Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#21020) npera válasza zetor2000 (#21006) üzenetére


npera
újonc

Nem egyszerűbb, sőt.

Az ICE-platformok már hosszú évtizedek óta velünk vannak, elképesztő tapasztalat van mögötte. A BEV pedig most indul. Nem csak egy akksi és motor az egész, nagyon sok biztonsági megoldás van benne. Az igaz, hogy a mozgó alkatrészek száma alacsony, de cserébe ott van a HV-rendszer ami nem olyan egyszerű a biztonsági követelmények miatt.

A hűtőrendszer jóval érzékenyebb rendszereket kell kiszolgáljon, az akksipakk is nagyon macerás. Kell a cellák feszültségét és hőmérsékletét felügyelni, a diagnosztika 8000+ cella esetén nem vicces. Maguk a cellák rettentő érzékenyek, kábé az emberi test hőmérsékletét közelítik a határok. 37 fok körül elkezd hőemelkedése lenni, aztán 42 fok felett már komoly a baj.
Közben maga az akksipakk a kocsi padlójában van, ahol mindenféle mechanikus behatás éri normál üzem közben is. De baleset esetén nem sérülhet mechanikusan úgy, hogy a cellák kiszakadjanak, mivel akkor jön a thermal runaway. De azért valamennyire gyűrődnie kell, mivel a kocsi úgy nyeli el az energiát, hogy ne az utasoknak szakadjon le az összes belső szerve azonnal.

Szóval van egy pár követelmény.

Az elektromos hálózat elektrom-mágneses robosztussága és sugárzása sem tréfa. A kontaktorokat ki kell tudd nyitni bármikor, amikor vész esetén szükség van rá. Ha máshogy nem megy, akkor kirobbantod őket. De kell diagnosztizálni őket. Minden indulás előtt izolációs teszt kell, az elektromos gép terhelési állapotától függően különféle módokon kell kezelni a lehetséges hibákat. Borzasztó energiákat kell tudj lekezelni biztonságos módon nagyon rövid idő alatt. Szóval egyszerűnek tűnhet, de nem az.

Az AD-képességek rendszer szinten komplikáltak, az elektromos hajtásra vetítve majdnem indifferens. Maga az elektromos hajtás egy aktuátor, a menetdinamikai rendszerek nyomatékot és fordulatszámot kérnek be valamilyen időfüggvény mentén. Kábé ennyi.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.