- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- leslieke farmerzsebe
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Eddig Budapesten a Margit körúton és Balatonfüreden intéztem a forgalmis ügyeimet. Az utcáról beesve mindig simán ment.
De fel nem foghatom, hogy ezt miért nem lehet ésszerűsíteni. Nagy kedvencem az útvonalengedély. Vajon mi a fészkes fenéért lehet kizárólag személyes megjelenéssel intézni? Ha van olyan ügy, amelyhez nem kell ott lenni,az ez...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
félisten
Ez az időpontfoglalás egy csoda!
Gondoltam, kipróbálom. Pénteken kértem egy időpontot forgalmiengedély-ügyintézésre.
November 20-ától ajánlott időpontokat!!!
Úgyhogy lesétáltam a kormányablakhoz, és tíz perc várakozás után sorra is kerültem.
Ez mégis mi a fészkes fenére jó?
MaCS
-
félisten
-
morcosharcos
őstag
Mindig a kormánytisztviselőkkel (jelenleg állami tisztviselőknek hívják amúgy) teszteltetik a különböző digitális fejlesztéseket (szopást) az állam részéről. Anno, mikor még a BM-ben dolgoztam, nekünk is minden szart telepíteni meg alkalmazni kellett, az ügyfélkapun kívül ahova a munkáltatói döntéseim jöttek, minden mást úgy szabotáltam, ahogy csak tudtam.
Amúgy én azok mellett teszem le a garasom, akik úgy látják, hogy egy nagy állami profilozórendszer egyik eleme lesz ez a DÁP is, aki mondjuk régebb óta olvassa a parlament.hu-n az irományokat, és hogy milyen meredek dolgokat ad be a fittyfirity-ködömöpö, az azért látja a tendenciát. A legtöbb igazán orbitális hülyeséget persze a kodifikáció során kiveszik, de jópárból készül médiacikk is, pl. pénzügyi vonalon, meg közterületi megfigyelés kapcsán is, könnyen ki lehet keresni az utóbbi mondjuk 3-4 évből.
Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
félisten
PSti, D1rect: így van, ez történt. Közölték vele, hogy nem arra köteles, hogy a telefonjára telepítse az appot, hanem arra, hogy rendelkezzen azzal. Nincs olyan kivétel, hogy csak kompatibilis okostelefonnal rendelkező személyek számára lenne kötelező.
A munkaügyi per pedig egy köz-/kormánytisztviselő számára nem éppen a karrier folytatásának a záloga.
MaCS
-
Egon
nagyúr
Aztán tavaly továbbképzésen ezt felvetettem a professzornak, aki ennek a nagy szaktekintélye. Egy félmosollyal közölte, hogy nem az, mert egy rendes arcképfelismerő rendszert nem lehet így manipulálni.
Ha legközelebb beszélsz az ürgével, esetleg említsd meg neki, hogy ha kiadnak egy új, "rendes" ujjlenyomat-felismerő rendszert, amit nem lehet manipulálni lopott ujjlenyomatta vagy levágott ujjal, akkor az ujjlenyomat máris megszűnik biometrikus adatnak lenni?
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
-
Pikari
addikt
A DÁP hivatalosan szeptember 1-jén indult, és a kormány jelentős összegeket költ a népszerűsítésére.
Na ha fizetnek érte egy misit, felteszem.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
PSti
tag
Felröppent a hír, hogy ESETLEG megszűnik az ügyfélkapu plusz is. Egyelőre nincs konkrét válasz a témában, lehet csak riogatás arra, hogy mindenki DÁP-ozzon.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20241012/teljesen-megszunhet-az-ugyfelkapu-716159
-
Tybor66
tag
Üdvözletem!
Esetleg tudja valaki, hogy az EESZT működik-e már az Ügyfélkapu+ belépéssel?Köszönöm!
iPhone SE (2016) & iPhone SE (2020) -> Samsung Galaxy A54 (8/256) & MacBook Air M1 (2020)
-
Nem is egy ilyen sztori van, hogy a manusnakellopták a papír személyijét, mert még az volt - és átragasztották a képet a sajátjukra, onnantól kezdve akármivel megfogták a tolvajt, az eredeti arc címére ment a yard, és kb. nevet kellett változtatni, hogy a vétlen áldozatot ne vigyék be random.
Mutogatni való hater díszpinty
-
félisten
válasz Hieronymus #127 üzenetére
Még a kilencvenes években ment nagyot egy történet, amelyben egy bank egy lopott személyi igazolványra leürített egy bankszámlát.
A két személy távolról, karakterében sem hasonlított.
Aztán amikor a számlatulajdonos érdeklődött a pénze felől, közölték, hogy ők csak azt tudják ellenőrizni, hogy az igazolvány nem hamis-e, arra nincs kötelezettségük és az alkalmazottaiknak képzettsége, hogy az arcokat összehasonlítsák. Az aláírások pedig kielégítő mértékben hasonlítottak.
És mindezt teljes komolysággal vállalták, hangsúlyozva, hogy őket nem terheli felelősség, a pénzt jogszerűen fizették ki, márpedig egy összeget kétszer nem lehet felvenni, tessék azon követelni, aki először jelentkezett érte egy érvényes személyivel.
MaCS
-
-
félisten
És ennek így van értelme.
De én csak egy kis jogalkalmazó/oktató vagyok, nem szólhatok bele a nagyok dolgába.
De nem ez az egyetlen contra legem joggyakorlat -- és őszintén szólva többségüknek még örülök is. De a jogbizonytalanságnak nagyon nem. Személyiségi jogi / adatvédelmi jogi területen, ahol eléggé elmosódottak a határok, legalább egyértelmű fogalmakra lenne szükség.
MaCS
-
Egon
nagyúr
Benne van a jogszabályi definícióban, hogy ahhoz, hogy biometrikus adatról beszéljünk, nem kell olyan minőségű felvétel, hogy az gépi azonosításra alkalmas legyen: elég ha megerősíti egy adott természetes személy egyedi azonosítását.
A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy ha mondjuk egy betörést rögzítő kamera képén valamennyire látszik egy ürge, és egyéb információk alapján képbe kerül egy gyanúsított (pl. mobil cellainfók, vagy akármi), és legalább annyi látszik, hogy szakállás/szemüveges/félszemű/félfülű stb., azaz megerősíti a személyazonosságot, akkor máris teljesül a törvényi definíció."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
félisten
Pontosan ez volt az én ellenvetésem is, de szerinte ez csak az olyan arcképekre vonatkozik, amelyek kifejezetten olyan minőségben készültek, hogy az gépi azonosításra alkalmas legyen. Szerintem meg egy alapszintű MI egészen jó hatásfokkal megoldja a dolgot.
Egyébként, bár kétségtelenül sajátos figura, egyáltalán nem idióta, és tényleg ott van az alkalmazott adatvédelmi jog élvonalában.
MaCS
-
Ami a személyin van kép, az pl. mit azonosít? Már csak a minősége
@Egon : Belharcok pl. a megfelelő miniszterek között, ahogy volt korábban is... De egyiknél sem érezném biztonságban az appomat a telefonomon. És hát mutyi IS. Többcélú a dolog
-
Egon
nagyúr
Aztán tavaly továbbképzésen ezt felvetettem a professzornak, aki ennek a nagy szaktekintélye. Egy félmosollyal közölte, hogy nem az, mert egy rendes arcképfelismerő rendszert nem lehet így manipulálni.
Igazi idióta lehet az ürge. Nem kellene összekeverni a biometrikus adat és a biometrikus azonosítás fogalmát. Teljesen egyértelmű, hogy az arckép biometrikus adat, benne van többek között az Infotv. definíciós részében is, kiemelve (ráadásul nem is kell lehetővé tennie az érintett egyedi azonosítását):
3b. * biometrikus adat: egy természetes személy fizikai, fiziológiai vagy viselkedési jellemzőire vonatkozó olyan, sajátos technikai eljárásokkal nyert személyes adat, amely lehetővé teszi vagy megerősíti a természetes személy egyedi azonosítását, mint például az arckép vagy a daktiloszkópiai adat;
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
De azon is elgondolkodhatsz - mert a linkeket nem olvastad el, hiaba kerestem ki -, miert a titokminiszter felugyelete alatt van a Digitalis Allampolgarsag Program.
A teljes állami informatika, IdomSoft-ostul, mindenestül átkerült a BM-től Rogán tárcája alá, még 2022-ben, a választások után (a titkosszolgálatokkal egyetemben, csomagban).
Az oka pedig Pintér megbüntetése lehetett, a Schadl-ügy nyilvánosságra kerülése miatt.
Természetesen azt is megfigyelhetik, aki nem paranoiás, de tippem szerint itt inkább a szokásos zsebbemutyiról van szó."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
félisten
Az arckép mint biometrikus azonosító:
Szerintem is az. Aztán tavaly továbbképzésen ezt felvetettem a professzornak, aki ennek a nagy szaktekintélye. Egy félmosollyal közölte, hogy nem az, mert egy rendes arcképfelismerő rendszert nem lehet így manipulálni.
Szerintem meg definíció alapján az az arckép biometrikus adatként különleges személyes adat, amelyet ugye főszabályként tilos kezelni. (Kivéve, ha....... jogos érdek....), ráadásul igenis vissza lehet vele élni biometrikus azonosítóként is.
MaCS
-
nyunyu
félisten
bankok személyesirat-másolási mániája
Az sajnos nem mánia, hanem azt írja elő a pénzmosásról szóló 2017. évi LIII. törvény 7.paragrafus 8A pontja:
(8) * A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzése és megakadályozása, az e törvényben meghatározott kötelezettségek megfelelő teljesítése, az ügyfél-átvilágítási kötelezettség teljes körű végrehajtása, valamint a felügyeleti tevékenység hatékony ellátása céljából a szolgáltató a személyazonosság igazoló ellenőrzése érdekébena) * a b) pontban meghatározott eset kivételével, a (2) bekezdésben meghatározott adatokat tartalmazó, a (3) bekezdés alapján bemutatott okiratról – ideértve az okiratban feltüntetett valamennyi személyes adatot –, a lakcímet igazoló hatósági igazolvány személyi azonosítót igazoló hátoldala kivételével másolatot készít, vagy
Mondjuk ezen egy éve veszekszem az egyik egészségpénztárral, mert banki gyakorlat szerint kitakartam a fényképemet a személyimről beszkenneléskor, ahogyan a GDPR előírja (biometrikus adatot NEM tárolhatnak, továbbíthatnak digitálisan, arckép meg annak számít), és úgy kapták tőlem meg,.
Erre zárolták a számlámat, mondván így nem felelek meg a pénzmosásról szóló törvénynek, mert nem az egész igazolványt kapták meg, így a beazonosítás sikertelen.Mondom összes személyes adat rajta van, kivéve a biometrikusat.
Igazolványszám alapján meg a 7. paragrafus 8(b) pontja alapján le tudnák kérdezni a központi nyilvántartásból az adataim valódiságát.Kedvükért AVDHval alá is írtam a kép nélküli személyi másolatot, de úgy sem jó szerintük.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
válasz johnywalker #117 üzenetére
Kollégám nagyon lelkesedik, hogy digitalizálná magát. Legfőbb előnye, hogy akkor nem kell majd magával hordania egy rakás igazolványt. Ja, mert igen.
Csak annyit kérdeztem tőle, a rendelőben vajon már odáig eljutottak-e, hogy a TAJ kártya ne egy nyomtatott fecni legyen, hanem leolvassák az e-személyiről. Vagy hogy az asszisztens első dolga személyit-lakcímkártyát elkérni. Na, Marcsi nővér biztosan nincs bekötve az állami rendszerbe.
De ahogy hallom, a DÁP szeptemberi bevezetése ellenére még sok rendőrnek is problémát jelent, ha nem műanyag lapot kap a kezébe.
És akkor az olyan finomságokat már nem is említettem, mint a bankok személyesirat-másolási mániája. Berakod a telót a fénymásolóba?
A tej élet, erő, egészség.
-
johnywalker
őstag
Sok ember ugrik erre, de a digitalizáció adatbiztonsági és társadalmi problémái majd csak ezután kerülnek képbe.Örömködésből néha sírás lesz.
-
PSti
tag
Se helyet, se mikrofont nem kér kötelezőnek (legalábbis androidon), kamera is csak a QR kód beolvasáshoz kell neki. Amit a beolvasás után rögtön le is tilthatsz.
A pontok jöhetnek
(szerk: Megnéztem kikapcsolt kamerával, simán működik. Persze akkor a QR kódos belépés nem megy.)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Az AVDH még a jogszabállyal sem volt kompatibilis, de kétségtelenül működött a maga módján.
Ezzel egyébként maga a jogalkotó is tisztában volt, és legalábbis tavaly ilyenkor azt ígérték, hogy az elektronikus földhivatali eljárás bevezetéséig meglesz a tökéletesített utódja. Az pedig itt van, és decembertől kötelező is lesz.
MaCS
-
veterán
Remélem engedted, hogy használja a telefon a helymeghatározást, mikrofont, meg a kamerát és már igazi hazafi leszel és gyűjtheted a pontokat, mint Kínában.
-
Hát... az AVDH saját magával sem volt kompatibilis. Nem ritka ugyanis, hogy egy iratot több embernek is alá kell írnia. Na, ezt nem tudod megtenni, csak fejenként egy példányt digitálisan aláírva, majd beküldve az összes példányt.
Az mondjuk érdekes kérdés, hogy a számítástechnikához kevésbé értők hogyan fognak tudni ezentúl digitálisan aláírni egy iratot, mondjuk biztosítós szerződést vagy akármit.
-
PDA_FAN
tag
Nekem az a furcsa, hogy megszűnik az eSzemélyis azonosítás is, tehát hiába van ilyened, hiába vettél kártyaolvasót, az egészet a hajadra kenheted. Miért nem lehet ötvözni a két megoldást?
A másik, hogy megszűnik az AVDH-s aláírás is, ami ugyan biztonsági szempontból egy kaki, de legalább a pandémia miatt a legtöbb helyen elfogadottá vált.
Így jövőre vagy DÁP leszel, vagy mehetsz a tollal és a papírral a hivatalokba. Harmadik eset nincs.
-
válasz Foglalt név #110 üzenetére
Valószínűleg jobban képben vagyok, mint a fórumtársak nagy része.
https://www.coreinfinity.tech
-
-
zsolti75
senior tag
Be tudsz állítani sms vagy mail értesítést és akkor nem kell belépni.
Egyébként a felület bonyolultsága ellenére szerintem is hasznos.
Egy nagy probléma van vele, hogy továbbra is 2 rendszer fut az országban, a dokik a régi DOS-ost használják, a mi meg az eeszt-t, és nincs szinkronban a kettő. -
válasz tordaitibi #105 üzenetére
Amíg az őket hatalmon tartó szavazóbázis elsősorban a nyugger és a (mély)szegénységben élő falusi, addig biztos lehetsz benne, hogy nem fognak pont ezekkel a csoportokkal kitolni.
-
válasz tordaitibi #105 üzenetére
Feketemunka. Rengeteg ember van így, akkor is, ha nem hajléktalan.
-
veterán
válasz adlersson #103 üzenetére
Tudod ez is egy érdekes téma.
pl. börtön utáni rehab vagy csak egy egyszer szegény hajléktalan visszatérése. Ami szinte egyenlő a lehetelennel.Nekem kb. 10 éve volt egy kedvenc csövesem ,a falunk főterén koldult. (már meghalt szegény).
A nyakába lógott egy tábla "Italra kérek" felirattal.
Ő egy őszinte ember volt, nem olyan mint a fél lábukat felkötő mankósok vagy a 4-5 éves gyerekekkel körbevett kolduló brigád.
Szóba egyedtem vele, egy elfuserált élet áldozata volt. És rákérdeztem, miért iszik miért nem próbál visszajutni a normál világba.
2 mondattal megválaszolta.
Az ital az egyetlen menedék és szórakozás.
Uram, ha maga munkaügyis lenne egy vállalatnál, felvenne ebben a ruhában, lakcím, bankkártya, telefonszám, elérhetőségek stb. hiányában?És teljesen igaza volt. Aki idáig jutott de esetleg visszatérne, az fel fogja adni mert reménytelen.
Neki hogyan lesz digitális személyazonossága? Hogy lesz digitális állapolgár, hogyan lesz ügyfélkapuja, háziorvosa, lakcímkártyája, bankszámlaszáma?
Nem is lehet munkát vállalni ha egyszer már kirekesztette a társadalom mert nincsnek meg a papír, és szám alapú azonosítók. Így lehetetlen.[ Szerkesztve ]
-
-
"ha meg lejjebb kerulsz, esetleg elkuldenek egy atnevelo taborba" - Mondjuk azt azért tegyük hozzá, hogy közvetlenül az alacsony pontszám folyamányaként (még) nem csuknak börtönbe, az életed anélkül is egy pokol lesz. Ha valaki börtönbe kerül az inkább az alacsony pontszámot előidéző, egyébként is törvényellenes cselekedet(ek)nek köszönhető.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
félisten
Pedig nagy volt az esküdözés, hogy a központi nyilvántartást teljesen rendbe tették.
A dr. (és néhány társa) komoly homokszem a gépezetben, én a mai napig rendszeresen szívok vele, mivel a D-betűnél tárolódik a nevem, egy csomó hivatalos kliensprogram ráadásul csak szó elejére keres.
Külön kihívás a dr. / dr / Dr. / Dr megkülönböztetése.Talán már eljutottunk odáig, hogy a születési névben már nincs benne a dr., bár értem én, hogy az igazi zsenik már eleve így születnek.
Én egyébként viszonylag rendszeresen kérek le adatokat (a munkámmal jár), és sokat javult a helyzet.
Egyébként meg azt kell mondanom, hogy még ennyi hibával sem a vert mezőnyben kullogunk, számos, sokkal előttünk járó ország van ezen a téren messze lemaradta tőlünk.
Az állam kíváncsisága, beavatkozási késztetése már egy másik téma. Egy adatvédelmi rémálomszerű rendszerben is működhetnének tökéletesen a szolgáltatások -- sőt, logikusan az lenne az elvárás vele szemben.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciós! PC , i7 10700 , RTX 3060 Ti , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Samsung Galaxy S24 +512GB, fekete 2027/02/28-ig garanciális
- iPhone 16 Pro Max 256gb, független,bontatlan
- Apple iPad Mini 7, Blue, 128Gb., Wifi, új, 2 év garival + Pencil 2, karcmentes
- Lenovo ThinkPad P51,15.6",FHD,i7-7700HQ,24GB DDR4,512GB SSD,M12000 4GB VGA,WIN10