Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• A valóságban inkább rossz. Három éves bort már nem veszek meg üzletből. A tárolás garantáltan ront a minőségen.
    A jó borospince a közel állandó hőmérséklet mellett, közel állandó páratartalmat biztosít.
    Nálam a hőmérséklet közel állandó. A páratartalom nyáron magas, télen alacsony. Még azok a borok sem élnek sokáig, amik dugóját maga a bor tartja nedvesen.
    Tejesen klimatizált pincét néhány üveg bor kedvéért nem fogok csinálni.

Ez nem ennyire egyszerű. Függ a fajtától, az évjárattól, a készítési eljárástól, hogy hordóérlelt, vagy sem és persze a vörösek jellemzően jobban bírják a tárolást.

Jó példa egy '22-es hordóérlelt olaszrizling. Amúgy nem szeretem az olaszt, de borász ismerősöm '21-ben (tartály) és '22-ben (hordó) is csinált. Kb. 1.5 évet volt hordóban, már akkor, frissen palackozva is kóstoltam és nem volt rossz, de őszre lett igazán jó. Maradt pár palack '25-re is és megállapítottuk, hogy ez még mindig tudott javulni.

A másik egy '15-ös kékfrankos, ami kicsit mostoha gyerek lett. Lebogyózva került erjesztőkádba és számtalan ok miatt, végül tavasszal lett csak préselve. Ezután 1 év tartály és 1 év hordó és a '16-os kékfrankossal egyidőben palackozták. A '16-os kifejezetten selymes lett, míg ez sokkal markánsabb és nem is ajánlották senkinek. Végül '24-ben bontottunk egyet és dobtuk tőle a hátast. Brutálisan jó bor lett.

A borász ismerősöm miatt többször is előfordult, hogy ugyan azt a tételt akár 3 egymást követő évben is tudtam kóstolni. Volt, ami a 3. évre már visszaesett fehérborokról beszélek), de csak azért, mert a savak már kezdtek eltűnni és így a könnyedség is, de ízben még mindig fejlődött, de olyan is volt, amiről megállapítottuk, hogy a 3. évben elképesztően sokat javult a korábbihoz képest is. Sajnos akkor már csak néhány palack volt, amiket jól meg is vettem! :DDD

Új hozzászólás Aktív témák