Hirdetés
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- weiss: Lakodalom van a mi utcánkban...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ZolaMan: NerdQAxe++ 4.8TH/s SHA256 BTC Miner Modding
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibbike01
őstag
válasz
TheProb
#13279
üzenetére
Én is agyaltam, hogy kellene valami grill itthonra. A gázost azt nem is nevezném grill-nek, az egy mobil gázsütő. Én ezzel a Tescoma Party grillel szemezek. Teraszra kellene és nem nagy mennyiségű adaghoz. Nem tudom milyen lehet ez a típus, de tetszik a kis ventillátor benne és a szén elhelyezési módja.
-
Moleman
addikt
válasz
TheProb
#13279
üzenetére
Én is így gondolkoztam, ezért végül vettem egy ilyet, de tényleg sok macera, leginkább a szén melegen tartása problémás.
Sima faszénnel esélytelen volt, a brikett már jól működik, de az is aránylag hamar kihűl, hiába nyitok ki minden szellőzőt, hiába fújtatom (a fújtatástól csak felszáll a korom a kajára
). Ha nagyobb adagot akarsz sütni rajta, ahhoz az első adag brikett kiborítása után már gyújtani is kéne a második adagot.
Emiatt nem is nagyon használom, évek óta csak porosodik.A gázos grill ezt kiküszöböli, folyamatos hőt tud adni, viszont jogos a félelmed, én pellet nélküli gázos kaját kóstoltam egyszer, ott tényleg nem lehetett érezni, hogy "kint" készült.
-
Beni2360
félisten
válasz
TheProb
#12006
üzenetére
Igazad van sok. Gondolom azért mindenki ahol tud pénzt keres. A Kenwwod 10% kedvezményt olyan boltban kapjuk ahol annyival is drágább mint máshol. Engem is zavar a videókban mutogatott, megnevezett termékek. A honlapról meg lementem a szöveget, a linket és nincs további leskelődés.
A Kálci recepteknél szintén van WEB oldal de nincs tele reklámmal. Van már két képes recept könyve. Gábor szerintem nem akar könyvet, talán így több pénz jöhet be.
-
Beni2360
félisten
válasz
TheProb
#11999
üzenetére
Hát heti több mint húsz órát tölt a receptek készítésével, rögzítésétvel, vágásával stb. Kell a reklám pénz. Már három cég támogatja, hogy a termékeit a videókban bemutatja. Kicsit már túl is tolja, veszteni fog a követőiből.
Nem tudom, hogy a YouTube hogy fizet de a több mint 100 e követő rengeteg videót néz meg. -
válasz
TheProb
#11923
üzenetére
Nekem kétféle kenyértartó zsákom van, az egyik lenvászon kívül, és PUL belül, a másiknak pedig belül van a textil anyag, mindkettő ugyanazt hozza, 3-4 nap múlva már nem az igazi a kenyér, mert elkezd száradni. Nekem az vált be legjobban, hogy aznap, amikor megsült a kenyér és kihűlt felszeleteltetem, majd beteszem fagyasztóba, kiengedni mikro/pirító kenyérfelengedős funkcióval szoktam, vagy pirítósként esszük.
-
Beni2360
félisten
válasz
TheProb
#11700
üzenetére
Na ez kétszerre sikeredett.

Igaz, hogy régen írtál de inkább dagasztó gépre add a fejed. Én már 3 éve sütögetek kb 5 naponta és két hónapja műtötték a kezemet kellett egy sütö gép. Hát sokkal macerásabb ha szeretnéd a megszokott dagasztó gépi minőséget. Már el is pakoltam.keresd meg a youtuben a Gábor a házi pék csoportot regelj be hozzá nem fogsz csalódni. Három év alatt 100 e regisztrált követője van. A facén ezrével vannak a sütések. A mai délelőtti kenyerem. Egy magos és egy hagymás. Most izesitettem őket.
-
Beni2360
félisten
válasz
TheProb
#11707
üzenetére
Csak óvatosan vele elösször max fél kg liszttel próbáld a kenyér dagasztást és ne félj a lágy kezdeti tésztától. Bedasztódik össze ál és az érési idő meg hajtogatás is segít rajta.
-
fradi81
veterán
válasz
TheProb
#11703
üzenetére
Igen teljesen jó dagasztás nélkül, én is kovásszal csinálom, ott láttam talán először így egy csoportban. Liszttől is függ valamennyire hogy mennyi víz jó neki ezt tesztelni kell, de egy átlagos bolti bl55 lisztnek olyan 65% elég is. Nálam nem lesz jobb ha mixerbe rakom, mint mikor mindent összekeverek, aztán fél-1 óra múlva hajtogatom fél óránként 2-3 alkalommal, ekkor megtörténik az ami dagasztás közben, csak itt már nincs meg az a ragacsos állag mert közben összeáll.
De akkor neked lehet egy mixer kell, mindent bele és annyi. Épp most találtam ezt: [link] Talán llyen kenyeres videókat kezdenék el nézegetni próbálgatni, aztán majd idővel kialakul hogy melyik módszer válik be. A lényeg: kevesebb vizet rakj bele először, aztán még tölthető bele később, ha túl kemény, inkább a formázás sikerességére menj először, és idővel nem árt csökkenteni az élesztőt, hogy ne azt érezd a kenyérben. -
válasz
TheProb
#11700
üzenetére
Üdv,
Amikor elkezdetem kenyeret sütni nekem se volt semmilyen gépem.
Szerintem, így a legjobb kezdeni, egyrészt, mert jobban megismered a tésztát, és a folyamatot, másrészt ha rájössz, hogy ez mégsem neked való, akkor nem költöttél feleslegesen gépekre. Sok olyan embert ismerek, akik elkezdték, megvettek mindenféle csodadolgot, de nem tartottak ki a sütés mellett.Mivek a kenyérsütő gépekben készült, kocka/téglatest alakú kenyerektől rosszul vagyok, így azt max arra gondolnám használni, ha bedagassza és megkelessze a tésztát.
A kérdésed egyben meg is válaszoltad, inkább dagasztót vegyél, mint kenyérsütő gépet, mert így nem éri meg.
Viszont, a gagyi dagasztók nem érnek túl sokat, így érdemesebb egy komolyabb gépbe beruházni, mint szenvedni, akár több vacakkal is.Aki gyakorlott a témában és esetleg próbálta mindkét verziót, melyik javasolná?
Mindkét verziót próbáltam. Kezdetben kézzel sima élesztős kenyeret sütöttem, aztán vettünk egy gépet, és egy ideig abban, majd egy idő után csak dagasztásra használtam, de amikor elkezdtem kovászolni eladtuk, és vettünk inkább dagasztós gépet(nem egyből, egy jó ideig kézzel készítettem a kovászos kenyereket is).Többnyire nehezen kel, vizes, iszonyatosan ragacsos és kezelhetetlen marad a tészta.
Az is számít, hogy milyen lisztet használsz, előfordul, hogy ki kell ismerni egy adott lisztet, és csak azután tudsz jól dolgozni vele.Kezdetben ezt a receptet használtam(TK lisztet is használhatsz hozzá): [link] ez rozslisztes: [link] , Mielőtt kovászolni kezdtem ez a recept vált be: [link]
-
fradi81
veterán
válasz
TheProb
#11700
üzenetére
Hali, formakenyér a cél vagy a hagyományos? Ha jó a sütő, nem vennék plusz gépet a kenyérhez, mivel dagasztani sem muszáj[elég hajtogatni], így olyat sem. Kelesztéshez csak idő kell, élesztő anyag mennyiségétől függ mikor süthető. Amitől ragad az a túl sok víz, mivel a legtöbb videóban 70+ % vizet használnak a gyakorlottabbak, de kezdőként ennyi nem ajánlott. Gondolom a hőtartása miatt divat az öntöttvas, de jénaiban is tökéletes a végeredmény.
-
Moleman
addikt
válasz
TheProb
#11700
üzenetére
Én még a tápláléklánc alján vagyok, egy instant élesztős focaccia-recept nálunk a "kenyér", ez is egy nagyon vizes-ragacsos tészta (80% hidratáció, minimális gyúrással), de a végeredmény nagyon bevált.
Ma példáult őzgerinc formában indítottam, aztán kivettem belőle, ilyen lett:
A héja nem nagyon ropogós, cserébe 3-4 nappal később is finom puha marad. -
ladybug
őstag
válasz
TheProb
#7321
üzenetére
Amit itthon készítek és imádja az egész család melegen és hidegen is:
Hozzávalók:
- 2-3 ág friss menta
- fél citrom
- 2-3 karika gyömbér (csak megmosom, nem kaparom le a héját)Ezeket 1 l forró vízzel leforrázom és 15-20 percet állni hagyom. 1-2 ek mézzel (egyénileg változhat) ízesítem.
A citrom levét egy kanállal jól ki lehet nyomkodni, ha picit ázott a forró vízben.Sajnos most képem nincs, de legközelebb lefotózom.
-
-
válasz
TheProb
#6168
üzenetére
Szerintem még mindig magas egy kicsit a hőfok, illetve az utána pirítás tart túl sokáig. Azértt gondolom, mert fél óra nem változtathat semmit azon mennyire készül el belül. Nem számít. 5 óra után kezd el átalakulni a szerkezete.
Most már 2 hónapja áttértem a serpenyő helyett a lángszóróra és be kell vallanom, hogy nem is értem miért nem tettem előbb. Alapvetően a legnagyobb előnye, hogy pontosan a kívánalmaknak megfelelőre tudod elkészíteni, hiszen egy durvább lángszóróval 15-15 másodperc oldalanként folyamat, így nem változik semmit az állag. Múltkor csináltam is egy kísérletet, hogy ugyanazt a húst a régi serpenyős és az új módszerrel készítem. Hát egyértelmű a különbség. Annyi a hiba a folyamatban, hogy a serpenyősnél korábban alacsonyabb hőmérsékletet használtam, hiszen az utána oldalanként 1-1,5 percig pirul a serpenyőben. Ez látszik is, mert az túlsült, míg a lángszórós szinte tökéletes medium.
A másik előny, hogy így 3 órára emelkedett a melegvízben töltött idő, ami növeli a biztonságot. Ez nálunk kiemelten fontos, mert kis gyerek van, aki imádja ezeket, tehát nem mondhatom neki, hogy ne egye. Az övét külön is csinálom, 1-2 fokkal emelve a hőn, mert azt jobban is szereti.
Szóval ajánlom kipróbálásra a másik pirítási módot. Kisebb lángszóró esetén a folyamat több perc is lehet, erre kell számítani a kiválasztáskor.
Esetleg a serpenyő hőmérsékletén még emelhetsz, ha tudsz, hogy még rövidebb ideig legyen bent.
Stuszi: bocs, de szerintem az nyers középen. Azzal vigyázz. Persze nem tudom milyen hús. Ha bélszín (formája miatt esélyes), akkor visszavontam, mert az ilyen.
-
válasz
TheProb
#6168
üzenetére
Én végig ettem az összes fajtát ebből a Lidl-s marha kollekcióból... kétszer...
Most nem emlékszem, hogy melyik...de az egyik tényleg rágósabb volt mint a többi.
Mindig ugyanúgy készítem. Szobahőn van 1 órát legalább készítés előtt. Majd 3-4 perc oldalanként magas hőfokon.Ja és volt egy fajta ami viszont kifejezetten jó volt...de nem dokumentáltam ezeket a kóstolásokat.
Ma viszont egy Alid-s fűszeres szelet lesz a terítéken.
-
válasz
TheProb
#6024
üzenetére
A Lidlis? Az sajnos eléggé vékony szelet, hacsak nem sikerült valami vastagabbat kifogni. Ezzel a jól átsült változatot kapod, ahogy írtad, de már egy kicsit kiszáradva az én ízlésemnek pl. Én 56 fokon szoktam ezeket 2-2,5 órát és utána rögtön megy a forró serpenyőbe egy kis olajra, 1-1 perc oldalanként, aztán vissza kell venni a hőfokot, beledobni a vajat és azzal még 1-1 perc úgy hogy közben azzal locsolgatod folyamatosan. Mivel tovább sütöd egy kicsit, így kb. ugyanazt kapod.
Persze a fentiek akkor érvényesek, ha nem sikerült véletlenül 3-4 centis szeletet venni, de én olyat még nem láttam a Lidl-ben. A sous vide everything-es csávó némileg jobb alapanyagokkal dolgozik és sokkal vastagabb szeletekkel, ezt érdemes szem előtt tartani. Spec. henteseknél lehet olyan húst kapni itthon, mint amiket ő beszerez. Most nem emlékszem, hogy argentin vagy brazil, de nagyjából mindegy.
szerk: most lemértem, az enyémek úgy 2 centi vastagok.
-
jansky1
senior tag
válasz
TheProb
#5874
üzenetére
Ezeknél az apró pikkelyes nem hazai halaknál nem tudom beválik-e, de én pl pontyot elég sokszor pucolok, ezzel a módszerrel, igaz én előbb a belsőséget kiveszem. Konyhában is nyugodtan végezhető nem repül sehova a pikkely.
A lazacnál azt vettem észre, hogy nagyon lazán illeszkednek a pikkelyek a pontyhoz képest, ha csak óvatosan húzom a kést, akkor is lejön az összes, nem pattog el. -
válasz
TheProb
#5874
üzenetére
Nálunk sokszor vendég a bőrös lazac... Én késsel pikkelyezem. Előtte kifejezetten megélezem a kést és a mosogatóban csinálom. Valóban repkednek a pikkelyek...de így kevésbé lesz minden olyan mintha az asztalon csinálnám. Én alapvetően abban láttam a megoldást, hogy a megfelelő szögben tartva egyenletes és hosszú mozdulatokkal kaparom le. Karácsonykor az egyetlen darabból álló 70dkg-os lazacfilével 5-10 perc alatt végeztem...takarítással együtt.
-
válasz
TheProb
#5863
üzenetére
Ahogy írták idő és engeriga spórolás. Sütő 3kW ez 1.2kW. Ebben a kaja kész 30 perc alatt 2-3 főre. A sütő mire bemelegszik mire kész 5x annyi áramot megeszik mint ez. Kipróbáltuk egyik nap. Fél óra alatt minden elkészült. Nem volt minden tiszta olaj. Beraktad, kivetted végén elmostad. Bruttó 60 perc evéssel, ivással (+ kis alvással
) -
válasz
TheProb
#5863
üzenetére
A Tefal Actifry 350 fokos levegőt keringet abban a kis térben, ami gyorsabb sütést eredményez és magasabb hőfokút, mint a sütő. Az ugye kevergeti is a cuccot, ha akarod. Mi csirkemájat pl. ilyenbe sütünk, mert nem puffog sütés közben és gyorsan kész lesz.
Egyébként ha már sütő, hátha valaki tud tanácsot adni: érik nálunk a sütőcsere és olyat keresek, ami 300 fok vagy afelett tud sütni. Használ valaki ilyet? Köszi.
-
válasz
TheProb
#5832
üzenetére
Üdv. Igen, de bonyisabb a szokásosnál.
A csirkemellet először 8%-os sóoldatba kell áztatni 9 órán keresztül, majd sima vízbe áttenni 1 órára, szárazra törlöd és úgy megy a zacskóba. Mellé én borsikafüvet szoktam tenni és vajat, továbbá fokhagyma granulátumot. Csábító lenne a fokhagyma, de a szuvidnál nem szabad használni, mert a hosszú hőkezelés hatására megkeseredhet.1 órát szoktam 65 fokon, utána vaslábas tűzforróra hevítve és körbepirítom benne.
A szuvid könyv egyébként 60 fokot ír és 1 órát a 3,5 cm vastag csirkemellre. Fűszerként olivaolajat és kakukkfüvet, de nekem csak sima vákuumozó gépem van, amivel csak szilád halmazállapotú zsiradékkal lehet vákuumozni. Ezért használom a vajat.
Egyébként vicces, mert most megnéztem az egyetlen csirkemelles receptet a könyvben, ott már 69 C-t ír. Mondjuk a 60 eléggé kevés is szerintem.
Alapvetően a szuvid nem nagyon foglalkozik csirkével. Szerintem főleg a szalmonella miatt kockázatos az alacsony hőfokon készítés és ezért. Meg nem is olyan jó.
Én inkább a kacsa, vagy libamellet ajánlom. A zsír nélkül készítenéd, akkor előre le kell húzni a bőrét, összekockázni és mellé rakni zsiradékként a zacsiba. Utána lehet nélküle pirítani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Képernyős trükkök növelik a notebookok üzemidejét
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Óra topik
- Háztartási gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- SUSE Linux
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3408
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3063
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
). Ha nagyobb adagot akarsz sütni rajta, ahhoz az első adag brikett kiborítása után már gyújtani is kéne a második adagot.

Szerintem, így a legjobb kezdeni, egyrészt, mert jobban megismered a tésztát, és a folyamatot, másrészt ha rájössz, hogy ez mégsem neked való, akkor nem költöttél feleslegesen gépekre. Sok olyan embert ismerek, akik elkezdték, megvettek mindenféle csodadolgot, de nem tartottak ki a sütés mellett.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Holnap náluk is ez lesz a menü, meg még néhányhoz a héten.

Mr.Csizmás
krizmo_
