- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
100$-ral több lesz mint a W11 kiadás? WTF
-
Sajnos, ahol részvényesek vannak, és nem a vásárló az első, ott pont lesz@rják, hogy mi mit szeretnénk. De amit és amiért írtam, az Dragon3000 optimista hozzáállása, és statisztikai rossz levezetése.
SSD-re pedig:
CES 2026: egy ponton világelső lett a Micron új SSD-családja -
peet05
senior tag
Persze, most ez az irány nagyon kecsegtető, nyilván ahol lebeg a dollárjel, arra szaladnak. De azért közben csak nem kéne oda szarni, ahol eszünk. Mind a kettő út járható, csak egy egészséges középút kell.
Ezt írtuk mi is, a Micron kiszállt a konzumer piacról.
Az SSD-re: [link]
"A Micron bejelentette, hogy a Crucial almárkáját kivonja a végfelhasználói piacról, ergo beszünteti az e név égisze alatt tömörülő memóriák és SSD-k értékesítését. Az utolsó szállítmányok a következő év februárjának végén indulnak útjukra, és utána a márka eltűnik a kereskedések polcairól, de a garanciális ügyintézés vagy a terméktámogatás a korábban meghatározott ideig természetesen még élni fog." -
Ez nagyon nem ilyen egyszerű...
Egyrészt a termelés felosztása (már hogy ki mekkora részt birtokol a gyártásból) még akkorra vonatkozik, amikor egészséges egyensúlyban voltak a céges és a konzumer piaci igények illetve a gyártási kapacitások. Most ez nem így van. Jelentősen megnőtt az igény (főként a szerveres gépek iránt), miközben meg a memóriagyártók nem hajlandók kapacitást növelni - mindegyik azzal indokol, hogy mire felépülhetne egy új gyár, addigra lehet, hogy le is megy ez a nagy keresleti hullám, és akkor feleslegesen építették meg a gyárat (hiszen ha lesz plusz kapacitás, amikor már nincs kereslet, akkor a többlettermelés miatt lemennének a termékek árai, amiből meg nem tudnák visszatermelni az új gyár költségét - veszteséget meg nem akarnak felvállalni). Ha nem növelnek kapacitást (mert nekik az a jó, ha drága a termék, és sok lesz a haszon), akkor addig nem lesz árstabilitás, amíg a keresleti hullám vissza nem áll egy normális, egyensúlyi szintre. Sokan gondolják, hogy ez egy lufi, és ki fog durranni, csak kérdés, hogy mikor és mekkorát; de mivel ennek a vége előre nem látható, így látatlanban nem hajlandó senki ebbe plusz pénzt ölni.
Másodszor a Micron nem szállt ki a gyártásból, csak a konzumer piacot hagyta ott a jóval jövedelmezőbb szerverpiac miatt (ráadásul ezt sem teljesen, mert SSD-ket még most is készít). Vagyis a termelése ugyanúgy megvan, mint ahogy a többieké is, csak más helyre megy. Oda, ahol nagyobb a kereslet, és nagyobb a haszon. A többiek sem akarnak lemaradni erről a lemmingvonatról, és ők is inkább a konzumer piacot engedik el (vagyis oda termelnek kevesebbet), mert a nagy haszon őket is izgatja. És nem, nem is érdekli őket a Micron konzumerpiaci megüresedett helye (ami lehet, teljesen más mértékű, mint a globális 20-25% - lehet sokkal kisebb is, de akár nagyobb is), mert abban jelenleg nincs nagy pénz. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
<Adamsky>
üzenetére
A micron lépése azért minden kapacitását a szerver/ai részre viszi, így ott próbál minden igényt kiszolgálni, ahogy tudja, így szerintem nem sokban változik a helyzet ez miatt, ha 3 cég maradt volna a consumer piacra is, attól az össz kapacitás nem változott volna. Amúgy meg, attól, hogy minden drága, nem tűnnek el a gépek az emberek otthonából, így ugyanúgy megfogják venni a játékokat, max a fejlesztési idők fognak kitolódni, illetve aki eddig is 5-10 évente fejlesztett, azt lehet nem is fogja érinteni ez az időszak.
-
peet05
senior tag
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Értem az aggodalmat, de...ha egy egészséges egyensúlyra törekednek/törekednének, akkor a Micron (20-25%) "kiszállásával" a maradék kettőnek (Samsung/Sk H.), nagyjából 10-12%-ot kellene fejenként hozzátenni, és kijönne a matek. Vagy "átadni" 2-4%-ot, egyéb résztvevőknek. Nem megugorhatatlan probléma, ahhoz, hogy mindenki jól járjon.
-
<Adamsky>
nagyúr
Nemrég néztem meg ezt a videót, ami nyilván megalapozta a korábban írt véleményemet. Szívesen mondanám én is azt, hogy nincs világvége (és a szó szoros értelmében nyilván nincs is), de tényleg gondolj / gondoljatok bele, hogy 2db (!) gyártónak (ugye a Micron "lépett") kellene kiszolgálnia az egyre növekvő igényt.
Új gyár felhúzása vagy kapacitásbővítés? Hááát ... addig álljunk fél lábon!Szóval mikor azt írod: " ... még elég baráti áron ... " akkor én ebből kihangsúlyoznám a még szócskát.
-
+1, szomorú időket élünk, de azért nincs világvége. Baromi sok jó játék van ami még egy Steam Deck-en is elfut. Ha a következő 3 évben 0, azaz nulla új játék jelenne meg, akkor sem unatkoznék. Ugyanígy Switch 2-t, PS5 alapgépet vagy akár Pro-t is lehet még megfizethető áron venni.
Persze ha az új UE5 címekkel a 4K 60 FPS a cél, az most nagyon zsebbenyúlós lett.

De aki mindenképp új PC-t akar: egy 16GB DDR4 köré épített géppel (RX 9060 XT 16GB) már simán lehet hozni egy PS5 Pro teljesítményét és grafikai minőségét, persze némileg drágábban, de még bőven 500 alatt. -
peet05
senior tag
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Ez egy nagyon borúlátó jövőkép.
Azért nem ennyire vészes a helyzet. Steam Deck-et még elég baráti áron be lehet szerezni. Ott van alternatívának a 2024-es Ally-X, vagy a 2025-ös Xbox Ally-X.
Igen, tisztában vagyok vele, hogy utóbbi árából egy asztali setup is építhető - lenne, ha a RAM, stb. árak nem szálltak volna el -, de mivel elsősorban handheld a cikk lényege, ezért ezt most engedjük el.Pont most döntött rekordot a Steam. Egyidejű játékosszám:
2023 - 33 millió
2024 - 36 millió
2025 - 40 millió
2026.01. - 42 millió -
<Adamsky>
nagyúr
"Az új változat majd a nyáron jelenik meg 1199 dolláros kezdőáron, de azt nem árulta el a cég, hogy ehhez konkrétan milyen specifikáció tartozik. Nyilván itt a memória és az adattároló kapacitása a fő kérdés."
Hmm... azt hittem a színekkel kapcsolatban bizonytalanok még kissé.
Komolyabbra fordítva: ha így haladunk, akkor az egész gamer iparágat el lehet majd felejteni. Max. azok fognak játszani, akik ebből pénzt tudnak "kivenni". Mindenki másnak kb. megfizethetetlen luxus lesz. És szvsz. ez az optimista forgatókönyv. Mert lehet, hogy oda is eljutunk, hogy nem pénzkérdés lesz ... mert nem lesz ... -
goodboy007
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mea culpa, tájékozatlanságom nyomán azt hittem, hogy eddig sima Go volt Z2-vel és most jön a Go 2 Z2E-vel és a kétféle kiadással, de már látom, hogy már kapható utóbbi egy ideje és a SteamOS jön csak.
-
kilua
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Erre is lehet másodlagos OSnek steamOSt vagy bazzite OSt telepíteni. De ez jó így is.
-
kilua
senior tag
Na igen, én is decken gondolkodtam de tele vagyok epices gog és DMM/DLsite/stove kliens játékokkal (japán/koreai indie storeok) meg egyéb. Illetve gatcha és multi játékok sem mindig jók decken ezért nem vettem azt. A Windows meg eddig gáz volt handhelden, Xboxon már jobb. Ezért lett Xbox rog ally. Eddig csak switch és PS Vita volt mint handheld.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Erre a Steam megoldása is az Advanced Shader Delivery lesz, mert a Microsoft nem zárta le a működését. Itt az a gond, hogy ki tárolja a lefordított shadereket, és a ROG Xbox Ally gépeknél a Microsoft. A Steamnél majd a Valve fogja a Steam Deckre vonatkozóan. És egyébként a Legion Go 2-re is jók ugyanazok a shaderek, csak a Microsoft nem engedi ezeket a ROG Xbox Ally gépeken túl. Ez teszi ezt drágává, hogy tárolni kell az adatot valahol. Egy gyártónak ez nem realitás. A Microsoftnak és a Valve-nak igen.
A Lunar Lake érdekelt volna több céget is, de nem azzal a gyártási mennyiséggel, amivel készült. Az MSI-nek is kellett a ryzenes kiadás, mert Lunar Lake-ből nem szállított annyit az Intel, hogy eladják a legyártott vázaikat. Hiába voltak jó számok a Lunar Lake-ből, ha az AMD ugyanerre a piacra több nagyságrenddel több lapkát tudott gyártani.
-
Cassi
őstag
válasz
goodboy007
üzenetére
Z2 Extreme ill. sima Z2. Zen 5 <-> Zen 4 stb., gyorsabb.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
goodboy007
üzenetére
Ugyanazt a konzolt adják ki csak steamos lesz rajta, egyedüli változás a ram és a ssd lehet, mivel ezek ára elszállt, így simán elképzelhető, hogy ezek csökkennek ezen az áron.
-
peet05
senior tag
"..de maga a hitelesítés korlátokat jelent, például a redmondiak konkrétan megszabják, hogy csak olyan hardverplatformot használhatnak a gépek, amelyekre a játékokra szabott kiemelt szolgáltatásaik működnek. Ez pedig jelenleg annyit jelent, hogy csak az AMD-től lehet platformot vásárolni, tőlük is csak a kijelölt dizájnokat" - Ezért írtam, hogy gyakorlatilag minden adott. Akkor valszeg' az apróbetűs rész nem tetszett a Lenovo-nak a szerződésben feltüntetett egyéb résznél..
"Röviden a Steam megoldása nem valós megoldás, hanem hackek sorozata, ami rendkívül korlátozottan működik. Az Advanced Shader Delivery egy átgondolt megoldás ugyanerre a gondra, következésképpen nem rendelkezik azokkal a korlátokkal, amivel a Steam megoldása." - Így értettem a mérleg serpenyőjét. Bízva a Steam jövőbeli, ehhez kapcsolódó támogatottságát.
Akkor ott nem csak a hardver lesz a kérdőjel, mert egyelőre a Panther, ugyan szép számokat mutat (45-55W-on), de handheld variánst még nem láttam - pedig a Lunar milyen jól teljesített, de sajnos csak az MSI-t érdekelte.
Az Asus szerintem nem csinál házon belül konkurenciát, a Lenovo meg elfoglalja magát a Z2(E)-vel, SteamOS-sel. -
goodboy007
senior tag
Mi értelme most újabb konzolt kiadni? Ahogy nézem a sima Go-ban is Z2 van, az AMD meg nem tervez még Z3-at kiadni, tehát hardweresen semmi különbség nem lenne. Vagy tévednék?
-
Ami a két oprendszer közötti különbség: a Windows esetében minden játékot egyszerűen fel tudod tenni (már ha nem csak a Steam-es játékok a célpont), a SteamOS esetében viszont egyrészt a többi bolt felrakása sem egyértelmű (mindenképp barkácsolást igényel), másrészt a Steam-es játékoknál van egy ellenőrző folyamat, ami végén kap egy jelzést, hogy a Steam Deck-en (vagyis a SteamOS-en) hogy fut (jól, kérdésesen, vagy nem) - ugyanakkor a többi boltnál nincs ilyen ellenőrzés, így nem tudhatod előre, hogy ez vagy az a játék használható-e egyáltalán a SteamOS alatt (illetve milyen trükkökkel, speciális fogásokkal lehet indulásra bírni, ha egyáltalán lehet).
Szerk.: Cassi megelőzött, úgy tűnik, már gondoltak erre a kérdésre mások is, és dolgoznak rajta. Ez örömteli hír azoknak, akik komolyabban elgondolkodtak a SteamOS használatán.
-
Cassi
őstag
Itt van egy telepítő script többféle launcherhez SteamOS alá (én nem próbáltam):
[link]Az sajnos továbbra is probléma, hogy nem megy minden SteamOS alatt, meg kell nézni vásárlás előtt.
Volt egy hír Redditen, hogy a márciusi GDC-n bemutatnak egy Windows alapú Snapdragon X-es kézi konzolt, de első hallásra ez meredeknek tűnik, mert feltehetően emulációval menne.
-
tibaimp
nagyúr
Lehet hülyeséget kérdezek, de egy Win11-es ilyen konzol arra is alkalmas, hogy Uplay, GOG, stb játékokkal játsszak, nem? Vagy ezt egy SteamOS gépen is meg lehet csinálni komolyabb mókolás nélkül?
-
Tin
veterán
Oké, akkor ez így félreérthető volt, merthogy szerintem a többség az Xbox FSE-t azonosítja ezzel. Amúgy viccen kívül, pl. az FSE funkciót simán kiterjeszthetnék az összes PC-re. Annyi, hogy játék előtt újra kell bootolni a gépet, hogy ne töltsön be egy csomó háttérfolyamatot.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ahhoz szerződni kell a Microsofttal, de ott kötelezettségek vannak. Nem kap csak úgy gép Xbox PC plecsnit.
Az ASD eleve DirectX 12 funkció, csak korlátozott mértékben, és egyébként részben az AutoSR is, csak utóbbi igényel játékoldali támogatást.
A Panther Lake jelenleg két ismertebb céget érdekel. Acer és MSI. Összesen nincs 1%-os részesedésük ezen a piacon. Ahhoz, hogy az Intel eredményt érjen el, az ASUS-t vagy a Lenovót kell meggyőzniük.
#2 Tin : Az FSE csak egy felület. Az Xbox PC nem erről szól, hanem az olyan játékélményt befolyásoló szolgáltatásokról, mint az akadásoktól megkímélő ASD, vagy az AutoSR felskálázó. Ezeket már csak a ROG Xbox Ally kapta meg.
-
Tin
veterán
Nem vágom, ott vannak az Intel-alapú MSI kézikonzolok, hivatalos Xbox FSE támogatással.
3 gép, és csak az egyik AMD-s.

-
peet05
senior tag
Értem, de nem értem. Gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy megkapja az Xbox PC plecsnit, és az MS sem zárja ki, hogy másik gyártó is egyen a fazékból az Asus-on kívül, akkor hol a bibi?
Az oké, hogy a Steam Deck nagyot megy a SteamOS-sel, vita nincs.
Az Xbox PC hitelesítés egyik "alapja" az Advanced Shader Delivery, Auto SR, ami működik.
Ha mérleg serpenyőjére tesszük, melyik lesz a fontosabb (DX12)?Mi lesz így a Panther Lake-el? Mert ők is gőzerővel nyomulnak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Fotók, videók mobillal
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kuponkunyeráló
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Reklámok kikapcsolása Xiaomi, Redmi és Poco telefonokon
- További aktív témák...
- Legolcsóbban - Érintős Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen9: i5-1145G7/16GB/512Gb NVMe SSD/14"FHD IPS)!
- Legolcsóbban Bivaly Workstation Lenovo P15 (Core I7 10750H 32Gb 512Gb 4Gb Nvidia)
- MacBook Air 2024 m3 8gb/256gb
- HP omen 17-w131ng bontva
- Használt Lenovo ThinkPad T14 G1 laptop i5, 16GB RAM, 256GB m.2 SSD, 1 év garancia
- 2db Kolink kontinium 1200w platinum
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i5-1245U vPro 4.4Ghz 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 8GB I 320GB I DVD I HDMI I 14" HD+ I W10 I Gari!
- Xiaomi 11 Lite / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs