Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1052) Algol válasza slyy08 (#1043) üzenetére


Algol
senior tag

"Kineztem az FSP Aurum Gold 500w modellt , de forumokon ajanlottak a Raider 550w helyette . Megeri inkabb azt venni"

Az Aurum Gold sorozat hogy úgy mondjam az FSP kirakat-terméke. Megjelenésekor tényleg nagy durranás volt. Csak egy kifogásolni való lehet rajta, miért nem tettek bele halkabb ventilátort. A Raider zajszintje alacsonyabb, mint az Aurumé, pedig abban több hő termelődik. Nem azt mondom, hogy az Aurum hangos, csak hangosabb, mint a Raider.

A Raider és az Aurum egyformán minden szükséges védelmet tartalmaz, de az Aurumban van még egy extra védelem: a PFC-ben kettős OPV (túlfeszültség védelem) van, melynek a primer oldali puffer kondenzátor védelme a fő célja.

Ennek működését én már megtapasztaltam. Több mint egy éve három Aurum Gold 500w modellt építettem be. Nem volt semmi baj velük, kivéve: az egyik tulajdonosa (barátom) telefonált, hogy "este még használta a gépet, kikapcsolta, másnap meg nem tudja bekapcsolni". Miután tanácsomra áramtalanította a tápot, visszakapcsolás után már minden ment. Világos, hogy a táp valamelyik védelme működésbe lépett. Miután ez többször is előfordult vele, egyszer amikor hosszabb ideig nála jártam, akkor megfejtettem a rejtélyt.

A takarítás okozta a jelenséget. :) A számítógép kikapcsolva, de a táp még áramot kap a hálózatról, ha ilyenkor porszívózzák a szobát, ezután a számítógép nem fog indulni. Magyarázat: a porszívó zavarszűrése (a hálózat felé) nem megfelelő, a gép működtetése nagy feszültség-tüskéket juttat a hálózatba, ezek aktiválják az Aurum extra védelmét, ami a táp áramtalanításáig reteszeli a tápot. A jelenség kísérletileg azonnal előidézhető volt. Mondtam neki, ha nem akarja a porszívóját megjavíttatni, akkor ezentúl csak a táp áramtalanítása után porszívózzon. Azóta nála többet nem lépett fel ez a jelenség.

Még egy szempont lehet a két táp hatásfoka közötti különbség.
Ha mondjuk a géped 250 wattot kér a tápegységtől és naponta 8 órán keresztül működteted, akkor
50 Ft/kWh áramtarifát feltételezve az Aurum napi 6,50 Ft-ot spórol meg a Raiderhez képest.
Ha a Raider árát 16.000 Ft-nak, az Aurumét 22.500 Ft-nak vesszük, akkor 1000 nap kereken 3 év alatt hozza be az Aurum jobb hatásfoka a két táp közötti árkülönbséget.

Üdv: Algol

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.