- sidi: Retro processzor ISA kártyán
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: LibreELEC Raspberry Pi-n - SD kártya nélkül
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
fain kis homelabos hack, gratula
Aki 4G/5G/wifi és egyéb félelemben él, annak van egy jó és egy rossz hírem: rossz, mérj a mikród körül... jó: 2 vezér is itt a cégnél napi 25 órát telefonál, tucatnyi wifis cucc, AP és kliensek, etc. Ebben ülünk. Ha a vezéreknek semmi bajuk így, akkor ez ártalmatlan...
-
hcl
titán
-
R̲e̲m̲
senior tag
-
tlac
nagyúr
-
hcl
titán
-
udvarit
csendes tag
-
tlac
nagyúr
-
udvarit
csendes tag
-
tlac
nagyúr
hát igazából 2db nullkilóméteres mr33-at vettem valami fel nem használt készletből, mind2-n 2017-es (vagy azutáni), zárt u-boot volt. lehet lottózni, de nem biztos, hogy megéri.
Jtag headert nem találtam rajta, szerintem nincs is.
Nyilván nem állok neki én se leforrasztani a nand-ot, ha megoldható lett volna anélkül.itt a youtube-on van egy ilyen megoldás, hogy forrasztás nélkül flash-eli a chipet
-
udvarit
csendes tag
hát igazából 2db nullkilóméteres mr33-at vettem valami fel nem használt készletből, mind2-n 2017-es (vagy azutáni), zárt u-boot volt. lehet lottózni, de nem biztos, hogy megéri.
Nyilván nem állok neki én se leforrasztani a nand-ot, ha megoldható lett volna anélkül.Nyilván nem állok neki én se leforrasztani a nand-ot, ha megoldható lett volna anélkül.
Ki tudja
Szerintem már az MR33 vásárlás se "nyilván", inkább hacker mentalitás.Köszi mégegyszer a figyelmeztetést, nagyon szomorúan tapasztaltam volna, hogy a serial csatlakozásommal semmit nem érek, és hogy csak annyit kellett volna tennem, hogy elolvasom rendesen az openwrt wikit!
-
R̲e̲m̲
senior tag
Választható, de a cikk szerint "Cisco Meraki APs are known to auto-update without warning", és 2017-es az uboot, és most 2026 van. Vagyis, ha 9 éve nem volt netre engedve a meraki: jó lehet. Ha használatban volt: valószínűleg a 2017-es uboot van rajta. (egyébként, amit vettem volna, azon a 2017-es van).
Nyilván nem állok neki én se leforrasztani a nand-ot, ha megoldható lett volna anélkül. -
udvarit
csendes tag
Választható, de a cikk szerint "Cisco Meraki APs are known to auto-update without warning", és 2017-es az uboot, és most 2026 van. Vagyis, ha 9 éve nem volt netre engedve a meraki: jó lehet. Ha használatban volt: valószínűleg a 2017-es uboot van rajta. (egyébként, amit vettem volna, azon a 2017-es van).
-
tlac
nagyúr
csak nagyon felületesen néztem meg, de itt választható módon írja
jobban megnézni, az egyik linken csak egy FixMe van

-
udvarit
csendes tag
-
R̲e̲m̲
senior tag
Nem nagyon találtam ilyet. Az MX60W áll a legközelebb hozzá, viszont az 15k használtan minimum, és csak wifi 4, elég régi.
AP viszont van most olcsón a hardveraprón is, MR33. Ha jól nézem, hasonlók a képességek és az eljárás is, mint az mr42 esetén.
Egyben gépek 10k körül kezdődnek, Mikrotik RB951G-2HnD pl vagy a TP-link archer c6.
MR33-al óvatosan, azon zárt a u-boot. Csináltam 2-t, de mindkettőről le kellett venni a flash-t, és külső programozóval feltolni az image-et, bűvészkedni kell sokat. Itt nem játszik az olcsó programozó.
-
udvarit
csendes tag
Nem nagyon találtam ilyet. Az MX60W áll a legközelebb hozzá, viszont az 15k használtan minimum, és csak wifi 4, elég régi.
AP viszont van most olcsón a hardveraprón is, MR33. Ha jól nézem, hasonlók a képességek és az eljárás is, mint az mr42 esetén.
Egyben gépek 10k körül kezdődnek, Mikrotik RB951G-2HnD pl vagy a TP-link archer c6.
-
hcl
titán
-
tlac
nagyúr
van egyébként még ilyen olcsó cisco-s tégla, amin több lan is van és lehet belőle openwrt-s routert varázsolni?
-
hcl
titán
Nem használom mostanában a RouterOS WiFi részét, de a régi wifi csomagban volt TX power lehetőség. RouterOS és OpenWRT alatt meg ütemezett scripttel tudod ütemezni a wifi rádió ki-bekapcsolását (vagy teljesítményt, openwrt alatt próbáltam ezt). Én meg rákattantam most az Aliexpress-es optikai cuccokra (mások meg használt vállalati eszközökkel optikáznak, ami megbízhatóbb lehet). Fix hosszú kábellel dolgozok, de valamennyi felesleget visszább tudok tekerni. Ha már több kell neked, mint Cat6a, akkor inkább optika, hacsak nem kell PoE is.
Pont előtted linkeltem az optikás cikked

-
E.Kaufmann
veterán
Gratula
és minden bizonnyal nagyszerű dolog. Azonban én amit csak lehet LAN Cat7-tel hálózok be hogy az elektroszmogot minél kisebb értéken tartsam. Stabilabb is és 100 méteren belül használható. Szerintem ez minden otthonban bőven elegendő. Egyedül az okostelómnak meg a klímámnak tartok fent egy minimálisra levett jelerősségű wifit. Azt is kihúzom éjjel. Még az EU-s ajánlás is az hogy éjjelre kapcsoljuk ki meg legalább 2 méterre legyünk az antennától. Ebben a TPLink az élen jár ott állítható a konfigban az adóteljesítmény. Pl az agyonhájpolt Mikrotikben nem találtam ilyen kapcsolót. Nem jó ez a sok wifi körülöttünk.Nem használom mostanában a RouterOS WiFi részét, de a régi wifi csomagban volt TX power lehetőség. RouterOS és OpenWRT alatt meg ütemezett scripttel tudod ütemezni a wifi rádió ki-bekapcsolását (vagy teljesítményt, openwrt alatt próbáltam ezt). Én meg rákattantam most az Aliexpress-es optikai cuccokra (mások meg használt vállalati eszközökkel optikáznak, ami megbízhatóbb lehet). Fix hosszú kábellel dolgozok, de valamennyi felesleget visszább tudok tekerni. Ha már több kell neked, mint Cat6a, akkor inkább optika, hacsak nem kell PoE is.
-
Magnat
veterán
Az világos, én konkrétan a cat7-re írtam, h felesleges, illetve ha nincs földelve, elektroszmog szempontból még rosszabb is mint a "gyengébbek" ... persze a wifi tök más tészta

-
tlac
nagyúr
-
Hieronymus
veterán
Ami nem mozog, az nálam is kábelen van.
Ami teljesen logikus. Én közepesen zsúfolt területen lakom. Még így is sok routert lát router. El sem tudom képzelni milyen káosz lehet olyan helyen ahol 10+ emeletes házak vannak összezsúfolva.
-
hcl
titán
Ez mind igaz, amit írsz. Viszont, szerintem az érthető lenne, ha mondjuk valakinek a telefonjára szükség van, és ezen kívül az összes többi nem feltétlenül szükséges forrást pedig csökkenteni szeretné.
De mostmár úgy érzem, elég sokat voltam az ördög ügyvédje, szívesen meghallgatnám raus kollégát, hogy mi a véleménye a témában

Meg hát van a Földnek elektromágneses tere... stb...
@Magnat : Szerintem arra gondolt, hogy kábelen lógnak az eszközei. Kábel meg fifi között tud lenni különbség. Ami nem mozog, az nálam is kábelen van.
-
udvarit
csendes tag
Vegyük kettő részre a problémát.
Az első megközelítés logikai alapú. Ez esetben nem lényeg a valóságos károsító hatás mértéke, ha egyáltalán van. Ha 5 időegység helyett csak 3 időegység hosszan tesszük ki magunkat neki, akkor nem lehet gond. És nem is lesz gond. Ha amúgy sincs károsító hatás, akkor nincs jelentősége.A fizikai alapú megközelítés a másik lehetőség.
Két eszköz kommunikációjához megfelelő térerőnek kell lennie mind a két oldalon. A telefon adótornyának, a WIFI routernek viszonylag nagy antennája van. A telefonnak kicsi. Az antennáknak nyeresége van. A nagyobb antenna kisebb kisugárzott teljesítményt igényel.Ha valamitől félni kell, az a saját telefonod, nem a távolabbi eszköz. A kisugárzott teljesítmény a távolság négyzetével arányosan csökken.
A világegyetem veszélyes élőhely. A dinókat egy közeli szuper nova robbanás törölte el, megteremtve az emlősök korát. Kisebb teljesítményű rádiófrekvenciás "ütést" gyakran kapunk. A háttérsugárzás folyamatosan jelen van.
Ez mind igaz, amit írsz. Viszont, szerintem az érthető lenne, ha mondjuk valakinek a telefonjára szükség van, és ezen kívül az összes többi nem feltétlenül szükséges forrást pedig csökkenteni szeretné.
De mostmár úgy érzem, elég sokat voltam az ördög ügyvédje, szívesen meghallgatnám raus kollégát, hogy mi a véleménye a témában

-
Magnat
veterán
Gratula
és minden bizonnyal nagyszerű dolog. Azonban én amit csak lehet LAN Cat7-tel hálózok be hogy az elektroszmogot minél kisebb értéken tartsam. Stabilabb is és 100 méteren belül használható. Szerintem ez minden otthonban bőven elegendő. Egyedül az okostelómnak meg a klímámnak tartok fent egy minimálisra levett jelerősségű wifit. Azt is kihúzom éjjel. Még az EU-s ajánlás is az hogy éjjelre kapcsoljuk ki meg legalább 2 méterre legyünk az antennától. Ebben a TPLink az élen jár ott állítható a konfigban az adóteljesítmény. Pl az agyonhájpolt Mikrotikben nem találtam ilyen kapcsolót. Nem jó ez a sok wifi körülöttünk."Stabilabb is és 100 méteren belül használható." - Cat7-nek RJ45 csatlakozóval pont semmi értelme stabilitás és sebesség szempontjából, cat6A ugyanazt tudja ... ha az elektroszmog a mumusod akkor valamivel jobb, de csakis akkor ha fém rj45 dugókat használsz és a patch panel (ha van, egyébként meg a switch) földelve van ... minden más esetben a cat7 még rosszabb is, mert a fémháló ami borítja, antennnaként sokkal több eletkroszmogot szed össze mint egy cat5e vagy cat6, levezetni meg nem lesz hová, így szépen szétszórja a környezetben.
-
Hieronymus
veterán
Szerintem létezhet ez a dolog egy spektrumon. Az, hogy valaki minimalizálni szeretne egy faktort, nem jelenti azt, hogy tudatosan ne engedhetne be valamennyit belőle az életébe. Diéta vs cheat day, alkohol csak időnként, képernyő korlátozása órában, stb. Ezért lennék kíváncsi raus rendszerére, hogy vajon abban hol van ezeknek a dolgoknak a helye.
Vegyük kettő részre a problémát.
Az első megközelítés logikai alapú. Ez esetben nem lényeg a valóságos károsító hatás mértéke, ha egyáltalán van. Ha 5 időegység helyett csak 3 időegység hosszan tesszük ki magunkat neki, akkor nem lehet gond. És nem is lesz gond. Ha amúgy sincs károsító hatás, akkor nincs jelentősége.A fizikai alapú megközelítés a másik lehetőség.
Két eszköz kommunikációjához megfelelő térerőnek kell lennie mind a két oldalon. A telefon adótornyának, a WIFI routernek viszonylag nagy antennája van. A telefonnak kicsi. Az antennáknak nyeresége van. A nagyobb antenna kisebb kisugárzott teljesítményt igényel.Ha valamitől félni kell, az a saját telefonod, nem a távolabbi eszköz. A kisugárzott teljesítmény a távolság négyzetével arányosan csökken.
A világegyetem veszélyes élőhely. A dinókat egy közeli szuper nova robbanás törölte el, megteremtve az emlősök korát. Kisebb teljesítményű rádiófrekvenciás "ütést" gyakran kapunk. A háttérsugárzás folyamatosan jelen van.
-
udvarit
csendes tag
Nincs ilyen EU ajánlás.
Az EU az 1999/519/EC ajánlást alkalmazza, amely elektromágneses terekre vonatkozó határértékeket rögzít. Illetve energiahatékonysági ír elő.A 2 métert tolta túl a kemény mag. Ha megalapozott lenne, akkor telefon közelébe sem mehetnél. A két méter, az két méter minden adó esetében!
Szerintem létezhet ez a dolog egy spektrumon. Az, hogy valaki minimalizálni szeretne egy faktort, nem jelenti azt, hogy tudatosan ne engedhetne be valamennyit belőle az életébe. Diéta vs cheat day, alkohol csak időnként, képernyő korlátozása órában, stb. Ezért lennék kíváncsi raus rendszerére, hogy vajon abban hol van ezeknek a dolgoknak a helye.
-
Hieronymus
veterán
Gratula
és minden bizonnyal nagyszerű dolog. Azonban én amit csak lehet LAN Cat7-tel hálózok be hogy az elektroszmogot minél kisebb értéken tartsam. Stabilabb is és 100 méteren belül használható. Szerintem ez minden otthonban bőven elegendő. Egyedül az okostelómnak meg a klímámnak tartok fent egy minimálisra levett jelerősségű wifit. Azt is kihúzom éjjel. Még az EU-s ajánlás is az hogy éjjelre kapcsoljuk ki meg legalább 2 méterre legyünk az antennától. Ebben a TPLink az élen jár ott állítható a konfigban az adóteljesítmény. Pl az agyonhájpolt Mikrotikben nem találtam ilyen kapcsolót. Nem jó ez a sok wifi körülöttünk.Nincs ilyen EU ajánlás.
Az EU az 1999/519/EC ajánlást alkalmazza, amely elektromágneses terekre vonatkozó határértékeket rögzít. Illetve energiahatékonysági ír elő.A 2 métert tolta túl a kemény mag. Ha megalapozott lenne, akkor telefon közelébe sem mehetnél. A két méter, az két méter minden adó esetében!
-
Szirtimorc
senior tag
Gratula
és minden bizonnyal nagyszerű dolog. Azonban én amit csak lehet LAN Cat7-tel hálózok be hogy az elektroszmogot minél kisebb értéken tartsam. Stabilabb is és 100 méteren belül használható. Szerintem ez minden otthonban bőven elegendő. Egyedül az okostelómnak meg a klímámnak tartok fent egy minimálisra levett jelerősségű wifit. Azt is kihúzom éjjel. Még az EU-s ajánlás is az hogy éjjelre kapcsoljuk ki meg legalább 2 méterre legyünk az antennától. Ebben a TPLink az élen jár ott állítható a konfigban az adóteljesítmény. Pl az agyonhájpolt Mikrotikben nem találtam ilyen kapcsolót. Nem jó ez a sok wifi körülöttünk.Nekem 1-kor kapcsol ki:
-
udvarit
csendes tag
-
gabyka
senior tag
Gratula
és minden bizonnyal nagyszerű dolog. Azonban én amit csak lehet LAN Cat7-tel hálózok be hogy az elektroszmogot minél kisebb értéken tartsam. Stabilabb is és 100 méteren belül használható. Szerintem ez minden otthonban bőven elegendő. Egyedül az okostelómnak meg a klímámnak tartok fent egy minimálisra levett jelerősségű wifit. Azt is kihúzom éjjel. Még az EU-s ajánlás is az hogy éjjelre kapcsoljuk ki meg legalább 2 méterre legyünk az antennától. Ebben a TPLink az élen jár ott állítható a konfigban az adóteljesítmény. Pl az agyonhájpolt Mikrotikben nem találtam ilyen kapcsolót. Nem jó ez a sok wifi körülöttünk."...az agyonhájpolt Mikrotikben..." pont lehet állítani...kb a kezdetek óta...lehet el kellene látogatnod a topikjába a kérdéseiddel.
Szerk.: typo...
-
sanzi89
addikt
-
hcl
titán
Ismerős az elképzelés, hogy még a nem-izonizáló elektromágneses sugárzások is valamilyen formában károsak az egészségre. Én nem veszem komolyan, de nem zárom ki a lehetőségét.
Az OpenWRT szerintem neked nagyon megfelelő lenne, mert még a web ui-on is állítható a wifi erőssége, és ezen felül egy teljesértékű Linux gép, vagyis például időzítve is állíthatod az erősséget, vagy akár le is kapcsolhatod a rádiókat az igénynek megfelelően!
Erről az EU-s ajánlásról nem tudtam, hol olvashatok róla többet?
BTW Mikrotiken ne lehetne állítani, az fura

-
PistiSan
addikt
Érdekes írás, szerintem túlságosan minimalista lett, de tetszett.
-
udvarit
csendes tag
Gratula
és minden bizonnyal nagyszerű dolog. Azonban én amit csak lehet LAN Cat7-tel hálózok be hogy az elektroszmogot minél kisebb értéken tartsam. Stabilabb is és 100 méteren belül használható. Szerintem ez minden otthonban bőven elegendő. Egyedül az okostelómnak meg a klímámnak tartok fent egy minimálisra levett jelerősségű wifit. Azt is kihúzom éjjel. Még az EU-s ajánlás is az hogy éjjelre kapcsoljuk ki meg legalább 2 méterre legyünk az antennától. Ebben a TPLink az élen jár ott állítható a konfigban az adóteljesítmény. Pl az agyonhájpolt Mikrotikben nem találtam ilyen kapcsolót. Nem jó ez a sok wifi körülöttünk.Ismerős az elképzelés, hogy még a nem-izonizáló elektromágneses sugárzások is valamilyen formában károsak az egészségre. Én nem veszem komolyan, de nem zárom ki a lehetőségét.
Az OpenWRT szerintem neked nagyon megfelelő lenne, mert még a web ui-on is állítható a wifi erőssége, és ezen felül egy teljesértékű Linux gép, vagyis például időzítve is állíthatod az erősséget, vagy akár le is kapcsolhatod a rádiókat az igénynek megfelelően!
Erről az EU-s ajánlásról nem tudtam, hol olvashatok róla többet?
-
raus
aktív tag
Gratula
és minden bizonnyal nagyszerű dolog. Azonban én amit csak lehet LAN Cat7-tel hálózok be hogy az elektroszmogot minél kisebb értéken tartsam. Stabilabb is és 100 méteren belül használható. Szerintem ez minden otthonban bőven elegendő. Egyedül az okostelómnak meg a klímámnak tartok fent egy minimálisra levett jelerősségű wifit. Azt is kihúzom éjjel. Még az EU-s ajánlás is az hogy éjjelre kapcsoljuk ki meg legalább 2 méterre legyünk az antennától. Ebben a TPLink az élen jár ott állítható a konfigban az adóteljesítmény. Pl az agyonhájpolt Mikrotikben nem találtam ilyen kapcsolót. Nem jó ez a sok wifi körülöttünk. -
hcl
titán
Amúgy hogyan lesz ebből OpenWRT-vel AP? Sima fifi extenderként?
Ígyvan. Ezt a leírást használtam hozzá: https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/wifiextenders/bridgedap
Ezt mondjuk bele is írhattam volna a cikkbe, köszi a kérdést

Ezért írtam

-
udvarit
csendes tag
Amúgy hogyan lesz ebből OpenWRT-vel AP? Sima fifi extenderként?
Ígyvan. Ezt a leírást használtam hozzá: https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/wifiextenders/bridgedap
Ezt mondjuk bele is írhattam volna a cikkbe, köszi a kérdést

-
V.Milán
aktív tag
Rafinált, grat
Mentve ✅
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- EA Sports WRC '23
- Szijjártó Péter a BYD-hoz igazolt
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Gyúrósok ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Dupla árat fizetsz az AI-ért, és nem is tudsz róla.
- Linux kezdőknek
- Napelem
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Asus TUF A15 Gaming Laptop! Ryzen 7435HS / 16GB DDR5 / 512GB NVMe / RTX 4060 8GB! BeszámítOK
- Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia, 4G LTE OPCIÓ
- Lenovo ThinkCentre M720q Tiny i5-9500T 8GB 256GB NVMe Win11 Pro 1 év garancia
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- GAMER PC! i5-8600K / RTX 3060 12GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD / 650w! BeszámítOK