Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51) divot válasza as_Rock (#49) üzenetére


divot
veterán

De ma már visszatértem a helyes útra, és vettem egy üveg Berta Cuvée-t. Kellemes, beszélgetős fehérbor Egerből.

(#52) fokukac


fokukac
nagyúr

én meg indulok a borfesztiválra! :D

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#53) divot válasza fokukac (#52) üzenetére


divot
veterán

Kíváncsian várom a beszámolót, Sajna idén kimarad. :(

(#54) as_Rock válasza F-ECT$ (#50) üzenetére


as_Rock
őstag

Ezért jó, ha van 1-2 pincészetnél ismerősöd :D Esetenként barátibb áron lehet kóstolni, vagy épp ingyen, de olya is előfordul, hogy az árlistán nem szereplő tételek kerülnek elő a pult alól :C

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#55) F-ECT$ válasza as_Rock (#54) üzenetére


F-ECT$
titán

Legközelebb mehetek veled? :)

Dive ever, work never.

(#56) (Bundás)


(Bundás)
addikt

Francia borokhoz ért valaki? Leírnék pár cimkét, kivácsni vagyok kinek-mi a véleménye róla... :)

mod: le is írom, ha már itt vagyok:

Chassagne-Montrachet < Les caillerets > 1998, René Lequin-Colin

Corton Renardes - Grand Cru 1994, Jean-Michel Gaunoux

Chateau Gigognan - Clos du Roi 1997



[Szerkesztve]

(#57) divot válasza (Bundás) (#56) üzenetére


divot
veterán

Nagyon ritkán veszek külföldi bort, így nekem nem mondanak semmit, bár drágának ''hangzanak''. :)

(#58) Thyb válasza divot (#57) üzenetére


Thyb
senior tag

Lent voltunk most Horvát-ban és csak ugy spontán vettem egy kisüveg (2dcl) prosekot kipróbálásra. Ez a dalmát desszert bor. Valahol a szamorodni és az aszu között lehetne az izvilága alapján, ha a cimkén nem lenne feltüntetve a hozzáadott cukor menyiség. :Y

Amugy vöröset villányból vagy Egri Cuvée , fehéret pedig általában Tályáról édes szamorodni vagy Ófurmint. Irtad a jégbort, sajna ahoz még nem volt szerencsém, viszont a multkor Tályán sikerólt kiharcolnom egy kis aszu eszenciát. :B

Ha a hatalom csúcsán nincs erkölcs, alatta nincs szabadság.

(#59) nemcso


nemcso
senior tag

Nálam a bor a sajátot jelenti.
Fehérből olaszrizling, illetve rizlingszilváni, vörösből othello+kékfrankos.
Megkostolom, de nem igazán szeretem az édes, illetve félédes borokat.

Vegetáriánus - régi indián szó, jelentése "béna vadász"

(#60) (Bundás) válasza divot (#57) üzenetére


(Bundás)
addikt

Kár! :)

Egy Tokaji Oremus 6 puttonyos '89-es aszúhoz mit szólsz? :B

(#61) Rive válasza Integra (#37) üzenetére


Rive
veterán

Egyszer valami szervíz-bartel kapcsán kaptam egy üveg tokaji vöröset. Nekem speciel jobban bejött, mint eddig bármelyik aszú.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#62) divot válasza (Bundás) (#60) üzenetére


divot
veterán

Nem ismerem a régi évjáratokat, mert az aszúnál az a kérdés, hogy milyen volt az évjárat. Ezért aztán csak nagyon ritkán tesznek el múzeális borokat, hogy a 89-es esztendő ilyen volt-é, arról valami szakértőt kellene megkérdezni.
Jómagam egy 1998-as hatos Szepsy boldog tulajdonosa vagyok, és arról speciel tudom, hogy nem volt nagy évjárat, így tízezer forinttal olcsóbb, mint az emlékezetes 1997-es hatputtonyos aszú, amelyikért 35ezer forintot kérnek palackonként.
Persze ezek már olyan apró ízbéli különbségek, amelyeknek a felismeréséhez az én ízlelőbimbóim nem elég kifinomultak. :)

(#63) as_Rock válasza (Bundás) (#56) üzenetére


as_Rock
őstag

Grand Cru az már komoly tétel, ennyit tudok:R
Egyébként keress rá guglin, a kidobott oldalak valamelyike biztos borkereskedés, vagy borértékelő honlap ahol nagyjából be tudod lőni.

Aszúnál évjáraton túl azt is érdemes megnézni, hogy akkor már Oremus nyugati tulajok kezében volt, vagy ez egy régi korból származó tétel amit a pincével együtt megvettek.
Mindenképpen valahol érdemes előtte megkóstolni nem vakra megvenni egy üveggel.

F-ECTS: A családdal járunk, meg néha már így is ég a pofám a sok ''és még azt megmutatnád''-tól:D

[Szerkesztve]

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#64) (Bundás) válasza divot (#62) üzenetére


(Bundás)
addikt

Az igen! Mikor lesz megbontva? :)

Úgy tudom 20 évenként szűrni kell a Tokaji borokat, legalábbis aki gyüjtő formában tartja őket. Van még egy '88-as is, lehet 2 év múlva kivégzem, keresek valami alkalmat rá. ;]

as_Rock: kösz, majd nézelődök...



''Magyar Borok Házába'' volt valaki BP-en?

(#65) divot válasza (Bundás) (#64) üzenetére


divot
veterán

Jártam már ott, egyszer érdemes. De a legjobb, ha valami borkóstolóra mész, mert ilyenkor a borászok hozzák a saját kedvenceiket is. :)

A Szepsyt pedig akkor bontjuk, ha végre sikerül kertes házba költöznünk a lakótelepről, reményeink szerint egy éven belül üres lesz a palack. :)
Addig kiböjtöljük egy szintén Szepsy szamorodnival.

(#66) Thyb válasza divot (#65) üzenetére


Thyb
senior tag

:) Ha viszek egy 20kg-os virágföldet, meg egy műanyag virágágyást akkor megkinálsz? ;)

Ha a hatalom csúcsán nincs erkölcs, alatta nincs szabadság.

(#67) Kazimír


Kazimír
őstag

Egri borvidék - Kőporos borászat - nagyon ajánlott kategória! A Bikavért kóstoltam tőlük 2-szer (az évjáratra sajnos nem emlékszem), de azt mondják, a Cabernet-jük is nagyon jó.
Én a testes, nem túl savas, száraz vörösborokért vagyok oda, és szerencsére Villány elérhető közelségben van.. :)

További kellemes borozgatást mindenkinek!

Be köll fizetni, azt' jólvan...

(#68) as_Rock válasza (Bundás) (#64) üzenetére


as_Rock
őstag

MBH: Flegma alkalmazottak, látszik, hogy nem teljesítménybérben dolgoznak:D Választék elég vegyes, viszont időnként vannak ingyenes kóstolók egyes borvidékek pincészeteiből :C egy éve tervezem, hogy felnézzek, de sosincs rá időm :(

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#69) ESP válasza as_Rock (#44) üzenetére


ESP
senior tag

Bacsonyban és a környéken töppedt szőlőből (aszúszemekből) készült boroknak hívják...a levédett név miatt...

[link]

És láss csodát...

Amúgy Ausztria klímája (épp ahol a legtöbbet készítik) abszolút nem kedvez a késői szüretelésű boroknak...

Ajánlom a badacsonyi gasztro-túrát bármelyikőtöknek...ha kell segíthetek is... :DDD

2012.10.23. - 2013.03.03-ig egyéni arcképem Ali G VOLT

(#70) as_Rock válasza ESP (#69) üzenetére


as_Rock
őstag

Tudom, csak azért írtam, hogy hivatalosan az nem aszú, bár természetesen a botritis-es töppedt szőlőből készített bor lényegében az midenhol:)

Fene tudja 1-2 éve voltam sógoréknél és ittam én ott Szepsy-kategóriájú fehéreket is, igaz simán elkértek 30-50 ájrót a 0,375-ös palackért, az eszenciáért meg 70-90-et :Y

[Szerkesztve]

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#71) Integra válasza ESP (#69) üzenetére


Integra
titán

ezt a töppedt szőlő finomságot próbáld ki egyszer:
[link]
ha azok közé tartozol akik nem szeretik a tokaji aszúk fűszeres utóízét ami a szájban marad, akkor ettől kész leszel :)

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#72) fokukac válasza divot (#53) üzenetére


fokukac
nagyúr

jó buli volt, elb.sztam 5000 forintot úgy, hogy még csak be se csiccsentem. :D


ezúttal bátor voltam, az ízlésem határait feszegettem, ezért jó néhány olyan bort is ittam, ami nem volt az esetem, meg elcsesztem egy csomó zsetont sajttálra, meg szarvasgombás ''szendvics''nek nevezett fél fogamra se elég különlegességre...

szóval kóstoltam portugál, francia, meg montenegrói borokat is,

természetesen arra jutottam, hogy a tokaji bornál még mindig nincs finomabb. :D
az egyik pultnál olyan baromi jó 2002-es késői szüretelésű hárslevelűt adtak, amilyen finomat még sosem ittam, számomra az volt a nap csúcspontja.
valami különleges száraz szamorodnit is megkóstoltam volna, de az meg sehol sem volt.

-----------------

egyébként maga a fesztivál is tetszett, sokkal jobban szervezett, mint néhány éve. és ami különösen tetszett : a kis tarisznya, ami az ember nyakában lógva pont alkalmas arra, hogy beletegyük a borospoharunkat..
ötletes. ;)

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#73) Integra válasza fokukac (#72) üzenetére


Integra
titán

ehh, zsíroskenyér, pirospaprikával megszórva, lila hagymával a király :))

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#74) divot válasza fokukac (#72) üzenetére


divot
veterán

Jó is az, én biztos nem bírtam volna kihozni 5000-ből a részvételemet. :D

(#75) fokukac válasza divot (#74) üzenetére


fokukac
nagyúr

ilyen megszorításos időkben... :D

ja, egyébként a toki pompost ki is hagytam! az a lángos-szerű. Bazinagy sor állt hozzá... és finom volt. meg laktató is (a szarvasgombás szendvicshez képest :D)

[kép]



[Szerkesztve]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#76) divot válasza fokukac (#75) üzenetére


divot
veterán

A pompos kiváló borkorcsolya, főleg ha van rajta bőven szalonna meg hagyma.

Egyébként a megszorításos idő október 1-én indul, addig habzsi-dőzsi. :DDD

(#77) divot válasza fokukac (#75) üzenetére


divot
veterán

A pompos kiváló borkorcsolya, főleg ha van rajta bőven szalonna meg hagyma.

Egyébként a megszorításos idő október 1-én indul, addig habzsi-dőzsi. :DDD

(#78) ESP válasza Integra (#71) üzenetére


ESP
senior tag

Feltétlenül kipróbálom...

Amúgy nem igazán vagyok híve a jégbor/aszú/töpiszőlő és hasonló divatos pancsiknak...
Sokkal többre értékelem a tradícionális magyar fajtákat...és eleve a szárat borokat kedvelem...

Apropó: ...kóstolt már valamelyikőtök (vörösbor kedvelők figyelem!!! teljesen tiszta Othelo-t???
Fantasztikus zamatú egyedülálló bor... :R

2012.10.23. - 2013.03.03-ig egyéni arcképem Ali G VOLT

(#79) Integra válasza ESP (#78) üzenetére


Integra
titán

ennek híve leszel, ne aggódj:)

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#80) divot válasza ESP (#78) üzenetére


divot
veterán

A tokaji aszút több mint fél évszázada készítik...

(#81) divot


divot
veterán

Vettem estére egy üveg 2002-es Tóth István-féle Bikavért, illetve osztrák házi juhsajtot. Feszültséglevezetőnek. :)

[link]

Róla van szó, bár én akciósan vásároltam a Kaiserben 500 forinttal olcsóbban.

[Szerkesztve]

(#82) nyávogi válasza divot (#81) üzenetére


nyávogi
tag

Tóth István féle borok eddig nagyon bejöttek! Főleg azért, mert nem érezni bennük, hogy kénezve lennének. Bár én eddig csak a száraz boraibó ittam, ezek viszont mind nagyon kellemes meglepetést okoztak . A juhsajt meg egyenesen rulez! :)

az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...

(#83) divot válasza nyávogi (#82) üzenetére


divot
veterán

És ez sem rossz bor.
Persze egy 1500 forintos bortól nem lehet csodákat várni, de bátran ki lehet tenni az asztaltra akkor is, ha szakértő vendégek érkeznek.
A juhsajt viszont nem megy hozzá. :(

(#84) as_Rock válasza divot (#81) üzenetére


as_Rock
őstag

Milyen a 2002-es évjárat, a 1999-es és 2000-eshez képest?
Azok a kékfrankosok bennem szilvalekváros, érettgyümölcsös benyomást idéztek fel illatban, és kicsit ízben is :C

A pincénél pedig még barátságosabbak az árak, érdemes ellátogatni, a hangulat miatt is.

[Szerkesztve]

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#85) nyávogi válasza divot (#83) üzenetére


nyávogi
tag

ezt nem tudom, mert juhsajtot bor mellé még nem ettem, de külön igen. úgy finom.

most a villányi borokra lennék kíváncsi. Van valakinek ajánlata, mit érdemes kipróbálni? Telekit próbáltam, nem rossz, de annyira nem is jó. Más pincészet, amit érdemes lehet kóstolni?

az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...

(#86) as_Rock válasza nyávogi (#85) üzenetére


as_Rock
őstag

Teleki felejtős :B

Gere, Bock, Tiffán a nagy nevek, de a kevésbé ismertek közül érdemes megkóstolni Dr. Kiss Gábor, Szende, Molnár Lajos borait is.

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#87) divot válasza as_Rock (#86) üzenetére


divot
veterán

A Tescoban eszméletlen jó borakciós hét van: vettem hat üveg nagyon jó bort ötezer forintért. Például Gere Portugesier 1190 forint.

(#88) divot válasza divot (#87) üzenetére


divot
veterán

Ennek örömére meg is kóstolom az egyik tételt, a Dula Pincészet Banlc de Noir különlegességét, ami vörös szőlőből, különleges erjesztéssel készült fehérbor. És csirkehúst fogok hozzá falatozni, friss salátával. :)

(#89) concret_hp


concret_hp
addikt

valaki megmondaná' mér' jó ha valaki vesz 1 palack bort mondjuk 50 000 hufért? :U
megisszák valaha egyáltalán az ilyeneket? (mondjuk ami több 100K?)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#90) nyávogi válasza as_Rock (#86) üzenetére


nyávogi
tag

Köszönöm :) Gerét már próbáltam, ízlett. Tiffánról még csak hallotam, boltokban nem láttam a borait, ha tudsz/tudtok olyan helyet, ahol hozzá lehet jutni és megosszátok velem, szívesen fogadom :) A borfesztiválon láttam, hogy kint voltak, de nem fértem a standhoz.

Divot: érdekelne, a ''fehér kékből'' borod, milyen volt. És pásszolt hozzá, a csirke?

[Szerkesztve]

az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...

(#91) divot válasza nyávogi (#90) üzenetére


divot
veterán

Rosszul írtam, helyesen:

Dula Pincészet Blanc de Noir


Elképesztően érdekes bor: rose illat, picit vörösboros, de legkinkább friss, száraz fehérboros üde íz. 2400 palackot készített belőle a borász összesen, és most akciósan 700! forintért lehet kapni a Tescoban. Nem szabad kihagyni. Egyébként olyan volt, mint ha ehhez találták volna ki a csirkehúst, vagy fordítva. :)
És a maradék juhsajtot is kipróbáltam hozzá: tökéletes volt. Veszek is még néhány palackkal.

(#92) as_Rock válasza nyávogi (#90) üzenetére


as_Rock
őstag

Az ismertebb, és jó árú borboltok, kereskedések honlapjai (a többi üzlet, viszonteladó tőlük veszi, mivel vagy kizárólagos ''nagykerei'' az adott pincének, vagy tényleges nagyker részlegük is van):
Bortársaság [link]
Monarchia (MMI) [link]
In Vino Veritas Borkereskedés (IVV) [link]
Wine & Arts [link]
Présház Borkereskedés [link]

És van még néhány, de így hirtelen ezek ugrottak be, ahol szoktam venni ezt-azt:), de persze, ha van rá lehetőség, a legjobb pincénél vásárolni :C

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#93) nyávogi válasza as_Rock (#92) üzenetére


nyávogi
tag

hálás köszönetem, azt hiszem, itt elböngészhetek egy darabig :). Egyetértek, hogy pincénél a legjobb, ha teheti az ember, de most nincs épp kapacitásom leruccanni Pécs környékére, vagy Tokajba, a kies fővárosunkból.. ígyhát marad a bolt-megoldás, jobb híján.

Divot: ha eljutok a tuskóba, feltétlenül megkeresem az ajánlott bort :)

az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...

(#94) as_Rock válasza nyávogi (#93) üzenetére


as_Rock
őstag

Szívesen:R
Dula Bence emlékeim szernt jó borokat csinál, bár rég nem volt szerencsém kóstolni :O de majd most! :C

Ha szereted a Nyakas pince [link] borait, akkor érdemes kiruccanni Tök-re, csak 30 km, és szombaton is nyitva vannak (előtte érdemes egyeztetni)
Egyes olcsóbb, de szárnyasokhoz ideális fehérboraikat folyóborként is értékesítik, házibulik, hétvégi grillezésekhez tökéletes :C

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#95) Integra válasza as_Rock (#86) üzenetére


Integra
titán

így van, kis családi pincészeteket kell keresni, én is szende boros vagyok, a nagy neveket kerülöm :)

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#96) F-ECT$ válasza as_Rock (#86) üzenetére


F-ECT$
titán

Polgár még bejön. De nagyon :)

Dive ever, work never.

(#97) F-ECT$ válasza concret_hp (#89) üzenetére


F-ECT$
titán

Egy bizonyos ár fölött a bor is olyan, mint a műtárgyak. Nem a bankban tartod a pénzed, hanem ''palackokban''. (Persze ez már inkább millió Ft-os nagyságrend.)
Pár 10e ft-os borokat még lazán meg szoktak inni, ha kellő mennyiségű bort ittál akkor érezhető, és élvezhető a különbség az olcsóbb és drágább borok között. Persze az ár nem egyenesen arányos a bor minőségével, tehát ha veszünk alapnak egy 1000 ft-os bort, akkor lehet, hogy a 2000 ft-os bor jobb, de nem 2x olyan jó, és a 20000 ft-os meg jobb a 2000 ft-osnál, de nem 10x jobb. Sőt egy bizonyos minőség felett már az egyéni ízlés is befolyásolja azt, hogy mennyire tartasz jónak egy adott bort.

Dive ever, work never.

(#98) as_Rock válasza F-ECT$ (#96) üzenetére


as_Rock
őstag

Nem rossz, bár túlárazott, és az alsó szegmense elég gyengécske (főleg árához képest) az Elixír viszont :R ittam 10 évest és semmi baja nem volt, igaz 5 éve annak is, ki tudja javult, vagy romlott a színvonal azóta:D

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#99) lajafix válasza as_Rock (#86) üzenetére


lajafix
addikt

A Teleki az árához képest jó. Szvsz.

Rock'n Roll

(#100) Integra válasza F-ECT$ (#97) üzenetére


Integra
titán

szerintem 800-1000 ft között már kapni jó borokat
én sem iszom minden hétvégén 2-3 ezres borokat, még ha van is.
nálam a csányi teleki vörösei azok amikből mindig van 4-5 kartonnal, jó az áruk és konstans jó a minőségük. csányi nem sumákol a boraival, ez villányi borok téren mamár fontos info.

[Szerkesztve]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.