Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-19 16:30:21

LOGOUT.hu

Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20534) shina


shina
csendes tag

NÉPÍTÉLET

Cím
Kobo Aura H2O Edition 2

Előszó
Tudom, hogy már újonnan nem kapható. Mégis írok ítéletet mert még kapható gyári refurbished a gyártó oldalán, ebay-en lehet találni open box-osat, esetleg valaki használtan kap vagy vesz egy jó állapotút. Nem utolsó sorban azért is, hogy legyen több referencia a fórumon, illetve mert szerintem a Kobo eszközei minőségi alternatívái a Kindle-nek.

Rövid szöveges ítélet
Második e-olvasóm, a Kobo Touch után (ez utóbbit egy kedves rokonom megörökölte, szóval nem veszett kárba). Több oka is volt amiért a régit lecseréltem és pont erre. Az első az a háttérvilágítás és a vízállóság. Ez sátras túrázás közben aranyat ér, mivel tavasszal/ősszel hamar sötétedik és így van mivel elütni az időt, illetve nem kell parázni, hogy megmurdál ha véletlenül elkap az eső és kicsit megázik. A második a nagyobb és jobb felbontású kijelző. Ez pont hozza a zsebkönyvek lapméretét, így valahogy az oldalankénti szövegmennyiség jobban jön ki, ami nekem személy szerint sokkal kellemesebb, talán gyerekként ehhez szoktam hozzá. Tetszik, hogy nincsenek rajta hirdetések, jó a támogatása, az anyacégük is etikus vállalatnak tűnik (kirakja a forráskódot amihez ki kell, ki lehet kapcsolni a metrikákat, nem korlátoz mesterségesen funkciókban, egyszerűen moddolható ha valaki akarja, és nem töröl távolból könyveket mint az Amazon, amikor anno ironikus módon pont Orwell 1984-ével játszották ezt meg). Funkcionális, megbízható, sokáig bírja, pontosan az amit ígér: egy rendes e-olvasó. Egyetlen egy dolgot irigylek a Kindleről: azokat a szép kikapcsolt módban lévő borítóképeket (ceruzák, tollak, könyvek, stb).

Hibalista
Nuku hiba.

Kijelző
10/10 - Nagy felbontású, sűrű képpontos, jó kontraszt. Olcsó zsebkönyvek illetve némely egyetemi tankönyvek nem tudták papíron hozni ezt a szintet. Semmivel sem rosszabb mintha nyomtatásban olvasnék.
Zavaró tükröződés
9/10 - matt bevonatos, tükröződés gyakorlatban sosem zavart vagy volt probléma. Nagyon rossz szögben és közel kell lennie a fényforrásnak (pl. íróasztali lámpa), de a tükröződés akkor sem vakít meg. Hogy viszonyítani lehessen: 8/10 fényes lapra nyomtatott magazin, 9/10 az e-olvasó, 10/10 irodai nyomtatópapír.
Megvilágítás
10/10 - Lehet állítani a színhőmérsékletét fehértől eltérőre manuálisan, vagy automatában is (éjjeli mód).
Fényerő
10/10 - Én 7-10%-on használom félhomályos szobában, max 15%-on sötétben. A 0% az kikapcsolja a háttérvilágítást, így verőfényes napsütésben lehet spórolni az akkuval, a 100% meg erősen világító fehér, ami nekem nagyon világos már. De legalább a tartomány tág, így bárki megtalálja a számára megfelelőt.
Homogenitás
10/10 - ránézésre teljesen egyenletes, nem foltos se nem csíkos, nincs befénylés.
Érintésérzékenység
8/10 - infra mátrix. Eléggé gyors, érzékenysége is megfelelő, a pontossága inkább okés kategória, ritkán előfordulhat hogy nem veszi be elsőre ha kis területre kell nyomni (pl. gombra). Mindenképpen jobb mint valami rezisztív fólia, de nem olyan jó mint egy kapacitív okostelefon. Szoftver és UX kialakítás elég intelligens ami kompenzál (pl. szöveg kijelölésnél). Ebbe az eszközbe bőven megfelel, egyáltalán nem akadályoz a használatban, nem zavaró.
Méret
6.8"
Felbontás
1440x1080 (265ppi) - Szép, semmi sem pixeles, de nagyítóval biztosan kivehető akinek olyanja van. (vö.: tavaly év végi középkategóriás Androidos Nokia 5.4 telefon kijelzője 269ppi, 720x1560 pixelre, 6.39" méretben; vagy nyomdaiparban szövegre a 250dpi feletti érték már jónak számít, újságot régen 150-200dpi-be tolták, 300dpi már fotóminőség)

Hardver
Ergonómia
10/10 - Nagyon jól fogható. Talán a nehezebb eszközök közé esik a 207g-jával, de mivel nagyobb a kijelzője ez érthető, és még mindig kényelmes. (vö: átlagos könyv tömege 340g). Az alsó káva valamivel szélesebb mint a többi, pont egy hüvelykujj elfér rajta, de a szélső káva is elég széles ahhoz, hogy biztonságosan tartsam az eszközt és ne lógjon bele a képbe az ujjam. Lapozni tapintással vagy a telefonon megszokott húzós mozdulattal is lehet.
Gombok
10/10 - Csak egy bekapcsoló gomb van a hátulján, a jobb felső sarokban, ami pont a jobb kéz mutatóujjára esik ahogy kézbe veszi az ember. Egyszerűen, jó ellenállással nyomható; se nem túl puha, se nem túl kemény. A gomb kicsit be van mélyesztve, így nem lehet véletlenül megnyomni.
Anyaghasználat
9/10 - A kijelző kifogástalan, a hátlap gumírozott, a felső káva kemény műanyag. Ez utóbbin meglátszanak az ujjlenyomatok, amiért kár, mert egyébként minőségi agyagokból van összerakva, nem recseg-ropog, jók az illesztések.
Forma
10/10 - Egyszerű, szép. Sarkai lekerekítettek, a széle felé vékonyabb mint a közepe, de még így is elég vékony. A hátulja elegánsan textúrázott, így nem csúszik ki az ember kezéből. A logó mind a két oldalán rajta van, de felül feketével van nyomtatva feketén, alul meg a textúrába nyomva színezés nélkül, szóval nem szembeötlő és diszkrét. A kijelző enyhén be van süllyesztve (az infra mátrix miatt is), de ez nekem szintén bejön, mert nem karcolódik meg a kijelző a fejjel lefelé raknám le az asztalra.
Szín
Fekete, csak mert és kész!
Bővíthetőség
0/10 - Nincs, de cserébe IPX8 víz meg porálló! A 8GB tárhely bőven elég olvasási listámnak, a többire meg ott van a számítógépem háttértára. Egy olvasós novellákat, regényeket letörlöm ha befejeztem, egyéb könyveket rajta tartom (pl. novella gyűjtemények, szakkönyvek, stb), mert azokban szoktam annotálni, vagy darabokban olvasom. Ha majd egyszer sokára megtelik, akkor majd gondolkodom, hogy mi is legyen.
Méret
Valamivel nagyobb mint a szokásos 6"-os társai. Nekem ez jobban bejön, mert a kijelző mérete pont hozza a kis formátumú könyv oldalméretét (egy leheletnyivel kisebb mint egy A6-os lap). Cserébe már nem fér bele a zakózsebébe vagy farmer farzsebébe, de az eső- vagy télikabátzsebbe nekem még éppen belefér. Városi/utazós hátizsáknál a tablet tartó zsebbe rakom, túrazsákban meg mindig van hely neki.
Akkumulátor
10/10 Hivatalosan hetekre elég (ami valamivel kevesebb mint a régi Kobo Touch-om volt), de még sosem volt olyan, hogy kifogytam volna akkuból. Sokáig tart, olyannyira, hogy ha tölteni kell nem emlékszem mikor volt utoljára töltve. Egy hét túrára simán elviszem töltő nélkül.

Szoftver
Megjegyzés
Bár ez a népítélet a Kobo Aura H20 Edition 2-nek szól, ez a rész gyakorlatilag az összes Kobo eszközre áll. Lásd bővebben a frissítés bekezdést.
Formátumok
9/10 - Gyakorlatilag minden elterjedt formátumot megeszik: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR. Ami látványosan hiányzik és nyílt formátum az az oroszoknál szokásos FB2 (FictionBook). Nyilván Kindle AZW és Microsoft LIT sem támogatott, de a DRM mentes állományok esetén ez Calibrével egyszerűen áthidalható. Bár PDF-et olvas, de nem a legideálisabb (nem is próbálkozom, arra ott a monitor).
Elválasztás
?/10 - Nincs. Eddigi megfigyeléseim alapján sorkizárt vagy balra zárt formátumot használ, szerintem könyv függő. Mondjuk erre eddig nem is figyeltem, most lapoztam bele pár könyvbe. Engem nem zavar, alapvetően nagyon szépen jeleníti meg a könyveket. Szóval lehet ez 0/10 vagy 10/10, kinek mi a preferenciája.
Nyelv
6.5/10 - Angol, francia (van külön kanadai), német, spanyol (van külön mexikói), holland, olasz, brazil, portugál, japán, török, dán, norvég, finn, svéd, kínai. Érezhetően kimaradtak a közép- és kelet-európai nyelvek az interfészről. Én angolul használom, és bár ez engem nem zavar egy cseppet sem, de jó szívvel nem tudok ezért max pontot adni rá, hiszen pl. idősebb rokonnak aki nem feltétlenül tud idegennyelvet, nem venném meg.
Szótárak
7/10 - Az előbb felsorolt nyelvek értelmező szótárai, illetve kétnyelvű szótárak (bár a legtöbb az angol + valami párosítású). Jó hír azonban hogy 4.24.15672 firmware óta lehet rá extra szótárakat telepíteni, így nekem van EN-HU meg HU-EN is. Itt vegyesek az érzéseim, mert például az angol értelmező szótár az 10/10, hiszen az nem más mint az Oxford Dictionary of English (ráadásul friss 2019-es verzió), de az meg zavart, hogy sokáig nem lehetett rá plusz szótárakat tölteni. Illetve ugyan most már lehet (amúgy 6/10 lenne), de nekem kell levadászni a netről őket. Családban van Kindle és ott, ha más nem, legalább lehet rá venni jó pénzért minőségi szótárat sok nyelvhez.
Frissítés
10+/10 - A gyártó folyamatosan frissíti és fejleszti a szoftverét. Fejlesztés alatt itt nem arra kell gondolni még véletlenül sem, hogy alapból bugos mint állat, hanem hogy egyre gyorsabb, letisztultabb, funkcionálisabb minden verzióval. Mi több sokáig van támogatás: eddig 19 különböző hardverük jött ki, és egy kivételével mindre van a mai napig új firmware. Még egyszer: 10+ évvel ezelőtti vasakra is még mindig van frissítés! :Y
Használhatóság
10/10 - Letisztult, egyértelmű felület, semmi csicsa, semmi mellédumálás. Minden ami fontos konfigurálható: WiFi-t ki lehet lőni (tovább bírja akkuval), állítható a betű típusa, mérete, sorközök, lapozási módok, kép frissítés, stb. Gépre rádugva USB tárolóként jelenik meg, minden OS alatt megy, rá kell dobni a könyvet és megy is.
Évjárat
2017
Beszerzési ár
$191,69 (akkori árfolyamon kb. 52500Ft)
Beszerzési forrás
www.kobo.com
Megbízhatóság (beszerzési forrás)
10/10 - Minden flottul ment, kipostázták, jól becsomagolva, megjött időben.
Garancia
9/10 - 1 év, lehetne 2-3 év is, de végül is nem rossz ez így sem.
Szervíztapasztalatod
?/10 - Szervizben nem volt, illetve garanciáztatva sem.
Össz használt idő
kb. 3 év 8 hónap
Átlagos (napi) használati idő
15 perc az ágyban alvás előtt, egy óra hétvégi napon, sok óra utazáskor
Megbízhatóság (olvasó)
10/10 - Sosem fagyott le, mindig minden megy. Just works (tm).
Előző olvasód
Kobo Touch (2011 évjárat)
Következő olvasód
Nem tudom. Amíg ez megy, eszem ágában sincs lecserélni. Mire meg odajutok, már merőben más modellek lesznek a piacon.
Mennyire szeret(t)ed
Nagyon, egyedül a szótárazós téma lehetne jobb, de azt sufnituningba megoldottam. Amúgy gyakorlatilag maga a tökély arra amire nekem kell.
Megérte a pénzét?
Meg, az utolsó lyukas garasig. :K

Egyéb
Egy dolgot sajnálok, hogy nem vettem meg hozzá a gyári tokot. Sokáig csak egy ilyen repülős, Lufhansás vastagabb neoprén tokban volt, de aztán megkívántam a fedeles alvás funkciót. Ugyan utólag vettem egy kínai tokot hozzá ocssóér és működik a fedél becsukására az alvási funkció is, de a sajnos minősége sok kívánni valót hagy maga után és nem olyan elegáns, vékony, vagy funkcionális mint a gyári. :(

Olvasási élmény
10/10 - Le akartam venni egy pontot de végül nem tettem. Először is egy vaskos, papírszagú kötet élményét nem lehet helyettesíteni (jó-jó ez szubjektív dolog, talán nem is fair), másodszor pedig mert tankönyvnek nem használnám. Utóbbi esetben jobb ha több könyv van nyitva az asztalon egyszerre, több könyvjelzővel, hogy így tudjak frenetikusan ide-oda lapozgatni témák közt, és ezt meg kell említeni. Cserébe lehet keresni, annotálni, szótárazni, és cipelni ide-oda rajta egy fél könyvtárnyi anyagot. Így végül, ha arra van használva amire ki van találva (ami lássuk be az esetek döntő többsége), akkor panasz nem lehet. A többire meg továbbra is ott vannak a halott fából készült remekművek.

Összegzés
9/10 - Nagyon jó felszereltségű, minőségi olvasó. Bátran tudom ajánlani mindenféle e-könyv olvasásra. Képregényt limitáltan lehet rajta olvasni (én Mangát szoktam, pl. Vinland Saga-t, utazáskor kompromisszumos megoldásként elmegy), de annak persze nagyobb kijelző jobb lenne, akárcsak a PDF-nek.

[ Szerkesztve ]

___________________/\_____________\0/_______

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.