Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: ChatGPT, Grok AI, Perplexity, Gemini - most akkor melyik éri meg?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HThomas: KIA Ceed és K4
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
r3dsnake
nagyúr
És itt jön az, hogy nem bővíthető

De amúgy ennyi, hogy csodát az Apple se tesz, végtelenségig nem tudnak optimalizálni. Előbb-utób kevés lesz a HW az OSX alá, akkor jön a "frissítésekkel lassítják".
(Ez a meredek az iOS-en is, meg az OSX-en is, hogy pl. Androidhoz képest milyen gyenge hardveren fut teljesen jól.)Gyenge hardver?

-
hcl
titán
És itt jön az, hogy nem bővíthető

De amúgy ennyi, hogy csodát az Apple se tesz, végtelenségig nem tudnak optimalizálni. Előbb-utób kevés lesz a HW az OSX alá, akkor jön a "frissítésekkel lassítják".
(Ez a meredek az iOS-en is, meg az OSX-en is, hogy pl. Androidhoz képest milyen gyenge hardveren fut teljesen jól.) -
arn
félisten
Nem divat, egyszerűen egy notebookgyártónak sincs akkora kultusza, mint telefonban az Apple-nek.
Persze, amúgy lehet kényelmesebb, de ehhez először rá kell venni az embereket, hogy hajlandóak legyenek foglalkozni vele. Még IT szakemberek se nagyon érdeklődnek ilyesmi iránt (bármi más iránt mint Windows).
Appokat nem veszt, az érdekes.@arn : Az nem lehet, hogy az újabb szoftververzió nem fut olyan jól gyengébb hardveren, mint az előző?

Altalaban maga az os ramigenye ugrik, a soc sokaig eleg lenne.
-
hcl
titán
Meglátjuk. Ez az első Apple Silicon SoC Mac-ben, sok fog múlni meddig lesz a support.
#123: de most mi divat ezen? Nem divat ThinkPad-et, Latitude-ot vagy EliteBook-ot venni használtan ennyiből? Na érted...
Amúgy meg simán lehet kényelmesebb ez másnak mint egy Windows, elvégre Forstall meg Dye olyan közel hozta az iOS-hez az egész UI hierarchiát amennyire csak lehetett. Appokat sem veszt az ember a Linux-szal ellentétben...
Nem divat, egyszerűen egy notebookgyártónak sincs akkora kultusza, mint telefonban az Apple-nek.
Persze, amúgy lehet kényelmesebb, de ehhez először rá kell venni az embereket, hogy hajlandóak legyenek foglalkozni vele. Még IT szakemberek se nagyon érdeklődnek ilyesmi iránt (bármi más iránt mint Windows).
Appokat nem veszt, az érdekes.@arn : Az nem lehet, hogy az újabb szoftververzió nem fut olyan jól gyengébb hardveren, mint az előző?

-
arn
félisten
Csak nem teljesitmenyben, foleg hogy airbol vannak 8+g ramos verziok, amik eleve jobban hasznalhatoak. A neo lassabb elavultatasat talan a ramhiany fogja hatraltatni, ha lesz eleg ram, par frissitessel kenyelmetlenne teszik a hasznalatat, mindig ezt csinaljak applenel. Alacsonyan tartjak a belepomodell rammennyiseget, majd toljak az osekkel felfele az igenyt.
-
tDr1v3r
veterán
Meglátjuk. Ez az első Apple Silicon SoC Mac-ben, sok fog múlni meddig lesz a support.
#123: de most mi divat ezen? Nem divat ThinkPad-et, Latitude-ot vagy EliteBook-ot venni használtan ennyiből? Na érted...
Amúgy meg simán lehet kényelmesebb ez másnak mint egy Windows, elvégre Forstall meg Dye olyan közel hozta az iOS-hez az egész UI hierarchiát amennyire csak lehetett. Appokat sem veszt az ember a Linux-szal ellentétben...
-
hapakj
őstag
-
tDr1v3r
veterán
-
hapakj
őstag
A Macbook Air-ek 6-7-8-9 főverziót kaptak eddig. Macbook Air esetén a Golden Gate lesz a 7. Szerintem az Apple a saját platformjára kiadja a 8.-at is.
Illetve nem tudom mi az összefüggés az M1 és a Neo (A18 Pro, azaz M4-es alapok) terméktámogatása között.
-
Hieronymus
veterán
Csak azt nem tudom, minek hoztak ilyeneket, mert ugye az állítás az volt, hogy sokan, nem az, hogy mindenki. De hát ilyen ez, valamire rá kell ugrani

"Innen jutottál el a "de az 50 ezres használt x86 is jó annak, akinek nincs több pénze" témáig, aminek már semmi köze a nem hogy a topikhoz, de a Te vitaindító állításaidhoz sem."
Akart a halál vitát indítani azzal. Különben van, hiszen arról van szó, hogy milyen gép, mire, mennyiért, és hát vehetnék én is Apple gépet, de amire én használom, arra amúgy sem adnék ennyit egy gépért."Először is az "olcsóbban jössz ki" nem egyenlő a sweetspottal. A sweetpot a legoptimálisabb megoldás a feladatot, a személyes igényeket és az árat együtt nézve."
Ja, tehát hogy ennek a rétegnek. Csak arra akartam rámutatni, hogy van egy sokkal szélesebb réteg, akinek a minőségnél sokkal fontosabb az ár
(Vagy akár hogy hány csatlakozó van.)@ben2 : A 10 év jól hangzik, de a Neot nem tudom, ez ugye egy olcsó gép, kérdés, megéri-e majd a supportot fenntartani. Bár ugye az iPhone SE-k esetén sem dobják hamarabb, úgyhogy remélhető, hogy nem fogják a Neo-t se.
@tDr1v3r : Nekem ne mondd, ezek bizonygatják itt hogy mindenkinek Applet kéne vennie
És nem is mondtam, hogy ne lenne akinek az OS kényelmesebb, de tekintve, hogy milyen szintű ellenállás van bármilyen nem Windows emlegetése kapcsán, kétlem, hogy ez olyan széles lenne
Az Apple dolgoknak viszont régóta van divatja.A mai információk szerint a Neo támogatása 2032 és 2034 között ér véget.
De neked nem kell ezen aggódnod. A használt üzleti gépek támogatása sem hosszabb.
Én a Neot nem tartom jó vételnek. Az akciós Air, jobb vétel. -
janeszgol
félisten
-
hapakj
őstag
Kérdés meddig lesz OS support az M1-hez. 2020-as konstrukció a gép, azért az M1-nél meg már jóval fejlettebb megoldások is vannak ugye házon belül. Szvsz jövőre úgy fog járni mint az első C2D Macek, ott is asszem ennyi idő volt hogy dobják a supportot.
Amúgy teljesen parttalan az egész "vita". Aki tudatosan vásárol az tudja mit miért vesz, aki nem az meg... na az így járt. Viszont az nevetséges a mai napig hogy presztízst sejtenek egyesek a vásárlások mögött... biztos van egy réteg akinek az, de van az is akinek mondjuk az a rendszer a kényelmes.
Hát szerintem az M1 még a Golden Gate utána macOS-t is meg fogja kapni és az még kap 3 évig frissítéseket. Szóval olyan ~2030-ig támogatva lesz.
-
hcl
titán
"Persze, tök jó, hogy van olcsó Apple, mint írtam korábban is, remélem, hogy ezzel érdemi konkurencia lehet a Microsoftnak végre, de ennyi, ez még nem az, hogy meg van váltva a világ, és nem vesznek majd mást az emberek."
Szalmabáb érvelés, mert senki nem állította, hogy a relatíve olcsóbb Apple laptopokkal meg lenne váltva a világ és hogy innentől nem vesznek mást az emberek.
Te jöttél azzal, hogy az Apple-t csak a logó miatt veszik és annak cáfolatára hoztak fel sokan racionális érveket, hogy miért van értelme egy adott célcsoportnak adott feladatokra Apple gépeket venni.
Innen jutottál el a "de az 50 ezres használt x86 is jó annak, akinek nincs több pénze" témáig, aminek már semmi köze a nem hogy a topikhoz, de a Te vitaindító állításaidhoz sem."BTW ha valami RAM vagy tárhelyigényeset csinálsz, akkor megintcsak nem biztos, hogy Apple-el olcsóbban kijössz."
Először is az "olcsóbban jössz ki" nem egyenlő a sweetspottal. A sweetpot a legoptimálisabb megoldás a feladatot, a személyes igényeket és az árat együtt nézve.
Márpedig a jelenlegi PC ram és tárhály árak mellett de, az adott árszegmensben, minőségben és a (meglehetősen széles) célközönség igényeinek most az Apple megoldásai jelentik a sweetspotot.Csak azt nem tudom, minek hoztak ilyeneket, mert ugye az állítás az volt, hogy sokan, nem az, hogy mindenki. De hát ilyen ez, valamire rá kell ugrani

"Innen jutottál el a "de az 50 ezres használt x86 is jó annak, akinek nincs több pénze" témáig, aminek már semmi köze a nem hogy a topikhoz, de a Te vitaindító állításaidhoz sem."
Akart a halál vitát indítani azzal. Különben van, hiszen arról van szó, hogy milyen gép, mire, mennyiért, és hát vehetnék én is Apple gépet, de amire én használom, arra amúgy sem adnék ennyit egy gépért."Először is az "olcsóbban jössz ki" nem egyenlő a sweetspottal. A sweetpot a legoptimálisabb megoldás a feladatot, a személyes igényeket és az árat együtt nézve."
Ja, tehát hogy ennek a rétegnek. Csak arra akartam rámutatni, hogy van egy sokkal szélesebb réteg, akinek a minőségnél sokkal fontosabb az ár
(Vagy akár hogy hány csatlakozó van.)@ben2 : A 10 év jól hangzik, de a Neot nem tudom, ez ugye egy olcsó gép, kérdés, megéri-e majd a supportot fenntartani. Bár ugye az iPhone SE-k esetén sem dobják hamarabb, úgyhogy remélhető, hogy nem fogják a Neo-t se.
@tDr1v3r : Nekem ne mondd, ezek bizonygatják itt hogy mindenkinek Applet kéne vennie
És nem is mondtam, hogy ne lenne akinek az OS kényelmesebb, de tekintve, hogy milyen szintű ellenállás van bármilyen nem Windows emlegetése kapcsán, kétlem, hogy ez olyan széles lenne
Az Apple dolgoknak viszont régóta van divatja. -
ben2
senior tag
Kérdés meddig lesz OS support az M1-hez. 2020-as konstrukció a gép, azért az M1-nél meg már jóval fejlettebb megoldások is vannak ugye házon belül. Szvsz jövőre úgy fog járni mint az első C2D Macek, ott is asszem ennyi idő volt hogy dobják a supportot.
Amúgy teljesen parttalan az egész "vita". Aki tudatosan vásárol az tudja mit miért vesz, aki nem az meg... na az így járt. Viszont az nevetséges a mai napig hogy presztízst sejtenek egyesek a vásárlások mögött... biztos van egy réteg akinek az, de van az is akinek mondjuk az a rendszer a kényelmes.
Szerintem még minimum 5 évig lesz OS support az M1-hez. A Neo-t nyiván nem fogják pár év után levenni a listáról, az M1-ek meg simán tartják a szintet az A18Pro-val, az M1 Pro és az M1 Max meg köröket ver rá.
Első sorban nem az alapján dönt az Apple, hogy vannak-e fejlettebb megoldások, hanem hogy a régebbi hardver teljesítménye okoz-e bármilyen vállalhatatlan kompromisszumot a felhasználói élményben, ha az OS már kihasználja a fejlettebb megoldások képességeit is. Az M1 esetében még jó pár évig nem lesz ilyen probléma. -
tDr1v3r
veterán
Egy használt M1 Macbook Air jelenleg 160 ezer itt a hardveraprón.
Netezős gépnek simán tudja, amit egy használt üzleti."Általában OS-el adják el a gépeket a népek, meg cégek is, szóval mi küzdelem van benne?"
Te mondtad, hogy magad telepítettél rá Linuxot. A Windows meg önmagában is küzdelem, főleg a PC-s fejlesztők "ha lassú a szoftver cserélj alatta hardvert" mentalitása miatt.
Mac-nél egyszerű a helyzet: ha van rá OS támogatás, akkor garantáltan megy minden, mivel referencia hardver. (Jellemzően még 5+ évig a korábbi macOS verziókkal is.)" Egy üzleti gépet kifutás után megveszel, az még sok évig problémamentes a legtöbbször. "
A használt Mac is.
"De az emberek egy jelentős része vesz használt autót is. Na vajon miért?"
Ahogy használt Mac-et is. Ugyanazon okból.
-
ben2
senior tag
De azért kibírtátok, nem?

@ben2 : Na ők általában megcsináltatják mással az ilyesmit.
"Éppen ez az, hogy legjobb esetben is csak teljesítményben tudja ugyanazt, ami laptopoknál egyike a szükséges de nem elégséges paramétereknek."
Nem. Bejön rajta az újság/Youtube/akármi, amit olvas.
A legtöbbeknek ennyi egy számítógép. Nagyon sokan nem hogy nem érdeklődnek a szebb kijelző után, de nem is értik."Nyilván az alatt is van élet, de téma szempontjából irreleváns."
Csak a valóság szempontjából nem
Persze, tök jó, hogy van olcsó Apple, mint írtam korábban is, remélem, hogy ezzel érdemi konkurencia lehet a Microsoftnak végre, de ennyi, ez még nem az, hogy meg van váltva a világ, és nem vesznek majd mást az emberek. (Most az Apple, mint cég egyéb viselt dolgait nem említve.)BTW ha valami RAM vagy tárhelyigényeset csinálsz, akkor megintcsak nem biztos, hogy Apple-el olcsóbban kijössz. Szóval sweet spot, jelenleg max. rétegigányként.
"A kérdés az, hogy egy platform esetén hol van az a sweetspot, amikor egy adott célcsoport, adott pénzért az összes felmerülő igényeire a lehető legoptimálisabb megoldást kapja."
Meg hogy a célcsoportnál mennyire erős a MS valós, vagy megszokásból adódó vendor lock-inje. Mert jelenleg az a legerősebb, és jelenleg szerencsére maga a MS dolgozik ennek a lebontásán a legjobban, a Windows minőségével
"Persze, tök jó, hogy van olcsó Apple, mint írtam korábban is, remélem, hogy ezzel érdemi konkurencia lehet a Microsoftnak végre, de ennyi, ez még nem az, hogy meg van váltva a világ, és nem vesznek majd mást az emberek."
Szalmabáb érvelés, mert senki nem állította, hogy a relatíve olcsóbb Apple laptopokkal meg lenne váltva a világ és hogy innentől nem vesznek mást az emberek.
Te jöttél azzal, hogy az Apple-t csak a logó miatt veszik és annak cáfolatára hoztak fel sokan racionális érveket, hogy miért van értelme egy adott célcsoportnak adott feladatokra Apple gépeket venni.
Innen jutottál el a "de az 50 ezres használt x86 is jó annak, akinek nincs több pénze" témáig, aminek már semmi köze a nem hogy a topikhoz, de a Te vitaindító állításaidhoz sem."BTW ha valami RAM vagy tárhelyigényeset csinálsz, akkor megintcsak nem biztos, hogy Apple-el olcsóbban kijössz."
Először is az "olcsóbban jössz ki" nem egyenlő a sweetspottal. A sweetpot a legoptimálisabb megoldás a feladatot, a személyes igényeket és az árat együtt nézve.
Márpedig a jelenlegi PC ram és tárhály árak mellett de, az adott árszegmensben, minőségben és a (meglehetősen széles) célközönség igényeinek most az Apple megoldásai jelentik a sweetspotot. -
hcl
titán
Ki mondta, hogy bárki meghalt volna tőle?

De ha magamnak veszek használati tárgyat, az legyen az ízlésemnek a legmegfelelőbb.De gondolom a desktopban is volt venti.
- hja volt, egy zajszigetelt házban Noctua ventilátorok teljesen más kategória, mint a visítózós laptop ventik. S még max teljesítményen, ami többszöröse egy laptopnak is csak kellemesen dorombolt.Az Apple nem zárt platform.
Ja, nyilván, ez érthető, de az embernek nem mindig vannak rá lehetőségei. Vagy pl. más paramétereket is figyelembe vesz.
"hja volt, egy zajszigetelt házban Noctua ventilátorok teljesen más kategória, mint a visítózós laptop ventik. S még max teljesítményen, ami többszöröse egy laptopnak is csak kellemesen dorombolt."
Valakinek az is hangos lett volna
WTF nem zárt. Mondjuk nézem, hogy van rá Linux, furcsa is.
-
hapakj
őstag
Ki mondta, hogy bárki meghalt volna tőle?

De ha magamnak veszek használati tárgyat, az legyen az ízlésemnek a legmegfelelőbb.De gondolom a desktopban is volt venti.
- hja volt, egy zajszigetelt házban Noctua ventilátorok teljesen más kategória, mint a visítózós laptop ventik. S még max teljesítményen, ami többszöröse egy laptopnak is csak kellemesen dorombolt.Az Apple nem zárt platform.
-
hcl
titán
De akkor valami ventilátoros gépet használtál, gondolom.
- munkára amit adtak.Nekem meg otthon volt egy szép csendes desktop gépem.
A fanless, stb., az eléggé rétegigény, amíg drágább.
- Apple épp hogy meg tudja csinálni olcsóbbra, még a konkurenciától is. Sok sikert a többi gyártónak a felzárkózásban. Már nagyon ideje lenne.De gondolom a desktopban is volt venti. És cégesben is, szóval azért nem halt meg tőle senki.
Az mondjuk igaz, hogy az x86-os fejlesztési irányon is lenne mit változtatni.
Ja, a másik : Rétegigény, de az Apple továbbra is zárt platform.
-
hapakj
őstag
Hát, én most egy Mid 2017 Airt kellene eladjak, nem estem hasra tőle. 2017-ben mondjuk ütött, meg nem is rossz gép, de amennyit azért akkor kértek, akkor is azt mondta az ember, hogy jó'vanám.
A fanless, stb., az eléggé rétegigény, amíg drágább. Ezt mondom. A userek nagyobb részének nem érdekes, de az érdekes, hogy a megszokott Windowsát kapja. (XP 7 vagy 10, melyiknek mi kattant be.)
- munkára amit adtak.Nekem meg otthon volt egy szép csendes desktop gépem.
A fanless, stb., az eléggé rétegigény, amíg drágább.
- Apple épp hogy meg tudja csinálni olcsóbbra, még a konkurenciától is. Sok sikert a többi gyártónak a felzárkózásban. Már nagyon ideje lenne. -
hcl
titán
- Mert egy használati tárgyat, amire pénzt költesz kibírni kell?
Nem, amúgy nem bírtam ki. Azokból a generációkból biztos nem vettem volna magamnak.
Apple Siliconnal meg a fanless / csendes designokkal viszont nagyon megváltozott a helyzet.
2015-ös Macbook 12-höz is volt szerencsém. A teljesítménye meg a billentyűzete nem volt jó, de valami földöntúli volt, hogy basszus, így is lehet laptopot csinálni. Szerencsére a legjobb aspektusait átmentették a 2020-as Macbook Air-be.
Hát, én most egy Mid 2017 Airt kellene eladjak, nem estem hasra tőle. 2017-ben mondjuk ütött, meg nem is rossz gép, de amennyit azért akkor kértek, akkor is azt mondta az ember, hogy jó'vanám.
A fanless, stb., az eléggé rétegigény, amíg drágább. Ezt mondom. A userek nagyobb részének nem érdekes, de az érdekes, hogy a megszokott Windowsát kapja. (XP 7 vagy 10, melyiknek mi kattant be.)
-
hapakj
őstag

"Éppen ez az, hogy legjobb esetben is csak teljesítményben tudja ugyanazt, ami laptopoknál egyike a szükséges de nem elégséges paramétereknek."
A legtöbbeknek ennyi egy számítógép. Nagyon sokan nem hogy nem érdeklődnek a szebb kijelző után, de nem is értik."Nyilván az alatt is van élet, de téma szempontjából irreleváns."
Persze, tök jó, hogy van olcsó Apple, mint írtam korábban is, remélem, hogy ezzel érdemi konkurencia lehet a Microsoftnak végre, de ennyi, ez még nem az, hogy meg van váltva a világ, és nem vesznek majd mást az emberek. (Most az Apple, mint cég egyéb viselt dolgait nem említve.)BTW ha valami RAM vagy tárhelyigényeset csinálsz, akkor megintcsak nem biztos, hogy Apple-el olcsóbban kijössz. Szóval sweet spot, jelenleg max. rétegigányként.
"A kérdés az, hogy egy platform esetén hol van az a sweetspot, amikor egy adott célcsoport, adott pénzért az összes felmerülő igényeire a lehető legoptimálisabb megoldást kapja."
Meg hogy a célcsoportnál mennyire erős a MS valós, vagy megszokásból adódó vendor lock-inje. Mert jelenleg az a legerősebb, és jelenleg szerencsére maga a MS dolgozik ennek a lebontásán a legjobban, a Windows minőségével
- Mert egy használati tárgyat, amire pénzt költesz kibírni kell?
Nem, amúgy nem bírtam ki. Azokból a generációkból biztos nem vettem volna magamnak.
Apple Siliconnal meg a fanless / csendes designokkal viszont nagyon megváltozott a helyzet.
2015-ös Macbook 12-höz is volt szerencsém. A teljesítménye meg a billentyűzete nem volt jó, de valami földöntúli volt, hogy basszus, így is lehet laptopot csinálni. Szerencsére a legjobb aspektusait átmentették a 2020-as Macbook Air-be.
-
hcl
titán

-
ben2
senior tag
Érzékeny lehet a füled, ha egy átlag üzleti laptop ventilátora porszívó
Nyilván ez esetben érthető hogy olyan gépet veszel, ami halk.@peet05 : "Nem jobb a tablet, mert ki kell támasztani, vagy tartani kell."
Megfelelő tok [ásít]
Látod, ébresztő funkciója is van
"Igen, Legion. Azt csak mint példát hoztam fel, hogy ne legyek Apple fan."
Tök mindegy, ha nem csak jót írsz, akkor már véged
Én is leírtam itt már, hogy szerintem is jók amúgy a Macbookok, de hát mintha a falnak 
@ben2 : "Te mondtad, hogy magad telepítettél rá Linuxot."
Az küzdelem?
Windows szerintem is, de látod, a userek nagy része hallani se akar róla, hogy mást használjon

" Egy üzleti gépet kifutás után megveszel, az még sok évig problémamentes a legtöbbször. "
A használt Mac is."
Akkor ugyanott vagy, főleg ha csak netezésre, akkor is feléből megvan a használt Macnek.160k már értelmezhető, bár jelezném, itt többen írták,hogy architect dev stb. munkakörben vannak, szóval az ország nagy része jó ha a harmadát keresi az ő bérüknek, azoknak mondhatod, hogy csak 200k valami, ami ugyanazt tudja, mint egy x86-os gép 50-80 ezer között
A support meg mondjuk a MS idiótasága miatt Windowson rövidebb, de alsó hangon 10 éves gépeken még simán megy, Linuxon meg kb. 15...
"Az küzdelem?
"Neked nem és nekem sem, de sokaknak már a distro kiválasztása is kihívás.
"azoknak mondhatod, hogy csak 200k valami, ami ugyanazt tudja, mint egy x86-os gép 50-80 ezer között"Éppen ez az, hogy legjobb esetben is csak teljesítményben tudja ugyanazt, ami laptopoknál egyike a szükséges de nem elégséges paramétereknek.
Az tök jó, hogy van lowend és nem vitatom, hogy a temus x86-okra a köröket vernek a céges használt x86-ok, de ez egy teljesen más liga, mint a Mac.
A Neo-val és a használt M szériás Air-ekkel csak annyi változott, hogy a Mac célpiaca lejjebb tolódott egészen a 200-300ezres kategóriáig.
Nyilván az alatt is van élet, de téma szempontjából irreleváns.A kérdés az, hogy egy platform esetén hol van az a sweetspot, amikor egy adott célcsoport, adott pénzért az összes felmerülő igényeire a lehető legoptimálisabb megoldást kapja.
Ebben pedig az M szériás laptopok jelenleg jobban állnak, mint az x86-ok. -
cog777
őstag
+1 nem vettem volna Mac-et magamnak. Asszonynak van 2019-es uccso Inteles Air-je, hat... neha az is felporog

-
hapakj
őstag
-
hcl
titán
-
hapakj
őstag
Ezt a fanless hype-ot nem értem. Legyen példának itt az Air. Az oké, hogy rendben van a teljesítménye, de egész hamar throttling-ol kb. harmad teljesítményre. Ami még lehet, hogy így is elég általánosságban, de tulajdonképpen nem tudod kihasználni a kétharmadát, pedig kifizetted. Arról nem is beszélve, hogy a minap a negyven fokban ültem kint, ahol még egy aktívan hűtött laptop is szenvedett anélkül, hogy bármi komolyat kellett volna csinálnia. Szóval szerintem igenis legyen aktív hűtés, de normál használat esetén ne kelljen működnie.
Am, nem kell megérteni. Igazából az a jó, ha választásod:
Macbook Air: fanless
Macbook Pro: aktív hűtésA gond az, hogy erre a többi gyártó nem ad megoldásokat, s ne igenis ne legyen aktív hűtés.
-
hcl
titán
Semmi mas nem rombolja a felhasznaloi elmenyt jobban (meg amugy a por miatt az elettartamot) mint amikor proszivo mellett kell dolgoznod, vagy epp jatszanal de elveszik a zugas miatt az elmeny. A mostani atlag felhasznalasra (netezes, video nezes, alkalmi jatek, konnyebb programozas) elvarnam a fanless notikat.
Az eddigi biznisz notijaim amit a cegeim adtak mind elverzett ebben, egesz egyszeruen a Windows mint rendszer keptelen nyugodni es 10 fokkal melegebb mint linux alatt ahol 800MHz-en azaz alapjaraton ment a gep. Ott valoban le is allt a venti, de ha mar hozzanyultam, nem sokara mar beindult a porszivo.
Szoval legyen aktiv hutes a WORKSTATION-okban, meg a kemeny workloadot biro gepekben, de 2030 tajekan az atlag gep fanless legyen. TV-t sem akarsz ventivel hasznalni, ugye?
"tulajdonképpen nem tudod kihasználni a kétharmadát"
kb 30%-a megy el, de meg igy is gyorsabb mint az integralt GPU-k, siman jatszok a Cyberpunk-al meg a Death Stranding-el, a diszkret GPU-k (laptop pc vonalon) meg sugarhajtomuves ventivel rendelkenek. Kb hasznalhatatlanok hacsak komoly fulhallgatot nem veszel fel
Nem is ertem mi ertelme az ilyen notiknak...
Most mar nem vagyok hajlando ventis gepet venni...Érzékeny lehet a füled, ha egy átlag üzleti laptop ventilátora porszívó
Nyilván ez esetben érthető hogy olyan gépet veszel, ami halk.@peet05 : "Nem jobb a tablet, mert ki kell támasztani, vagy tartani kell."
Megfelelő tok [ásít]
Látod, ébresztő funkciója is van
"Igen, Legion. Azt csak mint példát hoztam fel, hogy ne legyek Apple fan."
Tök mindegy, ha nem csak jót írsz, akkor már véged
Én is leírtam itt már, hogy szerintem is jók amúgy a Macbookok, de hát mintha a falnak 
@ben2 : "Te mondtad, hogy magad telepítettél rá Linuxot."
Az küzdelem?
Windows szerintem is, de látod, a userek nagy része hallani se akar róla, hogy mást használjon

" Egy üzleti gépet kifutás után megveszel, az még sok évig problémamentes a legtöbbször. "
A használt Mac is."
Akkor ugyanott vagy, főleg ha csak netezésre, akkor is feléből megvan a használt Macnek.160k már értelmezhető, bár jelezném, itt többen írták,hogy architect dev stb. munkakörben vannak, szóval az ország nagy része jó ha a harmadát keresi az ő bérüknek, azoknak mondhatod, hogy csak 200k valami, ami ugyanazt tudja, mint egy x86-os gép 50-80 ezer között
A support meg mondjuk a MS idiótasága miatt Windowson rövidebb, de alsó hangon 10 éves gépeken még simán megy, Linuxon meg kb. 15...
-
ben2
senior tag
Hánynak lehet otthon hűtőpad a M*alatt?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
@ben2 : Mert jól tartja az árát

"Másnak viszont nem feltétlenül van ideje, kedve, szaktudása régi gépekkel küzdeni, pénze viszont van,"
Az meg újat vesz, de amúgy jellemzően inkább pénze sincs az embereknek, főleg nem laptopra.
Illetve, milyen küzdésről beszélsz? Általában OS-el adják el a gépeket a népek, meg cégek is, szóval mi küzdelem van benne? Egy üzleti gépet kifutás után megveszel, az még sok évig problémamentes a legtöbbször."Van, aki szívesen tölti az idejét kiöregedett autók bütykölésével, más meg hajlandó 10+ milliót fizetni egy új kocsiért, "
Meg hitelt felvenni rá, stb.
De az emberek egy jelentős része vesz használt autót is. Na vajon miért?@peet05 : "Ha a nagy átlagot nézzük, akkor azt sem tudják mi a difi a konzumer és üzleti között, nem hogy szerelgetni, meg bővítgetni. Betéved az üzletbe és amit éppen ajánlanak a MediaMarkt-ban."
Igen, a szerelés ott jön, amikor felbukkan az Ingyen kellene... topicban témaként, hogy megkeresett valakit, hogy lassú a gép
Egy használt M1 Macbook Air jelenleg 160 ezer itt a hardveraprón.
Netezős gépnek simán tudja, amit egy használt üzleti."Általában OS-el adják el a gépeket a népek, meg cégek is, szóval mi küzdelem van benne?"
Te mondtad, hogy magad telepítettél rá Linuxot. A Windows meg önmagában is küzdelem, főleg a PC-s fejlesztők "ha lassú a szoftver cserélj alatta hardvert" mentalitása miatt.
Mac-nél egyszerű a helyzet: ha van rá OS támogatás, akkor garantáltan megy minden, mivel referencia hardver. (Jellemzően még 5+ évig a korábbi macOS verziókkal is.)" Egy üzleti gépet kifutás után megveszel, az még sok évig problémamentes a legtöbbször. "
A használt Mac is.
"De az emberek egy jelentős része vesz használt autót is. Na vajon miért?"
Ahogy használt Mac-et is. Ugyanazon okból.
-
peet05
senior tag
Nem jobb a tablet, mert ki kell támasztani, vagy tartani kell.
Volt rá példa, hogy bealudtam olvasás közben - a tabi a mellkasomon volt - és arra keltem fel, hogy orrbavágott, amikor eldőlt.. (Lenovo Tab 10 - azóta anyósnál van)
Terhelésen nem tart örökké a PL2.
Igen, Legion. Azt csak mint példát hoztam fel, hogy ne legyek Apple fan.
-
cog777
őstag
Ezt a fanless hype-ot nem értem. Legyen példának itt az Air. Az oké, hogy rendben van a teljesítménye, de egész hamar throttling-ol kb. harmad teljesítményre. Ami még lehet, hogy így is elég általánosságban, de tulajdonképpen nem tudod kihasználni a kétharmadát, pedig kifizetted. Arról nem is beszélve, hogy a minap a negyven fokban ültem kint, ahol még egy aktívan hűtött laptop is szenvedett anélkül, hogy bármi komolyat kellett volna csinálnia. Szóval szerintem igenis legyen aktív hűtés, de normál használat esetén ne kelljen működnie.
Semmi mas nem rombolja a felhasznaloi elmenyt jobban (meg amugy a por miatt az elettartamot) mint amikor proszivo mellett kell dolgoznod, vagy epp jatszanal de elveszik a zugas miatt az elmeny. A mostani atlag felhasznalasra (netezes, video nezes, alkalmi jatek, konnyebb programozas) elvarnam a fanless notikat.
Az eddigi biznisz notijaim amit a cegeim adtak mind elverzett ebben, egesz egyszeruen a Windows mint rendszer keptelen nyugodni es 10 fokkal melegebb mint linux alatt ahol 800MHz-en azaz alapjaraton ment a gep. Ott valoban le is allt a venti, de ha mar hozzanyultam, nem sokara mar beindult a porszivo.
Szoval legyen aktiv hutes a WORKSTATION-okban, meg a kemeny workloadot biro gepekben, de 2030 tajekan az atlag gep fanless legyen. TV-t sem akarsz ventivel hasznalni, ugye?
"tulajdonképpen nem tudod kihasználni a kétharmadát"
kb 30%-a megy el, de meg igy is gyorsabb mint az integralt GPU-k, siman jatszok a Cyberpunk-al meg a Death Stranding-el, a diszkret GPU-k (laptop pc vonalon) meg sugarhajtomuves ventivel rendelkenek. Kb hasznalhatatlanok hacsak komoly fulhallgatot nem veszel fel
Nem is ertem mi ertelme az ilyen notiknak...
Most mar nem vagyok hajlando ventis gepet venni... -
hcl
titán
Részemről nem hype, hanem napi használatból adódó pozitív tulajdonság egyike.
Pl. este ágyban, feleségem már alszik, én még fent vagyok, olvasok, yt-ot nézek, mindezt némán teszi, átlagban 10+ tabbal, stb. Trotty, drop nincs, itt még nincs melegedés sem. Az esetek többségében tartalomfogyasztásra használom, számomra tökéletes.Az aktív hűtéssel rendelkező laposok is visszavesznek egy idő után, és közben megy a hűtés is, ha olyan a történet, akár egy sima böngészés közben is.
Félreértés ne essék, van tapasztalatom a "másik" oldalról is, egy 2022-es L5Pro-val. Azt is imádom, amire használom, de a fent felsorolt példánál maradva, amire javarészt én használom az M1 Air-t, perpill nincs más, nincs jobb alternatíva, mert amit "ígért", azt masszívan hozza, most már 3 éve folyamatosan."Az esetek többségében tartalomfogyasztásra használom, számomra tökéletes."
Arra meg egy tablet jobb
"Az aktív hűtéssel rendelkező laposok is visszavesznek egy idő után"
Továbbra sem mind.Ha L5 alatt a Legion 5-re gondolsz, az nagyon nem egy 14" körüli átlag notebook kategóriája.
-
peet05
senior tag
Részemről nem hype, hanem napi használatból adódó pozitív tulajdonság egyike.
Pl. este ágyban, feleségem már alszik, én még fent vagyok, olvasok, yt-ot nézek, mindezt némán teszi, átlagban 10+ tabbal, stb. Trotty, drop nincs, itt még nincs melegedés sem. Az esetek többségében tartalomfogyasztásra használom, számomra tökéletes.Az aktív hűtéssel rendelkező laposok is visszavesznek egy idő után, és közben megy a hűtés is, ha olyan a történet, akár egy sima böngészés közben is.
Félreértés ne essék, van tapasztalatom a "másik" oldalról is, egy 2022-es L5Pro-val. Azt is imádom, amire használom, de a fent felsorolt példánál maradva, amire javarészt én használom az M1 Air-t, perpill nincs más, nincs jobb alternatíva, mert amit "ígért", azt masszívan hozza, most már 3 éve folyamatosan. -
hcl
titán
Hánynak lehet otthon hűtőpad a M*alatt?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
@ben2 : Mert jól tartja az árát

"Másnak viszont nem feltétlenül van ideje, kedve, szaktudása régi gépekkel küzdeni, pénze viszont van,"
Az meg újat vesz, de amúgy jellemzően inkább pénze sincs az embereknek, főleg nem laptopra.
Illetve, milyen küzdésről beszélsz? Általában OS-el adják el a gépeket a népek, meg cégek is, szóval mi küzdelem van benne? Egy üzleti gépet kifutás után megveszel, az még sok évig problémamentes a legtöbbször."Van, aki szívesen tölti az idejét kiöregedett autók bütykölésével, más meg hajlandó 10+ milliót fizetni egy új kocsiért, "
Meg hitelt felvenni rá, stb.
De az emberek egy jelentős része vesz használt autót is. Na vajon miért?@peet05 : "Ha a nagy átlagot nézzük, akkor azt sem tudják mi a difi a konzumer és üzleti között, nem hogy szerelgetni, meg bővítgetni. Betéved az üzletbe és amit éppen ajánlanak a MediaMarkt-ban."
Igen, a szerelés ott jön, amikor felbukkan az Ingyen kellene... topicban témaként, hogy megkeresett valakit, hogy lassú a gép
-
peet05
senior tag
Ja, azt elhiszem, de hogy ennyire, az furcsa. És amúgy szerintem még mindig több x86 eladás van, jó darabig, mert máshol is hasonlóak az árviszonyok.
A majmolás meg nem új, a 2010-es évek közepe-vége óta mindenki ultrabookot akar gyártani, meg spórolják le a LED-eket, billentyűket a gépekről, stb
Az is a Macbook másolás hatása.A használt üzleti azért kerül elő, mert azért nem mindenki vesz Apple-t netezni. Konzumert meg nem érdemes, de a használt üzleti elég jó alternatíva. Szerelhetőségről, alkatrészellátásról nem beszélve.
Nem annyira furcsa, mert önállóan is megállja a helyét. Akinek meg az óra, telefon is Apple, az egy kész ökoszisztéma, ami együtt dolgozik.
A piaci helyzetet még x86 vezeti, ebben nincs vita, de szépen jön az Apple is noti fronton:
Ha a nagy átlagot nézzük, akkor azt sem tudják mi a difi a konzumer és üzleti között, nem hogy szerelgetni, meg bővítgetni. Betéved az üzletbe és amit éppen ajánlanak a MediaMarkt-ban. -
ben2
senior tag
Igen. Más a prioritás. Az a baj, hogy a konzumer gagyi helyett nem vesz egy használt üzletit, ami legalább tartós lenne.
De ez a réteg arra se panaszkodik, hogy venti, vagy vastag, meg ilyesmik.
Nekem itthon amúgy ilyen 10 éves gépek vannak Linuxszal. Tizede annak amikbe ezek az Apple csodák kerülnek. Amire használom, arra jó. A hűtés nem zavar.
Mi a halálnak költsek el 2-500 ezret egy Apple-re?
Tök jó, csak nekem semmiben nem adna többet. Minek?"Az a baj, hogy a konzumer gagyi helyett nem vesz egy használt üzletit, ami legalább tartós lenne."
A használt üzletihez miért nem a használt Mac-et hasonlítod?
"Nekem itthon amúgy ilyen 10 éves gépek vannak Linuxszal. Tizede annak amikbe ezek az Apple csodák kerülnek."
Hogy neked 10 éves gépeid vannak Linuxal, az a Te személyes preferenciád, hogy az idődet és a szaktudásodat költség csökkentésre fordítod.
Másnak viszont nem feltétlenül van ideje, kedve, szaktudása régi gépekkel küzdeni, pénze viszont van, így hajlandó megfizetni, hogy egy adott feladatra a számára leginkább megfelelő eszközt kapja.
És ahogy feljebb már írtam a megfelelő eszköznél a többségnek a teljesítmény addig érdekes, hogy legyen elég, a többi főleg ergonómiai kérdés.Van, aki szívesen tölti az idejét kiöregedett autók bütykölésével, más meg hajlandó 10+ milliót fizetni egy új kocsiért, amiben van tolatóradar, automata sávtartás meg beépített telefon töltő. Tök felesleges a városi autósok választását roncstelepről kukázott terepjárókhoz hasonlítani, hogy pár hónap melóval a tizedéből ki lehet hozni, mert a városi autós inkább kifizeti a tízszeresét ha nem kell cserébe pár hónapig autót szerelnie.
Így amikor laptopokat vagy autókat vagy akármiket hasonlítunk egymáshoz azt csak a célcsoport és a feladat szempontjából érdemes megtenni.
-
mad823
őstag
Ne lokálisan nézd (mondjuk itthon is egyre többen használják), hanem globálisan.
Az biztos, hogy a Neo nagyon odab@szott. Ha megfigyeled, majdnem mindegyik gyártó rámozdult, hogy akkor most ők is ilyet, vagy hasonlót, mert venni fogják az emberek - eddig max. az üzemidő, amit sikerült megoldani.A használt üzletivel meg úgy dobálóztok, mintha új korában nem lett volna az is egy vagyon.
-
hcl
titán
Ne lokálisan nézd (mondjuk itthon is egyre többen használják), hanem globálisan.
Az biztos, hogy a Neo nagyon odab@szott. Ha megfigyeled, majdnem mindegyik gyártó rámozdult, hogy akkor most ők is ilyet, vagy hasonlót, mert venni fogják az emberek - eddig max. az üzemidő, amit sikerült megoldani.A használt üzletivel meg úgy dobálóztok, mintha új korában nem lett volna az is egy vagyon.
Ja, azt elhiszem, de hogy ennyire, az furcsa. És amúgy szerintem még mindig több x86 eladás van, jó darabig, mert máshol is hasonlóak az árviszonyok.
A majmolás meg nem új, a 2010-es évek közepe-vége óta mindenki ultrabookot akar gyártani, meg spórolják le a LED-eket, billentyűket a gépekről, stb
Az is a Macbook másolás hatása.A használt üzleti azért kerül elő, mert azért nem mindenki vesz Apple-t netezni. Konzumert meg nem érdemes, de a használt üzleti elég jó alternatíva. Szerelhetőségről, alkatrészellátásról nem beszélve.
-
peet05
senior tag
Nyilván, de az Apple laptopok léte és jósága el kéne jusson emberekhez.
A legtöbben pedig csak annyit látnak, hogy számítógép.Mindig eszembe jut az a vevő, aki a Via C3 procis, 20 éves laptopot akarta megvenni tőlem 2020 körül, mert látta, hogy laptopon lehet filmet nézni.
A legtöbbek nem értik, hogy számítógép és számítógép között mi a különbség.@hapakj : Ja, csak ha nincs pénzed, akkor hogyan veszel 300-400k-s gépet?
@jack982 : Ez fura lenne
Főleg ha balanceden hagyod, vagy akkura optimalizáltan. @janeszgol : Nézz be más topicokba, ott az a baja mindenkinek, hogy vékonyak mostani gépek
Amúgy OK, T14, T14s mennyivel gázabb, hogy vastagabb? Gyakorlatban?Ne lokálisan nézd (mondjuk itthon is egyre többen használják), hanem globálisan.
-
r3dsnake
nagyúr
Jaja, kinek mire kell a gép. Szerintem a macbookok internetezni tökéletes.
Mostani notiknál, ahogy a hűtés megy, pl msi vagy TUF -os gépeknél, az valami nemnormális. Ismerősnek telepitettem a vga hibás TUF gépét, dgpu letiltva, win11 ahogy felment ilyen 80-100 fokon ment a gép pormentesen.
Másik ismerős vett vmi 12gen paviliont,
mint vmi hajszárító.de csak úgy fütyült a gép vadi ujonnan, mondom sok sikert hozzá.
Persze ha nincs az ember a csendhez szokva, nem érti.Internetezni? Szívesebben vágnék videót Macbook Airen, mint bármilyen dzsunka "prémium" windowsos laptopon.
Szerintem nem jön át, hogy az Air-ben milyen brutál teljesítmény van a fanless proci és a végtelen üzemidő mellett...
Pro user vagyok, de az Air is fullosan ott van a prosumer kategóriában már. Ha nem kell a 120Hz, meg a HDR miniled kijelző, akkor a Macbook Air is simán tud workhorse lenni.
-
Balu117
lelkes újonc
Igen sajnos a olcsó laptop meg mobiltelefon attól, hogy olcsó, még egyáltalán nem olyan jó ár érték arányú és vastagon rajta van a szegény ember adója.
Igen egy jó olcsó üzleti gép szerintem is jó megoldás, annak ellenére, hogy amiket újonnan kellett használnom, azokkal se voltam megelégedve.
Nem azt mondom hogy a legjobb megoldás, csupán amilyen förmedvényeket látok akkor inkább ezek.
Inkább egy régebbi csúcsközeli hardver mint egy új teljesen fapad gép. Általában lényegesen erősebb proci vga és akar 2x ram jár adott áron. És nem beszéltünk a ház és a kijelző minőségéről!
Mondom ezt úgy hogy 10 éve még a hideg kirázott a laptopoktól! Szimplán fontos lett a hordozhatóság. -
hcl
titán
Jó ez igaz. Bár már szeretném, ha nem lenne igaz.
Netezni megveszik a 80-150 ezres laptopot. A kijelző elmegy, de nyilván a Neohoz képest kutyakaki. Teljesítmény? Elégséges, ezt a vevőfajtát kiszolgálja. Anyagminőség? Nem számít.
És hiába mutatod, hogy itt egy jobb kijelzős laptop... nem. Nem érdekli. Meg ennyit enged a büdzsé.Igen. Más a prioritás. Az a baj, hogy a konzumer gagyi helyett nem vesz egy használt üzletit, ami legalább tartós lenne.
De ez a réteg arra se panaszkodik, hogy venti, vagy vastag, meg ilyesmik.
Nekem itthon amúgy ilyen 10 éves gépek vannak Linuxszal. Tizede annak amikbe ezek az Apple csodák kerülnek. Amire használom, arra jó. A hűtés nem zavar.
Mi a halálnak költsek el 2-500 ezret egy Apple-re?
Tök jó, csak nekem semmiben nem adna többet. Minek? -
janeszgol
félisten
Amúgy. Már aki hajlandó. És akinek ez fontos.
BTW netezni egy Neo jó.
Az emberek többsége bután néz, hogy netezni egy 200-300 ezres gépet.
100k alatt kapsz olyat, ami erre alkalmas, csak van benne ventilátor.@hapakj : incs, meg nem is mondtam, hogy rossz, csak nekem valahogy WTF 300 ezerért egy laptop,akármilyen jó is. Meg a userek nagy része se érti.
Jó ez igaz. Bár már szeretném, ha nem lenne igaz.
Netezni megveszik a 80-150 ezres laptopot. A kijelző elmegy, de nyilván a Neohoz képest kutyakaki. Teljesítmény? Elégséges, ezt a vevőfajtát kiszolgálja. Anyagminőség? Nem számít.
És hiába mutatod, hogy itt egy jobb kijelzős laptop... nem. Nem érdekli. Meg ennyit enged a büdzsé. -
hcl
titán
De a vastagságra nem lehet panaszod
És szerelhető.Mondom, nem rossz gépek a Macbookok, de azért ne várjuk, hogy tömegek fogják hirtelen megfizetni.
@Balu117 : Áh, konzumerek már évtizedek óta borzalom.
@powerage76 : Még csak azt se mondtam, hogy rossz lenne a Macbook.
-
hapakj
őstag
Pontosan! De az is probléma hogy oké legyen olcsóbb gép. De sok esetben elmennek a használhatatlanság határára. Siralmas akár új készülékeket látok! És ha így nézzük akkor az olcsó lett a drága, mert egy használhatatlan vacak.
Akkor már inkább használt üzleti valami jó helyről. (Ezt szoktam javasolni ha megkeresnek bizonyos keretösszeggel)Igen sajnos a olcsó laptop meg mobiltelefon attól, hogy olcsó, még egyáltalán nem olyan jó ár érték arányú és vastagon rajta van a szegény ember adója.
Igen egy jó olcsó üzleti gép szerintem is jó megoldás, annak ellenére, hogy amiket újonnan kellett használnom, azokkal se voltam megelégedve.
-
janeszgol
félisten
A legtöbben pedig csak annyit látnak, hogy számítógép.Mindig eszembe jut az a vevő, aki a Via C3 procis, 20 éves laptopot akarta megvenni tőlem 2020 körül, mert látta, hogy laptopon lehet filmet nézni.
A legtöbbek nem értik, hogy számítógép és számítógép között mi a különbség.@hapakj : Ja, csak ha nincs pénzed, akkor hogyan veszel 300-400k-s gépet?
Főleg ha balanceden hagyod, vagy akkura optimalizáltan. @janeszgol : Nézz be más topicokba, ott az a baja mindenkinek, hogy vékonyak mostani gépek
Amúgy OK, T14, T14s mennyivel gázabb, hogy vastagabb? Gyakorlatban?A Lenovo T14s üzleti szériája nagyon jó. Csak az is fél millió. Nettoban.
-
Balu117
lelkes újonc
Pontosan! De az is probléma hogy oké legyen olcsóbb gép. De sok esetben elmennek a használhatatlanság határára. Siralmas akár új készülékeket látok! És ha így nézzük akkor az olcsó lett a drága, mert egy használhatatlan vacak.
Akkor már inkább használt üzleti valami jó helyről. (Ezt szoktam javasolni ha megkeresnek bizonyos keretösszeggel) -
powerage76
tag
Amúgy OK, T14, T14s mennyivel gázabb, hogy vastagabb? Gyakorlatban?Zárjuk rövidre és mutasd meg a babán, hol nyúlt hozzád egy apple logó.
-
hcl
titán
Amúgy. Már aki hajlandó. És akinek ez fontos.
BTW netezni egy Neo jó.
Az emberek többsége bután néz, hogy netezni egy 200-300 ezres gépet.
100k alatt kapsz olyat, ami erre alkalmas, csak van benne ventilátor.@hapakj : incs, meg nem is mondtam, hogy rossz, csak nekem valahogy WTF 300 ezerért egy laptop,akármilyen jó is. Meg a userek nagy része se érti.
-
Silenzio
addikt
Hát azért az siralmas, hogy a 3 éves Meteor Lake IGP-m több, mint kétszer gyorsabb.
-
hapakj
őstag
Amúgy OK, T14, T14s mennyivel gázabb, hogy vastagabb? Gyakorlatban?Ja, csak ha nincs pénzed, akkor hogyan veszel 300-400k-s gépet?
- sehogy, de attól még nincs értelme ezekhez hasonlítani, teljesen más kategória. -
hcl
titán
"Viszont kevés embert ismerek, akinek az lenne a legfontosabb, hogy passzív legyen a gép, mert hangos a venti." -- Én viszont egyre többet.
Ha nincs venti, nincs dzsuva, ami összegyűlik a lamelláknál, és alatta. Nem kell szétszedni, takarítani, stb. Ez is egy érv a sok másik mellett, ha az Air kerül szóba.Nyilván, de az Apple laptopok léte és jósága el kéne jusson emberekhez.
Amúgy OK, T14, T14s mennyivel gázabb, hogy vastagabb? Gyakorlatban? -
janeszgol
félisten
Működik, csak kevesebb ideig. Ugyanúgy megy rajta a film, stb.
A használt üzleti meg nem esik szét."Air vagy neo kamatmentes részletre és problem solved."
Huhuuuuu
@ben2 : Mert az Apple, bár főleg telefon terén, hát...
@hapakj : Jó, nekem nem ez a tapasztalatom, az egész család ilyeneket használ. De ismerősi körben akad még Core2-es gép is napi használatban belőle.
Mondjuk itthon pont nem Windows van egyiken se.
@ilor14 : Akkor remélem jól szórakoztok.
Pont úgy, ahogy egy átlaguser, amikor megmutatsz neki egy OSX-et meg a gép árát. Én nem tartom rossznak amúgy az Apple cuccokat, félreértés ne essék, de a userek nagy részének, hát, nem igazán felelne meg, az más kérdés, hogy milyen okokból." nekem a baráti körömben pl. az összes ML Engineer, DevOps, Szoftverfejlesztő Mac-et használ, ez a céges gép. "
Na, ezt mondom. Nézz ki ezeken túlra
"de még mindig ott tartunk, hogy akkumulátorról a teljes teljesítmény nem hozható, míg az Air az képes rá (amíg fel nem melegszik persze, hogy ne tudjon lehűlni). "
Én ismerek olyat, aki már emiatt dobná. Különben melyik gépen nem hozható a teljes teljesítmény akkuról...? Viszont kevés embert ismerek, akinek az lenne a legfontosabb, hogy passzív legyen a gép, mert hangos a venti.Jól szórakozunk, de eltértél a szakmaiságtól. Harmadannyiba kerülő vastag sz-rt ajánlani egy Neo helyett? Még a Neo árában sincs ilyen jó wines laptop. Sőt 2x annyiért sincs, mint látjuk.
-
Balu117
lelkes újonc
En pragmatikusan allok hozza, nem erdekel a brand… de munkahelyen az m1es macbookok anno a hasonlo aru pckhez kepest - feny az alagut vegen. Egesz nap lehetett rajta egy toltessel dolgozni, a pc harom ora utan kilehelte a lelket, folyamatosan tekerte a ventit. Emellett az apple kb 3-4x gyorsabb volt, mint a dedikalt gpu nelkuli intel. Ugyanaz a fejlesztesi munka mindketton… linuxal is probaltam azzal sem volt igazan jobb. Szoval ilyenkor lehet himelni hamolni, de mint mako jeruzsalemtol a felhasznaloi elmeny. Azota otthon is egy air van, passzivan az egesz napot lenyomom vele, mirol beszelunk? Figyelgetem a pcket, van elorelepes, de meg mindig nem ua.
Én is ezt vallom. Tavaly megvettem életen első Mac gépét. Egy M4 Air 15” személyében. Alap itthoni irodai felhasználásra, és egyszerűen tökéletes! Napokat megy az én felhasználásommal. És eszméletlen gyors!
Eddig sem használtan olcsó low budget gépeket, de ez felülmúl mindent ami eddig volt+ ugye teljesen néma.Az árazás is rendben van, egy hasonló tudású és minőségű gép nem olcsóbb sőtt!!!
+ egy nagy előnye hogy meglévő Watch iPhone páros mellé érkezett. Nagyon baba az ökoszisztéma. Az óra feloldja automatikusan stb. ~~~ nem lesz többet Windows gépem
A gép időtállósága is ott lesz a szeren! Régi iPhone-ok jailbreak hez beszereztem egy core 2 MacBook Prót! Le a kalappal mit tud még ma is! SSD-vel hozza az utolsó Windows gépem tempóját! (Csak ugye elavult az oprendszer! De nekem ezért kellett ugyebár)
-
mad823
őstag
Azért ez erősen függ az energiamenedzsment beállításaitól is. Ha rendesen be van állítva, akkor nem kéne különbségnek lennie...
-
Hieronymus
veterán
Acer Swift Air 14 (2026) vs. Apple MacBook Neo (2026)
14 Zoll, 1920 x 1200, 120 Hz, 350 Nits vs
13 Zoll, 2408 x 1506, 60 Hz, 500 NitsIntel Core Series 3 (Core 5 / 7) vs. Apple A18 Pro (6-Core-CPU)
Egy mag. 2200 - 2400 pont vs 3500 pont.
több mag. 9000 - 9300 pont vs 8800 pontGPU: 1.5 TFLOPS vs. 2.3 TFLOPS
Azt érdemes figyelembe venni, hogy ez már a NEO második generációjával fog versenybe szállni. 50% nagyobb memória és GPU teljesítmény mellett, visszakerül a hiányzó mag.A Neo2 esetében már szóba jöhet a VMware Fusion Pro vagy UTM használatával (Mind a kettő ingyenes magán célra, ha jól tudom.) ARM támogatású Windows telepítése. Nyilván egy AIR ebből a szempontból sokkal előnyösebb.
hcl:
Apple silicon SoC egy programszálas teljesítmény magasabb, mint az x86 processzoroké. Többmagos teljesítményben, a több mag okán az x86 előnyben van.
Ezt az átlag felhasználó nem fogja észrevenni. Már a Neo is hibátlan Felhasználói élményt nyújt, pedig csak egy "butított telefon".Az energia hatékonyságban is felülmúlja a konkurenciát. Nem kell hűtés, Ha megszünteted a tápellátást, változatlan sebességgel dolgozik tovább a SoC.
Egy teljesen biztos. A billentyűzet be nem itatnak be lassan felszívódó drogot. A szoftver oldalon tudok kritikát mondani.
Mondjuk a Windowsra is lehet fújni. Az év végére ígérik a memória értelmetlen felzabálásának javítását. Amit nem a felhasználói programok okoznak. Régóta tudták, de elintézték egy üzenettel. Vegyél több RAM-ot. -
ilor14
aktív tag
A használt üzleti meg nem esik szét."Air vagy neo kamatmentes részletre és problem solved."
Huhuuuuu
@hapakj : Jó, nekem nem ez a tapasztalatom, az egész család ilyeneket használ. De ismerősi körben akad még Core2-es gép is napi használatban belőle.
Pont úgy, ahogy egy átlaguser, amikor megmutatsz neki egy OSX-et meg a gép árát. Én nem tartom rossznak amúgy az Apple cuccokat, félreértés ne essék, de a userek nagy részének, hát, nem igazán felelne meg, az más kérdés, hogy milyen okokból." nekem a baráti körömben pl. az összes ML Engineer, DevOps, Szoftverfejlesztő Mac-et használ, ez a céges gép. "
"de még mindig ott tartunk, hogy akkumulátorról a teljes teljesítmény nem hozható, míg az Air az képes rá (amíg fel nem melegszik persze, hogy ne tudjon lehűlni). "
Én ismerek olyat, aki már emiatt dobná. Különben melyik gépen nem hozható a teljes teljesítmény akkuról...? Viszont kevés embert ismerek, akinek az lenne a legfontosabb, hogy passzív legyen a gép, mert hangos a venti.Windowsos gépnél a legtöbb nem hozza a teljes teljesítményét csak töltőről.
Most megnéztem és töltőről legalább 15%-kal több pontot hozott geekbenchen a számítógép, mint amikor akkumulátorról üzemelt, de amúgy is érezhetően gyengébb, amikor nincs töltőn. -
dongettó
tag
En pragmatikusan allok hozza, nem erdekel a brand… de munkahelyen az m1es macbookok anno a hasonlo aru pckhez kepest - feny az alagut vegen. Egesz nap lehetett rajta egy toltessel dolgozni, a pc harom ora utan kilehelte a lelket, folyamatosan tekerte a ventit. Emellett az apple kb 3-4x gyorsabb volt, mint a dedikalt gpu nelkuli intel. Ugyanaz a fejlesztesi munka mindketton… linuxal is probaltam azzal sem volt igazan jobb. Szoval ilyenkor lehet himelni hamolni, de mint mako jeruzsalemtol a felhasznaloi elmeny. Azota otthon is egy air van, passzivan az egesz napot lenyomom vele, mirol beszelunk? Figyelgetem a pcket, van elorelepes, de meg mindig nem ua.
Jaja, kinek mire kell a gép. Szerintem a macbookok internetezni tökéletes.
Mostani notiknál, ahogy a hűtés megy, pl msi vagy TUF -os gépeknél, az valami nemnormális. Ismerősnek telepitettem a vga hibás TUF gépét, dgpu letiltva, win11 ahogy felment ilyen 80-100 fokon ment a gép pormentesen.
Másik ismerős vett vmi 12gen paviliont,
mint vmi hajszárító.de csak úgy fütyült a gép vadi ujonnan, mondom sok sikert hozzá.
Persze ha nincs az ember a csendhez szokva, nem érti. -
hapakj
őstag
Én múltkor valakitől kérdeztem tud-e alternatívát MacBook Air-re. Mondom a LÉNYEG, hogy fanless legyen.
Jött a reakció, hogy persze hogy van, még jobb is. Erre linkel valami ventilátoros gépet, de van segédprogram amivel zero fanosra lehet állítani, s ha kell a kakaó akkor még mindig ott van a venti.
Mondom direkt kiemeltem, hogy a LÉNYEG, hogy fanless legyen.
Szóval mindenki gyárt jobb gépet, mint az apple csak a te hibád, hogy egy hordozható fanless, aluminium laptop helyett, nem egy 1.5 cm-es műanyag házba zsúfolt desktop gépet veszel a hátadra
-
arn
félisten
Egyébként tényleg megdöbbentő, hogy akkuról mennyire nem mennek 10 gen felett. ( de már 4. gennél is erősen az akkutól függött .)
Emlékszek isminek szereztem vmi 9. genes zbookot, vmi videokártyával, occt alatt throttling 100 fok minden, órajelek viszonylag jók voltak, mert ugye a 100 fokig keni neki, akkuról meg vmi 1200 mhz all core? Veszett tré.
Ilyen fele, 1/3-án megy 100% os gyári akkuról kb. Viszont cserébe csak 70 fok.
Azt a 160-200W -ot nem bírja az akku.En pragmatikusan allok hozza, nem erdekel a brand… de munkahelyen az m1es macbookok anno a hasonlo aru pckhez kepest - feny az alagut vegen. Egesz nap lehetett rajta egy toltessel dolgozni, a pc harom ora utan kilehelte a lelket, folyamatosan tekerte a ventit. Emellett az apple kb 3-4x gyorsabb volt, mint a dedikalt gpu nelkuli intel. Ugyanaz a fejlesztesi munka mindketton… linuxal is probaltam azzal sem volt igazan jobb. Szoval ilyenkor lehet himelni hamolni, de mint mako jeruzsalemtol a felhasznaloi elmeny. Azota otthon is egy air van, passzivan az egesz napot lenyomom vele, mirol beszelunk? Figyelgetem a pcket, van elorelepes, de meg mindig nem ua.
-
dongettó
tag
Egyébként tényleg megdöbbentő, hogy akkuról mennyire nem mennek 10 gen felett. ( de már 4. gennél is erősen az akkutól függött .)
Emlékszek isminek szereztem vmi 9. genes zbookot, vmi videokártyával, occt alatt throttling 100 fok minden, órajelek viszonylag jók voltak, mert ugye a 100 fokig keni neki, akkuról meg vmi 1200 mhz all core? Veszett tré.
Ilyen fele, 1/3-án megy 100% os gyári akkuról kb. Viszont cserébe csak 70 fok.
Azt a 160-200W -ot nem bírja az akku. -
jack982
senior tag
Huhuuuuu
Én ismerek olyat, aki már emiatt dobná. Különben melyik gépen nem hozható a teljes teljesítmény akkuról...? Viszont kevés embert ismerek, akinek az lenne a legfontosabb, hogy passzív legyen a gép, mert hangos a venti."Különben melyik gépen nem hozható a teljes teljesítmény akkuról...?"
tudtommal win alatt egyik gép sem hozza a teljes teljesítményt akkuról. cserébe a ventik ritkábban/halkabban járnak, mintha be lenne dugva a töltője. -
ben2
senior tag
Igen, itt néhányan azt nem értik, hogy egy consumer laptop esetében nem csak az ár / teljesítmény paraméter számít, és attól, mert valaki hajlandó az építési minőséget, a normális üzemidőt, a csökkentett súlyt és a hardverhez optimalizált OS-t megfizetni még nem a logóra van rágerjedve.
-
hapakj
őstag
Inteles, ja. Szóval nem minden tartja az árát

"A neo amúgy 300k alatt kapható, "
Az is drága. x86-ból kapsz harmadáért újat, ami persze, borzalmas, de legalább működik. Ugyaannyiért kicsit gyengéb üzletit is használtan, ami nem hullik szét.
Az átlagembernek ez sok pénz, pláne valamire, amin csak netezik. Veszik is a konzumer gagyit mintha muszáj lenne
Vagy nem vesz semmit, mert telefonon csinál mindent.@peet05 : A legtöbbeknek nem lenne létkérdés a Windows, de csak arról tudnak

x86-ból kapsz harmadáért újat, ami persze, borzalmas, de legalább működik.
- tehát összességében szarabbul jársz, mint egy Macbook Neo-val. -
peet05
senior tag
Huhuuuuu
Én ismerek olyat, aki már emiatt dobná. Különben melyik gépen nem hozható a teljes teljesítmény akkuról...? Viszont kevés embert ismerek, akinek az lenne a legfontosabb, hogy passzív legyen a gép, mert hangos a venti."Viszont kevés embert ismerek, akinek az lenne a legfontosabb, hogy passzív legyen a gép, mert hangos a venti." -- Én viszont egyre többet.
Ha nincs venti, nincs dzsuva, ami összegyűlik a lamelláknál, és alatta. Nem kell szétszedni, takarítani, stb. Ez is egy érv a sok másik mellett, ha az Air kerül szóba. -
hcl
titán
Huhuuuuu
Én ismerek olyat, aki már emiatt dobná. Különben melyik gépen nem hozható a teljes teljesítmény akkuról...? Viszont kevés embert ismerek, akinek az lenne a legfontosabb, hogy passzív legyen a gép, mert hangos a venti. -
dongettó
tag
Darabjairahull Lake 2 év után.
-
urban racer
senior tag
Gonosz leszek, de előbb vennék egy inteles mac-et, mint bármilyen acert-bár még az inteles mac is sokkal minőségibb, mint egy hitvány acer
És azt még nem is említem, hogy 500k-t kérnek érte
-
ilor14
aktív tag

Az is drága. x86-ból kapsz harmadáért újat, ami persze, borzalmas, de legalább működik. Ugyaannyiért kicsit gyengéb üzletit is használtan, ami nem hullik szét.
Az átlagembernek ez sok pénz, pláne valamire, amin csak netezik. Veszik is a konzumer gagyit mintha muszáj lenne
Vagy nem vesz semmit, mert telefonon csinál mindent.@peet05 : A legtöbbeknek nem lenne létkérdés a Windows, de csak arról tudnak

Inteles Mac-nek az M-es processzorok megjelenésével gyakorlatilag befellegzett, teljesen érthető, hogy senki sem veszi az inteleset, ha hasonló áron vagy kicsit többért már kap M processzorral szereltet is.
De amúgy kész vicc amit itt leművelsz, ne haragudj meg. Az Air ár-érték arányban gyakorlatilag az átlag felhasználónak verhetetlen, hasonló építési minőségű laptopot nem kapsz Windwos-szal sem olcsóbban, cserébe az nem lesz passzív hűtésű, emiatt még hangos is. Akkumulátor időben az újabb windowsos laptopokkal már nincs baj, de még mindig ott tartunk, hogy akkumulátorról a teljes teljesítmény nem hozható, míg az Air az képes rá (amíg fel nem melegszik persze, hogy ne tudjon lehűlni).
Munkagépek közt is rengetegen használnak Mac-et meg amúgy nagyon sokan használnak Linuxot, nekem a baráti körömben pl. az összes ML Engineer, DevOps, Szoftverfejlesztő Mac-et használ, ez a céges gép.
-
Phoen|x
addikt
Használt üzleti for life...
-
hapakj
őstag
-
hapakj
őstag
WTF. Meglehetően érdekes, de nem baj
Cégeknél elvétve látsz, általában managereknél. Support is sok helyen nincs rá, nem értenek hozzá 
Előző munkahelyeim egyikéről mesélik, hogy amióta kivezették a Linuxot kliensgépekről, sok sysadmin Macbookot kér, mert azon legalább rendes shell van
"Egyszerűen verhetetlen ár-érték arányban az Air."
Nem tudom, használt üzleti laptop szerintem olcsóbb
Vagy a franc tudja, egy konzumer laptopért, mint ez az Acer is, 500k-t kiadni, hát gazdagok sportja.Uh használt üzleti laptop. Azokból legtöbbször újonnan is kacatokat láttam (túlárazva persze), használtan el sem tudom képzelni milyenek lehetnek

Egy Acer-ért, meg bloatware Windows-ért nyilván sok 500k, de egy Mac-ért nem, s ha régebbi modellt vesz az ember még olcsóbban is megúszhatja.
-
ben2
senior tag
Bármire rá lehet mondani, hogy egy részét a logó miatt veszik, az a kérdés, hogy mekkora az a rész, hogy minden topicban, ahol az Apple akár érintőlegesen is felmerül, előjön ez az téma.
-
hokuszla
senior tag
Global laptop sales are led by
Lenovo with roughly 48.5 million units shipped annually.
HP follows closely at 39 million units,
with Dell at 28.5 million,
Apple at 23.5 million, ASUS at 15.5 million,
and Acer at 14 million units -
r3dsnake
nagyúr

De amit harmadáért kapsz, az nem működik. Ipari hulladékok, amik 2 év alatt szétesnek. Hosszabb távon drágább.
Air vagy neo kamatmentes részletre és problem solved.
-
hcl
titán

-
cigam
titán
Miért nem magyar kiosztásról készült a fotó?! Jobban látható lett volna, hogy az í betű elhelyezése, hogyan változtatja meg a gombokat.
Miért nem szedtétek szét? Így nem derült ki, hogy a memória bővíthető-e, hogy cserélhető-e az SSD.
Ez így csak egy marketing cikk, ami többet beszél a CPU(sorozat)-ról, mint magáról a gépről.
Gyenge! (akár csak a címadás) -
peet05
senior tag
-
jack982
senior tag
m2 elég hitvány lett ár érték arányban. m4re érdemes lőni most
-
peet05
senior tag
Felhasználás szempontjából nem mindegy.
Ha feltétlenül Win kell, akkor nincs mese, de akkor is inkább egy Zenbook, Yoga Pro, mint ez az Acer.
Ha nem létkérdés a Win, akkor az Air, vagy a Neo a befutó - itt most elsősorban nem pro felhasználásra gondolok, mert arra ott az MBP.
Részemről nem azért mert Apple, nem azért mert divat, nem azért mert fan(ság), hanem azért, mert a pénzemért azt kaptam, amit vártam, és ami itt is fel lett sorolva a pozitív tulajdonságoknál. -
r3dsnake
nagyúr
Inteles?
A neo amúgy 300k alatt kapható, nem tudom honnan jön ez az 500k. M2 Air is van 370-ért, üzletből, újonnan, számlával, 3 év garival, ráadásul abban 16gb ram van már.
És nem csak a ventiről van szó, hanem a másik 10 verhetetlen előnyről is.
-
hcl
titán
Aha... rokon régi Airjét nem lehet eladni árán
Azért az nem mindegy, hogy van-e 500k-d laptopra, zavar-e annyira a venti. A legtöbbeket azért annyira nem zavarja.
-
r3dsnake
nagyúr
Cégeknél elvétve látsz, általában managereknél. Support is sok helyen nincs rá, nem értenek hozzá 
Előző munkahelyeim egyikéről mesélik, hogy amióta kivezették a Linuxot kliensgépekről, sok sysadmin Macbookot kér, mert azon legalább rendes shell van
Vagy a franc tudja, egy konzumer laptopért, mint ez az Acer is, 500k-t kiadni, hát gazdagok sportja.Hiába olcsóbb, ha gagyi. És Air-t is lehet venni használtan.
Amúgy meg az Apple cuccok rohadt jól tartják az árukat, és később is jó áron el lehet adni. Hosszú távon Apple cuccokat használni a legolcsóbb.
-
hcl
titán
Agrár egyetemre járok, meg vidéki könyvtárba is sokat. Elvétve látok már csak Windows-os laptopot, mindenki Macet használ. És ez a Neo megjelenése előtt is így volt már. Szóval nem kifejezetten tech környezetben is a Mac lett a default opció. Mert végtelen üzemidő, baromi jó kijelző, vékony strapabíró alu ház, szuperjó hangszóró, hangtalan működés, és a legjobb tapipad/billentyűzet.
Ráadásul mostmár szinte olcsóbb, mint a windowsos "'társai". Egyszerűen verhetetlen ár-érték arányban az Air. És ez alá jött be a Neo.Én Pro user vagyok, 2017 óta használok Macbook Pro-t (Air-em sosem volt), de maximálisan értem miért ez a legnépszerűbb gép a piacon. És én is ezt ajánlom, ha valaki tanácsot kér tőlem.
Vagy a franc tudja, egy konzumer laptopért, mint ez az Acer is, 500k-t kiadni, hát gazdagok sportja. -
r3dsnake
nagyúr
Agrár egyetemre járok, meg vidéki könyvtárba is sokat. Elvétve látok már csak Windows-os laptopot, mindenki Macet használ. És ez a Neo megjelenése előtt is így volt már. Szóval nem kifejezetten tech környezetben is a Mac lett a default opció. Mert végtelen üzemidő, baromi jó kijelző, vékony strapabíró alu ház, szuperjó hangszóró, hangtalan működés, és a legjobb tapipad/billentyűzet.
Ráadásul mostmár szinte olcsóbb, mint a windowsos "'társai". Egyszerűen verhetetlen ár-érték arányban az Air. És ez alá jött be a Neo.Én Pro user vagyok, 2017 óta használok Macbook Pro-t (Air-em sosem volt), de maximálisan értem miért ez a legnépszerűbb gép a piacon. És én is ezt ajánlom, ha valaki tanácsot kér tőlem.
-
hcl
titán
Ennyire. Anyukám is akkor váltott az aluházas "prémium" lenovojáról, amikor már elege lett a zúgó ventiből, a folyamatos windows problémákból, meg a gagyi kijelzőből, hangszóróból, akkuidőből.
Kijött 2020-ban az M1 Air, azóta is azon dolgozik, és kilátásban sincs miért cserélné le valaha, amíg működik.
Embert nem sokat ismerek, akik ezzel foglalkoznak egy laptop esetében
Főleg annyira, hogy hajlandóak legyenek bármit, ami nem Windows, használni. -
r3dsnake
nagyúr
Ennyire. Anyukám is akkor váltott az aluházas "prémium" lenovojáról, amikor már elege lett a zúgó ventiből, a folyamatos windows problémákból, meg a gagyi kijelzőből, hangszóróból, akkuidőből.
Kijött 2020-ban az M1 Air, azóta is azon dolgozik, és kilátásban sincs miért cserélné le valaha, amíg működik.
-
hcl
titán
Biztos vagy te ebben? Az M-es processzor bevezetése után megugrottak a Mac eladások, mint a korábbi intel szériánál.
Akinek az számít csak, hogy alma logó legyen rajta, annak tök mindegy volt, hogy intel processzor van benne vagy M-es processzor, ígyis-úgyis megveszi, akinek számít a teljesítmény is, az megnézi, hogy mit is tud és mivel azt látjuk, hogy nőttek az eladások, így valószínűsíthető, hogy olyanok is vették, akiknek számít, hogy mit tud és nem csak az, hogy alma van rajta.De hogy ennyire?
Remélem, hogy az utóbbi sokat számít, mert így van értelme.
Legyen már valami MS konkurencia. -
ilor14
aktív tag
Biztos vagy te ebben? Az M-es processzor bevezetése után megugrottak a Mac eladások, mint a korábbi intel szériánál.
Akinek az számít csak, hogy alma logó legyen rajta, annak tök mindegy volt, hogy intel processzor van benne vagy M-es processzor, ígyis-úgyis megveszi, akinek számít a teljesítmény is, az megnézi, hogy mit is tud és mivel azt látjuk, hogy nőttek az eladások, így valószínűsíthető, hogy olyanok is vették, akiknek számít, hogy mit tud és nem csak az, hogy alma van rajta. -
hcl
titán
Egy részét biztosan.
Egy más részét cégek.
A 80-as évektől kezdve még inkább azért vették, mert jó, munkára. Mostanra szerintem ez az arány csökken. -
r3dsnake
nagyúr
-
ben2
senior tag
-
hcl
titán
-
ben2
senior tag
Jó kérdés

@ben2 : Jó lesz az 20-25 milliónak is évente. Aki racionális döntést hoz, annak is jó része az Apple-ség miatt veszi meg.
@janeszgol : Ja, az ökoszisztéma jó dolog. De abban a hozzászólásban mondjuk nem erről volt szó.
És nagyon kevés embert tudok, akik ez alapján választanak gépet.@hapakj : Én azt látom, hogy az emberek többsége telefonon csinál mindent, meg azt se tudja, hogy van olyan hogy nem Windows
Aki meg tudja, az nem akar mást, csak Windowst.Azt se tudják értelmezni, hogy PC-n nem Windows van.25 millió az 4.5%-a az 550 milliónak.
Szerinted ennyien veszik csak a logó miatt vagy ennyien veszik racionális szempontokból? -
hcl
titán
Jó kérdés

@ben2 : Jó lesz az 20-25 milliónak is évente. Aki racionális döntést hoz, annak is jó része az Apple-ség miatt veszi meg.
@janeszgol : Ja, az ökoszisztéma jó dolog. De abban a hozzászólásban mondjuk nem erről volt szó.
És nagyon kevés embert tudok, akik ez alapján választanak gépet.@hapakj : Én azt látom, hogy az emberek többsége telefonon csinál mindent, meg azt se tudja, hogy van olyan hogy nem Windows
Aki meg tudja, az nem akar mást, csak Windowst.Azt se tudják értelmezni, hogy PC-n nem Windows van. -
arn
félisten
Szerinted. Én tapasztalatom meg, hogy az emberek többsége egy használható terméket szeretne, ahogy én is.
Persze Android meg Windows vonalon is vannak ilyenek, de azok hasonlóan zsebbe nyúlósak, mint Apple fronton. S a RAM árak elszállása sem segít a helyzeten. Most megtérül az Applenek, hogy spórolt a hw-en és helyette inkább SW-t optimalizált

En mar nagyon szeretnek egy linuxos gepet dolgozni, de azert maradok a macbook vonalon, mert vegeredmenyben nincs, talan hasonlo dragabban (framework es tsi). Rengetegszer nekifutottam, de a pcs notebook ipar nem tart ott. Nem mindenben a legjobb, hanem egy nagyon jo balansz osszessegeben.
-
zenalkyra
újonc
Nem lehet felnyitni egy gépet bővítési célból garancia vesztés nélkül?
-
janeszgol
félisten
Amúgy maga a cpu teljesítményben nem rossz. Redditten azt olvastam, hogy egymagosban felér az A18 Proval, többmagosban meg 27%-al jobb.
De ugye nem csak a sebesség számít egy processzornál. Nem a kétezres évek elején vagyunk, hogy minden a sebesség, a többi meg le vantojva. -
janeszgol
félisten
Nem vagyunk mérgesek, de van egy sikertermék, ami műszaki szemmel is kimagasló, és baszki állandóan hasonlítgatják minden szarhoz. Nem lehetne békén hagyni? Pláne azért is, mert teljesen más oprendszer fut rajta. Egy maces mi a picsának venne wines laptopot?
Tudok olyan MS mérnökről, aki megvette élete első macbookját és a fellegekben jár tőle. De megnézhetbénk a Windows fejlesztők munka vagy otthoni gépet, hány használ Macbookot. -
cellpeti
nagyúr
Magas az ára, és a legnagyobb hibája, hogy Windows van rajta.
Amúgy nem rossz kis gép -
hokuszla
senior tag
fanboyok mérgesek most
-
hapakj
őstag
Szerinted. Én tapasztalatom meg, hogy az emberek többsége egy használható terméket szeretne, ahogy én is.
Persze Android meg Windows vonalon is vannak ilyenek, de azok hasonlóan zsebbe nyúlósak, mint Apple fronton. S a RAM árak elszállása sem segít a helyzeten. Most megtérül az Applenek, hogy spórolt a hw-en és helyette inkább SW-t optimalizált

-
janeszgol
félisten
-
janeszgol
félisten
+1
Nem is értem ezt a címet. Most minden kibaszott laptoptesztnél ez lesz a kattintás csali? Hogy ellenfele a Neonak, meg lealázza a Neot. B*sszátok meg a Neo ellátási lánc problémáiról is cikkezett már mindenki. Nincs ellenfele! Értem? Nincs.
Sokkal jobb a kijelzője, mint ennek, hangtalan, gyorsabb egy magosban, jobb anyaghasználat, olcsóbb, nem kell a béna Windowst kerülgetni. Egy hetet nem bír ki a fos Win11 restart nélkül, mert összeomlik. A MacOS hónapokat kibír, de nem ritka, hogy 1-2 évet is restart nélkül.
Elég legyen már ezekből a bugyuta címekből. Írjátok ki, hogy kattintsd rá, mert ebből jön a pénz és anyázás nélkül rákattintunk. Így anyázással kattintunk rá. -
Sinesol
veterán
MacOS fut rajta? Nem? Akkor miről beszélünk?
-
ben2
senior tag
-
cami][us
őstag
-
wasd.hu
senior tag
-
hcl
titán
-
hapakj
őstag
Én nem a logóért vettem, sőt a macOS-ért annyira nem is rajongok.
De ha egyszerűen más gyártó nem tud ilyen minőségi összeszerelést, fanless működést és hosszú üzemidőt ilyen áron szállítani, akkor ez van.
-
Chiller
őstag
-
hcl
titán
Ismerek párat aki nyomja
Nem érdemes általánosítani.@bollokcs : Nemtom, nekem nem hiányoznak a MS hülyeségei, így igazából kényelmesebb
@ben2 : Ez igaz, de ez esetben szó sem volt racionalitásról, azaz ha a villantásfaktort nézzük, akkor de

-
ben2
senior tag
Ezt várnád, de nem, mind a két helyen a management kezdte el, hogy Macet akarnak
Volt erről cikk, hogy a genZ-genA már nem annyira akar PC-t használni, meg szereti az Apple cuccokat, de ez pont nem így oszlott el, több középkorú manager akart ilyet, mint fiatal
Ez olyan szinten, hogy olt hogy a gyártást érintő tevékenységek kerültek hátrányba, mert az Apple prioritás volt. Úgy értem, hogy attól, mert egy adott környezetben nem az Apple a racionális megoldás, más környezetben még lehet az. Így ha kijelented, hogy az Apple-t kizárólag csak a logó miatt veszik, akkor érdemes hozzátenni, hogy melyik környezetre gondolsz.
-
bollokcs80
Korrektor
Jó hát a legtöbben
Eddig két globális multinál láttam Apple bevezetést a kliens management megoldásba, mind a két helyen az volt, hogy a managerek szerettek volna Apple logós gépet. Amin lehet Excelezni. (Hozzátéve a MS Office működését Apple-n a 10-es évek második felében
)A Dell meg passzív, x86
Csak hirtelen ez jutott eszembe, mert ez van itthon. (Debiannal
)Igazad van,én is voltam olyan helyen, ahol managereknek vették, mert jól mutat a tölgyfa íróasztalon.
Volt, amelyik vissza is adta, mert még bekapcsolni se tudta, nemhogy Office-t használni.
Linux meg azért messze nem olyan kényelmes mint Win. Bár sokkal jobb/stabilabb.
-
mad823
őstag
Ezt várnád, de nem, mind a két helyen a management kezdte el, hogy Macet akarnak
Volt erről cikk, hogy a genZ-genA már nem annyira akar PC-t használni, meg szereti az Apple cuccokat, de ez pont nem így oszlott el, több középkorú manager akart ilyet, mint fiatal
Ez olyan szinten, hogy olt hogy a gyártást érintő tevékenységek kerültek hátrányba, mert az Apple prioritás volt. genZ-genA már dolgozni sem akar, úgyhogy végülis tökmindegy, hogy min pörgetik az instát meg a FB-t. De tény, hogy a macha latte mellé alma dukál
-
hcl
titán
Ez olyan szinten, hogy olt hogy a gyártást érintő tevékenységek kerültek hátrányba, mert az Apple prioritás volt. -
Phoen|x
addikt
-
ben2
senior tag
Jó hát a legtöbben
Eddig két globális multinál láttam Apple bevezetést a kliens management megoldásba, mind a két helyen az volt, hogy a managerek szerettek volna Apple logós gépet. Amin lehet Excelezni. (Hozzátéve a MS Office működését Apple-n a 10-es évek második felében
)A Dell meg passzív, x86
)Vállalati szinten több ezres hálózatban nyilván mások a prioritások, mint consumer szinten. Tehát ha azt mondod, hogy csak a logó miatt veszik, akkor érdemes hozzátenni, hogy melyik piacon és kik.
-
martonx
veterán
De mégis mi kerül ezen 500+ ezerbe??? Egy alsókategóriás hardver, középkategóriás köntösben.
-
arn
félisten
Joval olcsobban mukodik, hasonlo aron miert mukodne egy premiumbrand ellen?
-
ilor14
aktív tag
Jó hát a legtöbben
)A Dell meg passzív, x86
)Mondjuk azóta sokkal erősebbek lettek a Mac-ek, mint a 2010-es évek második felében, szóval sokkal jobb ár-értékben az egész csomag.
De amúgy meg ezerszer inkább használnék MacOS-t, mint Windowst, csak sajnos nem én döntök, hanem a cég
-
peet05
senior tag
Nem feltétlenül a név miatt veszik. Sokáig én is idegenkedtem tőle, de tartalomfogyasztásra, irodai dolgokra is jó (bár irodai környezetbe integrálni rémálom). A passzív hűtés és a hosszú üzemidő pedig verhetetlen.
Ez a Dell is hasonló, mint a Surface-ek, tablet billentyűzetes tokkal. Nem rosszak amúgy, de nem notik.Így van. 2023 óta használok M1 Air-t, mai napig tökéletesen teszi a dolgát.
-
hcl
titán
Nem feltétlenül a név miatt veszik. Sokáig én is idegenkedtem tőle, de tartalomfogyasztásra, irodai dolgokra is jó (bár irodai környezetbe integrálni rémálom). A passzív hűtés és a hosszú üzemidő pedig verhetetlen.
Ez a Dell is hasonló, mint a Surface-ek, tablet billentyűzetes tokkal. Nem rosszak amúgy, de nem notik.Jó hát a legtöbben
)A Dell meg passzív, x86
) -
bollokcs80
Korrektor
Ez a Dell is hasonló, mint a Surface-ek, tablet billentyűzetes tokkal. Nem rosszak amúgy, de nem notik. -
mad823
őstag
Várjuk meg a Googlebookokat, aztán meglátjuk, hogy mi minek a konkurenciája. Egy windows erőforrásigénye szerintem helyből egyszerűen csak túl sok. (Ennek fényében viszont ez az Acer üzemidő egész derekas...)
-
hcl
titán
-
Viktor77
titán
-
hcl
titán
- Acer felirat
- Nem Apple logo
Innentől kezdve nem lehet riválisa Apple cuccnak, mert azt azért veszik, mert Apple.
Konzumert, Acert meg amúgy sem érdemes.@Bollokcs : Dell 7275, bár az convertible
-
jack982
senior tag
Az én szememben az a PC-s laptop lesz Neo/Air gyilkos, ahol megoldják a passzív hűtést. Ez még az ARM-es prociknál sem sikerült PC oldalon, nemhogy az Inteleknél.....
Persze az árazások sem segítenek. 500k-ért még ebben az AI-sújtotta időkben is lehet Mac-et kapni.jaja. jobb csomagot ad az alma adott pénzért.
-
Chiller
őstag
Lassú, szar, drága. Hármat lehet ezek közül választani.
Ennél még a 2025-ös Acer Swift 14 AI (SF14-61T) is jobb volt. -
bollokcs80
Korrektor
Az én szememben az a PC-s laptop lesz Neo/Air gyilkos, ahol megoldják a passzív hűtést. Ez még az ARM-es prociknál sem sikerült PC oldalon, nemhogy az Inteleknél.....
Persze az árazások sem segítenek. 500k-ért még ebben az AI-sújtotta időkben is lehet Mac-et kapni. -
ben2
senior tag
Szánalmas clickbait címadás.
Macbook Neo hülyeség nélkül is elolvasná, akit érdekelnek az Acer laptopok, így meg kapásból értelmetlen flamelésbe tereli a beszélgetést. -
jack982
senior tag
-
peet05
senior tag
Az üzemidő korrekt, de perpill:
NEO 256GB - 279k
NEO 512GB (alap ~350k környékén) - 309k
AIR M5 16/512 - (alap ~580k környékén) - 499k
AIR M4 is akad még egy-kettő készleten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AMD Ryzen 5 5600X Proci
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 12900K 16 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 27% - Intel Core i9-13900K 24-Core 4.3GHz LGA1700 (36M Cache, up to 5.80 GHz) Processzor!
- Intel Core i5-11400F Processzor (Tray/OEM) 6 mag / 12 szál, Hibátlan!
- A legolcsóbb!!! 1-14. generációs CPU-k kiárusítása garanciával, számlával!
- DELL Latitude 7320 detachable,13",FHD+,2 az 1-ben,i5-1140G7,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Eladó Nokia G21 4/64GB kék / 12 hó jótállás
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 9th i7-1185G7 32GB RAM 512GB SSD IPS - 2 ÉV GARANCIA - 27% ÁFÁS SZÁMLA
- Gigabyte GA-PH67A-D3-B3+ Intel E5200 proci - 1 hó Garancia / Számla / Ingyenes GLS
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy nem vesz semmit, mert telefonon csinál mindent.
Volt, amelyik vissza is adta, mert még bekapcsolni se tudta, nemhogy Office-t használni.