- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hieronymus: A DNS cache törlése Windowsban és böngészőben.
- Meggyi001: Séta Európa egyik legikonikusabb falujában - Hallstatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Trailblazer
veterán
Win 11-gyel és CachyOS-szel egyaránt megnyúztam ezen 2 nap alatt, maximálisan stabil a -30-as beállítással. Viszont csak nem vagyok elégedett a léghűtéssel, így kap egy 360-as AIO-t, ami van itthon fölösbe.
-
Tézé81
tag
-
ncc1701
veterán
Jó eséllyel tudja, ha nem, akkor próba, -20 stb.
Ok, ez menni fog akkor.

-
Paxker315
veterán
-
kriszpontaz
veterán
-
ncc1701
veterán
Nem használtam fel a pad-et, a szokott X-et raktam MX-7-ből. Megvolt a -30-as CO is.
Utóbbit tesztelni kell, vagy kb beállítja az ember, és jó eséllyel tudja?
-
Trailblazer
veterán
Ez a hűtőpad ilyen ha azt használod amit adtak hozzá. Nálam 3 termikus ciklus kellett meghajtva hogy beálljon a minőségi paszta szintre. A PBO -30-ra véve nálam stabil. Próbáld ki.
Nem használtam fel a pad-et, a szokott X-et raktam MX-7-ből. Megvolt a -30-as CO is.
-
kriszpontaz
veterán
Vettem én is egyet. Meglepően forrófejű, igaz, még nem játszottam az optimizálással.
Ez a hűtőpad ilyen ha azt használod amit adtak hozzá. Nálam 3 termikus ciklus kellett meghajtva hogy beálljon a minőségi paszta szintre. A PBO -30-ra véve nálam stabil. Próbáld ki.
-
Trailblazer
veterán
Na meg is jött, hétvégén izzítás.
Carbice Ice Pad a dobozban.Vettem én is egyet. Meglepően forrófejű, igaz, még nem játszottam az optimizálással.
-
Sontir Fel
őstag
Elhiheted, hogy nekem aztán mindegy mit veszel. Nézz meg egy benchmarkot. Pl. Hardware unboxed. 10-20 játék átlagolva 9600X,7600X, 5800X3d gyakorlatilag fej-fej mellett egy rtx5090 mellett 1080p-ben, és nem ultra quality-n hanem medium-on. Szóval alma van hasonlítva almával. 2-3 havonta ad ki új teszteket és csont ugyanez jött ki 2 éve is, és most is.
Nem mondom, hogy nincs igazad. De azt vedd figyelembe, hogy sokan nem akarnak foglalkozni az eladással.
-
Dragon3000
nagyúr
Még jó, hogy te jobban tudod másnak mi éri meg. Nekem mondjuk egy X570 Tomahawk-om van, egy hasonló kaliberű x870 deszka rendes wifivel, sok usb-vel és amin nem csirketáp a VRM kb 130-150 ezer. Normális 32 gigás ramkit kb 200, ott tartunk, hogy 350k és processzort nem vettem.
Am5 x3d cpu 100 ezernél indul, 450-500 ezer
Amúgy egyébként ne egy 7600-at hasonlíts már egy x3d-hez Almát almával bitteMondjuk am5 esetében már egy b650 chipsetes alaplap is normális vrm résszel rendelkezik, így x870 nem hiszem, hogy nagyon lenne csirketápos vrm-mel szerelt megoldás, bár ki tudja, hogy mivel spórolnak már manapság. Wifi szerintem mindegyik esetében már normális megoldás van, általában intel ax200 van használva, usb, szerintem már mindegyik chipsetnél a kicsit jobban felszerelt lapok esetében annyi van, hogy úgy sem használod ki. Nekem egy b650e chipsetes alaplapom van, ezen van 4db usb2, ebből kettő eleve elmegy a billentyűzetnek és az egérnek, ha van még, aminek mindegy a sebesség, akkor még van két lehetőség, mellette van 8 usb3, amiből kettő type-c.
-
tixem
addikt
Igen, és ez most így 140 ezer meg még eladom a mostani procit 40-50 ezerért es megvoltam 100 ezerből.
Vs eltapsoltam volna új alaplapra, ramra 400 ezret, hogy aztán kb ugyanazt az eredményt kapjam.
Az am5 is már mellesleg 4 éves platform, most tolta ki az amd 2029ig a supportját mert tisztában vannak vele, hogy a lőtéri kutyának sem lesz pénze am6-ra, ha valamikor jön egyáltalán. Későbbi fejlesztési potenciál ebben sem sok van már.
-
-KP-
veterán
Még jó, hogy te jobban tudod másnak mi éri meg. Nekem mondjuk egy X570 Tomahawk-om van, egy hasonló kaliberű x870 deszka rendes wifivel, sok usb-vel és amin nem csirketáp a VRM kb 130-150 ezer. Normális 32 gigás ramkit kb 200, ott tartunk, hogy 350k és processzort nem vettem.
Amúgy egyébként ne egy 7600-at hasonlíts már egy x3d-hez Almát almával bitteElhiheted, hogy nekem aztán mindegy mit veszel. Nézz meg egy benchmarkot. Pl. Hardware unboxed. 10-20 játék átlagolva 9600X,7600X, 5800X3d gyakorlatilag fej-fej mellett egy rtx5090 mellett 1080p-ben, és nem ultra quality-n hanem medium-on. Szóval alma van hasonlítva almával. 2-3 havonta ad ki új teszteket és csont ugyanez jött ki 2 éve is, és most is.
-
kriszpontaz
veterán
Pontosan ezt magyaráztam egy másik témában. De árnyalnám, hogy szerintem sehogy sem éri meg az 5800x3D ezen az áron. Még annak sem, akinek már van otthon am4-es rendszere. Ez a cpu egyszerűen túl drága azért a teljesítménytöbbletért, amit egy 5600/5700/5800(X)-hez képest nyújt és Am5-ön már egy 7600/7600X is simán hozza az 5800x3d teljesítményét. Amit aprón már szinte bagóért meg lehet venni. Aki ilyen drágán 5800x3d-t venne, az sokkal jobban jár ha pénzzé teszi az am4-es platformját, és am5-re nyergel át. Hardveraprós árakkal számolva 7600x+32gbddr5 kb. pont annyi, mint a 32gb ddr4+5800x3d árban, és teljesítményben is. Csak közben van egy sok sok évvel fiatalabb, és még évekig támogatott platformod, ahol még van hatalmas fejlesztési lehetőség a platform felsőbb kategóriás processzoraival, az am4-nél meg az 5800X3D-nél kifújt, konyec, vége. De a többségnek hiába magyarázod. Ragaszkodik az AM4-hez.
Azt vedd figyelembe hogy még 2 évig támogatott az AM5, utána ugyanabban a cipőben jár majd mint most az AM4, én ezzel egy az egyben kihagyom és ugrok AM6-ra és valószínű DDR6-ra ha lesz. Ha alaplap csere lett volna nem lett volna gond de nekem minimum 32GB RAM kell de inkább 64. Munkára használom. Bent a céges gép egy 9800x3D, 64GB rammal, annyival nem gyorsabb hogy megérje azokhoz a programokhoz amit használok, hogy több százezret kifizessek érte. Itthonra meg ellettem volna a 3700X-el de ez legalább ad a játékoknak is egy löketet.
A felettem lévő hozzászólást ha behelyettesítem az általam felvázoltakhoz, az alaplap+memória+proci kombó így 64GB memóriával (hasonló kaliberű AM5 lap mint a mostani AM4)130 + (DDR5 memória) 400+ (9800X3D) 150=680.000.- tök feleslegesen. A mostani kombóból nem jön vissza annyi ha el is adom hogy érdemben csökkentse az árát. Így maradt a 139000.- 5800X3D. -
tixem
addikt
Amúgy egyébként ne egy 7600-at hasonlíts már egy x3d-hez Almát almával bitte -
Dragon3000
nagyúr
Pontosan ezt magyaráztam egy másik témában. De árnyalnám, hogy szerintem sehogy sem éri meg az 5800x3D ezen az áron. Még annak sem, akinek már van otthon am4-es rendszere. Ez a cpu egyszerűen túl drága azért a teljesítménytöbbletért, amit egy 5600/5700/5800(X)-hez képest nyújt és Am5-ön már egy 7600/7600X is simán hozza az 5800x3d teljesítményét. Amit aprón már szinte bagóért meg lehet venni. Aki ilyen drágán 5800x3d-t venne, az sokkal jobban jár ha pénzzé teszi az am4-es platformját, és am5-re nyergel át. Hardveraprós árakkal számolva 7600x+32gbddr5 kb. pont annyi, mint a 32gb ddr4+5800x3d árban, és teljesítményben is. Csak közben van egy sok sok évvel fiatalabb, és még évekig támogatott platformod, ahol még van hatalmas fejlesztési lehetőség a platform felsőbb kategóriás processzoraival, az am4-nél meg az 5800X3D-nél kifújt, konyec, vége. De a többségnek hiába magyarázod. Ragaszkodik az AM4-hez.
Csak itt jön elő több dolog is. Pl ha valami komolyabb alaplapja van am4-en és am5 esetében is ebben a kategóriában keresne lapot, akkor az már magában 100+e lenne, van akinek ez fontos, de ha ez nincs, akkor ott a ram, ha valakinek több mint 32GB ramja van, amit ki is használ, akkor 64GB ddr5 ram 250-350e.... Attól, hogy neked nem éri meg, mert olcsó egy 7600, még lehet pár tényező, ami miatt valakinek így is megéri az 5800x3d. Amúgy nekem nem kell mondani, 5800x3d-ről váltottam 7800x3d-re és nem rég szereztem be használtan egy b650e chipsetes lapot és 7600 cpu-t második géphez.
-
Kansas
addikt
Azért egy Ryzen 5 3600-hoz vagy egy Ryzen 7 1700X-hez képest durván gyorsabb, főleg játékok alatt... nincs mindenki 5000-es sorozaton aki AM4-en tolja!
-
-KP-
veterán
Az 5800x3d átváltva és csak áfát számolva 140e jön ki, így dobj az am4 rendszerre még 20e-ret. Az am5-nél meg le lehet vonni kicsit, mert a tálcás 7800x3d 104-110 közt lehet válogatni a boltok közt. Ha így nézzük, akkor 16GB ram esetében még olcsóbb is lehet az am5, 32GB esetében már feláras, viszont lehet jatszani olcsóbb cpu-val, pl 7700 és hasonló játék teljesítmény és az ár is közel azonos csak az am5 később fejleszthető tovább, míg az am4 már nem.
-
FireKeeper
nagyúr
Én ezt a release-t nem is tudtam... google hírfolyam dobta fel reklámban most reggel, hogy az alzán raktáron, azt hittem rosszul látok.
Nem sokat vártam a rendeléssel a hír láttán
éppen ki tudnám fizetni az am5 upgrade-et, de azért a lófüttynek is van vége. Ezzel elleszek egy darabig, tekintve, hogy az 5800x is egész jól bírta idáig
tekintve hogy én anno 90 körül vettem az 5700X3D-t, és azóta milyen infla volt techben, ez nem is vészes ár, persze azért durva hogy annyira nincs fejlesztés hogy egy sok éves cucc újra releas-ének kell örülni
-
kriszpontaz
veterán
Na meg is jött, hétvégén izzítás.
Carbice Ice Pad a dobozban. -
Sontir Fel
őstag
Majd johetnek a tapasztalatok. En nagyon szerettem, 5600xet valtott annak idejen a megjelenesekor
azt hittem sose fogom eladni
-
kriszpontaz
veterán
Én ezt a release-t nem is tudtam... google hírfolyam dobta fel reklámban most reggel, hogy az alzán raktáron, azt hittem rosszul látok.
éppen ki tudnám fizetni az am5 upgrade-et, de azért a lófüttynek is van vége. Ezzel elleszek egy darabig, tekintve, hogy az 5800x is egész jól bírta idáig
Nálam is holnap érkezik, lehet, hogy drágább a proci mint egy hasonszőrű AM5, de a gép többi része OK, én is elleszek egy ideig, egy 3700X-et vált.
-
tixem
addikt
-
pusi1981
aktív tag
-
RVR400
veterán
Úton van nekem is. Én kint élek Németországban. 25.-én rendeltem és már 29-én hozza is a posta.
Én a mindfaktory.de oldalról rendeltem 369€-ért úgy hogy kapok ajándékba egy Thermal Grizzly Aeronaut Waermeleitpaste 1g pasztát plusz 2 doboz MONSTER ENERGY Rehab Iced Tea Lemonade (2er Pack).
A szállítás 8.90€.
Hűtésre pedig ezt hozzá amazonról 38.90€-ért: Thermalright Phantom Spirit 120 SE Black CPU Air Cooler, 7 Heatpipes CPU Cooler, Two 120 mm PWM Fans, AGHP 4.0 Technology, for AM4/AM5 & Intel lga1851/1700/1150/1151/1200, PC Cooler TowerMondjuk innentől kezdve nem értem a 120e+ Ft-os 5700X3D hirdetéseket a HA-n.
-
pusi1981
aktív tag
Úton van nekem is. Én kint élek Németországban. 25.-én rendeltem és már 29-én hozza is a posta.
Én a mindfaktory.de oldalról rendeltem 369€-ért úgy hogy kapok ajándékba egy Thermal Grizzly Aeronaut Waermeleitpaste 1g pasztát plusz 2 doboz MONSTER ENERGY Rehab Iced Tea Lemonade (2er Pack).
A szállítás 8.90€.
Hűtésre pedig ezt hozzá amazonról 38.90€-ért: Thermalright Phantom Spirit 120 SE Black CPU Air Cooler, 7 Heatpipes CPU Cooler, Two 120 mm PWM Fans, AGHP 4.0 Technology, for AM4/AM5 & Intel lga1851/1700/1150/1151/1200, PC Cooler Tower -
Sontir Fel
őstag
-
Marci177
csendes tag

Spanyol barátságosabb. Helyi boltban kb ennyiért már holnap van. Mázlim van, 390 vagy 380ért adtam el 3 hete
Nem is értem ide miért mutatott ennyi időt. De mind1 már próbálom lemondani és alzabol megvenni itthon.
-
Marci177
csendes tag
-
Sontir Fel
őstag
-
hokuszpk
nagyúr
-
Marci177
csendes tag
Nagy nehezen sikerült az olasz amazonon keresztül megrendelni. Hát szállítási időnek juli 1 - november 30-at írtak
kiváncsi leszek mikorra érkezik meg
-
Dragon3000
nagyúr
Ha a 7700 is elég, akkor 5% különbség van, ennyit szerintem a többség még összekapar, ha a fejleszthetőség lényeges lehet a későbbiekben. Illetve a számolások esetében az ár csak átváltva és áfát rászámolva volt, kérdés, hogy valójában nálunk mennyiért is fog a boltokba kerülni és mekkora készlettel, mert ha kicsi készlet lesz, akkor felejtős lesz a 140e-res ár is.
-
RVR400
veterán
Vagyis marad, akkor a 260e, mert annyival drágább a cpu, mint amivel volt számolva, míg az am5-ös meg kb 313-ra módosul, illetve ha elég a 7700, ami kb 5800x3d szint játékok esetében, van ahol rosszabb van ahol jobb, akkor meg már 273-ra módosul. Ha már ennyit elkölt valaki gépre, akkor nem éri meg 13e spórolás, mivel nem lehet tovább fejleszteni, így marad továbbra is, ha van am4 platform, max akkor érheti meg az 5800x3d.
Valóban, de az induló alap az volt, hogy inkább upgradenél érheti meg, nem komplett vásárlásnál, és arról, hogy 15% különbséget már nem fog megfizetni senki. Tehát ugyanarról beszélünk...
-
Dragon3000
nagyúr
Vagyis marad, akkor a 260e, mert annyival drágább a cpu, mint amivel volt számolva, míg az am5-ös meg kb 313-ra módosul, illetve ha elég a 7700, ami kb 5800x3d szint játékok esetében, van ahol rosszabb van ahol jobb, akkor meg már 273-ra módosul. Ha már ennyit elkölt valaki gépre, akkor nem éri meg 13e spórolás, mivel nem lehet tovább fejleszteni, így marad továbbra is, ha van am4 platform, max akkor érheti meg az 5800x3d.
-
RVR400
veterán
Aqua, pcx, formax... Ha inkább oazis, akkor 112e, ipon 115e... Akkor crucial pro 32GB 6400cl32 kit az alzaban 10 év garancia mellett 158e, az említett 180e helyett...
A DDR4 kit is csak 80, szóval ne csak az egyik oldalt számold át...
-
Dragon3000
nagyúr
Aqua, pcx, formax... Ha inkább oazis, akkor 112e, ipon 115e... Akkor crucial pro 32GB 6400cl32 kit az alzaban 10 év garancia mellett 158e, az említett 180e helyett...
-
RVR400
veterán
Az 5800x3d átváltva és csak áfát számolva 140e jön ki, így dobj az am4 rendszerre még 20e-ret. Az am5-nél meg le lehet vonni kicsit, mert a tálcás 7800x3d 104-110 közt lehet válogatni a boltok közt. Ha így nézzük, akkor 16GB ram esetében még olcsóbb is lehet az am5, 32GB esetében már feláras, viszont lehet jatszani olcsóbb cpu-val, pl 7700 és hasonló játék teljesítmény és az ár is közel azonos csak az am5 később fejleszthető tovább, míg az am4 már nem.
Indiában 310 USD-ért lehetett kapni, akárhogy számolok 120 jön ki inkább, pláne, ha ez már ÁFA-s ár volt ott.
A 104e Ft-os ár pedig mondjuk úgy, hogy olyan helyről van, ami érdekes. Tekintve, hogy a Kazy is hová jutott, nem biztos, hogy onnan rendel az ember szívesen. -
Dragon3000
nagyúr
Nyilván. Kb. mindenki is ezt mondja. Ezek a procik akkor érik meg, ha upgradelsz AM4-en belül, vagy majd akkor, ha elfogynak a polcokról az AM5-ök...
Amúgy nem "némi" plusszal... ha csak 16GB DDR5 kell, min. 4600MT/s(mert kell valami és nincs lé 6000-esre)+B850, ami a belépő eset, akkor:
RAM: ~70e
CPU: ~120e
Alaplap: ~45e
Összesen: ~235e
kb ezzel analóg:
AM4(16GB DDR4 2666MT/s, 5800x3d, B550)
RAM: ~45e
Alaplap: ~40e
Összesen: ~205e
Ez valóban nem nagy különbség(~30e).
De ha 32GB RAM kell és a sebesség is fontos(3200MT/6000MT)
AM4
RAM: ~100e
Összesen: ~260e
AM5
RAM: ~180e
Összesen: ~345e
Ez már nem mindegy, és minél több/jobb RAM kell annál jobban elszáll az AM5... vagy akár az új Intel.
De valóban, a legnagyobb különbség az ha csak procit cserélsz, vs egész platformot(esetleg némi extra RAM injekcióval, pl 16 -> 32GB).Az 5800x3d átváltva és csak áfát számolva 140e jön ki, így dobj az am4 rendszerre még 20e-ret. Az am5-nél meg le lehet vonni kicsit, mert a tálcás 7800x3d 104-110 közt lehet válogatni a boltok közt. Ha így nézzük, akkor 16GB ram esetében még olcsóbb is lehet az am5, 32GB esetében már feláras, viszont lehet jatszani olcsóbb cpu-val, pl 7700 és hasonló játék teljesítmény és az ár is közel azonos csak az am5 később fejleszthető tovább, míg az am4 már nem.
-
Kansas
addikt
Azért átszámítva az a 15% különbség elég nagy, és ha valaki 200-at akar elkölteni az még a 205-öt kigazdálkodja, de 235-öt már nem biztos. Sőt, ha megint tovább megyünk, akkor 265-ért már jobb alaplapot is tud venni, esetleg már egy komolyabb hűtő is belerakható, de 300-ért már végképp jobb lenne minden... Lehetne fokozni, de adott keretek mellett vesz és upgradel az emberek 90%-a gépet, ez már 20 éve is így volt.
Javarészt igen, de erősen függ attól, az illetőnek milyen az upgrade ciklusa: aki 1-2 évente fejleszt, az jobban ragaszkodik a büdzséhez, aki 6-8 évente, utóbbi hajlamosabb akár 15-20%-ot hozzárakni indokolt esetben(pl fent említett új gépet vásárló cimborám simán hozzácsapott még egyszer annyi RAM-ot, azt hiszem, 64GB lett a vége).
Kontrasztként én viszont, azt hiszem egyelőre, teljesen skippelem az AM5-ös platformot, inkább megtartom a mostani setupomat míg az AM6 kijön... addig gyűjtök pénzmagot a full platform-váltásra. -
RVR400
veterán
Nyilván. Kb. mindenki is ezt mondja. Ezek a procik akkor érik meg, ha upgradelsz AM4-en belül, vagy majd akkor, ha elfogynak a polcokról az AM5-ök...
Amúgy nem "némi" plusszal... ha csak 16GB DDR5 kell, min. 4600MT/s(mert kell valami és nincs lé 6000-esre)+B850, ami a belépő eset, akkor:
kb ezzel analóg:
AM4
AM5
Ez már nem mindegy, és minél több/jobb RAM kell annál jobban elszáll az AM5... vagy akár az új Intel.
De valóban, a legnagyobb különbség az ha csak procit cserélsz, vs egész platformot(esetleg némi extra RAM injekcióval, pl 16 -> 32GB).Azért átszámítva az a 15% különbség elég nagy, és ha valaki 200-at akar elkölteni az még a 205-öt kigazdálkodja, de 235-öt már nem biztos. Sőt, ha megint tovább megyünk, akkor 265-ért már jobb alaplapot is tud venni, esetleg már egy komolyabb hűtő is belerakható, de 300-ért már végképp jobb lenne minden... Lehetne fokozni, de adott keretek mellett vesz és upgradel az emberek 90%-a gépet, ez már 20 éve is így volt.
-
Kansas
addikt
Ha minden is kell és 5800x3d a kiszemelt, akkor már kicsi plusszal kijön az am5 platform is akár 7800x3d-vel. Ez max akkor érheti meg ha már az am4 platform adott.
kb ezzel analóg:
AM4
AM5
De valóban, a legnagyobb különbség az ha csak procit cserélsz, vs egész platformot(esetleg némi extra RAM injekcióval, pl 16 -> 32GB). -
Dragon3000
nagyúr
Ha minden is kell és 5800x3d a kiszemelt, akkor már kicsi plusszal kijön az am5 platform is akár 7800x3d-vel. Ez max akkor érheti meg ha már az am4 platform adott.
-
Kansas
addikt
-
jeni
félisten
Alaplapok is lesznek hozzá?
DDR4 is? -
robogár
csendes tag
Hát egy mag sose volt overkill

Aztán emlékszem, hogy nekem a HT meg a két mag is igencsak hasznos volt.
Emlékszem, mikor volt itthon egy 1466@2669MHZ-es Athlon XP-m meg egy Pentium 4 2000@2660MHZ (non HT), és akkor megjött a Pentium D805 ami 2 magon 2660MHZ-en járt. Gyorsabban végzett a konvertálással mint a P4, és közben szebben futott rajta a játék mint a tuningolt Athlon XP-n, de ez akkor is igaz volt, ha egyszerre ment a kettő
Itt nem is volt kérdés számomra, hogy kell-e nekem a második mag?
Emlékszem mikor 2009 elején 4 magos CPU-t vettem, akkor a haverok el voltak hűlve, hogy mégis mi a francnak nekem 4 mag? Aztán 2-3 éven belül már minden CPU legalább 4 szálas volt, de az I7-esek pl 4C8T.
Inkább azt mondanám, hogy az 1-2 magos időszakban (2005-2010) tűnt soknak a 4 mag...Nem is az hogy sok, inkabb fura, hogy sok szoft mai napig az egyetlen mag maximalis orahelere tamaszkodik.
-
KROK640
félisten
A d930-at egy e8400 váltott, ami alapból 3GHz-es volt, de ez is kapott oc-t.
Nekem E8600 volt, az alapból 3,33GHZ-es volt. Sajnos azt már jó régen eladtam, pedig most jól jönne a Giga P35-ös lapba, pláne, hogy szépen tudta a 4GHZ-et.

-
Dragon3000
nagyúr
Nekem Pendium D805 volt, de 2660@4000MHZ-re tolva, úgy meg brutálisan gyorsabb volt már pláne az Athlon XP-től és a tuningolt nagy P4-től is (azok ugye 2660MHZ-en mentek csak tuningolva is).
A core2Duo meg jó párhuzam, emlékszem mikor az E6300 kijött 1,86GHZ-el fogtam a fejemet, hogy úristen ez milyen lassú lesz a korábbiakhoz képest ... és meglepetésemre NEM. Ráadásul a korai példányok között szinte mind ment 3-3,2GHZ-en léggel, ami meg aztán pláne nagyon durva volt teljesítményben. Később akadtak még húzósabb darabok. Nekem pl mai napig van egy E2140-esem, ami 1600@4800MHZ-et is ment már

A d930-at egy e8400 váltott, ami alapból 3GHz-es volt, de ez is kapott oc-t.
-
Dragon3000
nagyúr
Persze, hogy kivették a ht-t, mert a max 20% plusz, amit tudott, annál sokkal erősebb az e mag, illetve, így a ht sebezhetőségtől is megszabadultak. Amúgy nem olyan rossz azaz e mag, ha ki is van használva.
-
X2N
addikt
-
KROK640
félisten
Ez mellett milyen 8 magon való megrekedésről is van szó, amikor a zen2-től 16 magig megy el minden széria amd oldalon, intel oldalon meg már lassan a dinnyét is utolérjük...
Az Intel azért jól szemfényveszt ezekkel az E magokkal meg már EE magokkal meg a jó ég tudja mivel. Ránézel dinnye, oszt közben a magok 2/3-a vagy még több is, nem teljes értékű. Ráadásul a HT-t is kivették már a P magokból ...
-
KROK640
félisten
Nekem d930 volt, 3,6GHz-en, az akkor megjelenő core 2 duo 1,86GHz-es megoldás is kenterbe verte, igaz nem egy árkategória volt a kettő
Nekem Pendium D805 volt, de 2660@4000MHZ-re tolva, úgy meg brutálisan gyorsabb volt már pláne az Athlon XP-től és a tuningolt nagy P4-től is (azok ugye 2660MHZ-en mentek csak tuningolva is).
A core2Duo meg jó párhuzam, emlékszem mikor az E6300 kijött 1,86GHZ-el fogtam a fejemet, hogy úristen ez milyen lassú lesz a korábbiakhoz képest ... és meglepetésemre NEM. Ráadásul a korai példányok között szinte mind ment 3-3,2GHZ-en léggel, ami meg aztán pláne nagyon durva volt teljesítményben. Később akadtak még húzósabb darabok. Nekem pl mai napig van egy E2140-esem, ami 1600@4800MHZ-et is ment már

-
KROK640
félisten
Nekem a gigabyte p35 megadta magát, amikor az 1066-os ramok mellett át lett állítva 800-ról 1066-ra, utána többet nem indult a lap, végül lett helyette egy gigabyte x48, ami gond nélkül vitte a ramot még magasabb órajelen is

Nekem egy asrock p55 extreme 4, i5 760, 2x2GB ddr3 1600-as ram került vissza attól, akinek anno még eladtam, így elraktam emlékbe, még a konfigban használt gigabyte hd6850 1GB is visszakerült hozzá és még működik minden.HD6850 1GB nekem is megvan mai napig, csak nekem MSI ... Még emlékszem arra az esős napra mikor vettem.
A p35-ösöm most is jó, egy C2D lakik benne, szétszerelve van a saját dobozában, retro gép, pont a HD6850 tartozik hozzá.nekem ilyen bumeráng hardverem a HD3870X2 volt, eladtam, aztán visszajött hozzám, aztán megint. Harmadjára már nem
sajnos így már nincs meg. -
Dragon3000
nagyúr
"Hála Intelnek megrekedtünk 4 magon ~10 évig. Nem kellene tovább folytatni ezt 8 maggal." --- Szerintem meg nem volt olyan rossz, a 2013-as I3 4330-ammal ami 2C4T volt, még 2020-ban is el lehetett lenni
De egy 2-4th gen I7-el (saját tapasztalat) még ma is el lehet lenni. Azért jó volt, hogy nem kellett 2-3 évente új CPU-t venni.
Persze ma már jól jön a sok plusz mag, főleg mikor ilyesmit lát az ember.Ez mellett milyen 8 magon való megrekedésről is van szó, amikor a zen2-től 16 magig megy el minden széria amd oldalon, intel oldalon meg már lassan a dinnyét is utolérjük...
-
Dragon3000
nagyúr

Emlékszem, mikor volt itthon egy 1466@2669MHZ-es Athlon XP-m meg egy Pentium 4 2000@2660MHZ (non HT), és akkor megjött a Pentium D805 ami 2 magon 2660MHZ-en járt. Gyorsabban végzett a konvertálással mint a P4, és közben szebben futott rajta a játék mint a tuningolt Athlon XP-n, de ez akkor is igaz volt, ha egyszerre ment a kettő
Emlékszem mikor 2009 elején 4 magos CPU-t vettem, akkor a haverok el voltak hűlve, hogy mégis mi a francnak nekem 4 mag? Aztán 2-3 éven belül már minden CPU legalább 4 szálas volt, de az I7-esek pl 4C8T.
Inkább azt mondanám, hogy az 1-2 magos időszakban (2005-2010) tűnt soknak a 4 mag...Nekem d930 volt, 3,6GHz-en, az akkor megjelenő core 2 duo 1,86GHz-es megoldás is kenterbe verte, igaz nem egy árkategória volt a kettő
-
Dragon3000
nagyúr
Nekem a gigabyte p35 megadta magát, amikor az 1066-os ramok mellett át lett állítva 800-ról 1066-ra, utána többet nem indult a lap, végül lett helyette egy gigabyte x48, ami gond nélkül vitte a ramot még magasabb órajelen is

Nekem egy asrock p55 extreme 4, i5 760, 2x2GB ddr3 1600-as ram került vissza attól, akinek anno még eladtam, így elraktam emlékbe, még a konfigban használt gigabyte hd6850 1GB is visszakerült hozzá és még működik minden. -
KROK640
félisten
Haladni kell a korral a mostani játékok 8 magot bőven kihasználnak. Nekem renderelésre van 16. Annyira nem speciális dolog ez ám. Ha az órajelt már nem lehet tovább növelni mert elértük a csíkszélesség határait akkor legyen több mag. Lesz aki megveszi, még ha neked nem is kellene, nem kell aggódni.
Hála Intelnek megrekedtünk 4 magon ~10 évig. Nem kellene tovább folytatni ezt 8 maggal.
Felesleges azzal jönni hogy vegyen Threadripperrt akinek kell a több mag, nem kell a Threadripperből se sok csatornás memóriavezérlő, se a rengeteg PCIE sáv, a drága lap, ami a platformot még tovább drágítja.Játékokban ha sok AI-nak kell útvonalat számolni akkor kell a sok szál, az újabb Hitman-ben több száz npc van egy pályán. Hasonlóan egy autó szimben, ahol fizikát kell számolni 18+ autóra szintén jól jön.
"Hála Intelnek megrekedtünk 4 magon ~10 évig. Nem kellene tovább folytatni ezt 8 maggal." --- Szerintem meg nem volt olyan rossz, a 2013-as I3 4330-ammal ami 2C4T volt, még 2020-ban is el lehetett lenni
De egy 2-4th gen I7-el (saját tapasztalat) még ma is el lehet lenni. Azért jó volt, hogy nem kellett 2-3 évente új CPU-t venni.
Persze ma már jól jön a sok plusz mag, főleg mikor ilyesmit lát az ember. -
KROK640
félisten

Inkább azt mondanám, hogy az 1-2 magos időszakban (2005-2010) tűnt soknak a 4 mag... -
KROK640
félisten
Egyetértek, napira használok RTX 3060 12GB-ot, és így látom én is.
Hogy mennyi a %-os előrelépés? Attól függ melyik újabb modellhez hasonlítod, de a neten ennek könnyen utána lehet nézni.
-
KROK640
félisten
P35-ös lapomra 1 év alatt jött vagy 5 bios a gigabyte-tól teljes élettartama alatt meg volt hozzá 14 is és akkor a béta megoldásokat nem is számoltam hozzá.
LOL, nekem még most is van egy Gigabyte P35-ös lapom egy C2D-vel

Amúgy az egy más időszak volt, akkor még a user volt a fontos a gyártóknak, nem csak és kizárólag a profit. -
Robitrix
őstag
Haladni kell a korral a mostani játékok 8 magot bőven kihasználnak. Nekem renderelésre van 16. Annyira nem speciális dolog ez ám. Ha az órajelt már nem lehet tovább növelni mert elértük a csíkszélesség határait akkor legyen több mag. Lesz aki megveszi, még ha neked nem is kellene, nem kell aggódni.
Hála Intelnek megrekedtünk 4 magon ~10 évig. Nem kellene tovább folytatni ezt 8 maggal.
Felesleges azzal jönni hogy vegyen Threadripperrt akinek kell a több mag, nem kell a Threadripperből se sok csatornás memóriavezérlő, se a rengeteg PCIE sáv, a drága lap, ami a platformot még tovább drágítja.Játékokban ha sok AI-nak kell útvonalat számolni akkor kell a sok szál, az újabb Hitman-ben több száz npc van egy pályán. Hasonlóan egy autó szimben, ahol fizikát kell számolni 18+ autóra szintén jól jön.
Azért a mai napig igen ritka az a játék, ami ténylegesen képes kihaszbálni 8 mag 16 szálat mondjuk. Nagyjából a fehér holló szintje.... és ennek máig nem technikai akadája van, hanem logikai program tervezés gond. Nevezetessen az, hogy nehéz olyan játékot irni, ami a valóségban párhuzamosan akarna futatni 16 program ágat. a párhuzmos programozás azért olyan mint a házépités. Semmi értelme a cserepeket pakolni a házra, miközben még javában öntik a betont a ház alapjába. Egyszerüen nincsen tető, amire pakolna. Vagy leforditva egy kövöldözés játékre. Jön a csóri játékos és meglátja a vicsorgó zombit, ami a vérét akarja vennei. Optimális esetben beledurant a shootgunal nesze... a játék neki áll egy párhuzamos programágon kiszámolni a lövés hatását. ami az, hogy a zombi éátványosan cafatokra szakad... na ja és itt jön be a játékos faltor. A gyáva úgy dönt nem veszi fel a harcot alacsony életerővel hanem gyáván megfutamodik. Nincsen lövés nincsen lövés hatás kiszámolás, mert minek. Vagyis a lövés ténye és a hatása közt ok-okozati összefüggés van. Aztán oött van mondjuk a véletlen faktor. egy tank rátűzel a másikra. számos hatás vsan a lövés szöge a fegyver a lőszer tipusa éegy Véletlen faktor gyakran(ami beleugat mi történik. Aki WOT és egyéb játékot játszik az ismerei az RNG faktort, Mikor minden jüzan számolás szerint simán be kéne menni a lővésbek a páncélon, mint forró kés a vajba... de mégse megy be egyszerüen lepattan. Anyáddddd.....
szóval egy játék müködése számos véletlen és a játékos viselkedéséből függ. Ezért a elinditott program ágak erős ok-okozati összefüggésben vannak. egymással csak úgy keresztbe kasul nem lehet elinditani azokat. egymásra épülnek logikailag, mint a ház elemei. ezért is nehéz túl sok párjuzamos folyamatot használó játékot irni. nincsen rá igazán szükség. ezért a legtöbb játék a mai napig vigan elvan 4-6-8 esetleg 10 maggal vagy szállal. Az új játékoknál befigyel 12 szál esetleg... ezért is nem igen van értelme játékra 24-32 magos szálas procikat venni drágán. hiszen nem létezik és valószínűleg évekig nem fog létezni olyan játék, ami képes ennyit kihasználni. inkább egy ütös kisebb mag és szálszámos proci, de akkor nagy ürajallel és magas szálankénti teljesítménnyel Ráadásul ismert tény, hogy ahogy növekszik a felbontás annál inkább erösödik a GPU hatása. Vagyis egy FHD felbontás nagyobb súlyt helyez a CPU-ra egy 4K felbontás meg a GPU-ra egy QHD meg valahol a kettő közt prübálkozik. Szóval nagy teljesítményű géphez amúgy is jobb grafikát szokás rakni. ergo nagyobb az esély, hogy a jobb cuccon nagyobb felbontás lesz használva. Az ember egy 5090-es mellé nem egy régi 4/8as procit társit.
Mint ahogy egy 24-32 magos sálas modern CPU-t se röhögtet ki egy GTX 1030-cal...
-
RVR400
veterán
Ahhoz is idő kell, 0. naptól minden programozó tud 8+ magra optimalizálni játékot? Egyes fejlesztők mint a Bethesda még a fizikát is framerate-hez köti a mai napig, és az ultrawide supportot se tudják megoldani, nem hogy egy biztonságos netkódot. Szerinted ha kevesebb mag lenne majd jobban optimalizálnának? Erre már idő sincs.
Amilyen irányba tartunk, és ahogy az árak alakulnak, akkor bizony el lehet kezdeni. Lesz idejük rá, ha az embernek a hardverbe kell ölnie a pénzét, és a szoftverre már nem marad.
-
X2N
addikt
Nem lenne baj a magok számával, ha nem felejtettek volna el optimalizálni, meg normálisan programozni. De így megindulhat a másik véglet még jobban, hogy konkrétan a dinnyében kevesebb mag lesz, mint egy prociban, ha játszani akarsz, mert még jobban szabadjára lehet engedni az optimalizálatlanságot.
Ahhoz is idő kell, 0. naptól minden programozó tud 8+ magra optimalizálni játékot? Egyes fejlesztők mint a Bethesda még a fizikát is framerate-hez köti a mai napig, és az ultrawide supportot se tudják megoldani, nem hogy egy biztonságos netkódot. Szerinted ha kevesebb mag lenne majd jobban optimalizálnának? Erre már idő sincs.
-
RVR400
veterán
Nem lenne baj a magok számával, ha nem felejtettek volna el optimalizálni, meg normálisan programozni. De így megindulhat a másik véglet még jobban, hogy konkrétan a dinnyében kevesebb mag lesz, mint egy prociban, ha játszani akarsz, mert még jobban szabadjára lehet engedni az optimalizálatlanságot.
-
X2N
addikt
-
RVR400
veterán
-
robogár
csendes tag
-
Robitrix
őstag
De komolyan, 2026-ban AM4-re terveznek "új" processzort, pazarolják a mérnökök idejét ilyen hülyeségekre, ahelyett hogy AM5-el, vagy a Radeon-al foglalkoznának. Mikor lesz 24-32 magos Ryzen cpu desktopra? Mikor lesz megcsinálva a DDR5 memóriakezelés normálisan hogy ne bottleneck legyen az IO die?

"AMD never miss opportunity to miss a opportunity"
Na ez az.. egy átlag felhasználónak mi a francnak 24 vagy 32 mag vagy szál? Mi a francot futtat rajta, amihez kell. 24-32 mag szál azért még ha desktop is gyakorlatilag munkaállomás szint speciális dolgokra.
-
robogár
csendes tag
-
X2N
addikt
5050->+14%
5060->+44%
Én nem váltanák ennyi teljesítményért. Ha már új kártyát veszel legyen legalább 2X gyorsabb. Az meg már legalább 4070 Super/RX9070, gondolom túl van a kereteden.Én RTX2060(100%)-ról váltottam a mostanira(7900XTX-351%).
-
robogár
csendes tag
Voltak okai, 16 mag 5GHz-en, értelmes fogyasztás mellett az egyik, több generációnyi procit kiszolgál majd lapcsere nélkül is, support hosszútávon, PCIE5.0 pl. elég nyomós érvek.
robogár-Ha meg vagy elégedve a mostani gépeddel nem kell váltani semmit. Ha meg nem akkor írd le pontosan mi a probléma és akkor kitalálunk valamit. Csak úgy a vakvilágba felesleges upgradelgetni a pc-t.
Kerdes
3060 vs 5050 vs 5060Arak kb lathato, de teljesitmeny eleg valtozo, az ai es framegen nem is tudom, becsapos.
-
X2N
addikt
Voltak okai, 16 mag 5GHz-en, értelmes fogyasztás mellett az egyik, több generációnyi procit kiszolgál majd lapcsere nélkül is, support hosszútávon, PCIE5.0 pl. elég nyomós érvek.
robogár-Ha meg vagy elégedve a mostani gépeddel nem kell váltani semmit. Ha meg nem akkor írd le pontosan mi a probléma és akkor kitalálunk valamit. Csak úgy a vakvilágba felesleges upgradelgetni a pc-t.
-
robogár
csendes tag
-
RVR400
veterán
Épp most.

Csak közben AM5 launch óta eltelt pár év, és ez az ultra low latency megint olyan dolog lesz hogy nem fogják tudni garantálni a gyártók hogy ez biztosan működni fog és stabil lesz, ahogy az EXPO esetében sem sikerült.Várjuk, majd kiderül mit hoz a dolog. Az ilyen automata overclocking dolgokank én nem hiszek...
Volt az 1-2 év amire rájöttek a gyártók is hogy kell jól belőni a ram kiteket, beleégett pár proci a lapba is. De most már ki lehet jelenteni hogy az AM5 mint platform eléggé kiforrott.
Indulás óta már a 31-edik bios frissítés van a lapomra. Régen ez úgy nézet ki Intelnél pl. hogy vettél egy Gigabyte P35-ös lapot, volt rá 1db bios frissítés 3 év alatt, az EXPO meg pöccre ment, használhattad évekig.

Minek vettél ájemdét?

-
X2N
addikt
-
robogár
csendes tag
-
X2N
addikt
-
robogár
csendes tag
-
Kansas
addikt
Aha, persze, biztos azért van az is hogy az AMD CPU-k alacsonyabb RAM órajel mellett adják le a max teljesítményt egy ideje, mint az Intelek...
Amúgy milyen latency nagyobb 50%-kal szerinted? Mérést, pls. -
X2N
addikt
P35-ös lapomra 1 év alatt jött vagy 5 bios a gigabyte-tól teljes élettartama alatt meg volt hozzá 14 is és akkor a béta megoldásokat nem is számoltam hozzá.
Ha az AsRock-on múlik örülhetsz ha lesz hozzá bios.

AM5-nél azért elég jelentős különbségek voltak egy 0 day, 1 éves és a mostani állapotok között. Kezdetben sokan feladták a platformot mert az istennek se akart működni stabilan. -
Dragon3000
nagyúr
Épp most.

Csak közben AM5 launch óta eltelt pár év, és ez az ultra low latency megint olyan dolog lesz hogy nem fogják tudni garantálni a gyártók hogy ez biztosan működni fog és stabil lesz, ahogy az EXPO esetében sem sikerült.Várjuk, majd kiderül mit hoz a dolog. Az ilyen automata overclocking dolgokank én nem hiszek...
Volt az 1-2 év amire rájöttek a gyártók is hogy kell jól belőni a ram kiteket, beleégett pár proci a lapba is. De most már ki lehet jelenteni hogy az AM5 mint platform eléggé kiforrott.
Indulás óta már a 31-edik bios frissítés van a lapomra. Régen ez úgy nézet ki Intelnél pl. hogy vettél egy Gigabyte P35-ös lapot, volt rá 1db bios frissítés 3 év alatt, az EXPO meg pöccre ment, használhattad évekig.

-
X2N
addikt
Épp most.

-
Baryka007
addikt
-
Kansas
addikt
Intelnél is van már 24 szálas processzor. Jóval olcsóbban mint a hasonló teljesítményű AMD, legyen verseny.

Latency-vel vannak gondok. Intel-nél ez is jobban sikerült, pedig első próbálkozás volt a Core Ultra, a régi 13xx-14xxx monolitikus szériát meg sem közelítik latency-ben ezek a chipletes CPU-k. Itt tuningolt időzítésekre gondolok. Az IO-die is lehetne hatékonyabb. 16 magos processzornál a 2 CCX közt azért jóval nagyobb már a latency, mint CCX-en belül.
Az előző threadripper szériák is baromi gyorsan elavultak. Nem lenne ma már nagy dolog egy 24-32 magos csúcsprocesszor desktop piacra.hokuszpk-Még több is jöhet, nvidia az új ARM procis APU-ja 20 maggal indít...megvárják amíg versenyképesek lesznek ők is processzor piacon?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
jerry311-De volt már eddig is X3D processzor AM4-re. Nyilván aki csak játszik, az eddig is tudott venni megfelelő AM4 procit. Akinek meg kellett a teljesítmény már AM5-re váltott.
Nem tudom, melyik szikla alatt töltöd az időd nagy részét, de épp most jött egy ilyen:
-
KROK640
félisten
Szerintem nem kell túldramatizálni a dolgot, nem öltek bele annyi munkaidőt. Az mondjuk nem derült ki nekem, hogy most ez egy korlátozott darabszámú kiadás lesz, vagy innentől elérhető addig, amíg a ddr5 árak nem stabilizálódnak. Az utóbbinak lenne értelme, főleg ezen a megfelelő hasznot biztosító áron. Magyar kiskerben talán 130e körül már várható,
aztán lehet, hogy a magyar kisker árazás mellbevágó összeg lesz, de akkor meg megjön majd a lengyelektől értelmes áron, ha mégis venni akarok majd.Talán amit kihagytak, mint ziccer, hogy ha már kiadták az 5500x3d-t meg most az 5800x3d-t, akkor az ennél jobb ár érték arányú 5600-5700x3d-t is visszahozhatták volna. Ráadásul ezek a processzorok jobban használhatóak alap feladatokra, mint az 5500. Gondolom a hasonló architektúra miatt a mérnököknek minimálisan igényelt volna több idejét és mondjuk ha 130e-ért nem is akarok procit venni, de kb 80-90e között a jóval több mindenre használható 5600x3d befigyelhetne (mint az 5500x3d) proci lehet, hogy beugrana a konfigomba.
Egyébként most nézem alin, hogy 67-68e-re lement az 5500x3d ára, bár a vámolás kérdéses. Ha ennyiért átcsúszna a vámon, akkor viszont jó vétel lehet annak, aki főleg játékra vesz AM4-t.
Meg másik a nagy visszatérő, bár nem processzor, a 3060 12gb is azon fog szerintem elcsúszni, hogy kb 100e forint az ára. Amikor 115-120e egy 5060, a 8gb vs 12gb az egyetlen hátránya, minden másban jobb és erősebb.
A 3060-al az a para, hogy közel van árban az 5050-hez is. 80-90-ért remek vétel lenne, de akkor az 5050 meg pláne fölösleges lenne... mondjuk ígyis az
-
Baltazár123
őstag
De komolyan, 2026-ban AM4-re terveznek "új" processzort, pazarolják a mérnökök idejét ilyen hülyeségekre, ahelyett hogy AM5-el, vagy a Radeon-al foglalkoznának. Mikor lesz 24-32 magos Ryzen cpu desktopra? Mikor lesz megcsinálva a DDR5 memóriakezelés normálisan hogy ne bottleneck legyen az IO die?

Szerintem nem kell túldramatizálni a dolgot, nem öltek bele annyi munkaidőt. Az mondjuk nem derült ki nekem, hogy most ez egy korlátozott darabszámú kiadás lesz, vagy innentől elérhető addig, amíg a ddr5 árak nem stabilizálódnak. Az utóbbinak lenne értelme, főleg ezen a megfelelő hasznot biztosító áron. Magyar kiskerben talán 130e körül már várható,
aztán lehet, hogy a magyar kisker árazás mellbevágó összeg lesz, de akkor meg megjön majd a lengyelektől értelmes áron, ha mégis venni akarok majd.Talán amit kihagytak, mint ziccer, hogy ha már kiadták az 5500x3d-t meg most az 5800x3d-t, akkor az ennél jobb ár érték arányú 5600-5700x3d-t is visszahozhatták volna. Ráadásul ezek a processzorok jobban használhatóak alap feladatokra, mint az 5500. Gondolom a hasonló architektúra miatt a mérnököknek minimálisan igényelt volna több idejét és mondjuk ha 130e-ért nem is akarok procit venni, de kb 80-90e között a jóval több mindenre használható 5600x3d befigyelhetne (mint az 5500x3d) proci lehet, hogy beugrana a konfigomba.
Egyébként most nézem alin, hogy 67-68e-re lement az 5500x3d ára, bár a vámolás kérdéses. Ha ennyiért átcsúszna a vámon, akkor viszont jó vétel lehet annak, aki főleg játékra vesz AM4-t.
Meg másik a nagy visszatérő, bár nem processzor, a 3060 12gb is azon fog szerintem elcsúszni, hogy kb 100e forint az ára. Amikor 115-120e egy 5060, a 8gb vs 12gb az egyetlen hátránya, minden másban jobb és erősebb.
-
Dragon3000
nagyúr
Intelnél is van már 24 szálas processzor. Jóval olcsóbban mint a hasonló teljesítményű AMD, legyen verseny.

Latency-vel vannak gondok. Intel-nél ez is jobban sikerült, pedig első próbálkozás volt a Core Ultra, a régi 13xx-14xxx monolitikus szériát meg sem közelítik latency-ben ezek a chipletes CPU-k. Itt tuningolt időzítésekre gondolok. Az IO-die is lehetne hatékonyabb. 16 magos processzornál a 2 CCX közt azért jóval nagyobb már a latency, mint CCX-en belül.
Az előző threadripper szériák is baromi gyorsan elavultak. Nem lenne ma már nagy dolog egy 24-32 magos csúcsprocesszor desktop piacra.hokuszpk-Még több is jöhet, nvidia az új ARM procis APU-ja 20 maggal indít...megvárják amíg versenyképesek lesznek ők is processzor piacon?
jerry311-De volt már eddig is X3D processzor AM4-re. Nyilván aki csak játszik, az eddig is tudott venni megfelelő AM4 procit. Akinek meg kellett a teljesítmény már AM5-re váltott.
Most szálak kellenek vagy magok? Mert az intel esetében az új szériánál 24 mag van, amd esetében meg 16 mag 32 szál, de itt is a számok nem sokat érnek, mert a teljesítményt kell nézni, van ahol jobb az intel és van ahol az amd, hiába csak 16 mag, attól függ mire kell azt az oldalt kell választani.
A latency-t nézve meg most ránéztem az ultra topikra és 6400 körül jobb időzítések mellett vagy ugyanaz vagy rosszabb értéket kaptak, mint én a mobil ddr5-tel, ami 6000-ren megy csak és rosszabb időzítések mellett, magasabb órajel mellett meg olyan értékeket látok, mint amd topikban normális 6000MHz cl30-as kitek esetében... A nagyon tuningolt eredményeknél meg elég sokszor kiderült intel esetében is, hogy szép szép eredmény csak nem annyira stabil, mint a tulajdonosa gondolta...
Am5 estében több magot a zen6 előtt nem várnék, mert ott pletykálják a ccx-ek esetében a mag növekedést, így ha most több kell, akkor nem marad más, mint a threadripper.
A ccx-ek közötti kommunikációban igazad van, de ahogy látom ezzel nem nagyon tud mit kezdeni az amd, a zen2-nél elért egy szintet és az alá nem tudott ezzel menni, de mintha erről is lett volna valami, hogy a zen6 esetsében ez is javul, de majd meglátjuk, ha egyszer megjelenik, hogy a sok pletykából mi lesz igaz. -
X2N
addikt
Miért érné meg neki, hogy 32 mag legyen desktopra? Ott a threadripper, ha kell fizesd meg elgondolással, saját magának állítana olcsóbb konkurenciát. A ddr5 kezeléssel pontosan mi a gondod? Mire nem elég az amit tud?

-
hokuszpk
nagyúr

neked kellene a 32 mag, mert fejlesztő vagy, mittomén.
de a nagytöbbségnek nem kell ennyi ; ellenben a szerverpiac... na onnan dől a nagy lé ; tehát arrafele gravitál a cég. Remélem az Intel végre minden fronton visszajön a versenybe, mert addig mi nagyjából ilyen morzsákat kapunk.
* Nomeg jólenne a memóriapiacra is egy új belépő.
*** Gondolkozom rajta, hogy alapítok céget, ami az Intel régebbi de bérelhető szabad kapacitására építve ddr5 ramgyártást tervez. -
jerry311
nagyúr

Arra fejlesztenek, amire igényt látnak. Készítettek egy piackutatást, amiből az látszott, hogy ezt nyereségesen el tudják adni.
-
Dragon3000
nagyúr

Miért érné meg neki, hogy 32 mag legyen desktopra? Ott a threadripper, ha kell fizesd meg elgondolással, saját magának állítana olcsóbb konkurenciát. A ddr5 kezeléssel pontosan mi a gondod? Mire nem elég az amit tud?
-
X2N
addikt

-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
"akkor le kellene-e cserélnem az 5900x et erre vagy sem…"
hát. ha az ms repcsiszimulátort játszod, akkor biztos nem ; ha minden jól fut, akkor kb. felesleges ; ha meg több játékban nagy fps beesések vannak, akkor esetleg.
-
robogár
csendes tag
-
F34R
nagyúr
Ez addig rendben van, ha kifejezetten LLM futtatásra rak össze az ember gépet és/vagy van pénz lóvéra.
Cimbinek általános célú gép kellett, amit használ majd hobbi-LLM-ezésre is. És így is 7 számjegyű lett a vége.Én kétségtelenül nem vagyok otthon LLM-ezésben(elvből gyűlölöm ezt az intelligenciának csúfolt hallucináló energia- és hardvervámpírt), ha az lett volna kritikus workload, alighanem körbekérdezek/körbenézek előtte komolyabban, de az csak egy felhasználás a sok közül.
Persze, latni mennyi irdatlan hw elszornak ra es sosem lesz eleg... hobbira tanulni jo lesz az, bar tenyleg az AMD oldalrol nemtudom mennyire lesz fasza.
typo, lehet [link] csak ezek forkok...
-
_DiEGO_
őstag
"lehen hogy ogy megkapja az AM5 kupakját? végül is"
Egész biztosan nem, nem lenne kompatibilis az AM4 hűtőkkel, túl magas a "kupak"(IHS) ahhoz.
Bár nem mértem, egész biztos vagyok benne, hogy az AM5-ös procik csak azért kompatibilisek az AM4-es coolerekkel, mert az AM5-ös socket már LGA-s PGA helyett és így maga a socket vékonyabb(a PGA-s lefogató ugyabár nem nyúlik a nyák fölé, hanem a PIN-ekre "fog rá").Rákérdeztem - és IGEN, marad az eredeti dizájn, mert az AM5 kupakja magasabb.
-
Kansas
addikt
Ez addig rendben van, ha kifejezetten LLM futtatásra rak össze az ember gépet és/vagy van pénz lóvéra.
Cimbinek általános célú gép kellett, amit használ majd hobbi-LLM-ezésre is. És így is 7 számjegyű lett a vége.Én kétségtelenül nem vagyok otthon LLM-ezésben(elvből gyűlölöm ezt az intelligenciának csúfolt hallucináló energia- és hardvervámpírt), ha az lett volna kritikus workload, alighanem körbekérdezek/körbenézek előtte komolyabban, de az csak egy felhasználás a sok közül.
-
F34R
nagyúr
Ha ez igaz, akkor az X3D CPU-k jobbak AI-ra a nagy cache miatt??
4070Ti Super-rel nem tudom mit akarsz, annál egy 9070XT minden alkalmazásban jobb, kivéve ott ahol a CUDA a követelmény. Nem sokkal(~5-10%), de jobb.
4080 Ti nem létezik, a 3090@24GB-ben nem vagyok biztos, hogy olyan remek választás, arról nem beszélve hogy ezek egyike se kapható újonnan, a 4080 Super pedig használtan is drágább egy új 9070XT-nél(különösen a cimbinek kiválasztott Hellhound-nál), és a 3090Ti is egy árban van vele garantáltan garanciamentesen.
És akkor még mindig ott van az, hogy kifejezetten AMD volt a kérés.Kimondottan CPU-ra optimalizaltrol nem tudok, de ha van is messze elmarad a tudasa a GPU-s verzioktol. igy azt mondanam teljesen mind1 mert a GPU az elsodleges, abbol is tobb darab.
-
ViZion
félisten
Ha ez igaz, akkor az X3D CPU-k jobbak AI-ra a nagy cache miatt??
4070Ti Super-rel nem tudom mit akarsz, annál egy 9070XT minden alkalmazásban jobb, kivéve ott ahol a CUDA a követelmény. Nem sokkal(~5-10%), de jobb.
4080 Ti nem létezik, a 3090@24GB-ben nem vagyok biztos, hogy olyan remek választás, arról nem beszélve hogy ezek egyike se kapható újonnan, a 4080 Super pedig használtan is drágább egy új 9070XT-nél(különösen a cimbinek kiválasztott Hellhound-nál), és a 3090Ti is egy árban van vele garantáltan garanciamentesen.
És akkor még mindig ott van az, hogy kifejezetten AMD volt a kérés.nem jobb az x3d, sok Vram kell, cput hiába emeled egy szint fölé.
3070, 4070 16 gb a "belépő" szint, 4080 super, azt elírtam, újabb, jobb. AMD-n is van, ami fut, faster-whisper pont nem szerette. Konfigolni macerásabb szerintem, de ár/teljesítményben gondolom llm-re is jobb. -
Kansas
addikt
"az eredetileg használt tokozási technológia már nem volt elérhető a TSMC-nél, így nem csak a gyártás újraindításáról van szó"
"konkrétan át kellett terveznie a rendszert, hogy az egyáltalán gyártható legyen a tajvani bérgyártó aktuálisan elérhető SoIC eljárásán"egyértelműen le van írva...
- lehen hogy ogy megkapja az AM5 kupakját? végül is
"lehen hogy ogy megkapja az AM5 kupakját? végül is"
Egész biztosan nem, nem lenne kompatibilis az AM4 hűtőkkel, túl magas a "kupak"(IHS) ahhoz.
Bár nem mértem, egész biztos vagyok benne, hogy az AM5-ös procik csak azért kompatibilisek az AM4-es coolerekkel, mert az AM5-ös socket már LGA-s PGA helyett és így maga a socket vékonyabb(a PGA-s lefogató ugyabár nem nyúlik a nyák fölé, hanem a PIN-ekre "fog rá"). -
Kansas
addikt
CPU-n még DDR5-el is elvérzik a ram sávszélességen. Nem fog pörögni a proci, mert adatokra vár. Legalábbis amiket én futtattam CPU-n ott ez volt. Kaphatott 12 magot, 20 GB ramot... nem használta ki.
Ha erre lenne ennyi gempám, akkor 4070 Ti super/4080 Ti, vagy 3090 @24 GB az vennék biztosan.Ha ez igaz, akkor az X3D CPU-k jobbak AI-ra a nagy cache miatt??
És akkor még mindig ott van az, hogy kifejezetten AMD volt a kérés. -
_DiEGO_
őstag
"az eredetileg használt tokozási technológia már nem volt elérhető a TSMC-nél, így nem csak a gyártás újraindításáról van szó"
"konkrétan át kellett terveznie a rendszert, hogy az egyáltalán gyártható legyen a tajvani bérgyártó aktuálisan elérhető SoIC eljárásán"egyértelműen le van írva...
- lehen hogy ogy megkapja az AM5 kupakját? végül is
-
Ribi
nagyúr
CPU-n még DDR5-el is elvérzik a ram sávszélességen. Nem fog pörögni a proci, mert adatokra vár. Legalábbis amiket én futtattam CPU-n ott ez volt. Kaphatott 12 magot, 20 GB ramot... nem használta ki.
Ha erre lenne ennyi gempám, akkor 4070 Ti super/4080 Ti, vagy 3090 @24 GB az vennék biztosan.Valszeg nem véletlen nem procin futtatják LLM-et, csak erre "specializált" jószágokon.
-
ViZion
félisten
Ha erre lenne ennyi gempám, akkor 4070 Ti super/4080 Ti, vagy 3090 @24 GB az vennék biztosan. -
Baryka007
addikt
De sajnálom őket

Nagyon nehéz volt visszahozni? -
Dragon3000
nagyúr
Ha valami olyan játék is képbe kerül, ami 6+ magot is kihasznál, akkor már egy 5700x/5800x is jobban teljesít játékok terén, mivel az 5900x esetében ilyenkor a chipletek közti kommunikáció miatt növekszik a késleltetés és romlik a teljesítmény játékok esetében.
-
lukgab
tag
Mindig agyaltam hogy rtx5090 mellé ha 4K ban játszok, akkor le kellene-e cserélnem az 5900x et erre vagy sem… úgy hogy amúgy minden tökéletesen fut ( 5GHz re boostolok - 30allcore ) de ez kevesebbet fogyaszt és nem is annyira melegszik. Szakik mit mindanak?
-
Kansas
addikt
CPU-n akarja futtatni, az AMD pedig azért mert vérlinuxos... amúgy I5-8600+RX480/8G helyére megy
#27 : Threadripperre vagy Epyc-re már nem lett volna alég a büdzsé, már a 9950X is kilógott belőle... és így is 7 számjegyű lett, nem céges áfacsalt beszerzés, hanem otthonra, saját zsebből... -
ViZion
félisten
-
F34R
nagyúr
Srácnak csak másod/harmadlagosan kell játékra, azt is Linux alatt... LLM-et akarna futtatni rajta pl. meg videót vág, fejleszt... 9900X érezhetően jobb lesz neki, mint egy 9600X... kifejezetten azért nem 7800X3D/9800X3D-t javasoltam neki, mert hangsúlyozta, hogy nem a játékos teljesítmény a lényeg.
És bár drága a RAM, de az én ajánlásomhoz képest még 32GB-t beletett, mert a francos LLM-nek, hát, "nem árt"...Local LLM hez ez a gep is lofasz... de hat o tudja ugye.
Az biztos hogy nullarol Am5 erdemes, a hasznaltpiac az mas dolog de gondolom neki az nem ert annyi nyuglodest. -
Sontir Fel
őstag
Fantasztikus egy CPU. A héten adtam el, jól szolgált az elmúlt 4 évben. Bátran ajánlom mindenkinek, aki ki akarja hagyni az AM5 vonalat, nekem is ez volt a tervem.
-
KROK640
félisten
-
Dragon3000
nagyúr
Hát nem ezt mondtam én is? Nyugodtan olvass túl az első 2 soron...

Amúgy az alaplapok is drágábbak még AM5-höz, de legalább a procik se olcsóbbak érdemben...
Egy hete raktam össze egy zöldmezős ajánlott konfigot AM5-höz(kifejezett kérésre AMD RX9070XT-vel) cimborának (R9 9900X CPU-val - gaming nem elsődleges), egy milla lett 16GB RAM-mal... még jó, hogy kb szánt is ennyit rá.
Ilyen szinten arányaiban nem sokat(talán 15-20%-ot) spórolt volna AM4-es konfiggal(ha már kapható lenne az 5800x3d), cserébe annak itt lett volna vége platform szinten.Amúgy az alaplapok is drágábbak még AM5-höz, de legalább a procik se olcsóbbak érdemben...
Ez is attól függ, hogy mit mihez nézünk, mert ha elég a gen4 pci-e, aminél jobbat az am4 nem is tud, akkor egyáltalán nem drága egy am5 alaplap. CPU terén meg kb olcsóbb az am5, 5600x árán van 7500f, 5700x áráért már van 7700 a boltokban és nem egy kategória a kettő, ha meg valakinek játékra kell 110e alatt van a 7800x3d, egyedül a ddr5 ára, ami gond am5 esetében. Én már az elszállt árak mellett váltottam, de még olcsón szereztem mobil 32GB 5600MHz kitet és hozzá átalakítót, így az akkori 170e helyett csak 70e volt a ram, fel lett húzva 6000MHz-re az időzítések is feszesebbre lettek állítva és szépen elvan a 7800x3d mellett, alaplapból találtam egy nagyon jó ajánlatot, így kb 20e plusz kiadás volt am4-ről am5-re váltás, pedig az am4 félkonfigomat jóval a használt piaci árak alatt adtam el.
-
Kansas
addikt
Srácnak csak másod/harmadlagosan kell játékra, azt is Linux alatt... LLM-et akarna futtatni rajta pl. meg videót vág, fejleszt... 9900X érezhetően jobb lesz neki, mint egy 9600X... kifejezetten azért nem 7800X3D/9800X3D-t javasoltam neki, mert hangsúlyozta, hogy nem a játékos teljesítmény a lényeg.
És bár drága a RAM, de az én ajánlásomhoz képest még 32GB-t beletett, mert a francos LLM-nek, hát, "nem árt"... -
ViZion
félisten

Amúgy az alaplapok is drágábbak még AM5-höz, de legalább a procik se olcsóbbak érdemben...
Egy hete raktam össze egy zöldmezős ajánlott konfigot AM5-höz(kifejezett kérésre AMD RX9070XT-vel) cimborának (R9 9900X CPU-val - gaming nem elsődleges), egy milla lett 16GB RAM-mal... még jó, hogy kb szánt is ennyit rá.
Ilyen szinten arányaiban nem sokat(talán 15-20%-ot) spórolt volna AM4-es konfiggal(ha már kapható lenne az 5800x3d), cserébe annak itt lett volna vége platform szinten.ha a ram árat nem nézzük, akkor inkább 9600x-et vennék és még maradna sörre is píz.
-
Kansas
addikt

Ilyen szinten arányaiban nem sokat(talán 15-20%-ot) spórolt volna AM4-es konfiggal(ha már kapható lenne az 5800x3d), cserébe annak itt lett volna vége platform szinten. -
jerry311
nagyúr
Szerintem mindenki szeretne DDR5-re váltani. Kb. semmi hátránya nincs a DDR4-hez képest, cserébe van jó pár előnye.
Amit sokan(köztük én is) nem szeretnének, az annyi pénzt kiadni DDR5-ös setupra a meglevő DDR4 után, amennyit kérnek érte.
Azért ha zöldmezős beruházást tervez az ember, nulláról gépet építve, annak már nem annyira megérős az AM4, mint aki csak egy erősebb procit akar a meglevő alaplap+RAM mellé... utóbbiaknak gyártják megint az 5800X3D-ket...Van egy nagy hatranya: a DDR4 mar ki van fizetve es be van epitve, DDR5-re meg kolteni kell(ene).
-
Kansas
addikt
Szerintem mindenki szeretne DDR5-re váltani. Kb. semmi hátránya nincs a DDR4-hez képest, cserébe van jó pár előnye.
Amit sokan(köztük én is) nem szeretnének, az annyi pénzt kiadni DDR5-ös setupra a meglevő DDR4 után, amennyit kérnek érte.
Azért ha zöldmezős beruházást tervez az ember, nulláról gépet építve, annak már nem annyira megérős az AM4, mint aki csak egy erősebb procit akar a meglevő alaplap+RAM mellé... utóbbiaknak gyártják megint az 5800X3D-ket... -
Varázslóó
őstag
Aki nem szeretne DDR5 re vàltani azt nem érinti.
-
tibaimp
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
TH-s cikkben is írják, hogy "reworking the chip to work with TSMC’s second-generation stacking process". Persze azért az gondolom teljesen más, hogy ide oda pakolnak pár lábat, ami kb csak a legalsó rétege a procinak, de a tranzisztor réteget nem érinti, vagy át kell vinni a másik oldalra a cache-ben és a prociban is a lábakat a másik oldalra és akkor tényleg tolódik minden belül is.
Meg lehet nem akarnak túl jó procit se csinálni.
Mi lenne ha kiadják alul cache módon aztán megy 5GHz-et."Mi lenne ha kiadják alul cache módon aztán megy 5GHz-et."
az nagyjából picit több, mint 10% sebességelőny a régihez képest. Máskor nagy csinnadratta van, ha egy új gen hoz ennyit.
saccperkb. amortizálná a 7700X3D által célzott közönséget. -
Asshur
tag
Nem a tokozás változott, hanem a 2 chiplet közti összeköttetés technikai kivitelezése:
To avoid any confusion, when we talk about second-gen 3D V-Cache here, we’re not talking about AMD’s new packaging available on Zen 5 CPUs, where SRAM is placed under the CCD rather than on top, as is the case with Zen 4 and 3 X3D chips. We’re talking about the bonding process that AMD used at TSMC, which changed from first-gen X3D chips to second-gen X3D chips.
-
RVR400
veterán
-
ViZion
félisten
-
freeapro
senior tag
Az, hogy a tokozás miatt át kellett tervezni, az jelentheti a cache áthelyezést is.
Előnye, hogy az új proci árban a régi fölé kerülhet, es meg a regi tulajok is lehetnek újra vásárlók ....
-
Ribi
nagyúr
"Én úgy értelmeztem, hogy a chipeken semmit sem változtattak, csak a tralyen meg a 3D cache összekötésen."
csak józan paraszti logikával. akkor valamit csak kellett mókolni. Az összeköttetések mérete, helyzete, mittomén. De ha csak 1 helyen változik, mondjuk arrébb kell rakni egy csatlakozási pontot 0.1mm -el ; akkor a nm²/tranzisztor arány miatt kb. sokminden ( párszázmillió tranyó -- semmiség -- is vándorol. Nyílván az okos tervezőeszköz az új paraméterekkel rövid idő alatt áttervezi a lapkát, de ha már... akkor nemlehetett volna mégis 5-10 paraméterrel többet megadni ?
TH-s cikkben is írják, hogy "reworking the chip to work with TSMC’s second-generation stacking process". Persze azért az gondolom teljesen más, hogy ide oda pakolnak pár lábat, ami kb csak a legalsó rétege a procinak, de a tranzisztor réteget nem érinti, vagy át kell vinni a másik oldalra a cache-ben és a prociban is a lábakat a másik oldalra és akkor tényleg tolódik minden belül is.
Meg lehet nem akarnak túl jó procit se csinálni.
Mi lenne ha kiadják alul cache módon aztán megy 5GHz-et. -
hokuszpk
nagyúr
Én sem tudom, hogy a tokozás nem elérhető az pontosan mit jelent. AM4 procit másfélét gyártottak még most is, vagy nem? Mert ha igen akkor tényleg nem értem mi nem érhető el.
Én úgy értelmeztem, hogy a chipeken semmit sem változtattak, csak a tralyen meg a 3D cache összekötésen. Persze mivel gőzöm sincs az egészről lehet nagyon messze járok."Én úgy értelmeztem, hogy a chipeken semmit sem változtattak, csak a tralyen meg a 3D cache összekötésen."
csak józan paraszti logikával. akkor valamit csak kellett mókolni. Az összeköttetések mérete, helyzete, mittomén. De ha csak 1 helyen változik, mondjuk arrébb kell rakni egy csatlakozási pontot 0.1mm -el ; akkor a nm²/tranzisztor arány miatt kb. sokminden ( párszázmillió tranyó -- semmiség -- is vándorol. Nyílván az okos tervezőeszköz az új paraméterekkel rövid idő alatt áttervezi a lapkát, de ha már... akkor nemlehetett volna mégis 5-10 paraméterrel többet megadni ?
-
Ribi
nagyúr
aha.
"A vállalatnak konkrétan át kellett terveznie a rendszert, hogy az egyáltalán gyártható legyen a tajvani bérgyártó aktuálisan elérhető SoIC eljárásán."namost akkor át kellett tervezni vagy nem kellett áttervezni ? Ha a lapkák nem változtak ( de ) akkor nem kellett áttervezni. De lehet, hogy csak én vagyok ilyen alap paraszti logikával.
Valószínűleg az AMD arra utal, hogy az elektronikai kapcsolási rajz ugyanaz. De a szilíciumra levetítve viszont más. DeViszontszvszhamárakkormár igazán tehettek volna bele egy kis pluszt, hogy mégis a cache legyenfelül.izé alul.Én sem tudom, hogy a tokozás nem elérhető az pontosan mit jelent. AM4 procit másfélét gyártottak még most is, vagy nem? Mert ha igen akkor tényleg nem értem mi nem érhető el.
Én úgy értelmeztem, hogy a chipeken semmit sem változtattak, csak a tralyen meg a 3D cache összekötésen. Persze mivel gőzöm sincs az egészről lehet nagyon messze járok. -
jerry311
nagyúr
aha.
"A vállalatnak konkrétan át kellett terveznie a rendszert, hogy az egyáltalán gyártható legyen a tajvani bérgyártó aktuálisan elérhető SoIC eljárásán."namost akkor át kellett tervezni vagy nem kellett áttervezni ? Ha a lapkák nem változtak ( de ) akkor nem kellett áttervezni. De lehet, hogy csak én vagyok ilyen alap paraszti logikával.
Valószínűleg az AMD arra utal, hogy az elektronikai kapcsolási rajz ugyanaz. De a szilíciumra levetítve viszont más. DeViszontszvszhamárakkormár igazán tehettek volna bele egy kis pluszt, hogy mégis a cache legyenfelül.izé alul.Reszben at kellett tervezni, hogy a regi lapka ramenjen a tokozasra.
Tippelem itt mereteken es kivezeteseken kellett minimalisan valtoztatni. -
hokuszpk
nagyúr
aha.
Valószínűleg az AMD arra utal, hogy az elektronikai kapcsolási rajz ugyanaz. De a szilíciumra levetítve viszont más. DeViszontszvszhamárakkormár igazán tehettek volna bele egy kis pluszt, hogy mégis a cache legyenfelül.izé alul. -
Ribi
nagyúr
Írták, hogy a lapkák nem változtak. Alulra cache esetén meg teljesen át kellett volna tervezni a chipet is és a cache-t is.
-
ViZion
félisten
"nehezebb volt visszahozni, mint gondolnánk"
szívem szakad meg...
Anyway. Shut up and take my money...
-
hokuszpk
nagyúr
ha már újratervezés kellett és mégis rááldoztak egy nagyadag mérnökórát; akkor ez egy kihagyott ziccer ; lehetett volna 9800X3D mintájára megfordítani a rétegeket, és alulra tenni a cache lapkát.
-
RVR400
veterán
-
Fecogame
veterán
Kérdés már csak az, hogy a régi vagy az új verzió a jobb?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Másfél billió dollárra perli a Facebookot Amerika
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- 3D nyomtatás
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 9850X3D BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 8700G 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 5 3400G 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-12700KF - Garancia
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- 60% Bontatlan ÚJ Lenovo Thinkpad T14 gen5 Ultra 7 155U 16GB Ram 512GB SSD Magyar bill 1 év Gari
- HP EliteBook 650 G9 15" Laptop! I5-1245U / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- 261 - Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-14700HX, RTX 5070

Carbice Ice Pad a dobozban.
azt hittem sose fogom eladni