A PC-s digitális átállás azért ment ultrakönnyen, mert sok és gyors padló árazás volt. Van és volt egy rakás bolt ahol így vagy úgy, de olcsó játékokhoz és kulcsokhoz lehet és lehetett jutni. Senkinek nem hiányzik a 10 ezres dobozos, ha a megjelenés után fél évvel 4.5k-ért veheti meg azt a játékot, 1 év múlva meg 3.5-ért.
A Nintendo nagyon nem ezt csinálja. Náluk a 3rd party kedvére és jókat akciózik lefelé, de a saját excluik alig vagy nem kapnak jelentősebb offot, még a megjelenés után sok sok évvel sem. Persze nekik van még fizikai, ez így még működik.
Sonyéknál dettó van 3rd partyra millió akció, de az exclukra szolidabb és sokáig alig... de van még BR. Ha u.e. a gyakorlatot fojtatják az nekik fog fájni, ugyanis lassan mindenkinek is km-es backlogja van, így egyre kisebb a "kényszer" vásárolni drágán... sőt... jó ideje ott tartunk, hogy az ember meg se nagyon nézi Day1 a cuccot, ha csak nem nagy crush számára, hanem auto módba kapcsol, vár 1-1.5 évet és akkor vásárol.
Lsd. pont a fenti példám. Engem érdekelt az AC Shadows. Toltam is volna vele, de drága volt és a sztori DLC se létezett még akkor hozzá. Eltelt alig 1.5 év és a korábbi, egészen döbbenetes 110€-s prémium helyett 32€-ért húztam be és így nyilván nem hiányzik semmiféle lemez belőle.
Ez a tipikusan "van az a pénz" effekt. Emberek tömegeinek van sziklaszilárd elve, egészen addig a pontig, míg a megfelelő árat meg nem mondod neki.
Mint a viccben:
- Hölgyem lefeküdne velem 10 millió $-ért?
- Hát annyiért igen.
- Adok 100$-t és indulhatunk is...
- Bunkó! Mégis minek néz engem?
- Azt már tisztáztuk, hogy maga pontosan mi, már csak az árakról vitázunk...
"érdekes lázadás lenne, hogy aki eddig hamar vett játékot az innentől csak azért vesz később, mert nincs lemez"
Nintendo és PS esetében évtizedek(!) óta ilyesmit művelek. Kijön a játék. Digitális, lemezes mindegy, drága. Ignore on. Eltelik fél, 1 év... nézzük. Digitális drága, fizikai már majdnem 40% off van 2nd hand, boltokban 20% néha. Várjunk még egy kicsit, 1 év. 2nd hand kényelmesen 50% off, boltokban néha 30%, digitálisban 20%, nagy mákkal esetleg 30%. Nyilván a fizikait be is rántom, abból sok bukta már nem szokott lenni, főleg, ha nem ülök rajta évekig...
"Lesz olyan ember, aki a gta 6-ot (ha lesz lemezes) is ledarálja egy hét alatt"
Nekem a GTA VI-tal egyetlen célom van. Letolom a single-t a saját KÉNYELMES tempómban, mint minden single résszel bíró játékot és ha végeztem nem achi maxolom, nem feszülök rá kényszeres gyűjtögetésre, hanem végignézem a creditset és még aznap megy eladásra. Kizárt a digitális vásárlás belőle, vagy majd akkor ha nagyon durván lent van már az ára.
A GTA V érdekes ahogy meglett, mert volt egy srác, aki elkezdett digit játékokat gyűjteni és ezt szóvá is tette. Volt egy RAKÁS maradék 0.2 max 1€ értékű játékom, amit pain in the ass lett volna elcserélni, esetleg eladni. Adtam neki vagy 50-et legalább, mind különböző volt és egyet kértem cserébe vegye meg digitálisban a GTA V-öt. Akkor kb. 35€ körül volt a legalja a stuffnak...
Nyilván ő járt jobban, de nem bántam, így is akartam! Miért? Mert ha a kártyákat kifarmolta már azzal szépen visszajött neki egy jelentősebb összeg, de közben a Steam-en szintet is lépett (több card drop), meg ahogy akarta hízott a kollekciója.
Kár, hogy már nem tudom ki volt az, most is felgyűlt simán 100-as nagyságrendben maradék, dettó becserélném valami 30€ körüli stuffra, mert nem fogok még egy Steam accot regelni kártyák miatt, nincs ehhez se kedvem, se időm. Macera.
"Azt kell belátni, hogy akik nagy hanggal felszólalnak a lemezek megszűnése ellen, azok rohadt nagy százaléka a sony szempontjából eddig sem hoztak hasznot."
Ezt már csak azért se sikerül belátnom, mert ismerősök körében is megesik, hogy ott a lemez, 2nd hand vette, vagy kölcsön kapta, de érdekli a sztori DLC és azt megveszi hozzá. Ez ló + vé a Sonynak. De ami gyakoribb, hogy jelentősebb akciókor digitálisan veszi a cuccot, vagy ha a lemezes volt Days of Play alkalmával az, akkor azt! Jómagam is vettem nem is egyszer lemezes stuffot.
"A konzol csak azért van legyártva, hogy megvedd a drága szoftvert."
Olyan cirka 35 éve mondogatom: A hardvert a szoftver adja el. 0 db. vasat lehet eladni, ha nincs sw rá.
Az Apple VR szarjáról a megjelenés előtt telekürtöltem itt a PH-n is mindent is, hogy csúfosat bukik. Darabokra akartak tépni az almás elvakultak, hogy hülyeséget beszélek. Aztán naná, hogy igazam lett.
A VR piac ugyanis eleve ingoványos terület, mert macera a fejedre egy drága vödröt húzni... majd akkor rúgja be ez igazán az ajtót, ha egy sima összehajtható, zsebben is tárolható szemüveg lesz, de ott még nem tart a technika. Na most erre a piacra úgy bejönni, hogy megígérem anyám életére esküdve, hogy MAJD lesznek szoftverek, miközben a konkurenciánál ROGYÁSIG van minden is, azt úgy nem lehet... főleg nem sok ezer dollárért nem. Fogalmam sincs kik dolgoznak az apple piackutató részlegén, de ritka nagy balfszk lehetnek az ziher.