Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
krizmo_
üzenetére
+1, én is így szoktam, bár nem szoktam lefedni, de néhány percenként megforgatom.
attiati: nekem ez közepes méret, majdnem kicsi, de én a nagy méretű kolbászhoz vagyok szokva. 😅
Közepes hőfokon sütöm, nálam 12 fokozat van a sütőlapon, 6-7-re van állítva.
Van, amikor (virslit is) baconbe tekerem és úgy sütöm meg. -
attiati
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Mármint úgy értem, hogy az étteremben szinte önköltség áron adják a lazacot. (Grillezve kerül 3500 ft-ba egy nagy 30-40 dekás adag+ köret).
De biztos nem önköltségen adják, csak valami olcsóbb lazacot készítenek el.
Nekem nagyon ízlik és otthonra is simán jó lenne. Vajon milyen lazac lehet annyi pénzért? (Megkérdezni ciki lenne.)
Nem hinném, hogy mindig akcióban vásárolnak a boltban
-
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Na kész lett a maradék 357g kenyér tésztából az 5 db szendvics rudak. 20%-súly veszteség lett a végeredmény.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Én meg a Gábor a Házi Pék csatira ragadtam mivel ő előtésztával dolgozik és én még nem fogtam a kovász keszitesebe. Most néztem végig az általa készített focacciát. Ez sem lehet rossz.
Az egyik félre tett (mélyhűtőben) maradék kenyér tészta készült ilyen kevés élesztővel, avval fogom csinálni. -
Top cat
addikt
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Na ma a Szabi pék forma kenyerét utanoztam előtesztaval. Egy formába sok lett volna kettőben meg éppen, hogy elment. Feleségemnek már egy kicsit hosszú volt, együtt izgultuk végig.

Még sosem hajtogattam 3x, a 2. hajtogatásnal nagyon ragadt de kiforrott a 3.-ra. Az előtészta 150gr fele teljes + B80 volt és 1 dkg élesztő,+ a 170gr víz, megmaradt a fele, betettem a hűtőbe lezárva. Érdemes etetni? Pénteken sütök újra. Na mára ez sikeredett kicsit laposak lettek de állaga, szagra jó lett szvsz, este kóstolás. -
jozsi252
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Köszönöm szépen a linket illetve a receptet is! Neked nem szokott olyan lenni hogy mondjuk nagyon feljön a gofri és szinte szétnyitja a sütőt? Nem tudom hogy a gofrisütőnek köszönhet vagy a receptnek, de amit csinálunk igazából általánosnak mondható, nincs benne se sok sem pedig kevés sütőpor.
Illetve te hogy szoktad belerakni? Csak középre majd lecsukod, vagy pedig szépen úgy hogy az egész lapot lepje el egyenletesen? Nekem van palacsintatészta adagolóm és azzal tök jól meg lehet csinálni hogy mindenhol egyenletes legyen. Vagy lehet pont azért szívok vele és azért jön ki oldalt mert a szélére is ugyanannyit rakok mint középre? -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Köszönöm a tanácsokat, hogy Szabi peknel jelen vagyok de én már nem nagyon akarodzok vad kovasszal foglalkozni. Az elő tésztás módszert használom nem nagyon vagyok lekotve időben hozzá. Előző este bekevertem és másnap már csak minimális élesztő kell hozzá ha kell ? Elő tésztás recept kevés van, találtam egy pizzasat na az már huzamosabb eljárás.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Pedig itt a recept az elő kovász készítéseére. Az előző hsz-ben meg száraz élesztővel készíti az elő kovászt a pizzahoz és ott mondta, hogy akár 2 napra is lehet a hűtőben váratni.
Tegnap az arányokat nézegettem a yt-n.
15 dkg liszt és 15 dkg víz + 1 dkg porelesztőt kevertem péntek éjjel majd másnap reggel tettem be hűtőbe mert csak Vasárnap értem rá sütni. Na Ehez jött meg 40 dkg liszt + a többi adalék.
Na keres majd Szabi oldalát is. -
bugizozi
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Imádom ezt az embert, le a kalappal előtte
Jómúltkor egy délelőtt épp Veresegyházon keresztül mentem és nyilván útbaejtettem a boltját, otthagytam majdnem 10k-t, de olyankor nem érdekel mert azok a termékek amik ott vannak... az a pisztáciás levelestésztás csiga te jóisten...
Youtube feldobta ezt mellette, ez is nagyon jó: M5 TV Mesterember - Pék -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Rajta leszek.
A mai hagymás kenyerem 2, és felszelve.
Elő kovasszal, 2x hajtogatta, 1h, fél, fel, fél óra +1 h a sütő formában kelesztve.
A tekerés formázás még nem lett az igazi. Most ettem meg a végét egy kis házi korozottel. Fincsi lett.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Nagyon fogyós. Csak simán semmi gyúrás, ahogyan a lusta asszony receptben van de került a túró alá őszi barack befőtt. Nem volt kedvem gyúrni stb. Holnap kenyeret csinalok, elfogyott a zsemle is na meg a citromos omlós keksz is. Már olyan drága a keksz a btokban, hogy sk készítem. A feleségem a kukta és néha már elege van a kiszolgalasbol meg az utána való elpakolas, mosogatás, stb. Azért a házi munka nagyobb részét ő is végzi. Ha én főzök ott áll mellettem és adogatja amiket kérek. Igazi burzsuj vagyok.

-
válasz
krizmo_
üzenetére
Egyetértünk. Nálam mai napig az Őrség Zöld Aranya az örök nyertes. Szerencsére pár cukrászdának is, így a mai napig kapható, sőt idén egy jól került fagylalt változatát is ettem Keszthelyen.
A másik - minden rendezvénnyel szembeni ellenszenvem ellenére - múlt évi vadászati kiállításra készített, valamint (bár nem tudom megmagyarázni miért) az a baracklekváros kölestorta volt jó.
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Szerintem nem lettek rosszak a torták...csak a textúrát túl akarták gondolni...aztán kemény magokkal az nem túl jó ötlet... Meg hiányzott a harmónia az ízekből...már túl sokat akartak mutatni... Meg hát az ár/érték arány az siralmas...
Végülis, nem tudom miért úgy kezdtem, hogy nem lettek rosszak.
-
törölt tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Az előzőeknek “szárazabb” bélzetük volt, vélhetően az alacsonyabb zsírtartalom miatt
(2,8 tej+víz+ olaj)Ezt kiflit a bolti “retro kiflihez” tudnám hasonlítani és valóban finom úgy magában vagy tejjel.

Hamburger zsemle kefir hozzáadásával készül , idővel hamarabb ki is szárad de azt úgyis serpenyőben az ember megpirítja, összeállítás előtt vagy megy melegszenyo alapnak.
-
xavix13
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Köszi, rápróbálok majd, meg gondolom a sütési idő is kevesebb kell hogy legyen, hogy ne piruljanak meg ennyire, illetve nem kell lekenni őket.
Egyébként van még hova fejlődni, ez, meg a múltkori kenyér is csak az első próbálkozás volt még a témában. (De tuti nem az utolsó
, piacon már szereztem valamelyik nap családellátós kbl lisztet, meg bánkútit.) Próbálom azt a rengeteg tudást, infót, többek közt innen is felszívni magamra, amit itt megosztódik.
Pizza vonalon a legutóbbi sütést is bedobom ide, múltkor elfelejtettem, most láttam a telón a képek közt, a másik topik meg kicsit kihalt.
Alakul a mandula otthoni sütő ide vagy oda, lassan kell egy vas, de inkább egy kemence...
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Ha nincs öreg kovászom akkor a 12 órás elő kovasszal jobb eredményt lehet elerni a zsemlenel?
-
xavix13
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Hétvégén, csináltam pulled pork mellé zsemléket is, mondom kipróbálom magam ebben is, mert a bolti mostanában botrány minőségűek, recepted alapján.
Ilyenek lettek: (a kész szendvicset csak később jutott már eszembe lefotózni, elnézést a koszos tányérért
)
Finom volt nagyon, picit ilyen kalács/briós jellegű hambi zsemlék lettek így.
Ha ilyen könnyedebb, bolti vizes/császárzsemlére hajazót szeretnék csinálni, csak értelmes minőségben, mit kell változtatni a recepten? -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Na már túl vagyok (lennék) a leirtak szerint élesztőt futtatam volna de nen jött igazából fel. Az élesztő másik felét meg a kenyérnek csináltam meg egy 750ml dunsztosban, az meg kifutott. BE dagasztott ám a zsemlenek valót, át raktam a kis szobába, majd a kenyérnek valót is. A zsemle nem akar megkelni a 20 percel később csinált kenyér alap már majd a duplája. Mit csináljak a zsemle alappal? Betettem a paplan közé és várok. Lassan csinalhatom a kenyeret tovább.
-
-
modflow
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Nos megsütöttem. Sajnos mint kiderült, csak sima BL55 volt otthon, és sikerem sem volt, így nem tudtam belerakni sikert, gondolom ennek köszönhetően a végeredményben sem nagyon volt siker...
Olyan így ránézésre, mint valami kerek kalács, tömzsi, a súlya is nagy. Egy bolti zsemle habkönnyű.
Még hűl, nem kóstoltam. -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
Ma szendvicsek helyett mini bucikat sütöttem. Sok lett az alap anyag és a 40%-a ment nyersen az első kelesztés után a mélyhűtőbe. Remélem felhasznalhato lesz jövő héten?
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
, de ha már a sütésnel vagyunk, és érdekelne ez víz a sütő aljába téma. Hova kell rakni. Közvetlen a sütő alsó lemezekre vagy egy kis rácsra? Gondolkodva azon, hogy 100 c fokon felforr a víz mi van 250-220 c fokon az edényben felforr a víz?
Nálam volt most 1 dl, 35 percig alul egy kis magasított talpas grill rácson és nem sok hiányzott belőle. -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
A recept szerint 75 dkg bolt aiszt keverék de kevésnek bizonyultak a folyadékok. Kellett hozzá egy kis víz de így is kimarad 10 dkg liszt és 60 dkg-sak lettél a kenyerek. A dagasztogepbol kivéve mennyire kell puhanak lennie az alap anyagnak? Kissé ragadt az ujamhoz lisztes kézzel tudták ki enni, mert majd atmozgattam ahogyan a videókon láttam ketté vettem és formaztam. Akkor éreztem egy kicsit keménynek a tésztát. A dagaszto kanalrol is egyben de nehezen jött le. De ha vizet adtam hozzá amikor még több liszt maradt a tál aljan oda ragadt és addig adagoltam a lisztet míg elvalt.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
krizmo_
üzenetére
Sós vízben megfőtt minőségi hús jobb ízű lehet, mint egy agyonfűszerezett/ravaszul elkészített antibiotikumos.
Kovászra visszatérve. A vadkovász nyilván mindenhol eltérő lesz valamelyest mert a levegőben a mikrobák fajtája sehol nem ugyanaz. Azaz, hiába van nagyon jó recepted a kovászolt pékárura, ha a kovászod nem lesz az igazi. Sőt, a liszt sem lesz ugyanaz, még akkor sem, ha ugyanazt a márkát használod. Ismert, hogy ha burkolólapot veszel, vagy festéket, akkor egy későbbi szállítmány színben már eltérhet. Nyilván egy malomba, ha bevisznek 100t búzát innen, mikor elfogy, majd a másik 100t máshonnan lesz. De ugyanazt a búzát még ugyanarról a területről aratva is eltér a minőség akár egymástól egy-két száz méterre is. Akinek kertje van, az tudja, hogy az egyik sarkában más lesz ugyanaz a vetemény, mint a másikban, aki jószágot nevel tudja, hogy egyedenként ugyanott tartva, ugyanazt etetve se lesznek egyformák az egyedek. A kovász élőlények elegye alapvetően, rengeteg mutáción megy keresztül akár egy-két hét alatt is. A kovászban élő apró élőlények aránya mindig változik, lehet általános szabályokat felállítani természetesen, de gondosan elemezve biztosan lesznek eltérések ugyanazon forrásból származó kovászban is egy idő múlva. Nem találtam pontos laboratóriumi vizsgálatokat sajnos, hogy milyen mikrobák is vannak a kovászban. A gyári élesztők nagyjából standard minőségűek, de mégsem mindig ugyanazok. Az egyik pl. még szav. időn belül is gyengül, a másik még szav. időn túl is jó. Ugyanabban a hűtőben ugyanott tartva is. A baktériumok szaporodás közben állandóan mutálódnak, mivel élő sejtekről van szó, egy részük elpusztul, mások a rovásukra szaporodnak. Ez tudható.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E6220 - i7-2GEN I 8GB I 128SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3838, 100% Akksi
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Gyönyörűek, de nem az én időbeosztásomhoz szabott az elkészítésük.

fantasztikus!!!
Nálunk is kevés tésztával készül, szokásos kevés élesztővel, tejföllel az a zsíros pite tészta

Finom lehet.

Mr.Csizmás