Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Crus
    addikt

Én pont azért kezdtem filozofálni a monopol helyzeten, mert olyan példa még nem volt, hogy valamit csak és kizárólag a saját store-ból vehet meg az ember. Ha a nintendo beszántaná a fizikai adattárolókat, akkor (én úgy gondolom) köteleznék arra, hogy akkor márpedig minden játékot terjesszen egyéb más platformon is, csemegézés nélkül.

A vásárlási szokásokon azért nem érdemes filozofálni, mert ha az emberek tudatosan vásárolnának, nem jutottunk volna el oda, ahol most vagyunk. Én tudom, hogy 2k játékot csak megjelenés után sok évvel érdemes venni, hogy ne húzzák le rólam az utolsó utáni rókabőrt. Te is tudod ezek szerint, hogy ki kell és ki lehet várni, de az ipar azt jelzi vissza, hogy a piac egy nagy szegmense day 1 vásárol, veszi sorba a dlc-ket, és hangosan sír, hogy már megint miért lett egy kalap fos az új AAA játék. A tömegből tudunk kiindulni, nem saját magunkból (sajnos).

"Ezt már csak azért se sikerül belátnom, mert ismerősök körében is megesik..."

Itt több dologra is ki szeretnék térni. Már alapból az probléma, hogy a világ már nem úgy működik, hogy én eladok valamit, abból kerestem 20% pénzt, lett 20% profitom, mindenki boldog. Több mint valószínű, hogy xy nagy céget pont hidegen hagyja, hogy hány millió pénz folyt be az eladásokból. Az igazi pénz a befektetőkből van, akik pumpálják felfele a virtuális kreditet. Minden cselekedet az ő kielégítésükre szolgál. Azért védig annyira a day 1 eladásokat, mert ezek a számok érdeklik a befektetőket. Örüljenek, hogy jó helyre került a pénzük, jöjjenek be még nagyobb tőkével.

Persze, van egy elméleti ütemterv, amit tartanak, ha jók az első napos (hetes/hónapos) eladási számok. És ebbe rondít bele az, aki továbbértékesíti a megvásárolt játékot. Örülök, hogy szóba került a pc warez, mert konzolon már reálisabb/jogosabb a szemöldökfelhúzás a kiadó részéről. PC-n ott tévednek a cégek, hogy ők minden egyes letöltött torrentet egy fix vásárlónak tekintenek. Ez hülyeség, hisz attól mert ingyen megszerezte, pénzért már lehet nem kéne neki. Konzolon viszont? Mindenki aki másodkézből megvette a játékot, hajlandóságot mutatott arra, hogy pénzt adjon a termékért. Simán lehet, ha kiütöd az első viszonteladót, helyette két másik vásárló lép a helyébe. Azzal sincs előrébb a cég, hogy aki másodkézből megveszi a lemezt, az majd vesz DLC-t. Ez nem pozitívum, hisz alapból úgy kalkulálnak, hogy aki vett alapjátékot, az vesz DLC-t. Pörög az ütemterv, nézik, hogy érdemes-e még egy etapot lenyomni, vagy jöhet a beszántás, és a szuperakciós fullos verzió, amivel végleg kimaxolják az eladásszámot, és szépítsék az éves statisztikát, hogy újabb befektetőket szerezzenek/megtartásk a régieket.

"A hardvert a szoftver adja el. 0 db. vasat lehet eladni, ha nincs sw rá."

Ezzel egyetértek. Itt csak az a nem mindegy, hogy ki mit szeretne eladni. A hp a háztartásoknak patront szeretne eladni, ezért gyárt olcsó nyomtatót. A xiaomi/huawei valószínűleg hardvert akar eladni (esetleg kémszoftvert, ami a telefonnal érkezhet :D ). Gaben azért szívta meg, mert ő fixen hardvert szeretne árulni, a szoftveres piacot egész jól leuralja. Hogy most például a sonynak mi volt a célja az elmúlt időszakban, meg nem mondom.

Ha a Nintendo beszántja a fizikait, de tovább akarja tolni a minimális vagy 0 akciókat a saját címeire, az nagyon fog nekik fájni abban holt biztos vagyok. Nyilván k. nagy a rajongótáboruk, de mindent is azok se fognak benyelni.

Amúgy Sony fizikai eltörlés hatására elég durván megugrottak a Plus előfizetések cancelre rakása és ez még csak az első középső ujj nekik, lesz ez még így is.

Ha csak a Day1 vásárlásokból, meg a preorderből kéne megélniük, becsődölnének... sok AAA címnél már ha csak a rivjúk számát megnézed az sem túl impozáns mennyiségű, de a Steam DB számok sem lehengerlők. Akkor kezd inkább ez 0-ra kerülni sok esetben, amikor megkapja a stuff az első 30% offot... kivéve persze a BG3 szintű nagyágyúk, ahol a prod. quality és value annyira high tier, hogy Day1 már tarolás van. GTA VI u.e., ami meg már preorder tarol.

"És ebbe rondít bele az, aki továbbértékesíti a megvásárolt játékot."

De ez az Atari kor, vagyis 40+ éve így van. Vastagon lehet pénznyomda játékot készíteni, ha JÓ a játék! És lehet k. nagyot zakózni, ha szar a játék és hülyének nézem a vásárlókat.

Ócska közhely, de attól még igaz: "Jó bornak nem kell cégér."

Hozhatok ide nektek 100 címet is, amely esetében sok vizet nem zavart, hogy a lemezest nem tartotta meg az 1. tulaj, hanem eladta.

De 100 helyett, csak 1-et mondok, melyet a mai napig vesznek használtan és boltban is: Super Mario Odyssey. 30 milla elment belőle.

A fejlesztési költségét egyes becslések szerint már az első héten csont nélkül visszahozta! Ebből világosan látszik, hogy az elmúlt kilenc évben tiszta profitot termelt... és senki le se tojja a 2nd piacot.

Ezt így kell, így lehet és CSAK ÍGY ÉRDEMES! K. jó játékot készíteni, szívvel, lélekkel, igényességgel és a vevők a tenyeredből fognak enni!

"Simán lehet, ha kiütöd az első viszonteladót, helyette két másik vásárló lép a helyébe."

HA k. jó a játékod! Senki nem fog 30.000 Ft-ért egy okaaay játékot venni! Ellenben 2nd hand megveszi (és akár a DLC-t is majd megveszi hozzá!!!), mert 60% offon tudja úgy behúzni.

És itt a gond! Nem nagyon csinálnak k. jó játékokat! Évente az összes platformra érkezik erős izgalmi állapotban 2-3 kihagyhatatlan cím, de Zó ezt simán szerintem levenné 1 db.-ra és azt kell mondjam igaza is lenne.

Az összes többi kiadott játéknak egyetlen esélye profitot termelni, ha a Day1 ár után hamarosan akciós áron lesz vihető, majd még olcsóbban, majd még olcsóbban. Másképp k. nem fogja visszahozni a büdzsét.

"az majd vesz DLC-t. Ez nem pozitívum"

Pedig az. A DLC-k fejlesztési költsége drasztikusan kisebb, mint az alapjátéké. Aki DLC-t vesz, még akciósan is arányaiban egy elég magas árat fizet a belbecsért és az a mondjuk 10$ a 2nd hand beszerzett játék mellé az 10$. Feltétlenül pozitívum, főleg, ha már ott van a store-ban a user, lehet vesz lópáncélt, meg lát 1 akciós címet digitben és behúzza. Tudatos vásárlónak tartom magam összességében (olvasok, tájékozódok, kuponozok, keresem a legjobb dealeket, véleményeket kergetek, rivjúkat nézek még egy késről is, etc.), de még néha én is így elcsábulok. De ez tipikus kereskedelmi fogás!

Bemész a Tescoba, mert akciós a marhalábszár és szétveri a szemed a 20%-os kedvezménnyel vihető chips, meg a 15% offos klozettpapír, mert beugrik, hogy éppen elfogyott... már ment is a kosárba.

"A hp a háztartásoknak patront szeretne eladni, ezért gyárt olcsó nyomtatót."

Nem egészen. SzaGmám miatt ebben nyakig benne vagyok. Te a múltról beszélsz és akkor is csak részben. A HP jelenleg a háztartásoknak már nem patront ad el, hanem az Epsonnak hála tintát. Azt is relatív olcsón. Ha nem így tettek volna, a nyomtató részlegük súlyos csapást szenvedett volna el.

Ellenben az enterprise vonalon továbbra is ott vannak a drága készülékeik és a néha horror áron vásárolható tonerek, lsd. pl. 59X, ami eredetiben 83k-tól indul és a nyomtató amikbe beteszed, gyakran 2-3 toner árába kerültek. Persze utángyártott drámaian olcsóbb, de fw frissítésekkel keményen küzd ellene a g3ci HP, mert hát az... és már csak azért is az, mert vehetsz tőlük 1 milláért MFP lézert, ami már kis és középvállalati szinten is 1 év gari után már itt-ott gebaszol az alkatrész hozzá meg eléggé fájó árakon szaladgál. Canon se jobb mondjuk semmivel... Epson se szent, meg a Brother se, de előbbi a consumer réteggel elég jóban van jó ideje, utóbbi meg a KKV-nek nyújt olcsó és fenntartható megoldásokat.

"Gaben azért szívta meg, mert ő fixen hardvert szeretne árulni,"

Ez egy NAGYON súlyos tévedés! Gaben nem, hogy nem szívta meg, de az utolsó darab Steam Machine-t is röhögve eladják NAPOK alatt (esélyes, hogy órák alatt!), amikor kinyitják a karám ajtaját. És ami még keményebb, hogy NAGYON sokat keresnek vele, ugyanis az összes Steam Machine, ami hamarosan majd a tulajokhoz kerül, az még mind a KORÁBBI, a mem. krízis előtti alkatrészbeszerzésekből származik!

Egyes források szerint 300.000 SM példányra elegendő alkatrészt halmozott fel a Valve. Az akkori alkatrész árakkal számolva olyan 750€ körül debütált volna a SM. Ezzel szemben most a legalapabb is 1040€-n nyit. 750€-s gépen is volt már kis profit, de a mostanin MOCSOK NAGY profit van, alsó hangon 250€!!!

Gyors szorzással ki is adja a matek, hogy 26 milliárd HUF körüli profitot fog a Valve hamarosan realizálni (és ez a becslés az alja!). Szeretnék én is ekkorát sz0pn1 már... sőt... bár elmúlt már a június, de 26 milliárdért nem nagyon találnék olyan cerkát a bolygón, amit ne vennék be boldogan. (Hát ennyit a hardcore hetero elvekről :( .... ha 5 perc rosszulléttel és undorral kiválthatom a saját és családom jövőjét, már állok is sorba Roccónál. :DDD )

Új hozzászólás Aktív témák