Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Blu-ray lejátszók

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-30 14:13:21

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10001) Joshi válasza DM-Fan (#10000) üzenetére


Joshi
titán

Volt már CA CXUHD-ra custom firmware(cfw)?

A feliratra van megoldás, korábban erről voltszó. De sajnos van még más hiányosság is nem csak a felirat kezelés.

[ Szerkesztve ]

(#10002) DM-Fan válasza Joshi (#10001) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Nem tudok róla, csak annyit hallottam, hogy gőzerővel készül.

Nekem nincs hiányérzetem a lejátszóval kapcsolatban. Villámgyors és atomstabil a lemezkezelése, csendes az üzem és brutálisan szép képet ad fullHD és 4K BD-ről is, de még a DVD-felskálázás is parádés. Az SACD-k is nagyon szépen szólnak, csak az erősítőm miatt nem tudok natív DSD-t küldeni, csak PCM-re konvertálva, bár, valószínű a hangsugárzóim lennének amúgy is a szűk keresztmetszetek DSD esetén is.

Get Moded!

(#10003) Joshi válasza DM-Fan (#10002) üzenetére


Joshi
titán

Az Opo is ugyan ez, de én médialejátszóként használom és nagyon jó lenne a listanézeten belül legújabb elöl stb opciók. A hálózati elérést is mindig végig kell zongorázni ahelyett hogy a legutolsó mappát elmentené, azaz egyből az jönne be. Kisebb hasznos dolgok. Szerintem nem lenne nagy dolog ilyen és hasonló újításokat belerakni.

(#10004) DM-Fan válasza Joshi (#10003) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Nem tudom, hogy ilyeneket beletesznek-e valaha, majd meglátjuk.

Amúgy a CA WiFi-je megdöbbentően gyors: NAS-ról olyan sebességet produkált, hogy leesett az állam. UHD tesztanyaggal próbáltam, közel 90 Mbit/s-es sávszéllel röcc nélkül ment az anyag WiFi-n.

Viszont egy furcsaságot észrevettem, amit nem tudok, hogy mennyire normális: UHD BD-ről ha megfeszülök is csak 1080p60Hz módban hajlandó menni a plazma, pedig az info szerint a lemezen Dolby Vision 12 bit 3840x2160 23,976 Hz anyag van. Akármit állítok, a TV-n ez mindig 1080p60Hz lesz (még ha 1080p24Hz-re fixálom is a kimeneti képet a CA-n), holott hagyományos BD-ről simán automatikusan megy az 1080p24Hz, sőt, a NAS-ról is megy UHD tesztanyag 1080p24Hz hálózaton keresztül, csak UHD lemezről nem. Ugyanakkor fura, mert kadenciahelyesnek látom, tehát nincs szappanopera-effekt és pont úgy fest, mintha 24p lenne, csakhát az info is 1080p60Hz-et ír a HDMI-output-ra, meg a TV is ezt mondja a kapott képről. Ez normális így?

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#10005) BBéci válasza DM-Fan (#10004) üzenetére


BBéci
titán

Nemrég volt nálam CXUHD, mert kíváncsi voltam a hangjára. Összehasonlítottam 25 éves Pioneer CD-játszómmal, hátha nyugdíjazhatom. De nem! Egyértelműen és vitathatatlanul jobb hangot adott az öreg gép. Még optikai kimeneten is, nem csak analógon.
Denon AVC-X8500H erősítővel, Focal Aria hangdobozszettet hajtva.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10006) DM-Fan válasza BBéci (#10005) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Öhm... a CXUHD-n nincs analóg kimenet. :U

Get Moded!

(#10007) BBéci válasza DM-Fan (#10006) üzenetére


BBéci
titán

Nincs. Na és? Attól még a hangját össze lehet hasonlítani más lejátszókéval.
Egy 4000 eurós, csúcskategóriás házimozi erősítő végezte a D/A konverziót, tehát erről az oldalról nagyjából a maximumot kapta. De a CA-t PCM kimenetre állítva is jobb volt az öreg Pioneer analógja.
1993-ban vettem 35000 forintért, akkor a KSH szerinti bruttó átlagkereset 27173 Ft volt. Ma ugyanez 324000. Tehát egy jelenleg 400000 forintért kapható CD-játszó szintjén áll, viszont 10000 forintért sem lehetne eladni.
Konklúzió: ha valaki igazán jó minőségben akar zenét hallgatni és kevés pénze van erre, akkor vegyen valami 15-20 éves CD-játszót gombokért, ne középkategóriás UHD Blu-ray lejátszóval vacakoljon.
Érdekesség: a régi, sima Cambridge Audio CXU megverte az öreg Pioneert és az Arcam UDP411 is (XLR kimeneten). Mennyi volt ezeknek a listaára? 410-470000 Ft, ami az előbbi megállapításomat igazolja.
Főszerkesztőmmel hasonlíthattuk (vakon) és sajnos csalódtunk a CXUHD-ban. Ő akart venni egyet, megtartotta volna a tesztkészüléket, de visszavitte.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10008) Lacielvtárs válasza BBéci (#10007) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

+1, ezért is van nekem cxu és cxuhd is egymáson, az egyiknek szép a hangja, a másik meg viszi a hdr filmeket :D
A cxuhd egy kiváló 4k hdr player, mozihoz.
Zenére azért a cxu sokkal jobb.

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#10009) Joshi válasza BBéci (#10007) üzenetére


Joshi
titán

Jó, de az Oppo 203 és a klónja a CA CXUHD elsősorban filmlejátszásra való. Amerikában az Oppo 203 550$, szóval nem is lehet összehasonlítani az általad említett régi vasakkal.

(#10010) BBéci válasza Joshi (#10009) üzenetére


BBéci
titán

Filmlejátszásnál nem számít a hangminőség? De bizony nagyon is számít és ott is egyértelműen hallható az, amit sztereó zenével tapasztaltam. Nem létezik olyan, hogy elsősorban filmlejátszás, hacsak nem némafilmről van szó. A Házimozi Stúdióban 10-20 milliós, vagy még drágább hangrendszeren szólaltatják meg az UDP411 által kibocsájtott hangjeleket. Vajon miért? Azért, mert annyira jó.
Hagyjuk az USA-beli árakat, vagy nézzük csak azokat és akkor az arányok ugyanazok lesznek, mint amiket én említettem! Bár csak akkor, amikor hazai cég által előállítottról van szó, nem importról, mint a CA esetében.
Szintén hagyjuk a klón megnevezést, mindkét lejátszó ugyanannak a külső OEM beszállítónak a termékére építkezik, részben azonos, nagyobb részben eltérő koncepcióval.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10011) Joshi válasza BBéci (#10010) üzenetére


Joshi
titán

Márpedig HDMI passthroughnál az erősítő processzorán múlik hogy mit hallunk, ha a lejátszó processzorát használjuk analóg kimeneteken, akkor nyilván van különbség lejátszó és lejátszó között.

Az árakról meg csak annyit, hogy egy Marantz 7012 itthon még olcsóbb is mint usában, egyedül az Oppo van itthon túlárazva nem kicsit.

(#10012) Joshi


Joshi
titán

Egy alap Oppo 205 is "csak" 1300$, míg nálunk több mint 600k. :Y

(#10013) BBéci válasza Joshi (#10011) üzenetére


BBéci
titán

Óriási tévedésben vagy! Ha annyira mindegy lenne, mit ad ki egy lejátszó, nem kellene egy halom pénzért valami jobb hangminőségűt vennem, mint a Dune Base 3.0. Az említett Denonnal négy lejátszót próbáltam ki, egyértelműen más hangja volt minegyiknek. Igen, HDMI bitstreamen.
Amikor legutóbb néztem, itthon ugyanannyiba kerültek az OPPO-k, mint Nyugat-Európában.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10014) Joshi válasza BBéci (#10013) üzenetére


Joshi
titán

"Amikor legutóbb néztem, itthon ugyanannyiba kerültek az OPPO-k, mint Nyugat-Európában."
Ezt most nem tudom mire írtad, EU-n belül nem volt eddig se különbség. Én csak azt akarom mondani, hogy az Oppo nem olyan értékű lejátszó mint amennyiért EU-ban vesztegetik. Az hogy a régebbi Oppo modellek jobbak voltak én nem kérdőjelezem meg. De hiszen pont ezért példázódtam az USA árral az EU-sal szemben.

Ebből a cikkből kiemelem a lényeget, aztán ne beszélgessünk erről többet mert engem nem érdekel hogy te mit hallasz amit más nem. ;]
" The Bitstream Option
If you select Bitstream as the HDMI audio output setting for your Blu-ray player, the player will bypass its own internal Dolby and DTS audio decoders and send the undecoded signal to your HDMI-connected home theater receiver. The home theater receiver will do all the audio decoding of the incoming signal. As a result, the receiver will display Dolby, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos, DTS:X, etc...on its front panel display depending on which type of bitstream signal is being decoded.

NOTE: The Dolby Atmos and DTS:X surround sound formats are only available from a Blu-ray Disc player via the Bitstream setting option. There are no Blu-ray Disc players that can decode these formats internally to PCM and pass that on to a home theater receiver.

You have the choice as to which setting to use (Bitstream or PCM), and as mentioned above, either setting should yield the same audio quality (keeping in mind the Dolby Atmos/DTS:X exceptions)."

(#10015) BBéci válasza Joshi (#10014) üzenetére


BBéci
titán

Azt írtad, nálunk. Ez számomra Magyarországot jelent, nem Európát. Tehát úgy tűnt, a hazai forgalmazót okolod a magas ár miatt. Az a lényeg, hogy ezt tisztáztuk.

A bitstream hangról annyit, hogy nem csak én hallok különbséget, hanem mindenki, akivel eddig találkoztam, beszéltem. Az általad bemásolt szövegben nem találtam ennek cáfolatát. De ha benne lenne, az is csak egy vélemény, semmivel nem hitelesebb, mértékadóbb, mint az enyém.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10016) Joshi válasza BBéci (#10015) üzenetére


Joshi
titán

Gondoltam hogy megint a semmiről beszélgetünk.
Egyébként tudomásom szerint a bitstream digitális jelátvitelt jelent, általánosan. Ha jól rémlik akkor lejátszó oldalról a cpu nem szól bele, csak a gpu végzi a stream kinyerését és továbbítását. Nem hinném hogy hallható különbség lenne lejátszó és lejátszó között. Hacsak azért, mert mondjuk az egyik hibázik és így hibásan nyerhető ki a végeredmény. Kötve hiszem, hogy egy Oppo 203 szintű lejátszó, vagy egy CA CXUHD lejátszó számottevően hibázna amit te/ti kihallanátok. Mondom ezt úgy, hogy mindezt egy jóval régebbi és elavultabb digitális vassal szemben. :( Ugye itt azt kellene megnézni, hogy pontosan hogy zajlik a stream folyamat. Az szinte biztos hogy ez is pakkokban megy át a HDMI-n, mint a kép.

Egyébként létezik bitstream analizátor is.

[ Szerkesztve ]

(#10017) Lacielvtárs válasza Joshi (#10016) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

Mondjuk érdekes amit irsz, mert nekem van itthon jo néhány 'minőségi' player es nem egyszer használom mozora vagy akár zenére, és a bitstream adatfolyam különböző playerekbol különböző hangot eredményez.
Én úgy tudom hogy az elektronika körítés is fontos, ezért volt pl hogy korábban egy itteni forumtarsal teszteltük az optikat, és a tv optikai aljzatabol sokkal silanyabb minőségű hang jött mint egy kinai box optikajabol.
Pedig elvileg mindkettő bitstream. Magam sem ertem miért, de a legjobb példa nálam hogy ha direktbe küldök hangot az avr felé, és ezt összehasonlítom az LPCM hang folyammal, akkor sokkal dinamikusabb, szélesebb teret képző hangot kapok.
Sűrűn használom mert a cxr200 nem kezeli a dtsx hangsavot, igy viszont van hang.
Olyannyira erdekes hogy mpst már a sztereó hangsav kivételével csak LPCM hanggal mozizok, sokkal jobb.
Pedig ha jól tudom, elvileg mindkettő bitstream adatfolyam...

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#10018) Joshi válasza Lacielvtárs (#10017) üzenetére


Joshi
titán

Mivel a SoC gpu-ja végzi a streamelést, ezért azt kellene kideríteni, hogy mégis mi a pontos folyamat. Hol lehetséges egy digitális "fordítási" folyamatban a különbség. Mert én azt gondolom hogy ez egy szabvány, tehát nem lehetne számottevő különbség egyik és másik bitstream között.

Két lejátszót én mindenképpen egy HDMI splitterrel hasonlítanám össze. Vagyis minden eszköz ugyan az, kivéve a két lejátszót. Csak hang pl akármilyen lossless anyag.

[ Szerkesztve ]

(#10019) DM-Fan válasza Joshi (#10018) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Igen, én is valami hasonlóra gondoltam.

Annak meg semmi értelmét nem látom, amit BBéci mond, hogy a 25 éves vas digitál-analóg konverterének RCA-ra kitolt hangját hasonlítja a CXUHD optikai kimenetére tolt hangjával ugyanazon 4000 eurós erősítőn, majd levonja a konzekvenciát, hogy akkor a CXUHD mennyivel gyérebb vas a 25 évvel ezelőtti Pioneer CD-deckhez képest. Ebből kb. azt lehet megtudni, hogy a 4000 eurós AVR DAC-ja mennyivel más hangképet produkál egy CXUHD által küldött optikai jelből, mint amit mondjuk egy Direct-Stereo RCA kapcsolaton tud kihozni a Pioneer által konvertált analóg jelből. De azt semmiképp, hogy mennyivel jobb lejátszó az a matuzsálem a CXUHD-nál.
Azt el tudom fogadni, hogy monjuk a CXU és a CXUHD optikai és/vagy HDMI kimenetei között ugyanazon erősítőt feltételezve más a hangkép, de őszintén: azt emberek 99%-ának (engem is beleértve) nincs és soha nem is lesz olyan erősítője/hangsugárzója, amely ezt a különbséget érdemben megmutatja. Mondom ezt úgy, hogy amúgy nem szégyenkezem a CA erősítőmmel.
Ugyanezt mondták a sokat látott szakik is a boltban, amikor a CXUHD-t elhoztam tőlük és azon aggódtam, hogy az erősítőm nem eszi meg az SACD DSD-jét, csak a PCM-re konvertált SACD-adatfolyamot és hogy ez mennyire rossz lesz nekem, hogy nyugi, ahhoz, hogy kihalljam a kettő közötti különbséget, egy kb. dupla ilyen árú/kategóriájú erősítőre és kb. négyszer-ötször ilyen árú frontsugárzókra volna szükségem, ami már nem az audiofil, hanem a high-end kategória. Igazuk lett: az SACD PCM-re konvertálva is úgy szól sztereóban is, meg 5.1-ben is, mint az álom és egyáltalán nem érzem azt, hogy rohannom kéne gombokért venni egy 25 éves sztereó deck-et, ami csak CD-t tud lejátszani, amiből nálam amúgy is kevés van, mert elsődlegesen vinyl-t vásárlok már hosszú évek óta, korongból meg BD-t és SACD-t.

Abba meg már bele se merek menni - mert késélre menő vitákhoz szokott vezetni -, hogy milyen bőszen szoktak elbukni a nagy high-end teszter nevek is a nyilvános vakteszteken. Meg abba se, hogy a hang, mint olyan mennyire szubjektív dolog a képhez képest, amit ezernyi szabvánnyal, méréssel, hisztogrammal tudunk leírni, szemléltetni, egyértelmű sorrendet felállítva ezzel készülékek között, mert ott bizony azok a kőkemény száraz tények vannak, amit a műszer kidob. Na, a hang pont nem ilyen: azt is tudod mérni, hogy hány decibellel szól, mekkora a hangnyomás, vagy le lehet írni egy készülék jel-zaj viszonyát, impedanciáját, de hogy a valóságban hogy fog megszólalni az a hangsugárzó és hogy az mennyire fog tetszeni A-nak, illetve B-nek, nos, az már a misztikum kategória, különös tekintettel arra, hogy az emberi fül és fül között hihetetlen különbségek tudnak lenni és ami valaki számára nagyon kellemes hangkép, az ezen egyszerű, antropológiai okból kifolyólag másnak lehet, hogy pont nem annyira sweet.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#10020) BBéci válasza DM-Fan (#10019) üzenetére


BBéci
titán

Az általam említett összehasonlításban benne volt a Pioneer optikaija is, nem csak analóg, de ezt korábban is írtam.
Számunkra releváns teszt volt, ha Te másképp akarod eldönteni, hogy mire adsz ki százezreket, tedd azt.
Azt akartuk megtudni, érdemes-e megvenni a CXUHD-t? Egyértelmű nem volt a konklúzió. Csak olyan jöhet szóba, ami jobb hangot ad, mint a sok éve referenciaként használt Pioneer.
Az Arcam UDP411 leverte a Denon DCD 2020AE típusú, 650000 forintos CD-játszóját is, amin igencsak meglepődtünk.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10021) Joshi válasza DM-Fan (#10019) üzenetére


Joshi
titán

Én nem kérdőjelezem meg BBéci tudását és tapasztalatát, egyszerűen csak arra vagyok kíváncsi, hogy tudományosan a bitstream mint eljárás hogy működik. Hordozhat-e magában változást két külön eszközön azonos forrásanyagnál, esetleg valóban nem egy stabil adattovábbító formátum.

Hoppá formátum, mert ez csak egy adat továbbtó formátum nem más.
"A bitstream format is the format of the data found in a stream of bits used in a digital communication or data storage application. The term typically refers to the data format of the output of an encoder, or the data format of the input to a decoder when using data compression."
Ha esetleg lehet hiba a gépezetben, akkor az a kódolás/dekódolás oldalról lehetséges. Na igen ám, de milyen módon történik mindez?

Egyébként én mindenhol egy veszteségmentes eljárást olvasok valamilyen formában.
Pl.:
"A PAP-hoz (Protected Audio Path) kapcsolódik még egy fogalom, a bitstreaming, vagyis a bitfolyamot közvetlenül és érintetlenül a vevő oldalra továbbítása. Ennek a TrueHD/DTS-HD MA átvitelében van szerepe, mert így nem kell LPCM-be átkódolni, "kicsomagolni" az átvitelhez, ergo nincs szükség szoftveres interakcióra."

Egyébként ez stevve cikkéből van ollózva, meg is kerestem privibe hátha többet tud a dologról. Egyelőre zárjuk le itt a történetet, aztán ha többet tudunk a témáról, akkor folytatjuk. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#10022) DM-Fan válasza BBéci (#10020) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

De ugye nem azt akarod mondani, itt a BD-lejátszó topicban, hogy akkor most cseréljem le a gyakorlatilag minden létező formátumot lejátszó, 4K-HDR-Dolby Vision képes CXUHD-t egy gombokért kapható, 25 éves, poros-karcos CD-dekkre, mert az mennyire jó lesz nekem és a BD-imnek/SACD-imnek? :U

Eleve: szólhat nekem akármilyen titti-rittin az a 25 éves deck optikai, vagy akár analóg kimenetről is, mert irreleváns, ugyanis egyetlen formátumot játszik le - a CD-audiót. Pont, a kör itt bezárult, érdektelen minden további fejtegetés, mert nekem egy magas minőségű, 4K és HDR-képes filmlejátszó készülékre volt szükségem, ami naprakész a mai formátumokat illetően és nem mellesleg adott esetben - engem - kielégítő minőségben ki tud szolgálni mondjuk CD/SACD-lejátszás terén is. Ezen kritériumoknak emberi áron az Oppo és a CA felel meg, audiofil szempontból nézve ár/érték bajnok módon még úgy is, hogy nálunk mocskos módon túl vannak árazva.

Kicsit sarkítva olyan a példád, hogy bemegyek a ruhaboltba azzal, hogy öltönyt kell vennem mellénnyel, nyakkendővel, de inkább veszek csak egy Boss nyakkendőt, mert az minőségi cucc, szemben a konfekció öltönnyel. Ja, csak nem ez volt a cél.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#10023) BBéci válasza Joshi (#10018) üzenetére


BBéci
titán

Minek kellene HDMI splitter, amikor ott az erősítő 8 HDMI bemenete. Csatlakoztattuk a lejátszókat, azok külső merevlemezekről kapták ugyanazokat a zenéket, filmrészleteket. Utána valaki távirányítóval váltogatja a bemeneteket, a többieknek fogalmuk sincs, melyik szól éppen, csak fülelnek.
Nincs abban semmi misztikum, hogy különböző lejátszókból valamelyest eltérő hang jön ki. Ez szerintem magától értetődő. Az lenne csoda, ha nem így lenne.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10024) Joshi válasza DM-Fan (#10022) üzenetére


Joshi
titán

BBécinek a 4K HDR parasztvakítás, gondolom ezt még nem olvastad tőle. ;]

(#10025) BBéci válasza DM-Fan (#10022) üzenetére


BBéci
titán

Ha azt akartam volna mondani, akkor konkrétan leírom, de ez eszembe sem jutott. Ne magyarázz bele semmit! Érthetően,világosan fogalmaztam.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10026) Joshi válasza BBéci (#10023) üzenetére


Joshi
titán

"Nincs abban semmi misztikum, hogy különböző lejátszókból valamelyest eltérő hang jön ki."
Nagyjából meg is fogalmaztad, az a "valamelyest eltérő" különbség a bemenetek között is lehet. Mondjuk azon nem csodálkozunk hogy olyan füled van mint a sasnak. ;]

(#10027) DM-Fan válasza BBéci (#10025) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

De mint láthatod, értelmetlen. Almát hasonlítunk körtével. Az összehasonlításod akkor lenne releváns, ha azonos felhasználási körbe tartozó, azonos tudású készülékeket vetnénk össze. Az, hogy van közös halmaza a használatuknak, nem jelenti azt, hogy az egyikkel jobban jár a user a másik helyett, pláne ha a CXUHD fő felhasználási területét viszonyítjuk egy mezei CD-játszóéhoz. Ilyen erővel az IFA-nak és a Ferrari-nak is van közös halmaza.

Joshi: igen, és itt a “valamelyest” kifejezésen van a hangsúly. Ahogy azt már több szaki találóan megfogalmazta: a high-end világba az jelenti a belépőt, amikor szemérmetlenül nagy összeget költesz el a rendszeredre azért, hogy szemérmetlenül kis változást idézz elő (ami adott esetben már lehet, hogy nem is valós változás, csak pszichológia). Az ésszerűségnek is vannak határai. A múltkor pont az AQ által gyártott HDMI-kábelek minőségének árkategóriák szerinti váltakozásáról beszéltem egy kedves szakmabelivel. Végigfotózták studióban a kábelek képét úgy, hogy semmi más nem változott a rendszerben. Érdekes eredmények jöttek ki - és mondanom se kell, nem az ár határozta meg a minőséget. Illetve az, csak nem úgy, ahogy gondolnánk.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#10028) Plexicushio válasza Joshi (#10026) üzenetére


Plexicushio
senior tag

Apropó, a sírva röhögős kedvencem ;]

7.06.
7.10.

[ Szerkesztve ]

(#10029) BBéci válasza DM-Fan (#10027) üzenetére


BBéci
titán

Leírom még egyszer.
Főszerkesztőm fontolgatta, hogy megveszi a nálam lévő CXUHD-t, mert olyan lejátszót szeretne magának, ami legalább olyan jól szól sztereó zenével is, mint az általa régóta ismert és elismert Pioneer. A CXUHD semmilyen verzióban nem tudott olyan hangot kiadni magából. Ezért valami mást fog venni, feltehetően OPPO-t vagy Arcamot. Sajnos mindkettő drágább, de a minőséget meg kell fizetni.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10030) DM-Fan válasza BBéci (#10029) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Tényleg kíváncsi lennék arra, hogy mekkora hallható különbség indokolja azt, hogy mondjuk egy kétszer-háromszor annyiba kerülő Arcam-ot vagy Oppo 205-öt vegyen emiatt, mikor már a CXUHD-nál is sikongat mindenki, hogy milyen extrém módon túlárazott készülék, hiszen csak egy lejátszó. Akkor a fölötte levők, többször annyiba kerülők mik?

Ugyanakkor azt állítani, hogy a CXUHD vagy az Oppo 203 nem minőség... hát, inkább hagyjuk! Nem megkérdőjelezve a főszerkesztő úr tapasztalatát, megnéznék én azért egy nem saját szerkesztőségbeli, third party vaktesztet is.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#10031) Joshi válasza DM-Fan (#10030) üzenetére


Joshi
titán

BBéci véleményét fogadd el és lépj tovább. Ő már abba is belekötött hogy a bitstream hangtovábbításban is jobbak az ezer éves vasak mint egy Oppo 203. Szerintem hanyagoljuk a témát. :D

(#10032) BBéci válasza DM-Fan (#10030) üzenetére


BBéci
titán

Lehet kapni lejátszót 3 millióért is, szóval aki a CXUHD kellemesen baráti árát soknak tartja, az nem kompetens, elmehet a....
Éppen az ára miatt jött képbe, hogy olyat kellene venni. Nálam is, nem csak főszerkesztő uramnál. Szeretném nyugdíjazni az öreg, ámbár kiváló Pioneert, mert bármelyik pillanatban megadhatja magát az olvasófeje, amit cserélni gazdaságtalan lenne. A Dune bitstream hangjával sem vagyok elégedett, ami minimálisan hallható és zavaró egy felső középkategóriás házimozi erősítővel, ellenben csúcskategóriással már szinte bántó. Ezért egy készülékkel szeretném megoldani a CD- (SACD, DVD-A egyáltalán nem izgat) és a Blu-ray-, valamint fájl alapú lejátszást. Nyilván nem fogok olyanért pénzt kiadni, ami gyengébb minőségben szólaltatja meg a CD gyűjteményemet.
Mikor, hol állítottam azt, hogy a CXUHD és az OPPO 203 nem minőség? Mikor és hol említettem OPPO 205-öt?
Miért nem hiszel a végrehajtott vaktesztben? Mindkettőnknek az volt a célja, hogy CXUHD-t vegyünk, mert nagyon kedvező áron kaptuk volna meg. Annak örültünk volna igazán, ha jobb a CXUHD hangja, mint amihez hasonlítottuk. Azt vártuk, azt reméltük, mert a régi CXU nagyon tetszett mindannyiunknak.
Itt van nálam egy Denon DBT-3313UD, az is jobb hangú, mint a CXUHD, viszont médialejátszóként szinte nulla, ezért szóba sem jöhet.

(#10031) Joshi
Valamit csúnyán félreértettél, olyat soha nem állítottam. :(
Nem tehettem, mert a közelemben sem volt OPPO 203, sem a képét, sem a hangját nem ismerem.

(#10026) Joshi
Annyira azért nem vagyunk ostobák, hogy a bemenetek, kábelek, merevlemezek, CD-k megcserélését kihagyjuk a tesztelés során.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10033) Lacielvtárs


Lacielvtárs
nagyúr

látom bepörgött a téma :D
no akkor még egy kis olaj a tűzre...
amit megfigyeltem, hogy egy blu-ray lemez hangsávja, kicsit visszafogottabb mint pl, egy mkv ugyan azon anyagból.
ez hogy lehet szerintetek?
konkrét példa, Utazók c. film.
igaz szinkronról beszélek, de hogy lehet ez? főleg ami a mély hangokat illeti.
ha az mkv megy a sub csatornán csökkentenem kell 1,25-2 db-ellel a hangerőt, addig a korongról történő lejátszásnál viszont vissza kell tennem az elvett hangerőt.
ugyan az a player, kábelek, minden ugyanaz.
no erre mondjon nekem valami értelmes magyarázatot :D :R

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#10034) djnice válasza DM-Fan (#10027) üzenetére


djnice
veterán

A különböző HDMI kábelek képet nyugodtan fotózhatták, mert pontosan 0 bitbeli különbség van közöttük :D
Ez már nem egyszer bizonyítva lett, csak le kell menteni a kijövő digitális stream-et, de ha megértjük a TMDS jeltovábbítás működését, akkor eleve nincs miről beszélni.

(#10035) Joshi válasza BBéci (#10032) üzenetére


Joshi
titán

"(#10026) Joshi
Annyira azért nem vagyunk ostobák, hogy a bemenetek, kábelek, merevlemezek, CD-k megcserélését kihagyjuk a tesztelés során."

Pont az a lényege egy splitternek/switchnek, hogy ne kelljen cserélgetni semmit, gyakorlatilag azonnal tudsz váltani egyikről a másikra. Az a gond, hogy ha sok idő kimarad a két eszköz hallgatása között, az már nem annyira jó. Nem egyszerű történet a hiteles és pártatlan tesztelés. De ahogy rajtam kívül mások is állítják, a bitsreamek között nem nagyon lehet különbség. Ha mégis, akkor az valami mástól van. Hozzáteszem linkeltem is bitstream analyzer eszközt, ha az nem mutat számottevő különbséget, akkor kétséges azt állítani hogy hallani a különbséget.

[ Szerkesztve ]

(#10036) p76 válasza gg72 (#9569) üzenetére


p76
senior tag

Sony UHP-H1 lenne néhány kérdésem:

coax kimenetre megy az USB pendriveról FLAC és DSD fájlok lejátszása?

SACD és DVD-A lemezek lejátszása is megy a coax kimenetre? más lejátszónál olvastam hogy másolásvédelmi okok miatt csak HDMI és Analog RCA megy ilyenkor

furcsa kérdés: usb pendriveról a lejátszás navigálható csak a front kijelző+távírányitó használatával? (TV nélkül)
Ez a sony az éppen lejátszott fájl nevét kiírja? vagy csak az idő jelenik meg a front kijelzőn, eddig csak ilyen képeket láttam a neten :)
a DVD lejátszom kiírja ugyanis a fájl nevét (nem mp3 tag meg egyéb infóra gondolok)

youtube-on ritkán van müködés közbeni videó, általában csak unboxing videók vannak, mintha nem tudnának az emberek egy dobozt kibontani

[ Szerkesztve ]

(#10037) BBéci válasza Joshi (#10035) üzenetére


BBéci
titán

Direkt nem akarod megérteni amiket írtam?
Az erősítő bemeneteit váltogattuk a távirányítóval, úgy történt az összehasonlítás.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#10038) Joshi válasza BBéci (#10037) üzenetére


Joshi
titán

Ez az a téma amit mindenki meg tud magyarázni. Soha nem lenne vége. :D

(#10039) DM-Fan válasza BBéci (#10032) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Mikor, hol állítottam azt, hogy a CXUHD és az OPPO 203 nem minőség?

Indirekt módon itt:

A CXUHD semmilyen verzióban nem tudott olyan hangot kiadni magából. Ezért valami mást fog venni, feltehetően OPPO-t vagy Arcamot. Sajnos mindkettő drágább, de a minőséget meg kell fizetni.

Ergo a CXUHD nem minőség.

Mikor és hol említettem OPPO 205-öt?

A fenti mondatodból szűrtem ezt le, mivel az Oppo 203 gyakorlatilag azonos a CXUHD-val, azt így nem sok értelme volna választania, ha a CXUHD hangja nem tetszett, afölött pedig ugye az Oppo 205 van, mint következő lépcső.

Miért nem hiszel a végrehajtott vaktesztben?

Mert nem tudhatom, mennyire volt ténylegesen vak és érzelemmentes. Az igazi vakteszt az, ahol a résztvevők azt sem tudják, mik a tesztalanyok és tényleg vakon kell megmondani, hogy melyik sorszámú versenyzőt hallják jobbnak/kevésbé jónak. Na, az ilyen vakteszteken szoktak a legváratlanabb és legkaotikusabb eredmények kijönni.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#10040) DM-Fan válasza Lacielvtárs (#10033) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

amit megfigyeltem, hogy egy blu-ray lemez hangsávja, kicsit visszafogottabb mint pl, egy mkv ugyan azon anyagból.

Erről nem a gép tehet, hanem valószínűleg a release készítője. Belenyúlnak azok mindenbe, képbe/hangba. Kicsit megnövelte a kivezérlési szintet és máris “dögösebbnek” hallod, mint lemezről. Ami nem jelenti azt, hogy feltétlen jobb is lett.

Get Moded!

(#10041) adamcsik


adamcsik
aktív tag

Sziasztok!
LG UP970 4KUHD lejátszóról van valakinek tapasztalata?

(#10042) Joshi válasza adamcsik (#10041) üzenetére


Joshi
titán

Ha fontos a lemez lejátszás akkor esetleg, de ez egy nagyon belépős lejátszó. Mondjuk piros pont neki hogy van külön HDMI Audio kimenete. De pl nem találtam infót hogy a Lan az 100-as vagy esetleg 1000-es lenne. DLNA nincs habár az nem is annyira hiányzik. Valami olyan fórumot kellene keresni, ahol több tulaj van, mert a netes tesztek nagyon általánosak.

(#10043) DM-Fan


DM-Fan
nagyúr

Újra feltenném a kérdést - elsősorban CXUHD tulajoknak, de bárki mondhatja, ha van valami okos ötlete:

A CXUHD-men UHD BD-ről ha megfeszülök is csak 1080p60Hz módban hajlandó menni a plazma (Panasonic 65VT60) az általam várt 1080p24Hz mód helyett, pedig az info szerint a lemezen Dolby Vision 12 bit 3840x2160 23,976 Hz (tehát 24p) anyag van. Akármit állítok, a TV felé ez mindig 1080p60Hz formátumban kerül ki (még ha 1080p24Hz-re fixálom is a kimeneti képet a CA-n a menüben, akkor se 24 Hz-es, hanem 60 Hz-es módba vált a TV), holott hagyományos BD-ről simán automatikusan megy az 1080p24Hz, sőt, a NAS-ról is megy maga az UHD tesztanyag 1080p24Hz hálózaton keresztül, csak UHD lemezről nem (UHD lemezről eddig talán csak felvezető menüben láttam 1080p24Hz-et). Ugyanakkor fura, mert kadenciahelyesnek (mármint 24p-szerűnek) látom ezt a 60 Hz-es képet, tehát nincs szappanopera-effekt és pont úgy fest, mintha 24p lenne, csakhát az info is 1080p60Hz-et ír a HDMI-output-ra (tehát valamiért a lejátszó nem akar 24p-t tolni UHD lemezről), meg a TV is ezt mondja a kapott képről. Ez normális így szerintetek?

Tökéletes moziélményt nyújt, csak furcsállom, hogy nem 24p módban jár a TV, holott hagyományos BD-ről ezt teszi minden izmozás nélkül a CXUHD-val is (ha mindent automatán hagyok a beállításokban, akkor is).

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#10044) Joshi válasza DM-Fan (#10043) üzenetére


Joshi
titán

A CXUHD távján is van info gomb? Ha van, akkor filmlejátszás közben hosszan nyomd meg, ilyenkor feljön egy ablak részletes adatokkal. Nézd meg hogy mi az Input és az Output formátumok. Majd aztán még mondok pár dolgot.

[ Szerkesztve ]

(#10045) DM-Fan válasza Joshi (#10044) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Ezt írtam előbb: az info (hosszan nyomva) azt írja, hogy a lemezen UHD anyag van 23,976 képkockával, 12 bit Dolby Vision-be kódolva HDR-ben és a TV felé az output-on keresztül 1080p60Hz-et tol 8 biten SDR-ben, akármit is állítok a lejátszó menüjében kimeneti formátumként. Tehát hiába állítom custom output resolution-nek a 1080p24Hz-et fixre, akkor is 1080p60Hz-et tol. De csak UHD BD-ről, mert sima BD-ről viszont rendben 1080p24Hz megy ki output-ra az info-t hosszan nyomva és a TV HUD-ja szerint is. Ez utóbbit akkor is, ha Auto-n hagyom a kimeneti beállításokat a lejátszóban, meg akkor is, ha fixálom 1080p24Hz-ben. De UHD BD-ről csak 1080p60Hz megy ki, akármit akárhogyan is állítok. Próbáltam már mindent: felbontást, bitmélységet, kadenciát fixálni, vagy auto-n hagyni, mindenhogy ugyanaz van: BD-ről 1080p24Hz, UHD BD-ről 1080p60Hz. Szemre ugyanakkor semmi különbséget nem észlelek kadenciában ugyanazon film BD és UHD BD változata között, ez a fura.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#10046) Joshi válasza DM-Fan (#10045) üzenetére


Joshi
titán

Ja bocs tényleg írtad. :B Gondolom eredeti lemezről van szó, mert a CA -hoz még nincs cfw. Viszont akkor nézd meg a menüben a HDR-SDR konverzió beállítását, vagy utánaolvasni hogy hátha itt van valami korlátja a lejátszónak. De mindjárt áthozom az Oppot a hálóba mert ott csak FHD tévé van. Mindjárt kipróbálom.

(#10047) DM-Fan válasza Joshi (#10046) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Próbáltam a HDR-SDR konverzióval is játszani, azt is force-olni, vagy automatára bízni, az eredmény ugyanaz.

Köszi, hogy megnézed!

Get Moded!

(#10048) Lacielvtárs válasza DM-Fan (#10047) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

No én is kiprobalom neked :K

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#10049) DM-Fan válasza Lacielvtárs (#10048) üzenetére


DM-Fan
nagyúr

Neked is köszönöm! :R

Get Moded!

(#10050) Lacielvtárs válasza DM-Fan (#10049) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

Itt mit nézzek?


Ugyan a film lanon, mkv-bol.

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Blu-ray lejátszók
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.