Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Crus
    addikt

Nem akarom a rosszfiút játszani, de én még azt is kétlem, hogy nincsenek kifizetve azok a túlórák...
    ...érdekes módon a fizetéseken felüli az extrák, és kedvezmények, az év végi bónuszok nincsenek megemlítve sehol.

Szép példa ennek ellenkezőjére a Crimson Desert és az extra jutalék (dél-koreai wonban), amit szintúgy én szúrtam ide valamikor.

//szerk: csak hogy tiszta legyen a kép: TUDOM, hogy a GTA 6 MÉG nem jelent meg...
    De amikor majd első napon 1 milliárd dollárt behúz, és év végére meglesz az 5 milliárd, akkor jönnek majd a Ferrarik a vezetőknek, és nyilvánvalóan - remélhetőleg! - a rengeteg pénzjutalom minden aktív dolgozónak is.

A játékfejlesztésben teljesen általános a finish előtti szélsőséges hajrá. Mindenki nyugodjon meg: qrvára ki lesz ez fizetve és kegyetlenül meg lesz ez a munka honorálva. Olyan bónuszok fognak ott repkedni, amit mi felfogni sem tudunk. A R*-ról van szó... nyomtatják a pénzt.

• i2k
    őstag

Ezerszer rosszabb munkák vannak ezred pénzekért.
    Nem rossz munka semmi pénzért, vagy rossz munka sok pénzért.
    Egyedül a túlóra ki nem fizetés egy faszság, de nem tudom milyen törvénynek vannak erre. Ha nincsenek akkor is össze lehetne fogni ott pár embernek. Szép hírek is jönnének ha nem egyeznének meg, biztos jót tenne a játéknak megjelenés előtt.
    Főleg egy GTA-nál soherkednek mikor napi millió dollárt termel vagy mennyit még mindig az V....

Nem akarom a rosszfiút játszani, de én még azt is kétlem, hogy nincsenek kifizetve azok a túlórák...
    ...érdekes módon a fizetéseken felüli az extrák, és kedvezmények, az év végi bónuszok nincsenek megemlítve sehol.

Szép példa ennek ellenkezőjére a Crimson Desert és az extra jutalék (dél-koreai wonban), amit szintúgy én szúrtam ide valamikor.

//szerk: csak hogy tiszta legyen a kép: TUDOM, hogy a GTA 6 MÉG nem jelent meg...
    De amikor majd első napon 1 milliárd dollárt behúz, és év végére meglesz az 5 milliárd, akkor jönnek majd a Ferrarik a vezetőknek, és nyilvánvalóan - remélhetőleg! - a rengeteg pénzjutalom minden aktív dolgozónak is.

• _drk
    addikt

Az ért én együtt érezhetek velük?

Egyébkén dobálóztok a dollárokkal., de hozzávettétek, hogy valószínűleg mindnek van családja? Hogy mennyi lehet a kiadása?
    Hogy nem mind 20 éves, hogy csak úgy száz napozzon egy alvással?

Biztos van aki élvezi, és biztos megéri. De abban is biztos vagyok, hogy van aki beleragadt és örül, hogy van munkája.
    Ez a baj a mostani társadalommal, hogy képtelenek vagyunk az empátiára.
    Csak azt látjuk, hogy a kanári szigeteken nyaral, de nem képzeljük el egy pillanatra sem hogy az amit ezért tett az számára milyen lehetett.
    Azt az ídőt vajon nem inkább a családjával töltötte volna s szívesebben?

Ezerszer rosszabb munkák vannak ezred pénzekért.
    Nem rossz munka semmi pénzért, vagy rossz munka sok pénzért.
    Egyedül a túlóra ki nem fizetés egy faszság, de nem tudom milyen törvénynek vannak erre. Ha nincsenek akkor is össze lehetne fogni ott pár embernek. Szép hírek is jönnének ha nem egyeznének meg, biztos jót tenne a játéknak megjelenés előtt.
    Főleg egy GTA-nál soherkednek mikor napi millió dollárt termel vagy mennyit még mindig az V....

• Crus
    addikt

Maradjunk annyiban, hogy nálam az automata keserű szájíz nélkül lecsúszott, a replicanttól pedig a falra tudtam mászni. Valamiben különbözik a két játék, de nem tudom megmondani miért működik az egyik és miért nem a másik.

Rém egyszerű. A Replicantban az egyik újrajátszásokkal hót' u.a. szenveded végig magad szögre pontosan, mint az 1. végigvitelnél, csak pár perccel több átvezetőt kapsz.

Az Automatánál már a 2. végigjátszás esetén is érdekesebb 9S-sel menni, mint a Replicantban a kölyökkel... na nem sokkal, de a pokol helyett ami a Replicantban van, csak tisztítótüzet kapsz az Automatában. És a koronát egyértelműen a totál új történések és content jelentik a 3. wt esetében, amit a Replicantban hót u.a. mint vót'.

No és persze maga a gameplay is változatosabb próbál lenni, hiszen van shoot em up rész, van 2D ugribugri rész, de még értelmesebb questek is akadnak.

Érezték ezt Yokoék keményen, hogy az Automatában nem tehetik meg újra u.a. a kreténségét, mint a Replicantban. Változatosabb benne minden, de nekem még ez sem volt maradéktalanul elég...

• i2k
    őstag

Netezés akkor fektet meg 8 GB-ot, ha sok tabot használsz. Bár a telefonom ennyi RAM-mal elketyeg 150+ tabbal is, miközben futnak más alkalmazások is a háttérben. A 8 GB-os laptopomon is tudok akár virtualizálni is komplett másik OS-t (persze a Linux memóriataskarékosabb, mint a Windows, azzal ez neccesebb lenne). Nyilván a 16 GB több és erősen ajánlott komolyabb célokhoz, sőt 6700K mellé eleve annyi passzolna, de 8 GB nem élhetetlen, ha nem állsz neki modern játékoknak (nem kis gépigényű indie-kre gondolok), komolyabban virtualizálni, és tömérdek tabbal böngészni.

Jó a 32 GB, de csak extrém használatnál érzem előnyét, játékhoz még nem kellett eddig.

Ahogy írtam, biztosra vehető, hogy a megvett "komplett" gép az voltaképp egy kibelezett régi játékgép.
    Ház: Sharkoon VS4-V
    Táp: LC Power - 460 W <<<<<<<<<<<< hehehehhihihihi
    Alaplap: ASRock Z170 Gaming K6+ Fatal1ty
    CPU: Intel Core i7-6700K (4200 MHz, 4C/8T)
    CPU hűtő: ? <<<<<<<<<<<< valami RGB-s, de nem célom szétbombázni, hogy megtudjam a pontos márkáját
    RAM: Corsair 8 GB Vengeance DDR4 3200 RAM
    SSD NVMe 1 (256): Samsung 950 Pro 256GB
    VGA: --- (helyette IGP 530)

Most is, hogy a melóhelyen a Fujitsu Esprimo D756/E85 (G4400/8GB DDR4/120GB SSD/IGP)gépről netezek a maximális fül, amit nyitva hagytam talán ha 10 volt, de akkor valamit nagyon kerestem, vagy épp árlistákat böngésztem, és mellé még szólt valami stream háttérnek.
    Ebben is 8 GB van, Windows 10 mellett és lazán bírja - s bizonyára, ahogy írtad, az SSD-nek ebben nagy szerepe van.

• FunPro
    őstag

Az Automata esetében 9S-sel amikor mész, hót' u.a. repetitív szutykot csinálod úgy 95%-ban, hiszen amikor 2B-vel vagy, 9S szinte végig ott van melletted! Ótvar, putri, olcsó, 1 bites megoldás, amire a világ legegyszerűbb dolga az lett volna, hogy egyszerűen átvált adott karira a játék, lemegy vele az a kötelező 5-15 perc és visszavált a másikra. (Ezt amúgy később a végén meg is teszi, tehát technikailag nagyon is volt erre lehetőség!)

A koncepció pedig nyilván erősen nem új keletű, hiszen ott volt a Resi 4 is Ada Wonggal, sőt házon belül korábbról a Resi 2 is tudta ezt (Leon majd Claire), sőt dettó ebben az évben még a Sonic Adventure is mutatott ilyet. Aztán kicsit később ott volt a Silent Hill 2... De egyébként asszem' az első ilyen pov switch a Kastélyvánia Symphony of the Night volt a Resi 2 előtt... Alucard után jöhetett Belmonttal.

Teljesen komolyan: Nem, hogy 10k forintot, de igazából 10 Ft-ot sem ér, mint játék! Tényleg abszolút YT-ra való a sztori, zenék, minden... sőt... igazából ez egy anime kellett volna legyen oszt' jóvan. Nem véletlen, hogy a Nier Automatából lett is.

Yoko Taro nem tud JÓ videójátékot készíteni, csak a rivjúerek zöme segghülye és alulról karcolja ezt az egész témát (elviszi őket a monumentális zene, a fehér bugyik, meg az amúgy erős sztori). A Drakengardot is nehogy elkezdje nekem itt bárki védeni, mert egyrészt technikailag is fosvót', gameplayben dettó retkek és már ott is erősen nyomta a repetitív nyomort. (A HÁROM részből összesen jó, ha fogyott 600k db...)

Maradjunk annyiban, hogy nálam az automata keserű szájíz nélkül lecsúszott, a replicanttól pedig a falra tudtam mászni. Valamiben különbözik a két játék, de nem tudom megmondani miért működik az egyik és miért nem a másik.

• Crus
    addikt

Engem nem kapott el ennyire a PoE, 16 óra után félbe is maradt, messze nem éltem meg addig csúcs-RPG-nek. Majd talán egyszer újra nekifutok.

Egyébként jól rémlik, hogy a műfaji alapvetések közül neked a Deus Ex is vakfolt még?

De jól rémlik neked a BG se nagyon adta be... Nekem nagy gyengém az izometrikus CRPG.

Deus Ex-et eltologattam valameddig sok-sok éve, de jött valami érdekesebb és azóta se tértem vissza. Pedig a Human Rev. is eléggé érdekel... több segg kéne és mellé idő. De főleg több segg. Női. Feltétlenül. :DDD

• i2k
    őstag

Egyébkén dobálóztok a dollárokkal., de hozzávettétek, hogy valószínűleg mindnek van családja? Hogy mennyi lehet a kiadása?

Biztos van aki élvezi, és biztos megéri. De abban is biztos vagyok, hogy van aki beleragadt és örül, hogy van munkája.
    Csak azt látjuk, hogy a kanári szigeteken nyaral, de nem képzeljük el egy pillanatra sem hogy az amit ezért tett az számára milyen lehetett.

Tudom, hogy kegyetlenül hangzik -- saját bevallásom szerint (ami lehet ugye illúzió is) empatikus vagyok --, de az ilyen siránkozásról (értsd: játékfejlesztő cég alkalmazottja sír a túlórázás miatt) mindig az jut eszembe:

"Minek ment oda?"

• Zó
    senior tag

Gépem a leírásomban. Használt cucc, nyilván kibelezve értékesítették a boltnak (vagy épp az belezte ki), így ezért olyan amilyen:
    i7-6700K||Corsair 8GB DDR4||240GB SSD||10TB HDD||Intel HD 530 IGP

Na most, én ezzel és a Windows 10 Pro-val elvagyok - fagyás 0, RAM még nem fogyott el (Pedig az Ableton még a 128 GB-nak is örülne).
    S hogy miért?
    - Offline vagyok
    - Nincs netezés, és így FF és 10+ tab sem
    - Nincs gaming ( :()

Ettól függetlenül, a 8 GB rendszer memória az naaaaagyon kevés 2026-ban. Online és gaming/netezés biztos, hogy megfektetné.

A 32 GB RAM simán csak a Windows 11 működéséhez: WTF.

Netezés akkor fektet meg 8 GB-ot, ha sok tabot használsz. Bár a telefonom ennyi RAM-mal elketyeg 150+ tabbal is, miközben futnak más alkalmazások is a háttérben. A 8 GB-os laptopomon is tudok akár virtualizálni is komplett másik OS-t (persze a Linux memóriataskarékosabb, mint a Windows, azzal ez neccesebb lenne). Nyilván a 16 GB több és erősen ajánlott komolyabb célokhoz, sőt 6700K mellé eleve annyi passzolna, de 8 GB nem élhetetlen, ha nem állsz neki modern játékoknak (nem kis gépigényű indie-kre gondolok), komolyabban virtualizálni, és tömérdek tabbal böngészni.

Jó a 32 GB, de csak extrém használatnál érzem előnyét, játékhoz még nem kellett eddig.

• Zó
    senior tag

Erre már akartam tegnap reagálni... igen, anno olvastam ilyesmit és rémlett, hogy a japó verzában a kölyök volt, de szerintem narratívában hót' mindegy, hogy egy aggódó korosabb fószerről, vagy egy aggódó kölyökről van szó. Átélhető mind a kettő, lehet hozzájuk kapcsolódni. Nem ezen megy el az egész, hanem a 0 gameplayen.

Olyan szinten kiégetett ez a szar, hogy vasárnap egész nap - amikor volt időm -, vergődtem a kínálatom előtt, hogy mivel lúgozzam ki az agyam, mert ide valami jó és különleges kell, amit szeretni fogok.

Ma elég nyugis napnak nézett ki, így leültem, hogy kipróbálom a Pillars of Eternityt. Ez lehetett kb. 10:00 körül. 15:30 körül úgy keltem fel a gép elől, hogy nem értettem, hová tűnt a napom! Nem viccelek! Nem hittem el, hogy ennyi idő eltelt...

Majd elmentem futni és nem nagyon tudok másra gondolni, csak a történtekre, amiket eddig átéltem a játékban. A Nier Replicant egy valódi fing ehhez képest és még sehol nem tartok... Ez a nagy helyzet.

Engem nem kapott el ennyire a PoE, 16 óra után félbe is maradt, messze nem éltem meg addig csúcs-RPG-nek. Majd talán egyszer újra nekifutok.

Egyébként jól rémlik, hogy a műfaji alapvetések közül neked a Deus Ex is vakfolt még?

• cyberkind
    félisten

Then, quit, lehet menni havat lapátolni a sivatagba, vagy bármi mást, ahol ha lemegy a munkaidő, lehet menni családozni. :))

• alratar
    addikt

Hát majd pont az ott több ezer dollárért dolgozó "munkásokat" fogom sajnálni.
    Pár hónapot lehet egyébként napi 12-őzni, de 1 hónap után már úgy vissza esik a teljesítmény úgyhogy semmi értelme.
    Pláne szellemi munkában nagyon kontra produktív.

De abba bele se megyek, hogy ez aki játékiparba megy eléggé benne van.

• alratar
    addikt

Ha ráérek, akkor meg is sajnálom őket... nem, nem fogom... rengeteg évük volt rá, rohadt sokat keresnek a dolgozók, és a cég is, szóval: who cares...

[link] -- GTA 6 final push before release causes intense crunch at Rockstar Games

"A Grand Theft Auto 6 megjelenése még mindig novemberre várható, de új jelentések szerint a Rockstar a kulisszák mögött keményen dolgozik, és a novemberi határidő közeledtével egyre fokozódik a nyomás."

"A legfrissebb jelentések szerint a GTA 6-on dolgozó minőségbiztosítási munkatársak hatalmas munkaterheléssel küzdenek; egyes alkalmazottak állítólag hajnali 3 óráig dolgoznak, hogy teljesítsék a belső határidőket. Az állítások alkalmazotti értékelésekből származnak, amelyek „rohanós napokról”, fizetetlen túlórákról, valamint arról szólnak, hogy hónapokra való munkát kell jelentősen rövidebb idő alatt elvégezniük.
    A Take-Two többször is kifejezte bizalmát a november 19-i megjelenési dátum iránt, sőt, viccelődve megjegyezte, hogy a játékosok beteget jelenthetnek a megjelenés napján. Ugyanakkor a Rockstar a szokásos hallgatását tartja, és a rekordot döntő első trailer bemutatását követően egy rövid, de nagy hatást keltő marketingstratégiát követ. A nyilvános bizalom és a korlátozott kommunikáció kombinációja gyakran jelzi, hogy a háttérben intenzív utolsó hajrá folyik, különösen egy ilyen nagyságrendű projekt esetében."

"A Rockstar-nál a túlórák nem újdonság, de az időzítés figyelemre méltó. Mivel a GTA 6 a történelem legnagyobb szórakoztatóipari megjelenése lesz, úgy tűnik, hogy a megjelenési határidő betartásának nyomása súlyosan nehezedik a fejlesztőcsapatokra. A jelentések kiemelik a mentális egészségre vonatkozó aggályokat és a túlóradíj hiányát is, ami tovább erősíti az AAA-kategóriás játékfejlesztés munkakörülményeiről folyó iparági vitákat.
    Ha a játék betartja a határidőt, az megerősíti a Take-Two üzenetét, miszerint a GTA 6 a tervek szerint még ebben az évben megjelenik, amire a GTA kiadója, a Take-Two Interactive nemrég utalt, amikor Strauss Zelnick, a kiadó vezérigazgatója kijelentette, hogy a GTA 6 marketingje „hamarosan” megkezdődik."

Translated with DeepL.com (free version)

Szerintem ez az egyszerű melósra vonatkozik, akik nem hiszem, hogy olyan brutális fizetést kapnak.

• cyberkind
    félisten

Próbálj venni... és megtudod, hogy mennyire rohadt drága...

Próbáltam, el is napoltam, de a tényen nem változtat, a 16gb nem sok még full hd-n se, nemhogy feljebb, de kinek, mi.

• Crus
    addikt

Rápróbáltam az új gépben az R9 390-esre, hogy biztos legyek a diagnózisban, amit az IT-s adott a használt gép vásárlásakor:
    - BIOS-ban átállítva a forrás
    - gép bekapcsolt, de fekete képernyő, percekig vártam.
    Szóval a VGA halott, ahogy azt a szaki is mondta, mikor az UFÓcskák-a-képernyőn szimptómát leírtam neki (azt mondta, hogy a VRAM pusztult el, vagy a CPU - a 4690-es nem halt meg, még a Scythe ventilátora nélkül is működött, az utolsó pillanatokban is > 2025.12.31).

Indie-k közül a Hollow Knight és a Doki Doki Literature Club futnak, így ezekkel elvagyogatok.

TL;DR: IGEN, a VGA halott. Az IGP-vel rápróbáltam kicsit nagyobb címekre (Automata, GTA 5, Nioh 1, Dark Souls 2, stb.), de inkább nem erőltetem az egészet.

//Igen, értettem, hogy az a költő mire gondolhat, de - ahogy szokta - a kommunikáció több mint megkérdőjelezhető... vagy, és erre is simán gyanakodhatunk: az idézett cikk írója dramatizálta túl a dolgot.
    A lényeg, hogy igen, manapság egy gamer által "élhetőnek" nevezhető gépben a kötelező összetevőkön kívül a 32 GB DDR5 (vagy éppen 4) RAM az nem igazán túlzás.

Az kemény :-/

Sajna anno nekem is járt így két AMD VGA-m is... azóta a ződektő' amiket vettem, a mai napig mennek mindeninél is. Nyilván a vámot keményen meg kell fizetni, de úgy tűnik hosszú távon kiadja... (Nekem a pofámról leég a bőr, ha akár egy 4 éves ex GPU-mra valaki panaszkodik, hogy megkotlott. Aludni nem megy tőle.)

Igen, elég béndzsa a kommunikáció szokás szerint.

• _drk
    addikt

Ha ráérek, akkor meg is sajnálom őket... nem, nem fogom... rengeteg évük volt rá, rohadt sokat keresnek a dolgozók, és a cég is, szóval: who cares...

[link] -- GTA 6 final push before release causes intense crunch at Rockstar Games

"A Grand Theft Auto 6 megjelenése még mindig novemberre várható, de új jelentések szerint a Rockstar a kulisszák mögött keményen dolgozik, és a novemberi határidő közeledtével egyre fokozódik a nyomás."

"A legfrissebb jelentések szerint a GTA 6-on dolgozó minőségbiztosítási munkatársak hatalmas munkaterheléssel küzdenek; egyes alkalmazottak állítólag hajnali 3 óráig dolgoznak, hogy teljesítsék a belső határidőket. Az állítások alkalmazotti értékelésekből származnak, amelyek „rohanós napokról”, fizetetlen túlórákról, valamint arról szólnak, hogy hónapokra való munkát kell jelentősen rövidebb idő alatt elvégezniük.
    A Take-Two többször is kifejezte bizalmát a november 19-i megjelenési dátum iránt, sőt, viccelődve megjegyezte, hogy a játékosok beteget jelenthetnek a megjelenés napján. Ugyanakkor a Rockstar a szokásos hallgatását tartja, és a rekordot döntő első trailer bemutatását követően egy rövid, de nagy hatást keltő marketingstratégiát követ. A nyilvános bizalom és a korlátozott kommunikáció kombinációja gyakran jelzi, hogy a háttérben intenzív utolsó hajrá folyik, különösen egy ilyen nagyságrendű projekt esetében."

"A Rockstar-nál a túlórák nem újdonság, de az időzítés figyelemre méltó. Mivel a GTA 6 a történelem legnagyobb szórakoztatóipari megjelenése lesz, úgy tűnik, hogy a megjelenési határidő betartásának nyomása súlyosan nehezedik a fejlesztőcsapatokra. A jelentések kiemelik a mentális egészségre vonatkozó aggályokat és a túlóradíj hiányát is, ami tovább erősíti az AAA-kategóriás játékfejlesztés munkakörülményeiről folyó iparági vitákat.
    Ha a játék betartja a határidőt, az megerősíti a Take-Two üzenetét, miszerint a GTA 6 a tervek szerint még ebben az évben megjelenik, amire a GTA kiadója, a Take-Two Interactive nemrég utalt, amikor Strauss Zelnick, a kiadó vezérigazgatója kijelentette, hogy a GTA 6 marketingje „hamarosan” megkezdődik."

Hát majd pont az ott több ezer dollárért dolgozó "munkásokat" fogom sajnálni.
    Pár hónapot lehet egyébként napi 12-őzni, de 1 hónap után már úgy vissza esik a teljesítmény úgyhogy semmi értelme.
    Pláne szellemi munkában nagyon kontra produktív.

De abba bele se megyek, hogy ez aki játékiparba megy eléggé benne van.

• i2k
    őstag

Win10-en vagyok még én is... amíg minden is megy és jól megy, addig 0 inger van arra a retekre váltani, amit 11-nek hívnak.

A nincs gaming, az miért nincs? A régi gépedben a GPU is meghalt? ^^

A 8GB nyilván nem op., de nálunk ügyfelek tömege él notival, desktoppal 8GB-on, hála az SSD meghajtóknak. A legdurvább az a könyvelő hölgy, aki még virtualizációt is futtat rajta, mert egy régi sw miatt muszáj... és egyetlen panasz nem jön tőle.

A 32GB memóriát nem csak simán a Win11 működéséhez ajánlja az MS sem, hiszen arról beszéltek, hogy min. 16GB-ot ajánlanak Win11 gaming témában PLUSZ, ha ehhez még multitasking, hanghívások, streaming és egyéb háttérben futó alkalmazások is mennek, akkor a 32GB az ideális.

Te is nagyon jól tudod, hogy sok PC gamer nem csak a játékot futtatja, ha játszik, hanem ha multizik, akkor közben dumálgat is a haverokkal, közben Twitchre streamel, meg ilyen-olyan segédappokat futtat még a háttérben. Egészen biztos vagyok benne, hogy a MS így értette.

Rápróbáltam az új gépben az R9 390-esre, hogy biztos legyek a diagnózisban, amit az IT-s adott a használt gép vásárlásakor:
    - BIOS-ban átállítva a forrás
    - gép bekapcsolt, de fekete képernyő, percekig vártam.
    Szóval a VGA halott, ahogy azt a szaki is mondta, mikor az UFÓcskák-a-képernyőn szimptómát leírtam neki (azt mondta, hogy a VRAM pusztult el, vagy a CPU - a 4690-es nem halt meg, még a Scythe ventilátora nélkül is működött, az utolsó pillanatokban is > 2025.12.31).

Indie-k közül a Hollow Knight és a Doki Doki Literature Club futnak, így ezekkel elvagyogatok.

TL;DR: IGEN, a VGA halott. Az IGP-vel rápróbáltam kicsit nagyobb címekre (Automata, GTA 5, Nioh 1, Dark Souls 2, stb.), de inkább nem erőltetem az egészet.

//Igen, értettem, hogy az a költő mire gondolhat, de - ahogy szokta - a kommunikáció több mint megkérdőjelezhető... vagy, és erre is simán gyanakodhatunk: az idézett cikk írója dramatizálta túl a dolgot.
    A lényeg, hogy igen, manapság egy gamer által "élhetőnek" nevezhető gépben a kötelező összetevőkön kívül a 32 GB DDR5 (vagy éppen 4) RAM az nem igazán túlzás.

• Crus
    addikt

Gépem a leírásomban. Használt cucc, nyilván kibelezve értékesítették a boltnak (vagy épp az belezte ki), így ezért olyan amilyen:

Na most, én ezzel és a Windows 10 Pro-val elvagyok - fagyás 0, RAM még nem fogyott el (Pedig az Ableton még a 128 GB-nak is örülne).
    S hogy miért?
    - Offline vagyok

Ettól függetlenül, a 8 GB rendszer memória az naaaaagyon kevés 2026-ban. Online és gaming/netezés biztos, hogy megfektetné.

Win10-en vagyok még én is... amíg minden is megy és jól megy, addig 0 inger van arra a retekre váltani, amit 11-nek hívnak.

A nincs gaming, az miért nincs? A régi gépedben a GPU is meghalt? ^^

A 8GB nyilván nem op., de nálunk ügyfelek tömege él notival, desktoppal 8GB-on, hála az SSD meghajtóknak. A legdurvább az a könyvelő hölgy, aki még virtualizációt is futtat rajta, mert egy régi sw miatt muszáj... és egyetlen panasz nem jön tőle.

A 32GB memóriát nem csak simán a Win11 működéséhez ajánlja az MS sem, hiszen arról beszéltek, hogy min. 16GB-ot ajánlanak Win11 gaming témában PLUSZ, ha ehhez még multitasking, hanghívások, streaming és egyéb háttérben futó alkalmazások is mennek, akkor a 32GB az ideális.

Te is nagyon jól tudod, hogy sok PC gamer nem csak a játékot futtatja, ha játszik, hanem ha multizik, akkor közben dumálgat is a haverokkal, közben Twitchre streamel, meg ilyen-olyan segédappokat futtat még a háttérben. Egészen biztos vagyok benne, hogy a MS így értette.

• i2k
    őstag

S ha már valami nyilvánvalóról van szó:

Take-Two CEO explains why GTA 6 isn't launching on PC
    Take-Two CEO Strauss Zelnick says that Grand Theft Auto 6 releasing first on consoles is Rockstar's way of serving its main core audience before moving on.

• i2k
    őstag

LEGO Batman's PC requirements say you'll need Frame Generation to hit 30 FPS

"Pusztán hardveres szempontból a műszaki adatok jól optimalizált élményre utalnak: a minimális GPU-követelmény egy GeForce GTX 960 4 GB vagy egy Radeon RX 6400 4 GB. Ez azonban csak az alacsony beállítások mellett, 1080p felbontáson, az AMD FSR vagy az Intel XeSS „Balanced” felbontásnövelés és a Frame Generation funkciók bekapcsolt állapotában érvényes. Ami ezeket a specifikációkat nehezen érthetővé teszi, az az, hogy ez csak 30 FPS-t biztosít, ami ellentétes azzal, hogy hogyan és mikor kellene a Frame Generation technológiákat használni.
    A Frame Generation, legyen az DLSS, FSR vagy XeSS, egy mozgáskiegyenlítő technológia, nem pedig teljesítménynövelő, mivel nem oldja meg varázslatos módon a késleltetést. Ezt szem előtt tartva ez a technológia akkor működik a legjobban, ha a bemeneti képfrissítési sebesség 60 FPS körüli, így biztosítva, hogy a játék továbbra is reagálónak tűnjön, és hogy a generált képkockáknak elegendő adatuk legyen az olyan problémák minimalizálásához, mint az artefaktok. Ez azt jelenti, hogy a Frame Generation használatával 1080p-n 30 FPS-es teljesítménynél úgy érezné magát, mintha 15 FPS-en játszaná a játékot, ami jelentősen rontja a képminőséget."

S ezzel kapcsolatban: azt hiszed, hogy ez nyilvánvaló, oké, de itt számokkal is megmutatva:
    [link] --- Frame Generation Doesn't Fix Bad Performance! - Hardware Unboxed, 18 perc
    Érdemes végignézni és hallgatni!

• i2k
    őstag

Leírta a MS, amit évek óta tudunk...

A Win11 onnan indítja magát, hogy 4GB memóriát megzabál. És még semmit nem indítottál el... de megteszed, jöhet egy böngésző, egy Excel, némi háttérzene. Hopp majdnem el is fogyott a 8GB! És akkor indítsunk el egy mai modern játékot...

A 32GB azért talán egy picit még egyelőre, főleg FHD meg 1440p mellé túlzásnak mondható, de egy 16-os mellé betolt 2 db. 4-es modul, az már úgy elég kellemes lépés és nem is sokkolóan bevállalhatatlan.

S hogy miért?
    - Offline vagyok

• i2k
    őstag

Én igazából már 64-et vennék, de a 32 egy jó alap manapság, semmi több.

Próbálj venni... és megtudod, hogy mennyire rohadt drága...

• Crus
    addikt

Japánban régen is a kölök volt a PS3-as verzióban, az sem teljes újdonság. Egyszerűen az eredeti, kanonikus verziót remasterelték, nem a Nyugat számára marketingeltet.

Erre már akartam tegnap reagálni... igen, anno olvastam ilyesmit és rémlett, hogy a japó verzában a kölyök volt, de szerintem narratívában hót' mindegy, hogy egy aggódó korosabb fószerről, vagy egy aggódó kölyökről van szó. Átélhető mind a kettő, lehet hozzájuk kapcsolódni. Nem ezen megy el az egész, hanem a 0 gameplayen.

Olyan szinten kiégetett ez a szar, hogy vasárnap egész nap - amikor volt időm -, vergődtem a kínálatom előtt, hogy mivel lúgozzam ki az agyam, mert ide valami jó és különleges kell, amit szeretni fogok.

Ma elég nyugis napnak nézett ki, így leültem, hogy kipróbálom a Pillars of Eternityt. Ez lehetett kb. 10:00 körül. 15:30 körül úgy keltem fel a gép elől, hogy nem értettem, hová tűnt a napom! Nem viccelek! Nem hittem el, hogy ennyi idő eltelt...

Majd elmentem futni és nem nagyon tudok másra gondolni, csak a történtekre, amiket eddig átéltem a játékban. A Nier Replicant egy valódi fing ehhez képest és még sehol nem tartok... Ez a nagy helyzet.

• Crus
    addikt

Beszarás: Ezek őrültek!

Microsoft recommends 16GB RAM as baseline, 32GB as a 'no worries' upgrade for gaming PCs running Windows 11

"TL;DR: Microsoft now recommends 16GB RAM as the minimum for Windows 11 gaming, with 32GB as the ideal upgrade to handle modern multitasking like voice chat, streaming, and background apps. However, a global DRAM shortage has sharply increased RAM prices, making this upgrade costly for budget gamers."

Leírta a MS, amit évek óta tudunk...

A Win11 onnan indítja magát, hogy 4GB memóriát megzabál. És még semmit nem indítottál el... de megteszed, jöhet egy böngésző, egy Excel, némi háttérzene. Hopp majdnem el is fogyott a 8GB! És akkor indítsunk el egy mai modern játékot...

A 32GB azért talán egy picit még egyelőre, főleg FHD meg 1440p mellé túlzásnak mondható, de egy 16-os mellé betolt 2 db. 4-es modul, az már úgy elég kellemes lépés és nem is sokkolóan bevállalhatatlan.

• cyberkind
    félisten

Microsoft recommends 16GB RAM as baseline, 32GB as a 'no worries' upgrade for gaming PCs running Windows 11

"TL;DR: Microsoft now recommends 16GB RAM as the minimum for Windows 11 gaming, with 32GB as the ideal upgrade to handle modern multitasking like voice chat, streaming, and background apps. However, a global DRAM shortage has sharply increased RAM prices, making this upgrade costly for budget gamers."

Én igazából már 64-et vennék, de a 32 egy jó alap manapság, semmi több.

• i2k
    őstag

• cyberkind
    félisten

Wooow, dzsaszt in tájm...

• i2k
    őstag

• i2k
    őstag

Ez nagyon jól néz ki!

Ezek a double exposure-ok jók szoktak lenni - különösen, amikor profik készítik :)

[link] -- Create a Double Exposure in 74 Seconds with Photoshop

+ (kicsit lassabban, leírva)

[link] -- Double Exposure Effect | Photoshop Tutorial

• i2k
    őstag

Akinek a jelzett típusú G-Sync-komp AOC és MSI monitorja van, az már töltheti, a többiek később:

Fontos Nvidia G-Sync Pulsar firmware-frissítés érkezett az MSI és az AOC gamer monitorokhoz

"Az 1.16-os verzió az alábbi újításokkal érkezik:
    * Hatékonyabb működés a 100 és 180 FPS közötti tartományban
    * A monitor fehérpontját javították az EDID-ben, így az most már D65-ös fehérpont-értéket képvisel
    * Az automatikus bemenetváltással kapcsolatos problémákat orvosolták
    * A DP80-as kábelek használatakor tapasztalható kábel-érzékelési hibát, ami az automatikus bemenetváltás működésére is hatással volt, javították
    * Javították az eseti képkocka-eldobást eredményező hibát, ami akkor jelentkezett, ha a második bemenet aktív volt

Az 1.16-os fimware egyelőre csak az AOC AGON PRO AG276QSG2 és az MSI MPG 272QRF X36 modellekhez érhető el, méghozzá innen. Az Acer Predator XB273Z F5 és az ASUS RoG Strix Pulsar XG27AQNGV modellekhez egyelőre csak az 1.1.4-es firmware verzió érhető el, de az 1.1.6-os kiadást is rövidesen elkészítik hozzájuk."

• Crus
    addikt

Igazából már elég rég játszottam velük, úgyhogy lehet csalnak az emlékeim, de az automata esetében nincs két önismétlő végigjátszás.

Az első végigjátszásban mész 2B-vel, a másodikban 9S-el. Ugyanaz a történetszál megy ez igaz, de két külön nézőpontból. Érdekes koncepció, de így nem volt vele bajom.

A replicant esetén viszont csak egy karakter van, és ahogy írod, ugyanazt a szálat pörgeted újra és újra. Én egyébként 10k forintot fizettem érte és 20 óra ment bele. Nem volt jó üzlet.

Az Automata esetében 9S-sel amikor mész, hót' u.a. repetitív szutykot csinálod úgy 95%-ban, hiszen amikor 2B-vel vagy, 9S szinte végig ott van melletted! Ótvar, putri, olcsó, 1 bites megoldás, amire a világ legegyszerűbb dolga az lett volna, hogy egyszerűen átvált adott karira a játék, lemegy vele az a kötelező 5-15 perc és visszavált a másikra. (Ezt amúgy később a végén meg is teszi, tehát technikailag nagyon is volt erre lehetőség!)

A koncepció pedig nyilván erősen nem új keletű, hiszen ott volt a Resi 4 is Ada Wonggal, sőt házon belül korábbról a Resi 2 is tudta ezt (Leon majd Claire), sőt dettó ebben az évben még a Sonic Adventure is mutatott ilyet. Aztán kicsit később ott volt a Silent Hill 2... De egyébként asszem' az első ilyen pov switch a Kastélyvánia Symphony of the Night volt a Resi 2 előtt... Alucard után jöhetett Belmonttal.

Teljesen komolyan: Nem, hogy 10k forintot, de igazából 10 Ft-ot sem ér, mint játék! Tényleg abszolút YT-ra való a sztori, zenék, minden... sőt... igazából ez egy anime kellett volna legyen oszt' jóvan. Nem véletlen, hogy a Nier Automatából lett is.

Yoko Taro nem tud JÓ videójátékot készíteni, csak a rivjúerek zöme segghülye és alulról karcolja ezt az egész témát (elviszi őket a monumentális zene, a fehér bugyik, meg az amúgy erős sztori). A Drakengardot is nehogy elkezdje nekem itt bárki védeni, mert egyrészt technikailag is fosvót', gameplayben dettó retkek és már ott is erősen nyomta a repetitív nyomort. (A HÁROM részből összesen jó, ha fogyott 600k db...)

• FunPro
    őstag

Nálam már az Automata se csúszott le könnyen, de azt mentette a 3. végigjátszás.

"Nekem nem a többszöri végigjátszással volt a bajom" vs. "Kivittem az a-t, végignéztem a többit youtube-on." vs. "túl repetitiv" - Szóval ennek alapján azért volt ezzel neked is bajod és jogosan.

A repetitív volta, már az 1. wt-nél durván kijön, de aztán a 2. esetében a játék felétől kell az egészet újra letolni, a 3. esetében dettó, de ekkor már az összes fegyót is meg kell szerezni (amihez ostoba grindcunami szükséges), a 4. hál' égnek megoldható úgy, hogy a 3. endingje előtt mentesz, így "csak" kb. 20 percet kell újra letolni és még ezek után is rúg egy k. nagyot beléd a játék, mert a végső endinghez, a valódi új tartalomhoz, a játék első feléből kb. 2.5-3 órát játszat totálisan újra.

Nem akarok senkit megbántani - dehogynem! -, de aki szerint ez a játék 8 meg 9/10, meg very positive, annak se ízlése, se fogalma, se igénye nincs.

74%-a lett nálam kész a mellékküldiknek... lehet, hogy ezt lehet még lejjebb szorítani, de ahhoz bőven elég volt, hogy kb. kiégessen. Most valami nagyon odavágós címmel kell majd toljam, mert még egy ilyen szemétdomb és örökre befejezem a gaminget.

Igazából már elég rég játszottam velük, úgyhogy lehet csalnak az emlékeim, de az automata esetében nincs két önismétlő végigjátszás.

Az első végigjátszásban mész 2B-vel, a másodikban 9S-el. Ugyanaz a történetszál megy ez igaz, de két külön nézőpontból. Érdekes koncepció, de így nem volt vele bajom.

A replicant esetén viszont csak egy karakter van, és ahogy írod, ugyanazt a szálat pörgeted újra és újra. Én egyébként 10k forintot fizettem érte és 20 óra ment bele. Nem volt jó üzlet.

• TBT
    addikt

Tudom, hogy már késő, de: a videó is csak 2 napos...
    Érdemes megnézni, hogy mennyire strapabíró, sok "majdnem-full-üveg" házzal szemben.

[link] -- $90 Fractal Pop 2 Vision Case Review & Benchmarks: Cable Management, Thermals, Build Quality

Köszönöm, nem rossz kis házikó ez, de amit most vettem, az tágasabb. És amekkora méretű videokártyák készülnek manapság... Szóval ebben elfér minden. Kicsit szenvedős volt az összeépítés részemről, de egy egész délelőttöt elcseszve, sikerrel jártam. Nem való ez nekem már. Tényleg meg tudom érteni azt, aki inkább konzol párti. PC-s hardverek baromi drágák, emellett egy rakás gondot veszel magadnak (vigyázni kell rá, össze kell szerelni, takarítani kell). PS5 elé meg levered magad, ahogy sokan szokták (az sem gond, ha már belepi a pók a gépet jó igényes magyar módra), aztán majd történik valami.
    Párszor elgondolkodtam már szerelés közben, hogy mi a franc szükségem van nekem erre ennyi idősen... De összeállt a dolog, szép is, a hűtés és a kábelek elvezetése is rendben van. De röviden, tömören, ennyi szekatúrát, ennyi pénzért nem ért a dolog. Ez idő alatt játszhattam is volna. :D
    Na de egy darabig most biztos nem fogok PC alkatrészhez nyúlni. Persze takarítani fogom, mert arra eddig is különösen figyeltem, de itt hardvercserélgetés az idén már tuti nem lesz. A francnak sem hiányzik ez. Talán majd az Nvidia RTX6000 / új AMD széria elérkezésével.

• Zó
    senior tag

Sajna nagyjából tudtam mire vállalkozom, mert ahogy fentebb írtam X360-on lement az eredeti, méghozzá az összes akkori endinggel. De én nagyon bíztam benne, hogy azt a retek gameplayt a Replicantban rendbe tették, de a Replicant egy oltári nagy átverés és lehúzás, mert szögre ennyi csak a difi a 2010-es elődhöz képest:

- kb. 2 órányi új content az "E" ending révén, amihez a játék legzavarosabb mélységeibe kell alászállni
    - szebb küllem, de még így is nagyon puritán
    - nem a morcos fószerrel vagy, hanem egy kölökkel'
    - a harcrendszer - már amennyire ezt a súlytalan fingot annak lehet hívni - az Automatából van nagyjából
    - 2 db. kard az Automatából

Ééééés ennyi. Mindez NEGYVEN €-s áron. (22.4€-s áron vettem anno szürkéktől, de k. nagy ripoffnak érzem sajnos így is.)

Most amúgy éppen 24€ Steam-en, melegen ajánlom mindenkinek, aki végre be szeretné fejezni a gaming karrierjét. :R

Japánban régen is a kölök volt a PS3-as verzióban, az sem teljes újdonság. Egyszerűen az eredeti, kanonikus verziót remasterelték, nem a Nyugat számára marketingeltet.

• Crus
    addikt

Vadász - vadász...
    Én írtam itt előtte, hogy nem ajánlom. :DDD

Sajna nagyjából tudtam mire vállalkozom, mert ahogy fentebb írtam X360-on lement az eredeti, méghozzá az összes akkori endinggel. De én nagyon bíztam benne, hogy azt a retek gameplayt a Replicantban rendbe tették, de a Replicant egy oltári nagy átverés és lehúzás, mert szögre ennyi csak a difi a 2010-es elődhöz képest:

- kb. 2 órányi új content az "E" ending révén, amihez a játék legzavarosabb mélységeibe kell alászállni
    - szebb küllem, de még így is nagyon puritán
    - nem a morcos fószerrel vagy, hanem egy kölökkel'
    - a harcrendszer - már amennyire ezt a súlytalan fingot annak lehet hívni - az Automatából van nagyjából
    - 2 db. kard az Automatából

Ééééés ennyi. Mindez NEGYVEN €-s áron. (22.4€-s áron vettem anno szürkéktől, de k. nagy ripoffnak érzem sajnos így is.)

Most amúgy éppen 24€ Steam-en, melegen ajánlom mindenkinek, aki végre be szeretné fejezni a gaming karrierjét. :R

• Crus
    addikt

Én amennyire imádtam az automatát, annyira utáltam a replicantot. Kivittem az a-t, végignéztem a többit youtube-on.

Nekem nem a többszöri végigjátszással volt a bajom, hanem maga a játék túl repetitiv. Azt a játékot sajnálom, hogy megvettem.

Nálam már az Automata se csúszott le könnyen, de azt mentette a 3. végigjátszás.

"Nekem nem a többszöri végigjátszással volt a bajom" vs. "Kivittem az a-t, végignéztem a többit youtube-on." vs. "túl repetitiv" - Szóval ennek alapján azért volt ezzel neked is bajod és jogosan.

A repetitív volta, már az 1. wt-nél durván kijön, de aztán a 2. esetében a játék felétől kell az egészet újra letolni, a 3. esetében dettó, de ekkor már az összes fegyót is meg kell szerezni (amihez ostoba grindcunami szükséges), a 4. hál' égnek megoldható úgy, hogy a 3. endingje előtt mentesz, így "csak" kb. 20 percet kell újra letolni és még ezek után is rúg egy k. nagyot beléd a játék, mert a végső endinghez, a valódi új tartalomhoz, a játék első feléből kb. 2.5-3 órát játszat totálisan újra.

Nem akarok senkit megbántani - dehogynem! -, de aki szerint ez a játék 8 meg 9/10, meg very positive, annak se ízlése, se fogalma, se igénye nincs.

74%-a lett nálam kész a mellékküldiknek... lehet, hogy ezt lehet még lejjebb szorítani, de ahhoz bőven elég volt, hogy kb. kiégessen. Most valami nagyon odavágós címmel kell majd toljam, mert még egy ilyen szemétdomb és örökre befejezem a gaminget.

• Aljasvip
    őstag

Nier Replicant totál kivégezve. C, D és E ending is lement.

A fenti nem éppen rövid rivjúhoz még annyit fűznék, hogy:

Megérné kiutazni Japánba és úgy istenesen elverni Yoko Tarót. Az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények egyik ékes példája a Replicant.

2010-ben valahol érthető volt a szűkös büdzsé és az ezzel járó retek gameplay és narratíva megoldások, de pont ezt kellett volna keményen kiköszörülni a Replicantban, de qrvára nem tették meg! Az egyetlen igazán új contentért VÉRT KELL izzadni az unalomtengerben és csak és kizárólag az E ending során kapod meg ezt a kb. 2.5 órányi tartalmat, ami tulajdonképpen a játék VALÓDI lezárása!

Jól mutatja, hogy mennyire hibás game design döntés, hogy a Steam játékosok mindössze 18.6%-a tolta csak végig az "E" endingig. Nem csoda... az első végigvitel is eléggé kezdi lehozni a gamingről az embert és ez csak tovább mélyül, ahogy küzdesz azért, hogy a fekáliából kikapard a mazsolát.

Gyalázat, hogy az amúgy jó sztori, jó karakterek és egyedi gondolkodásmód mellett ez a játék annyi sebből vérzik, hogy azt átélni kész kínszenvedés.

Jogos, hogy a Nier Automata sokkal jobb játék, mert valóban az, de azért ott is a 2. végigvitel egy alibi fos, de ott legalább a 3. végigvitel az a történet teljes értékű továbbvitele.

Reggelig tudnék róla dumálni és darabokra tépni a Replicantot, de ha csak egy dolgot mondhatnék, akkor a köv. lenne az:

NE JÁTSSZ VELE! Qrvára nem éri meg! Nézd meg YT-on!

Vadász - vadász...
    Én írtam itt előtte, hogy nem ajánlom. :DDD

• FunPro
    őstag

Megérné kiutazni Japánba és úgy istenesen elverni Yoko Tarót. Az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények egyik ékes példája a Replicant.

2010-ben valahol érthető volt a szűkös büdzsé és az ezzel járó retek gameplay és narratíva megoldások, de pont ezt kellett volna keményen kiköszörülni a Replicantban, de qrvára nem tették meg! Az egyetlen igazán új contentért VÉRT KELL izzadni az unalomtengerben és csak és kizárólag az E ending során kapod meg ezt a kb. 2.5 órányi tartalmat, ami tulajdonképpen a játék VALÓDI lezárása!

Jól mutatja, hogy mennyire hibás game design döntés, hogy a Steam játékosok mindössze 18.6%-a tolta csak végig az "E" endingig. Nem csoda... az első végigvitel is eléggé kezdi lehozni a gamingről az embert és ez csak tovább mélyül, ahogy küzdesz azért, hogy a fekáliából kikapard a mazsolát.

Gyalázat, hogy az amúgy jó sztori, jó karakterek és egyedi gondolkodásmód mellett ez a játék annyi sebből vérzik, hogy azt átélni kész kínszenvedés.

Jogos, hogy a Nier Automata sokkal jobb játék, mert valóban az, de azért ott is a 2. végigvitel egy alibi fos, de ott legalább a 3. végigvitel az a történet teljes értékű továbbvitele.

Reggelig tudnék róla dumálni és darabokra tépni a Replicantot, de ha csak egy dolgot mondhatnék, akkor a köv. lenne az:

Én amennyire imádtam az automatát, annyira utáltam a replicantot. Kivittem az a-t, végignéztem a többit youtube-on.

Nekem nem a többszöri végigjátszással volt a bajom, hanem maga a játék túl repetitiv. Azt a játékot sajnálom, hogy megvettem.

• i2k
    őstag

...Z'ufó nem szórakozik...

[link] -- No One Will Save You | Official Trailer

//mielőtt valaki - látom, hogy "régi", csak most jött szembe velem.

• Crus
    addikt

Lement az A és a B befejzése is a Nier Replicantnak és némileg változott a véleményem az XBOX360-as Nier rivjúm óta.

- Kezdeném azzal, hogy igen, 2010-es játék felújítása, de Remake-nek durva lenne hívni. Remaster ez kb. 3 órányi kibővített tartalommal pusztán azért, hogy elmondhassák, ez nem Remaster inkább Remake.

- A gond az, hogy a 3 órányi tartalomhoz pupilláig kell a takonyban és a fekáliában gázolni, olyan bő 45 órán keresztül! Ekkor kapod meg az E befejezést, amiről majd írok spoilermentesen, ha lement.

- SEMMIT nem kezdtek ezek a barmok azzal a ténnyel, hogy a játék 95%-ban található küldetések UNDORÍTÓ, FELHÁBORÍTÓ, egybites fosok! Az édes jó k. anyját ennek a japó szarzsáknak, hogy ezt le meri tolni a játékosok torkán! A küldetések totálisan egy offline MMO szintjén vannak ebben is és annyira ostoboid, SZÁNDÉKOSAN időhúzó megoldásban, amiért szívesen orrba verném ezt a nyomorult Yoko Tarót.

- Effektíve 10 db. említésre méltó helyszínen rohangászol fel és alá, de ANNYIRA DURVA a backtrack, hogy lelked megöli, hogy lehoz a gamingről, hogy szívesebben mernél szennyvizet gyűszűvel, mint ez! És ez szándékos... nem, nem viccelek, ezt ezt a kretén direkt így alkotta meg, azért, hogy "érezd a karakterek nehézségeit". BULLSHIT! HAZUGSÁG!

Az van, hogy ez így drasztikusan kisebb költséggel kivitelezhető, mintha még beletolnál 20 helyszínt és vennéd a fáradtságot, hogy tisztességes questline-t gyárts le! Az nem questline, hogy kell 3 bikacsök, menj el érte B pontba. Elmész, visszaviszed, ja kéne még 5! Elmész, visszaviszed... jó, akkor most menj C pontba és nézd meg ott vagyok-e! Nem vagyok... jó, akkor most gyere vissza és mond el nekem, hogy nem vagyok-e ott. Megvan? Szuper, akkor menj el D pontba és hozz mondjuk 1 liter kólát. Elmész, elhozod. Remek! Adok érte 10.000 aranyat. ENNYI! És ilyenből van min. 50 db. küldetés!!!

Van benne egyébként említésre méltó is, de ez úgy a küldik 5%-a, ezek hivatottak elvinni a hátukon a háttérsztorit. Édeskevés és mondanom se kell, ezekben is van vedd fel és hozd el őrület dögivel!

- A gyorsutazás még akkor is halott a játékba, amikor a játék 2. felében végre feloldod! Hogy a faxba lehet ezt ilyen patkány módon megalkotni??? A játék folyamatosan 2 lábbal tapossa az időd, egy quest által azonban végre van olyan fast travel, mely a főbb pontok között gyorsabban vinne. DE! Ez néha a sztori miatt egyszerűen nem vehető igénybe, néha pedig továbbra is gyorsabb, ha futsz, mert adott ponttól az érkezési pont messzebb van. A legbénább benne a sivatagos részen az ott levő quicktravel, melyet amikor igénybe veszel a be és lemenési animáció egyszerűen hosszabb, mintha simán a 2 pont között elfutnál! WTF???
    Nem túlzok, ha azt mondom, hogy tonnányi olyan rész, síkság, folyosó van, ahol 5-10 percenként menned kell! ÉS SEMMI nem történik közben! Ha 5x leverted a FOLYAMATOSAN respawnoló ellenfeleket, utána minek vernéd le újra?

- De olyan őrjítően putri megoldások vannak benne, hogy a faludban a fasttravel pont az pont úgy van elhelyezve fizikailag, hogy kerülnöd kelljen körbe, ha igénybe akarod venni! MINDEN ebben a játékban az akadályozásodról szól! Hogy több időt tölts el vele, mert bizony ez a tróger japó állat ez nagyon is jól látta, ha ezeket a megoldásokat nem alkalmazza, ez a játék 8-10 óra nagyon max!!!

- De b+ még ahhoz is, hogy az új tartalmat meglásd 1x végig kell vinned teljesen a játékot, ez legalább 25-28 óra. Utána jön a B endinges téma, ami kizárólag annyival több, hogy összesen max. 3-4 perces átvezetővel többet kapsz! Ezt viszont KÖTELEZŐ lett volna az 1. végigjátszáskor eléd tárni, mert így csak pofátlan időlopás az életedből!
    Ezt követően az asztalra csap ez a marha és azt mondja, gyűjtsd össze az ÖSSZES fegyvert és csak akkor van lehetőséged a C és D endingre, mely után jöhet végre az új content az E endinggel.

Yoko Taro egy igazi szar ember! Egy pénzéhes suttyó, aki a művészet álarca mögé bújva (mily találó Emil álarcban látható gyakran IRL!) húzza le a játékosokat, ráadásul az életről pofázik gyakran, de a TE életed LESZARJA és NEM TISZTELI! Nagyon ritka a játékiparban az ilyen emberi selejt, aki ennyire undorító és aljas módon képes a játékosok vérét úgy szívni, hogy a birkák zöme ezt észre sem veszi! Mert hát Kaiénét mennyire meg lehetne szabni, ugye? Meg milyen menő már, hogy trágár? Meg Emil mennyire egyedi kari, ugye? Meg Yonah iz' sooo hot, amikor már felnő... Meg a zenék és a sztori és, hogy milyen a játék? Hogy a gameplay vállalhatatlan? Hogy a harcok nullák és iszonyú súlytalanok? Hogy 342342x alkalommal kellene a Junkyard ötlettelen, NES szintű "dungeonjaiban" 42342323 db. mobot leverni és közben SEMMI nem fog történni, csak újra és újra u.a. az ötlettelen, iszonyú kínos folyósok, meg ajtók, meg a sivárság.

Hogy a Mítoszok Erdeje ennek a szerencsétlennek kb. 3 fából, meg 3 NPC-ből áll, ahol ahelyett, hogy egy új terepen elmesélne amúgy érdekes történeketek, ehelyett FEKETE háttéren HÓFEHÉR betűkkel fél órán keresztül Amazon Kindle-t játszat veled.

Ja és tudom fokozni: Szépen finoman a pedofília kérdéskörét is boncolgatja, de gyáva szar, így nem mer jobban belemenni, de azért csak utalgat rá (Postman vs Louise).
    Azt mondanom sem kell, hogy LMBTQ+ is csak kellett ugye bele Emil részéről...

És az a naaagy és legendás történet is olyan, hogy rakás helyen kilóg a lóláb, meg borzasztó erőltetett, főleg az, hogy direkt nem jeleníti meg az ellenfeledi szövegelését az 1. wt esetén, csak a 2.-tól, nehogy véletlenül elsőre képbe legyél a sztorival. Ócska, szánalmas időhúzás!

Amúgy a graf nálam a lehető legjobb, mert modoltam, az art nyilván nem változott... az összkép nem rossz, de oldschool, a HDR-t nem igazán kezeli jól és az egész játékon lóg egy húgyfilter, amit dettó kötelező kimodolni belőle, mert eret vágsz tőle.

Az irányítást is modernizálták némileg, mert az eredeti legendásan gáz volt, de emiatt a harc még súlytalanabb lett, az meg külön bónusz, hogyha a controllerem kikapcsol, mert dolgom van, mire visszajövök csak billegérrel lehet irányítani, amíg ki és be nem lépek újra. Ez nagyon "vicces" volt, amikor boss harc előtt történt úgy, hogy 20 perce nem tudtam menteni... állatok ezek -.-

Bár még nem láttam sem a C, D és E endinget (C és D-t anno X360-on viszont IGEN!), ez a "játék" nem érdemli meg véletlenül sem a kegyes 6 pontot a 10-ből, ez így egy gyenge 5 pont, amit csakis azért érdemel, mert a karakterek, sztori és zenék egész sokáig jók. (Utóbbi mondjuk 15 óra után qrvára megunod azt garantálom, mert igazából az is csak egy blöff... kb. 30 mp-es taktus ismétlődik epic feelingre emelve.)

• Gondolom rajtam kivül senki se követi a MindsEye sorsát....
    A game alapárát véglegesen csökkentették 60 euroról 35.5 eurora. Ezenkivűl továbbra is gőzerővel dolgoznak a további frissítéseken

Érdekes egy utat járnak be az már biztos. Részemről kivárok amíg a "csoda trió" egyikébe be nem kerül

• cyberkind
    félisten

Az mi is az? :D Le vagyok maradva

Ahogy a linkelt videó mutatja, onnan loptam én, de tökéletesen beleillik a mai világ bénázásaiba, ahol a trilkós cégek még a nyilvánvalót és elkúrják minden téren.
    Kidolgozom a loret az említett úriembernek, és olyan kaliberű celeb lehet, mint G-Man. :K

• i2k
    őstag

Tényleg működik:

[link] -- Valve’s VRAM Fix vs Windows 11 on RX 5700 XT - 1440p Native Test in 10 Games

• i2k
    őstag

[link] --- RESIDENT EVIL – Official Teaser Trailer (4K)
    (film)

Cast: Austin Abrams, Zach Cherry, Kali Reis, and Paul Walter Hauser
    Credits not final

• i2k
    őstag

Pfej mi ez a gyalázat új fórum kinézet? :W

"Évtizedes tapasztalatból tudjuk, hogy egyrészt lesz pár kezdeti bug, amit hamariban gyógyítunk, másrészt, bármi is változik, az lesz, akinek fáj, így a higgadt kritikákat ide várjuk a hír topikjába. Mindent alaposan elolvasunk és végiggondolunk, nem mindenre reagálunk és nem mindent építünk be, de bizonyára lesz, amit igen."

• i2k
    őstag

Tudom, hogy már késő, de: a videó is csak 2 napos...
    Érdemes megnézni, hogy mennyire strapabíró, sok "majdnem-full-üveg" házzal szemben.

[link] -- $90 Fractal Pop 2 Vision Case Review & Benchmarks: Cable Management, Thermals, Build Quality

• Ry0K3N
    senior tag

Battle.net launcherből már tölthető hivatalosan a klasszikus WarCraft III (a nem Reforged verzió)!

Eltűnt az opció. Nincs meg a reforged nekem de mondom megnézem letöltöttem bnet klinesről. Belefércelték a régi kampány menüt a klinesbe, de legalább nem a régi animáltgifek vannak :((( .

• TBT
    addikt

STAR WARS: Galactic Racer - 2026.10.06.

22.490 Ft lesz a PS5 Store-ban. Ez is "nyomott áron" érkezik, mint a Pragmata.

A legújabb pletykák szerint a Tomb Raider: Legacy of Atlantis is októberben érkezik... Lesz egy erős hónap a GTA 6 előtt?
    Június elején Summer Game Fest, talán ott már látunk is a játékból valamit. :)

• TBT
    addikt

Battle.net launcherből már tölthető hivatalosan a klasszikus WarCraft III (a nem Reforged verzió)!

• i2k
    őstag

Microsoft previews Shader Model 6.10 with a matrix math API, making neural rendering a standard DirectX feature

"A Shader Model 6.10 célja, hogy a neurális renderelést a DirectX egyik alapvető funkciójává tegye, ne csupán egy NVIDIA-trükk maradjon, egy új, egységes mátrixmatematikai API segítségével, amely minden jelentős GPU-n működik.
    A Microsoft kiadta a Shader Model 6.10 előzetes verzióját az új AgilitySDK 1.720-preview buildben. A frissítés számos változást hoz, beleértve a megosztott shader memóriakezelés és a sugárkövetés finomításait, de a legfontosabb újdonság egy új Matrix funkció.
    A fejlesztői blog szerint a Shader Model 6.10 egy egyszerűsített mátrixalgebrai API-t vezet be a linalg::Matrix osztályon keresztül, amely az AMD, az Intel és az NVIDIA GPU-in elérhető teljes mátrixművelet-készletet teszi elérhetővé. A modern GPU-k már tartalmaznak dedikált hardvert az AI-feladatokhoz, például az NVIDIA Tensor magjait, az Intel XMX egységeit és az AMD hardverek hasonló gyorsítóit. Azonban ezeknek a képességeknek a DirectX-támogatása eddig korlátozott volt.

Ezzel a frissítéssel a fejlesztők egységes API-n keresztül érhetik el ezeket a mátrixegységeket, ahelyett, hogy gyártóspecifikus megvalósításokra lennének utalva. Ez lehetővé teszi, hogy a neurális renderelési műveleteket egyetlen programozási erőfeszítéssel több GPU-n is végrehajtsák, ahelyett, hogy ez egy olyan saját fejlesztésű funkció lenne, amelyet a fejlesztőknek minden grafikus kártyacsaládhoz külön kell megvalósítaniuk. A Microsoft lényegében arra törekszik, hogy a mátrixszámítás a DirectX API szerves részévé váljon, így a neurális renderelés a DirectX alapvető funkciójává váljon, ahelyett, hogy az egyes GPU-gyártók által utólag hozzáadott kiegészítő lenne.
    A mátrixszámítás a modern AI-rendszerek, különösen a transzformátor modellek és a legtöbb LLM által használt számítási paradigma. Az NVIDIA GPU-k az RTX 20 sorozat óta rendelkeznek dedikált mátrixszámítási hardverrel, amikor a Tensor magok először megjelentek. Az AMD lassabban követte a példát, és csak az RDNA 4-ben adott hozzá kijelölt mátrixszámítási hardvert.
    Érdemes megjegyezni, hogy mindez elsősorban azokra a GPU-kra vonatkozik, amelyek támogatják az új Microsoft API-t. A mátrixszámításra alkalmas hardverrel nem rendelkező régebbi AMD GPU-k valószínűleg nem felelnek meg a követelményeknek. A mátrixszámításon túl az Agility SDK 1.720-preview tartalmazza a Variable Group Shared Memory funkciót is. Ez a megosztott memória korlátját 32 KB-ról a hardver által támogatott értékre növeli, lehetővé téve a shaderek számára a GPU teljes kapacitásának kihasználását. Néhány sugárkövetési beépített függvény, konkrétan a TriangleObjectPositions és a ClusterID, szintén frissült a kötegelt aszinkron parancslistás API-k mellett.
    Ezzel együtt ez képet adhat nekünk a neurális renderelésben rejlő lehetőségekről, valamint azokról a funkciókról, amelyek a jövőbeli DirectX-kompatibilis GPU-k szabványos jellemzőivé válhatnak. Lehet, hogy a gépi tanulás hamarosan nem csupán egy képkocka végén hozzáadott utómunkálati trükk lesz, hanem közvetlenül beépül a játékok renderelésének folyamatába. Ez egyesek számára riadalmat kelthet a DLSS 5 és az AI kapcsán, de a Shader Model 6.10 még mindig nettó előnyt jelent, mert – legalábbis elméletileg – a neurális renderelést kevésbé teszi az Nvidia kizárólagos technológiájává. A Shader Model 6.10 jelenleg előzetes verzióban van, és speciális fejlesztői illesztőprogramokat igényel az NVIDIA-tól, bár az AMD és az Intel nyilvános illesztőprogramjai már támogatják."

(DeepL)

• TBT
    addikt

Ebből az ősrégi címétsetudommár pod racert nagyon szerettem, ha hasonlót sikerül mai köntösben, jó száguldás érzettel, fasza irányítással, jó bütykölgetési lehetőségekkel, fasza pályákkal, akkor ez akár még királyság is lehet. Nem vagyunk elárasztva igazán jó future racer-ekkel.

Star Wars Episode I: Racer volt emlékeim szerint a neve. Valami hasonlót nyomokban tartalmazni fog ez is:

Kíváncsi leszek rá én is, de majd meglátjuk, mit hoz addig a jövő (ország és világ szinten is). :)

• VoltanIgor
    senior tag

STAR WARS: Galactic Racer - 2026.10.06.

22.490 Ft lesz a PS5 Store-ban. Ez is "nyomott áron" érkezik, mint a Pragmata.

Ebből az ősrégi címétsetudommár pod racert nagyon szerettem, ha hasonlót sikerül mai köntösben, jó száguldás érzettel, fasza irányítással, jó bütykölgetési lehetőségekkel, fasza pályákkal, akkor ez akár még királyság is lehet. Nem vagyunk elárasztva igazán jó future racer-ekkel.

• Zó
    senior tag

Attól mert lemezes verzió, jogilag az sem a tiéd ám, ugyanaz a helyzet, mint a digitális médiával. Ha ezeknek a supportját leveszik, annyival vagy előrébb, hogy az aranylemezes verziót fel tudod telepíteni, a későbbi peccsek, egyebek mind mennek a levesbe. Ez egyébként természetesen minden szempontból gáz helyzet, remélem, hogy az EU szabályozás megfogja majd a töküket.

Az is érdekes kérdés, hogy mi van ha a Steam földbe áll? Ez jelenleg eléggé apokaliptikusnak tűnik, hiszen a cég stabil, erős, és ha bármi gebasz is lenne, szinte kizárt hogy jogutód nélkül csak úgy eltűnne, de mégis. Tekintettel arra, hogy itt kb. mindenkinek milliós értéket képvisel valszeg a Steam könyvtára, nagyon nem mindegy. Van még mit szabályozni ezen a téren, de legalább valami elindult.

Konkrétan a fizikai BD-filmjeidet sem tudod lejátszani PS3-on, ha nem frissítgeted a firmware-t. Egy pár generációval ezelőtt véget ért, hogy a fizikai kópia biztonságot jelent. Van előnye, biztosabb tud lenni, de a mai online konzolokkal naivitás erre alapozni.

Ironikus, hogy PC-sednek a konzolok, annál inkább bizonytalan rajtuk a játékaid helyzete a PC-hez képest, pedig nyilván ott is vannak megkötések (de ugye amiből van GOG-os kópia, azt már elvenni tényleg nem tudják). A modern konzolok számomra bizonytalansági faktort jelentenek, nyilván nem azokba fektetek elsősorban, ha szoftverről van szó.

Nyilván van pozitív oldala a felhőből játszásnak is, de pont a kontrollvesztés miatt nem szurkolok neki, hogy egyeduralma legyen. Sötét jövő lenne az. Modok, rajongói javítások, minden ugrana vele.

• VoltanIgor
    senior tag

Előbb nem folyik a csapból víz, mint, hogy a Steam-es játékaid többé ne tudd elindítani, mert megszűntek és senkinek nem is kellettek.

Teljesen viccen kívül: az apokalipszis egy eseménye nyilván majd az lesz, hogy a net mint olyan megszűnik létezni és akkor nyilván Steam sem lesz. De ekkor már a legkisebb gondunk lesz az, hogy mi van a Steam könyvtárral...

Ez így van, én is inkább teoretikusan vázoltam a dolgot, mert itt van egy csomó jogi kérdés, ami ugye még nem teljesen tisztázott - de az mindenképp jó jel, hogy elkezdtek vele foglalkozni.

Amúgy meg, pontosan, ha a napi fő program az lesz, hogy tiszta ivóvizet tudjunk szerezni, és esetleg valami élelmet, akkor aligha aggódnánk azon, hogy nem tudunk Elden Ringezni. Reméljük, erre nem kerül sor.

• Crus
    addikt

Attól mert lemezes verzió, jogilag az sem a tiéd ám, ugyanaz a helyzet, mint a digitális médiával. Ha ezeknek a supportját leveszik, annyival vagy előrébb, hogy az aranylemezes verziót fel tudod telepíteni, a későbbi peccsek, egyebek mind mennek a levesbe. Ez egyébként természetesen minden szempontból gáz helyzet, remélem, hogy az EU szabályozás megfogja majd a töküket.

Az is érdekes kérdés, hogy mi van ha a Steam földbe áll? Ez jelenleg eléggé apokaliptikusnak tűnik, hiszen a cég stabil, erős, és ha bármi gebasz is lenne, szinte kizárt hogy jogutód nélkül csak úgy eltűnne, de mégis. Tekintettel arra, hogy itt kb. mindenkinek milliós értéket képvisel valszeg a Steam könyvtára, nagyon nem mindegy. Van még mit szabályozni ezen a téren, de legalább valami elindult.

Előbb nem folyik a csapból víz, mint, hogy a Steam-es játékaid többé ne tudd elindítani, mert megszűntek és senkinek nem is kellettek.

Teljesen viccen kívül: az apokalipszis egy eseménye nyilván majd az lesz, hogy a net mint olyan megszűnik létezni és akkor nyilván Steam sem lesz. De ekkor már a legkisebb gondunk lesz az, hogy mi van a Steam könyvtárral...

• VoltanIgor
    senior tag

Igen, én is javarészt a lemezes verziókat szeretem. Egyrészt van belőle látványos porfogó (Deluxe Edition / Collector's Edition), másrészt pont az ilyen DRM-es megoldás (felhasználót szívató) miatt lehet jó egy fizikai adathordozó. Emellett "tényleg" a polcodon van az adott játék és jogod van hozzá, hogy játszhass vele. Steam-ről + egyéb webáruházakból a digitális változatok bármikor eltűnhetnek vagy korlátozott hozzáférésbe fordulhatnak át (lásd eltűnő Forza Motorsport játékok).

• alratar
    addikt

Bízzunk benne, hogy csak az elhanyagolható méretű számú konzol-kalózok miatt van, és a játékosok, és ezzel együtt ez a meme is téved:

Egyébként tegnap olvastam, hogy egy névtelen belsős dolgozó azt mondta, véletlenül ment ki ez így:

Received word from an anonymous insider. The Sony DRM issue is unintentional. From what we gathered, Sony accidentally broke something while fixing an exploit. They've known about the confusing UI for a while, but didn't see it as urgent. Hoping for a clarifying statement now.

• cyberkind
    félisten

13 éve az egyik fő oka az állandó netkapcsolat megléte miatt bukott a One konzol, majd most ugyanott vagyunk, csak pepitában.

• Zó
    senior tag

Épp ez az, hogy nem:

[link] -- Elgurult a Sony gyógyszere, internetre kell kötni a PlayStation gépeket

"Márciustól kezdődően, ha valaki új digitális játékot vásárol, majd nem kapcsolja online a PlayStation gépét, az nem tud majd játszani a megvásárolt játékaival. Eddig is volt online követelmény azon PS4 és PS5 gépek esetében, amik másodlagos konzolnak voltak beállítva. Mostantól kezdve azonban az „offline” állapotba rakott, elsődleges konzolok is megkövetelik az online hitelesítést, avagy a DRM erőltetését."

"A DRM rendszer következtében a felhasználók egy napokat jelölő időzítőt látnak a játékaik fölött. Ha valaki az adott időszak végéig nem köti össze internettel a gépét, akkor vége a dalnak, nem lehet elindítani a játékot."

"Innentől kezdve el lehet felejteni azt a forgatókönyvet is, hogy elmegy otthon az internet és kedvet kapsz offline futó PS játékkal játszani. Ha nem kapcsoltad be egy ideig a géped, nem tudsz majd játszani vele."

"A Sony szerint kizárólag a digitális játékokat érinti a 30 napos szabály, ám a PlayStation 3 esetéből tudhatjuk, hogy ez nem teljesen van így. A Sony bizonyos időközönként frissítést kell, hogy kiadjon a PS3 konzolokra, hogy a Blu-ray lemezek működhessenek. A PlayStation 4- és a PlayStation 5-gépek esetében is fennállhat ez a hitelesítő mechanizmus szükségessége, vagyis a Sony egyfajta istenként van jelen a PlayStation játékok életében, és ha ezen isten kegyes támogatása megszűnik, akkor a PS3, PS4 és a PS5 gépek és játékok megszűnnek működni."

Az Ipon ne írja le, hogy mit jelent az, hogy "vége a dalnak", a forrásaik sem írják le telejsen egyértelműen. Ellenben az egész a PS Support üzenetéből indul ki, abban meg konkrétan az van, hogy 30 nap után connection restore kell ahhoz, hogy újra játszani lehessen vele. Ezért is elmehetnek valahova, de a média hatásvadász irányba vitte el azt, amit a Sony mondott. Egyébként sem hiszem, hogy az EU-ban vagy akár máshol is ezt csak úgy engednék.

Mindenesetre nem viccből ódzkodom a zárt rendszerektől.

• cyberkind
    félisten

Bízzunk benne, hogy csak az elhanyagolható méretű számú konzol-kalózok miatt van, és a játékosok, és ezzel együtt ez a meme is téved:

Ez a Somy már nem az a Sony, de még csak nem is az 5 évvel ezelőtt, kapzsi nyomorultak lettek, akik csak kitúrni akarnak a játékosokkal, és semmit se adni, teljes brand rombolás zajlik.

• i2k
    őstag

Ilyen agymenések is vannak:
    (By Hassam Nasir published yesterday )

"Számos YouTube-csatorna által tesztelt elmélet szerint úgy tűnt, hogy minden egy bizonyos dátumon vagy azt követően vásárolt digitális játékra 30 napos időzítőt alkalmaztak, ami arra utalt, hogy ha a játékos 30 napig nem játszik a játékkal, akkor online kapcsolatot kell létesítenie a konzoljával a licenc megújításához, és az időzítőt újra 30 napra kell állítania.
    Most azok a játékosok, akik néhány héttel ezelőtt vásároltak ilyen játékokat, arról számoltak be, hogy a 30 napos időzítők eltűntek ezekről a vásárlásokról, ami további vizsgálódásokhoz vezetett, hogy pontosan mi is történik.
    Úgy tűnik, hogy a Resetera felhasználója, Andshrew, aki egy jailbreakelt PlayStation 4-et birtokol, és azt használja, hogy kiderítse, mi történik, talált egy lehetséges magyarázatot: állítása szerint a visszaszámláló egyszeri intézkedés a kalózkodás elkerülésére, és a digitális játékvásárlások pár hét után elveszítik a visszaszámlálót, és véglegessé válnak.
    A felhasználó megjegyezte, hogy április 9-én vásárolt egy PS4-játékot, majd április 21-én kapcsolta be a konzolját. Ekkor a játékra 30 napos időzítő került, még mielőtt telepítették volna. Amikor a játékot április 25-én telepítették, az információs oldala azt mutatta, hogy még 26 napig játszható.
    Röviddel ezután azonban a visszaszámláló eltűnt, és a játék – más digitális vásárlásokhoz hasonlóan – határozatlan ideig érvényes lett. A felhasználó megjegyezte, hogy az április 9-i eredeti vásárlás és a visszaszámláló állandó licencre váltása között 16 nap telt el.
    Andshrew elméletének lényege, hogy az új időkorlátot azért vezették be, hogy megakadályozzák a hackerek által a Sony visszatérítési rendszerének kihasználását: a PlayStation Store-ban vásárolt digitális játékok automatikusan visszatéríthetők, ha a vásárlás után 14 napon belül történik, és a játékot még nem telepítették.
    A felhasználó azt feltételezte, hogy az emberek a PlayStation Store-ban vásároltak játékokat, majd jailbreakelt PlayStation 4 konzolokat használtak, hogy kivonják az azokhoz tartozó határozatlan idejű licencet, majd a játékokat telepítés nélkül visszatérítették. Ezután ezek közül az egyik licencet felhasználhatták arra, hogy más módon hozzáférjenek a játékhoz, például egy kalóz másolatra alkalmazva azt.
    Azáltal, hogy alapértelmezésként egy új, 30 napos időzítőt adnak a játékokhoz, majd 14 nap után határozatlan idejűre változtatják, ez a módszer elméletileg megakadályozható, mivel a felhasználó csak a visszatérítési időszak lezárulta után tudja kivonni a határozatlan idejű licencet.
    Az új elmélet tehát az, hogy a PS4-es és PS5-ös játékok minden digitális vásárlására most 30 napos licenc vonatkozik, de ez csak ideiglenes, és legalább 14 nap elteltével – miután a játék már nem visszatéríthető – a licenc határozatlan idejűre változik, ami azt jelenti, hogy a játékosoknak már nem kell folyamatosan online kapcsolatot létesíteniük a konzoljukkal a licenc érvényesítéséhez.
    A Sony még nem magyarázta el hivatalosan részletesen ezt a helyzetet, és az AI-támogatású csevegőrobotok ellentmondásos információkat adnak. A VGC hivatalos nyilatkozatért megkereste a Sony-t."

• i2k
    őstag

"all games purchased digitally after March 2026 will be affected by this time limit." - írtad.

Veszünk mi digitális játékot PS5-re? Hát én biztosan nem... lemezezek. Amiket eddig vettem, azok meg mennek majd továbbra is.

Ami történhet ilyenkor a legszélsőségesebb esetben az csupán annyi, hogy teszem azt veszel egy digitális címet most, de le se töltöd és csak szeptemberben nézel rá, akkor szeptemberben úgyis rádugod a netre a géped és úgyis letöltöd a frissítéseket és úgyis lefut majd a DRM check is.

Akinek van PS5-je az tudja nagyon jól, hogy addig nem is érdemes játszadozásról álmodozni, mint a gép, controller és a játékod nincs felpatchelve. Ha ez a cirka 1 órás művelet megvan, utána tiéd a terep.

Ilyen agymenések is vannak:
    (By Hassam Nasir published yesterday )

"Számos YouTube-csatorna által tesztelt elmélet szerint úgy tűnt, hogy minden egy bizonyos dátumon vagy azt követően vásárolt digitális játékra 30 napos időzítőt alkalmaztak, ami arra utalt, hogy ha a játékos 30 napig nem játszik a játékkal, akkor online kapcsolatot kell létesítenie a konzoljával a licenc megújításához, és az időzítőt újra 30 napra kell állítania.
    Most azok a játékosok, akik néhány héttel ezelőtt vásároltak ilyen játékokat, arról számoltak be, hogy a 30 napos időzítők eltűntek ezekről a vásárlásokról, ami további vizsgálódásokhoz vezetett, hogy pontosan mi is történik.
    Úgy tűnik, hogy a Resetera felhasználója, Andshrew, aki egy jailbreakelt PlayStation 4-et birtokol, és azt használja, hogy kiderítse, mi történik, talált egy lehetséges magyarázatot: állítása szerint a visszaszámláló egyszeri intézkedés a kalózkodás elkerülésére, és a digitális játékvásárlások pár hét után elveszítik a visszaszámlálót, és véglegessé válnak.
    A felhasználó megjegyezte, hogy április 9-én vásárolt egy PS4-játékot, majd április 21-én kapcsolta be a konzolját. Ekkor a játékra 30 napos időzítő került, még mielőtt telepítették volna. Amikor a játékot április 25-én telepítették, az információs oldala azt mutatta, hogy még 26 napig játszható.
    Röviddel ezután azonban a visszaszámláló eltűnt, és a játék – más digitális vásárlásokhoz hasonlóan – határozatlan ideig érvényes lett. A felhasználó megjegyezte, hogy az április 9-i eredeti vásárlás és a visszaszámláló állandó licencre váltása között 16 nap telt el.
    Andshrew elméletének lényege, hogy az új időkorlátot azért vezették be, hogy megakadályozzák a hackerek által a Sony visszatérítési rendszerének kihasználását: a PlayStation Store-ban vásárolt digitális játékok automatikusan visszatéríthetők, ha a vásárlás után 14 napon belül történik, és a játékot még nem telepítették.
    A felhasználó azt feltételezte, hogy az emberek a PlayStation Store-ban vásároltak játékokat, majd jailbreakelt PlayStation 4 konzolokat használtak, hogy kivonják az azokhoz tartozó határozatlan idejű licencet, majd a játékokat telepítés nélkül visszatérítették. Ezután ezek közül az egyik licencet felhasználhatták arra, hogy más módon hozzáférjenek a játékhoz, például egy kalóz másolatra alkalmazva azt.
    Azáltal, hogy alapértelmezésként egy új, 30 napos időzítőt adnak a játékokhoz, majd 14 nap után határozatlan idejűre változtatják, ez a módszer elméletileg megakadályozható, mivel a felhasználó csak a visszatérítési időszak lezárulta után tudja kivonni a határozatlan idejű licencet.
    Az új elmélet tehát az, hogy a PS4-es és PS5-ös játékok minden digitális vásárlására most 30 napos licenc vonatkozik, de ez csak ideiglenes, és legalább 14 nap elteltével – miután a játék már nem visszatéríthető – a licenc határozatlan idejűre változik, ami azt jelenti, hogy a játékosoknak már nem kell folyamatosan online kapcsolatot létesíteniük a konzoljukkal a licenc érvényesítéséhez.
    A Sony még nem magyarázta el hivatalosan részletesen ezt a helyzetet, és az AI-támogatású csevegőrobotok ellentmondásos információkat adnak. A VGC hivatalos nyilatkozatért megkereste a Sony-t."

• TBT
    addikt

"all games purchased digitally after March 2026 will be affected by this time limit." - írtad.

Veszünk mi digitális játékot PS5-re? Hát én biztosan nem... lemezezek. Amiket eddig vettem, azok meg mennek majd továbbra is.

Ami történhet ilyenkor a legszélsőségesebb esetben az csupán annyi, hogy teszem azt veszel egy digitális címet most, de le se töltöd és csak szeptemberben nézel rá, akkor szeptemberben úgyis rádugod a netre a géped és úgyis letöltöd a frissítéseket és úgyis lefut majd a DRM check is.

Akinek van PS5-je az tudja nagyon jól, hogy addig nem is érdemes játszadozásról álmodozni, mint a gép, controller és a játékod nincs felpatchelve. Ha ez a cirka 1 órás művelet megvan, utána tiéd a terep.

Igen, én is javarészt a lemezes verziókat szeretem. Egyrészt van belőle látványos porfogó (Deluxe Edition / Collector's Edition), másrészt pont az ilyen DRM-es megoldás (felhasználót szívató) miatt lehet jó egy fizikai adathordozó. Emellett "tényleg" a polcodon van az adott játék és jogod van hozzá, hogy játszhass vele. Steam-ről + egyéb webáruházakból a digitális változatok bármikor eltűnhetnek vagy korlátozott hozzáférésbe fordulhatnak át (lásd eltűnő Forza Motorsport játékok).

• Crus
    addikt

De itt most nem arról van szó, hogy "elmegy a neted" mondjuk 10 mp-re, vagy 1 napra... és akkor mehetsz a Dunának, mert...

Arról, hogyha -- mint mondjuk Te, vagy Bálint, Voltan, és a többiek -- többet játszol PC-n, hagyod porosodni a japán nagy konzolodat, vagy éppen már végigjátszottad az összesen 2 címedet rajta, és utána csak fél év múlva jön egy téged érdeklő cím, és ezért NEM KAPCSOLOD BE a konzolod, vagy OFFLINE van, mert amúgy is lemezessel toltad, és csak az mellé van 1 online vett új...
    ...akkor vagy bajban márciustól, mert akár az is megeshet, hogy hiába kapsz észbe, lejárt a határidő.

• i2k
    őstag

Jaj. Nincs ennek manapság semmiféle relevanciája.

A világ végén lakom balra. Csodák csodája, net témában akár a 2 gigabit is köthető. DE! Mi van akkor, ha elmegy a net? Hát semmi, mert megosztom a mobilnetem és egy ilyen DRM ellenőrzés forgalmazhat pár megabyte-ot. Mindezt úgy írom, hogy pont egy vakfoltban van a házunk, így a térerőm az a 0 és 1 között van félúton, de még így is volt, hogy tudtam s.o.s. melóra használni.

De itt most nem arról van szó, hogy "elmegy a neted" mondjuk 10 mp-re, vagy 1 napra... és akkor mehetsz a Dunának, mert...

Arról, hogyha -- mint mondjuk Te, vagy Bálint, Voltan, és a többiek -- többet játszol PC-n, hagyod porosodni a japán nagy konzolodat, vagy éppen már végigjátszottad az összesen 2 címedet rajta, és utána csak fél év múlva jön egy téged érdeklő cím, és ezért NEM KAPCSOLOD BE a konzolod, vagy OFFLINE van, mert amúgy is lemezessel toltad, és csak az mellé van 1 online vett új...
    ...akkor vagy bajban márciustól, mert akár az is megeshet, hogy hiába kapsz észbe, lejárt a határidő.

• Crus
    addikt

Épp ez az, hogy nem:

[link] -- Elgurult a Sony gyógyszere, internetre kell kötni a PlayStation gépeket

"Márciustól kezdődően, ha valaki új digitális játékot vásárol, majd nem kapcsolja online a PlayStation gépét, az nem tud majd játszani a megvásárolt játékaival. Eddig is volt online követelmény azon PS4 és PS5 gépek esetében, amik másodlagos konzolnak voltak beállítva. Mostantól kezdve azonban az „offline” állapotba rakott, elsődleges konzolok is megkövetelik az online hitelesítést, avagy a DRM erőltetését."

"A DRM rendszer következtében a felhasználók egy napokat jelölő időzítőt látnak a játékaik fölött. Ha valaki az adott időszak végéig nem köti össze internettel a gépét, akkor vége a dalnak, nem lehet elindítani a játékot."

"Innentől kezdve el lehet felejteni azt a forgatókönyvet is, hogy elmegy otthon az internet és kedvet kapsz offline futó PS játékkal játszani. Ha nem kapcsoltad be egy ideig a géped, nem tudsz majd játszani vele."

"A Sony szerint kizárólag a digitális játékokat érinti a 30 napos szabály, ám a PlayStation 3 esetéből tudhatjuk, hogy ez nem teljesen van így. A Sony bizonyos időközönként frissítést kell, hogy kiadjon a PS3 konzolokra, hogy a Blu-ray lemezek működhessenek. A PlayStation 4- és a PlayStation 5-gépek esetében is fennállhat ez a hitelesítő mechanizmus szükségessége, vagyis a Sony egyfajta istenként van jelen a PlayStation játékok életében, és ha ezen isten kegyes támogatása megszűnik, akkor a PS3, PS4 és a PS5 gépek és játékok megszűnnek működni."

Jaj. Nincs ennek manapság semmiféle relevanciája.

A világ végén lakom balra. Csodák csodája, net témában akár a 2 gigabit is köthető. DE! Mi van akkor, ha elmegy a net? Hát semmi, mert megosztom a mobilnetem és egy ilyen DRM ellenőrzés forgalmazhat pár megabyte-ot. Mindezt úgy írom, hogy pont egy vakfoltban van a házunk, így a térerőm az a 0 és 1 között van félúton, de még így is volt, hogy tudtam s.o.s. melóra használni.

• i2k
    őstag

Legyen valami pozitív is:

[link] -- Crimson Desert is so successful that the studio that makes it has reportedly given each of its employees a $3,400 bonus

"Crimson Desert has been something of a smash hit for the South Korean company so far. The game has been so successful that even the prime minister of South Korea has heaped praise on the title, stating that it represents "a new chapter in K-content" and that the game is a "crucial turning point" for the national games industry."

• i2k
    őstag

De ha nincs konzolod, akkor nem is játszol velük. Ez alapján ha újra lesz netkapcsolat, akkor működnie kéne:

If your PS4 or PS5 does not connect to the internet within 30 days, the game’s license will expire, and it won’t launch on the console unless the connection is restored.

Így is elég ijesztő, de azért nem mindegy.

Épp ez az, hogy nem:

• i2k
    őstag

Ez nem jelent semmit, a recommended rész pedig tök rendben van. Mondjuk hogy akkor mi a fenének tették oda a végére az 5090-et az rejtély, de tutira nem lesz rá szükség

Én neked rukkolok ám :DDD

• Zó
    senior tag

Hmm. Akkor én bukni fogom ott a digitális játékaimat. Nincs konzolom, belépni sem nagyon szoktam már a PS accountomra. :(

De ha nincs konzolod, akkor nem is játszol velük. Ez alapján ha újra lesz netkapcsolat, akkor működnie kéne:

If your PS4 or PS5 does not connect to the internet within 30 days, the game’s license will expire, and it won’t launch on the console unless the connection is restored.

Így is elég ijesztő, de azért nem mindegy.

• VoltanIgor
    senior tag

Na, itt 5090 alatt nincs élet - olyannyira, hogy még AMD-s alternatívát se neveztek meg:
    The Blood of Dawnwalker Gets PC Requirements, Release Date & Story Trailer

Itt a trailer: [link]
    Itt a release date: Bandai Namco will release The Blood of Dawnwalker on September 3rd.
    (Ez a za játék, amit ex-Redesek készítettek)

Ez nem jelent semmit, a recommended rész pedig tök rendben van. Mondjuk hogy akkor mi a fenének tették oda a végére az 5090-et az rejtély, de tutira nem lesz rá szükség

• _drk
    addikt

Igen, a második résznek még volt tökössége, a harmadik már csak nyomokban tartalmazott azt. A negyedik sztoriját pedig a takarító személyzet írta... Rém gyenge ez az egykori nagy Blizzardtól. Azt kell mondjam, hogy jobb is, ha nem jön ezektől WarCraft 4, StarCraft 3, meg Diablo 5, mert abból csak hullagyalázás lenne.

A D4 kampány a sztorival pont hogy teljesen rendben van.
    Ellenben a D3 az nagyon gyenge! Esetleg a kieg mentett rajta valamennyit.

Nyilván a D4 jelenlegi roadmapja is szar. Kurvára nem haladnak,nem is tudják mit akarnak.

De a játékmenetre is ez vonatkozik. Azt lehet szidni bőven Az alapok jók, volt egy jó fejlesztés talán, de nagyon gyenge az upgrade minősége.

• i2k
    őstag

Igen, a második résznek még volt tökössége, a harmadik már csak nyomokban tartalmazott azt. A negyedik sztoriját pedig a takarító személyzet írta... Rém gyenge ez az egykori nagy Blizzardtól. Azt kell mondjam, hogy jobb is, ha nem jön ezektől WarCraft 4, StarCraft 3, meg Diablo 5, mert abból csak hullagyalázás lenne.

A Diablo 4 inkább MMO, semmint klasszikus h'n's. Ilyen szempontból a 3. rész is kuka volt, csak ott ugye még az Auction House***-féle fiaskót is le kellett építeni.

A Blizzard nyilván már csak nevében az, ami volt, másrészt egyértelmű, hogy nem a Single Player számukra a kifizetődő >>> az íróik ezért is olyanok, amilyenek.

(Talán még emlékszik mindenki a Hollywood-i írók sztrájkjára, ami rengeteg akkoriban futó sorozatnak tett keresztbe.
    Na, azóta mintha kihaltak volna az igazán jó írók a teljes nyugati médiában, és a gamingben.
    Ázsia ilyen téren tartja magát még, és néha Európa is bekacsintgat az ablakon, de sajnos rájuk is hatottak az elmúlt évek "nagy" árhulllámai nyugat felől...)

//*** vagy mi volt a neve...

• TBT
    addikt

Nem kell nagyon senkinek sem megerőltetnie magát... sőt, immáron pozitív(abb) szereplőként kapjuk meg.

Csak épp címszereplő nem jelenik meg. :)

• i2k
    őstag

Ebben mi volt a szpojler? :)
    Ha szpojlerezni akartam volna megtettem volna, hogy ki hal meg/marad életben/tér vissza stb. ;)

Nem kell nagyon senkinek sem megerőltetnie magát... sőt, immáron pozitív(abb) szereplőként kapjuk meg.

Csak épp címszereplő nem jelenik meg. :)

• cyberkind
    félisten

Ha szpojlerezni akartam volna megtettem volna, hogy ki hal meg/marad életben/tér vissza stb. ;)

Meg a Batman a Bruce Wayne. :K Vagy fordítva? :F :Y

• TBT
    addikt

• vidaila
    senior tag

Nem eszik olyan forrón a kását. Nem bukod, csak lockot kap, ami feloldódik, amint loginolsz.

És ha offline vissza állítom a dátumot?

• alratar
    addikt

Hmm. Akkor én bukni fogom ott a digitális játékaimat. Nincs konzolom, belépni sem nagyon szoktam már a PS accountomra. :(

Nem eszik olyan forrón a kását. Nem bukod, csak lockot kap, ami feloldódik, amint loginolsz.

• alratar
    addikt

Na, itt 5090 alatt nincs élet - olyannyira, hogy még AMD-s alternatívát se neveztek meg:
    The Blood of Dawnwalker Gets PC Requirements, Release Date & Story Trailer

Itt a trailer: [link]
    Itt a release date: Bandai Namco will release The Blood of Dawnwalker on September 3rd.
    (Ez a za játék, amit ex-Redesek készítettek)

Még jó, hogy konzolon nem kell ilyenekkel vacakolni. : )

• _drk
    addikt

A Diablo 4 új kiegészítő sztorija egy írói "bravúr". Gyakorlatilag az új kiegészítővel koppra visszamegyünk oda, ahol a Diablo 4 kezdődött. Mintha semmi sem történt volna az alapjáték és a két kiegészítő alatt, csak épp megint arról nem esik szó, amiért mindenki megint idejött. Egy helyben toporog az egész lore így. GG Blizzard, te aztán tudod hogyan kell hülyére venni a saját játékosaidat. ;) Természetesen csalódás ez is... :(
    Eddig a 2026-os év győztese a Capcom, de toronymagasan.

Spoiler?

• TBT
    addikt

A Diablo 4 új kiegészítő sztorija egy írói "bravúr". Gyakorlatilag az új kiegészítővel koppra visszamegyünk oda, ahol a Diablo 4 kezdődött. Mintha semmi sem történt volna az alapjáték és a két kiegészítő alatt, csak épp megint arról nem esik szó, amiért mindenki megint idejött. Egy helyben toporog az egész lore így. GG Blizzard, te aztán tudod hogyan kell hülyére venni a saját játékosaidat. ;) Természetesen csalódás ez is... :(
    Eddig a 2026-os év győztese a Capcom, de toronymagasan.

• i2k
    őstag

Nincsen öööööö, mert ha szenvedőke van natívban, akkor ott vannak ezek, mint OPCIONÁLIS segítség, de ez már alapból bele van számolva a BF-nél, így ez baly lehet.

Ha rá vagy kényszerítve, az nem opcionális.

Új hozzászólás Aktív témák