- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Kristof93
senior tag
Az Intel eddig azt mondta, hogy bios frissítés kell. Nem tudom lehete mikrokóddal felülírni az alaplap beállításait (és ha lehet is az mi mást rontana el, pl tuningot), de nem vagyok meggyőződve, hogy ez ilyen egyszerű lesz. A laptopokat pedig csak még "vizsgálják".
A 6.2ghz is érdekes lesz a frissítés után. Vagy clock stretch és behazudják, hogy annyi, vagy egyszerűen soha nem fogják elérni.
-
Ribi
nagyúr
válasz
wolfpapa72 #42 üzenetére
Grafiku meghajtó telepítést én úgy láttam csak a csávó javasolta, nem Intel. Vagy hol szerepel hogy Intel javasolja ezt a módszert?
Vagy hogy hol javasolta Intel ezt a videót bárkinek is?
Nekem eléggé önreklámozásnak tűnik csak. -
wolfpapa72
csendes tag
Ez VICC!
A gyerek megőrülne ha nekikezdnék "grafikus meghajtót telepíteni és törölni egymás után 10-20-szor " a gépén! Egyenlőre nem vettem észre, hogy "degradálódott" volna a 14700K. Meg biztos jót tenne a gépnek is Win 11 alatt, na meg a 4090-nek is!
-
Astroboy
őstag
válasz
Nemfértkiaze #34 üzenetére
Meg is van az év felhasználóneve, köszi, a kávét majd kiköptem a röhögéstől.
-
Nem tudom. Nekem ezzel ugyanolyan érzésem lett, mint amikor elárasztották a piacot a bányás VGA-val. Ki tudja, hogy a meghirdetett "tesó, eskü jó a cucc" valójában meddig fog működni.
Eddig csak VGA-t nem mertem venni használtan, most lesz 2 proci széria is, amit a jövőben kerülök, ha majd fejlesztek. (Mondjuk van bőven lehetőségem 12. generációban is, mert egy i3 van most a gépben és az előző gépet is 12 évig használtam, 3 proci cserével. Annak most azért kicsit örülök, hogy nem hagytam magam rábeszélni 13. gen procira. Nekem akkor nem ért meg 8-10% különbséget 10 000Ft) -
Zotya84
őstag
A fenéket. Meg kell várni, hogy a frissítések után mennyit esik a teljesítménye az említett generációknak, és azután már csak az lesz az érdekes, hogy ez hogy fogja az árakat érinteni. Mert, ha úgy, ahogyan kéne neki, akkor még simán lehet megérős a csere.
Szerintem.
Szerk: #34: És akkor nem kell használtban sem gondolkodni. -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A T-s modellek nem érintettek, de ugye már volt róla szó, hogy azokra is van ilyen jellegű panasz. Mivel alapvetően egy lapkára vonatkozó gondról van szó, igazából a jelenség mindegyik terméken megvan. A kérdés az, hogy meddig tart, amíg instabil lesz az adott termék.
#31 MaraTóni : Nem a maximalizálás a gond itt. Az új BIOS sem ezt csinálja majd, hanem a feszültségmenedzsment fogja a túl nagy váltásokat kiütni. Az önmagában nem akkora gond, ha 1,4 V-ra vált, az a gond, hogy honnan ugrál hova, és meddig tartja magát a feszültség meg. Egzakt számról azért sem beszél az Intel, mert nem attól függ a gond, hanem az ugrás mértékétől és a feszültség megtartásától.
-
realme
tag
Jó lesz ez az oroszoknak rakétákba, ott úgy sem elvárás hogy sokáig működjön.
-
MaraTóni
tag
az enyém biztosan nem hibázik/degradálódik (13700k)
1.21V +-0.02V vcore már a day 0-tól gyakorlatilag, max. core temp 89 fok
aki viszont nem érzi át h az akár 1.4V és az a feletti értékek igen csak károsak lehetnek egy intel 7-es gyártósoron készült terméknél az nem igazán van képben (már 14nm-en is igen csak sok volt ez az érték)... de ez nem menti fel az Intelt, hisz elvileg ők készítettek ilyen BIOS-t, ahova engedélyezték ezeket az AUTO értékeket még ennél a litográfiánál is... valszeg nem lett volna stabil a gyári alap MHz-eken jó néhány 13900k és 14900k, ha mondjuk 1.3V-ban lenne ez az érték maximalizálva
-
hokuszla
senior tag
Akkor helyes a listám pl. i9-13900 nem érintett
Raptor Lake-S24 5.6 GHz 65 W -
Mag pár év múlva filléres tétel lesz az s1700-as alaplap, mert nem lesz hozzá használható proci.
Pedig tavaly direkt azért vettem s1700-as alaplapot egy 12. gen procival, mert még 13. és 14 gen is belemenne. Sokáig kihúzta volna a gép.Így viszont max 12. gen amivel később érdemes lesz fejleszteni.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Kacsakompot #24 üzenetére
Az OEM partnerek a megkötött futó szerződéseik alapján valószínűleg a jelenlegi helyzetben is kénytelenek lesznek a lekötött processzormennyiséget átvenni és az azokkal szerelt gépeket piacra dobni. Így pedig a mostani eset nem az Intel idei árbevételének árt majd, hanem a következő szerződési ciklus pénzügyi eredményeinek, mert az OEM-ek kockázatkerülő üzemmódba váltanak, és még inkább a megbízhatóbb terméket gyártó AMD felé nyitnak majd.
Valószínűleg az Intel is azért nem akar egy visszahívást bejelenteni, mert azzal a Raptor Lake alapvető hibás tervezési koncepcióját ismerné el, és úgy az OEM-ek talán már kitolathatnának a szerződéseikből arra hivatkozva, hogy a Raptor Lake alapvető konstrukciója hibás, nem csak gyártási bizonytalanságok okozzák "valamekkora számú" Raptor Lake esetleges meghibásodását.
-
devast
addikt
válasz
Kristof93 #22 üzenetére
az egész történetről pedig soha nem fognak tudni, vagy javítást telepíteni
Nem is kell. Nagyrészt egyetértek azzal amit írsz, viszont az intel microcode update-ek jönnek windows update-el, linux csomag is van belőle stb... Az sztem kamu, hogy csak bios frissítéssel orvosolható ez. Windows os bootoláskor betölti a friss microcode-ot.
-
Gondoltam bedobom így off-ban. Régi proci csak egy laptopos i7-4940mx. Pár hete volt valami áramkimaradás és mára megdöglött benne az igpu. Mivel külső vga-val használom így mindegy, nincs belső képem, maradt a monitor, és hűvösebb is lett a proci nem kicsit. Nekem megfelel ez a +/-, ez van. Olvasva ezt a történetet hát csak nézek. Nálam már nem lesz inteles grafikus teszt ezzel a procival, habár felment a driver, eszközkezelőben sincs.
Amúgy simán eltudom képzelni hogy mind ezt akár direkt csinálták, pénzügyileg úgy kalkulálnak mindent összevetve jobban jönnek ki a következő generációnál. A feketepiacnak is adtak ezzel egy nagy pofont! Aztán majd meglátjuk.Ez a degradáció dolog már nem új keletű megközelítés, üzleti szempontból meg van alapozva. Ne tartson sokáig senki sem ki egy adott hardvernél, rá kell venni az embereket egy cserére. Laptopoknál lassan megy minden az alaplapra stb.....ne tuningolj, fogadj el mindent úgy ahogy van....nem kell tudnod mit tartalmaz a doboz. Félek lassan az asztali vonalra is begyűrűzik ez a szemléletmód.
-
Duck663
őstag
Ebből még egy csoportos kebelre ölelés is lehet.
-
Kacsakompot
kezdő
Kíváncsi leszek az OEM partnerek reakcióira és az utolsó negyedéves eladásokra is emiatt.
-
Valamivagyok
tag
A 15-20 évhez ugyan még fiatalok,de van itthon 2011-es AMD Turionom és egy 2014-es 4.gen i5-öm. Degradáció/Kékhalál nuku. Szerintem az alaplap elöbb adja be majd a kulcsot. Le cserélés nincs tervben, azt a keveset amit kell megteszik, az tény, hogy ezek a gépeit már jócskán túl vannak életük java részén. Itt viszont a pusztulás max 1.5-2 éves prociknál kicsit durca na.
-
Kristof93
senior tag
Az intel reakciója legalább akkora katasztrófa, mint maga a hiba... Kit tudja hány embernek hibázik a gépe, laptopja naponta, hetente, és szidja a szoftvert, a windowst, a gpu-t, erről az egész történetről pedig soha nem fognak tudni, vagy javítást telepíteni ha az intelen múlik. Remélem jól beperelik őket, itt is és az államokban is.
Használtan el sem lehet ezeket adni majd, lehet még laptopot sem. Teljes visszahíváson kívül szerintem nincs elfogadható megoldás, telepítgesse az intel a drivert ha van rá türelmük.
-
maputo
tag
És mi a helyzet a gyártási hibás 13. generációs processzorok cseréjével?
("We can confirm that the via Oxidation manufacturing issue affected some early Intel Core 13th Gen desktop processors. However, the issue was root caused and addressed with manufacturing improvements and screens in 2023.") -
witcher
újonc
Akinek van egy kis esze az azonnal megválik az érintett szériáktól, túl sok a "ha" és "talán" egy olyan eszközben ami akár több százezerbe kerül
Továbbá az intel a későbbiekben hivatkozhat a javításra, hogy ha mégis tönkremegy a proci akkor az nem emiatt volt - hisz ők meggátolták a további károsodást - és nincs garancia
De persze lehet vakon bízni az intelben meg naponta telepítgetni a grafikus meghajtót
-
sb
veterán
Nem sikerült értelmezni amit írtam.
Arról szól, hogy ezek NEM 15-20 évig fognak menni. Lásd mellékelt ábra, ahol fél év alatt megpukkantak.Namost ha valakié nem romlott még el, attól még simán lehet, hogy nem él majd 2-3-4 évnél többet. Ami nem 15-20 év és mondjuk nekem számítana.
Főleg azzal a körítéssel amit itt előadott az Intel, hogy majd nézegessem pár havonta, hogy még jó-e.Leszarni is lehet, persze, csak mint írták, majd eladni nem tudod. Ha mégis tönkremegy 3.5 évesen akkor cseszheted. Vagy ha hibásan használod és instabil az se mókás. Legalábbis aki használni akarja a gépet, nem vacakolni vele, annak nem az.
-
realme
tag
Ráadásul ezektől a prociktól nehéz lesz jó árban megszabadulni a használt piacon is.
-
Robitrix
senior tag
Mutass nekem 15-20 év müködésre tervezett CPU-t...
Azért én még emlékszem a korai Pentium procik akkor jól felkapott hibájára. valamikor a 90-es évek elején. Valami lebegőpontos számolás hiba volt benne, ami azt okozta, ha mondjuk 27 ezer évig számol excelben valaki akkor átlagosan egyszer előfordulhat, hogy a 2*2 5 lesz...
Szóval simán le kellett szarni az elméleti hibát....
-
tibaimp
nagyúr
Tele lesz a használt piac "félig" degradálódott ilyen CPU szériákkal.
-
omfgk
veterán
Igen, ez továbbra sem életszerű. Nyilván PH-n, vagy egy hardware reddit-en, könnyű azt hinni ,hogy az emberek többsége ennyire képbe van, de a realitás az ,hogy az emberek többsége eleve nem maga rakja össze a gépét. A DIY piac az csak egy kis része az egész tortának.
A többséghez nemhogy az új bios nem fog eljutni, de maga a hír sem ,hogy ilyen probléma van.
Náluk garancia lesz maximum. És ha érintettek lesznek, akkor maga az RMA előtt egy sor szívás még. -
siva
aktív tag
Eddig az álmuk az volt, hogy a tervezett elavulás előidézhető legyen a CPU-k nál is, legalább is gyorsabbra mint a technológiai elavulás. Hát most sikerült. Gyanítom most már a csíkszélesség további csökkentésével, az idő is rövidűl, ekkor wattoknál meg pláne.
-
sb
veterán
Ez nagyon életszerűnek tűnik. Egy gyárilag elismert hibánál vicces, hogy a felhasználónak kell bizonygatnia - nem hétköznapi módszerekkel - hogy szar a procija vagy éppen még annyira nem szar, csak félig.
Egy kis csoportos pereskedést ebből kinézek az USA-ban...Még egy kérdés: ha a degradáció még nem érte el azt a szintet, hogy hibázik a proci, de mondjuk ebből a 15-20 éves élettartamból elvitt 17-et... és mellé normál üzemben, patchelve is tovább degradálódik a cpu - hiszen ezt jelenti, hogy 15-20 év alatt kb. alapból is feldobhatja a talpát - akkor mi lesz majd a 3-4 évesen végleg elromlott cpu-kkal?
Ill. a user negyedévente végezze majd a fent említett 20db-os driver install teszteket?
-
Astroboy
őstag
válasz
Alogonomus #10 üzenetére
Köszi az infót!
-
Alogonomus
őstag
Állítólag a ki-/betömörítés jelenti azt a terhelést, amit a már túlságosan sérült Raptor Lake nem tud hibátlanul végrehajtani, és olyankor "bekamuzik" bizonyos kimeneti értéket a processzor, vagyis az adatfolyam integritása sérül.
A meghajtó telepítése során pedig rengeteg kitömörítés történik, és ha egy kitömörítés során sérült adatsor keletkezik, az a meghajtó telepítését vakvágányra futtatja, vagyis gyorsan kiderül a hiba. Az elterjedt tesztprogramok valószínűleg a processzorok másik területét "stresszelik" igazán, sok ráadásul a kimeneti érték pontosságát nem is ellenőrzi. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Most mondta el az Intel, hogy mindegyik 13. és 14. generációs proci érintett, aminek a TDP-je nagyobb 65 wattnál. Igazából a T-s modellek vannak kizárva, de érdekes módon azokra is van már panasz, tehát ez nem tűnik ilyen egyszerűnek. Valószínűleg nem is az, és a degradáció mindenhol fennáll, csak a mértéke más.
-
kikikirly
senior tag
Jaja, plusz a teljesítményből is jócskán oda lesz az új bios updatekkel, amiért kárpótlásul nem kap semmit a tulaj. Már pedig a csúcs procikat azok vették akiknek a minimum 300FPS nem elég, kell a 330-350 , munkában 10-15 percel hamarabb meg legyen a feladat stb, ezeknél a lassulás fokozottan jelentkezni fog, náluk kell a legtöbbet visszavenni...
-
hokuszla
senior tag
[link] érintett lehet 13600k, 14600k, 13700k, 14700k, 13900k, 14900k
-
koko52
nagyúr
Elképzelem a felhasználókat, ahogy BIOS-t telepítenek, amikor egy alapvető program is csak úgy megy, ha csak az ok/yes gombot kell nyomogatni.
-
Watchdog
aktív tag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Biztos lehet rá csinálni egy hasonló terhelési mintát, de itt az a lényeg, hogy a legvalószínűbb körülmény a meghajtó reinstall, sokszor egymás után, és az viszonylag nagy eséllyel előhozza a hibát. De nyilván lehet egy hasonló célirányos tesztet írni, és akkor elindít, aztán majd jelez, ha baj van. Csak még nincs ilyen teszt. Ha az Intelen múlik, akkor szerintem nem is lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"el kell kezdeni grafikus meghajtót telepíteni és törölni egymás után 10-20-szor. Ha ezt abszolválja a gép, akkor igazából jó esély van rá, hogy a degradáció szintje még nem annyira kritikus, hogy az instabilitást okozzon. Maga a módszer nem tökéletes, de egyelőre nincs jobb alternatíva."
Ez valami vicc?
A korábban írtak alapján a degradáció idle működés mellett is fennáll, azaz nem lehetne valami ismert stressz teszt programot használni a vga driver megkínzása helyett?
-
kikikirly
senior tag
,,Ha a meghajtó valamiért nem települt az egyik alkalommal, akkor gyanakodni kell arra, hogy már sérült annyira a hardver, hogy azt szoftveresen nem lehet helyrehozni. Ilyen esetben a garanciális ügyintézés segít, amelynek keretében az érintettek cserélik a CPU-t."
Akkor ha jól értelmezem dolgokat akinek olyan mértékben degradálódott a processzora hgy az kvázi már ,,mérhető" (már ha GPU driver reinstall-uninstall x20 mérésnek lehet nevezni ), garanciában ingyen kicserélik egy vadi újra hiszen megjavítani már nem lehet. Ez kóser.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest