Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
FerNandor
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Köszi. Azért a fűszermennyiségeket ellenőrizni kell, ha valaki megcsinálná, mert emlékezetből írtam leginkább.
Amúgy 2 receptből/videóból csináltam és egészítettem ki és szójaszószt nem raktam hozzá, meg ugye erős pistát sem.
[link]
[link]De amúgy jó home office kaja, egyszer összekészítem az alapanyagokat, felrakom a rizst, aztán következő körben meg elkészítem a csirkét és lehet enni, hamar megvan
-
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Milyen a konzerves/üveges babcsíra? Még nem próbáltam, eddig csak a frissel bohóckodtam, de az meg elég húzós tud lenni, meg sok is általában egyszerre.

Ha már betárazás, ugyanígy szoktam tenni a konzerves kókusztejjel is (Aldiban kb állandó, de Lidlben is elég sokat van).
Viszont feltűnt, hogy az ázsiai boltokban finomabb (és valamivel drágább) konzerves kókusztejeket kapni, ezt most csak azért írom, hátha másnak is újdonság, mint nekem volt. Már az állaguk is más, nincs úgy leülepedve az aljára a sűrűje, mint a diszkontokban kaphatóknál. -
FerNandor
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Én most kíváncsi vagyok. Sokszor amúgy sem eszek "kínai" kaját, de nátrium glutamát szinte már mindenben van, ha elolvasom akárminek az összetevőit.. úgyhogy nagyjából mindegy is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem fogom ezentúl sem kanállal enni, de a következő levesbe rakok egy kicsit. Ha ugyanúgy szar lesz, akkor a következő 50 évben nem csinálok
Ha meg nem kell, kidobom és 400Ft-ot bukok vele. Vagy eladom valamelyik kínai büfének ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
-
-
válasz
krizmo_
üzenetére
"Mint írtam egy egészséges ember számára nem egészségtelen..."
Ezért reagáltam az előbb, mert ez így nem igaz, az egészségesre is veszélyes lehet, ha túlzottan fogyasztja. A többiben egyet értünk.
#6597 Donki Hóte
Hajjaj, veszélyesen is élek, krizmo_-hoz hasonlóan én is szeretek sósan enni, csak én nem keveset eszek.
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Pont erről beszélek, s a link is erről ír, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomást okozhat. Tehát előbb van a túlzott sóbevitel, utána az egészségügyi probléma.
2 pontot idézek:
2. A magas vérnyomás okozója a só
Igaz. A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást, mindkét nemnél és minden életkorban, a jelentős mennyiségű tartós sófogyasztás pedig magas vérnyomást (hipertónia) okozhat. A magas vérnyomás a magyar felnőtt lakosság 1/3-át érinti, az egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. Az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának hátterében a hipertónia áll.
3. Túl sok sót eszünk
Így van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sóbeviteli ajánlásának (5 g/nap) több mint a háromszorosát fogyasztjuk naponta. Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által 2009-ben végzett reprezentatív állapotfelmérés adatai szerint az átlagos sóbevitel nőknél 12 gramm, míg férfiaknál 17,2 gramm naponta. -
válasz
krizmo_
üzenetére
Egy csomó dolgot fogyasztunk, ami nem tesz jót az egészségnek, pl a só se. Nyilván a kulcs a mennyiség. Sok mindenben természetes módon is előfordul a Na-glutamát.

De amúgy igen, azért raknak ilyen sok MSG-t az itteni kínai büfék a kajákba, hogy elfedjék a gyengébb minőséget.#6584 Donki Hóte:
Wang is simán nyomatja, pl itt: YT videó -
-
törölt tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Baj nincs vele, mert finom így is.
Viszont ha veszel natúr mogyoró vajat az pl. tök sima nem darabos.
Azt mi a tökömmel darálják vagy mit tudom én mi a bánatna teszik.???
Lehet kipróbálom a mák darálót.Azért mert jobban szeretem úgy a kanálról nyalogatni ha sima.
Lehet kellene vennem egy mozsarat, hátha.
Na hoppá, veszek mogyoró vajat és azt fogom beütni a többi hozzávalóval!
Problem solved!
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Én se ételízesítőzőm konkrétan. Apum csinál házi "vegetát" azt használom, meg van egy márka ami 95+%-ban tartalmaz zöldséget:
Nemakarom reklámozni de az van a "dobozán", h:
Szárított zöldségek (sárgarépa, pasztinák, vöröshagyma, zellergumó, póréhagyma, lestyánlevél, petrezselyemlevél, zellerlevél); Fűszerek (őrölt kurkuma, tört szegfűbors, tört feketebors); Tengeri só
Jelzem, h a címkéken az összetevők mindig nagyobb mennyiségtől a kisebb felé vannak felsorolva - magyarán ebben a cuccban a legkevesebb összetevő a só
ÉS ott a lestyán
Szerintem adj neki mégegy esélyt. Nem kell eltúlozni az biztos
-
-
Sumptuous
senior tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Átolvasgattam, köszönöm. :D
El is készítettem a második pizzám. Sajnos az ajánlott lisztekből nem kaptam a közeli boltokban. :( Viszont volt gyermelyi pizzaliszt 00. Így abból dolgoztam. (Liszt, víz só, pakmaya. Semmi más.)
Kenyérsütőben dagasztottam/kelesztetettem. 17 percet sült a már említett sharp sütőben 230°C-on. A szélét visszahajtogatva, sajttal töltve készítettem. Feltétnek sűrített paradicsomot, trappistasajtot, kukoricát, csülöksonkát használtam. Fűszernek pedig egy kis frissen őrölt színesbors, oregánó és majoranna került rá.
-
Zsombor99
csendes tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Mi már legalább kétszer csináltunk valami hasonlót:
Szalonnás szendvics kifliből
► Szükséges:
‒ óriás kifli
‒ majonéz
‒ szalámi
‒ mozzarella (az is jó, amit zacskóban lében árusítanak)
‒ ketchup
‒ lapkasajt
‒ bacon (szalonna)
[A mennyiségek függnek attól, hogy mekkora kiflit sikerül venni, valamint hány darab készül.]
► Elkészítés:
0. Opcionális: a mozzarellát le lehet reszelni nagylyukú reszelőn, vagy beszórás helyett felszeletelve réteget is lehet képezni.
1. Hosszában bevágjuk a kiflit (de ne vágjuk ketté!).
2. A bevágást kinyitjuk és az alját kikenjük majonézzel.
3. "Megágyazzuk" szalámival.
4. Beszórjuk mozzarellával.
5. Újabb réteg szalámival befedjük.
6. A szalámit bekenjük ketchuppal.
7. Egy réteg lapkasajtot fektetünk a megkent szalámira.
8. Újra bekenjük ketchuppal.
9. Egy vékony réteg majonézet is rákenünk.
10. Újabb réteg szalámi behelyezése.
11. Ezt is bekenjük ketchuppal.
12. Ismét beszórjuk mozzarellával.
13. Oldalról óvatosan összenyomkodjuk, de semmi se szóródjon ki.
14. Szalonna (bacon) csíkokra helyezzük, majd azokat két oldalról ráhajtogatjuk.
► Sütés:
20 percig előmelegített sütőben átsütjük, figyelve, hogy csak addig, míg a szalonna jól át nem sül. Sütőből frissen kiemelve: (egy tepsiben 2 db)
Tálalás nagy lapostányéron, nálunk két kifli 4 fő részére bőven elég volt úgy, hogy középen kettévágtuk és egy személy fél kiflit kapott, mivel kicsit laktató hatású.
Vélemény?
-
Cha-b
senior tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Ugyanígy készítem én is, csak csemegeuborkával, illetve ki milyen pikánsan szereti én az uborka levéből is rakok hozzá egy kicsit.
Mi egy fokkal jobban szeretjük a gombás tokányt a hozzávalók és a metódus ugyanaz, csak uborka helyett gombát pirítok bele a hús után, illetve mi sült burgonyával szeretjük.Szerk.: lilahagyma helyett vöröshagymát használok.
-
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Szalonna zsírja vagy valamilyen egyéb olaj/zsiradék, vöröshagyma, fokhagyma (kevés, hogy ne vigye el nagyon az ízét), tv és egy kis csípős paprika (zöld hegyes vagy bogyiszlói), paradicsom (héját lehúzzuk), gyakran kerül még bele cukkini/tök, só, néha kis fűszerpaprika. Nokedlivel esik a legjobban újabban, ekkor a végén főzünk a lecsóba kis virslit is.

-
válasz
krizmo_
üzenetére
Pécsett jártam 2001-2002 körül Pizza Hutban, bezárás előtt pár héttel. Ki voltak már fogyva valami alapanyagból, így végül Hawaiit kértem, életemben először ettem vastag tésztásat és ananászosat.

Aztán azóta persze találkoztam a tényleg olasz jellegű vonallal, nagyon bejön az is (otthon is igyekszem klasszikus feltéteket tenni rá), de néha muszáj bűnbe esnem. De csak rendelve, mert párom kitagadna, ha ananászosat csinálnék otthon.
Ketchupnál már teljesen más a szitu, pont úgy viselkedek, mint a pizzán ananász ellenesek az ananász kapcsán, belátom, hogy nem vagyok konzekvens.

-
válasz
krizmo_
üzenetére
Ugyanazok kerülnek bele, mint amit te is írtál, ez a naturabb verzió fogott meg humusz ügyben. Tahiniből és olivából lehet kicsit többet használok, de erre nem veszek mérget, több részletben szoktam hozzá adni, kóstolgatva.

Római köményesen még nem ettem, úgyhogy legközelebb kipróbáljuk úgy is!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
krizmo_
üzenetére
barilla spagetti

kb. 60-70 dkg csirkemell (lehet több is), 1 üveg ilyen teriyaki szósz (érzésre 80-100 dekát lefed), 10-15 deka sótlan földimogyoró, 1-3 színes kalif paprika, cayenne bors, 1 ek mustár, kevés fokhagyma. a husit apróra kockázom, kevés olajon felpattintom fehéredésig, rá a teriyaki szósz, összeforgatás 3-5 percig, utána a kockázott paprika, mozsárban tört mogyoró is rá, majd ha elegyedtek, mehetnek rá a fűszerek, és összesen kb. 10-15 percig közepes lángon kevergetve kész is. melóba is vittem, kuzin is megkóstolta, mindenkinek nagyon ízlett, felvetődött, hogy mangót is lehetne belekockázni legközelebb. ja és kevés szójaszósszal boostoltam. sózni nem kell, mert alapból sós a szósz. ha megfelelőre ítéled, mehet az összefoglalóba, nincs copyright részemről
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Ezzel én is így vagyok, de mikor egy olyan kaját főzök recept szerint (ráadásul olyan tájegységét, ami nem annyira ismert felénk, K-Kelet, DK-Ázsia pl), amit még nem ettem, nem tudom milyennek kell lennie, olyankor jó lenne egzaktabb meghatározás, hogy kb olyan ízt kapjak, mint kéne. Így fel se tűnik, hogy a kisebb/nagyobb kanállal esetleg elvittem az ízt egy másik irányba, mert nem tudok mihez hasonlítani.
Múltkor majdnem vettem egy ilyen mérőkanál csomagot, de mire odaértem az Aldiba, elfogyott.
-
Top cat
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- BestBuy ruhás topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Projektor topic
- Android szakmai topik
- Gitáros topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- Google Pixel 10 Pro XL Moonstone Super Actua 120 Hz, Pro kamera 5 zoom 256 GB Használt,Gari
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- Oyomba VGP-BPS26 utángyártott akkumulátor / 12 hó jótállás
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Próbáltunk másikat, valami lengyel(?) gyártmány, hát, anyám szerint* labdába se rúghat a Kikkoman mellett.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Elég különleges ízvilág.

Mr.Csizmás