Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség! 2 Ahogy én csinálom.......
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás 2 – Kajás poénok
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
Alps SKCM Brown darabja 10-20 dollárért megy (sokak szerint ez A taktilis kapcsoló), az SKCM Blue kicsit olcsóbb csak (ez pedig A clicky kapcsoló), de a legtöbb taktilis és clicky Alps SKCM állapottól és típustól függően 2-10 dollár között van (lineáris vonalon az Alps nem tényező). Sajnos mostanra elfogytak a NOS készletek (vadonatúj clicky SKCM White 2021 környékén még akadt jó áron), és csak a bontás maradt az egyre szűkülő választékból.
MX vonalon a Hirose Orange 10-15 dollár, a Cherry MX Lock pedig 100 dollár környékén van (de ebből legalább elég egy billentyűzetenként).
-
válasz
Synthwave
üzenetére
Az az egér!
Jut eszembe, milyen régen láttam részletes egér tesztet a PH-n...#26 dqdb:Jók az Incase cuccok?
Közben belefutottam, hogy a Kinesis is gyárt hasonlót mWave néven, kétféle kapcsolóval. Persze ISO nincs, se ebből, se az Incase-ből

Feleségemnek volt régebben Natural Keyboardja, 2006 körül. Sajna nem emlékszik hol van, pedig poénból kipróbálnám.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Eh, a mai napig sajnálom, hogy a patika Adjustable Keyboardomat elkótyavetyéltem 13 évvel ezelőtt...
Első genes Naturalom van. Az tartós, minő meglepő.
Sculpt is akad. Az nem annyira. Pedig amúgy komfortos meg minden, lehet, hogy csak rosszul fogtam ki. Viszont a csuklótámasza hamar rusnya lesz, akkor is, ha vallásosan csutakolod a kezed gép elé ülés előtt. Meg kevés KRO, és a 2,4 GHz-es kapcsolata sem túl reszponzív, szóval ha néha játszanál is vele valami real time cuccot, akkor szerintem inkább ne. Az egerét meg még a szemeteskukától is sajnálom.

-
dqdb
nagyúr
Sőt, a ma már klasszikusnak számító Microsoft Natural Keyboardot megelőzően is voltak, G80-5000, M15, Apple Adjustable Keyboard és japán társaik. A columnar stagger is annyira modern találmány, hogy több, mint 40 éves.
A Microsoft beszántott perifériagyártását átvette az Incase, a Sculpt is ismét opció.
-
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
50? Siheder.

Ez inkább a fizikai/szellemi komfortról, produktivitásról és a bajok megelőzéséről (vagy a meglévő bajok enyhítéséről/megszüntetéséről) szól (plusz hobbilelkületűeknél ott van még fun faktor is), mintsem a tartósságról (mert az majd kiderül), de ha bizonyítottan tartósat akarsz, akkor Kinesis Advantage 2 vagy Maltron L90 3D, esetleg 2D; ősidők óta léteznek, sokan 10-20 (egyes, korábbról származó elődmodelleknél több) éve ugyanazt a darabot nyúzzák, és a support is segítőkész, vásárlóközpontú. Ritka az ilyen manapság.
A hagyományos, row staggered QWERTY/Z-n való pötyögés meg olyan, mint a biciklizés, nem felejti el az ember, csak ha ritkán használja az ilyen formázott cuccok után, akkor kell neki pár perc (viszont ha gyakran váltogatja, még annyi se), míg visszaáll rá az agy/kézkoordináció – és csarnokvízként kezd gyülemleni a hiányérzetet áthasító méltatlankodással vegyített elvágyódásból fakadó kétségbeesés.

-
-
jóöreg vagy.
tl;dr: szaladnak az évek
-
Jesszusom, mik vannak!
(én már öreg vagyok ehhez .)) -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Biztos meg lehet oldani azt a szélességet, csak meg kell találni a megfelelő céget. A kétrészes megoldás tervezés és kivitelezés szintjén sem szimpi, de hát ez csak újabb nehezítés az amúgy teljesen 1x1 történetben.

Igen, azt a billencses topikban korábban írtam is, de sztenderd 4x5-ös Manuform klaszterekkel kéne.
A Kinesisnél az baj, hogy túl sok gomb van, és a hüvelykujjklasztere is teljesen más, szóval nem lennék vele előrébb.
Na de a trackballt én sem középre raknám.
De amúgy ja, ha az ember nem magának tervez valamit, akkor nem kérdés, hogy az Imprint/Svalboard páros az ultimate. -
Köszi

#15 Synthwave: az is nehéz, hogy a 440 mm széles házat egy normál nyomtatóval nem lehet egyben kinyomtatni. Amennyire tudom a nagyobbak is megállnak 36 centi körül.
De még ha bele is férne, akkor is érdemes lehet a két felet és a középső részt külön-külön kinyomtatni és utána összeilleszteni őket, ami persze megint külön tervezést igényel, ha normálisan akarod...Jobban ránézve az original manuformnál brutális az a stagger a külső oszlopoknál. Az tuti, hogy igényelne hangolást.
Az nem opció, hogy szerzel valahonnan olcsón működésképtelen Kinesis 2-t, csak a ház miatt, és abba építesz custom belsőt?
A középre tett wireless trackballnál nekem az első gondolatom, hogy tuti kényelmetlen lehet hosszú távon, ha nincs hova kényelmesen letámasztani a kezet. Az Imprint ezt elvileg megoldja a gyári csuklótámaszával és az alfákhoz közel rakott trackballal... egyébként egyre szimpibb nekem az Imprint. Kár, hogy EU-n belül nem csinálnak ilyet.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ha csak ennyi lenne, ahhoz nem kéne köszbáttya, megoldanám. A probléma az, hogy amit akarnék/az ideális látkép, az ennél jóval bonyolultabb.
–kiindulási alapnak képzeld el a fentebbi, kék csodát (de maga a készülékház mintázhatja a felette lévő, letisztultabb vonalvezetésű, fekete jószágot is, de akkor teljesen a nulláról kell indítani a tervezést, mert nincs hozzá STL fájl)
–a gombklasztereit ilyenre (4x5-ös Dactyl Manuform) kellene cserélni, majd adni nekik egy 10 fokos, oldalirányú döntést
–a klasztereket távolabbra kellene egymástól helyezni, hogy a billencs pontosan 440 mm széles legyen
–kellenek készülékházba integrált csuklótámaszok, amivel a komplett mélység nem haladja meg a 156 mm-t
–kell valami beépített pointer eszköz, aminél két opció van;
a) egy beépített mélyedés a készülékház középső szekciójába, amibe konkrét típusú wireless tapipadot lehet süllyeszteni
b) a jobb oldal felé eső szekción egy PMW 3360 szenzoros trackball, úgy, mint a Cyboard Imprinten – a bal oldalra nem muszáj második trackball, elég egy szimpla egérgörgő a "B" gomb mellé, Alps Japan encoderrel
–a készülékház belsejében van egy lecsavarozott alumíniumsúly (egy egyszerű tömb), a hason meg persze csúszásgátló gumitappancsok
–QMK firmware, teljes funkciós Vial GUI-val, minimum 5 programozható réteggel (és akkor marad egy rétegem kísérletezni a Colemak kiosztással; enélkül elég négy is)–az elsőnek "stony"/"marbly" filamentből kell készülnie, hogy a külső megjelenés hasonlítson a Microsoft Ocean Plastic Mouse-ra (aztán ha már megvan a bevett procedúra, később jöhetnek más verziók is)
–az egyszerűség végett a belsőben nincsenek nyomtatott áramköri lapok vagy plate, hanem a kapcsolók diódás mátrixa közvetlenül a kontroller(ek)be van vezetékezve kézzel (persze később lehet bonyolítani 46 db. mini sárgaréz plate-tel és Kailh hot swap foglalatos NYÁK-okkal)–az elsőben valami nagyon könnyű lineáris kapcsolók (pl. Gateron G Pro 3.0 White, BSUN Ice Cream Soda, KiiBOOM Pink Rose, ilyesmi), de persze a későbbiekben nem árthat egy olyan sem a sufni tövére™, amiben valami zsír clicky van (32/73/40 gf-os Zeal Clickiez<--- (ez állatot szólna egy ekkora üreges házban), Gateron Melodic, Kailh BOX White v1 vagy Novelkeys Cream Clicky/Clickie).
–kupakoknak Signature Plastics DCS Intro Beige, esetleg Drop MT3 Hardcore Elvish vagy GMK MTNU Beige/MTNU Skyriter
Ha lenne ilyen, és nem kéne vele szopkodni, – kupakok nélkül – akár még 2 kilót is kiperkálnék érte (ami az anyagi hátteremet ismerve elég durva kijelentés). Viszont ha egyszer tényleg szeretném ezt tapodni, sajna el kell sajátítani az ekészítéséhez szükséges skilleket (CAD tervezés, forrasztás megtanulása, vezetékezés begyakorlása, maradék hajacska kitépkedése, saját QMK firmware flash-elése). Plusz ugye még DIY projektnek sem annyira olcsó a történet, de ez legyen a legkevesebb.
Szóval nem egyszerű ez.
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Amúgy az Imprint kapcsán: "Érdekes extra, hogy elvileg egyedileg, a megrendelő kezének méretéhez igazítják, bármit is jelent ez (stagger mértékére és a keywell ívére tudok gondolni...)"
A gyakorlatban is ezt jelenti; pontosan a kézméretedhez és ujjaidhoz alakítják a gombkutakat. Rendeléskor bizonyos paraméterekkel képeket kell csinálnod a csülkeidről, és az alapján dolgoznak. Illetve a két trackballnak is van értelme; az egyiket fixen többirányú görgetéshez használod.
Egyébként megkerestem Eriket a látképemmel kapcsolatban, de ennyire egyedi rendelést nem tudnak kiszolgálni. Na nem, mintha mást vártam volna. Szomorú volt, s egyben kisebb megkönnyebbülés.

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Egen, nekem is ez a bajom. Meg aztán a Cosmosnak már önmagában az unibody sem a szíve csücske, így marad a valamilyen CAD.
Első körben amúgy nem bonyolítanám túl, szerintem a 4x5-ös Dactyl klaszterekkel lemásolnám a Kinesis Advantage 2 házdizájnját (ez örök liebling) egy kis módosítással, hogy fixen 440 x 156 mm legyen + integrált pointer eszköz, aztán ha azzal sikerül megépíteni, utána még lehet ezzel-azzal kísérletezgetni.
Vagy az origi Manuformét lemásolni, hasonló módosításokkal. Az abból a szempontból jóval egyszerűbb lenne, hogy GitHubon fenn van hozzá minden, csak bele kell nyúlni (viszont az integrált csuklótámasz áhítata végett többet kéne rajta változtatni annál, hogy széjjelebb húzom egymástól az alfaklasztereket + valami trackballt vagy tapipadot belevarázslok). Formatervre tényleg ez a kettő a kedvenc.

Még nézni is jó, nemhogy használni.

-
Ááá, a modellezés és nyomtatás része nekem is szürke folt még, de hosszabb távon azért tervben van ilyesmi. Csak először még az optimális tentinget kell belőnöm, mert az sok mindenre hatással van... pl 30-40 fok felett már azt hiszem én is unibodyban gondolkodnék, viszont ott fogalmam sincs, hogy állnék neki a tervezésnek, a Cosmos már nem igazán opció, legfeljebb csak kiindulásnak.
Úgyhogy most a következő lépés a Keyball, kipróbálni többféle rugóval és tentinggel, aztán kapcsolót cserélek egyik Charybdisben és kap olyan rugókat, amit a Keyball-on kikísérleteztem... és ha még mindig úgy érzem, hogy az egyik sem igazi, akkor indulnék el a tervezéssel. A lapos Choc-os Charydis lenne az egyik lehetséges irány, a másik meg az extrém tentinges cucc, valami olyasmi, amit 0xmilan is akart.
Viszont a saját tervezéshez és az ezzel járó kíséletezéshez szerintem nem úsznám meg a saját 3d nyomtatót, amivel a legnagyobb probléma, hogy ahol lenne helyem elhelyezni, ott most plafonig állnak a gyerekruhák és mindenféle egyéb kacatok

A te esetedben jó kérdés, hogy mi lenne az egyszerűbb: az eredeti Manuform fájlokból kiindulni, megváltoztatni azt a pár dolgot (a stagger miatt jó eséllyel a python kódjával kéne kezdeni), majd utána átnyomni az egészet a toolchainen, amit használt... vagy Cosmos-szal kreálni valamit, és utána azt kézzel kipofozni.
A Cosmos-szal nekem egyébként a fő bajom (a mindenféle beragadásait és bugjait leszámítva) az, pl a thumb clusterek (vagy a trackball) átpozicionálása elég nehézkes, és igazából fogalmam sincs, hogy mit csinálok, azon túl, hogy picit odébbrakom a dolgokat és bízom benne, hogy nem fog kipirosodni és hibát dobni sehol. De az, hogy utána az elkészült cucc kinyomtatva használható lenne-e, illetve mennyire lenne kényelmes, jó eséllyel csak egy próbanyomtatás után derülne ki. De ha majd ide jutok, írok az építős topicba, hátha van ott valaki, aki már végigjárta ezt az utat

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nekem egy Pratt & Whitney J58-as hajtómű kéne a s3gg3mb3.

Te meg úgyis tudod, itt mi illene az asztalra. Nem akarod nekem megcsinálni az STL-t, majd megépíteni? Három aranyozott kézfogással és két köszbáttyával fizetek.

-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Érdi sculpted g4ng. Jorus hol van?

A Naya Create-et meg ne sajnáld. Trash. Sokan meg is bánták, hogy vettek.
-----------------------------------------------------------------
(#3) Seep: Pedig baromi kényelmes a formázott gombkút, és ha legalább nagyjából tudsz gépelni, nem egy nagy was ist das megszokni. Még segít is a helyes technika elsajátításában, mert minden úgy esik kézre, ha a helyes ujjal nyúlsz utána.
Már pár nap után is – nem költői túlzás – egyenesen kiábrándító, ha valami laposat kell használni (legalábbis nekem az volt). Az első napos -4 wpm már másnapra drasztikusan javult, és kb. 3-4 nap múltán már 60-65 wpm volt az angol szöveg.
Szóval main billencsnek ezentúl részemről csak sculpted keywell. Egyedül azt a hátrányát tapasztaltam, hogy eljuttatott arra a pontra, hogy a következőmet nekem kell megtervezni, majd megépíteni, és ehhez fel kéne szedni a szükséges skilleket (mert amilyet megálmodtam, olyat TERMÉSZETESEN
nem lehet készre szerelve kapni). 
-
Én a sima ergonóm billentyűzeteket sem tudtam megszokni, de az ilyen 2 részeset meg pláne nem tudnám
-
Nem lenne rossz, de szerintem ennél a DIY cuccnál nem nagyon férne el értelmesen, így is elég szűkös az a rész, közel van a thumb gombokhoz.
Ez még egy érdekes cucc egyébként:
Naya Create, a trackball és a joystick modullal. Csak hát a három együtt már 300K felett jár, és a billentyűzet részétől annyira nem vagyok hanyattesve...#3 Seep: örülök, hogy tetszett! Egy részét már beküldözgettem darabokban a billentyűzetes topicba, de így legalább megvan egy helyen összegyűjtve.
-
A trackball körüli gyűrű lehetne scrollwheel.
-
Seep
senior tag
Kosz az irast, erdekes volt. Na ebbe sem vagnek bele. Eleg nekem a hotswap bill.
-
Illetve borítóképet se enged beállítani, kitallózom a képet, de nem történik semmi... fura.
-
A fórummotor ördöge megviccelt, és elsőre sikerült publikálnom az írást képek nélkül. Ha valaki nagyon félkésznek találta, frissítsen

Új hozzászólás Aktív témák
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Apple Airpods Pro 3 - www.stylebolt.hu - 1 Év Apple garancia - 27 százalékos Áfá-s száma !!!!
- Szép állapotban Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 i5-1335u/16 GB/256 SSD/FHD+/IPS/Garancia 2027
- Beszámítás! Apple MacBook Air 13 2020 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jut eszembe, milyen régen láttam részletes egér tesztet a PH-n...