- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- leslieke farmerzsebe
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celithrandi
addikt
igen ezt írtam, 750es táppal ment sokáig stabilan, csak azért cseréltem le mert volt alzán féláron 1000es platinum. tehát alapvetően desktop gépbe 1000+ tápoknak semmi értelme. Mértem mindenhogy egyszerre vga és proci stresszteszt több programmal, de 680fölé nem tudtam vinni irreális munkamenettel se.
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
Dragon3000
veterán
Azért ha visszamegyünk még jobban, akkor egy 2080 super vagy 2080ti, ami manapság már 100e alatti összeg is, lehet nagy fogyasztású gép, pl nem 5800x3d van mellette, hanem valami régebbi, ami többet fogyaszt játékok mellett... Így Celithrandi kijelentése, hogy a valóságban 500W-ot sem fogyaszt egy gép erős túlzás, főleg ha valakinél még egyéb hardverek is vannak a gépben.
-
opr
nagyúr
válasz Dragon3000 #47 üzenetére
Pontosan. Tehat egy 650W-os tapegyseg eleg lenne, ha hajlando vagy folyamatosan csucs kozelben jaratni. Mivel ez annyira azert nem jo otlet, egy 750W-os tapegyseg lenne az idealis minimum. Feljebb menni olyan szempontbol felesleges, hogy nem lesz kihasznalva.
Es nalad is eleg durvan csucsHW-rol van szo, tehat boven az 1%-ba tartozol te is, nem a 90-be, akinek boven eleg egy normalisabb 500W-os tapegyseg. Sot, sokszor meg egy 400W-os is.Persze az egyenlet masik oldala meg az, hogy ezek a modern es normalis tapok annyira hatekonyak gyak a teljes terhelesi spektrumban, hogy nincs sok ertelme ezen sporolni. Berak az ember egy 800W korulit, aztan kesz, nem kell aggodni, es mivel terhelve sincs, el is megy kb az orokkevalosagig a cucc.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Dragon3000
veterán
3080 oc kártyám van, játékok alkalmával 380-400W a fogyasztása, amíg a hdd-k nem kerültek a nasba, addig játékok közben 560W volt a konnektoros mérő szerint a fogyasztás, a hatásfokot is beleszámolva a gép 500W felett kért. Nem mindenkinek van a legújabb szériából kártyája és manapság a vga-m teljesítménye már csak középkategória.
-
opr
nagyúr
válasz Celithrandi #45 üzenetére
Azért ez nem ilyen egyszerű. Pl az aláírásodban szereplő gép simán tud 1000W feletti tüskéket produkálni úgy is, hogy nem furmark+prime baromság, hanem valós felhasználás.
Persze ez csak tüske, de akkor is kell alá egy minimum 800W-os, jó minőségű táp, hogy stabil legyen. Az én vasam is hasonló, csak 13900k-val, de itt a fő bűnös úgyis a 4090, szóval az kb mindegy.De ez nyilván egy durva példa, plusz hány embernek van ilyen gépe? Ha nem adná a cég, nem lenne nekem sem, mert minek. Ha meg nem ilyen agyon hegyezett csúcs vasról beszélünk, akkor meg mindjárt igaz is az, amit leírtál. Mondjuk egy 7800x3D + 4070ti super kombót (ami szintén jobb és többet fogyaszt, mint a gépek 90%-a) röhögve elvisz egy faszább 500W-os táp is, stressztesztelve is.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Celithrandi
addikt
soha sehova nem kellett 1000wattos táp csak el lehet adni azoknak akik nem értenek hozzá. kb 750-850 nél többet sima asztali gépben nem tudsz megenni még akkor sem ha cpu és vga stressz tesztet futtatsz szimultán. A valóságban meg 500wattot se fogyaszt egy gép.
[ Szerkesztve ]
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
félisten
Na jó de javíts ki a szabványt nem Nvidia alkotta meg nem is ő a felelős érte.
Az Nvidia féle nem szabványos csatlakozókkal nem volt semmi probléma a 3000 szériában. Azt átültette Intel vagy nem tudom ki szabványba, ott lett alulméretezve egy két dolog. Intel szerint nem engedélyezték az Nvidiának a használatát de nem is tiltották meg...
Ezt most megoldja az ATX 3.1 12V-2x6....
A másik fele hogy egy csatlakozón szabvány szerint kell továbítani megfelelő teljesítményt míg a 2x8 vagy 3x8 elég sok gondot tud okozni egy körön egy gyenge tápban.
az Inteles fickó szerint ahova a régi szabvány szerint 1000 wattos táp kellett hogy bolondbiztos legyen oda most 750 wattos elég lehet... [link][ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
opr
nagyúr
Nem jo az irany, tok felesleges ez is.
Az alaplapok ara igy is az egekben van. Most miert kene dragitani egy amugy is mocsok draga alkatreszt egy olyan funkcio miatt, amit a vevok ~90%-a a budos eletben nem fog kihasznalni. A maradek 10-bol meg 9.99 le se szarja.Az otlettel a problema pontosan ugyan az, mint a 12VHPWR-el:
Van egy valami, ami faszan mukodik, nincs vele az eg vilagon semmi gond, mindenki ismeri, az egesz iparban univerzalisan mindenki ezt hasznalja, ha voltak is gyerekbetegsegei, azokat 20 eve kinotte. Aztan bejon a terembe Mr Mega Bela Manager, es kozli, hogy "sracok, ezt meg kell javitani". Es bumm, igy lesznek a 12VHPWR csatlakozok meg ilyen hasonlo baromsagok.Ami evtizedek ota tokeletesen mukodik, azt nem kell megjavitani. Planen nem ugy, hogy hozza nem adunk semmit, el meg veszunk belole.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz Dragon3000 #40 üzenetére
Ok, de az irány jó lenne.. csak a csatlakozót rossz dobozból vették ki
Amúgy egy alaplapi kapcsolat így is úgy is kellene, hogy megkapja a tápot. Teljesen nem lehet elhagyni -
Reggie0
félisten
Pedig olcsobb. Nem egyszeru ezeken a tuskeken csak ugy felsrofolni az aramot. Vastagabb anyag kell, kisebb atmeneti ellenallas, emiatt nagyobb szoritoero, az noveli a kopast, stb.. A feluletet sem lehet csak ugy novelni vegtelensegig, lasd szennyezodes problemaja, mennyire lesz sik, stb. A felulet novelesevel a tuskenek a terfogata jobban no, tobb anyag kell bele. A problema itt sem linearisan skalazodik. Minel precizebben kell megmunkalni valamit a szerszam is annal dragabb.
A NYAK 20-30A-t siman bir.
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
A szerverekben használt gyorsítókat ne keverjük össze a normál vga-kal, nem igazán befolyásolja egyik a másik tdp keretét.
Az alaplap sokkal drágább lenne, ha azon keresztül jutna táphoz a vga, illetve az alaplapra ugyanúgy kellene plusz csatlakozás, így a probléma ugyanúgy megmaradna és többlet költségbe menne az egész. -
addikt
Egyébként a videokártyák fogyasztásának semmi köze nincs a visszakapcsolni kényszerült erőművekhez. A lakossági áramfogyasztás csökken, vagy stagnál, és a lakossági áramfogyasztásban eszméletlenül kis szerepet játszik egy VGA fogyasztása.
ezzel nem értek egyet. Lásd korábbi éve kriptobányász híreit. Kb minden második arról, szólt, hogy az erőművek alig győzik kiszolgálni a megnövekedett fogyasztást.
Reggie0 #26 Nem gondolnám, hogy olcsóbb lenne a több vékonyabb vezeték, meg a "bonyolultabb" csati. Jobban belegondolva inkább az lehet, hogy a NYÁK nem bírná el, hogy 1-2 ponton érkezik rá +12V, 20-30A. Valószínűleg megégne a NYÁK a bejövő pontokon.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Amacs
aktív tag
ez így nem teljesen igaz, mert régebbi tápoknál jelentős különbségek voltak a 24pin atx vonalon belül a vezetékek között. manapság már ilyesmivel szerintem nem spórolnak.
mindenesetre a 24pin atx-en belül különböző feszültségek mennek, míg a 8pin pcie és a 2x6-12v azok ugyanazt továbbítják. ettől függetlenül a 24-es számomra egynek számít még akkor is, ha fizikailag úgy van megoldva a csatlakozó, hogy kettészedhető. -
Dragon3000
veterán
Mi értelme lenne egy új alaplapi szabványnak, ami csak megdrágítaná az egészet és semmi értelme nem lenne? Itx alaplapot nem is lehetne kiadni, mert nem férne rá a slot a lapra. A cpu esetében közvetlen ott van a cpu közelében a csatlakozó és nem lehet külön csatlakozót rakni a cpu-ra ezért ez egy szükséges rossz megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Gomez86
őstag
Értem hogy a mostani nem, de ha hosszabb lenne a PCE csatlakozó akkor talán odaférne még 4-8 pin és akkor megvagyunk.
Egyébként a videokártyák fogyasztásának semmi köze nincs a visszakapcsolni kényszerült erőművekhez. A lakossági áramfogyasztás csökken, vagy stagnál, és a lakossági áramfogyasztásban eszméletlenül kis szerepet játszik egy VGA fogyasztása.
#19Busterftw: Ezt könnyebben el tudom képzelni hogy motiváció... Bár a szabványosítás rá tud venni cégeket hogy a végfelhasználóknak kedvezzenek a saját hasznuk helyett
#20Dragon3000: Pont ahogy a CPU külön csatija is az alaplapon keresztül adja az áramot a CPU-nak, így adhatná a VGA-nak is egy másik. (külön táppal akár, csak nem a VGA-ba dugva hanem az alaplapba).
"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
Reggie0
félisten
válasz Busterftw #24 üzenetére
A jelentos kulonbseg az az, hogy a 8 pines "kabelnel" osszefognak 8 db egyforma vezeteket es te ekkor ezt nevezed kabelnek. A 2x6-12V-nal osszefognak 12db ugyanolyan egyforma vezeteket es azt nevezed kabelnek. Akkor ha osszefogod a 24db vezeteket az neked miert nem lesz egy kabel? Az alaplapra megy egy 24 vezetekes is, az mar neked nem egy kabel? Ugyanolyan vezetekekbol all az egesz csak az alkotoik darabszama mas.
Az altalad bedobott kepnel teljesen mas a struktura, mert az koax kabel, azaz ket vezetekbol all es az egyik a masik korul van. Ha ebbol tobbet osszefogsz mar szemre mas strukturat kapsz, nem csak a merete lesz mas.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Nem baj! Majd a next gen Nv RTX 5090-en lesz egyből kettő az újból...
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
aginor
veterán
Kötekedés ONE
Ez egy nagyon magyartalan mondat szerintem: "És ez azért jelentős probléma, mert nagyon nagy teljesítmény van leadva az érintkezési felületeken," - így szerintem jobban hangzana pl, de persze sok más lehetőség is szóba jöhet:
"És ez azért jelentős probléma, mert nagyon nagy teljesítmény kerül leadásra az érintkezési felületeken,"
A cikk a fentitől még érthető, nem von le semmit annak szakmai tartalmából, de egy "újság" esetében, nem hátrány a választékos fogalmazás.
Kötekedés OFF és nem sértésnek szántam..Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Dragon3000
veterán
Szerintem ez ilyen hülye magyarázat volt a cikkben, nem találkoztam még olyan új termékkel, ahol kosz lett volna a tápcsatlakozónál, inkább tudom elképzelni, hogy senki nem tartotta be régen sem a csatlakozónál, hogy mekkora mértékben lehet hajlítani, a régi szabványnál találkoztam olyannal, hogy a kábel tövénél már megnyomták a kábelt és ezeket az új szabvány semminyire sem tolerálja, ezen kellett volna főleg változtatni, amikor a módosítást végezték.
-
Egon
nagyúr
Ha totál fail lenne az egész, hogy egy "klasszikust" idézzek, akkor nem csak a kártyák 0,0001%-ánál lenne probléma.
Tény és való: kellene egy matrica a dobozra, hogy "retkes kézzel ne szerelj gépet!!!", esetleg "porszívózz minden héten!!!", és lehet hogy a probléma meg is oldódna...
Btw a szabványt nem az nV találta ki, és ez már a módosított verzió. Az Intelből meg ettől nem fognak többet eladni.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Dragon3000
veterán
Inkább az nv féle referencia dizájnra nem fért rá 3-4 csatlakozó és eggyel váltották ki, de ezt már az rtx30 széria esetében elkezdték. Szerintem semmi köze nem volt a kinézethez, mert szerintem baromi hülyén néz ki, hogy a legtöbb kártyának a közepén van a 12vhpwr csatlakozó a vége helyet.
[ Szerkesztve ]
-
Solten
őstag
"nagyon nagy teljesítmény van leadva az érintkezési felületeken, miközben az egész konnektor nagyon picikére van tervezve, tehát a legkisebb szennyeződés is képes ezt befolyásolni"
Ezert total fail az egesz. Hogy gondoltak a kedves tokfej mernokok hogy fog ez mukodni hiba nelkul a juzernel?? Mukodik a laborban, jo lesz ez! Dobjuk piacra.
[ Szerkesztve ]
Saor Alba
-
addikt
Egyébként mi az akadálya, hogy vastagabb kábeleket, komolyabb csatlakozókat használjanak a VGA kártyákhoz?
Pl a molex csatiknál elég nagy az érintkezési felület egy ahhoz hasonló csatin át lehetne tolni nagyobb áramot is, csak vastagabb kábel kell.Gomez86 #11: az alaplapi vezetősávok nem bírnák. Szétégne az alaplap.
[ Szerkesztve ]
-
Gomez86
őstag
Nem vagyok mérnök meg semmi, de van valami ami nem hagy nyugodni ebben a tápcsatlakozós őrület témában, hátha valaki tud segíteni rajtam:
Ha már hozzányúltak a szabványhoz (mert értem hogy amúgy nem), nem lehetett volna megoldani hogy a VGA-k az alaplapról kapjanak elegendő mennyiségű áramot mint régen?
Változott és update-elik a PCIE szabányt mostanában, nem lehetne megoldani hogy egyáltalán ne legyen külön kábel? Értem hogy a tápnak ki kellene adnia, de a táp most is küld áramot az alaplap felé. Két kábelen is (sajnos). Nem lehetne ezeket egységesíteni és egyetlen kábellel a tápról rákötni az alaplapra?"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
opr
nagyúr
Abszolút nem látom azt, hogy egy darab, sérülékeny, tűzveszélyes, vékony, gyenge csatlakozójú kábel miért praktikusabb, mint 2 nagyobb, évtizedek óta stabilan működő, minden és mindenki által ismert és támogatott, bizonyított megoldás. Pláne, hogy azt kivéve, hogy egy vagy két kábelt dugsz be, nem is ad semmi extrát, pontosan ugyan azt a funkciót látja el, csak szarabbul. Ebben hol az extra praktikum, pláne olyan mértékű, ami miatt megéri váltani, az összes hátrány ellenére?
Szerk: Nekem személy szerint semmi, mert tudtam róla, hogy úgy kell bánni vele, mint egy csontritkulásos koraszülöttel, úgyhogy nagyon odafigyeltem, mikor bedugtam, plusz biztos ami biztos alapon kapott egy furmarkot kb 20p-ig a vga úgy, hogy nem volt fent a gép oldala. Azóta nem nyúltam hozzá. De az, hogy személy szerint nekem működik, az nem jelenti azt, hogy nem egy faszság az egész szabvány úgy, ahogy van.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
És ha mondjuk energiatakarékosabbra csinálnák a VGA kártyákat az nem lenne jó megoldás?
Kb minden héten kijön egy cikk, hogy jajjaj új erőművek kellenek, meg a régieket is vissza kell kapcsolni mert kevés a áram.
Miért nem erre vetik be azt a hiper-szuper agyonhypeolt AI-t, hogy mondja meg, hogy kell energia hatékony chipeket tervezni?Mi van a PH!-val? Az utóbbi 2 hétben kb minden postot csak másodikra küld el, elsőre jön az "A manóba, valami baj van" macskás üzenet. Egyébként is mi ez a macska imádat. Én kutyás képet kérek!
[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
Tok mindegy, soha nem a teljesitmeny volt a lenyege a 12VHPWR-nek sem. Max 2*8 pin megoldja. Vagy 3. Vagy tolem vegig is pakolhatjak vele a vga oldalat, tok8.
Az egyetlen ertelme mindig is annyi volt, hogy csinike legyen a gep belseje, ne ronditson bele a plexi mogotti karacsonyfaba a sok, vastag kabel. Ugyhogy elmentek abba az iranyba, hogy laborkorulmenyek kozott is csucsra jaratott kabel+csatlakozo, mindegy az, csak szep legyen (vagy legalabb konnyebb legyen eldugni).Valojaban ezen felul ertelme soha nem volt szegeny csatlakozonak a jol bevalt 6/8 pines helyett.
-
Amacs
aktív tag
Mi más értelme lehetne azon kívül, hogy nem 4x 8pin PCIe kábel megy a kártyába 600W TBP esetén. Ja persze, kiváltja az öngyújtót is bizonyos esetekben.
Az nV elhatározta, hogy szabadjára engedi a fogyasztást a csúcskártyáinál, és így kevésbé feltűnő, mert nem arról szólnak a tesztek, hogy 3-4 tápcsatlakozó meg az energiaéhes szörnyeteg kártyába. -
opr
nagyúr
Az egesz 12VHPWR-nek kb annyi ertelme volt, hogy szebb legyen, meg hogy eleg legyen egy csatlakozo. Sokkal szebb szerintem nem lett, nem ezen fog mulni, mennyire szep xXGamerPussyslayerXx gepenek a belseje, de legalabb tuzveszelyes.
Vajon miert nem akarjak hasznalni a gyartok?! Erthetetlen.