Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Integra

    titán

    public enemies (2009) - bluray eng

    régi lemaradásom sikerült végre pótolni :)
    aki ismeri michael mann filmjeit, és netán szereti is, az tudja, hogy abszolút egyedi operatőri és rendezői munkával dolgozik, ami csak rá jellemző, mindegy, hogy karakterek bemutatásáról van szó, akció jelenetekről, a hangokról, a stílus az mindig zseniális és magával ragadó. legalábbis nekem :) ez ebben a filmben sincs másképpen. ami még fontos, hogy mivel alig készít filmeket, így nem is nagyon unhatja meg az ember, mert pont annyi van mindig az adott a filmben, hogy újra és újra felszisszenjen ezen jelenetekkor, hogy igen, ezért érdemes mann filmeket nézni.
    a gengszter korszakos filmek kedvelői szeretni fogják ezt a filmet, díszletek, jelmezek, minden stimmel, nem lehet belekötni. nem lehet belekötni a szereplő gárdába sem, jobbnál jobb nevek, sztárparádé. mégsem kap mindenki végig szerepet a film alatt, és ez tetszik. ok, minden ugye depp körül forog, mégisincsen rajta és bale-en kívül mindenkinek olyan szerepe, hogy folyamatosan kamera előtt van, így sokkal több szereplős a film és ettől tágasabb az egész világ.
    akció jelenetek tipikus mann megint csak, a hangok, a kamera, a nyers ábrázolás, tip-top, de ezt már a heat óta tudjuk, hogy senki sem csinálja nála jobban.
    viszont volt itt valami, ami miatt valamiért kicsit keserű a szám íze és magam sem tudom megfogalmazni pontosan....
    ugye adott a többi nagy filmje, heat, collateral, miami heat..ezekből a heat az abszolút csúcs számomra, de az összes létező akciódráma film közül is örök első a heat. mert zseniális. az egyértelmű, hogy a public enemies nem rúg a heat mellett labdába (nem hiszem, hogy bármi is felülmúlja azt a munkáját), de igazából semmi más film sem más rendezőtől. hogy a collateral és a miami heat mellett hol van a public enemies? jó kérdés.. ha nem lenne ez a két film, akkor azt mondanám, hogy a heat után jön, de így a három film mögé sorolom. nézem az imdb pontozásokat és a film a miami vice (6.0) és collateral (7.6) közé ékelődik be a maga 7.0 pontjával. azt hiszem ez néző típus kérdése, mert mind a 4 film alapvetően tök ugyanazokkal a bevett mann elemekkel operál, a személyes preferencia dönti el. számomra annyira erős a heat, hogy pikk-pakk lepofoz mindent, de a miami vice-nak van egy annyira vagány, menő, kőkemény stílusa van, hogy utána jön a collateral és végül a public enemies.
    talán van még egy oka ennek a negyedik helynek, ez pedig depp és bale. egyszerűen nem éreztem eléggé karakteresnek a szerepüket, így ők sem igazán játszottak, ahogy tudnak. bale suttog végig, a csöndes és kimért pandúr, depp is suttog és motyog, de ő aztán valami embertelen módon, bakker úgy kellett hegyeznem a fülem, hogy értsem mit mond. és talán emiatt picit zavart a 140 perc játékidő a végére, jól esett volna több indulat, hangerő a két főszereplőtől. nem operál igazán zenével a film, vagy dialógusok vannak benne, vagy a nyers lövöldözés, ami viszont így frankó. tehát van egy bizonyos monotonitása is a filmnek és ez nem mindenkinek fog tetszeni.

    ...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés