Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7635) jeffo válasza Kcsabi (#7634) üzenetére


jeffo
tag

Köszi a választ és a tippeket.

A "spindle servo failure" hibaüzenetre google keresés alapján a külföldi fórumok többségében hardverhibára gyanakszanak. Van ahol azt írták, hogy ilyen virtual drive-os program is bekavarhat az író proginak (van a gépen: SlySoft Virtual CloneDrive, bár próbáltam disabled-re tenni a meghajtót, úgy is jött a hiba). Van ahol azt javasolják erre a hibaüzenetre, hogy lassabb sebességgel írjam a lemezt, vagy ajánlott megtisztítani a lézerfejet egy tisztító cdvel.

Írásszimulációt nem tudtam csinálni, mert az Imgburn progi kiszólt, hogy ezzel a lemeztípussal (dvd+r lemezzel?) nem lehet ilyet. Mondjuk DVD-RW lemezzel azért meg lehetne még próbálni, hogy azt is rontja-e.

Közben keresgettem itthon, és megtaláltam egy dobozban egy régebbi írómat: LG GSA-4163B (IDE-s). Úgy rémlik akkoriban sok éve Verbatim és TDK lemezekre írtam, és ez az író elkezdett rontani lemezt, utána vettem Pioneer 111-est, nem sokkal később Pioneer 215-öst. Ez utóbbi most is megvan és benne van a gépemben egy Plextorral együtt, de a 111-est szerintem elajándékoztam valakinek. Ebben a fórumban "4163"-ra keresve találtam tesztet az LG 4163B íróra INFOMER30 middel, kiváló eredménnyel.

Szerintem megpróbálom ezt a régi írót valahogy beszerelni az ismerősöm gépébe, gondolom van IDE port, általában szokott lenni az új alaplapokon is legalább 1 db, majd viszek hozzávaló kábelt is. Aztán ráteszem a legfrissebb firmware-t, ha korábbi lenne rajta. A GH22NS50 íróval már nem akarok sima lemezt próbálgatni, esetleg újraírható lemezzel teszek még egy próbát.

A rontott lemezek többségén az Imgburn és a Nero program szerint is van szabad hely, kis híján a teljes lemezterület. Gondolom Nero-val még el tudom írkálni, ha az adott session-t lezárom Imgburn-nel, de a lemezt nyitva hagyom. Jó lenne, ha így lenne, sajnálnám kidobni. Érdekes, hogy a Nero a rontásnál egyből lezárta a lemezt, míg az Imgburn megkérdezte, le akarom-e zárni, és mivel nem-et nyomtam, nyitva hagyta. Azonban az Imgburn-nel még a fájltallózós móddal sem lehet ráírni egy ilyen "incomplete" lemezre, nem engedi megnyomni az írás gombot, alul meg jelzi feliratban, hogy a lemez nem üres. Valaki tud erre valami speciális beállítást? Én egyelőre nem találtam a programban.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.