Hirdetés

2021. január 23., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-10-15 11:32:33

LOGOUT.hu

Extrém tuning topic

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) Achill3uS


Achill3uS
Topikgazda

Nos, úgy érzem eljött az ideje, hogy a PH!-n külön szekciót nyissunk ennek a témának. Elég sokatokat kezdett el komolyabban érdekelni a dolog az utóbbi időben, így szerintem lenne értelme egy külön "játszótérnek" azoknak akik már művelik vagy még csak most ismerkednének az extrém tuninggal - tehát levegő és vízhűtés helyett komolyabb hűtési teljesítménnyel rendelkező eszközöket vetnek be az adott hardware maximális kihajtása érdekében.

De mi is az a túlhajtás (wikipedia)? mitől lesz nekünk jobb a nagyobb hideg? Számtalan olyan hűtést eszközt lehet használni amely 'subzero'-ba tehát mínusz °C-okba szorítja a szilícium alapú félvezető chip-ek (cpu-k, gpu-k) hőmérsékletét így csökkentve azokban az ellenállást, növelve az áramkör feszültségbírását, jeltisztaságát és így amolyan mellékhatásként, növelve a tuningpotenciált, és végül, renszerünk teljesítményét.

Talán egy gyors felsorolást itt megejtenék a különböző metódusokról azok hűtési teljesítményének sorrendjében:

- peltier (mindenkinek régről ismerős lehet, akár mínusz fokokat is elő lehet állítani peltier elemek felhasználásával, ám a mai processzorokat ilyen módon nem tudjuk minuszban tartani ezzel a módszerrel)
- waterchiller (minuszfokos víz keringetése a rendszerben, hasonlóan a peltierhez, mínuszokhoz ez még nem elég)
- kompresszor-os megoldások I. (egy kompresszort tartalmazó egységek, akár -40 fokon is képesek tartani a mai cpu-kat is. ezen rendszerek teljesítménye leginkább a kompresszor típusától függ (rotációs vagy hermetikus))
- szárazjég / dryice (többféle formájában fordul elő, hőmérséklete szintén változó, mo.-on a kb -60 fokos 16mm-es szárazjég rudacskák a legkönnyebben elérhetők mindenféle előzetes megrendelés nélkül is, magánszemélyeknek)
- kompresszor-os megoldások II. (kaszkádosítás, több kompresszor használatával -100fok alatti hőmérsékletek is elérhetőek, ám az áruk és fogyasztásuk az egeket verdesi)
- és a végére maradt a tuningerek legnépszerűbb, legnagyobb hatásfokú fegyvere, a folyékon nitrogén másnéven ln2. ez a folyékony halmazállapotú gáz a szabad levegőn -196 fokon forr, ezért úgynevezett 'dewar' edényekben kell tárolni, a párolgását csökkentendő. alapvetően a legjobban kontrollálható hűtési eszköz, mivel bármilyen hőmérsékleten lehet vele tesztelni ~ -196 fokig, minden csak a 'pot'-ba adagolt mennyiségtől függ.

Hamár a pot-oknál tartunk. Mire is jó a 'pot'?
Egy kíváló hővezető tulajdonságú fémből (leginkább réz) készült tartály amely a hűteni kívánt melegedő alkatrészre helyezendő, lecserélve a hétköznapi hűtőbordát vagy vizesblokkot. Leggyakrabban CPU-ra, GPU-ra és chipset-ekre kerülnek ilyen eszközök. Kinézetük a legkülönfélébb lehet, mivel mindenki más külső és belső tervet, felfogatás design-t, szigetelést készít az adott foglaltokra. Ennek fontosságát szerintem nagyon nem szükséges ecsetelni, minnél nagyobbak a hőmérsékletkülönbségek annál nagyobb lesz a pára ki- és lecsapódása az elkatrészeken. a jó szigetelés, és a hőmérséklet kontrollálása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a hardware túlélje azt a néhány órát amíg tesztelünk. * Itt jegyezném meg, az egész topicban elhangzottakat mindenki csak saját felelőségére próbálja ki otthon, felelősséget nem vállal senki mások figyelmetlenségéért vagy hozzá-nem-értéséért. Az efféle tuningok nyomokat, esetleg fizikai sérülést, garancia vesztést okozhatnak a hardwarekben!

Ha két nagy csoportra bontanám a tuningolókat, azt mondhatnám vannak akik a 24/7 stabilitásra mennek rá, hétköznapi hűtési megoldásokkal próbálják kifacsarni rendszerük tartalékait. És vannak akik a benchmark-okra specializálódva, messze nem a tökéletes stabilitásra, csupán az adott tesztprogram stabilitási igényeire törekednek, hogy még pont lefusson, és kidobja az áhított eredményt. Nézzünk egy listát a manapság legnépszerűbb benchmarkokról:

2D (vga teljesítménytől független benchmarkok)

- Super Pi (a pi - 3.14~ értékét számolja X. helyiértékig (ahol az X a megadott teszt száma, az 1M és 32M számítás a legnépszerűbbek), minnél kisebb idő alatt kapjuk meg az eredményt, annál gyorsabb a rendszerünk)
- HyperPi (az összes cpu szálon futtat egyszerre Super Pi-t)
- Everest Cache and Memory Benchmark
- Hexus Pifast
- Cinebench 10 (az egyik legnépszerűbb többszálas benchmark)
- wPrime
- Winrar Benchmark
- Sisoft Sandra

3D

- Aquamark 3
- 3Dmark2001
- 3Dmark2003
- 3Dmark2005
- 3Dmark2006
- 3DmarkVantage
- PCMark2004
- PCMark2005
- PCMarkVantage

És a végére pedig nézzünk pár olyan linket amelyre szükségetek lehet ha más nemzetközi listához szeretnétek eredményeiteket hasonlítani.

Futuremark ORB
HWBot

Az elért eredményeink hitelesítésében a CPUZ, GPUZ validációk, screenshot-ok, valamint ORB mentéseken kívül a rendszerfotók is bozonyítékul szolgálhatnak. (A cheaterek, benchmark fakereket igen szigorúan elítéli az OC társadalom!)

Remélem ez a topic hozzá fog járulni, hogy megkönnyítse a hazai tuningosok könnyebb információ és tapasztalatcseréjét, vagy akár az elkövetkezendő/lezajlott versenyek, bemutatók közzétételét. :R

[ Módosította: radi8tor ]

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#2) birozoli7800 válasza Achill3uS (#1) üzenetére


birozoli7800
senior tag

Nekem tetszik a topic reméljük a modik-nak is fog. :K

:O [link]
Azért ez durva. :D

[ Szerkesztve ]

(#3) #64791808


#64791808
törölt tag

Hosszú életet a topicnak! :R

(#4) serito


serito
senior tag

Akkor itt jegyzem meg, hogy a ranglistán kicsit feljebb jött a magyar delegáció. 40. ek vagyunk.
Azért az a "gyengécske" léghűtés is ér valamit, 30 pontot hoztam pár eredményemmel. :D

(#5) .LuckyStar.


.LuckyStar.
csendes tag

Minden vágyam, hogy legalább 5Ghz-re emeljem egy E5200-as proci órajelét!
Az a gondom, hogy 330Mhz.-es FSB körül wallos a procc.
Kérdezném, hogy talán szárazjéggel vagy nitrogénnel lehet, hogy elérném a célom?
Vagy keressek másik példányt a prociból?

(#6) Overlocker válasza .LuckyStar. (#5) üzenetére


Overlocker
veterán

Általában segít az FSB "wall" áttörésén a hideg..

(#7) szacsee


szacsee
veterán

Jó kis topik! Hosszú életet neki... :))

birozoli7800: Az lófütty teljesítményben ahhoz képest, amit az intel tervez tuning ügyben... remélem. ;]

[ Szerkesztve ]

(#8) Achill3uS válasza birozoli7800 (#2) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

már régen meg akartam nyitni egy efféle topicot itt a ph-n (évekkel ezelőtt), de sokszor elment a kedvem az egyes hírek, cikkek reakciói miatt. úgy érzem az utóbbi időkben megérett arra a helyzet hogy a fórumozók kellő komolysággal tudjanak beszélgetni erről a témáról. köszönhetően az elég nagy publicitású és pozitív fogadtatásnak örvendő tuningversenyeknek. ez is egy technikai sport, ezt kell elfogadnia mindenkinek.
egyébként pedig szerintem a modiknak se lesz semmi baja azzal, ha a "Tuning, kezdőknek, szájbarágósan" topic mellet egy olyan is van, ahol nem csak a kezdők cserélhetnek tapasztalatot. elvégre ez a PROCESSZOROK, TUNING témakör :R

[ Szerkesztve ]

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#9) ADAM1337 válasza Achill3uS (#8) üzenetére


ADAM1337
veterán

Végre van topik ennek is. :)
Remélem sok eredmény születik. :C

gamertag: cars1dA

(#10) Thrawn


Thrawn
félisten

Ha lesz egy kis időm akkor nekiesek a SuperPI 32M-nek, hátha ott is bearanyozódok :)

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#11) Geza60


Geza60
tag

Nagyon jó ötlet ez a topic :K
Mindenkinek sok sikert a minél szebb eredmények eléréséhez :C

Geza60

(#12) subaruwrc


subaruwrc
félisten

na valami ilyesmi kellett ide :D

(#13) Laraxior


Laraxior
titán

extrém..pont az lett tárgyalva hogy a súlyos minuszok számítanak extrémnek... én mégis annak nevezném azt is hogy fél mapot fagyoskodtam hogy 24k+-t elérjek a 3dmarkban ;] :P :D ez a topik viszont jön a kedvencekbe :C

"...nem jó, de nem is tragikus..." "Michelinbe az autóra gumit használunk, nem csillagokat"

(#14) subaruwrc válasza Laraxior (#13) üzenetére


subaruwrc
félisten

ha mínusz volt kint akkor annak számít amúgy nem :P :D

(#15) toyone


toyone
őstag

:C

Mindenki menekül valamibe | ❄️🗻🍁☀️🌊

(#16) P00By


P00By
nagyúr

Szuper topik :C Remek első hsz ;)
Sajnos, mint olvasó leszek jelen :N :B

(#17) tomika


tomika
aktív tag

Mondjuk én csak abban reménykedek, hogy lesznek itt eredmények is, nem csak olvasók!
Érdeklődve várom a fejleményeket! :R

(#18) szacsee válasza P00By (#16) üzenetére


szacsee
veterán

No meg linkelgető.. ;]

(#19) P00By válasza szacsee (#18) üzenetére


P00By
nagyúr

NebánCS :( :P

(#20) kicsigeri válasza .LuckyStar. (#5) üzenetére


kicsigeri
senior tag

Szerintem attól függetlenül nyugodtan keress másik példányt, mert szerintem ha annak 330 a vége akkor az egy eléggé ratyi. Nézd meg az enyém.[link] lehet ennek már lenne esélye rá. :U

(#21) Csyppa


Csyppa
senior tag

Hamar extrem tuning akkor egy XtremeSystems linknek is itt a helye.

"Basically, a computer is a very fast moron."

(#22) Achill3uS válasza kicsigeri (#20) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

egy dolgot szintén fontosnak tartok megjegyezni az ilyen "tippelgetős" témában. az egy dolog, hogy ha van egy léghűtéssel jól tuningolható processzorunk, de a tapasztalat sajnos nem azt mutatja, hogy abból minden leszűrhető, hogy egy proci mennyire lesz jól használható minuszban is. pár hónapja mikor core 2 duo e8600-ból kerestem 6ghz felett 3d-re tesztelhető példányt rengeteg volt ami nagyon szépen ment léggel, mégis elvérzett ln2 alatt. vagy túl hamar volt coldbug-ja* vagy nem skálázódott már 6g felett stb stb. míg végül egy léghütéssel teljesen átlagos, majdhogynem gyengén tuningolható példánnyal sikerült 6.2-6.3ghz-et elérnem.

*coldbug: mint minden cpu példányra válogatja mennyire lehet tuningolni, a minuszt is hasonlóan random bírják / profitálnak belőle. a CB tulajdonképpen egy hidegpont ahol a cpu nem képes tovább működni amíg vissza nem melegedik arra a hőfokra ahol ismét működőképes. pech-es esetben ez lehet -70 fok körül is, de nem ritka a -150 fok körüli példányok is intelnél. AMD-ék úgy néz ki a Phenom II-vel architektúrális megoldást találtak a dologra, -200 fok alatt is működőképes elvileg példányfüggetlenül a deneb.

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#23) Achill3uS válasza Csyppa (#21) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

ezmiez? nem ismerjük :))

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#24) P00By válasza Achill3uS (#23) üzenetére


P00By
nagyúr

Én se ismerem :N (lassan már xs függő vagyok :DDD )

(#25) Csyppa válasza Achill3uS (#23) üzenetére


Csyppa
senior tag

Nem-e? Akkor ez itt kicsoda? :)

(#26): :P

[ Szerkesztve ]

"Basically, a computer is a very fast moron."

(#26) Achill3uS válasza Csyppa (#25) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

tiszta lebukás :DDD

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#27) Laraxior


Laraxior
titán

hol fogja kiírni a hwbot hogy mennyi pöttyöm van összesen? ;] elkezdtem pumpálni a szerény eredményeimat :C

"...nem jó, de nem is tragikus..." "Michelinbe az autóra gumit használunk, nem csillagokat"

(#28) Achill3uS válasza Laraxior (#27) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

menj vissza saját profil nézetre, és ott fogod látni, de kb egy 20 percbe beletelik amíg jóváíródnak a pontok az adatlapodon ;)

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#29) Laraxior válasza Achill3uS (#28) üzenetére


Laraxior
titán

ha mán itt vagy akkor:
XS-en hol lehet beállítani hogy kiírja hogy hol szóltam hozzá? Mint itt pH!-n is.. enélkül az életbe nem találom meg hogy hova firkáltam... :B

"...nem jó, de nem is tragikus..." "Michelinbe az autóra gumit használunk, nem csillagokat"

(#30) Laraxior


Laraxior
titán

8.9 pöttyöt kaptam az elsőre :Y :D :B

"...nem jó, de nem is tragikus..." "Michelinbe az autóra gumit használunk, nem csillagokat"

(#31) No-kia válasza Achill3uS (#1) üzenetére


No-kia
őstag

az ott egy DC matrica? :DD

Nokia 500 | Ford Sierra 2.0i | Dell N5010

(#32) ADAM1337


ADAM1337
veterán

Akkor beszórok ide egy kezdeti eredményt:
qx9650 @ 4777mhz

folyt köv.

[ Szerkesztve ]

gamertag: cars1dA

(#33) serito válasza Laraxior (#30) üzenetére


serito
senior tag

Én meg 12.3-at az egyik 3Dmark06 eredményemre. [link]

(#34) P00By válasza No-kia (#31) üzenetére


P00By
nagyúr

Ez fontos... :U :D
Igen.

Achill3uS: Nagyon jó a kép, pedig már láttam párat! De ez vmiért megfogott... :D

[ Szerkesztve ]

(#35) Achill3uS válasza Laraxior (#29) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

na ezt passzolom, sztem sehol, más fórummotor :)

No-kia: jól látod, de ez nem a mi konfigunk. a foto k|ngp|n honlapjarol származik [link]. azért ezt a képet raktam be kezdésnek mert jól illusztrálják a szigetelés nélküli fagyott potok ezt az egész témakört :D

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#36) Achill3uS válasza ADAM1337 (#32) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

nem rossz :) hütés?

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#37) gombcomp válasza ADAM1337 (#32) üzenetére


gombcomp
senior tag

Jó procid van! :K Ugye vigyázol rá? :U

"Ha őseink is elszaladtak volna, valahányszor nehéz idők jöttek, ma üres lenne ez az ország." - Wass Albert

(#38) ADAM1337 válasza gombcomp (#37) üzenetére


ADAM1337
veterán

:DDD
Vigyázok mint a szemem fényére. :R

achi: víz (várom a hideget ;) )

[ Szerkesztve ]

gamertag: cars1dA

(#39) Laraxior


Laraxior
titán

miért van az ha a procitulajok látják a procijukat 4500+-on menni egyből aggódnak :D
NFree is aszonta teszteljem le újra...hátha degradálódott..pedig csak 1.5öt kapott még ;] :D

"...nem jó, de nem is tragikus..." "Michelinbe az autóra gumit használunk, nem csillagokat"

(#40) Achill3uS válasza ADAM1337 (#38) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

inkább subaru "új" pot-ját tegyétek rá (ha jol tudom ő vette meg Zé-től) + jég és easy 5G+ :D gombcomp is megnyugodhatna, hogy nem lesz baja a procijának minuszban ;]

[ Szerkesztve ]

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#41) subaruwrc válasza Achill3uS (#40) üzenetére


subaruwrc
félisten

énis ezt mondom :D de most hétvége offos sajna :))

(#42) ADAM1337 válasza Achill3uS (#40) üzenetére


ADAM1337
veterán

rajta vagyunk :K
7végére kéne jeget szerezni csak ez az 1 baj. :U

gamertag: cars1dA

(#43) Overlocker


Overlocker
veterán

(#44) Achill3uS válasza ADAM1337 (#42) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

afaik linde van szombaton is már, tudnátok jeget venni :D

mod. csak ne felejtsétek el a 97%-os alkoholt vagy denaturált szeszt-t se ;]

[ Szerkesztve ]

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#45) ADAM1337 válasza Overlocker (#43) üzenetére


ADAM1337
veterán

erről halottam valamit. valamilyen Gábortól személyesen. :)
achi lehet az lesz és vasárnap tesztelés. :U
Még rákérdezek.

[ Szerkesztve ]

gamertag: cars1dA

(#46) Achill3uS válasza Overlocker (#43) üzenetére


Achill3uS
Topikgazda

miaz, handpickelsz lapot? :D

[ Szerkesztve ]

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#47) tomika


tomika
aktív tag

Amúgy kíváncsiságképp, versenyeken használt prociknál vettetek észre degradálódást?

(#48) Zé_Mester


Zé_Mester
őstag

hjááááj gyerekek, úgy érzem most otthonra leltem :DDD :DDD

nemsokára jövök pár friss eredménnyel :C

(#49) Laraxior


Laraxior
titán

feltettem a legjob 8800GTS eredményt... erre levont 0.1 pontot ez a szar... eddig tartott a hwbot :W :(((

"...nem jó, de nem is tragikus..." "Michelinbe az autóra gumit használunk, nem csillagokat"

(#50) subaruwrc válasza Overlocker (#43) üzenetére


subaruwrc
félisten

egyik a enyém :DDD :D

Achi

helyileg hol van? ;] :D

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.