- sidi: Retro processzor ISA kártyán
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: LibreELEC Raspberry Pi-n - SD kártya nélkül
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
A 20 év alatt feltörni nagyon kevésnek számít a mai felfogás szerint. Az a jó titkosítás, amihez nem elég a világegyetem jelenleg ismert életkora (sőt, mintha valami olyan megfejtési időkről is hallottam volna, hogy addig az összes proton elbomlik, mert bizony elvileg az is tud magától, csak rohadt sokára) a mai technikák mellett és ez már ma megugorható (ilyen erős titkosítás). A titkosítás típusától is függ, hogy mennyire törhető kvantumszámítógéppel, de ha nincs felkészítve ennek kivédésére az algoritmus, szerintem másodpercek alatt (vagy kevesebb, akár egy pillanat, miután nagy nehezen sikerült bevinni az adatokat
), ha van hozzá elég bites kvantumszámítógép (ez ma még az egyik gond). Ugyanis ott a gond, hogy nem úgy vannak a qbit-ek, mint a bit-ek. Ugye 8 bites gépen is lehet lassan 64 bites számításokat végezni, szétbontva a feladatot, viszont ha jól értettem, ugyanez kvantumszámítógépen akkora sebességbeli visszaesés, hogy nem éri meg kisebb bitszámú kvantumgépen magasabb bitszámú problémákkal bajlódni(bár mintha erre meg a megbízhatóságra is fejlesztgetnének trükköket a matematikusok), meg korlátozott az is, milyen algoritmus, mert lehet rosszul értem, de nem Turing teljes (jelentése:bármi leprogramozható lenne rajta, ami más típusú gépeken) vagy legalább is előnyeit nem lehet kihasználni mindenféle algoritmussal. -
KrAt
veterán
A kvantumszámítógépekhez elég hülye vagyok, de ha azt mondjuk, van most egy titkosított adatod, amit mondjuk 20 év lenne feltörni, az mennyire csökken le a jelenlegi predikciók szerint a kvantumszámítógép esetében?
-
E.Kaufmann
veterán
Köszi a hosszabb kifejtéseket.
Amúgy én most nem konkrét informatikai háborúra gondoltam, hanem ilyen általános hackeléses dolgokra, ahol a támadók csoportok/terroristák/akármi, de nem konkrétan egy országos titkosszolgálat része.
A belső hálózatoknál meg olyanokra gondoltam mint Pentagon, Erőművek rendszerei, vízhálózat, ilyesmi. Amik konkrétan kritikus pontok.Általános hackelést is ki tudja. Volt pár technika, ami a 80-as években biztonságosnak tűnt, 90-es évek végén meg röhögve törték asztali géppel. Most ugyan belassult a fejlődés, de jöhet valami új.
Ezek a "belső hálózatok" is rohadt nagyok és bárhová el lehet rejteni valami kütyüt, ami kémkedhet, nehéz minden pontját felügyelni több tíz/száz kilométernyi madzagnak (ami egy nagyobb telephelyen össze is jöhet). De az adatokat meg érdemes rendszeresen átmenteni/tükrözni más telephelyekre, ha nem szeretnénk adatvesztést. Ma már a helyi mentés nem mentés. Jön egy tűz és kampec.
-
RoyalPredato
csendes tag
"miért nem konkrét zárt belső körben működnek a létfontosságú informatikai rendszerek"
Mert rohadt drága egy olyan cégnek, akinek van Füzesabonyban, Budapesten és Nádudvaron is telephelye (egy nagy felhős szolgáltatónál több kontinenssel, meg még izgibb) ezeket direktbe összekötni saját magának, valamint nem tudod a kábel minden méterét ellenőrizni, nem-e csapolják (erre mintha már lenne valami kvantumos megoldás, a fényt valahogy úgy buzgerálják, hogy ha valaki csapolja, azt azonnal lehessen érzékelni). Van bérelt vonali szolgáltatás, de azt is ki tudja, hogy madzagolják össze a szolgáltatók. Inkább csak a garantált sebesség és a rendelkezésre állás miatt használják a cégek. Persze valamennyire el vannak szeparálva.
"Meg a támadóknak hol lenne kvantum számítógépe?"
Ha a támadó egy nagyobb ország (mert ugye van olyan, hogy kémtevékenység vagy épp kiberhadsereg), akkor valamelyik egyetemén vagy hadi bázisán."Meg miért nem lehet egy titkosítási kódot is titkosítani, több lépcsőben?"
Lehet, de minek, a frankó titkosítást kell használni. Ja hogy olyan meg nincs, akkor meg minek halmozni... Amúgy a nyílt kulcsos titkosítás pont az, hogy van egy asszimetrikus titkosítás, amin megbeszélik, hogy majd a szimmetrikus titkosításhoz milyen kulcsot használnak..."Meg miért nyalják be az emberek, hogy egy app/plugin ami jelszót kezel vagy VPN-ezik, nem adhat totál direkt hozzáférést a fejlesztőiknek?"
Az ilyen southVPN meg hasonló szolgáltatásokon én is röhögök, de ha nyílt forráskódon alapuló rendszert (kliens és szerver oldal) te magad hozol létre és kezelsz (otthon leteszel egy Debian szervert a sarokba megfelelő szolgáltatásokkal és ahhoz kapcsolódsz, nyílt forráskódú kliensekkel), akkor azzal nem lesz ilyen gond, lehetnek turpisságok meg hibák, de azok kiderülnek idővel és javítják.
Köszi a hosszabb kifejtéseket.
Amúgy én most nem konkrét informatikai háborúra gondoltam, hanem ilyen általános hackeléses dolgokra, ahol a támadók csoportok/terroristák/akármi, de nem konkrétan egy országos titkosszolgálat része.
A belső hálózatoknál meg olyanokra gondoltam mint Pentagon, Erőművek rendszerei, vízhálózat, ilyesmi. Amik konkrétan kritikus pontok. -
tibaimp
nagyúr
Ha a hardverkulcs a power gomb, azaz csak akkor megy adott gep, ha kell rola az adat, azt nem lehet feltorni - amikor epp nem megy
De ezesetben is a lokalitas a baj, ha a titkos feltorhetetlen gepem Nyiregyhazan van, a ceg dolgozoi pedig szerte a vilagban .... ?Ha pedig az adat (halozaton) utazik, akkor az uton/utat torik fel.....
Ja, az igaz!
-
arty
veterán
Ha a hardverkulcs a power gomb, azaz csak akkor megy adott gep, ha kell rola az adat, azt nem lehet feltorni - amikor epp nem megy
De ezesetben is a lokalitas a baj, ha a titkos feltorhetetlen gepem Nyiregyhazan van, a ceg dolgozoi pedig szerte a vilagban .... ?Ha pedig az adat (halozaton) utazik, akkor az uton/utat torik fel.....
-
tibaimp
nagyúr
Lehet hülyeséget kérdezek, de a komoly szervereknél, ahol nagyon kényes adatokat tárolnak, miért nem jó a hardverkulcs megléte, azt is fel lehet törni, vagy azt meg el lehet lopni fizikálisan?
-
E.Kaufmann
veterán
Elég süsü vagyok a titkosításhoz, de soha senki nem tudta elmagyarázni, miért nem konkrét zárt belső körben működnek a létfontosságú informatikai rendszerek. Teljesen levágva az internetről, távoli elérésektől, egyetlen keményen szűrt hídon át kiadva azt az információt, ami kintre is kell.
Meg a támadóknak hol lenne kvantum számítógépe?
Meg miért nem lehet egy titkosítási kódot is titkosítani, több lépcsőben?
Meg miért nyalják be az emberek, hogy egy app/plugin ami jelszót kezel vagy VPN-ezik, nem adhat totál direkt hozzáférést a fejlesztőiknek?
"miért nem konkrét zárt belső körben működnek a létfontosságú informatikai rendszerek"
Mert rohadt drága egy olyan cégnek, akinek van Füzesabonyban, Budapesten és Nádudvaron is telephelye (egy nagy felhős szolgáltatónál több kontinenssel, meg még izgibb) ezeket direktbe összekötni saját magának, valamint nem tudod a kábel minden méterét ellenőrizni, nem-e csapolják (erre mintha már lenne valami kvantumos megoldás, a fényt valahogy úgy buzgerálják, hogy ha valaki csapolja, azt azonnal lehessen érzékelni). Van bérelt vonali szolgáltatás, de azt is ki tudja, hogy madzagolják össze a szolgáltatók. Inkább csak a garantált sebesség és a rendelkezésre állás miatt használják a cégek. Persze valamennyire el vannak szeparálva.
"Meg a támadóknak hol lenne kvantum számítógépe?"
Ha a támadó egy nagyobb ország (mert ugye van olyan, hogy kémtevékenység vagy épp kiberhadsereg), akkor valamelyik egyetemén vagy hadi bázisán."Meg miért nem lehet egy titkosítási kódot is titkosítani, több lépcsőben?"
Lehet, de minek, a frankó titkosítást kell használni. Ja hogy olyan meg nincs, akkor meg minek halmozni... Amúgy a nyílt kulcsos titkosítás pont az, hogy van egy asszimetrikus titkosítás, amin megbeszélik, hogy majd a szimmetrikus titkosításhoz milyen kulcsot használnak..."Meg miért nyalják be az emberek, hogy egy app/plugin ami jelszót kezel vagy VPN-ezik, nem adhat totál direkt hozzáférést a fejlesztőiknek?"
Az ilyen southVPN meg hasonló szolgáltatásokon én is röhögök, de ha nyílt forráskódon alapuló rendszert (kliens és szerver oldal) te magad hozol létre és kezelsz (otthon leteszel egy Debian szervert a sarokba megfelelő szolgáltatásokkal és ahhoz kapcsolódsz, nyílt forráskódú kliensekkel), akkor azzal nem lesz ilyen gond, lehetnek turpisságok meg hibák, de azok kiderülnek idővel és javítják.
-
RoyalPredato
csendes tag
Elég süsü vagyok a titkosításhoz, de soha senki nem tudta elmagyarázni, miért nem konkrét zárt belső körben működnek a létfontosságú informatikai rendszerek. Teljesen levágva az internetről, távoli elérésektől, egyetlen keményen szűrt hídon át kiadva azt az információt, ami kintre is kell.
Meg a támadóknak hol lenne kvantum számítógépe?
Meg miért nem lehet egy titkosítási kódot is titkosítani, több lépcsőben?
Meg miért nyalják be az emberek, hogy egy app/plugin ami jelszót kezel vagy VPN-ezik, nem adhat totál direkt hozzáférést a fejlesztőiknek?
-
E.Kaufmann
veterán
Azért az nem feltétlen baj, ha van időtállóbb titkosító algoritmus, akkor azt kellene használni. Akár lesz mostanában értelmesebb kvantumszámítógép, akár nem. Ugye az a lényeg, hogy minél nehezebb és időigényesebb legyen a feltörés a technika jelenlegi és jövőbeli állása szerint. Lehet, rosszul értelmezem, de főleg a kulcscserére gyúrnak mikor megbeszélik az eszközök, hogy milyen szimetrikus kulcsokkal folytatják, ott meg nem akkora gond, ha jobban terheli a mai hardvereket, mert a folyamatos kommunikációt nem érinti. De javítsatok ki, ha rosszul tudom.
-
laed
senior tag
Érdekes világ elé nézünk: az ügyes hacker bármihez hozzájuthat; az egyszerű user meg még a sajátjához se, ha épp úgy alakul....
-
Komplikato
veterán
Ez ugyan az a MicroSoft, ami most mutatta be a Majorana 2 quantum procit, aminek működőképességét pont annyira tudták igazolni, mint elődjéét? Semennyire?
-
wasd.hu
senior tag
-
Baltazár123
őstag
ok, erre hivatkozva megint emelhetnek a gépigényen vagy eleve ezt a funkciót csak a win12-be teszik be
-
DraXoN
addikt
A nap amikor ő vele először találkozunk ...
az hittem még távolabb lesz kicsit. -
Glaz-dozfhut
őstag
Szóval megágyaz az új hype-nak. Van némi átfedés a két dátum közt; vagyis addigra konszolidálódnának a hardver árak. Ez is olyan kategória, hogy " eskü, jó lesz nektek "?
-
A.K.
tag
-
HThomas
őstag
Mikor lesz pip-boyba integrált kvantumszámítógép?

-
fukasza
junior tag
Q nap = Q1G?

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Horgász topik
- Napelem
- Dupla árat fizetsz az AI-ért, és nem is tudsz róla.
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5450 Új, Ultra 5 135U, FHD IPS LCD,16GB, Magyar vil bill, gyári gar 2027.11-ig
- ASRock N68-S3 UCC AMD AM3 alaplap
- AMD Phenom II X3 710 processzor
- Poco X8 Pro 8/256GB eladó! patika, karcmentes, fóliás, 12 hónap garancia!
- Apple iPhone 12 64GB eladó! Megkímélt, 100% akku, 12 hónap garancia,
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3 Ryzen 5 PRO 6650u Ultravékony, üzleti prémium! Garancia
- HP EliteBook 745 G6 14" Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 128GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Lenovo IdeaPad Slim 3 15 Intel Core 7 240H 16GB DDR5 RAM Sötétkék Hosszú GARANCIÁS!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z490M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB ZALMAN N4 ADATA 650W
), ha van hozzá elég bites kvantumszámítógép (ez ma még az egyik gond). Ugyanis ott a gond, hogy nem úgy vannak a qbit-ek, mint a bit-ek. Ugye 8 bites gépen is lehet lassan 64 bites számításokat végezni, szétbontva a feladatot, viszont ha jól értettem, ugyanez kvantumszámítógépen akkora sebességbeli visszaesés, hogy nem éri meg kisebb bitszámú kvantumgépen magasabb bitszámú problémákkal bajlódni(bár mintha erre meg a megbízhatóságra is fejlesztgetnének trükköket a matematikusok), meg korlátozott az is, milyen algoritmus, mert lehet rosszul értem, de nem Turing teljes (jelentése:bármi leprogramozható lenne rajta, ami más típusú gépeken) vagy legalább is előnyeit nem lehet kihasználni mindenféle algoritmussal.
az hittem még távolabb lesz kicsit.
[+[