- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- leslieke farmerzsebe
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
4Grider
nagyúr
válasz Donki Hóte #299 üzenetére
A https://kau.gov.hu/dap/sugo/ugyfelkapu-plusz oldalon bekeretezve az arcodba tolják.
-
veterán
válasz Viktor0610 #296 üzenetére
Használom az Ügyfélkaput PC/Win és mobil/android platformokról is, azt gondolom, hogy a DÁP helyett elég nekem az ÜK+ is.
Melyik az ajánlott autetikátor app ezekhez az elérésekhez?
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
uniqm1
tag
válasz Viktor0610 #296 üzenetére
De talán(!) még autentikátor sem kell majd, ha valóban lesz e-mailes lehetőség is a 2. faktorként.
-
MODERÁTOR
-
veterán
Sziasztok!
Anélkül, hogy végigolvasnám a kommenteket, van elkerülő modszer erre az Orwelli horrorra? Pl ha van egy telefonom amin nem vagyok belépve a google-be, amit kikapcsolva egy fém dobozban tartok otthon, arra van föltéve és csak akkor kapcsolom be amikor használni akarom? Egy ilyen telefonon be lehet jelentkezve több családtag is párhuzamosan?
[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/rasoapro
-
Apollyon
Korrektor
válasz Viktor0610 #288 üzenetére
1984 => 2024
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
MODERÁTOR
-
Narxis
nagyúr
Gondoltam, hogy a nyugdíjasok fognak örülni a még nagyobb állami kontrollnak.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
uniqm1
tag
Úgy látom, lassan megalakíthatjuk az idősek klubját. Én is 50+ vagyok...floppy, fax, win.3.1. használata nekem is megvolt.
-
uniqm1
tag
Hogy mi várható, azt nem lehet megmondani. Egyelőre még a jogszabály alapján a januári megszűnés a helyzet. De bármelyik éjszaka lehet jogszabályt módosítani...
A nagy felháborodás csak egy ok, ami miatt esetleg kitolják az időpontot,a másik ok az lehet, ha sokan nem váltottak még. Gondolom megnézik majd, hogy a korábbi Ügyfélkapus regisztrációból hányan regisztráltak át a + verzióra és/vagy a DÁP-ra. Legalábbis ez lenne logikus. -
félisten
A fax nyilván nagy segítség volt, sőt, nélkülözhetetlen eszköz. De az email egy pillanat alatt tette okafogyottá, de értelmetlenül sokáig élte túl a reménytelen elavultságát.
És ez számtalan más műszaki megoldásra is igaz. Én közel húsz éve folytattam elég reménytelen vitát egy kormánytanácsadóval az elektronikus/digitális azonosításról, hitelesítésről. Négyen voltunk: ott volt még a NetLock és a Microsec embere is. És emberünk büszkén döngette a mellét, hogy ő bizony mindent megtesz a PKI-s aláírás bevezetése ellen, mert az korszerűtlen, és a user/password a korszerű. És ezt a NetLock és a Microsec szakemberének magyarázta valami egészen elképesztően lekezelő módon úgy, hogy saját bevallása szerint nem értett az informatikához. Aztán pár év múlva ugyanazon a fórumon ott vigyorgott, hogy milyen igaza lett, mert sikerül elérni, hogy az ügyfélkapu a hülye elektronikus aláírás helyett sima jelszóval működjön.
MaCS
UI: Olyan nagyon fiatal sajnos már nem vagyok. Sok ezer faxon vagyok túl, és a PC-s életemet még 5,25-ös floppy-val és Windows 3.0-val kezdtem...
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
"A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleményében..."
Gondolom nekik fáj legjobban, hogy mehetne a kukába a kockásfüzet az ügyfelek ÜK jelszavaival?
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
-
Ez NEM magyar specialitás, EU vagy milyen előírás. Németeknél is ezért van változás. De országonként azért másképp valósíthatják meg. Részben kompatibilisnek kell lenniük.
Az AVDH semmilyen előírásnak nem felelt meg. Csak egyetlen jelszó kell hozzá ami könnyen lopható, így nem hiteles. Nem is erre találták ki, az emberek kezdték rosszra használni.
-
aktív tag
„Japánban meg a 3,5"-os floppy-któl búcsúznak lassan el, amint ez az USA valamelyik közműszolgáltatójánál is érik...”
Nemrég volt hír (talán e lapcsaládon is), hogy szintén az Óceán túlpartján van egy metróhálózat, aminek működtetése nagy floppy-t igényel és megy a fejtörés, miként lehetne kiváltani korszerűbb megoldásra. -
félisten
Japánban meg a 3,5"-os floppy-któl búcsúznak lassan el, amint ez az USA valamelyik közműszolgáltatójánál is érik...
A fax egy számomra felfoghatatlan életpályájú megoldás. Sokáig hiteles dokumentumforrásként kezelték. Volt is olyan ügyem, amelyben egy szemmel láthatóan is nagyon bénán három részből összerakott faxot (látszottak és ferdék voltak az illesztések, eltért a betűméret) hiteles nyilatkozatként fogadott el egy bank, ami pont elég is volt egy hagyaték kiürítéséhez.
Persze, emlékszem, hogy amikor a Panasonic faxgép fejlécét át akartuk íratni, eredeti kamarai végzést kértek, és nem voltak hajlandóak elhinni, hogy ügyvédeknél nincs kötelező aláírási címpéldány. Miközben a modemhez adott faxprogramon simán lehetett bármilyen feladót beállítani.De tőlem rendőrségi előadó még tavaly is kért faxszámot, mert ő inkább úgy küldené át az ügyiratokat...
De a legszebb az volt, amikor azzal találtak meg, hogy az általam küldött fax túl jó minőségű, tehát biztosan számítógépből küldtem, amit nem fogadnak el.
Aztán volt még a kilencvenes évek végén is olyan, tengeren túli, informatikai nagyvállalati (!!!) ügyfelünk, aki nem tudott emailezni, úgyhogy faxolgattunk. Havi több millió forintért!
MaCS
-
-
-
félisten
Meglátjuk!
Nekem konkrétan volt olyan ügyem, amelyben a bíróság utasította vissza az elektronikus aláírással hitelesített dokumentumot. Fű alatt besunnyogtam az ügy intézőjéhez, és jeleztem neki, hogy törvény írja elő azt, hogy ezt bizony el kell fogadnia, és a hiánypótló végzése jogszabályellenes. A válasz: ő erről nem tud, de ha így van, akkor fellebbezzek, és megnyerem -- de sokkal jobban járok, ha benyújtom kézzel aláírtan, ő úgysem tudja ellenőrizni, hogy miről szkenneltem, és akkor még aznap kiadja rá az elfogadó végzést.
De konkrétan a múlt héten is ment egy kis bíróság előtti balhé, amelyben a választási törvényre hivatkozva (amely felülvizsgálatra valamiért minősített aláírást ír elő ) hivatkoznak egy AVDH-s irat orvosolhatatlan hibájára.
És ilyenkor nagyon erősen sejlik fel előttem az az 1997-es kalandom, amelyben bírókat és közjegyzőket próbáltam felvilágosítani az elektronikus aláírás jövőbeli érkezéséről és működéséről. Hát, nem voltam éppen népszerű... Volt, ahol a jogi szakma árulójának neveztek! De abban szinte mindenhol egyetértettek, hogy az irat az mindig papírra fog íródni, és a saját kezű aláírás az egyetlen hiteles és jogilag korrekt és szép megoldás.
MaCS
-
nyunyu
félisten
következő aláírást mindenki elfogadja.
Azt nem reklámozták, hogy pl. a bankoknak kötelező lesz a saját pénzükön implementálni tóni találmányát a saját digitális folyamataikba, pedig pár éve nagyjából mindegyik kiépített valami elektronikus aláírásos megoldást az online számlanyitásra. (Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel nyújtásának konkrétan törvényi feltétele volt.)
Nyilván ennek kivitelezésére megint csak tóni haveri köre lesz törvényileg alkalmas, ahogy a bankok kötelező biztonsági auditjainál, vagy a szakszolgálatoknak kiépített hátsó kapuk nyitásánál is láttuk.
Szóval N+1-edik jogcím arra, hogy a NER folyamatosan sápolhassa a bankokat, aminek az ára nyilván meg fog jelenni a banki költségekben is.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Így van, igazad van. Hogy a kishivatalnokok sem ismerték jobban azon nem csodálkozom, nekik is túl bonyolult volt.
Most ezért szigorítottak hogy a következő aláírást mindenki elfogadja. De még ezen egyszerű módszert se bírják elfogadni sokan láttatlanba sem, tiltakoznak ellene.
Pegig az új digitális aláírás még meg sem jelent. -
félisten
Senki nem propagálta a személyi igazolványhoz kapcsolódó elektronikus aláírást. Olyannyira nem, hogy maguk a kezelő és elfogadó hivatalok sem tudtak róla.
Mi anno 2021-ben családilag ezt kértük -- a következő eredménnyel:
- Extra menetek a kormányablakokhoz, mert ezlsőre azt hitték, hogy tévedésből kértünk tanúsítványos személyit, másodjára pedig elrontották az adminisztrációt, mert saját bevallásuk szerint nem tudták, hogyan kell csinálni -- mivel arra számítottak, hogy senki nem fogja kérni. És lőn, mi voltunk az elsők abban a hivatalban.
- A feleségemé sosem működött. Ha időbélyegzőt is kért, szerverhibát kapott vissza. Másfél évig küzdött a 1818-cal, nem tudták megoldani -- sőt, egyszer be is vallották, hogy fogalmuk sincs arról, hogy mit is kéne csinálniuk.
- Az enyém működött, de a vele aláírt dokumentumot hivatalos fél nem fogadta el. Közölték, hogy nem érdekli őket a jogszabály mindaddig, amíg nem kapnak hivatalos eligazítást arról, hogy mégis mi ez és hogyan működik.
- Amikor idén meg akartam újítani a tanúsítványomat, nem lehetett. Szolgáltatóváltozásra hivatkozással új személyit kellett kérnem -- amit ingyen meg is kaptam.
Pedig az elmélet jó lenne.
MaCS
-
cocka
veterán
Nem így értem.
Lehet, hogy kevesen használták, de az a kamu része, hogy ez indok arra, hogy meg lehessen szüntetni, azt ami jól működik és alternatívát biztosíthatna azoknak, akik hallani sem akarnak hol mi DÁPokról vagy pláne okostelefonokról. Így értettem.Hát nem is értem, miért 2.1-es ennek a csúcsappnak az értékelése.
-
Úgy érted legalább 5 millió magyar használta az eszemélyijét pin kóddal azonosításra és ealáírásra pl szerződéskötéskor lakásvásárláskor???
Nekem más a tapasztalatom. Azt se tudták hogy van ilyesmi. Az eszemélyit ugyanúgy használták mint a papír alapút 1970-ben. Legfeljebb 1% ha tudta miről van szó.
-
-
cocka
veterán
És IDOMSOFTék nem akarják közölni, hogy mi a szándékuk az állítólag full biztonságos e-személyis bejelentkezéssel? Azonkívül, hogy megszüntetik, mert az nem egy opció, ha állítólag olyan biztonságos.
Meg gondolom bizonyíték se nagyon van arra, hogy a kártyaolvasós e-személyis bejelentkezés kevésbé biztonságos, mint a DÁP app.
-
uniqm1
tag
Mai sajtóhír:
A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleményében élesen bírálta az ügyfélkapu 2025. január 15-i tervezett megszüntetését, amelyet szerintük elhamarkodottan és kellő előkészítés nélkül vezetnek be.
És ami még érdekes :
"Az egyesület szerint eközben az IDOMSOFT Zrt. még csak most, idén december 4-én írt ki pályázatot az Ügyfélkapu helyébe lépő Ügyfélkapu+ második faktorának a bővítésére. Hozzátették: az eddig használatban lévő QR kódos, authentikátoros második faktor kapcsán ugyanis felmérés készült, ami valószínűleg lesújtó eredményt mutathatott: alig vannak, akik értik, hogy az állam mit követel meg tőlük az elektronikus ügyintézéshez.
Az MKOE tapasztalatai szerint az állampolgárok még az authentikátor kifejezést se értik, a QR kódos regisztrációt pedig bonyolultnak, érthetetlennek tartják.
Ezért dönthetett úgy a DMÜ irányítása alatt álló IDOMSOFT Zrt., hogy bővíti a második faktort egy emailes bejelentkezéssel, amire MÉG CSAK MOST írták ki a pályázatot. A pályázat részletei és a specifikáció az EPR oldalán jelent meg. Bár ígéretet kaptunk, hogy a pályázat kiírása előtt lesz egyeztetés, arra, ezek szerint, már nem volt idő." -
cocka
veterán
válasz Viktor0610 #250 üzenetére
És az hogy van, hogy az egyre biztonságosabb rendszerekben egyre több lesz a csalás is? (na meg a csalódás is)
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciós! PC , i7 10700 , RTX 3060 Ti , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Samsung Galaxy S24 +512GB, fekete 2027/02/28-ig garanciális
- iPhone 16 Pro Max 256gb, független,bontatlan
- Apple iPad Mini 7, Blue, 128Gb., Wifi, új, 2 év garival + Pencil 2, karcmentes
- Lenovo ThinkPad P51,15.6",FHD,i7-7700HQ,24GB DDR4,512GB SSD,M12000 4GB VGA,WIN10