Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Real Racing 3 - Freemium csoda
-
LOGOUT
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
peti_s
addikt
Üdv Emberek!
Érdeklődni szeretnék, hogy 24/7-ben, de minimális írás mellett, van-e kimutatható élettartam különbség a 860 Evo és a Pro között?
Szerintem nincs, de hátha vannak már így a termékciklus felénél tapasztalatok.
Köszönöm előre is,
Üdv. peti_s -
Frawly
veterán
válasz
nagyonjjo #38686 üzenetére
M.2 SSD-t nem tudsz fordítva bedugni a csatijába. A képért viszont nem ostoroználak, ha a hirdetésben a termék pontosan meg volt nevezve, abból ki kellett volna derülnie a vevőnek, hogy NVMe-s, és nem fog menni az M.2 SATA-s átalakítójában. Ez ilyen, a többféle interface-es M.2-es SSD sok embert megtéveszt, akkor is, ha újonnan veszik.
-
Molk
tag
válasz
zizidor #38696 üzenetére
Köszi a gyors választ.
Mivel az NVMe-s sebességet meg sem közelítette az SSD ezért feltételeztem, hogy ez az adapter lesz megfelelő.
Az Ugreen másik megvásárolható adapterénél ez van megemlítve: NOT COMPATIBLE WITH M.2 SATA NGFF SSD, AHCI SSD and M-Sata SSD.
Az SSD-nek egyébként AHCI-s controllere van a cikk szerint.
Sajnos valahogy nem találtam/találok AHCI-s adaptert. Tudnátok egyet javasolni? -
zizidor
őstag
válasz
King Unique #38695 üzenetére
Néztem én is, csak furcsa volt, hogy a gyártó honlapján ilyennek nyoma sincs, a linkelt oldalon is sok hülyeséget írnak róla (pl. hard drive caddy), és nincs fotó, csak renderképek. Persze ettől még lehet valós termék.
-
zizidor
őstag
Google kereséssel annyit tudtam kideríteni, hogy a SanDisk A110 PCIe (NVME) interfészes, a UGREEN adapter meg SATA (ami érdekes, mert nincs B-Key). Másik adapterre van szükség.
-
Molk
tag
Sziasztok!
Van egy Sandisk A110 M2 (FW: A200806) SSD-m amit egy HP notebook-ból beleraktam egy UGREEN M.2 külső adapterbe, de se a Win se Linux nem "látja", nem tudja írni/olvasni.
Már többször is formáztam (laptop M2-es foglalatán keresztül), de sehogy sem akar működni annak ellenére, hogy elméletileg minden kompatibilis.
Esetleg a HP OEM SSD-knek van valami custom firmware-je ami miatt nem fog adapteren keresztül működni? -
varmi2
nagyúr
-
-
nagyonjjo
tag
Üdv!
Eladtam egy m2 ssd-t.
Rossz képet raktam fel 2 bevágással
De csak 1 bevágás van.
Most írt kollega,hogy átalakítóba nem jó,mert ellenkező oldalon található a bevágás.
Valaki tudja mi a különbség,vagy most mi van?
Mert én ezt az ellenkező oldalt se értem,mivel ha megfordítod akkor ott van,ha fordítva van.
Illetve,hogy lehet m2 ssd különböző -
Bajgunar
senior tag
-
gg72
veterán
Gepfelujitason vagyok túl, eddig kisebb ssd-ket hasznaltam, igy az adataimat (doksik, kepek, letoltesek) hdd-n taroltam. Most azonban egy 500 gigas PCIe-s ssd-re költöztem (ill. a régi gépből megmaradt a satas Crucial MX500 ssd-m is), a kérdés az lenne, hogy nyugodtan atpakolhatom a dolgaimat az ssd-kre, az okés, ha ezentúl adattarkent is használom őket?
-
Frawly
veterán
válasz
vlac99 #38679 üzenetére
Félreérted, nem veled vagyok offenzív, hanem csak a Proxomoxot nem szeretem. Nem is azt írtam, hogy te ajnározod, hanem hogy sokan így tesznek. Pedig nincs rajta semmi nagy szám.
Virtuális gépekben szerintem csak azért nincs default cache, mert a host-ra szokás bízni. Ilyen egyszerű.
Egyébként meg a host-on a szünetmentes, meg a hoston és a guest-en a hibatűrő fájlrendszer elegendőnek kell hogy legyen. Teljes biztonságra sose tudsz menni, ha kitépem neked a gépet a konnektorból, vagy mondjuk szünetmentesből, semmire nem fogsz menni a cache-eletlen, szinkron írással, mindenképp adatvesztés és fájlrendszerkorrupció lesz a vége. Ez a teljes cache nélküliséghez ragaszkodás csak önszivatás. Nem véletlen találták ki a cache-elést.
Már eleve azért sem tudsz biztosra menni, mert az SSD vezérlője is cache-el, és ha áramvesztés van, a DRAM cache-ből ugrik épp úgy minden. A NAND cache-ből talán nem, ha ott nem volt épp adatkorrupció.
-
vlac99
kezdő
válasz
Frawly #38678 üzenetére
Nem akarlak megbántani, de szerintem te most inkább offenzív vitába kezdtél , mint beszélgetésbe.
egy rakás hulladéknak tartom, főleg, ha minden defaulton van hagyva. Fizetős, bugos fostalicska, nem is értem sokan miért ajnározzák.
Én sem tudom kik ajnározzák , pár mondatot írtam, hogy kezelik a proxmox VM-ek a cache-t. Ha nem tetszik az alap beállítás akár le is tilthatod a szinkron írást és figyelmen kívül marad a comittálási utsasítás. De ilyenkor nem árt egy nagyon nagyon tuti szünetmentes és egy soha le nem álló gép.
Proxmox is 5 szintet kínál a no cachtől az unsafe Write Back-ig. megváltoztathatod a biztonsági szintet.
VirtuálBox is -ami asztali alkalmazás- ad lehetőséget a választásra, Változthatsz de az alapértelmezett a no-cache. De átkattinthatod, ha úgy döntöttél:Vmvare-nél szintén a no-cache alapértelmezett. Meg általában az iscsi blokk eszközöknél.
Nem kötelező a no-cache, csak ez adja a legelfogadhatóbb biztonságot. Amúgy a proxmox szabadon letölthető, csak nem kapsz hozzá online supportot, és automatikus frissítést. Kézzel kell frissíteni. -
Frawly
veterán
válasz
vlac99 #38677 üzenetére
A Proxmox-ról megvan a véleményem, egy rakás hulladéknak tartom, főleg, ha minden defaulton van hagyva. Fizetős, bugos fostalicska, nem is értem sokan miért ajnározzák. Virtuális gépet, meg webes felügyeleti admin eszközöket fel tudsz tenni bármilyen ingyenes Linuxra, egy Debian, CentOS, Fedora, akármivel jobban jársz, mint egy Proxmox-szal.
Ha VM-ről van szó, akkor a host-on nyugodtan be lehet kapcsolni a cache-elést, az elég is. Hiszen szerverről van szó, ott kell legyen szünetmentes táp, nincs olyan, hogy áramszünetkor adatvesztés lenne. A VM-ben meg ilyenkor nem fontos bekapcsolni a gyorsítótárazást. A lényeg, hogy valamilyen cache-elés legyen valamilyen szinten. Az már elég lesz a meghajtónak. Adatvesztés ellen a ZFS adatintegritást megőrző funkciói is védenek valamennyire.
Ennek ellenére virtuális szerver alá én is NVMe-t tennék, ebben a felhasználási körben van is értelme. Ha más nem azért, mert jobban tudja a vezérlő párhuzamosítani a lemezműveleteket, ami pl. SQL szervernél, sok egymás mellett futó, random lemezműveletet tömegesen okozoó VM-eknél, és hasonlóknál rettenet jól jön.
-
vlac99
kezdő
válasz
Frawly #38676 üzenetére
melyik szerveren default beállítás?
Proxmox szerver : (KVM)
Host: ZFS filerendszer
VM-ek: ZFS volumok ,virtio ISCSi blokk HDD-k.Főleg biztonsági oka van a gazda io cache kikapcsolásának,
de sok-sok gépet(VM-et) cachelni a host-nak már nem ugyanolyan hatékony mint az egyedülálló gépen. Ráadásul duplán. (HOST és VM is pufferel)
A VM-ek fájlrendszere sérülne egy leállásnál, a VM azt hiszi az adatok lemezen vannak, de a
host még RAM-ban tárolja. Saját felelősségre bekapcsolható.
A RAM cache hiányát igyekszenek nagyobb IO -t tudó ssd-kel pótolni, ezeket ZFS -nél ZIL/SLOG -nak hívják, VMware-nél Host Cace -nek. Ide kell az olyan ssd, ami nem lassú kis blokkoknál szinkron írásnál. (Ez nem pontosan a cache nélküli használatot jelenti, csak az azonnali írást) Asztali gépbe felesleges ilyet rakni, de néhány asztali NVMe-s SSD már elég jó. -
Frawly
veterán
válasz
vlac99 #38670 üzenetére
Azért a 4K random értékek nem lényegtelenek asztali gépnél sem. Azt sem tudom, hogy ez a nincs cache-elés melyik szerveren default beállítás? Elég vadnak tűnik, ha valahol nincs bekapcsolva. Érdemes mind szerveren, mind asztali gépen cache-elni, nem feltétlenül kell hozzá Optane sem, lehet RAM-ból is, a Linux kernel elég intenzíven cache-el, ha van nála szabad RAM.
Eleve az SSD is cache-el, meg kell a modern OS-nek is. Hiszen ha cache-elve van az írás, akkor kvázi szekvenciális a cache kiírása, ami az írási teljesítményt nagyban javítja, meg a vezérlő dolgát is megkönnyíti.
-
vlac99
kezdő
válasz
ubyegon2 #38673 üzenetére
Azért mert minden 100 kb-os blokkot azonnal a lemezre kell írnia (committálnia) mintha nem lenne cache. De ez tényleg nem érdekes "normál" használatnál nincs ilyen terhelés ,ez szervereknél fontos , ott is csak a nagyon magas I/O igényes ahelyeken, illetve VM-eknél, ahol ez a default beállitás:
Bármelyik ssd legalább egy nagyságrendel jobb mint egy HDD. Más univerzum.
Pl. latency értékek:
hdd 4000 μsec
ssd 100-500 μsec
optane nvme 10 μsec
optane PMM 3 μsec
Az utolsó kettőt még nem a közönséges halandóknak árazták.De sima gépbe, laptopba talán nem is kell késöbb sem. -
válasz
vlac99 #38672 üzenetére
Pedig azzal jobban tetszett!
Ez miért ennyivel kevesebb?
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k oflag=sync"
1024+0 beolvasott rekord
1024+0 kiírt rekord
104857600 bájt (105 MB, 100 MiB) másolva, 2,54994 s, 41,1 MB/s
real 0m2,572s
user 0m0,013s
sys 0m0,306s -
-
válasz
vlac99 #38669 üzenetére
A kapott eredményt elosztjuk a real eredménnyel,
Ez is ott van amúgy és így kijön a cache nélküli írás eredménye, a 319MB/s, ami nyilvánvalóan cache nélküli eredmény szerintem.
ne veddkötözködésnek de ez nem a cachelés nélküli írás.
Dehogy vettem kötözködésnek, sőt!
Örülök minden hasznos kiegészítésnek, de ha nem is egyértelműen fogalmaztam, nem cache nélküli írásról volt szó, hanem a cachelés nélküli eredmény kiszámításáról. Szóval köszi a kiegészítést!
Az azonnali iráshoz kell még az oflag=sync kiegészítés a parancs végére.
akkor így nézne ki a parancs?
time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k && oflag=sync"
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k && oflag=sync"
1024+0 beolvasott rekord
1024+0 kiírt rekord
104857600 bájt (105 MB, 100 MiB) másolva, 0,262507 s, 399 MB/s
real 0m0,270s
user 0m0,007s
sys 0m0,101s(#38670) vlac99
Köszi, közben látom az eredményeket az új hsz-edben! Tényleg jó, hogy ezt leírtad, mert én home userként csak a különböző leírásokból építkezem, ezeket a parancssorokat tényleg több helyen láttam leírva, azért írtam le a kollégának.
Mindenesetre ez a 399MB/s nekem reálisabb eredménynek tűnik, mint a Windowsos GUI-s mérőprogramok eredményei, amik egyszerű felhasználónak totál semmit nem mondanak, viszont örül a jó nagy számoknak, aki meglátja.
-
vlac99
kezdő
válasz
vlac99 #38669 üzenetére
Mérések:
root@as5:~# dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k && sync
1024+0 records in
1024+0 records out
104857600 bytes (105 MB, 100 MiB) copied, 0.148261 s, 707 MB/sroot@as5:~# dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k
1024+0 records in
1024+0 records out
104857600 bytes (105 MB, 100 MiB) copied, 0.142967 s, 733 MB/sdd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k oflag=sync
1024+0 records in
1024+0 records out
104857600 bytes (105 MB, 100 MiB) copied, 1.21868 s, 86.0 MB/sasztali sata ssd :
root@as5:~# dd if=/dev/zero of=testfile bs=4k count=1k oflag=sync
1024+0 records in
1024+0 records out
4194304 bytes (4.2 MB, 4.0 MiB) copied, 0.513054 s, 8.2 MB/sAsztali gépeknél teljesen lényegtelen ez az érték, nincs ilyen i/o igényük, viszont szervereknél , de főleg a virtuális gépeknél fontos, mert a" nincs cachelés" a default beállítása például a blokk eszközként átadott lemezeknél.
Ide kell az optane, már ha van rá keret:4 kB-os szinkron írások, korábbi mérések:
optane 900P (INTEL SSDPED1D480GA ) 230 Mb/sec
enterprise data center SATA ssd-k :60-70 MB/sec
970 EVO kb. 5 MB/sec -
vlac99
kezdő
válasz
ubyegon2 #38668 üzenetére
megszabaduljunk a gyorsítótárazási hatástól.
hatodik parancssor
time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k && sync"Több helyen olvastam ezt a parancsot igy, ne veddkötözködésnek de ez nem a cachelés nélküli írás. Azt jelenti , cinálj ezer cachelt , más néven azinkron írást majd ha végeztél a dd-vel , küldj a kernelnek egy fsync() parancsot.
Az azonnali iráshoz kell még az oflag=sync kiegészítés a parancs végére. -
válasz
MaCS_70 #38667 üzenetére
Örülök, ha tudtam tisztítani a képen!
A dd-t én sem használtam még, kivéve az SSD sebességének mérésére. Igazából azért sem használom a dd-t, mert a Linux Mint Cinnamon saját pendrive írója annyira egyszerű, hogy 2x2 kattintással megírom a Linux iso-t. plusz a jelszó, de ez CLI-s esetben is szükséges.
-
válasz
MaCS_70 #38663 üzenetére
Igazán nincs mit!
Amúgy érdekes, hogy a sztenderdnek tartott Gpartednek nincs klónozó funkciója, pedig gyakorlatilag semmiből nem állna bedrótozni egy ilyen funkciót.
Érdekesnek érdekes, de ha már úgyis tanulnod kéne ezekről, akkor leáshatnál az alapokig és meglátnád, hogy nem annyira egyszerű ez és nem is lenne jó. A profibb célprogramok akkor tudnak valóban megbízhatóan működni, ha azonos profilon belül minél mélyebb szinten alkalmazhatóak, az nem jó és nem is vonzó, ha minél több profilidegen funkciót próbálnak még beleerőltetni. Oda lenne a stabilitás ezzel. Felhasználóbarát Linux disztrók fejlesztői kreálnak olyan GUI-s programokat, amik egy kezdő home user igényeinek tökéletesen megfelelőek és multifunkciósak, de ez pontosan nekik való. Haladóbb felhasználóknak ezek nem felelnek meg, bár ők eleve CLI programokat használnak GUI-s helyett, de ez törvényszerű, mivel akár GUI-mentes környezetben is alkalmazniuk kell kb 100%-os megbízhatósággal.
Gparted az parted alapú partició manager, filesytem manipulator és rescue GUI program.
Clonezilla az partclone alapú backup és restore utility GUI program.Látod már, hogy nem is annyira lenne jó ötlet az a bedrótozás?
Gondoltam, hogy Frawly koma bedobja a
dd
parancsot, de az aztán tényleg olyan, hogy aki nem ismeri halál pontosan minden egyes bevitt karakter hatását, akkor jobb ha messziről elkerüli. -
válasz
Frawly #38664 üzenetére
Köszönöm, ez tényleg hasznos. Jó megismerni a dolgok működését.
Felhasználói szempontból viszont nem egyértelmű az egyszerűség kérdése. Az általam ismert live Linuxok (jellemzően Debian-alapúak) eleve tartalmazzák a Gpartedet, meg aztán van egy multibootos pendrive-om, amin szépen megfér egymás mellett minden hasznos eszköz.
A kérdésem mögöttes lényege leginkább az volt, hogy a partíciók másolása a GYAKORLATBAN megegyezik-e a teljes lemez másolásával, hiszen a partíciókon kívül is akad némi adat, mondjuk maga a partíciók leírása.
Köszönettel: MaCS
-
Frawly
veterán
válasz
MaCS_70 #38650 üzenetére
Igen, az összes partíció átmásolása megfelel a teljes lemez klónozásának. De ehhez nem kell sem Clonezilla, sem Gparted. Bármilyen Live Linux bebootolása után annak a konzoljában kiadod ezeket a parancsokat
su
lsblk
dd if=/dev/forrás /dev/cél bs=64MAz első parancs a rendszergazdai jog miatt kell, a második parancs arra szolgál, hogy megnézd a meghajtók azonosítóját. A harmadik parancs meg a tényleges blokkszintű másolás. Ez utóbbi elég veszélyes, meg kell győződni, hogy a jó meghajtóról a megfelelő meghajtóra megy a másolás, mert ha elszúrod, és rossz célmaghajtót állítasz pl. be, arról minden elveszik, és nem vonható vissza. Ezért kell lsblk paranccsal nagyon alaposan megnézni előtte, hogy miről mire fogsz másolni.
Hogy ezt így érdemes-e csinálni, azt az is befolyásolja, hogy milyen partíciókat akarsz klónozni. Windowsos partícióknál lehet jobban jársz egy Windows-alapú klónozóprogrammal, ami csak a használt szektorokat viszi át. Linuxos partícióknál meg nem kell blokkszintű klónozás, csak a célmeghajtón létrehozni a kívánt partíciókat, megformázni őket, és átmásolni fájlszinten a forrásmeghajtó partícióiról a tartalmakat tar-ral vagy rsycn paranccsal.
-
-
raziel01
veterán
[link] Új versenyző a 2,5 hüvelykes páston: Kingston KC600 SSD
-
válasz
MaCS_70 #38650 üzenetére
Igazán nincs mit!
semmit sem értek a Linuxhoz, de hamarosan vizsgázom belőle.
Többnyire ez a standard, ha tanulják az emberek.
Amúgy, ha Gpatreddel egy használatban levő SSD-ről átmásolom az összes partíciót egy új SSD-re, az megfelel egy teljes lemezklónozásnak?
Nem ezt javasolnák, akik értenek hozzá és használják is a klónozást, így is lehet csinálni, de itt az adott környezetben a bootolásért felelős fájlokat is át kell alaktani, emiatt mindig egyedi. Csináltam már olyat, hogy sima másol/beilleszt módszerrel átraktam a rendszert SSD-ről HDD-re és frissítettem a rendszerbetöltőt és futott a rendszer HDD-n. (csak Legacy-ban használom a rendszert)
Clonezilla-t ajánlják klónozásra leginkább, crossplatform, de célszerű a Linuxos iso-t használni penről. Linux alatt persze mást használnék, Timeshift például.
-
Frawly
veterán
válasz
Winzsolt #38651 üzenetére
Igen, ezzel az adapterrel menni fog. A lap tudja az NVMe-t, csak a legfrissebb BIOS-t kell rajta használni.
Egyébként zavaró, mert a gyártói oldalon ennél a lapnál, a specifikációknál ott hebegnek „with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (both SATA & PCIE mode)”-ről. Ez most nem tudni, hogy elírás vagy mi, mert a galériában lévő fényképeken nem látszik M.2 csatlakozó az alaplapon.
-
-
Zoz
őstag
válasz
Winzsolt #38653 üzenetére
Ha van gyári BIOS NVME-vel akkor pláne mennie kell. Amúgy a BIOS mod annyiból áll, hogy azt az UEFI modult kell hozzáadni, ami biztosítja az NVME bootolást. Szerencse itt ahhoz kell, hogy legyen elég szabad hely.
Van a HardverAprón is ilyen átalakító, ha nem akarsz heteket várni a kínai postára. -
Winzsolt
aktív tag
A lap egy viszonylag korai updated bios-ában szerepel, hogy support NVME, akkor lehetséges, hogy a BIOS mod nélkül is menne. Nem olvastam végig, de a BIOS-mod megoldásnak ha jól értem, akkor működnie kell és nem szerencse kérdése?!
ez még jó is lehet, 2e Ft-ot megérne -
Zoz
őstag
válasz
Winzsolt #38651 üzenetére
Én Asrock Z68 Extreme4 Gen3 lapba tettem sikeresen NVME SSD-t, kellett hozzá egy kis BIOS modding, de kb 5 perc alatt meg volt
Működik szépen.
A fotódon berakott átalakító viszont csak PCIe 1x-es, ami eléggé vissza fogja a teljesítményt. Olyat keress ami 4x! -
Winzsolt
aktív tag
Sziasztok!
Van egy régebbi alaplapom, konkrétan GRYPHON Z97 ARMOR EDITION
illetve egy m.2 SSD konkrétan Liteon EPX-KW960 <- ezt szeretném ezzel a lappal használni valamilyen módon. Bootolni is erről szeretnék (win10), ez lenne az egyetlen ssd a konfigban.
Ezek az aliexpresses csodák tudnak megoldást nyújtani? (mondjuk 22*110mm-es méretben még nem találtam )
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- Apple Watch 9 45mm LTE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest