- MasterDeeJay: A száz dolláros RTX 3060-as kártya tesztje (Jieshuo RTX 3060M 6GB)
- PSti: "Új" VGA kártya jelent meg: Gainward GeForce RTX 3060 Python II OC
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 17 – Nyári töltöttkáposzta
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- bitpork: Balcsis tali 2026
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterDeeJay
veterán
pontosabban inkább a bányász driver, én legalábbis abban jobban bízok. (rendesen aláírt driver, bár nyilván nem nvidia aláírt de működik)
https://github.com/dartraiden/NVIDIA-patcher
Adds 3D acceleration support for P106-090 / P106-100 / P104-090 / P104-100 / P102-100 / CMP 30HX / CMP 40HX / CMP 50HX / CMP 70HX / CMP 90HX / CMP 170HX mining cards as well as RTX 3060 3840SP, RTX 3080 Ti 20 GB, RTX 4070 10 GB, L40 ES, and RTX 5080M ES N22W-ES-A1.
170HX érdekes kártya, (lesz meglepetés), az lesz a következő amit majd tesztelek a 3060m után. -
Sanya
nagyúr
a 30eft-os 6GB-os verzióhoz képest drága.
Ahoz képest is drága, hogy ehhez frankenstein driver kell
-
MasterDeeJay
veterán
Drága? Előszöris csak 66K, másrészt láttad te már mennyiért mennek a sima RTX3060-ak itt az aprón? (és a boltban?
) Az aprón jelenleg 70K körül indulnak, újonnan meg 140 ezer ft körül indulnak. Ahhoz képest a Super verzió 66K-ért remek vétel (csak az egy kimenet, meg egy két apróság ami zavaró lehet, de mókolós projectnek tökéletes)a 30eft-os 6GB-os verzióhoz képest drága.
-
tibaimp
nagyúr
"Már régen javitva lettek"
Oké, akkor pontosan mik az új stepping(ek)?
Mert tudtommal az Intel nem közölt olyan információt, hogy a CPU szilíciumát vagy a sérülékeny áramköri részt fizikailag módosította volna.
Ha ma veszel egy újonnan gyártott 14700K vagy 14900K processzort, nem ugyanazt a kockázatot vállalod, mint 2023–2024 elején?
(BIOS féle 0x12B, és 0x12F nem érdekel.)Új stepping tuti nem lesz, nem éri meg a ráfordított költséget. Viszont a degradáció (Vmin Shift) már nem veszélyezteti ezeket a CPU-kat, mert frissített mikrokóddal érkeznek + BIOS védelem, így szükségtelen a stepping csak ez miatt.
-
KROK640
félisten
Van 12Gb-os verzió is ebayen de mocsok drága [link] 70eft
Drága? Előszöris csak 66K, másrészt láttad te már mennyiért mennek a sima RTX3060-ak itt az aprón? (és a boltban?
) Az aprón jelenleg 70K körül indulnak, újonnan meg 140 ezer ft körül indulnak. Ahhoz képest a Super verzió 66K-ért remek vétel (csak az egy kimenet, meg egy két apróság ami zavaró lehet, de mókolós projectnek tökéletes) -
MasterDeeJay
veterán
-
Busterftw
nagyúr
Itt a teszt. 253 W MTP-t mutat, de megjegyzesben irjak a korlatozast.
"In applications, the restrictions on the part of Intel are noticeable for the 12-core: A motherboard without a cooler on the voltage converters cannot permanently remove 253 watts, and so the processor runs most of the time with the Power Limit 1 with 125 watts. This also applies to the 13900K during the test on the W680 board, but it simply saves itself via its e-cores."
"In applications with 147 watts on average, it becomes clear what the power limits mean: After 56 seconds PL2, the value of the 273PQE is reduced to 125 watts PL1. This approach is known from Intel. The 12-core ran into the power limit in more than three-quarters of all tests."
Ha a vegen a perf/wattot megnezed, nem all jol. -
hokuszpk
nagyúr
Van P only is, teszteltek a Core 9 273PQE-t is mar, 12 mag 24 szal.
Feleannyi P-maggal rendelkezo 14600k elott van 1%-al osszesitettben:
Ami egy 94k Ft CPU...
ez érdekes ; tippre a 125W powerlimitbe futhat bele, mert a P mag azért eléggé erős, és van belőle 12 ; ergó ha csak 9 fullgázzal haladna, akkor azért a 9700X -et meg kellene vernie.
De az ábrán van 8P magos proci is, ami jobban mjuzikál ; pl. a jelölt 13900K vagy a 13700K hm.
sőt hmhm. -
KROK640
félisten
a 251e van a képen, az Intel az adatlapon azt írja, hogy Bartlett, és 8+16...
Oké, nekik elhiszem ; bár mintha tényleg arról szóltak volna a hírek, azzal volt tele a sajtó, hogy P only.Én ráadásul úgy emlékszem, hogy 6 vagy 8 P magos és csakis P magos verziókról szólt a fáma ...
így már nem is annyira érdekes ...
-
KROK640
félisten
A 12Gb-os verziót supernek is szokták nevezni az ugyan ez a Gpu azaz feldolgzó szerint ez.

Amúgy valóban nvidia butábbat rak mobilba de ennél valahogy mégsem.
A konkrét kártya bányászatra készült de működő hdmi van rajta.Eléggé érdekes. így 12GB-al, normál órajelen plusz feldolgozókkal tényleg 3060 Super, és csábító.

-
Busterftw
nagyúr
Oké, nekik elhiszem ; bár mintha tényleg arról szóltak volna a hírek, azzal volt tele a sajtó, hogy P only.Van P only is, teszteltek a Core 9 273PQE-t is mar, 12 mag 24 szal.
Feleannyi P-maggal rendelkezo 14600k elott van 1%-al osszesitettben:
Ami egy 94k Ft CPU...
-
hokuszpk
nagyúr
Oké, nekik elhiszem ; bár mintha tényleg arról szóltak volna a hírek, azzal volt tele a sajtó, hogy P only. -
MasterDeeJay
veterán
Javarészt következtetni tudtam amit írtam, mert a leírás nem épp bőbeszédű, csak, hogy 3060M GPU van rajta, az eddig minidg a butítottat jelölte. Az is fura, hogy a fele annyi RAM is 192 bittel van rápakolva, de legalább akkor itt nincs nagy butítás. Anu a GPU-t illeti meg fura nekem, higy 7%-al több feldolgozó van benne, mert így TDP unlockkal tényleg gyorsabb lehet a gpu mint a rendes asztaliban. A 14gbp-t meg javíthatod RAM overclockkal és akkor eltudom képzelni, hogy nem túl nagy textúra igényű játékoknál még talán gyorsabb is lehet mint a normál RTX 3060 12GB...
Ráadásul ha jól látom ezen LHR sincs, tehát bányászni jobb lehetet régen, amíg elég volt a 6GB VRAM. A titok nyitja az lehet, hogy az M nem a mobile-t jelöli, hanem valami mást.
Ha FHDban Forza 5-el leteszteled, akkor tudok majd viszonyítani.A 12Gb-os verziót supernek is szokták nevezni az ugyan ez a Gpu azaz feldolgzó szerint ez.

Amúgy valóban nvidia butábbat rak mobilba de ennél valahogy mégsem.
A konkrét kártya bányászatra készült de működő hdmi van rajta. -
KROK640
félisten
-
KROK640
félisten
Rosszul látod.
A Gpu teljes értékű 3840 feldolgozós, nem a butított mint a rendes 3060-ason.A Tdp van levéve 115w-ra de állítható. Ami butább a ramnál ugye a fele meg annyi hogy 14Gbp (336Gb/s) és nem 15Gbp (360Gb/s) ami rajta van (192bit) de még így is gyorsabb mint a 8Gb-os 128bites 3060.
Teljesítményre ha tdp unlocked akkor gyorsabb mint a 3060-as a 7%-al több feldolgzó miatt viszont a 6gb visszafoghatja nagy texuráknál. Boostja magasabb alapból ha nincs tdp limit mivel alapból kevesebb fesszel megy. [link]
Lesz róla cikk. Szerintem 30eft-os kategóriában legjobb most.Javarészt következtetni tudtam amit írtam, mert a leírás nem épp bőbeszédű, csak, hogy 3060M GPU van rajta, az eddig minidg a butítottat jelölte. Az is fura, hogy a fele annyi RAM is 192 bittel van rápakolva, de legalább akkor itt nincs nagy butítás. Anu a GPU-t illeti meg fura nekem, higy 7%-al több feldolgozó van benne, mert így TDP unlockkal tényleg gyorsabb lehet a gpu mint a rendes asztaliban. A 14gbp-t meg javíthatod RAM overclockkal és akkor eltudom képzelni, hogy nem túl nagy textúra igényű játékoknál még talán gyorsabb is lehet mint a normál RTX 3060 12GB...
Ráadásul ha jól látom ezen LHR sincs, tehát bányászni jobb lehetet régen, amíg elég volt a 6GB VRAM. A titok nyitja az lehet, hogy az M nem a mobile-t jelöli, hanem valami mást.
Ha FHDban Forza 5-el leteszteled, akkor tudok majd viszonyítani. -
KROK640
félisten
Meg ne feledkezzünk már meg a 10th genhez képest magonkénti kétszer akkora (256KB helyett 512KB) L2 cache-ről sem!
-
MasterDeeJay
veterán
Ezzel az általad linkelt 3060-al csak az a baj, hogy nem sok köze lesz egy valódi 3060-hoz. A GPU lebutított mobil GPU, a VRAM meg pont a fele a normálisnak (ráadásul valószínűleg csak 96 bites, vagyis a memória felezett sebességű jobb esetben is), így hiába olcsó, a teljesíménye valószínűleg jócskán elmarad majd egy valódi RTX 3060-étól (még a 8GB-ostól is).
Azt meg már nem is mondom, hogy pont most kezdek odajutni, hogy már akadnak játékok ahol a 10400F + RTX3060 12GB mintha már kezdene kevés lenni ...
Rosszul látod.
A Gpu teljes értékű 3840 feldolgozós, nem a butított mint a rendes 3060-ason.A Tdp van levéve 115w-ra de állítható. Ami butább a ramnál ugye a fele meg annyi hogy 14Gbp (336Gb/s) és nem 15Gbp (360Gb/s) ami rajta van (192bit) de még így is gyorsabb mint a 8Gb-os 128bites 3060.
Teljesítményre ha tdp unlocked akkor gyorsabb mint a 3060-as a 7%-al több feldolgzó miatt viszont a 6gb visszafoghatja nagy texuráknál. Boostja magasabb alapból ha nincs tdp limit mivel alapból kevesebb fesszel megy. [link]
Lesz róla cikk. Szerintem 30eft-os kategóriában legjobb most. -
KROK640
félisten
Pont most rendeltem egy RTX3060-ast de egy különlegeset majd lesz róla logout és pont 10 gen gépbe fogom rakni a végleges helyére. (ami DDR3-as lappal van mutáns kínai procival)
Tényleg poén hogy még gyártják és forgalmazni fogják mindkettőt
pedig egyik sem mai darab. Csak hát nekem meg töredékébe kerül mindegyik.Ezzel az általad linkelt 3060-al csak az a baj, hogy nem sok köze lesz egy valódi 3060-hoz. A GPU lebutított mobil GPU, a VRAM meg pont a fele a normálisnak (ráadásul valószínűleg csak 96 bites, vagyis a memória felezett sebességű jobb esetben is), így hiába olcsó, a teljesíménye valószínűleg jócskán elmarad majd egy valódi RTX 3060-étól (még a 8GB-ostól is).
Azt meg már nem is mondom, hogy pont most kezdek odajutni, hogy már akadnak játékok ahol a 10400F + RTX3060 12GB mintha már kezdene kevés lenni ...
-
KROK640
félisten
Remélem azért ezeknek a HW megtorpanásoknak köszönhetően kicsit a szoftveres optimalizálás előtérbe kerül.
Elvégre szerintem Hardware krízisnek lehet mondani ténylegesen a jelenlegi helyzetet, amikor akár 5 évvel ezelőtti szintre fallback-elünk.Ilyen szempontból legalább a gépem 5 évet fiatalodva már csak 7 éves lenne

A "baj" az, hogyha fognak is optimalizálni, akkor az később fog megtörténni. Manapság egy AAA cím fejlesztésében az a félév mióta a krízis van, csak egy rövid időszak.
Nem mellesleg az optimalizálás két dologgal fog járni : plusz idővel és költséggel. Tehát arra számítok, ha sokáig így marad, és ténylegesen reagálnak rá a kiadók, akkor eltolt megjelenéseket, és magasabb indulóárakat kaphatunk.(Nekem az I5 10400F, 32GB, RTX3006 12GB meg gyakorlatilag most lett naprakész gép
) -
KROK640
félisten
Érdekes, hogy a 11th gen ritka is. Énm legalábbis rengeteg 10th gen-es gépet látok, meg 12-est is, de 11-es az nagyon ritka.
-
codec
senior tag
"Már régen javitva lettek"
Oké, akkor pontosan mik az új stepping(ek)?
Mert tudtommal az Intel nem közölt olyan információt, hogy a CPU szilíciumát vagy a sérülékeny áramköri részt fizikailag módosította volna.
Ha ma veszel egy újonnan gyártott 14700K vagy 14900K processzort, nem ugyanazt a kockázatot vállalod, mint 2023–2024 elején?
(BIOS féle 0x12B, és 0x12F nem érdekel.) -
Busterftw
nagyúr
ebben nemvagyok otthon, az Ipon cikke szerint :
"Az LGA-1700-as tokozásnak köszönhetően a 12. generációs, 13. generációs, illetve 14. generációs processzorokat fogadó platformokkal egyaránt kompatibilis a fejlesztés, de ez a kompatibilitás csak a beágyazott rendszerek szegmensére vonatkozik, egy korábbi teszt alapján a konzumerpiaci LGA-1700-as alaplapokkal – megfelelő támogatás hiányában – nem fognak működni az újdonságok."
ezekszerint ha valaki Bartlettre beruház, előtte nézze meg, kapott-e megfelelő biost a lapja.
Igen, BIOS modokkal megoldato, az mar mas kerdes, hogy az eddigi felemas tesztek alapjan a P-Core ony nem ugy teljesit ahogy sokan vartak jatekban, mikozben eleg draga.
-
hokuszpk
nagyúr
ebben nemvagyok otthon, az Ipon cikke szerint :
"Az LGA-1700-as tokozásnak köszönhetően a 12. generációs, 13. generációs, illetve 14. generációs processzorokat fogadó platformokkal egyaránt kompatibilis a fejlesztés, de ez a kompatibilitás csak a beágyazott rendszerek szegmensére vonatkozik, egy korábbi teszt alapján a konzumerpiaci LGA-1700-as alaplapokkal – megfelelő támogatás hiányában – nem fognak működni az újdonságok."
ezekszerint ha valaki Bartlettre beruház, előtte nézze meg, kapott-e megfelelő biost a lapja.
-
tibaimp
nagyúr
Én úgy tudom igen! Jött több mikrokód javítás is BIOS-hoz.
Mondjuk az fontos, hogy ezek csak az ép CPU-kat védik meg, amik már degradálódtak, annak annyi, arra van a kiterjesztett garancia és cserélik. -
Dreamcest
junior tag
-
codec
senior tag
-
Sanya
nagyúr
-
ViZion
félisten
desktopon is jobb az IGP, ezért váltottam a 10-ről.
-
ddekany
nagyúr
Mert az egy időkitöltő termék volt a 14nm-es 10. generáció és a 7nm-es 12-es generáció közt, ahol megjelenik a p és e magok is.
Nem lett jobb az egy órajel alatti feldolgozás ideje, a csúcsprocesszor 2 maggal kevesebbet tartalmaz, sok tekintetben rosszabb, mint a 10-es, vagy nem kiemelkedően hatákonyabb. Emiatt már korán EOL státuszba került és nem is jön vissza.Khm... A 11. generációtol sokkal jobb IGP van (legalább is notebook vonalon, desktopon nem követtem ezt). Pl. onnantól megy HDMI-n a 4K@60Hz. Meg hát lényegesen gyorsabb, ami bizony eldöntheti, hogy valami 2D/2.5D simán megy-e.
-
Sanya
nagyúr
Mert az egy időkitöltő termék volt a 14nm-es 10. generáció és a 7nm-es 12-es generáció közt, ahol megjelenik a p és e magok is.
Nem lett jobb az egy órajel alatti feldolgozás ideje, a csúcsprocesszor 2 maggal kevesebbet tartalmaz, sok tekintetben rosszabb, mint a 10-es, vagy nem kiemelkedően hatákonyabb. Emiatt már korán EOL státuszba került és nem is jön vissza. -
tibaimp
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
-
codec
senior tag
Újra gyártják a 13-14 gent?
A degradációt vajon javítják?
Mert bios update ellenére még hullanak szépszámban. -
HantekDSO
senior tag
-
eldiablo
addikt
A Zen4 2022-es technológia, nem sokkal frissebb mint a Rocket Lake. Ez mára kicsit össze kuszálódott, ja.

Szerk: Megnéznék die shrinkes 10-11 gen. pricikat.
-
hokuszpk
nagyúr
-
Raga.cs
tag
Sziasztok!
Én is vissza léptem 11700K ról 10850K
-ra. A nagyobb RAM sebesség és a jobb hűthetőség miatt. (Mindkét proci delidelve és BIOSban beállítva.) Szóval a játékokban jobb teljesítményt kaptam, kisebb hőtermeléssel. 10850K még megvan és marad is sokáig 2.ik gépnek. Van még 32GB ddr4 Gskillem (a jobbik fajtából), egy 1700es Z-s lapom és egy 14600k -m, majd abból is építek egy gépet, ha ráérek, hátha kell majd vkinek. 
-
eldiablo
addikt
khm.
"Ha azonos szinten nézem őket, akkor a RKL 8 maggal, 245W fogyasztással hozta a 16e pontot 5 GHz -en.
CML valóban gyengébb magokkal (de 10 db volt), 170W fogyasztással hozott 17e pontot 5 GHz -en..
Egy CML 8 magos esetén látszódik igazán az erő különbség. 13e pontot tud adni ~ 165W fogyasztással 5 GHz -en."összehasonlításképpen az -- oké piszkált -- 5800X -em ; allcore 4.7 Ghz ; léghűtés :
53W peak (3s max).

-
hokuszpk
nagyúr
Erősebb magokkal lett megáldva, ez igaz. De én magát a hírt nehezen tudom elképzelni, hogy igaz lenne. Nehéz magam előtt látni a boltok polcain egy 10900k-t

Legalábbis fura.Olyan eget rengető előrelépés nem volt a 11. gen megjelenésekor.
Játékosoknak meg nem is volt a lent részletezett memória sebesség miatt.Ha azonos szinten nézem őket, akkor a RKL 8 maggal, 245W fogyasztással hozta a 16e pontot 5 GHz -en.
CML valóban gyengébb magokkal (de 10 db volt), 170W fogyasztással hozott 17e pontot 5 GHz -en..
Egy CML 8 magos esetén látszódik igazán az erő különbség. 13e pontot tud adni ~ 165W fogyasztással 5 GHz -en.(A 10 magossal szerencsés voltam, az nagyon alacsony feszültségen is működött, a 8 magos viszont nem épp lottó nyertes. Ezért is kicsit aránytalan a 165 vs. 170W fogyasztás)
Ez persze magánvélemény, mindkettőt kedvelem, csak jelenleg nekem a CML jobban szívhez nőtt

Kizárólag a RAM sebesség miatt. Vaddisznó lenne a RKL ha menne ilyen 4400 - 4600MHz-et a RAM G1-ben. De nem megy sajnos.khm.
"Ha azonos szinten nézem őket, akkor a RKL 8 maggal, 245W fogyasztással hozta a 16e pontot 5 GHz -en.
Egy CML 8 magos esetén látszódik igazán az erő különbség. 13e pontot tud adni ~ 165W fogyasztással 5 GHz -en."összehasonlításképpen az -- oké piszkált -- 5800X -em ; allcore 4.7 Ghz ; léghűtés :
-
zebra_hun
veterán
De jó ilyeneket látni
Hiányzik is. Ezért van direkt egy CML masinám, csak darabokban van jelenleg. Tervek vannak, csak az idő...
Amúgy összemértem ezt a Gear 1 és 2 mizériát, 5000 CL18-on hozza a 3866 CL14-et.
Igaz a tesztben "csak" egy 6 magos volt, de összevetni jó volt az is. Saját magával versenyzett.
Ha most lenne RKL procim, nekiesnék újra. Még lehet majd ...
-
eldiablo
addikt
Erősebb magokkal lett megáldva, ez igaz. De én magát a hírt nehezen tudom elképzelni, hogy igaz lenne. Nehéz magam előtt látni a boltok polcain egy 10900k-t

Legalábbis fura.Olyan eget rengető előrelépés nem volt a 11. gen megjelenésekor.
Játékosoknak meg nem is volt a lent részletezett memória sebesség miatt.Ha azonos szinten nézem őket, akkor a RKL 8 maggal, 245W fogyasztással hozta a 16e pontot 5 GHz -en.
Egy CML 8 magos esetén látszódik igazán az erő különbség. 13e pontot tud adni ~ 165W fogyasztással 5 GHz -en.(A 10 magossal szerencsés voltam, az nagyon alacsony feszültségen is működött, a 8 magos viszont nem épp lottó nyertes. Ezért is kicsit aránytalan a 165 vs. 170W fogyasztás)
Ez persze magánvélemény, mindkettőt kedvelem, csak jelenleg nekem a CML jobban szívhez nőtt

Kizárólag a RAM sebesség miatt. Vaddisznó lenne a RKL ha menne ilyen 4400 - 4600MHz-et a RAM G1-ben. De nem megy sajnos. -
MasterDeeJay
veterán
Pont most rendeltem egy RTX3060-ast de egy különlegeset majd lesz róla logout és pont 10 gen gépbe fogom rakni a végleges helyére. (ami DDR3-as lappal van mutáns kínai procival)
Tényleg poén hogy még gyártják és forgalmazni fogják mindkettőt
pedig egyik sem mai darab. Csak hát nekem meg töredékébe kerül mindegyik. -
Low Noise
senior tag
Érdemes DDR4 el foglalkozni? 32gb ramnàl, 30 ezer forint a nyereség, egy gepnel ez elhanyagolható szerintem es akkor elerhetők az újabb procik, sose volt ilyen olcsó pl a 7800X3D.
-
zebra_hun
veterán

Kizárólag a RAM sebesség miatt. Vaddisznó lenne a RKL ha menne ilyen 4400 - 4600MHz-et a RAM G1-ben. De nem megy sajnos. -
erer1000
őstag
Remélem azért ezeknek a HW megtorpanásoknak köszönhetően kicsit a szoftveres optimalizálás előtérbe kerül.
Elvégre szerintem Hardware krízisnek lehet mondani ténylegesen a jelenlegi helyzetet, amikor akár 5 évvel ezelőtti szintre fallback-elünk.Ilyen szempontból legalább a gépem 5 évet fiatalodva már csak 7 éves lenne

-
eldiablo
addikt
Szerintem a magszám fetisisztáknak szól a dolog, pedig a Rocket 8 maggal erősebb mint a Comet 10-el.
-
janeszgol
félisten
A cikk szerint a 10. gen is jön vissza.
"A Santa Clara-i vállalat konkrétan a teljes DDR4-es palettát reinkarnálja, így a 10. generációtól a 14. generációig bezárólag – kihagyva a 11. generációt "
Érthetetlen számomra, miért pont a Rocket Lake marad ki. Jelentősen erősebb mint a 10. gen.
Lehet nem erne meg. Nem tudnak annyival olcsobban adni a 12th-tol, hogy megerje. Pedig a 11th nem volt rossz, bar a neten forumokat olvasgatva nem szerettek annyira, mint az elodjet es utodjat.
Szerintem is teljesen jo volt a 11th szeria. -
janeszgol
félisten
Egy ultra 5 225 az kb 15%-al gyorsabb, mint egy i5-14400. Miközben jó 20 százalékkal olcsóbb is. Tehát nem mondható kicsi visszalépésnek. A 14600K már említhető vele egy lapon, csak abban még gyengébb az integrált GPU és 125 watt a 65 helyett. (Meg 105 ezer a 65 ezer helyett)
Eközben a ddr5 memóriából 110 ezer 16 giga, míg a DDR4-ból már 50 alatt megvan!Kell egy kis jártasság, hogy mindenki kiválassza magának a megfelelőt. Nem sokkal olcsóbb DDR4 gépet venni (ugyanakkora teljesítménnyel)
Jo hozzaszolas, tetszik. Amit irtal, hat en is az ultra5 225 + ddr5 kombot vennem. Ar ugyanott van, de joval kisebb fogyasztassal, sokkal jobb hutessel (+csendesebb).
Egy bokkenoje van. Kaphato ddr5? Tehat ha rendel az ember meg is kapja? Mert most a ddr4 siman elerheto. -
dongettó
tag
-
HantekDSO
senior tag
-
KROK640
félisten
"A Santa Clara-i vállalat konkrétan a teljes DDR4-es palettát reinkarnálja, így a 10. generációtól a 14. generációig bezárólag – kihagyva a 11. generációt "
Érthetetlen számomra, miért pont a Rocket Lake marad ki. Jelentősen erősebb mint a 10. gen.
ÓÓÓ, már értem. Figyelmetlenül olvastam, valamiért csak a 12-13-14th gen maradt meg bennem, a 10-es nem

Hát akkor a 10400F + RTX 3060 12GB-al elmondhatom, hogy up to date gépem van.
-
ddekany
nagyúr
Talán notebook CPU-król van szó, ahol azt hiszem a 10.-11. gen váltás egybeesik a 14nm-10nm váltással. Szóval talán, hogy a 14nm-es gyártosort is kihasználják. Amiért az igazán viccess lesz, hogy ezek biztosan IGP-s notebookok lesznek, ám IGP és kimenetek terén 11. gen egy jelentős előrelépés volt. Pl. 4K@60 HDMI-n (nem csak DP-n).
-
eldiablo
addikt
és #22 ViZion :
Igen, tudom, hiszen ezen soraimat is egy 10400F-ről írom, amit magam építettem 6 éve.
A 10th gen azért érdekes inkább mert ha jól rémlik abban még DDR3-as vezérlő is van
Nyilván a 11 és a 10th gen azért nincs feltámasztva, mert azok már csak LGA1200-asok, míg a 12-14th gen az LGA1700-as. Szerintem az LGA1200-at már túl réginek tartják. (meg ugye ha visszahozzák a 11th gen-t akkor a 10-et is lehetne ... Azért meredek lenne 7+ éves CPUkat újra gyártani)
-
KROK640
félisten
Én tavaly terveztem, idén január/februárra az upgradet egy ilyenre : Ryzen 7500X3D, 48GB DDR5, RTX5070 12GB ... Ebből az RTX 5070 megvan, de a többit már nem vettem meg. Maradtam a 2020/2021-es I5 10400F, 32GB DDR4, RTX 3060 12GB konfignál.
-
KROK640
félisten
és #22 ViZion :
Igen, tudom, hiszen ezen soraimat is egy 10400F-ről írom, amit magam építettem 6 éve.
A 10th gen azért érdekes inkább mert ha jól rémlik abban még DDR3-as vezérlő is van
Nyilván a 11 és a 10th gen azért nincs feltámasztva, mert azok már csak LGA1200-asok, míg a 12-14th gen az LGA1700-as. Szerintem az LGA1200-at már túl réginek tartják. (meg ugye ha visszahozzák a 11th gen-t akkor a 10-et is lehetne ... Azért meredek lenne 7+ éves CPUkat újra gyártani)
-
KROK640
félisten
Egy ultra 5 225 az kb 15%-al gyorsabb, mint egy i5-14400. Miközben jó 20 százalékkal olcsóbb is. Tehát nem mondható kicsi visszalépésnek. A 14600K már említhető vele egy lapon, csak abban még gyengébb az integrált GPU és 125 watt a 65 helyett. (Meg 105 ezer a 65 ezer helyett)
Eközben a ddr5 memóriából 110 ezer 16 giga, míg a DDR4-ból már 50 alatt megvan!Kell egy kis jártasság, hogy mindenki kiválassza magának a megfelelőt. Nem sokkal olcsóbb DDR4 gépet venni (ugyanakkora teljesítménnyel)
Igen, most sajnos kompromisszumra és gondolkodásra kényszerülnek az emberek, és nehéáz igazán jó döntést hozni, ha nincs nagyon-nagyon kövér pénztárca.

Bár a magam részéről inkább a DDR5 felé mennék, azt később csak könnyebb fejleszteni plusz egy modul bedobásával.Annop mikor ezt a gépet vettem amiről most írok volt egy dilemmám : I3 10100F + 32GB RAM vagy I5 10400F + 16GB RAM? Mindkettő ugyanannyira jött volna ki. Az utóbbit választottam, és egy év múlva került bele +16GB
Sokkal könnyebb volt mintha procit is kellett volna cserélnem. -
zebra_hun
veterán
Pcie 4.0 igen, az fejlődés volt.
A mem fejlesztés a "magasabb freki" -ért viszont visszalépés.
Anno sokat meregettük, de a Gear 2 mód kicsit "átverős".
3600-3700 MHz után trükkösen átvált G2-re, ami felezett tempó.
Tettem be neki egy 4000C15 XMP profilú kit-et, borzalom eredményeket produkált.
G2-nél minimum 4800, de inkább 5000 MHz memó illik alá, de a G1 3866 C14-et nem tudja überelni. G2 nem való ott még.
Jelenleg egy kis CML I7 duruzsol, de ez is megy Gear 1-ben 4400 C16-ot.
Nem mindegy, hogy max 3800 ha ügyes vagy, vagy 4400-4600 MHz Gear1-ben.
Most sem I9, sem Apex-em nincs sajnos, azokkal csodákat lehet művelni a Comet Lake-kel.
Így is egész jó profitra lehet szert tenni, ha G1-ben nyomulunk. [link]
Nem XMP természetesen, ez egy ilyen hobbi
-
KROK640
félisten
Milyen hülyének néztek mikor vettem a meglévő 2*16gb tforce vulcan mellé még 2*16gb-ot, így most szintén egy rtx3060 12fb és i512400f konfigom felértékelődik
Nem fogom kiárulni, de vicces, hogy van DDR4 összesen 96gb (64+16+16) 3 gépbe van 128GB DDR3 és közel 50gb körüli vegyes DDR2 RAM itthon
jah, engem is mikor 2 éve 48GB RAMmal nyomultam (2×16+2×8), amit sajnálok, hogy ott a 2×16-ot eladtam, mert nem olyan volt mint a 2×8-as (Gskill a 2×8GB és Kingston Futy a 2×16) mondván h veszek 2×16GB Gskill-t, de addig is bekerült még 2×8GB a gépbe, így tehát addig is 32GB RAMom volt.
Tavaly nyáron túrabakancsot vettem mikor 21 ezer ft volt 2×16GB GSkill, azzal, hogy folyamatosan megy le az ára, majd félév múlva 15 ezerért megveszem, és akkor nem is 2×16-ot hanem 4×16-ot veszek majd inkább
Vehettem is volna csak 115 ezerért 
Végülis 32GB RAMmal is elvagyok, ami szerencse, hogy mindkét asztaliban annyi van, pliusz a laptopban is (amikor azt vettem már jött a rampokalypse, és látszott, hogy baj lesz, sokat spóroltam volna ha 16GB-val kérem, de direkt 32GB RAMmal kértem
)(vannak hasonló hardverienk : nálam az egyik asztali 12400F + 32GB DDR5 + RTX3080 és a másik asztali 10400F, + 32GB DDR4 + RTX3060 12GB)
-
ViZion
félisten
játékra lehet a 10th gen jobb, de magasabb frekis ramot kezel a 11, jobb nvme és vga sávszéllnél is számít, ha nem tényleges x16 a vga kari.
-
zebra_hun
veterán
-
szg28
újonc
Nem vagy vele egyedül... Épp azon filóztam ezt a hírt meglátva, hogy amióta követem a PC piacot (1997) azóta én még nem láttam ilyet, de ehhez foghatót sem. Ehhez képest a legnagyobb cripto láz alatt sem voltak annyira komoly dolgok.
ha belegondolunk újra gyártanak több AM4-es CPU-t, két generációval ezelőtt kifutott VGA-kat (hello, RTX 3060 12GB és RTX 3050 6GB) és 4-5 éves CPUkat. Ha így folytatják, a 6 éves gépem (10th gen, 32GB DDR4, RTX3060 12GB) úgy lesz up to date (már félig az) hogy egy fillért sem kell ráköltenem

teljesen egyetertek veled.
nalam benne volt a tervben azert meg tavaly, h a nem napi szinten hasznalt 2019-es DDR4-es desktop configomat upgradeljem, de igy nem.
-
eldiablo
addikt
-
ViZion
félisten
-
tibaimp
nagyúr
Várható volt ez a lépés!
Lehet még a végén megérné nekem is valami 13700/14700-ra ugrani a meglévő DDR4-el, egy jobb lappal, így ahogy néztem a mostani 4070TiS VGA-mal kb. 30-40% ugranék FPS-ben 1080p-ben, 1440p-ben meg 20-25%-ot
-
RobbyJr
addikt
Előre megyünk nem hátra.
AI a jövő, köszönjük... -
ddekany
nagyúr
A kérdés a valóságban az, hogy amire használva lesz, az megy-e zavaró teljesítmény gond nélkül. Nem pedig az, hogy ha valami mért teljesítményt elosztassz az árral, akkor mennyi jön ki. Így viszont már nagyon gyakran lesz nyerő DDR4 konifig. Szinte mindíg. De gyanítom visztaosztással is, ha gazdaságosabb irányba mész a többi alkatrésszel.
-
HantekDSO
senior tag
Nos, akkor várható a DDR4-es RAM-ok árának néhány héten belüli drasztikus emelkedése...

-
Krugszvele
senior tag
-
NJanika
aktív tag
Nem vagy vele egyedül... Épp azon filóztam ezt a hírt meglátva, hogy amióta követem a PC piacot (1997) azóta én még nem láttam ilyet, de ehhez foghatót sem. Ehhez képest a legnagyobb cripto láz alatt sem voltak annyira komoly dolgok.
ha belegondolunk újra gyártanak több AM4-es CPU-t, két generációval ezelőtt kifutott VGA-kat (hello, RTX 3060 12GB és RTX 3050 6GB) és 4-5 éves CPUkat. Ha így folytatják, a 6 éves gépem (10th gen, 32GB DDR4, RTX3060 12GB) úgy lesz up to date (már félig az) hogy egy fillért sem kell ráköltenem

Milyen hülyének néztek mikor vettem a meglévő 2*16gb tforce vulcan mellé még 2*16gb-ot, így most szintén egy rtx3060 12fb és i512400f konfigom felértékelődik
Nem fogom kiárulni, de vicces, hogy van DDR4 összesen 96gb (64+16+16) 3 gépbe van 128GB DDR3 és közel 50gb körüli vegyes DDR2 RAM itthon
-
Werkly
addikt
-
KROK640
félisten
Csak a DDR4 gyártóakpacitást sem növelik, viszont egyszer már "békeidőben" lecsökkentetették, mikor még a DDR5 volt a jövő PC-n. Szóval vajon a DDR4 ára mennyire fog idővel felzárkózni a DDR5-höz? Mert ha most az új notebook-okba meg irodai gépekbe is azt pakolják, és már nem csak a relatív pici DIY piacon lesz DDR4 reneszánsz, az csúnya hiányhoz fog vezetni.
Igen, ennek sajnos megvan a veszélye, hogy emiatt majd tovább emelkednek a DDR4 árak, és ott is hiány lesz. Igazából a DDR4 árak sincsennek rendben. Tavaly júliusban G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-32GIS 21000ft volt. Idén december végén ugyanez 119 ezer, januárban 109 ezer. Most 92 ezer ... Szóval perpillanat már azt sem mondhatjuk, hogy DDR4-re lehet olcsó konfigot építeni.
-
KROK640
félisten
Fuhgecc, én tényleg nem emlékszem* ekkora across-the-board stratégiai visszalépésre az iparágban...

*OK, mondjuk a RDRAM->SDRAM a korai P4 korszakban átmenetileg volt ilyen, amíg az Intel belátta, hogy a Rambus az egy vakvágány és gyorsan össze nem pakolta a saját DDR vezérlőjét... de az is egy olyan hasonlat a jelenlegi helyzetre, hogy csak fél szemmel nézve lehet ráerőszakolni.

-
KROK640
félisten
-
zooly
aktív tag
Csak a DDR4 gyártóakpacitást sem növelik, viszont egyszer már "békeidőben" lecsökkentetették, mikor még a DDR5 volt a jövő PC-n. Szóval vajon a DDR4 ára mennyire fog idővel felzárkózni a DDR5-höz? Mert ha most az új notebook-okba meg irodai gépekbe is azt pakolják, és már nem csak a relatív pici DIY piacon lesz DDR4 reneszánsz, az csúnya hiányhoz fog vezetni.
A relativ pici DIY piac az 25% kornyeken van
Darabszamban persze, ertekben ~10%. -
ddekany
nagyúr
-
Busterftw
nagyúr
Nem rossz dolog ez, en is ragaszkodok jelenleg a DDR4-es vonalhoz, igaz korabbi generaciot hajtok, i7-8700, jatekra 1440p-ben egy kozepes GPU-val teljesen jo.
Gyereknek AM4 platformra epitettem jatszos gepet maradekokbol.
Anno a NAS-ba vettem 2x8GB 3200-as ddr4-et, mert akkor olcso volt, az kerult bele neki.mas: volt az a problema a 13-14 gen procikkal, ami maradando karosodast okozhatott.
Az ezekben javitva lett, vagy eleg volt az alaplapgyartok reszerol a BIOS frissites?Uj stepping nem lesz, ezt mikrokod es BIOS frissitessel javitottak.
-
wdcuccok
csendes tag
Juj de jó, hogy van egy rakás DDR4-em.
-
anaqer
veterán
Az Intel kezét közötte a RAMBUS-szal kötött szerződés, azért nem csinálhatott egy ideig DDR-es chipsetet. Emiatt például a VIA is előbb jött ki P4-hez DDR-es chipsettel (P4X266), mint maga az Intel. Először a i845 SDR-es verziója jött ki, és amikor lejért a szerződésük, akkor jöhetett a i845D chipset, már DDR-rel.
Kösz! Most, hogy említed, már felsejlik valami jogászkodási hercehurca...
-
Zotya84
őstag
Basszus, még a végén én járok jól, hogy nem adtam el eddig a DDR4-es készletemet. Mert így akkor lehet, hogy hamarosan az sem lesz sehol készleten...

-
Yutani
nagyúr
Fuhgecc, én tényleg nem emlékszem* ekkora across-the-board stratégiai visszalépésre az iparágban...

*OK, mondjuk a RDRAM->SDRAM a korai P4 korszakban átmenetileg volt ilyen, amíg az Intel belátta, hogy a Rambus az egy vakvágány és gyorsan össze nem pakolta a saját DDR vezérlőjét... de az is egy olyan hasonlat a jelenlegi helyzetre, hogy csak fél szemmel nézve lehet ráerőszakolni.
Az Intel kezét közötte a RAMBUS-szal kötött szerződés, azért nem csinálhatott egy ideig DDR-es chipsetet. Emiatt például a VIA is előbb jött ki P4-hez DDR-es chipsettel (P4X266), mint maga az Intel. Először a i845 SDR-es verziója jött ki, és amikor lejért a szerződésük, akkor jöhetett a i845D chipset, már DDR-rel.
-
aujjobba
addikt
Nem rossz dolog ez, en is ragaszkodok jelenleg a DDR4-es vonalhoz, igaz korabbi generaciot hajtok, i7-8700, jatekra 1440p-ben egy kozepes GPU-val teljesen jo.
Gyereknek AM4 platformra epitettem jatszos gepet maradekokbol.
Anno a NAS-ba vettem 2x8GB 3200-as ddr4-et, mert akkor olcso volt, az kerult bele neki.mas: volt az a problema a 13-14 gen procikkal, ami maradando karosodast okozhatott.
Az ezekben javitva lett, vagy eleg volt az alaplapgyartok reszerol a BIOS frissites? -
anaqer
veterán

-
MasterDeeJay
veterán
Ha van 10 gen abban még lehet rejtve DDR3 vezérlő (mobil 10 gen ES-ben volt) szóval adhatnának ki DDR3-al is lapokat.
-
ViZion
félisten
a 11th gen miért marad ki?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Viccrovat
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Unod a kompakt klaviatúrákat? Akkor talán neked szól ez a modern Zboard iteráció
- A ChatGPT-t és Claude-ot is ki kell szolgálja az Android 2027-től
- A Nothingnál is Európa húzta a rövidebbet
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Bluetooth hangszórók
- Óra topik
- Újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat
- További aktív témák...
) Az aprón jelenleg 70K körül indulnak, újonnan meg 140 ezer ft körül indulnak. Ahhoz képest a Super verzió 66K-ért remek vétel (csak az egy kimenet, meg egy két apróság ami zavaró lehet, de mókolós projectnek tökéletes)

pedig egyik sem mai darab. Csak hát nekem meg töredékébe kerül mindegyik.

25X

-ra. A nagyobb RAM sebesség és a jobb hűthetőség miatt. (Mindkét proci delidelve és BIOSban beállítva.) Szóval a játékokban jobb teljesítményt kaptam, kisebb hőtermeléssel. 10850K még megvan és marad is sokáig 2.ik gépnek. Van még 32GB ddr4 Gskillem (a jobbik fajtából), egy 1700es Z-s lapom és egy 14600k -m, majd abból is építek egy gépet, ha ráérek, hátha kell majd vkinek.