Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Syl: UPS - te áldott!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbattila92
csendes tag
válasz
Gábor90!
üzenetére
Tökéletesen igazad van, annyival egészíteném ki, hogy már a winget is elérhető powershellből Windowson és tök jó. Minkét rendszernek megvannak az erősségei és hátrányai. Akinek spec az egyikre van szüksége, az úgyis azt fogja használni. Alapvető hétköznapi dolgokra mindkettő jó lehet
-
Gábor90!
csendes tag
válasz
bbattila92
üzenetére
Igen, mint az előttem szólók többször leírták, program telepítése a linuxos gépemre:
• terminál megnyitásMenü > Software Manager > Program nevének/funkciójának beírása keresőbe > katt a telepítésre
Effektíve ugyanaz, mint telefonon vagy MS Store-ban, egerészve, akinek arra van ingere.
program telepítése windowsos gépemre:
• böngésző megnyitása
• keresés programneveAztán a fejlesztő githubjáról, sourceforge-ról vagy fosshubról le lehet szedni le lehet szedni a csomagot, amit utána ugyanúgy duplakatt > telepítéssel lehet telepíteni, vagy az appimage-et, amit rögtön lehet futtatni.
Szóval nem mintha a windowsos megoldások nem működnének Linuxon is annak, aki idegenkedik a terminaltól. -
válasz
bbattila92
üzenetére
• böngésző megnyitása
Na már ez a lépés önmagában veszélyes. Böngészőnél, ha nincsenek előre könyvjelzőbe elmentbe a BIZTOS címek, ahonnan az adott program letölthető (pl. legbiztonságosabb közvetlenül a gyártó weboldala), akkor fennáll az esélye, hogy a webes kereső fertőzött oldalat jelenít meg találatként. Ilyen Linuxon nincs, ha mindent belső tárolóból telepítesz. -
bbattila92
csendes tag
Igen, mint az előttem szólók többször leírták, program telepítése a linuxos gépemre:
• terminál megnyitás
• sudo apt install programneve
• kis várakozás, kész.
• böngésző megnyitása
• keresés programneve
• ai szutyok továbbgörgetés
• szponzorált tartalmak továbbgörgetés
• oldal és letöltési link megnyitása
• letöltött fájl megnyitása
• összes nem kívánatos telepítési opció kihagyása
• kis várakozás, kész.
Van, akinek az egerészés - kattintgatás a kényelmesebb megoldás, van, akinek a pötyögés a terminálba. -
ben2
aktív tag
Sosem állítottam, hogy ne lehetne csodálatosan működni linux nélkül (adott feladatokra), csak mivel ezt írtad:
"Arról még nem is beszéltünk, hogy a legtöbb komolyabb animációs, grafikai, vagy videó editor szoftvernek nincs is Linuxos verziója. "
érdemesnek láttam megjegyezni, hogy ez egy hibás általánosítás, mivel a legtöbb (tehát nem az összes) komoly animációs, grafikai vagy videó editor alkalmazás elsődleges (tehát nem az egyetlen) cél platformja éppenséggel a Linux.
"Vagyis azt sem lehet kijelenteni, hogy a linux minden grafikai/animációs/VFX munkánál fő platform! "
És ilyet nem is állított senki.
"Maradjunk annyiban, hogy az adott cég architektúrája és a felhasznált szoftverei szabják meg, milyen OS-t fognak használni."
Pontosan. Azok a szoftverek, amelyeknek nincs Linux verziójuk nem azért hanyagolják a platformot, mert a Linux ne lenne alkalmas komoly munkára (sőt), hanem mert a célpiacukon alkalmazott workflow, a megrendelések jellege és mérete nem igényli a Linux azon előnyeit, amelyek más műfajokban nélkülözhetetlenek.Az egész Windows-Linux felosztás egyébként még az SGI időkig vezethető vissza, amikor voltak a brutál drága gépeken brutál drága szoftverek profiknak (1993 környékén egy SGI gép 3-4 millió volt, egy Softimage 3D licence meg 3.5 millió, a minimálbér meg 9000), meg voltak a PC-s cuccok kiscéges feladatokhoz. A 3DS Max és az Autocad pl. még a DOS időkből származik, a Maya, Houdini, Renderman pedig az Irix időkből (a Nuke az egyetlen, amit a kezdetektől Linuxra írtak).
A 2000-es évek elejétől aztán - ahogy az x86 lenyomta a többi CPU architektúrát (az SGI meg beleállt a földbe) -, a nagy animációs és VFX cégek, nem Windowsra álltak át, hanem rögtön Linuxra, így az Irixre fejlesztett eszközöket is Linuxon vitték tovább.
3DS Max pl. első sorban azért nincs más platformra, mert a realtime grafikai engine teljes egészében DirectX-re épül, ezért is maradt főleg a játékfejlesztők és építészeti látványtervezők munkaeszköze. -
Vesa
veterán
Nem tudok mást írni, minthogy én egy ilyen cégegt vezetek több mint 30éve, és csodásan működünk linux nélkül. Sőt, mint írtam, a linux nem is lehet opció, mivel -és ennél világosabban sajnos nem tudom leírni-, pl. képszerkesztésre nincs semmiféle linux alternatívája a Photoshopnak vagy az Affinity-nek sem. Értem én, hogy bizonyos területeken más a helyzet, de felsoroltam pár populáris modelező/animációs szoftvert a 3DS Maxtól kezdve a zBrush-on át az AutoCad-ig, aminek nem is létezik linuxos verziója, aztán mégis van élet ezekkel a szoftverekkel igen komoly munkáknál.
Hitvitába tényleg nem fogok itt belemenni, rengeteg céggel állunk kapcslatban, és nagyon soknál egyetlen lunix sincs telepítve. Vagyis azt sem lehet kijelenteni, hogy a linux minden grafikai/animációs/VFX munkánál fő platform! Maradjunk annyiban, hogy az adott cég architektúrája és a felhasznált szoftverei szabják meg, milyen OS-t fognak használni.
-
ben2
aktív tag
Nem renderfarmokról van szól, hanem a konkrét munkaállomásokról, amin az artistok dolgoznak.
A lényeges különbség a cégek között a munkafázisok összefonódása és a kreatív munkahelyek száma.
Hány ember dolgozik egyszerre AutoCad->Max látványterv vagy product design feladatokon, óriásplakátokon, nyomdai munkákon? Jellemzően pár tucat, max. száz. (Ha csak a grafikai feladatokat nézzük.)
Hányan dolgoznak egy A kategóriás hollywoodi film utómunkáin? Több ezren.
Ezért hoztam fel az asztalos üzem és a gyár analógiát. Az egyedi asztalokat gyártó manufaktúra is professzionális munkát végez, csak a gyárhoz képest teljesen más liga.
Értelmetlen egy kis üzem tapasztalati alapján sommásan kijelenteni, hogy
"Arról még nem is beszéltünk, hogy a legtöbb komolyabb animációs, grafikai, vagy videó editor szoftvernek nincs is Linuxos verziója. "
Ráadásul attól, hogy egy applikációnak van Windows-os verziója is még a Linux marad az elsődleges cél platformja.
Nyilván kis szériában is lehet komoly munkát végezni - még véletlenül sem szeretném senki munkáját lekicsinyelni -, de ha magát a grafikai szoftverek piacát nézzük, akkor az eladott licencek száma a mérvadó, márpedig az ipari grafikai szoftverek linuxra és Windowsra kiadot licencei között nagyságrendi különbség van és nem a Windows javára. -
MErt a beszélgetés arról folyt, hogy a Linux alternatívája-e a Windows-nak.
Ti pedig le is írtátok, hogy nem minden esetben, mert speciális célszoftverek nem futnak rajta. Ez eddig rendben van.
Mármost, amikor egy user még csak-csak elboldogul a windows UI-val és a szimplán, egyszerűen kattintással futtatható .exe fájlokkal, addig baromira nem komofrotos, sőt, egyenesen idegesítő ugyanezt elérni Linuxon, terminál ablakozással.
Csúsztatsz, ez nem igaz. Használtál-e mostanában Linuxot, ezt őszintén kérdezem? Ha akarom, akkor a terminált sem kell használnom, ha programot telepíteni vagy törölni akarok. A terminál egy alternatíva ebben az esetben. Másik az, hogy szerinted az miért jó, ha mindenféle .exe futtatható? Nem ebből lesznek a malware fertőzések?
Persze, win-ben is van még DOS ablak, de én annak ellenére nem nagyon láttam már évek óta, hogy azért az átlagnál picit többer konyítok a gépekhez.
Hát én most láttam 1-2 hete a PowerShell-t, mert a 11-ben is volt olyan feladat, amit CSAK onnan tudtam megoldani. És akkor most mi volt? Semmi, beírtam a parancsot és lezártam, ennyi.
Én még DOS-on kezdtem, és persze, be tudok írni egy, vagy pár sort egy tereminál ablakba, csak 2025-ben, szög egyszerű problémákhoz miért kéne?
Erre már válaszoltam, még egyszer nem írom el.
Vagy inkább mondom úgy, hogy miért váltana valaki a komfortosról egy bonyolultabbra ahol mindenféle kódokat kell írogatni?
Hát, ha neked bonyolult az, hogy sudo apt install vlc, illetve a különböző parancsoknak az értelmezése, hogy melyik mit jelent és miért következnek egymás után... akkor ne is haragudj meg ez egyéni probléma. Tizenéves gyerekek is elboldogulnak a Linux-szal meg a terminállal, akkor én ezt nem rónám fel a rendszernek, mint hibát.
Gondold át azt is, hogy itt szövegben kell megoldani a parancsok megadását és azért még így is egyszerűen és lényegre törően oldották meg a fejlesztők ennek a kialakítását. De mint írtam, hogy 2025-ben nem kell terminálozni, ha nem akarsz.
Mondoezt még mindig úgy, hogy egyébként tiszta szívemből utálom az MS-t és az egész windows-t is. De a linux eddig soha nem győzött meg, pedig talán még a Mandrake óta mindenféle verzióval IS próbálkoztam már.
Mandrake, mikóvótazmá?
Ezért kérdeztem, hogy egyáltalán mikor használtál Linuxot utoljára, mert nekem személy szerint nem tűnnek naprakésznek az ismereteid róla. -
hunluki
senior tag
A másik meg az, hogy hiába játszol retro játékokkal, az időszak és az életérzés (vele együtt a fiatalságod is) már régen a múlté, csak az emléke marad meg benned.
Ez nem feltétlenül igaz. Én pl elég sok régebbi játékot játszom mostanában (főként gogról) és sokkal jobban el tudnak kapni mint a modernebbek. Valahogy akkor más volt a játékok koncepciója, más volt az elérhető teljesítmény, jobban ráfeküdtek a gameplayre. Persze ez is csak egy vélemény, de nekem ma szórakoztatóbb egy olyan játék amit sose játszottam gyermekként és mégis hosszú órákat tudok belepakolni miközben végig jól szórakozom.
-
Vesa
veterán
"Ezt a Sudo-t nem értem, hogy mi a bubu benne?"
MErt a beszélgetés arról folyt, hogy a Linux alternatívája-e a Windows-nak. Mármost, amikor egy user még csak-csak elboldogul a windows UI-val és a szimplán, egyszerűen kattintással futtatható .exe fájlokkal, addig baromira nem komofrotos, sőt, egyenesen idegesítő ugyanezt elérni Linuxon, terminál ablakozással. Persze, win-ben is van még DOS ablak, de én annak ellenére nem nagyon láttam már évek óta, hogy azért az átlagnál picit többer konyítok a gépekhez. Én még DOS-on kezdtem, és persze, be tudok írni egy, vagy pár sort egy tereminál ablakba, csak 2025-ben, szög egyszerű problémákhoz miért kéne? Vagy inkább mondom úgy, hogy miért váltana valaki a komfortosról egy bonyolultabbra ahol mindenféle kódokat kell írogatni? (most az átlagfelhasználóról beszélünk, nem a power userről)
Mondoezt még mindig úgy, hogy egyébként tiszta szívemből utálom az MS-t és az egész windows-t is. De a linux eddig soha nem győzött meg, pedig talán még a Mandrake óta mindenféle verzióval IS próbálkoztam már. -
Vesa
veterán
Igen, csak itt nem renderfarmokról volt szó! A munkák jelentős részét még a nagyok is kiszervezik kisebb cégeknek -mi is dolgozunk ilyen projecteken-, de ettől még a munka minősége iparinak minősül. Van pl. 3D modelező/animációs részlegünk is, ahol elkészítjük amit kell, aztán a projectet egyszerűen feltoljuk renderfarmokra. Ott a háttérben nyilván sokkal összetettebb rendszer fut, de ez számunkra irreleváns. Mert nekünk 3DS Max-ban, AutoCad-ban és még sok más olyan szoftverben kell dolgoznunk, ami nem létezik linuxra, de nem is kell, hogy létezzen. Az, hogy egy kisebb cég nem tart fenn egy komplett architektúrát pl. renderelésre, teljesen természetes, mert minek? Ez egy külön szolgáltatásként is elérhető ma már és sokkal kifizetődőbb. Nyilván van az a felső polc, ahol minden egyben van, és ott az egész rendszer integrálva van linux alá, de nem ebből van sok. Egy renderfarmon valóban linux fut a háttérben, már csak a sokkal stabilabb hálozatos része miatt is, de ebből nem következik, hogy a grafikai stúdiók és VFX cégek is ezt használják lokálisan, főleg mert többségében olyan szoftverekkel dolgoznak, aminek nem is létezik linux verziója (mint pl. a korábban felsorolt esetekben).
A Houdinit mi is használjuk, abból pont a MAC verziót (egyébként windows-on is tökéletesen fut). A Nuke és a Pixar RenderMan nálunk nincs használatban, de egyik sem linux only, mindkettőnek van win/Mac verziója is.
Vagyis nem hiszem, hogy túl sok vita van kettőnk között, inkább érzem ezt elbeszélésnek egymás mellett. Egy hálózatos, komplex, integrált renderfarmon vagy egy top level pl. játékfejlesztő stúdiónál biztos jó a linux, és ott nyilván úgy alakítják ki a teljes rendszert, hogy nem használják a linuxra nem létező programokat sem. Azonban ez az "ipari" felhsználásnak csak egyetlen szelete, miközben nagyon sok cég nem így működik, annak ellenére, hogy ők sem hobbi anyagokon dolgoznak. Ha nekünk pl. óriásplakátok anyagán kell dolgozni, ahhoz PS és LR (meg még pár másik termék) kell, mert csak az viszi tökéletesen a nyers RAW fájlt. Linuxon nem is létezik alternatívája. Szóval szokféle un. "komoly" felhasználás van, ahol a linux messze nem elsődleges platform. Ha az lenne, már régen kiadták volna a natív támogatást, de az általam felsorolt ipari sztenderd szoftverek nagyjából évtizedek óta nem készítik el... mert nincs semmi értelme.
-
Ezt a Sudo-t nem értem, hogy mi a bubu benne? A Windows nem kér rendszergazdai jogosultságot, ha valami olyat akarsz csinálni, ami bekavar a rendszerbe? Na meg ezt el kell fogadni, hogy máshogy működik, elsősorban szervernek van kitalálva és egy grafikus felület nélküli szerveren mit csinálsz? Írkálod a dolgokat a terminálba. Ha van asztali környezet, akkor is lehet terminált használni, mert sok esetben gyorsabb, mint a gui. De ugyanígy nem egy feladatot nekem is PowerShell-ben kellett megoldanom Windowson, mert máshogyan nem lehet.
-
Sziasztok,
Nálam egyetlen oka van/volt, hogy nem hagytam el teljesen a Windows 11-et, hogy egy bizonyos játék (ami egyébként natívan fut Linuxon) olyan moddot / addont kapott, ami stabilan csak Windows 10/11 alól fut. Linuxon is elindul és lehet vele játszani, viszont egy számomra teljesen ismeretlen ok miatt xy percenként magától crashel. Ez volt az egyetlen olyan program, amit nem tudtam Linuxról megoldani.
Most úgy néz ki, hogy hajlandó vagyok ezt is beáldozni, többek között azért is, mert ezt a videojátékozást is kezdem egyre inkább elhagyni már. Nincs már rá időm.
A másik meg az, hogy hiába játszol retro játékokkal, az időszak és az életérzés (vele együtt a fiatalságod is) már régen a múlté, csak az emléke marad meg benned. -
ben2
aktív tag
Oké, ez hosszú lesz (nem a felsorolás, hanem a magyarázat).
Nuke - iparági standard VFX kompoziting szoftver
Houdini - iparági standard VFX 3D szoftver
RenderMan - iparági standard 3D render szoftver
3D Equalizer, PFTrack - iparági standard 3D match move szoftverek
Silhouette - iparági standard 2D roto szoftverhogy csak a lényegesebbeket soroljam.
Továbbá N+1 belső fejlesztésű alkalmazás, plugin és script, amiről még csak beszélni sem nagyon szabad a cégeken kívül.Ezekre épülnek a több száz vagy ezer főt alkalmazó grafikai pipeline-ok, így eleve nem úgy merül fel a kérdés, hogy melyik szoftvert szeretjük és az melyik OS-en fut, hanem hogy van egy alap pipeline és melyik szoftvert lehet ebbe megfelelően integrálni.
Korábban volt már szó róla, hogy a nagy grafikai pipeline olyan, mint egy gyártósor.
Ha mondjuk van egy asztalos műhelyed és gyönyörű egyedi intarziás asztalokat készítesz, akkor ahhoz szükség van egy sor minőségi kéziszerszámra, meg tehetséges asztalosokra. Ha viszont az IKEA megrendel 300 ezer asztalt és hetente kell ebből leszállítani ötezret, akkor egyedi gyártósorra van szükség, rendszer mérnökökre, menedzserekre, minőségellenőrökre, stb. Tehát hiába hasonló a végeredmény, a mennyiség miatt a munkafolyamat és a szükséges eszközök teljesen mások.
Ezért nincs értelme "komoly" szoftverekről beszélni olyan esetben, amikor max. 10-20 embernek kell valamilyen szinten együttműködnie.A nagy grafikai pipeline-okban pl. olyanokra is figyelni kell, hogy néha egy projekt akár másfél-két évig is tart. Ez alatt nem lehet szoftver verziót váltani, mert lehet, hogy az in-house pluginek vagy scriptek fele bekrepál. Ezért a szoftvereket wrapperekkel indítják, azaz beloggolsz a projektbe és egy wrapper beállítja a komplett környezetet: a szoftver verzióját, plugineket, python scripteket, mindent, de még a monitorok color profilját is. Ez a környezet kb. addig érintetlen marad, amíg a projektet le nem adják.
Közben egy másik projekten teljesen más verziót használnak teljesen más pluginekkel és scriptekkel. Na az ilyen feladatokkal senki sem fog egy adott cégméret felett Windows-on szívni.
Innentől pedig eleve kihullik minden, aminek nincs linux verziója, illetve aki ezen a piacon labdába akar rúgni, az elsődlegesen linuxra fejleszt és csak azután portol windowsra és mac-re, ha a kisebb piacokat is el akarja érni.Persze vannak munkafázisok, amelyeket nem kell 100%-osan integrálni a pipeline-ba, mert nem, vagy csak alig függnek más munkafázisoktól. Ilyen pl. a koncept art, a zeneszerzés, hangosítás vagy a végén a vágás, gradelés, finishelés. Ezeket cégen belül jellemzően Mac-es sandboxokban végzik kb. olyan programokon, amikhez az artist szokott, nem azért, mert a szoftvernek csak Mac-es verziója létezik, hanem mert a Mac os szinten támogat egy sor kritikus funkciót (pl. a natív Quicktime támogatás, SoC-ba épített video encoderek). Ha meg outsource-olják, akkor nem is érdekli őket, hogy ki mit használ. Ilyenkor az artist elvégzi a munkát és ha elfogadták, akkor egy erre szakosodott munkaerő manuálisan bepakolja a végeredményt a pipeline-ba.
Jellemzően ezt a különbséget nem szokták érteni.
Pl. kijön a szaksajtóban a PR anyag, hogy az új Star Trek filmben After Effects-et használtak. Jah, az űrhajón a képernyő grafikákat outsource-olták valami kis cégnek, ők legyártották AE-vel, aztán a kész rendereket ugyanúgy Nuke-ban kompozitálták a jelenetbe, mint minden mást.Ha mondjuk a Resolve-ot nézzük: garantáltan nem hasznának Windows-os verziót. Ha valami belső munkafázisoz kell, akkor vagy Mac-es sandboxban futtatják, vagy Linuxon. A végén meg a gyártó cég (még csak nem is a VFX cég) fogja a kész jeleneteket, elviszi egy finishelésre szakosodott alvállalkozóhoz, ahol - jellemzően szintén Mac-en - elvégzik az utómunkákat, de onnantól már nem a pipeline részeként.
-
-
Vesa
veterán
A Final Cut-on kívül túl sok nincs, ami kizárólag MacOS-re érhető el, de az sem olyan, amit ne lehetne akár jobbakkal kiváltani Windows-on. A MAC kizárólagossága a grafikai szoftverek terén utoljára kb. a 90-es években volt igaz, és akkor is jellemzően az Adobe termékeit lehetett volna felsorolni, ami meg már rég a múlté.
A jelen valósága ez:
- 3D Studio Max - Nem létezik natív Linux támogatás
- Adobe gyakorlatilag összes terméke (beleértve a Photoshop, LightRoom, Illustrator, Premiere Pro, InDesign, After FX és a többi zászlóshajó ipari sztenderd programot) - Nem létezik natív Linux támogatás
- AutoCad - Nem létezik natív Linux támogatás
- Affinity Photo - Nem létezik natív Linux támogatás
- Affinity Designer - Nem létezik natív Linux támogatás
- Avid MediaComposer - Nem létezik natív Linux támogatás
- Corel Draw - Nem létezik natív Linux támogatás
- Maxon ZBrush - Nem létezik natív Linux támogatásKivételt képez MAC-re:
- Final Cut Pro - ez MAC onlyLinuxon:
- DaVinci Resolve - Létezik ugyen hivatalos Linux támogatás, de korlátozott funkcionalitással és bonyolult módon, messze nem elsődleges platformként!
- Autodesk Maya - Ennek van linux támogatása
- Blender - Ennek is van linuxos verziójaÉn kb. ezekről tudok, de ha neked van titkos grafikai szuperszoftvered elsődlegesen Linux-ra, amit a grafikus cégek ma szerte a világon ipari sztenderdként használnak is, ne tartsd magadban mert érdekel!
-
Vesa
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Grafikus céget vezetek...hidd el, a GIMP nem egy komoly eszköz! Mondjuk a natív CMYK kezelés probléma élből alkalmatlanná teszi egy halom ipari, nyomdai munkára, de a felülete (UI) is borzasztó. Nem képes non-destructive editing-re sem, ami ismét alkalmatlanná teszi komolyabb munkákra. RAW kezelés a PS-ben integrált és vérprofi, GIMP-ben max. valami külsős modullal lehetséges, az is instabil, nehézkes módon. Tömörítetlen nagyméretű fájlokkal a PS vígan elboldogul, a GIMP meg összeomlik tőle. Emiatt pl. nagyméretű és nagyfelbontású anyagok szerkesztésére is alkalmatlan. A PS-ben sokkal profibb eszközök vannak ipari szintű grafikai feladatokhoz, akár a smart select, akár a retusálás eszközeit nézzük, de itt már akkora a szakadék, hogy még felsorolni is nehéz.
Hobbi célra jó lehet a GIMP (már ha valaki képes megszokni a borzalmas UI-t), mert ingyenes és képes layereket kezelni, de kb. ennyi.
-
Gábor90!
csendes tag
jön a borzasztó sudozás
Nem is értem, hogy egy power usernél miért gond a "sudozás". Profi környezetben még nagyon sok helyen van, sőt, elsődleges a CLI/terminal. Ha tudod, hogy mit akarsz csinálni, akkor sokkal gyorsabb és pontosabb, mint az egerészés, ha meg nem tudod, akkor a GUI sem segít rajtad egy olyan feladatnál, amire nincs kész válasz.
Windowsos hálózatozásnál például a tököm tele van vele, hogy valami a régi vezérlőpultos felületről működik jól, más valami az új gépházasból, PowerShell-ből megoldod a dolgokat, mire az ablakkezelőben megtalálod, hogy melyik menü almenüjének az almenüjében van elrejtve, amit keresel és ha valami két helyen van, akkor hol működik jól.
-
bossbob
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Van. Hogy mennyire jó vagy nem azt nem tudom:
Bocsi, egy igazi screenshot. Így most gyorsabb volt.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nem tudom, sosem használtam erre.
-
De mitől amatőrebb a Gimp, mint a Photoshop? Én egyetlen területet tudok mondani, a CMYK nyomtatás, ott valóban elmarad tőle. Máshol szerintem nem igazán, bár azt hozzá kell tennem, én elég régen láttam Photoshopot, nem tudom, mostanság milyen állapotban van.
Amit Urby66 ír, abban valóban van igazság. Én azt szoktam mondani, hogy ha van olyan programod, ami mindenképp Windows-t igényel, és nem tudsz lemondani róla, akkor nem fogod tudni kiváltani a Linux-szal, ez van. DE nagyon sok felhasználónak nincs ilyen programja, ők minden további nélkül tudnának Linuxot használni.
Egyébként fordítva is megvan az, hogy amikben a Linux erős, azokban a Windows gyenge. Linuxos szemmel látszik, hogy a Windowsnak egyes dolgokra egyszerűen nincs jó megoldása, vagy épp semmilyen sincs. Sokat sírtam régebben amiatt, hogy legyen SSH, parancssoros szövegszerkesztő, normális terminál és csomagkezelő Windows alatt. Az elmúlt években ezek egy része teljesült, de pl. mai napig nincs olyan fájlkezelő Windows alá, ami normálisan kezeli az SFTP-t, többlapos, lehet vele úgy könyvjelzőzni, mint a Linuxos fájlkezelőkkel, és ingyenes. Vagy jó lenne, ha lenne valami egységes paranccsoros felület a program telepítésére, eltávolítására. Vagy ha lenne terminal multiplexer... nekem ezek munkában sokat jelentenének.
Én a Windowsra szoktam azt mondani, hogy amíg azt a pár dolgot akarod vele megoldani, amire kiképezték, addig jó. De ha ki akarsz lépni ebből, akkor marad a tákolás, hekkelés, guglizás...
-
Vesa
veterán
Pont erről beszéltem!
Senki nem vitatja, hogy célszoftvertnek jó. Egyszer felteszi az ember, beállítja és megy. De amint ki akar lépni ebből, és fel akar tenni valami mást ami nem érhető el tárolóból, akkor jön a borzasztó sudozás. Ha probléma van, jön a sudozás.Arról még nem is beszéltünk, hogy a legtöbb komolyabb animációs, grafikai, vagy videó editor szoftvernek nincs is Linuxos verziója. Windows emulátorral (Wine) meg miért szivatném magam? Rosszabb teljesítmény, és instabil működéssel nem lehet dolgozni. Semmi értelme nincs.
(remélem nem kezdi el valaki a Gimp!-et és a többi amatőr borzalmat emlegetni, mert ezek maximum egy laikus, hozzánemértő szemében alternatívái a Photoshop-nak, az Affinity-nek, vagy a DaVici Resolve-nak. Bár utóbbi elvileg megy Linuxon, de sok a probléma vele, nehéz telepíteni, mindenféle kiegészítő kell hozzá, és a képességei is csökkennek mert pár formátumot nem támogat Linuxon, pár funkció pedig nem működik jól). -
-
Gábor90!
csendes tag
Fura látni a folyamatosan érkező "Alkalmas-e a Linux napi használatra [[aktuális év]]-ben" blogbejegyzéseket, youtube videókat. Alkalmas. Már nagyon régóta alkalmas. Már legalább 15 éve alkalmas olyanoknak, aki nem játszik és nem is számítógép guru, és 6-8 éve olyanoknak is, aki játszik.
Inkább olyan cikkekeknek látom értelmét, hogy "Érdemes-e még Windows-zal szopatni magad [[aktuális év]]-ben?"
-
Most 2 hét után valahol igazat kell adnom neked és @bossbob kollégának is. Amig csak internetezek és játszok addig minden ok a rendszer gyors, nem fagy minden elsőre működik. Átlagos felhasználónak nem is kell több. De amint egy kicsit speciálisabb dolgot szeretnék csinálni akkor marad a parancssor az internetes keresés és a próbálkozás.
Például ha szeretném letörölni az egyik gyárilag telepített alkalmazást: sudo
Ha be kellene állítsam az egér ne ébressze fel alvó állapotból a gépet: sudo
Ha szeretnék futtatni egy Windows specifikus alkalmazárt amin keresztül elérem a TV szerviz menüjét: végtelen keresés és a végén egy windowsos gép használata
Ok, akkor próbáljuk meg egy virtuális gépen futtatni a Windowst, és onnan megoldani ezeket: végtelen keresés, majd sok sudo.
Telepítsünk Superposition bechmark-ot, hisz van linuxos verzió: Sudo, települ, de mégsem indul el.Igaz, hogy a legtöbb dologhoz van leírás, segítség, de mindent keresni kell, utána kell nézni, nem intuitiv az egész. Ok, persze ez valahol jó, mert tanul, vele az ember, de amikor azonnal kellene valami megoldás, akkor bosszantó, hogy az idő arra megy el, hogy meg kell tanulnom hogyan használjam a rendszert.
-
bossbob
tag
Én bölcsész végzettségű vagyok (Történész). Pusztán kíváncsíságból kezdtem el használni a Linuxot. Öt éve már. Szóval nem az a sztereotipikus számteches emberke vagyok. De igen, egy OS-t tudok azért még telepíteni.
Amit leírsz az kb. olyan 10+ éve lehetett. Nem vitatom, biztos úgy volt ahogy írod, hisz mi másért tennéd.
Az én tapasztalatom az eddig vele hogy egyszerűbb használni hétköznapi, általános desktop dolgokra, játékra, netezésre, multimédia fogyasztásra és kreálásra. 15 perc alatt megvan egy Linux Mint (vagy hasonlók) telepítése frissítéssel együtt. Utána meg bekapcsolom gépet megy. Kikapcsolom akkor meg kikapcsol. Berakok telepíteni egy bármilyen játékot, megy. Persze lehet találni olyan játékot ami nem megy elsőre, de azt már lassan nagyítóval kell keresni. Lényegében nem kell a géppel megküzdeni hogy azt csinája amit szeretnék.
Én is írtam már parancsokat a terminálba hogy valamit telepítsek. Szerintem ezzel egyáltalán nincs probléma ha egy sor beírásával el tudom érni azt ami amúgy 35 kattintás lenne és 10 menün való végig ugrálás. Ez persze szubjektív kinek hogy könnyebb vagy hogy szokta meg. Én inkább elolvasok valamit mint megnézek róla egy ábrasorozatot. -
Vesa
veterán
Nekifutottam már párszor a Linuxnak, kb. 2004 óta mindenféle verziót próbáltam, és minden esetben törlés lett a vége. Különböző okokból. De leginkább a telepítést utálom. Ami nem érhető el tárolókból kattintással, ott jöhet az általam gyűlölt prompt ablak, a hülye "sudo"-val, és egyebekkel. Köszönöm, de a DOS-ról 1995-ben váltam le, nem fogok 2025-ben visszatérni rá. Egy szimpla drivert sem lehetett sokszor telepíteni, mert a tárolókban csak régebbi verzió volt -vagy az sem-, és akkor megint jöhetett a letöltés a mindenféle ismeretlen formátumban, aztán a parancssoros telepítés, mint az őskorban. Borzalom.
Mondom ezt úgy, hogy egyébként az MS-t is utálom, főleg a vállalhatatlan kémkedése és üzleti gyakorlatai miatt.Akinek direkt van kedve az OS lelkivilágát ápolgani, és nulláról megtanulni minden parancssoros ökörködést, annak biztos jó. De Windows alternatíva csak azok számára lesz, akiknek elég valamilyen célfeladatra, amit kattintgatással fel tud tenni és utána soha nem nyúl hozzá. Amit egy distro csomag tud, az esetenként kiválóan működik, de amint kicsit mélyebbre kell menni, már jön a borzalmas sudozás...Átlagfelhasználó nem fog ezzel szórakozni. Nem véletlenül, a Linux soha nem tudott desktop alternaríváá válni, pedig olyan 30 éve hallgatom, hogy na majd most. A linux akkor jó, ha cél OS, mint egy telefonon, vagy a Steam Deck-en. Desktopra nem jó.
-
-
-
-
-
-
-
A gugli az Android főverziókra azért 4-6 évet ad. Bőven elég lenne a gyártókat arra kötelezni, hogy annak a végéig adják a biztonsági frissítéseket, amit a Google kiad.
Vagy, igen, feloldani a loadert, és onnantól 3rd party ROM-ok is lehetne arra az eszközre.Apple meg helyből ad 6 évet majdnem mindenre; az amúgy már nem rossz, a mobileszközök nagy része addigra amúgy is tönkremegy

-
ben2
aktív tag
Max. annyit írhatnak elő a gyártóknak, hogy ha megszüntetik egy termékük szoftver támogatását, akkor oldjanak fel minden korlátozást, hogy a user olyan OS-t telepíthessen rá, amilyet akar (linux). Kb. ahogy a telefon szolgáltatóknak is kötelező feloldani a szolgáltató-függést, ha lejárt a hűségidő.
Arra senkit sem kötelezhetnek, hogy az idők végezetéig támogassanak egy több éve kifutott terméket. -
bossbob
tag
Ezért is utáltam meg a (főleg) mobilos világot!!!
Ha van egy tökéletesen használható telefonod, de már nincs rendes biztonsági frissítés meg android vagy iOS updét akkor kuka. Remélem az EU előbb-utóbb ezt is rájuk kényszeríti mint ahogsy tette azt a type-C-vel, cserélhető akksival és szerelhetőséggel. -
-
Jelenleg még nálam is Dual Boot van, Windows 10 + SteamOS (nem hivatalosan telepítve). Javerészt Windows-on netezek illetve ha van valami olyan dolog akkor azt ezen végzem el, a Linux része meg pure gaming, ott az asztali mód csak akkor van használva ha valamit babrálni kell (pl emulátor stb). Szóval nálam lényegében csak azért van Linux, hogy egy ilyen konzolos érzést adjon az egész. Viszont ha még most is nagy gépem lenne mint kb 1 évvel ezelőtt nem hiszem, hogy foglalkoznék ezzel az egész Linux gaminggel, aztán ki tudja.
-
bossbob
tag
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
És én pont ezt szeretem a PC-ben. Lehet választani, szemezgetni, kinek mi tetszik!
-
Necroman_Mk2
őstag
100. hsz
Jó volt a cikk, de én továbbra is maradok a Windows + Linux dual boot mellett. Előbbit csak játékra meg filmnézésre használom, az utóbbin végzek "komolyabb" dolgokat. Nekem ez így megfelel.
-
bossbob
tag
Jelentem kipróbáltam a Faugus Launcher-t.
Én linux minten a szoftverkezelőből a Flatpak változatot raktam fel. Minden ment simán és jól működik.
Tetszik nekem a fapad, letisztult funkcionális dizájn.
Pár letöltött GOG-os játékot telepítettem vele (Chronicles of Ridick, Swat 4, stb.)
Megy mint a karikacsapásCsak ajánlani tudom!
-
c64fanhun
tag
Jó kis írás, tetszett

Énis anno hasonlóan, steam deck miatt váltottam fő rendszerként linuxra asztalin. Xeon 1270v3, 16gb ddr3, rx580 8gb
Én alap archot használtam Ravepriest script-jével. Megdöbbentő volt, hogy tényleg manapság hol tart a linux gaming...emlékszem 4-5 éve kísérleteztem mikor épp nem volt "gaming affinitásom" és úgy jó volt, de mikor valami kis egyszerűt játszottam volna, jött újra a windows.
Idén sajnos vissza kellett térjek win11-re, szakdolgozatom megkövetelte, de pont mostanság tervezek újra linuxos lenni. A thinkpadem kapott is egy mintet, ott azt veszem észre hogy fürgébben nyílnak meg a programok, illetve nem fúj folyamatosan a gép. Asztalin még várok, de valószínű egy cachyos fog beköszönni
Örülök hogy laikusként írtál egy ilyen jól összeszedett cikket, mivel és is az vagyok. Azt gondolom hogy a hozzánk hasonlóknak szüksége van az ilyen és ehhez hasonlók olvasására, hogy merjenek kísérletezni, és ne tűrjék ha a winf0s lefagy, kifagy összeomlik random a semmitől, hanem nyúljanak bele egy "más világba"!
-
-
-
-
Soderes
senior tag
Mindenesetre dicsérendő a váltásod Linuxra.
Win-nél mindenképpen jobb szerintem bármelyik disztró.Lehet hogy azért tekintek negatívan a Bazzite-re, mert nem az én világom az immutable.
Meg furcsa szemmel nézem, hogy Fedora repoból épül fel az egész.
Értem persze a döntést. Itt a legfrissebb a kernel, mesa, gpu driverek. Az rpm upstream.
Gondolom a Steam Deck OS is fedora alap.Azt azért még kíváncsian várom, hogy mit lépnek, hogy kikerültek a repoból a 32 bites multilib csomagok. Mi lesz a workaround.
Ez volt mindig is a bajom személy szerint a Fedorával. Nincs régi legacy, patch.
Tisztára van sikálva állandóan.
Ami áldás az egyben átok is.Mindenesetre sikeres használatot kívánok!
-
-
-
Kezdőnek nem ajánlott.
Manjaro egy arch inkább haladóknak.Itt van egy kis keveredés szerintem. Maga az Arch haladóknak való, de ott is inkább az installra vonatkozik ez, bár már van benne kezdőbarát installhelper is. De az Archklónok kifejezetten kezdőknek készültek, ezek közül talán épp a Manjaro ami a legrégebbi kezdőknek való Archklón, szinte minden népszerá DE-vel szerelve tölthető/telepíthető. Van még sok tucat kezdőknek való Archklón, a CachyOS meg a Garuda kicsit eltér a hagyományos alapoktól, de például egy Garudát simán felrakhat/használhat egy kezdő is. Az Endeavour(exAntergos) is kifejezetten kezdőbarát, bár elég terminal profilú, inkább rutinosabb kezdőknek való.
Persze érdemes valóban szétválasztani a kezdő és haladó definícióját. Mondjuk egy Gentoot aki felrak, az már haladó, ez tény.
Csak akkor mi értelme a distroknak.
Kinézet szemponjából épp a jó testreszabhatóság is az egyik értelme a Linuxnak, az egy dolog, hogy a distrokészítők egy kezdő alapkinézettel csalogatják be a usert, de ennyi. Az erős tévedés, hogy egy jobban kinéző disztrót érdemesebb felrakni, mint egy nem túl agyonszínezett Linux Mint-et Cinnamonnal például. De ugyanolyanra megcsinálhatod a Debian Cinnamont is, ez utóbbiak rohadt stabilak lesznek, amíg az új kiadás elő nem jön, de simán bírják a főverzió upgrade-et is amúgy. Az összes többi inkább futottak még kategória. Ugyanez van Arch vonalon is, a többi package manager vonalat nem ismerem. -
Ja, játékra amúgy tényleg az javasolt.
XFCE meg, akinek Windows XP kattanása van, annak vagy ez, vagy Cinnamon, utána sírva fog menekülni az újabb asztali környezetekre (mindegy, milyen OS-en
) Ezen a tableten ugye fontos volt a kis erőforrásigény, szóval vagy XFCE, vagy Blackbox, vagy ilyesmi, de ezek az ultra-fapad cuccok nincsenek Apline-ra
-
-
Live-n lehet azért nem megy a Freesync, mert kéne a videokártya drivere.
A kinézet meg majdnem mindegy, úgy témázod, ahogy akarod. Nekem az Alpine-os tabletnek full Mátrix kinézete volt, világító neon ikonokkal...
XFCE4, de meg lehetett jóra csinálni. (Ez még nem a végleges kinézete...
)
-
Csináltam egy gyors és egyáltalán nem reprezentatív tesztet. Egy pár LiveISO-t próbáltam ki mindegyiket csak pár percre.
Solus-Budgie-Release: nem voltam a kinézettől elájulva, a skálázás sem volt az igazi (4k TV-t használok 1440p-ben mert csak így tud 120Hz-t), és a freesync nem ment.
Linuxmint-22.2-cinnamon: Nem működött az egér, amit nem is értek...
Cachyos-desktop: ugyanúgy KDE alapú mint a Bazzite, de lényegesen kevesebb beállítási lehetőséggel. A freesync nem ment alapból (nem is találtam hozzá menüpontot ott ahol Bazzite alatt van.)Szerintem a dolgok nagy részét meg lehetett volna oldani kis kereséssel, vagy terminálból, de a Bazzite esetén ezek a dolgok alapból működtek.
-
Soderes
senior tag
Distro Sea [link]
-
Soderes
senior tag
Kezdőnek nem ajánlott.
Manjaro egy arch inkább haladóknak.
Xcfe meg azért egy most winről váltónak nem igazán tetszetős.
Sokat kell ezekben gépészkedni. El venné a kedvüket.Nem utolsó szempont, ha valami szép. És nem hányom el magam a ránézek.
Oké. Igazából mindenre minden desktop environmentet rá lehetne hegeszteni.
Csak akkor mi értelme a distroknak.nuke7 : Nem tudom. Nem ismerem a CachyOS-t. Hülyeséget nem akarok mondani, még nem próbáltam. Cosmic desktopot se próbáltam még. Mindenkinek más jön be. Ez a jó ebben.
urandom0 : Yes. Én is tudok olvasni. Nem most futottam össze először vele. Nem kell túl gondolni ezt a történetet. Mert annyira nem nagyon durranás, csak annak van eladva. Gamer OS. Hagyjuk már.
-
bossbob
tag
Ezt én is meg tudom erősíteni. Igaz nagy Linux Mint felhasználó meg terjesztő vagyok, de a Bazzite hozzáadott értéke (ha fogalmazhatunk így) az hogy ezek a játékra való finomhangolások benne vannak. Mindezeket persze többnyire bármely más disztrón is meg lehetne csinálni, de a Bazzite már készen teszi eléd az asztalra.
-
- sok SFTP megosztással dolgozom, ezeket sokkal könnyebb Linuxon használni
- vannak scriptjeim mindenféle dologra, tömeges képmanipulálás, hírlevekhez a képek átalakítása base64-re, stb... ezek nagyrésze Linuxos környezetet igényel
- ha kell valamilyen tool, az esetek többségében csomagkezelőből pillanatok alatt le tudom szedni
- nagyobb programokat szintén a csomagkezelőből vagy Flathubról...
- a Linux fájlrendszere szerintem rendezettebb, mindennek meg van a helye
- a több lapos fájlkezelés jobban működik Linuxon -
Nem igazán értem miért van mostanság mindenki ráizgulva erre Bazzite-re?
Most azért mert Steam integrált?
Nézd már meg a Github oldalát, mielőtt nekiállsz eszet osztani! Kb. tonnányi optimalizáció, plusz eszköz támogatás, DisplayLink, HDR, NVK támogatás, stb. van benne alapból. Eleve úgy kezdődik a Bazzite, hogy szét van patchelve a kernel, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa játékok alatt...
-
OK
Fedora vonalon (sem ) vagyok otthon. Csak a munkám a Redhat support... 
@Rayyy : Papíron nincs semmi, amit ne lehetne megcsinálni Windowson, és Linuxon igen.
De pl. nem kell kiirtanom a tolakodó updateket. Nem kémkedik utánam. Nem kényszerít online fiókra. Nem updatel reboot közben, ha nem akarom. Nem zabál annyi erőforrást. Nem kell külön letöltögetnem, amit telepíteni akarok. Nem pakolgat önkényesen driver verziókat. Nem üli le a helyet.
Nem Windows, nem MS termék, és meg tudok oldani mindent, amire használom.Az a baj, hogy a fentebb felsoroltak bármilyen OS esetén red flag lennének, onnantól kezdve mindegy, mennyire jó, vagy nem jó.
-
A Fedora semi rolling (vagy half rolling), a legtöbb csomag nem ugrik főverziót, csak javítások kap, de vannak, amik igen. Félúton van a point release és a rolling között, de inkább point release.
Suse-ból is van valami rolling szerű

Igen, a "rolling szerű" az a Tumbleweed, ami konkrétan rolling. A Leap az, ami point release, a Slowroll, ami kicsit olyan, mint a Manjaro, hogy nem azonnal kapja meg a frissítéseket, amint kijönnek, hanem várnak vele egy darabig, aztán úgy tolják ki a usernek. Havonta egyszer frissül, míg a Tumbleewed akár hetente többször is. -
-
Figyelj, itt nincs olyan mint a Windowsnál, hogy támogatás vége.
Pls ne tájékoztassuk már félre a népet! Dehogy nincs támogatás vége, minden kiadás alapú (nem rolling) disztró támogatásának vége van egyszer. Utána pedig ugyanaz van, mint Windows esetén, nem kap többé frissítéseket.
-
nuke7
veterán
hát én a cosmic vagy KDE DE-t tartom csak érdemesnek a használatra
azok tényleg jók, még windows-on is használok rainmeter-t, a KDE plasma widgetek meg nagyon jók 
(engem most az 5060ti kicsit korlátoz úgy érzem, dehát nincs alternatíva a CUDA-ra AMD oldalon, úgyhogy cseréltem a 6800xt-t local modellek meg az alacsonyabb fogyasztás miatt...
)Nem azért van 64GB ram-om meg sokmagos procim hogy takarékoskodjon a számítógépem
kifizettem minden byte-ot, használni is akarom 
-
nuke7
veterán
A nobara rolling fedora es nem olvastam róla rosszat - es eddig egész jó is eddig (1-2 hónapja használom, csak a 2012-es mass effect nem nagy rajta egyből sajnos
) 
Soderes: akkor inkább szerinted arc alapú CachyOS jobb választás lenne mint a fedora alapú..?
vagy álljunk fel lábon amíg kijön végre a cosmic DE a popOS-el..?
-
Azt lehet tudni, mi alapján ajánlott a Solus és miért nem az a Manjaro és a Xubuntu. A Kali az egy speciális feladatokra kihegyezett disztró, nyilván más tészta.
Sorry, de az, hogy szép egy disztró és azért ajánljuk...az úgy kicsit vicces. Debian is szép, ha kicsit testreszabod, nem? De!

-
Arról nem is beszélve, hogy a Distrowatch oldalon is az első helyen áll, megelőzve a Mintet.
Jajjj ne...ezek szerint fogalmad sincs róla, mit jelez a DW lista.
Azért stabilitás és használhatóság szempontjából nehezen kerülne egy listára a CachyOs és a Linux Mint.Szerintem rengeteg Mintes rákattintott a Cachy nevére kíváncsiságból, ezért van a kattintások alapján első helyen az a csuda valami. De most már azt is tudod, mit mér a DW oldala.
-
PELLE
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nord VPN Black Friday kedvezménnyel?
-
bossbob
tag
Rákukkantok a Solus-ra. Azt a Budgie Desktop-ot még sosem próbáltam.
Én windowsról váltásra Ubuntut, Fedorát de leginkább a Mintet ajánlom. Ez utóbbinál a legnagyobb és aktív a hazai közösség illetve tuti stabil a rendszer. Legjobban van magyarra fordítva (átlag nagymamának ez nagyon fontos)
Aki meg eleget használt linuxot az úgyis tudja hogy a különböző disztrók között igazából nincs akkora dimenzionális különbség. Én Mintet is csak azért ajánlom mert aki nem szereti buherálni a számítógépet, annak egy nagyon jó out-of-the-box élményt ad. Nagyon jó általános használítú rendszer. -
Soderes
senior tag
Te az LTS-re gondolsz, ami pl. Ubuntu-nál van.
Bazitte egy rolling release.Figyelj, itt nincs olyan mint a Windowsnál, hogy támogatás vége.
Ha megjelenik egy új verzió, attól még neked nem kell váltanod.
Nem történik semmi, ha nem váltasz.
Attól függetlenül megfogod kapni a kerneleket és biztonsági frissítéseket hetente.
Főverzió frissítés pedig itt is rizikós.
Akkor már inkább tiszta telepítés, ha más hogy nem megoldható.Amire te gondolsz az Steam Big Picture mód.
Ez minden disztrón megy csak valamelyikbe bele van integrálva és valaminél telepíteni kell programokat és függöségeket-Fedora alapból egy nagy, nehéz, erőforrás zabáló dist. KDE Plasma alapból szeret enni.
Ezt a Bazitte meg jól fel hypeolták a youtuberek.Megmondom kezdőnek mit nem ajánlok : Ubuntu, Kali, Xubuntu, Manjaro (haladó), Zorin
Amit ajánlok az a Solus.
De egyébként minden játszik.
Ha Bazitte vagy boldog az is jó. Jó dolog a váltás.

Viszont valószínűleg lesz problémák. Mível nagyon friss a projekt. -
Tamás88
őstag
-
Nem engem kérdeztél, de Linuxon a fejlesztői eszközök általában gyorsabbak (ez nem csak az OS miatt van, hanem az NTFS is lomhább, nem is szólva a túlbuzgó vírusirtó cuccokról, amik folyamatosan lassítanak a háttérben). Emellett ha backend fejlesztő vagy, akkor minden szerver alkalmazás azonos módon elérhető, nincs szükség virtuális gépre vagy konténerre, stb.
-
Ubuntu upgradelhető, szóval nem kell újratelepíteni. Ha lejár a támogatás (vagy ha van új fő verzió), feldobja, hogy van új verzió, felmész-e arra. Állítható, hogy csak LTS, vagy simára is szóljon.
Debian, Alpine, Arch, meg csomó disztrón van rolling (vagy szerű) kiadás, aminek nincsenek verziói; viszont ez azzal jár, hogy több a bug is, hiszen általában a tesztelés alatt álló csomagokból van. Frissítgeted, és mindig a legfrissebben vagy. Nem tudom, ez Fedora alapú disztrókon van-e, vagy csak verziós. (Suse-ból is van valami rolling szerű.)
Az Ubuntu LTS kiadások támogatása meg 5 év. (Amennyire tapasztaltam még Ubuntun, a nem LTS meg több macera.)Támogatása meg mindennek lejár, ami nem rolling, Windows főverzióknak is, Linux verzióknak is, Androidnak is.
-
@urandom0: Csak azért választottam ezt, mert a ROG Ally jól működött vele. Ott hozta azt a konzolos élményt amit egy hordozható eszköztől várok.
Persze utánanéztem a különböző disztribúcióknak de gyorsan rájöttem, hogy nagyon mély a nyúl ürege.
Na jó akkor ugorjunk bele:
@Soderes: Véleményed szerint egy kezdőnek melyik disztribúció lenne jó alapvetően játékra? Követelmény lenne, hogy az Ally és a nagy gép is ugyanazt futtassa, és ne kelljen bűvészkedni azzal, hogy minden működjön. Jó lenne, ha a Ally-on megmaradna valamilyen formában a TDP állító oldalsó menü.
Továbbá melyik disztro az amelyiknek nem jár le a támogatása bizonyos idő után?
(Olvasom, hogy pl. az Ubuntu esetén csak pár év támogatás van egy-egy kiadásra.)
Nem frissül az egyik kiadás automatikusan egy újabbra?
Ha lejár a támogatás újra kell húzni a rendszert?A raid- et előbb megpróbálom majd virtuális géppel, létfontosságú adat nincs ott, csak pár film és kép.
-
Soderes
senior tag
Nem igazán értem miért van mostanság mindenki ráizgulva erre Bazzite-re?
Most azért mert Steam integrált?
Rengeteg ilyen projekt disztró volt 5-6 éve. Mind kuka lett.Nekem ez a Fedora-bol faragott, gyerekcipőbe járó disztró a fasorba sincs.
Főleg úgy hogy Fedora a nyáron ki kapta a 32 bites csomagokat.
És ez az alapja Steam, Lutris optimalizációnak.Nem tudom mennyi maradt meg a Bazzite-ben x86 pakkokból, de az álmos könyvek szerint nem sok jót jelent.
Miért nem lehetett választani egy nagy nyelvű, stabil, közösségi disztrót?
Annyi out of box van már belőlük, ha az kell.Az elején én is beleugrottam sok hulladék, szarba (Zorin pl.) és mikor előjöttek a hibák elment a linuxtól a kedvem.
Lehet tudok segíteni RAID-be.
-
Jó olvasni az ilyen review-kat, mert pár év Linuxozás után az ember hajlamos elfelejteni, hogy mikkel szembesül keződként (idegen alkalmazásnevek, stb.). Én 10+ éve használok Linuxot desktopként, előtte pár évig szerveren használtam, nincs is Windows-om otthon évek óta. Munkahelyen persze Windows megy, de azért ott is összeraktam magamnak egy Linuxos gépet, mert sok feladatot sokkal hatékonyabban tudok Linuxon megoldani.
Az külön szép, hogy kezdőként rögtön Bazzite-et választottad. Ez ugye Fedora alapú, amit nem annyira szoktunk kezdőknek ajánlani, ráadásul immutable is, bár ha csak nem vagy nagy terminál búvár, akkor talán ez nem okoz akkora problémát. Bár a Fedora immutable megoldása enyhén szólva is lassú... de egyébként jól működik.
-
bossbob
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Én szeptemberben az USA-ból a Proton VPN ingyenes változatát használtam lengyel kiszolgálóhóz csatlakozva. Nem volt gondom a sebességgre.
Azt hiszem olyan 40-50 megabitet tudott. Nem vettem észre hogy arról netezek. Azt mondjuk be kell valljam azt sem néztem hogy alapból milyen volt abban a szobában a wifi VPN nélkül...
De miért írom ezt: annak van linuxos grafikus kliense amit a proton accounttal pár klikkel lehet használni. Proton VPN
Nem ismerem a VPN szolgáltatókat szóval azt nem tudom a Proton VPN mennyire jó, de az email kliensüket elég biztonságosnak szokták mondani.
-
turbulencia8
addikt
Nagyon jó ez a cikk! Sokat gondolkoztam én is linuxon, egyelőre a VPN-en hasalt el a dolog, mert linuxra sokkal drágábbak az előfizetések, mint a Bitdefender családi csomagunk (utóbbi meg nem támogatja a linuxot).
-
Egy platform ilyen típusú támogatottsága nem annak fejlesztőin múlik, hanem az alkalmazások döntik el. Az, hogy létezik egy olyan API wrapper réteg, mint a Wine, az segíthetne, de a teljes kompatibilitás elakad a Microsoft gáncsoskodó hozzáállása miatt.
De az is érthető, ha egy szoftveres cég nem akar többféle támogatást a nyakába venni, mert az mindig több melót is jelent.
-
Igen, amikor én próbáltam, akkor meglepően jó volt az átjárhatóság Adobe és Affinity között. Viszont ezt magyarázhatod egy világméretű cégnek, aki tőled – mint alvállalkozótól – szerződésben rögzített feltételek szerint Adobe formátumot vár a projekt lezárásakor. Még az is lehet, hogy minden rendben menne egyszerűbb munkák esetében, mert mondjuk Szingapúrban sem tűnne fel senkinek, hogy az átadott PSD-k valójában Affinity-ből jöttek. De ha már ott tartunk, hogy a projekt tartalmaz egy C4D állományt, ami be van húzva After Effectsbe, és mindkettőbe layeres PSD-k vannak importálva, amiből nyerik az infót... akkor azt már nem oldod meg Affinity-vel.
És visszatérve a topik témájára: a támogatottság, az ismertség kulcskérdés. A design világában van egy vallásháború a Windows és a Mac között... ezt mindenki ismeri. De a Linux általában szóba sem kerül. Valahogy így alakult. Én időnkét ránézek, hogy mi a helyzet, látom, hogy semmi (az én szempontomból), ezért nyomjuk tovább a karaténkat a Mekesekkel. De az is leggyakrabban komolytalankodás, mindkét platform egyformán alkalmas a munkavégzésre, a többi rajtad múlik.
Ha a linux mutatna valamit a designer világnak (ami lehet, hogy megtörténik, csak én nem tudok róla), akkor biztos elindulna a mozgás. De lehet, hogy a Linux ezzel egyszerűen nem is akar foglalkozni, elég neki a fejlesztői/IT réteg, és jól van ez így.
Még egy érdekesség: régen sokkal nagyobb arányban hallottál qrvaanyázni grafikust megrendelő miatt... ma ez lassan ott tart, hogy gyakrabban vesszük a szánkra az Adobe-t, ami szerintem nagyon komoly jelenség. -
ben2
aktív tag
"Az Adobe csomagot és a Cinema 4D környezetet nem csak kipécéztem, számomra ez jelenti a munkakörnyezetet. "
Akkor írd azt, hogy számodra a Windows a legideálisabb OS.
A C4D-ből feltételezem, hogy motion graphics munkakörben dolgozol, ahol nincs szükség több száz ember együttműködésére. De pl. egy nemzetközi VFX cégnél, ahol több site dolgozik több száz shoton, több kontintensen, nem fognak Windowsal kínlódni. (Se Cinema 4D-vel, az Adobe cuccok meg sandboxban futnak jellemzően Mac-en.)"A tény az, amit írtam, ezek hivatalosan nem támogatott szoftverek, nincs érvelési hiba."
Az érvelési hiba nem a tény, hanem hogy konkrét példákat egy általános megállapítás cáfolatára hoztad fel anélkül, hogy bizonyítottad volna tényekkel vagy logikával, hogy azok általánosságban releváns példák.
"Magyarországon élünk, egy profi cég simán jelenthet 30 munkaállomást, amiből mondjuk 20 az, amit be kell bikázni, a másik 10 kapcsolattartói gép."
Egy cég 30 munkaállomással kisvállalkozás. Nekik biztosan tök jó a Windows, de több száz munkaállomás sajna nem csak filmekben van.
"Azt, hogy nálunk hogy működik a beszerzés, azt én fogom tudni, nem te. Ha én nyavajgok, és meg tudom indokolni annyi év után, amit a cégnél töltöttem, akkor másnap az IT megy, és vesz RAM-ot. Nálunk ez van. "
A kulcsszó a nálatok. Máshol meg beszerzési policy van, 4-5 éves ciklusokban tendereztetnek, jellemzően valamilyen lízing konstrukcióban és a lejártáig nem változtatnak a specifikációkon akkor sem, ha közben a ram ára a tizedére esik. Cserébe van 24 órás maintenance, ha kihal egy munkaállomás, akkor van helyben tartalék gép, másnap meg jön a csere, ami IC-re megegyezik a többivel, így a user pár óra kieséssel tudja folytatni a melót. Nincs olyan, hogy kevés a ram, mert eleve úgy tervezik meg a rendszert, hogy elég legyen és ebbe beleszámolják az OS hatékonyságát is.
"ami vélemény marad, bármit is írsz, teszel, gondolsz, szemben a te megnyilvánulásoddal, ami megpróbál hülyének beállítani, leuralni, felülkerekedni"
Véleménnyel eleve nem lehet vitatkozni, tőlem meg aztán olyan véleményed lehet bármiről, amilyet csak akarsz. A véleményed alátámasztására felhozott érveiddel vitatkoztam. Hogy Te ezt személyes sértésként éled meg, az nem rám tartozik, ahogy az sem, ha az észérvek ellenére érzelmi alapon kitartasz a véleményed mellett.
"Tipikus és törvényszerű, hogy egy hozzád hasonló megjelenjen, írjon, szakértsen, sértsen, aztán lehessen rajta pörögni. Megszoktam, számítottam rá, bejött."
Egyetértek, tényleg törvényszerű. Úgy kezdtem az eredeti hozzászólásomat, hogy "saját tapasztalatom szerint", és lám, azonnal jöttél is flamelni.
-
nuke7
veterán
-
-
Anno még Affinity Designer bétateszter is voltam, amikor behívtak embereket, hogy teszteljék a windows verziót... már akkor láttam, hogy ez le fogja nyomni az Illustratort, mert új alapkról indít. De a nagy tömeg lassan lendül mozgásba, be vagyok ragadva a nemzetközi reklámügynökséges standard-be, ahol még mindig indokolatlan méretű TIF-eket küldözgetnek egymásnak az emberek.
Én itthon hiába megyek rá, ha a cégen belül a többiek rá sem néznek. A többiek hiába néznek rá, ha a nemzetközi ügyfelek Adobe fájlokat követelnek. És mondjuk egy After Effects-re nincs is alternatíva. -
-
-
-
-
nuke7
veterán
én is morfondíroztam a bazzite-on de aztán a live iso-k kipróbálása utána Nobara vs. PopOS maradt - a popOS új verziójában még nincs night light ami nekem kardinális kérdés, az alap gnome meg messze elmarad a KDE-től úgyhogy a Nobara nyert nálam (előtte egy kis ideig volt fedora 41-42-m de kevés helyet adtam neki és nem jó file rendszert válaszottam és azóta cseréltem is a GPU-t nVidia 5060ti a lokális modellek miatt...) szóval nVidia-val kicsit nehezebb a választás, de egy 1TB nvme-n szépen elférnek a windows-al ( a nagyobb hely a linuxé
)van 3db 1TB NTFS Sata SSD meg egy SATA 3TB HDD meg egy exFAT 2TB nvme ssd a játékoknak
(azt hittem, hogy hiányozni fognak a rainmeter widgetek, de azért a KDE plasma widgetek mellett ez butaság volt
)
#38Rayyy: affinity-t nézted, elvileg most a canva akvizíció miatt ingyenes lett, soktéren simán olyan jó mint az adobe én is probálom itthon átnyomni a váltást...
-
-
Fuhu pedig szakmán belül is vannak érdekes dolgok
Kedvenc az a végzett diák volt, aki mondta, hogy ő billentyűzeten annyira nem tud gépelni.
Mármint, felsőoktatást végzett.@Rayyy : "és meg tudom indokolni annyi év után, amit a cégnél töltöttem, akkor másnap az IT megy, és vesz RAM-ot. Nálunk ez van. "
Máshol nemAttól még különben lehetne sorolni olyan dolgokat, amiket meg Windowsra nem adtak ki.
"A profi céges környezet egyáltalán nem több száz meg ezer munkaállomást jelent, nem filmekből kell kiindulni."
Ne hát, mert sokkal többet. Azért vannak olyan management környezetek, amiknek értelme sincs 10 gépre.
Az előző munkahelyemen egy multi magyar telephelyét (gyár + global IT egy része) kezeltük, ez 1000-párszáz körüli gép volt. A cégnek 30 ezer körüli gépe volt, mert amúgy nem IT cég, hanem ipari. Az endpointokért felelős csapatoknak ennyi géppel kellett foglalkoznia.
Ahol 2010 körül voltam, előtte egy gyár pár ezer géppel, utána egy helpdesk cég, ott kb. 2000 user volt, némelyiknek több gépe. -
Nagyon sok éve, még XP-s idők alatt én is rápróbáltam a Linuxra, de mivel sem tapasztalatom, sem segítségem nem volt, nem jutottam sokáig vele. Maradtam Windows-on. Egyébként az volt az apropó, hogy valami családi laptop hozzám került, hogy nem működik, csináljak már vele valamit... és Linux volt rajta, ezért kezdtem el nézegetni. Mindenképpen érdekes volt vele mókolni.
Mac-en is tanultam, dolgoztam is, egy hét után már észre sem vettem, hogy otthon win van, bent meg mac. Mondják, hogy az ember csótány módjára alkalmazkodik...
-
A Dunning-Krüger utalás sértő, én nem személyeskedtem senkivel.
Az Adobe csomagot és a Cinema 4D környezetet nem csak kipécéztem, számomra ez jelenti a munkakörnyezetet. A tény az, amit írtam, ezek hivatalosan nem támogatott szoftverek, nincs érvelési hiba.
A profi céges környezet egyáltalán nem több száz meg ezer munkaállomást jelent, nem filmekből kell kiindulni. Magyarországon élünk, egy profi cég simán jelenthet 30 munkaállomást, amiből mondjuk 20 az, amit be kell bikázni, a másik 10 kapcsolattartói gép. Azt, hogy nálunk hogy működik a beszerzés, azt én fogom tudni, nem te. Ha én nyavajgok, és meg tudom indokolni annyi év után, amit a cégnél töltöttem, akkor másnap az IT megy, és vesz RAM-ot. Nálunk ez van.
A profi céges környezetről a következő bekezdésed is arányt tévesztett a jelenlegi kontextusban... gondolom direkt, hogy legyen talaja a kötekedésnek.A 3 nagy szoftverkörnyezetet viccesen megközelítő írásom kritizálása is rendkívül izomszagú, minden szavad azt célt próbálja szolgálni, hogy gondolatban felülkerekedhess a véleményemen... ami vélemény marad, bármit is írsz, teszel, gondolsz, szemben a te megnyilvánulásoddal, ami megpróbál hülyének beállítani, leuralni, felülkerekedni.
Tipikus és törvényszerű, hogy egy hozzád hasonló megjelenjen, írjon, szakértsen, sértsen, aztán lehessen rajta pörögni. Megszoktam, számítottam rá, bejött.
-
-
-
-
ben2
aktív tag
Atya ég, Dunning-Krüger megint befigyelt.
"Aha... hát Adobe programcsomag hivatalosan nem támogatott. Cinema 4D és barátai nem támogatottak."
Mazsolázgatás érvelési hiba. Kipécéztél néhány szoftvert, amit nem adtak ki Linuxra és megpróbálod azt a látszatot kelteni, mintha ebből bármilyen általános megállapítást le lehetne vonni.
"Ha RAM kell, akkor meg veszünk – profi, céges szintről beszélünk. "
Profi céges környezetben, ahol több száz vagy ezer munkaállomás esetén ugyanazon a hardveren akár a 10% hatékonyság is dollár milliókat jelent nagyon is megnézik, hogy mi milyen hatékonysággal fut. Arról nem is beszélve, hogy a hardver beszerzés nem úgy működik, hogy ha az artist nyavajog, hogy kifutott a ramból, akkor az IT rohan ramot venni.
"Aztán ott vannak a kollégák... egy részük 20 éve nem képes megtanulni, hogy hogy hozunk létre egy mappát... ezek után a céges infrastruktúra eleve nem alapulhat rajta... és ez a nagy átlag."
Egyrészt ha profi, céges környezetről beszélünk, akkor nem az egybites átlaghülye szintjén húzzák meg az elvárt szaktudást. Másrészt egy profi pipeline-ban a cég belső fejlesztésű eszközei kezelik az alacsony szintű OS műveletek 99%-át, tehát nincs olyan, hogy majd a user létrehozza a mappát. A munkaerőnek az a dolga, hogy beloggoljon a projekt környezetbe és kezelje azt a néhány szoftvert, amihez köze van, a többihez hozzá se engedik.
"Úgy látom, hogy a Windows az arany középút."
Hogyne, irodákban, bankokban, ahol a kliens gépek teljesítménye lényegtelen, kis teameknek, ahol nincs rendes IT, otthon vérpistikének játékra, stb.
"Linux: azmiaz? Nem vagyok én programozó! Se rendszergazda. Krájzisz van rá?"
Aki ezen a szinten tart, annak egy mobil is elég.
"Windows: megy minden"
Kivéve, amikor nem és akkor nem csak Te vagy meglőve, hanem az IT is, ezért komolyabb helyeken bottal se piszkálják.
"MAC: videókártyát kéne cserélni?"
Ennek mi köze az OS-hez? Egy Windows laptopban vagy minipc-ben hogyan cserélsz videokártyát?
-
-
Windowsban csomó minden van, amihez muszáj, vagy egyszerűbb
(Pl. domaines környezetben helyi user hozzáadása helyi csoporthoz.)
De a MS guide-jaiban is van pl.Azure-hoz parancssor rendesen
Amúgy tuti van olyan is, ami nem a netplwiz-en keresztül megy, hanem rendesen parancssoral. A netplwiz meg meghívható másképpen is, csak adminként fusson.
-
-
Akkor meg minek ugrálsz
@Rayyy : "egy részük 20 éve nem képes megtanulni, hogy hogy hozunk létre egy mappát... " Akkor nem mindegy, min nem tudja?
A userek a Windowst se értik, nem ismerik, a mostanában megjelent dolgokkal (TPM2 függőség, MS fiók, annak kötöttségei, Onedrive-s backup) ugyanúgy nincsenek tisztában. -
OK, azt tudom, hogy teljesen érthetetlen, ami írtam, de lényegében ugyanez, mint amit most írtál! Nem?
De!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Viszont sokkal jobban hangzott egymás után leírva a KDE plazma Cinnamon desktop environment X11/wayland compozitor Kwin Muffin window manager...még a Lightdm/SDDM login managert is írhattam volna...
-
Aha... hát Adobe programcsomag hivatalosan nem támogatott. Cinema 4D és barátai nem támogatottak. Azt sem tudom elképzelni, hogy mondjuk ez a bizonyos RAM-előny 10-15%-nál nagyobb lehetne. Ha RAM kell, akkor meg veszünk – profi, céges szintről beszélünk. Aztán ott vannak a kollégák... egy részük 20 éve nem képes megtanulni, hogy hogy hozunk létre egy mappát... ezek után a céges infrastruktúra eleve nem alapulhat rajta... és ez a nagy átlag.
Úgy látom, hogy a Windows az arany középút.
Linux: azmiaz? Nem vagyok én programozó! Se rendszergazda. Krájzisz van rá?
Windows: megy minden, ismeri mindenki, csak néha (hetente többször) tisztességesen le kell állítani a gépet... és nem hibernálva.
MAC: videókártyát kéne cserélni? Ööö... az mi? Na várj, hívom az Apple központi számát. Csak előtte veszek fel hitelt.
(ja, hogy nem cserélhető...) -
-
"Hát ez nem igazán akart működni, a meghajtókat látja, formázni lehet, de a rajta lévő adat csak Win alatt elérhető."
Windows alatt Fast startup off.HP-hoz PPD file-t feldobni, meg hplip-gui (fedorán is ez a neve a csomagnak) feltelepítése, utána mennie kéne :) Vagy ez
(Nemrégkellett tesztelnem egy DeszkaJet 1300-at, az se ment addig, amíg a hplip-gui nem volt fent, onnantól pedig pöcc-röff
Meg a PPD file-t is megköszöni, ha megmutatod a nyomtatókezelőnek.)@ubyegon : Ablakkezelő az a cucc, ami az ablakokat kezeli, az asztali környezet meg mellé a desktop, segédprogramok, artwork, stb.
-
ben2
aktív tag
A saját tapasztalataim szerint a Linux legnagyobb előnye, hogy alacsonyabb az erőforrás
igénye (pl. profi grafikai alkalmazásoknál ugyanahhoz a feladathoz kevesebb ram kell), nincs telerakva bloatware-el, nincsenek kikapcsolhatatlan adatlopó szolgáltatások, korlátlanul testre szabható.Legnagyobb hátránya, hogy csak követi a hardver trendeket, azaz míg Windowshoz a megjelenés nulladik napjától van már driver, addig linuxhoz talán. Így új hardver vásárlás előtt alaposan utána kell kutatni, hogy van-e gyártói támogatás vagy valamilyen opensource megoldás, illetve kinek mi a tapasztalata vele (mennyi a szívás).
Ha munkára kell és a szoftvernek van Linux verziója, akkor ma már vitán felül Linux, ha a legújabb, legtrendibb játékokra célzol a legújabb, legtrendibb hardverrel, akkor vitán felül Windows, ha 3-4-5 éves PC-d van, akkor érdemes kipróbálni és el lehet dönteni, hogy a jobb erőforrás kihasználás vagy a jobb játék kompatibilitás a megfelelő kompromisszum a számodra.
-
Mindenki tudja, miről van szó, ha leírod, hogy a KDE verziót telepítetted, sokan írják rosszul és épp azért is írtam, hogy a KDE nem WM, hanem DE, mert még nagyon kezdő vagy.

A KDE Plasma egy QT grafikus keretrendszert használó DE, Kwin WM-et használ Wayland display serverrel, ami egyben a compositor is. Ez így röviden homeuser leegyszerűsítéssel ennyi, aki ért hozzá, biztosan okosabban leírja!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha mindent tudni akarsz a használt HW/SW-ekről, terminalba írd be az
inxi -Fxxxparancsot és mindent tudni fogsz! Értelmetlen GUI-s Windows-like appokat futtatni, rendszererőforrás használatra is ott ahtopilletvebtopa terminalban. Egy pillantással látod, amit kell.például így kezdődik az
inxi -Fxxxparancs kimenete, egy pillanat alatt mindent látsz az adott asztali felületről is...Cinnamon kezelőfelület Muffin ablakkezelővel, hát nem édes?
System:Host: mint222-HP-ZBook-15-G5 Kernel: 6.14.0-33-generic arch: x86_64 bits: 64compiler: gcc v: 13.3.0 clocksource: tscDesktop: Cinnamon v: 6.4.8 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.4.1 vt: 7dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22.2 Zara base: Ubuntu 24.04 noble -
Pontosan mi a gond a nyomtatóval?
-
-
Igazából nem jobb.
Nekem megérte, mert tanultam, tapasztaltam valami újat.
Megérte, mert fut és játszható a Ryse, ami Windows alatt semelyik gépemen sem működött jól.
Azért is megérte, mert így legalább újra írtam egy cikket hosszú idő után.
Állítólag, mivel kevesebb háttérfolyamat fut ezért az FPS stabilabb és nincsenek lag tüskék simább a frametime. Ezt egy alaposabb teszt során lehetne kideríteni amihez most se kedvem se időm sincs. -
Azt még kiolvasom a szövegből, hogy nem rosszabb, nem fáj nagyon a váltás. De miért éri meg? Mitől jobb? Ezt nem látom.
-
hunluki
senior tag
Üdv a fedélzeten

Nekem szinte csak pozitív tapasztalatom van, fedorázok egy miniPC-n, összes steam/gog játékom szépen fut rajta, a desktop meg olyan mint az olajozott villám.Komolyabb játékokra ott a series s meg még kb 4-5 évnyi backlog a ps4 pron

A teljes családi gépparkról le lett irtva az ablakOS, boldog pingvinek kényelmesen elfutkosnak olyan vason amin már a W10 is nyögvenyelős volt.
-
Érdekes cikk. Nagy kedvencem a KDE, bár elég bloat lett mostanra.
-
Nem játszom Linuxon, de jó olvasni ezeket az írásokat, mert egyre jobban megy a gamelés Linuxon!

Ha nem gond, tennék egy apró módosításra javaslatot:
A rendszert KDE ablakkezelővel telepítettem.
Ez így nem az igazi!
A KDE Plasma az maga a asztali környezet/desktop environment, az általa használt ablakkezelő/window manager az a Kwin. -
bossbob
tag
Köszönjük a cikket!
Talán jól szemlélteti hogy manapság már kissebb áldozatokkal, de járható út a Linux.
Én anno Kovid kezdetén, mintegy kihívásként váltottam 2020-ban Linux mintre. Maradtam azon!

Igaz linuxszal már 2012 óta kísérletezgetek aktívan.Nyomtató:
nekem egy HP Deskjet 3635 van. Ez már Wifis és szerencsére a Linux azonnal látja, kezeli. Tudok mindent csinálni vele. Semmit nem kell telepíteni.Office tanács: ha valakinek a Libreoffice túlságosan "idegen" lenne vagy esetleg egy-két dokumentumban a grafikákat meg ábrákat nem pontosan jeleníti meg, akkor próbálja ki az Onlyoffice-t. Az szinte majdnem drop-in replacement egy MS Office-hoz szokott illető száméra. Szintén FOSS mint a Libreoffice.
Én a Linux Mintet szoktam ajánlani minden olyan Windows-ról váltónak aki nem igazán ért a számítógéphez vagy neki ez az egész csak szükséges rossz és nyűg ahhoz hogy youtubeozzon vagy Fészbúkozzon. Az tényleg az az átalános mindenki számára működő oprendszer és az rendelkezik a legnagyobb hazai közösséggel.
-
bossbob
tag
válasz
bbattila92
üzenetére
Ha van kedved, időd, akkor az Adobe Dolgokat meg a windows-os programokat kipróbálhatod a Linuxos laptopon a Winboat-tal. Az mostanában talán a leginkább felhasználóbarátabb megoldás egy windows virtualizárására.
Azért az mert amint az ember felrakta és beállította, a windows-os programokat úgy lehet Linuxból virtualizálva futtatni, mintha azok natívan nyílnénak meg.Játékok egyelőre nem mennek, de a fejlesztő csapat már dolgozik a GPU passthrought-n (hogy a virtuális gép közvetlenül hozzáférjen a GPU-hoz).
De ami megy az az Office 365 csomag, Adobe Photoshop és más egyéb Adobe progik.
-
bbattila92
csendes tag
Szuper írás és örülök, hogy közvetlen, "felhasználóbarát" módon kezdted el használni a rendszert és így írtad meg a cikked! A legtöbben, bár csorgatjuk az atomra rice-olt, a nagymamám orcájának vérnyomásra változó színével dinamikusan harmonizáló ui-kat bemutató rendszerekre a nyálunkat, valójában egy stabil, használható, működő rendszert szeretnénk.
Én pár hónapja kísérletezek Linux Minttel egy régi laptopon, ami kapott egy ssd-t. Megdöbbentően stabil, probléma nélkül települt és kifejezetten gyors is. Most "homeszerverként" funkcionál, pár apróság fut rajta az itthoni hálózaton. Az a kontroll, amit a kezedbe kapsz vele, hihetetlen, szinte felszabadító.
Ha nem lenne szükségem a munkámhoz windowsos programokra (adobe dolgok, panofotó és virtuális séta progik), akkor lehet én is átállnék valami pingvinfajzatra a fő gépen is. -
vizcsap
tag
Én nem tudok erről a teljesítményvesztésről és annyi ideig nem volt feltelepítve a Bazzite, hogy össze tudjam hasonlítani a játékok futását CachyOS-el (illetve miután váltottam, belaktam és működött minden, semmi kedvem nem volt visszamenni próbálgatni és összeshasonlítani a kettőt), úgyhogy sajnos erről érdemben nem tudok nyilatkozni.
Két dolog miatt váltottam Bazziteról:
1: amikor olyan dolgokat telepítettem, amik nagyon belenyúltak a rendszerbe, tehát nem egy sima Firefox vagy VLC, akkor azoknak a telepítése és utána a frissítésük zavaróan sok ideig tartottak. De ez nem csak a Bazzitenál van így, hanem az összes immutable disztrónál, szóval ez nem a Bazzite hibája.
2: már nem emlékszek melyik játék, de volt olyan amit elindítottam de nagyon szaggatott, pedig akkoriban körülnézve az interneten mindenkinél simán ment, aki linuxot használt.Mivel a CachyOS Arch alapú és nem immutable, ezért a rendszerbe belenyúló appok/csomagok telepítése is másodpercek alatt megvan és a korábban szaggatott játék is úgy futott, ahogy annak kell, ezért maradtam.
-
-
vizcsap
tag
Én tavaly nyár végén kezdtem el az átállásomat Windowsról Linuxra és most novemberben van egy éve, hogy Linux a fő oprendszerem. Előtte nekem is csak annyi közöm volt a Linuxhoz, hogy pár évente kirpóbáltam, de gyorsan visszaszaladtam a Windowshoz. Nálam a nagy áttörést a Steam Deck tulajdonlása okozta, amin láttam, hogy viszonylag fájdalommentesen működik a dolog és ez vezetett ahhoz, hogy végül váltottam (bár nyilván a Microsoft is megkönnyítette a dolgomat az egyre antipatikusabb bejelentéseivel).
Több disztrót is kipróbálltam, mire megtaláltam a nekem megfelelőt. Bazziteot is próbáltam, de nem jött be, hogy immutable, ezért lett végül az Arch alapú CachyOS, amit boldogan használok már egy éve. Nem mondom, hogy nincsenek néha fennakadások akár egy-egy játék miatt (pl. The Alters indításnál lefagy, csak windowed módban hajlandó működni, amihez külön indítási paramétereket kell megadni, de a protondb.com-on ezek megtalálható információk
), akár egy-egy programmal (pl. OpenRGB nem ismeri fel az RGB headereket vagy a Coolercontrol csak a CPU és Pump fan headereket ismeri fel a B850-es alaplapomon, mert túl új és az MSI valamit változtatott a korábbi alaplapjaihoz képest), de összességében elégedett vagyok és nem tervezek visszaváltani Windowsra.Ha nagyon kell, akkor virtuális gépként telepítettem egy Windowst (Qemu + virt-manager), de akinek ez macerás, annak a dual boot vagy külső eszközről futtatott Windows is megoldás lehet, ha valamilyen feladathoz feltétlenül szüksége van rá.
A legtöbb időt nekem mindig az veszi el, amikor egy-egy Windowson jól ismert applikáció Linuxos megfelelőjét keresem legalább olyan és annyi funckionalitással, mint ami Windowson elérhető, de most hirtelen nem jut eszembe olyan app, amivel jelenleg ne lennék megelégedve és hátrányt érzenék a Windowsos megfelelőjéhez képest.
Erősen zárójeles megjegyzés, de akinek vannak olyan játékai, amiket nem a nagy online boltokból szerzett be (khöm-khöm, kacsint-kacsint), annak ajánlom a Faugus Launchert. Egyszerű launcher játékok telepítésére és futtatására, beépített proton kezelővel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4248,100% Akksi
- Shining3D EinScan Pro 2X 3D szkenner
- Apple iPhone 11 128 GB Lila 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i9-12950HX 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De amúgy nálam már tényleg nincs meg az érzés... elmúlt.
Ezért kérdeztem, hogy egyáltalán mikor használtál Linuxot utoljára, mert nekem személy szerint nem tűnnek naprakésznek az ismereteid róla.
A másik meg az, hogy hiába játszol retro játékokkal, az időszak és az életérzés (vele együtt a fiatalságod is) már régen a múlté, csak az emléke marad meg benned.
Bocsi, egy igazi screenshot. Így most gyorsabb volt.

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)