Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#41644) Frawly válasza zizidor (#41643) üzenetére


Frawly
veterán

Azért, mert olcsók. Egyébként meg igen, azokon nincs wear levelinget végrehajtó vezérlő sem, ezért kb. 2 nagyságrenddel kevesebb írást is bírnak. Meg általában a NAND is lassabb rajtuk, hiszen egy USB interface-hez egészen a legutóbbi időkig nem kellett túl nagy sebességet tudni.

(#41645) MaCS_70 válasza Frawly (#41644) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ez csak részben igaz. A pendrive-okon általában van Wear Levelling, bár általában csak aktív.

Jó pár éve végigkövettem egy levelezést, amelyben a felhasználó a Corsairnél érdeklődött egy bizonyos pendrive-juk WL-je felől. A cég hozzáállása megdöbbentő volt: a hitetlenkedés miatt többször is kifejtették, hogy nem lehet tudni, hogy az egyes szériákba milyen kontroller kerül, tehát egy adott típuson belül semmi sem különbözteti meg az aktív és a passzív megoldást -- de ez nem gond, hiszen úgyis élettartam-garanciát vállalnak, úgyhogy nyugi, ha elromlik, majd cserélik! :W

Akkoriban ez számomra is fontos kérdés volt, úgyhogy próbáltam a nagyobb gyártóknál utánanézni, és arra a következtetésre jutottam, hogy néha-néha felbukkan egy-egy dokumentáltan passzív Wear Levellinges típus, de csak az aktív az általános.

Aztán lehet, hogy azóta az is kikopott, bár okát nem látnám.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#41646) UberMutant válasza zizidor (#41643) üzenetére


UberMutant
őstag

ha bekukkantasz egy raspberry pi topikba, ott olvashatsz ilyen parát. sok kártya elhullik a használat miatt és ennek elkerülésére mindenféle trükköket alkalmazak. vagy külső ssd-t használnak.

(#41647) MaxxDamage


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Végül a WD Blue M.2 Sata mellett döntöttem és remélem nem fogom megbánni. :D
Pénteken érkezik (fizetve) és majd megírom a véleményem róla. :R

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#41648) Frawly válasza MaCS_70 (#41645) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, technikailag így pontos, mert a pendrive-on is van egy passzív vezérlő, némi wear leveling is történik randomizált írással, de nem olyan pakolgatós, hatékony, aktív wear leveling, amit egy aktív vezérlő csinál egy SSD-n. Kb. össze se lehet hasonlítani a kettőt. Emiatt egy átlag pendrive kb. 100-ad annyi írást bír, mint egy átlag SSD.

Abban is igazad van, hogy vannak már olyan USB-s pendrive-ok, amik lényegében SSD-k, csak pendrive-nak vannak álcázva, pl. SanDisk Extreme SSD-ből van USB-s pendrive formátumú. Na, azon aktív vezérlő van, csak kinézetre olyan az egész, mintha pendrive lenne. Nyilván pendrive kitételen nem ilyenre gondoltam, mert ez inkább csak kivétel, mint fő szabály.

(#41646) UberMutant: igen, ez pont azért van, amit írok. Hogy SD kártyákon, meg pendrive-on nincs rendes, értsd: aktív wear leveling, emiatt nagyságrendekkel kevesebb írást bírnak, és OS-t futtatva rajta elég hamar ki szoktak fingani. Mivel ezek eleve nem OS-re futtatására lettek kitalálva.

(#41649) MaCS_70 válasza Frawly (#41648) üzenetére


MaCS_70
félisten

Bocsi, pontosítsunk! Tudom, hogy Te tisztában vagy vele, de a többiek nem biztos, hogy mindnyájan...

Tehát a gond pont az, hogy a pendrive-ok általában éppen aktív Wear Levellinget használnak. Ez azt jelenti, hogy a felírt, tehát aktívan változó adatokat próbálják elosztani a cellák között.

Ami viszont üdvös lenne, és ez a valódi Wear Levelling, az pont a passzív, ami a passzív, nem változó adatokat is pakolgatja.

Az intuitív logika ugye azt diktálná, hogy ami aktív, az jobb, mit ami passzív. Na, ez itt faramuci módon megfordul, mert a jelző nem a megoldásra, hanem az eljárás alá vont adatok milyenségére vonatkozik.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.