- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Roland861010: Negyven előtt: amikor már a pihenést is luxusnak érzed
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- maross: Fogadalmak
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- RawrrSoul: 70 ezer meg egy kicsi Liával...
- Kalandor: Szeptember 11: hol voltál, mit csináltál, amikor megtudtad?
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Graphics
Jómunkásember
Idei folyamat közepén járok.
Olaszrizling, alföldi termővidékről, 18,8-as cukorral.Szőlőt itt vettem, a receptúra egy kedvelt balatoni borász-barátomtól van, a technológiával pedig én küzdök "kézműves" jelleggel.
6. napos forrás.
-
Geri Bátyó
addikt
Valószínűleg én sem fogok többet venni, de arra jó volt, hogy leteszteljem a fehéret és kíváncsi leszek a királyleánykára és a magyarádi fehérre, ami inkább oda való. De azért innen inkább maradok a vöröseknél.
-
Geri Bátyó
addikt
Akartam egy időben bor topicot, de valahogy nem volt lendület.
Én nagy borkedvelő vagyok, 3. éve hogy hobbiborászkodok is, ámbár a technológia korlátoz.
Nekem inkább az Olaszrizling, Chardonnay és a Zeus a kedvenc, ámbár utóbbit csak a jó öreg Magyar Rafaeltől szerettem nagyon.
Vagy néha egy-két habzó Cuveé , most legutóbb a balatonszárszói Ösztön Pincében ittam jót ( Nyárszó). Ide mondjuk évi 2-3 alkalommal visszatérő vendég vagyok.
Én olyan pincészeteket keresek, ami nem felfutott, nem kirívó, hanem inkább a minőség jellemző és kis tételek.
De amióta saját magamnak készítem és nem palackozásig van felkénezve, nos azóta itthon egyszerűbb
és másnap nincs fejfájás a kéntartalom miatt..Az eltarthatóság miatt a palackozás előtt fel kell nyomni sajnos a ként... Nálam ez "elmarad", mert egynyári kaland

Témához: Sauvignon Blanc, nekem kicsit túl savas bort ad, de persze ez tájegységenként változhat. Van egy üveg Homola itthon, lehet rábontok, de max fröccsnek, mert csak magában nekem felnyomja a savamat is.
Nekem az emlegetett borászatom (akik sajnos beszüntetik a borászkodást) az Badacsony környéke. Konkrétan Csobánc, Hajagos és Hosszú-hegy.
Zeuszból bármit csináltak, attól magam alá piszkítottam. Zeusz narancsbor, natúr (teljesen kénmentes) zeusz, natúr zeusz pezsgő, natúr zeusz pét-nat, hárslevelű-zeusz küvé.
Mondjuk hivatalosan az van, hogy lehet valami minimális hozzáadott kén és akkor még lehet mondani, hogy natúr és ennek az ő összes boruk megfelelt, de csak arra mondták, hogy natúr, amiben semmi hozzáadott kén nem volt. Tavaly vettem olyan kékfrankost, ahol csak a palackozásnál használtak egy kicsit, hogy ne legyen a palackban utánerjedés, de odáig kénmentes volt (a hordót narancsolajjal fertőtlenítik).
Az utolsó igazi csúcsboruk egy teljesen natúr, dűlő és hordószelektált pinot-noire volt, ami tökéletesen elvolt kén nélkül is. Az 1.5 év hordó és 0.5 év palack után került forgalomba és következő évre is maradt egy kevés.Mindent összevetve én pont az olaszrizlinget és a chardonnayt nem kedvelem. Az SB határeset, de ami teljesen kizárt, az az irsai és a cserszegi. Zeusz, szürkebarát, sárga muskotály, furmint, hárslevelű. Most fogok kóstolni kéknyelűt (volt már, de az nagyon kénes volt), rózsakőt és vulcanust.
Vörösből pedig most lesz az első csobánci kadarka, ha minden jól megy. Arra nagyon kíváncsi vagyok. Vörösből magyar vonalon a kékfrankos, a fekete leányka a kadarka és a pinot noire szokott ízleni, de ittam Pázmándról olyan nérót és olyan budai vöröset, hogy besza-bahu. -
Graphics
Jómunkásember
-
kraftxld
félisten
Nem terveztem a boros témát, de az előző boros bejegyzésnél egészen sokan voltatok, gondoltam teszek még egy próbát.
Hát, a leírás alapján nem hozta meg a kedvem, pont minden hiányzik belőle ami egy jó Sauvignon Blanc-hoz kell. Bár én valszeg elfogult vagyok, de SB-ből csak a lehető legfrissebb, Marlborough (New Zealand) jöhet

-
Graphics
Jómunkásember
Akartam egy időben bor topicot, de valahogy nem volt lendület.
Én nagy borkedvelő vagyok, 3. éve hogy hobbiborászkodok is, ámbár a technológia korlátoz.
Nekem inkább az Olaszrizling, Chardonnay és a Zeus a kedvenc, ámbár utóbbit csak a jó öreg Magyar Rafaeltől szerettem nagyon.
Vagy néha egy-két habzó Cuveé , most legutóbb a balatonszárszói Ösztön Pincében ittam jót ( Nyárszó). Ide mondjuk évi 2-3 alkalommal visszatérő vendég vagyok.
Én olyan pincészeteket keresek, ami nem felfutott, nem kirívó, hanem inkább a minőség jellemző és kis tételek.
De amióta saját magamnak készítem és nem palackozásig van felkénezve, nos azóta itthon egyszerűbb
és másnap nincs fejfájás a kéntartalom miatt..Az eltarthatóság miatt a palackozás előtt fel kell nyomni sajnos a ként... Nálam ez "elmarad", mert egynyári kaland

Témához: Sauvignon Blanc, nekem kicsit túl savas bort ad, de persze ez tájegységenként változhat. Van egy üveg Homola itthon, lehet rábontok, de max fröccsnek, mert csak magában nekem felnyomja a savamat is.
-
Gyok2
senior tag
Ami édes vörös és nem valami pancsolt vacak, az tényleg ritka. Ami elérhető, az a portói és a madeira. Hasonló eljárással készülnek: a nem teljesen kiforrott bort előző évi borból készült párlattal lefojtják, ezért édes marad, de az alkoholtartalom is magas (16% körül).
Szekszárd környékéről találkoztam olyan kékfrankossal, ami késői szüret és olyan magas volt a kezdő cukor, hogy az erjedés kifulladt és a maradék cukor miatt félédes, vagy félszáraz lett pancsolás nélkül, de az is viszonylag ritka. Amilyen száraz az idei év, nem kizárt, hogy lesznek ilyen tételek.Igen, nem sokat találtam eddig. Viszont ennyire nem vagyok értője a témának, csak próbálom megtalálni ezeket.
-
bobalazs
nagyúr
-
azbest
félisten
-
Geri Bátyó
addikt
Ami édes vörös és nem valami pancsolt vacak, az tényleg ritka. Ami elérhető, az a portói és a madeira. Hasonló eljárással készülnek: a nem teljesen kiforrott bort előző évi borból készült párlattal lefojtják, ezért édes marad, de az alkoholtartalom is magas (16% körül).
Szekszárd környékéről találkoztam olyan kékfrankossal, ami késői szüret és olyan magas volt a kezdő cukor, hogy az erjedés kifulladt és a maradék cukor miatt félédes, vagy félszáraz lett pancsolás nélkül, de az is viszonylag ritka. Amilyen száraz az idei év, nem kizárt, hogy lesznek ilyen tételek. -
Geri Bátyó
addikt
-
Geri Bátyó
addikt
A valóságban inkább rossz. Három éves bort már nem veszek meg üzletből. A tárolás garantáltan ront a minőségen.
A jó borospince a közel állandó hőmérséklet mellett, közel állandó páratartalmat biztosít.
Nálam a hőmérséklet közel állandó. A páratartalom nyáron magas, télen alacsony. Még azok a borok sem élnek sokáig, amik dugóját maga a bor tartja nedvesen.
Tejesen klimatizált pincét néhány üveg bor kedvéért nem fogok csinálni.Ez nem ennyire egyszerű. Függ a fajtától, az évjárattól, a készítési eljárástól, hogy hordóérlelt, vagy sem és persze a vörösek jellemzően jobban bírják a tárolást.
Jó példa egy '22-es hordóérlelt olaszrizling. Amúgy nem szeretem az olaszt, de borász ismerősöm '21-ben (tartály) és '22-ben (hordó) is csinált. Kb. 1.5 évet volt hordóban, már akkor, frissen palackozva is kóstoltam és nem volt rossz, de őszre lett igazán jó. Maradt pár palack '25-re is és megállapítottuk, hogy ez még mindig tudott javulni.
A másik egy '15-ös kékfrankos, ami kicsit mostoha gyerek lett. Lebogyózva került erjesztőkádba és számtalan ok miatt, végül tavasszal lett csak préselve. Ezután 1 év tartály és 1 év hordó és a '16-os kékfrankossal egyidőben palackozták. A '16-os kifejezetten selymes lett, míg ez sokkal markánsabb és nem is ajánlották senkinek. Végül '24-ben bontottunk egyet és dobtuk tőle a hátast. Brutálisan jó bor lett.
A borász ismerősöm miatt többször is előfordult, hogy ugyan azt a tételt akár 3 egymást követő évben is tudtam kóstolni. Volt, ami a 3. évre már visszaesett fehérborokról beszélek), de csak azért, mert a savak már kezdtek eltűnni és így a könnyedség is, de ízben még mindig fejlődött, de olyan is volt, amiről megállapítottuk, hogy a 3. évben elképesztően sokat javult a korábbihoz képest is. Sajnos akkor már csak néhány palack volt, amiket jól meg is vettem!
-
Gyok2
senior tag
Nem terveztem a boros témát, de az előző boros bejegyzésnél egészen sokan voltatok, gondoltam teszek még egy próbát.
Nekem jól jött a dolog, így egy újabb édes vörösről tudok. Azokat keresgélem mostanában, dehát, nincs sok

-
George73
újonc
Fetasca Negra...
-
bobalazs
nagyúr
-
Rowon
nagyúr
A valóságban inkább rossz. Három éves bort már nem veszek meg üzletből. A tárolás garantáltan ront a minőségen.
A jó borospince a közel állandó hőmérséklet mellett, közel állandó páratartalmat biztosít.
Nálam a hőmérséklet közel állandó. A páratartalom nyáron magas, télen alacsony. Még azok a borok sem élnek sokáig, amik dugóját maga a bor tartja nedvesen.
Tejesen klimatizált pincét néhány üveg bor kedvéért nem fogok csinálni.Nálam a polc teteje a "borospince". Egri bikavért nyitottam ki 2022-ben, amit 2012-ben kaptam. Meg nem mondom, hogy hány éves volt maga a bor. Semmi különlegességet nem fedeztem fel benne, finom volt.
-
Hieronymus
veterán
Simán lehet jó, akár egy fehér is (Volt szerencsém nemrég egy 2015-ös fehérhez, ami nem hosszas tárolásra készült és teljesen jó volt.), de egy tisztességes vörös, ha megfelelő volt a tárolás, akkor valószínűleg jó. Meglepő módon a bornak nem is a túl meleg a fő ellensége, hanem az, ha ingadozik a hőmérséklet.
Tejesen klimatizált pincét néhány üveg bor kedvéért nem fogok csinálni. -
Geri Bátyó
addikt
Simán lehet jó, akár egy fehér is (Volt szerencsém nemrég egy 2015-ös fehérhez, ami nem hosszas tárolásra készült és teljesen jó volt.), de egy tisztességes vörös, ha megfelelő volt a tárolás, akkor valószínűleg jó. Meglepő módon a bornak nem is a túl meleg a fő ellensége, hanem az, ha ingadozik a hőmérséklet.
-
Narxis
nagyúr
-
Rowon
nagyúr
Balla Gézának jártam anno még céges kirándulással a pincészetében. Ez volt kb. 10 évvel ezelőtt, azóta is megvan az ott vásárolt bor. Már vagy nagyon jó íze lehet, vagy nagyon rossz.
-
Geri Bátyó
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Macska topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Újraírja az iPhone történetét a kinyitható kijelzős iPhone Duo
- Gyúrósok ide!
- Autós topik
- "Picikét" drágább lett a Trump Mobile T1
- Revolut
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 7 16IAX10 OLED notebook - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 8GB W11
- ÚJ iPhone 17 256 GB Levander - www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - ÁFÁ-s számla
- HP EliteBook 830 G6, 16GB Ram, 512GB SSD, Újszerű 12 Hónap Garanciával
- Honor X7d 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 305 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U7 255H, RTX 5060