Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zó
    senior tag

Nyilván jó játéknak én se merném mondani, gyak. egy sínen futó izé az autó, ami pattog két fal között... egy Krakout csak modern köntösben. :D

"Mega Drive-on a Batman ment"

Áldásos, hogy beszélgetünk ezekről! Eszembe jutott ugyanis a C64-es Batman the Movie! Azt toltad?

Olyan 89 körüli stuff, nagyon hamar sikerült hozzájutnom és tök sokáig el is vittem, mint kiderült majdnem végig. A zene egy dolog, az is rendben volt benne, de számomra az art, hangulat, stílus akkor és ott igazán lenyűgözött.

De ami ennél is jobban, hogy TÖBBFÉLE játékmód volt benne! Úgy értem nem csak az volt, hogy puzzle platform elemeken kajtatsz és dobálod a bataranget, hanem később a verdáddal, sőt a batwinggel is lehetett benne nyomulni. Azért azon a kis 1 MHz-es vason az a játék a rencerváltás' előtt egy villanással szerintem vérpro volt!

"Rick Dangerous"

Igen... egy újabb cím, amire lehet csodaként tekinteni. A 2. része C64-en szvsz már úgy nézett ki mintha egy akkori modernebb konzolos cím lenne, pl. SNES, vagy Master System, de még MD címnek is elment volna.

"Örülök, hogy megélhettük ezeket részben ott és akkor"

Volt nekem is ilyen szakaszom. Már inkább sírni tudnék... És tudod miért? Mert ezt csak azok értik, azok ÉRZIK, akkor ott voltak. És egy részük már halott. Az újgen, sőt az akár csak 10 évvel utánunk érkező gamer gennek erről már fingja sincs. Nem értik, nem érzik, Halo 1 volt élete első játéka... mégis mi a faxt várjunk egy olyan gamertől? És most nem magas lóról pofázok, de egyszerűen hiányzik az életéből a műfaj megteremtődése és olyan ALAPOK, melyekhez képest a Halo egy zölborsós okádmány egy aluljáró falán.

Az egész ugyanis onnan ered, hogy ezek a hardverek mocskosul limitáltak voltak! Egyszerűen nem fért bele szinte semmilyen elképzelés se a ramba, se a proci nem bírta, se a SID chip nem tudott 3* csatinál többet.

És akkor ha valami ennyire KORLÁTOS, akkor kerül elő a szív, a lélek, a technikai tudás, az akarat és az EMBERI ZSENIALITÁS!

Halvány fingja nincs arról a példában szereplő Halo 1 vót' az első játékom zsurnalisztának, aki ezt nem élte át. Olyan mesterművek, olyan CSODÁK születtek ezeken a gépeken, legyen az Plusi, Speci, C64, amelyek mögött olyan zseniális koponyák álltak, hogy az elképesztő!

Random példa: Mérő László neve talán még az újgennek is mond valamit. (Nem tehet róla, hogy a félresikerült lánya olyan amilyen, ezt hagyjuk inkább.) Buffalo Roundup... 1983 körül járunk, főcímzene: Bojtorján együttes! Maga a játék kb. Atari szint, de egy matematikus hozta össze és eleve baz... egy hazai együttes áll a zenéje mögött. Ez is mekkora flash már! (Ja és Mérő úr, ugye később Novotrade alapító.)

De mondhatnám egy egyik legnagyobb húzást, amiről sokan nem tudnak, dettó C64.

C64-re a világ első folyamatos és a vas képességeihez sima 3D scrolling! És hát kik hozták össze? Andromeda Soft! Stein Robi + Kiss Donát legendák.

Ééééésss itt a gond. Ezek akkora nevek és húzások voltak, hogy az mindblowing, de vajon az újgen tanulja ezt informatika órán? A fiamnak lesz erről fogalma, ha én nem mondom neki? Dehogy. Senki le se szarja már őket, a múlt árnyai... és ez nem csak elkeserítő, de egyben felháborító is.

Elnézem a fiam is... első videójátéka mi lehetett? Nem is egyszerű megmondani, mert már egészen kicsi korában belenyúlt néha a dolgaimba, de SMB az első háromba benne volt és amivel tényleg huzamosabb ideig játszott, az a Mario Odyssey ill. a Sonic. Szerintem egész jó alapokat kapott, most pl. Simpsons Hit & Run-t tolja ;-)
    (Eltartott egy "kis" ideig, mire Decken úgy belőttem neki, ahogy azt kell...)

Szóval a fiamnak is meséljek a legendákról? Szerintem 10 év múlva se fogja érdekelni, mert nem volt ott, nem élte át, nem érti, nem érzi. Ha megdöglök pont ugyan úgy viszem magammal az egész érát és XP-t, mint a legendák. Nyom nélkül pusztulunk bele a semmibe és a lónak a pénisze se fog emlékezni ránk. De rám nem is kell emlékezni, de egy Kiss Donátra qrvára kéne, de már manapság se tudja kb. senki, hogy ki ő...

*3 csati az official... fűrészfog, három és négyszög (változtatható pulzusszélesség), zaj hullámformák. ADSR is volt.
    DE! A fő hangerő regisztert, ha baromi gyorsan módosítottad, akkor akár beszédhang is kicsikarható volt. "Another visitor stay a while stay foreva' ", ugye... Szóval, így igazából kvázi 4 csati volt, ami egészen egyszerűen zseniális eredményeket hozott, pl. személyes kis kincsem 86-ból:

NA! Király! Yie Ar fertőzést átadva, már nem éltem hiába! :R

Nekem az tetszett benne még iszonyatosan, hogy baromira tempós és dinimikus volt akkor, amikor a Karateka kb. pár screenen vót' hót' u.a. Yie Ar-ban egyiket betanultad, a másik meg 1 perc múlva rommá vert, ha u.a. a stratégiát toltad ellene. Jó nyilván, így felnőtt fejjel már faék és tudjuk a gyengéjüket, de ott és akkor az ott Mortal feeling volt a szobádban!

Oh... a öreg Urban Champ... nem mondom, hogy rongyosra toltam, de azért ment. Nem igazán kapott el, pont a lassúsága zavart ennek is, mint a Karatekának.

Amit jobban csíptem és talán dettó új lesz számodra az a Bop'n rumble*. Azért nem minden nap látsz olyan stuffot, ahol nyugger nagymamát fogsz meg a hajánál fogva és vágod a falhoz, vagy botos vakember rúgsz mellkason... Több ilyen polkorrekt cím kellene ma is! :DDD

Amúgy iszonyú menő volt benne, hogy a különböző pályákon mindig más támadó mozdulataid voltak... őrület miket kihoztak akkoriban abból az 1 MHz-es vasból. Felfoghatatlan komolyan.

*Fogalmam sincs, hogy lehetséges, de nekem ebből az amcsi verzió volt meg, mert errefelé Street Hassle néven futott, azt sose láttam ^^

"Ettől függetlenül a Doom előtt már alakult PC"

Igen, de a 286-os éra nagyon putleráj volt. Ha megnézed, hogy 90-92 között milyen stuffok jöttek rá, nyilván találsz jelentősebb darabokat, de 93-tól durvult be keményen a buli. Amúgy jah.. Kyrandia personal favorit volt, gyak. a Doom és miatta akartam már nagyon saját PC-t.

Emlékszem amikor 486-os meglett, volt egy Amigás haver és kb. undorral nézett rám... NAGYON kevés év kellett és ő is hátat fordított az Amigának, vett egy PC-t... viszont ő megtartotta az Amigáját, mai napig modolgatja, retrózik vele.

Nekem Amiga azért nem volt már nagy flash, mert egyrészt horror áron volt, elérhetetlen volt. Másrészt nyilván láttam Superfrog, Agony, Shadow of the beast, Cannon Fodder, Altered Beast, Turrican 3-at rajta (b+ meg köcsög System 3, hogy nem hoztátok ki C64-re! Fan made nem számít, akkor se ha jó lett) címeket, amik egészen döbbenetesek voltak, meg hát a sztereo, sokcsatis hangok. Csakhogy ott már nem volt meg az a durva korlát... ott már jóval kevésbé volt nagy kunszt csodákat művelni, mert volt alá hardver. Főleg, hogy az Amigára elég komoly bővítések érkeztek és érkeznek a mai napig hardver fronton, pl. Raspberry is belegyömöszölhető ugye...

SF2-vel arcade toltam, de nagyon keveset. Engem az se kapott el és nem érdekelt. Nyilván nem voltam vak, láttam, hogy haveri körben sok a fanja, de engem ez az egész Blanka, Chun Li, Honda recsizés rohadtul nem érdekelt, ugyanis NAGYON hamar berúgta az ajtót a Mortal Kombat, ami már bocsi, de széttaposta a belét a kiddie, cute SF2-nek.

Olyan szinten MENŐ, BADASS és KICKASS volt a Mortal, hogy aki SF2-vel tolta miközben már végre volt Mortal gép a krimóban, az olyan volt számomra mint egy Fadísz szavazó... megvetéssel vegyes undor. Ettől persze még haver volt, de olyan volt mintha nagyikkal hemperegne éjszakánként... egy perverz, beteg arc :-(

MK 1 nyilván OMG kat. volt nálam, mikor már lehetett számtech teremben is rojtosra toltuk, MK2 szintén ütött, MK3 dettó és valahol ezután szálltam ki az egészből. A vicc az, hogy kb. az összes megvan, de nem igazán érdekel már 10001. alkalommal u.a. csak szebb graffal.

Injustice 2 is term. már lement... alig várom fiam beérjen abba a korba, amikor ilyeneket mutathatok neki. Alient is jó lenne vele már megnézni, de sajna még várhatok ezekre legalább 5-6 évet :-/

Batmanből az Arkham Asylumig csak az MD-s ment. De batmobilos és batwinges szekciók abban is voltak, szerintem a filmnek akkor majd minden adaptációjában próbálták ezeket elsütni, hiszen ugyanazt a sztorit követték, és ugyanazt az eszköztárat próbálták játékba átültetni.

Halvány fingja nincs arról a példában szereplő Halo 1 vót' az első játékom zsurnalisztának, aki ezt nem élte át.

Az a vicc, hogy ezeken 15 éve is röhögtünk, de most már ők szinte régi motorosok. Ez a korral jár, ettől még lehet nyitottnak lenni és ismerkedni a történelemmel. Ezért is tartom fontosnak a hozzáférhetőséget. Nem mondom, hogy minden fiatal fog olvasni olvasni Homéroszt vagy megnézi a Metropolist, de ezeket legalább a tágabb szakma is ismeri, és köztudatban is tartja. Számtechen, mondjuk, mi is DOS-t, Win 3.1-et, Paintet, Turbo Pascalt tanultunk - kivéve, ha a tanárnak dolga akadt, vagyos otthagyott minket elszabadulni. (Hint: voltak játékok is a gépeken.)

Egyébként jó dolgokat írsz, Mérőt, mint Novotrade-alapítót hajlamos vagyok elfelejteni, a másik pedig teljesen új számomra.

Bop'n rumble

Osztálytársaktól sokat hallottam róla, mint legendáról, de akihez átjártam, neki nem volt meg. A földrajz kötött, a megye másik végébe nem mentem át órák után, de még hétvégén sem miatta.

Ha megnézed, hogy 90-92 között milyen stuffok jöttek rá, nyilván találsz jelentősebb darabokat, de 93-tól durvult be keményen a buli.

De azért Wizardry 7, Ultima 7, Ultima Underworld, Eye of the Beholderek (illetve az SSi ontotta magából a D&D-licencelt játékokat, pontosabban azokat is), Wolfenstein 3D, Civilization, rakat kalandjáték, szimulátorok (Steel Thunder, Red Baron stb.), Sim City, Test Drive, Street Rod, The Incredible Machine stb. Ezen nagyja DOS-exkluzív vagy -fókuszú, de ami esetleg jobb is votl Amigán, az konzolon attól még nem létezett. Meg hát mennyire fair úgy nézni, hogy a SNES és az MD kínálatát összeöntjük. Mondom, műfajfüggő volt, pl. szimezni PC-n lehetett világba, konzolon meg gyakorlatilag egyáltalán nem. RPG-knél ugye preferncia kérdése volt, nyugati RPG PC vagy home computer kellett, FF-re Nintendo, Phantasy Starra, Shining Force-ra MD, bár azt se tudom, mennyi volt ezekből akkor nyugati nyelven, ez még az FF-nél sem volt mindig alap.

És eközben a SNES csak 92-ben jutott el Európába (amikor PC-n már pörgött a CD), Mega Drive legalább már 90-ben. Ez egy átmeneti korszak volt, 93 hívható átfordulásnak, de volt már finomság bőven.

Új hozzászólás Aktív témák