A hosszabb video-t én vettem fel, de nem én vágtam össze. Egy Sony RX100 III-al készült, vörös szűrővel, lámpák nélkül (kivéve az éjszakai).
Teljesen más felfogást igényel ez a fajta áramlatos merülés. Itt esélyed sincs az áramlattal szemben közlekedni, de nem is kell. Mindent mindig úgy terveznek meg, hogy erre ne legyen szükség (kivéve mikor elszúrják
, de ilyenkor kb. annyi is a merülésnek, mert mint mondtam nem lehet szembe menni vele, csak kb. kijönni...).
Gyakorlatilag arról szól az egész, hogy adott pontra le kell menni, ez általában egy csatorna bejárata két reef között, ott lekampózni/lekapaszkodni, és a brutál áramlásban nézelődni 1 helyben. A cápák meg csak mászkálnak fel-alá. Az egész csapat ott van 1 helyben és nézelődik.
Aztán, ha fogyóban a no-deko idő, mert mindig ez fogy el hamarabb, nem a levegő, mert ugye mozgás sincs, akkor jelzés, és a merülőpárok kettesével, de van hogy az egész banda együtt kiakasztja a kampót és hess a picsába az áramlattal 
Közben még lehet kicsit nézelődni, közben szép lassan menni felfele... Aztán közben csak sodródsz, csak sodródsz... olyan sebességgel, hogy először valóban rémisztő, és azt gondolod, hogy sose találnak meg 
De mire felérsz ott köröz szinte melletted a doni.
Persze fentiek miatt az ilyen csatorna merülések miatt állandóan bólyázni kell, úgyhogy az ember már azt is vakon és rutinból nyomja a végére...
Meg lehet szokni és nincs vele gond. Volt amikor olyan áramlat volt szemben, ahogy le voltunk kampózva, hogy benyomta a reduktoron a gombot 
Szokott rezegni a szánkban a cucc rendesen 
Ezek a csatorna merülések. Ami nem ilyen, hanem az atollokon belüli merülés, az sokkal kevésbé áramlatos, cserébe nincsenek is nagy élőlények (kivéve talán a tisztítóállomások/manta-point-ok).
A janiári túrán most rohadt sok cápa volt. A manták pedig 1 órán át köröztek fölöttünk, konkrétan már valóban eluntuk... Csináltam olyan felvételt, hogy 25perc 1ben, ahogy köröz a manta, csak azért állítottam le és indítottam újra, hogy ne legyen túl hosszú a felvétel 
[ Szerkesztve ]
mergedes...