Hirdetés

2023. március 31., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) morgyi


morgyi
nagyúr

és kézzel írt beadandókat követel meg

Egy beadandó lemásolása kézzel papírra az még mindig jóval kisebb energiabefektetés, mint önállóan megírni egy beadandót.
Mondjuk úgy legalább 1x kénytelen elolvasni a delikvens és ragad rá közben valami.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#2) Ferdzsoo


Ferdzsoo
addikt

Az a helyzet hogy nem fogják tudni ezt kontrollálni, olyan szintű átalakuláson fog átmenni a társadalmunk az elkövetkező pár évtizedben amit szerintem nagyon kevesek tudnak csak elképzelni. Biztosra veszem hogy szakmák, munkahelyek tömegei fognak megszűnni.
Nem csak kizárólag chat-GPT miatt.

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#3) Gargouille


Gargouille
őstag

Kb. mint a számológép. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#4) updog


updog
senior tag

Bakker emlékszem, egyetemen Java-ból 4-5 A4 lapnyi kézzel írt kódot kellett a két órás vizsga alatt összehozni, lehetett használni az előadások kinyomtatott diáit hozzá. Nagyjából pont ennyi értelme van kézzel íratni a beadandókat az AI miatt :N :DDD

Eladó Lenovo M10 Tab || Eladó 70mai Hardwire Kit (UP02) dashcamhez || Eladó Moto G5 || "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#5) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ja, kérem. Amit lehet rosszra használni, azt fogják is.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) forumpista


forumpista
tag

Szvsz, ha valaki MI-vel írja a beadandót, és a tanár nem tudja megkülönbözteti hogy ki írta, akkor értelmét veszti az egész feladat.

Haladni kell a korral, füstjelekkel sem kommunikál már senki, pedig amit most csinálunk egy kicsit olyan mintha azt várnák hogy az emberek továbbra is ismerjék a füstjeleket, igaz mindenki telefont meg csetprogramokat használ...

(#7) gabor7th


gabor7th
addikt

De nem az újságíroknál... most erről fog szólni minden. Közben meg az egész cucc egy... mehh. De sok sok pénzt belenyomtak nagyok úgyhogy kell a felhajtás.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#8) koxx


koxx
MODERÁTOR

Azért sok feladathoz elég komoly paraméterezés is szükséges, hogy ne írjon faszságokat az AI. Mondjuk egy fogalmazásnál elég hamar kibukik (legalábbis magyar nyelven), hogy nem élő ember írta.

Eladó Logitech MX518

(#9) btprg


btprg
aktív tag

Főleg a humán szakok lehetnek bajban, ahol több lexikális tudás meg bullshitelés kell. Természettudományos területen is kihívás lehet olyan feladatokat csinálni, amit nem tud az "AI" megoldani. De muszáj valahogy meglépni.

Érdekes evolúciója van a tanulásnak: talán a 20. század közepéig (?) kevesen engedhették meg maguknak, hogy tanuljanak, főleg az egyszerűbb családok gyerekei komolyan küzdöttek ezért (sok kilométerre lévő iskolába gyalog hóban-fagyban eljárni minden nap, pártfogót keresni aki fizeti a tanulmányait stb.). Az érettséginél is cél volt az, hogy a tudás segítségével a hazát még jobban szolgálhassa az illető, egyetemre meg tényleg csak az ment, aki nagyon-nagyon akart. Az emberek a tudásért tanultak, hogy több lehetőségük legyen, hogy jobbak legyenek, nem elvárások miatt.
Aztán ez valahogy átalakult abba, hogy a tanulás egy kényszerű nyűg, amit csak valahogy ki kell bekkelni, ahol csak lehet csalni, amennyire csak lehet kevés energiát belefektetni és a minimumra törekedni... Ennek a végjátéka, hogy ne is akarjunk tudni semmit, majd a Google meg a ChatGPT mindent megmond, megold. Kérdés, hogy a társadalomra nézve mi lesz ebből.

Az Internet csodálatos dolog, ami sokkal kellemesebbé tudja tenni az ember életét, de szerintem a létezésének egy árnyoldala az, hogy segítségével az emberek a digitális idiotizmus felé haladnak. Nem kell tanulnod, nem kell tudnod, az okosok már úgyis felraktak mindent a Wikipediára, meg majd a ChatGPT-től megkérdezed. Ez viszont oda vezet, hogy egyre több ember semmit nem fog érni, és tudni csinálni Internet nélkül.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#10) snyper990 válasza morgyi (#1) üzenetére


snyper990
őstag

De legalább pötyöghetik be számítógépbe az oktatók/segédek, hogy ellenőrizni tudják, nem plagizált-e... :C

(#11) updog válasza btprg (#9) üzenetére


updog
senior tag

Van igazsága amit írsz, de kicsit ilyen tyúk vagy tojás volt előbb kérdés az egész :) Szokták mondani, hogy nem lett több hülye az internet miatt, csak nyilvánvalóvá vált, milyen sokan is vannak :D

Vajon az emberek mindig is lusták voltak tanulni (vagy legalábbis nem látták előnyét/szükségét), vagy az történt hogy a könyvtárak / újságok / rádió / tv / internet / AI segítségével egyre könnyebb információhoz jutni, és egyre kevésbé lett fontos a lexikális tudás? :) OK, nem az itthoni viszonyokból kell kiindulni, de mondjuk egy releváns forrás, a 9gag vagy reddit :D ;] is megmutatja az átlagot, mennyi funkcionális analfabéta, vagy épp simán zéró tudással (annál nagyobb arccal) rendelkező h*lye van a világon.

#10 snyper990 áh, majd egy img2txt AI-val simán beolvastatják :D :C

Eladó Lenovo M10 Tab || Eladó 70mai Hardwire Kit (UP02) dashcamhez || Eladó Moto G5 || "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#12) DrBubo77 válasza snyper990 (#10) üzenetére


DrBubo77
addikt

Ez nekem is eszembe jutott. ;]

https://bit.ly/poirot-oldal

(#13) hcl válasza updog (#11) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"Vajon az emberek mindig is lusták voltak tanulni "
Amt én az elmúlt 40 évben látok, az az, hogy igen.

Különben elég egyszerű meghackelni.
Alkotni kell valami egyedit ;]

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#14) NumberGuy válasza btprg (#9) üzenetére


NumberGuy
tag

"Ennek a végjátéka, hogy ne is akarjunk tudni semmit, majd a Google meg a ChatGPT mindent megmond, megold."

Szerintem, egy idő után már csak "gépkezelő" szakok lesznek, aztán amikor már az AI tanítja be az AI-t, akkor már az sem kell. :D

(#15) proci985


proci985
MODERÁTOR

a kezzel irt beadas specialis esetekben mukodhet, szelesebb implementacio azert elegge pocsekolja a papirt.

szobeli vizsga nem skalazodik: kb ilyen 20 foig meg oke, folotte eroforraspazarlo. bizonyos kurzus celkituzesek mellett pedig eselytelen, ha nem csak szuroprobaszeruen akarja az ember hasznalni.

az otthoni digitalis vizsgak jo kerdes, valahol juniusra varom, hogy biztos lesznek konkret, mukodo es kiprobalt megoldasok.

hosszu tavon egy hatalmas lehetosegrol van szo

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16) DrBubo77 válasza NumberGuy (#14) üzenetére


DrBubo77
addikt

Szép új világ... :(

https://bit.ly/poirot-oldal

(#17) consono válasza koxx (#8) üzenetére


consono
veterán

Fiam osztálytársa ezt megoldotta annyival, hogy angolul kérte a ChatGPT-től a házit és ő fordította magyarra :D

"We are the middle children of history. Born too late to explore earth, born too early to explore space."

(#18) section9 válasza btprg (#9) üzenetére


section9
senior tag

Értem, hogy szerinted ez miért probléma, de már a jelenlegi világunk is úgy épül fel, hogy minden leáll ha nincs internet. :)

(#19) hcl válasza proci985 (#15) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Már vannak. Rakás szoftvercég vizsgái letehetőek így, csak kb. full control a cég cuccának a géped felett+kamera+körbemutogatod a szobát... Nem véletlenül.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#20) bambano válasza snyper990 (#10) üzenetére


bambano
titán

rotfl :)
eddig csak bme-s házifeladatot csinálok autocadben hirdetések jelentek meg itt az állástopicban, ezután chatgpt házidolgozatot írok le kézírással is meg fog jelenni.

Amit el lehet tolni, azt eltolják a döntéshozók...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#21) bambano válasza hcl (#13) üzenetére


bambano
titán

engem az érdekelne, hogy vajon ki lehet-e deríteni azt, hogy az adathörcsögök milyen adatokat szipkáztak el valakiről illegálisan azáltal, hogy erről íratsz esszét a bottal?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#22) hcl válasza bambano (#21) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ki. Mindent :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#23) MaCS_70 válasza morgyi (#1) üzenetére


MaCS_70
nagyúr

A kézzel írott beadandőkkal nagyon komoly gondok vannak.

Az nyilván triviális, hogy meg lehet alkotni a tartalmat géppel és lemásolni kézzel.

De szerintem még nagyobb gond az, hogy a kézírás megkövetelésével behoznak egy tudástól független étékbefolyásoló tényezőt az oktatásba. Van, aki nagyon lassan és/vagy csúnyán ír, emelltt a balkezesek eleve bizonyos hártányból indulnak, és nagyon sokak számára a kézzel írás (feltételezve, hogy a felsőbb szándék szerint kézzel írva születik a tartalom) sokkal kevésbé produktív. Én lassan és csúnyán írok, bal kézzel. Ha pedig olvasható minőségben kell kézzel írnom, az annyira lelassít, hogy menthetetlenül elakadnak a gondolatmeneteim.

Én 12 évesen kezdtem írógépet használni, és a géppel írott esszéim minősége messze felülmúlta a kézzel írottakét. Sokkal komfortosabb volt számomra billentyűket nyomogatnom -- sokkal gyorsabban, mint kézzel.

Apám író volt. Kézzel nem tudott értékelhetőt alkotni.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#24) dabadab válasza NumberGuy (#14) üzenetére


dabadab
titán

Szerintem, egy idő után már csak "gépkezelő" szakok lesznek

Hátőőő, a modern gazdaságban aki termeléssel foglalkozik, az tulajdonképpen mind gépkezelő - és ebből a szempontból mindegy, hogy markolós, könyvelő vagy szoftverfejlesztő - de szerintem viszonylag keveseknek hiányzik az, hogy mondjuk az ujjain számoljon.

DRM is theft

(#25) Rive válasza hcl (#13) üzenetére


Rive
veterán

Különben elég egyszerű meghackelni.
Alkotni kell valami egyedit ;]

A probléma ott kezdődik, amikor definiálni kellene mi az 'egyedi' :DDD

Egy csomó témát újrafelhasználnak az oktatók, és bizony egy hülyén beállított plagizélés-detektor AI az el is sül lépten-nyomon egy-egy szófordulat kapcsán...

Meg, mikor az 'ezt úgyis mindenki tudja' jellegű dolgok hivatkozásait kezdi az ostoba AI számonkérni, és nem nyugszik, amíg meg nem hivatkozod a 'Föld kerek' forrását :N

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#26) Ribi


Ribi
nagyúr

Szerintem ez kb google kereső 2.0. Az is eleinte jó volt, lehetett értelmesen használni, mára egy hirdetés kereső fostaliga. Ez is addig lesz használható amíg nem akarnak majd vele pénzt keresni, amire 150% az esély. Onnantól átkalibráják hogy nyomja a fizetett baromságokat és annyi lesz.

(#27) bambano


bambano
titán

úgy elképzeltem, ahogy az orvosi egyetemen előírják a kézzel írt beadandót... lol.
a gyógyszerész karon meg lesz olyan házi feladat, hogy az orvosira beadott beadandót kell elolvasni. ;]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#28) hcl válasza Rive (#25) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Saját munkát behozod, elmagyarázod, esetleg a fázisokat megmutatod, stb.

@bambano : Az AI vajon használható lenne orvoskézírás-megfejtésre? :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#29) bambano válasza hcl (#28) üzenetére


bambano
titán

nem, mert éppen betiltották ;]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#30) hcl válasza bambano (#29) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Meg hát ahhoz még több év fejlesztés kéne ;]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#31) erdey_a


erdey_a
őstag

régen, szakközépben is AI írta a beadandókat, házikat, csak akkor mi még Lacikának hívtuk és tízórait is adott :DDD

Vérboci

(#32) proci985 válasza hcl (#19) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

covid alatt oktatasban is voltak ezzel probak. fogalmazzunk ugy, hogy a "full control a ceg cuccahoz" EUban privacy miatt nem hinnem, hogy oktatasban jarhato ut lenne.

kameras otthoni vizsgak voltak, de azok se voltak teljesen biztonsagosak

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#33) k-adi válasza morgyi (#1) üzenetére


k-adi
nagyúr

"kézzel írt beadandókat követel meg"

aminek semmi értelme
lassan írsz de akkor kevés az idő rá, gyorsan írsz de csúnya, olvashatatlan a fele, stb... rengeteg gond van a kézírással, balkezesek esete, stb.... + fogy a papír is, de minek? go green

amit leírok papírra azt negyed annyi idő alatt begépelem, sőt.

ja és a tömeges szóbeli se jó, mert több hely kell, terem, idő, stb.... 15-20 főig max jó a szóbeli, utána káosz az egész
ezért találták ki a tömeges papírra írást, csakhát jött a digitalizáció

(#34) Polllen válasza k-adi (#33) üzenetére


Polllen
nagyúr

Miért gondoljátok azt, hogy a balkezesek UFO-k? Van valami kutatás, hogy bal kézzel az emberek lassabban írnak? :DDD

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#35) DrBubo77 válasza Polllen (#34) üzenetére


DrBubo77
addikt

Nem UFO-k, de az európai írásirány miatt vannak hátrányai. Például a friss írás fölött halad a kezed.

https://bit.ly/poirot-oldal

(#36) Perillustris


Perillustris
senior tag

[ Szerkesztve ]

Perillustris

(#37) morgyi válasza updog (#11) üzenetére


morgyi
nagyúr

Kapásból az is egy skill hogy tudj céltudatosan keresninés tényleg a neked releváns infót kapd meg. Utána szelektálni stb...
Sokaknak az se megy.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#38) morgyi


morgyi
nagyúr

Arra kell ai-t fejleszteni hogy felismerje hogy a szöveget ai írta-e vagy humanoid. :DDD

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#39) peppa válasza Rive (#25) üzenetére


peppa
kezdő

Valahol ott válik el, amikor a tanár kiváncsi arra, hogy ki vagy Te, hogyan látod a világot és mit tudsz alkotni, azzal szemben, hogy képes vagy-e ugyanarra az eredményre jutni, mint az elvárt.

(#40) dabadab válasza morgyi (#38) üzenetére


dabadab
titán

(#41) hcl válasza proci985 (#32) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hát, a vizsgafeltételek között megvan, most ha egy Redhat vagy egy Microsoft megoldotta ezt, akkor az jogilag le van fedve, az tuti.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#42) bambano válasza hcl (#41) üzenetére


bambano
titán

merugye az ms-t pont arról ismerjük, hogy híresen védi a személyes adatokat ;]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#43) hcl válasza bambano (#42) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Arról volt szó, hogy jogilag nem beleköthető gondolom a viszgaellenőrzési módszerük.
De amikor vizsgahelyen vagy, akkor is körbenézik, csak fizikailag, hogy nem használsz segítséget.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#44) Trk.Adam87


Trk.Adam87
aktív tag

Mostmár tudjuk kiknek van oka leginkább félni tőle, ha Skynet válna belőle. Ha rajta múlna bevezetnék a politikai döntéshozók szemlyiségének vizsgálatát és aki mentális beteg esélyt sem kapna arra, hogy hatalomra kerüljön. :C

[ Szerkesztve ]

(#45) proci985 válasza hcl (#41) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

Azok nem minősülnek állami szervnek.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#46) morgyi válasza hcl (#43) üzenetére


morgyi
nagyúr

Nálunk egyetemen feleletválasztós vizsga volt gépen. 4 válasz 2 jó 2 rossz. A rossz válasz -1 pont a jó +1 pont. Így lehetett 0 vagy akár -2 pontot is elérni egy kérdésen. Időkorlátos volt. Egy kérdésre annyi idő jutott hogy elolvasd ha tudod a választ egyből ok, ha nem akkor nem volt idő agyalni mert annyi idő nem volt egy kérdésre. Keresgélni, puskázni kérdezősködni pláne nem volt idő.

Többszáz kérdésből kaptál 50-et, a mindenkinek egyedi vizsgasor véletlenszerű sorrenddel, a kérdéseken belül a 4 válasz is keverve, ugyan azon kérdésnél. Ami előtte az a válasz volt az másnál a c volt.

Na puskázzál... Nem kellett a tanárnak nézegetni semmit, ki is mehetett. Ha akár csak brunyálni kimentél az azt jelentette hogy min 5 kérdésre nincs időd már...

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#47) dabadab válasza morgyi (#46) üzenetére


dabadab
titán

Ez akkor jó, ha bizonyos dolgokat fixen memorizálni akarsz.
Nem nagyon vagyok biztos abban, hogy egy értelmiségi szakmában ezzel nagyon messze lehet jutni.

DRM is theft

(#48) morgyi válasza dabadab (#47) üzenetére


morgyi
nagyúr

Lexikális tudás felmérésére jó.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#49) dabadab válasza morgyi (#48) üzenetére


dabadab
titán

Igen, de ugye pont az, aminek az értéke erősen inflálódik és ez az, ami nagyon keveset árul el a valós megértésről.

DRM is theft

(#50) hcl válasza dabadab (#49) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Valójában a lexikális tudás és a megértés csak együtt ér valamit. Az összes jó szakembernek, gondolkodónak, stb., brutális műveltsége van, nagyon ritka, akinek nincs.
És az ilyen tesztek elég könnyen megoldhatóak olyanra, hogy ha nem érted, akkor kibukjon :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.