabb beállításai? Amúgy a dinamikatartomány egyszerűen fantasztikus. DR400-nál, már-már HDR-t produkál a masina, de nem annyira túlzóan, hogy az bántó lenne. Az aksi nem bivalyerős, kb 300 képet bírt ki, amiből kb. 30 volt vakus. Sok gépet próbáltam már, de egyszerűen nem bírom felfogni, hogy éltem eddig kihajtható LCD nélkül... Remek a minősége és napsütésben is használható. Válaszaitokat előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

Mert a jóidőhöz munka kell!

(#1415) FEDman válasza jjeahh (#1413) üzenetére


FEDman
addikt

Szerintem ti nagyon el vagytok valahol tájolva az X-T1 méretét illetően. Máris úgy beszéltek róla, mintha méretre valami szörnyetegre kéne számítani..
Ehhez képest szerintem meg kisebb lesz, mint azt előzetesen gondoltam. Kis duci lett a keresője amitől tényleg kicsit olyan nehézkes lesz az összkép, de valójában meglepne ha mondjuk ez magasabb lenne, mint egy E-M5, ami meg egy kifejezetten pici váz. Főleg az emlegetett Df-hez képest, ami viszont tényleg egy szörnyeteg. :U

[ Szerkesztve ]

(#1416) jjeahh válasza FEDman (#1415) üzenetére


jjeahh
nagyúr

lehetséges, nem állítok semmit, amíg be nem jelentik, én tényleg kb x-pro1 méretre számítok...nikon Df nem a méret, hanem a markolat meg a tárcsák miatt lett felhozva

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1417) Stauffenberg válasza levy1983 (#1414) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Mivel az enyémben Bayer CMOS van, ezért nem olyan szívás a RAW hívás, mint az X-Trans esetében. Ezernyi tuti tipp felmerült már a topikban meg szerte az interneten, de tökéletes megoldás nincs. Bár olyan jó a JPEG motor, hogy a legtöbben nem is fotózunk RAW-ban. Még én sem tudtam rávenni magam, pedig az én RAW-omat könnyű hívni. :D

A kijelző meg tényleg szuper-szuper sharp. Arra viszont még nem volt módom, hogy erős napsütésben is kipróbáljam. Ilyen unott fos szürke időnk van amióta csak megvan a gép. Ami nem baj, szeretem ezt is fotózni, csak már hiányoznak a miniszoknyás csajok meg a kerékpározás. :D

(#1418) FEDman válasza jjeahh (#1416) üzenetére


FEDman
addikt

X-Pro1 méretre? Ez alatt pontosan mire gondolsz? Nem olyan egyszerű egy távmérős forma vázat egy SLR forma váz méretre behelyettesíteni. :N

Arra gondolsz, hogy az X-T1 váznak olyan magasan lesznek a vállai, mint az X-Pro1-nek és ezen felül jön majd még rá az EVF? Ha igen akkor csalódni fogsz, ennél kisebb lesz az új Fuji. :)

(#1419) jjeahh válasza FEDman (#1418) üzenetére


jjeahh
nagyúr

jaj, mindegy... :DDD várjuk meg a bejelentést :))

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1420) FEDman válasza jjeahh (#1419) üzenetére


FEDman
addikt

Nyuszi vagy, félsz hogy nagyon mell lősz mi? :U

Na de mindegy is, megszoktam már, hogy egy mirrorless váz a méretétől teljesen függetlenül egyszerre lesz bejelentés után túl nagy, meg túl kicsi egyszerre. :DDD

(#1421) FEDman válasza levy1983 (#1414) üzenetére


FEDman
addikt

Be kell valljam eddig még én se nagyon Raw-oztam a Fujival. :B
Imádom a Jpeg-eit, de az tény, hogy a pirosakat nem kezeli a legjobban. Ha téged ez zavar akkor próbálkozz bátran Raw-okkal, az eddigi tesztek alapján pl. az adobe programok is jobban kezelik a pirosakat.

Ez ugyan X100s, de ilyen szempontból mindegy, nagyon hasonló a kettő.

Jpeg

Raw ACR

Nézd meg a piros szalvétát.

[ Szerkesztve ]

(#1422) jjeahh válasza FEDman (#1420) üzenetére


jjeahh
nagyúr

á neem félek, nekem aztán tökmindegy mekkora lesz, úgy sem lesz mostanában ebay-en ötvenér'... :DDD amúgy nem vagyok én ennyire méretigényes, soha eszembe sem jutna zsebrevágni egy fényképezőgépet, ha nagyon vastag meg nehéz az zavar, de másképpen a 60d, d7000 mérete alatt, és e-pm1 fölött minden jöhet... ;)

(#1421) FEDman: viszont a piros a kedvenc színem.. :O ;]

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1423) levy1983 válasza FEDman (#1421) üzenetére


levy1983
aktív tag

Köszi, megnyugtattál. Látom azért RAW-ból ki lehet hozni rendes pirosat is. Már csak meg kell találnom a megfelelő konvertert.

Mert a jóidőhöz munka kell!

(#1424) FEDman válasza jjeahh (#1422) üzenetére


FEDman
addikt

Jól van, ne vedd komolyan, csak ugratlak! ;)
Szerintem ez annyira nem lesz nagy váz, hogy ha X-E1 vonalat megtartják (és miért ne tartanák), akkor simán lehetett volna akár még nagyobb is. Rendszer szinten a jelenlegi kis méretű távmérős vázak fölé tök jó lett volna egy tényleg komoly kiálló markolatos váz is. Én valószínű nem azt választottam volna, de szépen kiegészítette volna jelenlegi kínálatot.
Hiszen látod, nem mindenki olyan mint mi, hogy egyből rááll a keze a féltégla vázakra. :D

(#1425) FEDman válasza FEDman (#1424) üzenetére


FEDman
addikt

Közben felkerültek az XF 56/1,2 gyári minta fotói is. :)

(#1426) FEDman


FEDman
addikt

Na most minden egyszerre jön, a fujirumorson még több kép az X-T1-ről!

Úgy látszik nem kamuztak, ez az EVF tényleg nagy lesz!
És ahogy nézem jól gondoltam, hogy ez a váz elsősorban azért lett ilyen, mert egy ekkora kereső egyszerűen nem fért volna bele egy X-E1 méretű rangefinder like vázba. :U

És most már az is látszik, hogy tényleg kapott dönthető kijelzőt is! :))

[ Szerkesztve ]

(#1427) JackFeryll válasza FEDman (#1426) üzenetére


JackFeryll
őstag

bokehlicious :C

(#1428) nord_ válasza FEDman (#1426) üzenetére


nord_
veterán

Megyek a veseközpontba. :D

(#1429) TayRol válasza FEDman (#1426) üzenetére


TayRol
veterán

úrég, ez mindent visz.

(#1430) b.vr válasza FEDman (#1425) üzenetére


b.vr
őstag

Na, ezek jó képek! Gratula a Fujinak, így kell ezt csinálni (egyrészt az obit, másrészt ahogy "tálalják" :) )

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#1431) Freddy76 válasza FEDman (#1426) üzenetére


Freddy76
addikt

A "world fastest af speed" érdekelne majd...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#1432) Parci válasza FEDman (#1426) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jó, akkor ez kell és kész

(bár most látom közben, hogy 0,77x a nagyítása, az azért nem olyan hatalmas. persze nem is kicsi, de ha már evf, mehetnének bátran feljebb :DDD)

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1433) TayRol válasza Freddy76 (#1431) üzenetére


TayRol
veterán

szvsz ugyan az, mint az xe2-ben. arra is ezt mondták...

(#1434) FEDman válasza Parci (#1432) üzenetére


FEDman
addikt

Hát ha ez egy kisfilmre átszámolt érték akkor még így is nagyobb, mint bármi amit eddig FF DSLR-be tettek. :)

Egy Nikon D4-nek például "csak" 0,7x a nagyítása. :U

(#1435) lenan válasza FEDman (#1434) üzenetére


lenan
aktív tag

Ez már csak 20%-al kisebb keresőkép (lineárisan) mint a filmes om1. :-)
És végre nem olyan böszme vastag testű mint a nikon df, éás nem áll annyira hátra a kukucska mint a sony a7, oly e-m1-en, így kell ezt csinálni. Fasza gép lett. Egyértelműen kell(ene) kategória.

(#1436) FEDman válasza lenan (#1435) üzenetére


FEDman
addikt

Igen ezért írtam, hogy DSLR-ben nem volt még ekkora. Ahogy a írod is a régi szép időkben voltak ennél még nagyobbak is, csak azóta digitális érában ahogy lettek egyre nagyobbak a vázak úgy lettek a keresők egyre kisebbek, ez aztán az evolúció! :DDD
Na de talán most E-M1, A7, X-T1-gyel fordulóban ez a tendencia, egyre kisebb vázak, egyre nagyobb keresők. :))

(#1437) TayRol válasza lenan (#1435) üzenetére


TayRol
veterán

hallod, a kis masinád annyira megfogott, azóta nézegetem a neten őket.:D

(#1438) Stauffenberg válasza TayRol (#1437) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Hajajj, nekem volt még Olympus OM-1 vázam annak idején, meg Nikon F2, Canon AE-1. Pedig ezek mind idősebbek nálam, leginkább apámtól, nagyapámtól öröklődtek. Ők levetették, nekem meg jó volt kattintósnak, tanulósnak. :) Hozzám ezért is áll közel az X-T1 formavilága, én ezeken a régi SLR-eken szocializálódtam. Volt távmérős is, de valahogy az SLR volt az igazi.

Gondolkozom én is rajta, hogy szerezni kéne újból valamelyikből. :) Nem olyan drágák eBay-en.

(#1439) lenan válasza FEDman (#1436) üzenetére


lenan
aktív tag

igen, ez végre nem egy értelmetlen tendencia, bár a mérete, mint ahogy az optikai keresőknek sem, nem minden.
Pl. az A7 keresője sokkal jobb optikailag, mint pl. az RX1 sony-é (az csak merőlegesen középről nézve jó), egyszerűen jobbak a lencsék a kis tv mögött pedig elvileg tök ugyanaz a panel, az oly E-M1-é meg érezhetően jobb mint az A7, és szintén nem csak a kontraszt, a szín, a frissítés hanem azt hiszem az optikailag jobb felépítés miatt is.
És még egy csomó szolgáltatásnál is lehet bőven vizsgálódni. A peaking például a ricoh Gxr moduljában sokkal jobb, mint a sokkal-sokkal jobb keresőjű sony-ban, vagy olyban. A fuji kamu mérőékeslt sajnos nem ismerem.
Mindenesetre ezen a fronton biztos iszonyatos fejlődés is lehet ha a gyártók tényleg erre (is) összpontosítanak. Márpedig úgy néz ki, ez most fontos számukra, hála az égnek.

(#1440) lenan válasza TayRol (#1437) üzenetére


lenan
aktív tag

az tényleg jó cucc

(#1441) FEDman válasza lenan (#1439) üzenetére


FEDman
addikt

Igen, nagyon nem mindegy, hogy ugyanazt a panelt ki hogyan használja fel, ezt már magam is tapasztaltam. :)

(#1442) b.vr


b.vr
őstag

A kezelőszervekről eddig látottak alapján XT-1 dicséret Thom Hogantól, szembeállítva a Nikon Df-fel [link]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#1443) Stauffenberg válasza b.vr (#1442) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ha kiderül, hogy az X-T1-ben már normális minőségű videó lesz teljesen manuális vezérléssel, akkor rögtön leborulok és zokogni fogok nagyjából így.

Nekem is nagyon tetszik ez a fajta kiosztás, bár remélem, hogy nem a tárcsákat kell majd feloldani a közepükben lévő retesszel, hanem az alsó módválasztót. Az egészet elcseszné ha minden záridő meg ISO állításhoz be kéne nyomni a reteszt.

Alig várom, hogy már a kezeimben lehessen végre. :D

(#1444) FEDman válasza Stauffenberg (#1443) üzenetére


FEDman
addikt

Az Olympus az E-M1-en ezt sokkal ügyesebben oldotta meg, ott is van a tárcsát reteszelő gomb, de azt nem kell folyamatosan nyomni, mert az egy kétállású gomb. Ha megnyomod egyszer akkor lezár, ha megnyomod még egyszer akkor nyit és akkor onnantól szabadon tekerhető anélkül, hogy közben nyomni kéne a gombot.
3:28-tól

Ha netán ilyen lesz a Fuji is akkor részemről ez is okés lesz. :)

[ Szerkesztve ]

(#1445) Stauffenberg válasza FEDman (#1444) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ez még fasza is lenne, gyanítom a Fujifilm sem hülye. A DSLR rendszereken nem nagyon van ilyen, folyamatosan lockol a retesz, de ott mondjuk nem is olyan tárcsát zár le, amit sűrűn használsz.

Az eddigi legfaszább Fuji X gépnek néz ki így látatlanban, szóval nem kicsi elvárást kell nálam teljesítenie. :D Ha meg videóban is jó lesz, akkor végleg el leszek olvadva,bár erre olyan sok esélyt nem látok. Csak érteném, hogy miért rakták ennyire központi helyre a videó indító gombot.

(#1446) FEDman válasza Stauffenberg (#1445) üzenetére


FEDman
addikt

Az én szívemhez továbbra is a távmérős külsejű letisztult formájú vázak állnak közelebb. Ettől függetlenül ha most választanom kéne ( de jó is lenne :U ) egy X-E2 és egy X-T1 között akkor gondban lennék.
És valószínű végül az X-T1 lenne a befutó, ha másért nem akkor azért mert az X-T1-ben végre van egyszerre kereső és dönthető kijelző. :))

(#1447) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

A linkelt XF 56mm f/1.2 R sample fotók mellé egy videó review a fotóstól aki készítette őket:

[link]

Kell! Kell! KELL!!!

Ez már abszolút kioltja az FF vázra való igényt a mályvacukros, agyonhalmozott, hatalmas gyöngyöző bokeh körös DOF miatt.

Ha most vennék (de nem fogok még, SAJNOS) egy X-E2 (vagy még inkább X-T1) meg egy XF 56mm f/1.2 R kombót, akkor azzal még mindig egy FF DSLR + fasza portré üveg ára alatt maradnék.

Istenit de megvenném ezt az objektívet. Az XF 23mm f/1.4 és az XF 56mm f1.2 az összes amire csak vágyom, nem is kell több! :D

(#1448) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Amúgy ki milyen adaptert használ az X vázon? Nekem egy Pentax K - Fuji X adapter kellene, de elég sovány a kínálat olyanból ami blendét is tud vezérelni. A Pentax-M 50mm f/1.7 objektívem beugró blendés, ami azt jelenti, hogy csak teljesen nyitott állapotban használhatnám egy nem blende vezérlős adapterrel. De a következő gond meg az, hogy miként méri a fényt a gép? Hiába rekeszelem vissza, akkor is nyitott rekeszen fog mérni? Pentax vázon erre van a programozható "zöld gomb", ami beugrasztja a blendét a beállított értékre és fényt mér, majd visszaugrik nyitottba. Azt már látom, hogy nekem Pentax K DA - Fujifilm X adapter kell ha blendét is akarok vezérelni, ezeket 25-30 angol font alatt nem nagyon látom (abból sem sok van), aztán ha meg olyan igényem is van, hogy ne legyen műanyag a bajonett csatlakozó, akkor meg 60 GBP körül mérik már. Onnan már egy SpeedBooster sem nagy lépés... már nem azért...

[ Szerkesztve ]

(#1449) FEDman válasza Stauffenberg (#1448) üzenetére


FEDman
addikt

Én szerintem K bayonettes obikhoz nem kell blende vezérléses adapter. Még nem használtam ilyet, de ezek az adapterek többnyire úgy vannak kialakítva, hogy mikor az obit felcsavarod az adapterre az egyből munkarekeszre vált.
De még egyszer mondom, K adaptert nem használtam még, szóval lehet nem úgy működik mint gondolom. Kérdezz erre rá egy Canonos fórumban, ott sokan használnak K bayonettes adaptert. Ha nekik van sima adapterrel munkarekeszük akkor itt is lesz a legbutább adapterrel is.

Ami a fénymérést illeti mivel beugró rekeszed adapterezéssel nem lesz így a fényméréssel se lesz gondod. :)

Szerk.
"Pentax K DA - Fujifilm X adapter kell ha blendét is akarok vezérelni"

Nem, szerintem ez is csak akkor kell ha modern rekeszgyűrű nélküli Pentax obit szeretnél adapterezni. Minden más esetben szerintem bőven elég lehet a sima adapter is.

[ Szerkesztve ]

(#1450) Stauffenberg válasza FEDman (#1449) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Annyit hámoztam ki a történetből, hogy a PK/DA - FX adapteren van egy saját rekeszgyűrű, ezt tekergetve az adapter tolja be a rekeszállító pöcköt a megfelelő értékre (amit alapesetben a váz tenne meg, de a Fuji nem képes erre, mert az nem manuálisan küldi a rekesznek az infót, hanem az elektronikus csatlakozón keresztül).

"With aperture control ring, can adjust aperture of the lens manually."

Ha jól képzelem el, akkor ez olyan, mintha egy teljesen manuális rekeszelésű objektívem lenne. Ha az adapteren lévő gyűrűvel visszatolom f/2.8-ra, akkor az abban a pillanatban visszaszűkül, így lenne fénymérés bármilyen rekeszen. Ami persze túlzás, más Fuji fórumokon azt mondták, hogy f/5.6 alá nem érdemes rekeszelni, mert ott már elveszti a váz a fonalat. A lényeg, hogy M vagy Av módban kell használni a vázat, aztán szevasz tavasz.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.