Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#88201) Jahno válasza Bujdy81 (#88199) üzenetére


Jahno
őstag

A. gigás, mert nem megy át a routeren a cucc.

B. Nem tudjuk. Nézd meg a tárolón mennyi helyet fogyaszt, abból valamennyit lehet kalkulálni. De legjobb egy Wireshark... Semennyire nem szabadna lefogni, aztán sosem tudni.

C. Kb. igen.

D. ez a csillagpontos lényege, de rajzoljuk le

E. Routered nem fogja érteni és net felől nem lenne elérhető. Amúgy lenne, mert sok forgalom csak az adott alhálón keresztül megy, nem kóborol ki belőle, nagyban ezért és biztonság miatt csináljuk, odahaza kicsiben ritkán szórakozunk vele. Míg ismerős ki nem találta, hogy odaadja a wifi jelszót a szomszéd autómosós cégnek, mert had netezzenek már a fiatalok...

(#88202) Bujdy81 válasza Jahno (#88201) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Tehát a to do list, ha jól értem:
1) rajzolok
2) megfejtjük
3) jó eséllyel veszünk egy 24 portos gigabites swich-et, beledugok mindent és elvileg javulni kell a helyzetnek.

(#88203) Samott válasza Bujdy81 (#88202) üzenetére


Samott
addikt

En tovabbra se engednem azonos switchre a kamerakat es minden mast.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#88204) npera válasza -NoVa- (#88200) üzenetére


npera
újonc

Még annyit tennék hozzá, hogy a beltérben repülésnél még a propellervédős cuccok sem veszélytelenek.

Nekem van egy sima kefés motoros nagyon gyenge kis 37 grammos whoop cuccom. Az olyan gyenge, hogy a lépcsőházban alig akar felmenni félig merült akksival. De ha egy 3-4"-os propvédős cinewhoop masinában gondolkodnál az már bitang erős és ha valami belekerül a propeller síkjába, akkor darál és vág. És ha közel mész valamihez, amit a szél tud mozgatni, akkor beleszívja. Függöny, haj, asztalról dolgok.

Valami ilyesmi attól véd, hogy nekikoccansz a falnak vagy a könyvespolc lábának. De ha a TV-be küldöd bele, akkor lehet bereccsenti a panelt. Kisgyerek közelében ilyet be nem indítanék például. Vagy macska.

alt="" title=""

A másik az, hogy ezek a ducted fan koncepciós gépek kábé úgy szólnak, mint egy erősebb levélfúvó. El sem hittem milyen hangos, amíg egy talán Drone Hungary videóban teszteltek ilyesmit és nem kevertek zenét alá, hanem kézben tartott kamerával filmezték talán 10 méterről.

Egy racing vagy freestyle dróna az visít gázfröccsre, egyébként eléggé erőszakosan reszelős zúgása van. Ez viszont felnagyítja a légáram zaját a "tölcsérben" és üvölt folyamatosan a motoros visításán túl.

Én most várok egy TinyHawk gépre, az EMAX terméke. KababFPV elég jól kielemzi, nézd végig a videót, Blueboi.

[ Szerkesztve ]

(#88205) Jahno válasza Bujdy81 (#88202) üzenetére


Jahno
őstag

Kb. ja. Főleg ha odáűig tudsz abban a formában kábelezni, mert ugye a switch switchbe azért szokott lenni, mert a középső szobáig 1 kábel megy el, de kellene a hely 3 eszköznek, majd a hátsó szobába is kerülne azazamaz, ahova nem megy kábel...

(#88206) Jahno válasza Samott (#88203) üzenetére


Jahno
őstag

Miért nem? Mitől lenne jobb és akkor mi az ajánlat? Egy net van, helyből és netről is el szeretné érni. Ennyi követelmény hamar korlátoz is. Pont a több ide-oda dugott switchet kellene megszüntetni. Ha kiderül mi hova van dugva és milyen típus :-)

(#88207) Samott válasza Jahno (#88206) üzenetére


Samott
addikt

Minek menjen mindenfele a kamerak osszes adata? Nem egyszerubb izolalni oket egy switchre (akar ujrahasznositva a mar meglevo eszkozoket) es csak a kozponti egyseget kiengedni a belso halora?

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#88208) Jahno válasza Samott (#88207) üzenetére


Jahno
őstag

Layer2-őn azonos alhálón ugyanúgy megy majd mindenfelé, vagy amerre kéri. Ha switchen belül fordítod meg, akkor meg kit zavar, legvackabb eszközök is mindenfélét tudnak, alap 8 portos TPLink 10ezresért kihajtható 10+ gigabitig, akkor meg már majdnem mindegy. Többin meg már csak szőrözni lehet, Jumbot kezel, más nem is nagyon számít így kicsiben, míg broadcast van, addig kici kínai occó kamera megtalálja a NAS-t és az okos TV-t akkor is, ha másik switchben van. Legfeljebb nem tudjuk mekkora létező vagy nem létező forgalom megy át a nem tudjuk milyen topológián és merre, mert lehet most is úgy vannak a kamerák :-)

(#88209) Samott válasza Jahno (#88208) üzenetére


Samott
addikt

Amit en irtam azesetben a kamerak csak a kozponti egysegukkel kommunikalnak, nincs miert kimenniuk. De persze nezzuk meg mi a szitu most. De azt gyanitom ok eszik el a savszelt minden mastol. Plane hogy csak 100-es a net nem gigabit.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#88210) Bujdy81 válasza Samott (#88209) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Tehát akkor a gigabites switch-be lógassam bele a kamera rendszer két db switch-ét egymás alá lógatva és minden mást meg a fentibe? Mert a kamera rendszer önmagában két switch-et használ.

Elvileg délután megyek rajzolni...

(#88211) Samott válasza Bujdy81 (#88210) üzenetére


Samott
addikt

Majd ha rajzoltal kiokoskodjuk, most csak annyit csinalj hogy huzd le a kamerakat minden masrol egy rovid tesztre. Amikor nincsenek a halon probaljatok ujra a masolast. Ha akkor is lassu akkor nem a kamerakkal van gond.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#88212) Jahno válasza Samott (#88209) üzenetére


Jahno
őstag

DVR felé nem lehet annyira mérvadó a forgalom, de persze meg kell mérni. Kameránként lesz fél megabit? Az összesen kerekítve már 5? De ha több, akkor is nagyságrendekkel nem stimmel. Végén még valami saját magába dugott cucc is lesz :-)

"nincs miert kimenniuk" Eszközt sosem a miért érdekli, hanem simán csak csinálja. Routerig eleve elmegy, mert az az átjáró és felhő van meg a jó ég tudja mi ahova feljelentkezik. És akkor még az IPt is kaphatja onnan. Ez majd a következő réteg lesz, akár egy A4re is lefirkálhatja és abból már talán kiderül egy bármi. Hiba a kamerák telepítése óta létezik, viszont megjelent pár aktív eszköz és layer1 is változott.

Nincs rendes szerkesztőm, szóval a HUB az switch, de külön dobozra tettem a kamerákat és a DVR-t, ami a routerrel mindenképp beszélget (kép tetején antennás) és jó eséllyel a TV-t és az Xboxot is molesztálja (ott a kontroller, tetszés szerint lehet az PS, mobiltelefon, bármilyen kliens). Közben beszél a laptopra telepített klienssel, ha fut, meg jó eséllyel a net felé is a fölhővel, ha esik ha nem:

Én alapban a gigabites nyígásért sem mindig vagyok oda, de persze mi mást vennék, nem drága, jobban bírja. Itt most vissza kell olvasnom, de valami 903 megabit veszik el. Az nem kevés, ennyit kamera nem terhelhet és ha a 6 kamera+ DVR ugyanabba a swichbe van dugva és lenyel 30 megabitet, más broadcast nincs, vagy inkább minimális akkor az nem látszódhat meg az Xbox melletti munkaálomáson, ami a NASról másol. Jajj, az lemaradt, jobb oldali kupacba bárhova dughatjuk vagy a routerbe is. Itt most sávszél szempontjából a bal oldali V betűsre kanyarított UTP, ami a kamerásDVRes switchet köti össze, azon lehet forgalom, aminek még így is 10 mega alatt kell lennie, szóval ismét kerekítési hiba.

(#88213) blueboi69 válasza Bujdy81 (#88202) üzenetére


blueboi69
csendes tag

A 3ast javasoltam rögtön :)

(#88214) Jahno válasza Bujdy81 (#88210) üzenetére


Jahno
őstag

Vagy csak fele switchet/házat lehúzod, ha olyan. Ha kamerák egyikben vannak más nincs benne, akkor húzd ki a bejövő UTP-t vagy a tápját. De majd este megszakértjük, túl sokat lehet sötétben tapogatózni és úgyis valami olyan lesz, amire nem számítottunk. Nem is tudom milyen almás mentéssel szívtunk wifin, és hasonlókkal.

(#88215) Bujdy81 válasza Jahno (#88212) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Várj! A PlayStation itthon van, nem anyunál! :)

És nem 903 megabit vész el, mert szerintem csak 100-as ott most minden!

Tehát akkor legyen egy-két switch a kamera rendszernek, ami be van dugva a nagy switch-be és minden más is mehet a nagy switchbe, jól értem?

Annyi könnyebbség van, hogy anyu gépét leszámítva minden kábeles cucc egy szobában van felhalmozva, tehát ha kábelezni kell, az nem para! :)

(#88216) Jahno válasza blueboi69 (#88213) üzenetére


Jahno
őstag

Ha úgy van kábelezve és egymás hátán vannak a cuccok, akkor nem is kérdés.

Bár most júzernél én is tákoltam. Ketten vannak bazi nagy házban, 8 port csak elég lesz. Aztán jött még 2 TV, ezazamaz, ahogy lenni szokott. Emeletre felment egy drót APba, majd a földszintre abból húztam le vissza egy mazzagot, mert lent elfogyott a luk. Van ilyen, kibírja. Utána meg a földszintről az AP melletti dobozon át ki az emeletre és tetőre vissza :W Nem olyan nagy dráma, ha előbb kitalálja akkor APból mehet fel fél emeletet, de így elfalazták az aknát, rátettek egy bútort és beleépítették a TV-t, szóval lehet bontani csak egyszűbb volt mögötte oda-vissza megjárni UTPvel, mint kiszedni a 80as TV-t, hóbelebancot, majd utána a konzolját milliméter pontosan visszarakni.

(#88217) Bujdy81


Bujdy81
csendes tag

RJ45-ös dugóból mindegy milyet veszek, ha gigabites kábelt szeretnék csinálni a CAT6-os kábeldobból? Párat már csináltam, de ahhoz még kaptam az itthon kamera rendszerhez a csatlakozókat. Fogó és teszter van! :)

(#88218) Samott válasza Bujdy81 (#88217) üzenetére


Samott
addikt

Cat6-os dugo nem masmilyen egy kicsit? Marmint a szerelese... valahogy egymas felett alatt is vannak kabelek.

Cat6 vs Cat5e

[ Szerkesztve ]

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#88219) Jahno válasza Bujdy81 (#88217) üzenetére


Jahno
őstag

Nem mindegy, mert ami első sarkon a piacon van az szar. Meg max szakadásvizsgálód van és nem teszter (:- Fogódismijen (c) :U

Odahaza én azt szoktam mondani, hogy ne gyártsunk kábelt, mert annak nem lesz jó vége. Dugózást akár Panduittal akár valami betűzőssel, vagy gyorskötéses Legranddal nem rontod el, azt teszed a falikábel végére és akkor mehet bele a gyárilag törésgátlóba öntött patchkábel. Örök élet. Dugózni a jobbak nem szeretnek, másnak meg jobb, ha inkább tilos :-D

(#88220) Jahno válasza Bujdy81 (#88215) üzenetére


Jahno
őstag

PS tetszés szerint helyettesíthető egy bármivel, ami adott protokollra majdnem válaszol.

903 megabit az 90 akart lenni.

(#88221) Bujdy81 válasza Jahno (#88219) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

De akkor hogyan kábelezzem be azokat a részeket, ahol már a kábel is nehezen fér el a csatornában, nemhogy a végén dugó? :D

(#88222) Samott válasza Bujdy81 (#88221) üzenetére


Samott
addikt

Ha a jelenlegi kabelezessel mind a 8 szal szepen megy akkor jo esellyel a gigabit is menni fog vele.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#88223) Jahno válasza Bujdy81 (#88221) üzenetére


Jahno
őstag

Ezért írtam, hogy aljzatot teszel rá, mert azt kb. nem lehet elrontani. Sokkal nagyobb a hibatűrése, kezdőként is könnyebb szerelni, néha szerszám sem kell hozzá. Lehet meglátom a fogót és kiszaladok a világból, mert alapban nehéz vele rendesen dolgozni. Panduitot megmutattam asszonynak, aztán 20 darabot seperc úgy felvert a kábel végére hibátlanul, mint mi szoktuk a ki tudja hány vizsgánkkal :up:

Meg persze jön a mambójambó, hogy ha csatorna akkor az falikábel, arra megint más dugó kell, nem csak egy valamilyen amit a közértben adnak a polcról... Mazzg utolsó fél métere sem teljesen arra van kitalálva, hogy teherhordóként lógjon saját magán. Na jó, 2014 február elején pld. én is csináltam egy marokkal, de muszjából, gyorsan és ideiglenesre :-P

(#88224) Jahno válasza Samott (#88222) üzenetére


Jahno
őstag

Lassan kiderül, hogy mindengol akad valami gány. Kicsit gagyi kábel, nem megfelelő dugó, az is házilag szerelve, switch meg erőlködik és gigásra cserélve csak rosszabb lesz. Puskin is azt mondta: minden az Anyegin múlik.

(#88225) vkp válasza Jahno (#88223) üzenetére


vkp
aktív tag

Most én leszek a feketeseggű, de akkor is. Kamerához mi a bánatnak Cat6? A legtöbb kamera 100Mbit, ami gigás, annak is elég a Cat5e, amit tényleg a sarki tescos szerszámmal az idomított majom is meg tud szerelni.
Halál felesleges szopni a Cat6-al.

(#88226) blueboi69


blueboi69
csendes tag

Bujdy ha kell, tudok adni krimpelő fogót és hozzá gyorstalpalót. Rj45 csatim csak pár darab maradt, de ha elég 2-4, akkor odaadom.

(#88227) Jahno válasza vkp (#88225) üzenetére


Jahno
őstag

No, vérszagra beestél? Én nem emlegettem a CAT6ot, szoktam is mondani, hogy egy márkás és normális kábel többet szokott érni, de a gigabitek is írtam fentebb, hogy nem esek hasra tőle, de manapság olyan olcsó, hogy nincs más. Igaz itt a CAT6 ellen sem tiltakoztam, úgy vettem, a kábel adott. Feltéve, ha estére kiderül mennyire nincs benne réz és sem márka, sem típus, aztán lehet kirángatni :-D Akad júzerem aki már CAT7ezne, meg CAT8 és CAT120, ami csak létezik, nagy legyen és kemény. Azt is elhajtom a fenébe :-D

(#88228) blueboi69 válasza npera (#88204) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Köszi köszi, de nem tisztul a kép :(
Ezt a TinyHawk-ot, már ajánlották másik weboldalon is, csak olyan ronda. Nekem az épített gépek tetszenek :)

Amúgy oké, értem, hogy gopro-t nem szállítok akkor vele, legalább ezzel előrébb vagyok, de valami más kamera csak lehetne rajta...
Az a baj, hogy még mindig túl kevés infom van, alapok hiányoznak.

A legnagyobb bajom, hogy a videokon a képminőség amit lát a user, az borzalmasan trágya. És attól tartok kénytelen leszek ezzel megbarátkozni.

Viszont itthoni bolt kéne, mert beszéltem apámmal és megvenné cégnévre majd, szóval külföldi boltok nem játszanak.
GepRc-nek van itthoni boltja, de ott lófasz választék van :U

(#88229) Jahno válasza blueboi69 (#88226) üzenetére


Jahno
őstag

Na, most megérkezett VKP, minnyá beárul, hogy bort prédikálok és vizet iszom, mert tettem nem kábelre való dugót és MSnél is évekig elzörgött az olcsóbb falikábel végén a dugó, de még akkor is ha a paraszt azon tolatott a székkel ide-oda :U Mondjuk fogója az van hozzá jóféle és poénfaktor, hogy egy gyengébb minőségő panel/dugó kombináció kapcsán futottunk össze az egyik bonyolult melómnál, mikor csak úgy állásában elromlott és jött kimenteni a szopásból.

(#88230) blueboi69 válasza npera (#88186) üzenetére


blueboi69
csendes tag

"És ebben a másfél percben benne lesz az is, amíg mindent kiveszel a táskából és összedugod a dolgokat, aztán gázt adsz. A gázadás után már csak másodpercek vannak hátra "

Ez annyira tetszett, hogy asszonynak el is mondtam az autóban. Meg nova macskás mondatát, de nem tudtam visszaadni rendesen, meg akkoris könnyesre röhögtem magam, szóval ő csak fapofával, mondta, hogy aha... :))

"Látom megfelelő szintre raktad a lécet. Mr. Steele..."
Értem én a csiziót na :D

(#88231) blueboi69 válasza Jahno (#88229) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Volt valami amivel szoptál? Nahát micsoda újdonság :C

(#88232) npera válasza blueboi69 (#88228) üzenetére


npera
újonc

A Tinyhawk repülni tanulni jó a szimulátor mellé kiegészítésnek. Nehezen törik és egy síkban van minden fontos része (lefelé tol, nem felfelé húz), így az egyensúlya is jó. Mindent be lehet állítani rajta, mint a nagy quadokon, így meg tudsz tanulni repülni rajta elég jól.

Az analóg FPV feed az elég ronda, és ráadásul direkt van eltolva a kontrasz alacsony szintre, hogy lásd az árnyékban is a dolgokat. Lásd ágak és akadályok. Valamint benne van a sokféle zaj is.

Ha gyönyörű FPV feed kell, akkor van a DJI Goggle, az nem olcsó, de legalább elég drága. Van jó kis latency, de az csak erősebb versenyzés esetén probléma, bohóckodni és cinewhoophoz jó móka. Az ára durva.

Itt egy kombó, Air Unit, távirányító és a szemüveg. 12k alatt van.

Vannak FPV-s irányultságú boltok otthon, most kapásból nem tudok egyet sem mondani, de meló után megpróbálok keresni neked.

(#88233) blueboi69 válasza npera (#88232) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Nade a kettő között nincs átmenet?
Összeségében, mindenestül most olyan 100-150k érték az amit reálisnak látok.

Kicsit elveszek az alkatrészek között, mert kinézek egy szemüget, aztán odaírják, hogy kompetibilis mittudomén milyen adóvevőkkel. Mostakkor még azt is meg kell hozzá venni meg az antennát is? Ezeket nem találtam sehol, hogy mi az ami kell minimálisan és mi az ami már opciós.

Vagy létezik olyan, amire nem kell gopro vagy ahhoz hasonló kamerát felrakni hanem alapból jó/jobb a kamerája?

(#88234) Bujdy81 válasza blueboi69 (#88226) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Köszi, fogó van, szakadásvizsgáló van, meg már raktam össze pár kábelt, némelyik működik is. ;)

Cat5e kábelem van talán párszáz méter.

(#88235) npera válasza blueboi69 (#88233) üzenetére


npera
újonc

Nincs!!!!! :C

A következő fokozatokat látom, ha képminőségre megyek rá az FPV-feedben és nem nézek más attribútumot:

- legegyszerűbb whoopok valami egybe (AIO, all-in-one) kamerával, rajta a VTX (video transmitter, ami 5,8 GHz-en küldi a jelet a földre)
- dedikált analóg FPV-kamerás minőségi VTX-es quad akármekkora méretben. Ezen belül a régi CCD-s kamerák "szebb" képet adnak, vagyis természetesebb. A modern CMOS kamerák "ronda" képet adnak, de ha akadályt akarsz kikerülni, vannak fák és bokrok és árnyékok, akkor szemüvegben nézve és repülve ez jobb igazából.

- Fatshark SharkByte digitális FPV, minimális latency, talán 720p felbontás a live feedben, de van kockásodás és artifaktok néha, valamint a dimamikus range tág, a kontraszt meg alacsony, hogy kikerüld a ghost branchet vagy egyéb akadályt

- DJI Goggle, 50 MBit/s stream 144 Hz-en és talán 810p felbontáson a v1.2 goggle esetén, ami most jön majd ki a piacra

A szemüvegek és többfélék. Vannak box goggle cuccok, amiben egy nagy lencse van. Aztán bele van építve a vevő, ami veszi az 5,8 GHz-es feedet. Jobb esetben diversity vevő (akár antenna, akár vevő diversity), rosszabb esetben egy antenna van és kész.

Van aztán olyan szemüveg, ami két lencsés, aztán bele van építve egy többnyire csapnivaló vevő. Antennát te veszel hozzá.

Aztán van olyan szemüveg, amiben bele van építve egy elég jó vevő, de nem bővíthető modullal.

Van olyan szemüveg, amibe bele van építve egy nagyon jó vevő és bővíthető modullal.

És van olyan szemüveg, amiben semmiféle modul nincsen és neked kell venni valamilyen modult. Ami szuperolcsó modul esetén 30 dodó. Egy közepes 90 dodó. Egy csúcs pedig 150 dodó. Csak a szemüveg rádió modulja. A szemüveg pedig 500 dodó. És akkor még akksit sem kapsz hozzá. Meg antennát sem. Modullal és antennákkal, meg akksival bőven 700 dodó körül jársz.

Ha mindenestül 150k-t akarsz adni rá HUF, akkor szerintem vegyél egy olyan távot, amit meg tudsz fogni. Ezekből is van millió féle, külön tudomány. Aztán szimulátorozz sokat. Aztán ha tényleg úgy érzed, hogy a szimulátor legnehezebb fokozatánál is jóval komplexebb valós irányítást megkockáztatod, akkor egy EMAX TinyHawk gép (nem a Freestyle, hanem a "keretes") egy jó választás. Legalább 5 akksival.

Szemüvegből van az Eachine EV800D vagy mi a neve. Ez a legolcsóbb, ami nem fos. Magyar ára talán 40k HUF, de nem biztos.

Távból egy FrSky Taranis X Q7 olcsó, de egy Radiomaster T16S 1000x jobb és minőségibb.
Vagy Nova tudja melyik FlSky jó kezdeni.

Lehet jobban jársz, ha ezeket használtan veszed össze magyar FPV fórumokról.

Csinálj egy Excel táblát, a 150k HUF seperc alatt el fog menni. Még akksik és töltők nincsenek is, meg szerszámok és alkatrészek.

(#88236) npera válasza blueboi69 (#88233) üzenetére


npera
újonc

Az utolsó kérdés kimaradt. Lehet venni pici akciókamerákat, amiket kisebb gépek is el tudnak vinni. De ezt csak akkor ajánlom, ha már biztonsággal repülsz és csapod oda a gépet rendszeresen. A GoPro nagy és nehéz. Viszont azt lehet stabilizálni.

Van egy másik márka, ami mostanában elég sok FPV-s kamerát ad, Insta360. Nem olcsó, de jó. Nézd meg árakat és eldöntöd, hogy fel mered-e rakni a gépre.

(#88237) vkp válasza Jahno (#88229) üzenetére


vkp
aktív tag

napifacebook....

[ Szerkesztve ]

(#88238) zetor2000 válasza Bujdy81 (#88199) üzenetére


zetor2000
senior tag

Kezdjük ezzel, mert ez még nem volt:
A) Mi határozza meg a sebességet? Ha pl. a szolgáltatói router nem tud gigabitet, de alá dugok egy gigabites switch-et és azokat Cat6 kábellel hajtom, akkor a NAS és a laptop között mennyi lesz a sebesség?

A saját hálózatod sebességét a benti eszközök deklarálják. Elvileg lehetnek eltérő sebességű szegmensek, mert lehet, hogy szerencséd van, és 1-2 gép uigyanazon a (gigabites?) switchen van, ezek egymással gyorsabban beszélgetnek, de másokkal a 100as összeköttetés miatt már nem.
A kifelé menő sebességedet a router határozza meg, és a szolgáltatód is benne lehet ebben. Illetve, benne van. Olyan routert szoktak adni, ami elég arra, amit kötött az ügyfél. Manapság általában az szokott lenni (1-2 éve), hogy teljes gigabit cuccot ad, de újabban a router tud 2.5 gbitet is a szolgáltató felé eső porton, és a nagyobb szolgáltatók adnak is ilyet. Ha ez új szerződés, akkor újonnan jön emberrel, ha meglévő, akkor a régit elviszik, és jön új termék.

B) A kamera rendszer eléggé nagy forgalmat tud generálni, 6 db 5 megapixeles IP kamera alapból le tudja fogni a 100 MBit jelentős részét, nem? Tehát emiatt lehet, hogy mindenképpen KELL a gigabites switch?
A kamerák elég sokféleképpen tudnak működni - ez konfiguráció kérdése. Van, ami csak egymás utáni fényképeket csinál, mondjuk 5 másodpercenként, másik tolja az 5 megapixeles képet, a harmadik meg tud egy kisebb sávszélességű jelfolyamot előnézethez, azt ha kiválasztod valami alkalmazásban, akkor ott átkapocsol a max felbontásra. Ráadásul állítharó, hogy 24/25/30 fps-t adjon - ez extra forgalom. Ha hangot is ad, akkor az is extra. Ez a szagembereken múlik - vagy aki képes konfigurálni ilyet. Nem nagy etwas, csak neki kell esni, meg gyakorlatozni. :)

C) Jól tudom, hogy a switch egy "buta" eszköz, esetünkben az agymunkát a szolgáltatói router végzi, tehát ha switchet cserélek csak, akkor nem kellene a beállításoknak elmászni, minden működik tovább, ahogy eddig?
Ez switch függő. Alap "teszkós" 3ezerért az lesz. Buta.
De egy menedzselhető VPN képes már nem annyira. Pár elég sok extrát tud, némelyik képes routolni, szóval nem feltétlen tök buta termék. Szoftverfüggő... Nyilván minél többre képes, annál drágább.

D) Fentiek alapján lehet értelme egy gigabites, sok portos switch-et betenni és attól javulást várni? (azért kérdezem, mert itthon is van pár eszköz, MyBook Live, sok-sok laptop, PlayStation, WD TV live, 6 db 5 megapixeles kamera, központi egység és mégsem döcög a háló. Ellenben itthon gigabites a switch, ez tény.
Ez helyszínfüggő... de lenne értelme, igen. És megjelölni a kábeleket, melyik mibe megy, honnan jön... valami egyértelmű azonosítót, mind a két felére. Mondjuk adott oldalra - pl. switch 6os portjába menő kábelre - ráírni honnan jön. Vagy mindent, abból se lehet baj. Ha egy g*ci nagy switch van, az a legjobb, mert egy helyen átlátható. Ezen felül nem kavarodik el az ember, hogy mi honnan jön, másik switch minek... Ja, van értelme.

E) Van-e értelme valami logikai kiszervezésnek a kamera rendszert és a központi egységet egy csoportba/IP címtartományba, stb. kitenni?
Van értelme, és néha csinálják is. Nagy cégeknél VLANokban gondolkodnak. Van VLAN telefonnak, másik VLAN videotelefonnak, megint másik szerverek közti forgalmának, ésatöbbi. Ezzel elkerülhető, hogy mindenki összehányja a hálót. Nálad ez nem feltétlen kell... Ha IP alapján szeparálod a hálót, az is jó lehet. Miondjuk kap 100 címet a videomátrix, a maradékot meg a többiek... ez mojolós, és nem ilyen egyszerű, de megoldható - alap user szinten is.
A hálózat azonos, azonos a drót, a dugó, a kábel, a cucc... csak a switchen a port kap egy "színt" (mondjuk vlan ID-t), és az akkor általában a hozzárendelt színnel (vlan IDvel rendelkező) eszközzel beszélget. Lehetnek "sokszínű" eszközök, mert a szerver beszélget userrel és beszélget másik szerverrel.
______________________________________

A linkelt switch jónak tűnik... de amíg nincs megfejtés, ne vegyél semmit.

Amit még olvastam, hogy csinálnál kábelt... ne csinálj. Ha már van behúzva vezeték, inkább tegyél rá valami aljzat félét, és az maradjon ott, vagy ha van energiád, akkor Mérd át.. nézd meg a csatlakopzókat, nincs e kijőve, megtörve. Ha van baja, csak akkor cseréld...

Én azt hittem, van a "nappali", mondjuk van benne 2 kamera, meg némi IT dolog. Ezek mennek egy switchbe, a switch megy a szolgáltatói routerba. Ezek közt elégséges készre szerelt patch kábellel szenvedni. Ilyen szobából mondjuk 2-3. Esetleg van apud szobája, ahol van 2-3-x gép, meg 1+ switch, innen megy N vezeték valamerre. Ezek is elegendőek lehetnek készen vehető kábelekkel szerelve. A lényeg, hogy ne az end-user buherálja a kábelt, mert abból nem sok jó születik. Nyilván, ha az olyan szakmabeli, mint Jahno (vagy én) aki már pár kábelen túl van, akkor jó is lehet, de én is inkább készen vehető kábellel keccsölök. Ez (jelentősen) drágít, persze, mert egy rendes kábel áráért veszel dobnyi kábelt, fogóval, dugókkal, néha még valami alapműszerrel is.
Értsd: RDM (Reichle & DeMassari svájci kínai márka) kábel, ami 1-2-3-5...10 méter, az egy vagyon. asszem valami 3-4E Ft/db. Egy AMP (vagy mi most a neve) szintén ennyi. Egy dob kábel meg 10 ropi. Egy alap kínai fogó 1500-2000... mégis azt mondom, hogy csináljon kábelt, akinek Józsi az anyja.

Ha már szerelhetnéked van, akkor inkább aljzat a végére, és onnan patch a termékhez. De egy szép / jó és használható aljzat is érezhető költség. Ezek olyan dolgok, amiket egyszer veszel meg, és utána ~10-15 évig működnek, szóval érdemes rá kicsit többet költeni.
Előző melóhelyen ~20 éves volt a hálózat, sajna a végpont néha kevés volt, de a kivitelező előtt le a kalappal, mert maga a háló tökéletesen működött.
A saját gyártású kábelekkel se szokott gond lenni, csak... és itt egy hosszú felsorolás jönne... de nem jön, mert elfáradnak az ujjaim :D

Cat6 ott jöhet képbe, hogy hálózatot egy generációval későbbre fejlesztünk... mert akkor sokáig nem kell hozzányúlni. :) De tényleg.
Ja, Cat6 kábelnél, ami "fali", ott tömör a vezető, és picit vastagabb, mint a Cat5/5e vezetők, emiatt a dugó nem feltétlen olyan, mint az 5/5e esetén. A működése azonos, kések mennek át a szigetelésen, bele a vezetékhez, a dugó végén műanyag rögzítő pöcök fogja a kábel nyakat rögzíteni. De a vezetők bevezetése, és a kések alá menő csatornák kicsit vastagabbak, és az 5/5e vezetők össze tudnak keveredni... mókás, ha nem figyelsz. A színsorrend is ugyanaz, a neten kismillió leírást / képet lehet találni erről. TIA 568 A vagy TIA 568 B néven hivatkoznak rá.
Én B-t szoktam kötni, mert aki Á-t köt, az kössön B-t is... :D Így csak B-t...

Hibakereséshez...
A kamera rendszert ki kéne szigetelni, és megnézni, hogy úgy mit mutat anyud gépén a másolás. Ha van változás, akkor a kamera cucc az oka.
Apud rendszere ha jól értem, nem mérvadó. Ha lehet, akkor az ott lévő switcheket - amennyiben van pénz lóvéra - lehetne optimalizálni, mert egy 5...8...16 portos valami nem tétel. Ráadásul nem foglal annyi konnektort. Ez néha szempont. Vannak passzív switchek még ennyi porttal bőven, nem lesz feltétlen hangos a cucc.

[ Szerkesztve ]

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#88239) zetor2000 válasza vkp (#88237) üzenetére


zetor2000
senior tag

Lyály... :)
Mi az a "képe"? Screen, mint árnyék (Shield)...?
ha már bekötés, akkor:

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#88240) Jahno válasza vkp (#88237) üzenetére


Jahno
őstag

Csozsi után szabadon:

(#88241) Jahno válasza zetor2000 (#88238) üzenetére


Jahno
őstag

" hálózatot egy generációval későbbre fejlesztünk... "

Jahh, csak valamikor 20+ éve is ment már a duma, hogy fibertodesk meg hasonlók. Akkor sem teljesen értettem mit akarnak rajta, de az akkori CAT5ök köszönik jól vannak és inkább egy jobb CAT5 szélessávú mazzag, mint bármi más. Azon most a 10 giga is elrohangál, ha olyan az interfész.

(#88242) eattila válasza Jahno (#88240) üzenetére


eattila
csendes tag

Egy ilyen minta must have :D

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#88243) cyberde válasza Jahno (#88240) üzenetére


cyberde
csendes tag

Bármelyikkel rövidre zárnék bármilyen hálózatot! :D

(#88244) Bujdy81


Bujdy81
csendes tag

Köszönöm a sok segítséget, ötletelést, okosságokat! :R

Voltam anyunál, felrajzoltam a hálózatot. Nem szar első blikkre, pl. a hat kamera és a rögzítő egy switch-en van, és az egy az egyben van bedugva egy másikba.

Ami probléma, hogy a NAS bazi lassan másol a konyhai laptopra. Gondoltam egyet és másoltam egyet a NAS-sal azonos switch-en lévő szerverről is egyet a konyhai laptopra. NAS-ról 6-8 MBit/s a sebesség, szerverről 95-97 MBit/s.

Szóval asszem, megérkeztünk.

Már csak az a kérdés, hogy hogyan a fenében fogom learchiválni a NAS-ról azt a pár száz gigát, ha olyan 0,6-0,9 MByte/sec-et tud... :(

(#88245) zetor2000 válasza cyberde (#88243) üzenetére


zetor2000
senior tag

Én lehet, hogy a keresztkötést is megpróbálnám... :D

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#88246) Samott válasza Bujdy81 (#88244) üzenetére


Samott
addikt

Milyen NAS az? Nem akarlak remisztgetni, de a lemezek allapotat meg lehet nezni benne valahogy?

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#88247) npera válasza zetor2000 (#88238) üzenetére


npera
újonc

Úristen, kezd szakmai lenni egy IT-s topik. Csináljátok még, mert a végén még ragad rám is valami. Régen volt már ilyen errefelé.

(#88248) zetor2000 válasza Bujdy81 (#88244) üzenetére


zetor2000
senior tag

Tehát a NAS a lassú?
Azt próbáltad, hogy a "konyhai laptop" azonos switchen legyen a NASsal? Mert lehet, ott van közben valami huncutság...

Le lehet cserélni a NAS-t is, ha arról van szó... csak az nem olcsó, egy tök új valami, meg akkor már 1-2-4 lemez is kell, ami jajj... ha csak a tízezres 1 terást nézzük, akkor is 20-40E Ft...
Ha az segít, a QNAP / Synology termékek szoktak annyira egyszerűek lenni (és persze megbízhatóak/kiforrottak...stb.), hogy dobozból kivéve minimális konfigot igényelve kábé azonnal mennek. De ezek se csodatevőek...
A szerverre nem lehet felmásolni a tartalmat?

Lehet tudni a NAS típusát, csak kiváncsiságképp?

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#88249) zetor2000 válasza npera (#88247) üzenetére


zetor2000
senior tag

Én csak messziről ugatom a témát, bár jópár100 végpontot megszereltem, mégsem nevezném magam olyannak, aki minden szegletét érti. Voltam sokfelé, láttam sokfélét, kellett csinálnom rengeteg millió sz*rt. Innen azért ragadt rám valami.
Jelenleg rettenetesen költséges anyagokkal kell dolgozzak, de ezek olyanok, hogy 25év rendszergari van rá, ha mindent egy beszállítótól veszünk. RDM.. elég erős név ezen a téren, nálunk azt mondták (mély levegőt véve), csináld (mély sóhaj -meglátták, mibe kerül)...
A kamerás rész meg részben kollegámnál amit csináltunk, onnan, részben a saját kamerám révén jött. Ez meg Dahua, a második legnagyobb kamera gyártó. Az első a Hikvision. Ez a kettő nem jó szemmel nézett gyártó, mert mindenféle kínai kisebbségeket ezekkel is megfigyelnek. Természetesen nem azzal, ami nálam van, hanem ennek a 2 gyártónak a termékeivel.
A többi meg ilyen megélt/átélt stb. személyes tapasztalás... most Cisco valamikkel vagyok körbevéve, ha kell velük mókolni, fel kell üssem a "Bibliát", és meg kell nézzem, mi a parancs. Pár apróság megy fejből, de nem minden. Innen tudom, hogy mire is képes egy ilyen cucc.

Szóval nem vagyok expert csak 1-2 területen, ott is csak adott vackokkal. De a terület átlátása már kábé megvan egy ideje, de nem ástam bele magam mindenbe mélyen, mert nem kellett. Drótot húztam eleget, szereltem rá AMP-t, Legrandot, RDM-et, meg mindenféle noname vackot. Csináltam, amit ellenjavaltam, hogy drót, és krimpelek rá dugót, de már nem szeretnék. Jó-jó, de elmúlik a varázsa.

Ez meg valahol PROhardver ... :D

[ Szerkesztve ]

Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

(#88250) blueboi69 válasza Bujdy81 (#88244) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Na akkor az a NAS a szar, azt hittem azt sikerült az elején kizárni, hogy nem csak az a lassú, de akkor mégsem.
Lemezek is szarakodhatnak.

Raid tömbben vannak benne a diszkek?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.