Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- cigam: Mi az a HiDPI és Retina felbontás?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: Mire is jó az utánvét eröltetése használt cucc vásárlása esetén?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Silkó
veterán
Nagyon tetszik, de ez már messze nem az én árkategóriám, ennyiért laptopot vettem anno..
-
Fall-N
veterán
válasz
<Adamsky> #54 üzenetére
Semmi baj nincs az AMOLED-del csak helyén kell kezelni. Sportórába nyilván nem fontosak a külsőségek, így oda jobb a MIP. Átlagos okosórában vígan elvan az ember vele, nem igazán melegszik vagy sérül meg, az maga az óra tokozásán múlik. Sok múlik azon is, hogy az órán milyen zárt vagy nyílt OS fut-e. Ott van például a Huawei GT5, ami simán elmegy sokáig egy töltéssel és AMOLED kijelzővel. Cserébe zárt rendszer van rajta, korlátozott funkciókkal. De az is igaz, hogyha megszokja az ember a szebb kijelzőt, akkor nehezebb visszatérni a kevésbé jó kijelzőhöz.
Szóval ez is attól függ ki kire használja az adott eszközt. Tökéletes példa a kerékpáros komputer. Ott is sokunknak bőven elég a monokróm LCD, de drágább modelleknél rá van kényszerítve az ember a színes kijelzőre, ami sokszor csak egy sima LCD, nem is OLED, így még többet fogyaszt feleslegesen. Ha megy AMOLED, akkor számítani kell ré, hogy beéghet a statkusabb megjelenítés miatt, így mégiscsak a színes LCD a jobb ebben a felhasználásban, ha már nem monokróm.
-
-
BaLee
addikt
Garminnál azt fizeted meg, hogy pl. van a Fenix 6 széria ami 2012-ben jött ki, én kb. 3 éve vettem használtan egy 6 Sapphire Pro-t ~150k körül és még mindig jönnek rá a frissítések, újítások és még mindig remekül használható minden funkciója (egész EU offline navigációs térkép stb). Kb. 10 naponta töltöd és ennyit kell vele foglalkozni.
-
xhege
veterán
Ne hidd! Nem értem miért, de teljesen rá vannak gerjedve az üzemidőre. Nem kell tölteni a MIP-et csak 3 hetente, ez a fétis.
bwoay: nyilván nem tudom, csak azt gondolom, hogy a Garmin is rájöhetett, hogy kusza már a termékvonal, és próbál karcsúsítani. Ahol minden ugyanaz csak a kijelzőtechnológia más, ott egy modellnév alatt forgalmazni, megadva a választás lehetőségét. Én ebben találok némi logikát, de lehet teljesen vakon vagyok. Számomra ebből még nem az következik, hogy kivezetik a MIP-et. Ha mikro led technológia valóban csodát hoz, akkor majd talán. Azt el tudom képzelni esetleg, hogy a Fenix amoleddé válik és mellette párban ott lesz a MIP-es Enduro. -
-
bwoay
nagyúr
jogos, amiket írsz. egy AW-hoz képest meg egyenesen elképesztő az AMOLED-es üzemidő a Garminnál. azt mondjuk én is némileg kozmetikázásnak tartom, hogy zárójelbe teszik az AOD-s üzemidőt egy olyan összehasonlításban, ahol a másik típusú kijelző folyamatosan mutatja az adatokat. de hát ennyire különböző a két technológia. mindenki eldöntheti, hogy neki mi fontos. ami viszont nekem fura: miért nem maradhatott meg az Epix, mint AMOLED-es termékvonal? a két kijelzőtípus a Fenix (és az Instinct) alá történő egybemosása miatt gondoljuk többen, hogy a végén a Garmin simán ki fogja vezetni a MIP-et.
Adamsky:
jól érted. korábban bárhová is érkeztem meg, az első dolgom volt, hogy levettem a karórát, kb mint a kabátot vagy a cipőt. ne kérdezd, miért, valahogy kialakult. A munkahelyemen most hordom, de ez is csak pár hónapja változott meg. Otthon biztosan nem fogom hordani, vállalom az adatok pontatlanságának kockázatátaz órák: Fenix 7 Pro és Instinct 2x Tactical. Kapnak bőven párkányidőt
-
xhege
veterán
"Ennek szerintem az az oka, hogy a Garmin Fenix és hasonló óráinak a felhasználói táborában sokan használják egésznapos kültéri események trackelésére az órát."
Biztos ilyenek is vannak, de szerintem meglepő lenne, ha lenne erről egy valós felmérés. Szerintem a döntő többség olyasmire használja a Fenixeket is, amire egy Forerunner 55 is elég lenne, vagy üzemidőben egy Apple Watch.
Az ember már csak ilyen. H tudja megveszi indokolatlanul is a drágább prémiumabb modellt. Több olyan Fenix tulajt ismerek személyesen, akik még csak nem is sportolnak semmit. MIkor megkérdezed miért van akkor ilyen órájuk: sokáig bírja az akksi, megjönnek az értesítések, jól néz ki, és a tudatosabbja azt mondja egészségkövetésre (sport nélkül
).
-
válasz
<Adamsky> #54 üzenetére
Több szintje van ennek: sima GPS-es trackingnél van a GPS fogyasztása. Navigálásnál az újratervezésnek van gondolom valami overheadje, de ez szerintem nem jelentős. Menet közben nem tervez folyamatosan újra, legfeljebb ha letérsz az útról, de nem tudom ez hogyan működik pontosan, én is szinte mindig előre gyártott GPX útvonalat töltök be.
Ami biztosan többlet fogyasztás, hogy ha a térképes nézet folyamatosan aktív, és a haladás, illetve orientációváltozás miatt folyamatosan újrarajzolgatja a térképet. MIPsnél ez viszonylag költséges művelet, pl az óraszámlapok fejlesztői ezért is optimalizálnak arra, hogy minél kevesebb újrarajzolás kelljen egy rajzolási lépésben (pl másodperc mutatók elrejtése egy idő után).
Nem mértem ezeket, valamelyik DCrainmaker tesztben mért talán térképes navigációt, de nem emlékszem a részletekre. Én általában azt szoktam, hogy ha 8-10 órás vagy hosszabb távokat megyek, akkor átváltok a térképes nézetről, hogy ne az legyen folyton aktív.
#55 xhege: az Amoleddel szemben Garminos körökben kvázi keresztes hadjárat zajlik.
Ennek szerintem az az oka, hogy a Garmin Fenix és hasonló óráinak a felhasználói táborában sokan használják egésznapos kültéri események trackelésére az órát. A Samsungnál és az Applenél ilyen felhasználás fel se merül igazán, nem is értik, hogy mi a problémája a fanyalgó Garminosnak. Az akksiidő ugyanez a téma pepitában: értem, hogy a csúcs Samsung már 2 napot is kibír talán töltés nélkül és amúgyis mindennap zuhanyzás alatt feldobja tölteni... de próbálj azzal egy Kinizsi 100-at vagy egy Ultrabalatont letrackelni. -
xhege
veterán
válasz
<Adamsky> #54 üzenetére
és HTomas:
Így van nagyon felhasználás függő a dolog. Simán adom, hogy bringázáshoz pl sokkal jobb a MIP, meg még sok máshoz is. Én többnyire teremben edzek, nekem tökéletes az Amoled. Azonban mondjuk nyáron egy 6-8 órás túrát még az akksi miatt folyamatosan fikázott (jogosan) Apple Watch Series 9 is végig trekkelt, úgy hogy este elég volt töltőre tenni. Ultra sportolóknak (mennyi van ilyen?) persze jobb egy Enduro 3 természetesen.
Az Aod engem soha nem érdekelt, de nyilván sokakat meg igen. Azonban Aod mellett is elketyeg 1 hétig , az meg többnyire mindenre is elég.
A mikro led valóban ígéretesnek tűnik, kíváncsian várom.Félreértés ne essék én nem mondom, hogy jobb az Amoled, mint a MIP (nekem az, de ez egyéni preferencia). Mindkettőnek megvan a helye és a szerepe. Csak sokszor az Amoleddel szemben Garminos körökben kvázi keresztes hadjárat zajlik. Nem használhatatlan szarok azok már egyáltalán. A tulajdonosok nagyobbik része meg nem 100km-eket mér vele, hanem 2-3 sziget kört, sőt sokan még ennyit sem.
-
<Adamsky>
nagyúr
Persze, sejtem, és ha még ilyet is tudna az órám, akkor is inkább Locus alatt terveznék meg mindent (telefonon vagy PC-n), mert nem vagyok a saját magam ellensége.
Viszont, ha magától (!) újra tud tervezni, az adott (lehet nálam igen ritka) esetben hasznos lehet(ne)." ... és még turistautakat.hu-t is tud ... " – magától, vagy valamit "trükközni" kell?
"Megjegyzem a térképes navigáció MIP-en is jobban szívja az akksit ... "
Nekem ugye nincs ilyen tapasztalatom, mert az én órámon csak nyomvonalas van. Annál nem éreztem erősebb fogyasztást. Tényleg a térképet ki tudod kapcsolni? Vagy, ha navigálás, akkor csak térképpel?#51 az AMOLED szvsz. nem órába való. Túl sérülékeny, melegszik, hajlamos a beégésre, stb. Szerintem az AMOLED sose lesz igazi konkurenciája a MIP-nek. Egyes pletykák szerint egyébként a Garmin dolgozik egy micro led-es órán, szóval talán majd a micro led ...
#50 bwoay
" ... 0-24-ben aktivitást mérők meg nyilván nem. én pl otthon csak éjjel "hordok" órát ... "
Jól értem, hogy csak akkor veszed fel az órát, ha elmész otthonról? Lehet írtad már, de neked milyen órád van? Azért kérdem, mert – ahogy talán írtam is már korábban, – a Garmin-okat érdemes folyamatosan hordani, nem csak akkor mikor sportolsz. Így lesz pontos(abb) a "body battery", "hrv", "training readiness", stb.#52 xhege
"Az always on funkciót ha valaki nem használja ... " – igen, itt az a bizonyos ha.
Szóval, ha valaki hozzászokott, hogy valami van az óráján (mert hagyományos vagy MIP-es óráról jött), akkor az illető bekapcsolt AOD mellett 1/3-1/2 üzemidővel számolhat.
Sportolás közben pedig erősen múlik az üzemidő (csökkenése) a módtól. Kirakod a bringa kormányára, térképpel navigálnál → erősebb fogyasztás.
Terembe edzel, csak futsz "körbe-körbe" (nem kell nagyon használni az órát) alig fogsz kisebb üzemidőt tapasztalni. -
Ebben az összehasonlításban azért nem egyértemű, hogy mit jelent a GPS Normál üzemmód. Más az, hogy egy túrát trackelsz kikapcsolt kijelzővel AMOLED esetén (vagy inaktív háttérvilágítással MIP esetén) és félóránként ránézel valamelyik adatmezőre. Illetve más, ha egy térképes navigáció fut folyamatosan aktív kijelzővel, erős napsütésben. Vagy megint más, ha MIP esetén kell a folyamatos háttérvilágítás pl szürkületkor és este.
Az egyik korábbi topicban valaki panaszkodott arra, hogy nem jó neki az AMOLED, mert futás közben ha ránéz az órára akkor nem mindig éled fel és nem látja rögtön amit akar. MIP-nél nincs ilyen gond, legalábbis nappal. Az ilyen apróságok sem igazán derülnek ki pusztán a táblázatot nézve.
De elhiszem, hogy az 51-es Epix végigbír egy ultrafutást vagy 100km-es túrát, sőt, a fenti táblázat alapján a 47mm-essel sem lehetetlen. Persze ilyenkor az is bejön, hogy tipikusan nem a rajtvonalnál veszem le az órát a töltőről, illetve értékelem, ha a célnál sem az az első dolog, hogy töltőre kell raknom. Arról nem is beszélve, ha valaki több napos túrázásra megy és nem akar az óra töltésével szórakozni.
Én igazából az AMOLED előnyét nem látom, hogy miért kell sportórában erőltetni. Persze, addig nincs baj, amíg van AMOLED és MIP is, mindkét esetben teljes funkcionalitással. De sajnos a jövő nem erre mutat. Ez látszik már a témaindító cikkben is... hol van a 47-es MIP-es Tactix?
A kommersz okosóra az persze más... elhiszem, hogy a mai ember arra gerjed, hogy mindent egy 1-2 inches kijelzőn csináljon és ez most a divat, de az értelmét továbbra sem látom (ezzel valószínűleg kisebbségben vagyok
).
-
xhege
veterán
Simán elfogadom és megértem a dolgot. Mindnekinek más a prioritás
Azonban sok esetben úgy hangzik el ez a MIP vs Amoled dolog, hogy a MIP végtelen üzemidő az Amoleddel meg ne lépj ki a házból, mert kisüt a nap, felveszi a fényerőt és 5 perc múlva kikapcsol.
A zerge.hu összehasonlító táblázata alapján is tisztán látszik a MIP előnye, de azért ne tegyünk úgy, mintha az Amoled használhatatlan lenne. Az always on funkciót ha valaki nem használja (pl engem nem érdekelt soha), akkor azért nem világmegváltó a különbség. -
Nekem az 51-es már túl nagy. Ha a lug-to-lug (mi ez magyarul?) távolságot csökkentenék pár millimétert, akkor esetleg bevállalnám, de valszeg nem is nézne ki jól az óra, másrészt meg miért, amikor a 47-es nekem pont tökéletes méret, és a MIP-esnél az üzemidővel sem kell bűvészkedni. Lehet pár év múlva eljutnak odáig, hogy az akkori AMOLED hozza a mostani MIP-es óra üzemidejét valami egyszerűbb AOD mellett is, de addig számomra felejtős a technológia.
-
bwoay
nagyúr
válasz
<Adamsky> #45 üzenetére
ezt a párkányos dolgot annak kapcsán írtam, hogy hiába fogyaszt az AMOLED túl sokat, attól még tudhatna az óra inaktív kijelző mellett napfényről tölteni, mint opció. pl outdooros arcok biztos hasznát vennék, 0-24-ben aktivitást mérők meg nyilván nem. én pl otthon csak éjjel "hordok" órát, a kanapén tespedve nem.
de eskü ennyire nem viselem ám a szívemen az AMOLEDesek sorsát, és rakhat bele bármit a Garmin, nekem nem lesz szimpatikusabb ez a típusú kijelző (mármint órában).VS461:
olvastam ezt a megjegyzést, de a stealth módról nekem sokkal inkább az jut eszembe, hogy az ember nem éppen hivatalosan és szabálykövetően akar bejutni valahovaegyébként jó ötlet kvázi battery savernek használni, de a power managerben is egész jól el lehet játszogatni a beállításokkal, ha az ember üzemidőt akar nyerni.
egy multisport óra tudását meg kb senki nem használja ki, ha a sw-es funkciókat értjük ezalatt. és nem is ez a cél, csak ezt nehezen érti meg az, akinek soha nem volt dolga ilyen eszközzel. -
xhege
veterán
Nyugodtan bevállalhatod már amoled kijelzős Garminnal is. Legalábbis az Epix Pro 51mm-el.
bwoay: értem és megértem amit írsz. Emiatt pl nekem is nagyon tetszik az Instinct pláne, hogy van már amoled (én azt preferálom). Viszont irodába, egyeztetésre jobb azért az Epix. Ha túrázunk, akkor nekem van egy szilikon tok is rajta pedig titán elvileg…. -
bwoay
nagyúr
válasz
olcsoleves #44 üzenetére
"egy óriási marketing bullshit lenne"
ahogy a 6-os Fenixnél még pontosan az is voltEgyébként az egy nagyon jó óra szerintem, de a solar funkció hatékonyságához elég megnézni a panel méretét.
Én csak azt mondom, hogy első lépésként jó lenne azt látni a gyártó részéről, ha az AMOLED modellek esetén elérhetővé tenné, hogy pl powersave módban tudjon érdemben tölteni napfény által. Aztán persze mindenki eldönti, hogy az ő használati szokásai mellett ennek hasznát veszi-e vagy sem. Hogy jelenleg ennek technikai korlátai vannak-e, azt nem tudom. Viszont azt, amit te írsz, hogy használat közben láthatóan tölt is, szerintem jelenleg csak Instinct modellek tudják.xhege:
jaja, ezt nem is vitatom. ugyanakkor az jut eszembe, hogy a fém G-Shockok is durván néznek ki, viszont ha egy olyannal szántod végig az aszfaltot, akkor kibírja ugyan, de a tokozása nehezen marad esztétikus. az én szememben meg az az igazi strapabíró óra, ami ha leesik egy sziklára, akkor kb visszapattan. Nekem külsőre abszolút bejön ez a Fenix/Epix/Tactix vonal (nem a mostani, a korábbiak), de ha az árukat nem is nézem, akkor sem az jut eszembe róluk, hogy ha szükség úgy hozná, kész lennék ezekkel kiékelni egy ajtót (ha érted, mire gondolok).
Ha viszont meg kell jelenni, és ezek közül választhatok csak, akkor nyilván én is inkább egy Fenixre voksolok.Inarus:
de ezt nem is kell sugallni, mert konkrétan így van - szállítanak Magyarországra, de a kiszállítás (most éppen) ingyenes. -
válasz
<Adamsky> #45 üzenetére
Ez a tervezés azért elég erősen limitált, na arra gondolj, hogy ott az órán szép kényelmesen lepakolgatom a waypointokat (az érintős Fenixek talán ebben jobbak, olyat nem még használtam). De ha a célt nagy-nehezen meg tudom adni, akkor utána oda tervez egy teljesen korrekt útvonalat a saját topomap (ha jól emlékszem) térképével (illetve talán OSM-et és még turistautakat.hu-t is tud, ezt nem olyan rég néztem pont valamelyik Fenix topicban szereplő kérdés miatt, de a tervezésben nem vagyok biztos).
Szóval erősen szükségmegoldás, de arra jó, hogy ha mondjuk elromlik / lemerül / elveszik a telefonod (és a papír térképet is elfújta a szél), akkor valahogy elkeveredj vele a legközelebbi faluig.Normális útvonaltervezéshez inkább telefon kell, sőt, én azt 99%-ban előre az asztali gépen csinálom és onnan töltöm át a térképet az órára.
Megjegyzem a térképes navigáció MIP-en is jobban szívja az akksit, gondolom a több újrarajzolás miatt. Mondjuk engem a MIP-es Fenix simán végigvitt 70km-es távon gond nélkül, ezt az AMOLED-essel már nem biztos, hogy szívesen bevállaltam volna.
-
VS461
tag
Majd, ha kicsit olcsóbb lesz, ha olcsóbb lesz. Amúgy a Tactix 7 is tud zölden zseblámpázni. Éjjellátót pedig nem zavarja akkor sem, ha nincs éjjellátó módban.
A zseblámpa funkció amúgy az egyik leghasznosabb ezekben. Egy ideje gondolkodtam egy kisebb EDC-zseblámpában, de az óra feleslegessé teszi, és mindig kéznél van, a zseblámpát meg úgyis mindig máshol hagynám.
Valaki itt írta, hogy hiába kapcsoljuk "Stealth" módba, minősített helyiségbe akkor sem lehet bevinni. Ez így is van. Azzal az üzemmóddal viszont brutálisan megnő az üzemidő, 60-70 napra is. Ezért is tetszenek ezek a nagy Garminok, a Tactix 7-et így, télen, kevesebb GPS-ezéssel 2+ hetenként rakom töltőre folyamatos pulzusméréssel és automata véroxigén-méréssel.
Kérdezték már, hogy minek, meg hogy kihasználom-e akár a negyede tudást? Nem, és pont így vagyok a kütyüjeim nagy részével, vagy az autóm 163 lóerejével. És gondolom, nem csak én
. Az a rucking app meg várós a 7-re is.
-
<Adamsky>
nagyúr
"F6-on simán tudok on the fly útvonalat tervezni ... " – akkor ez a funkció valószínűleg a Fenix-ektől felfelé él. Köszi az infót!
Igen, terepfutás közben el tudom képzelni, hogy hasznos lehet ...#40 bwoay
Élőben ugyan nem, de összehasonlító képeken láttam már AOD-ot. Nappal, (erősebb) napsütésben ... mint halottnak a beöntés. Szóval inkább szobában, borús időben segíthet. Viszont akkor merül is az óra mint az a bizonyos nyeletlen fejsze.
Egyébként engem is zavarna a mindenkori sötétség az óralap helyén. Anno az első órám nekem is AMOLED-es volt, és ez volt az első, amit eldöntöttem, hogy nekem ilyen nem kell többet." ... nincs is olyan beállítási lehetőség, hogy full fényerő for fucking ever ... "
Így van. Szóval egy nyomvonalat vagy épp térképet se tudsz folyamatosan láthatóvá tenni. Valahogy ébresztgetned kell az órát, ha látni szeretnéd.A párkányos napoztatás – ahogy a többiek is írják – már csak azért sem nagyon opció, mert egy Garmin-t tényleg érdemes folyamatosan a karon tartani.
-
olcsoleves
csendes tag
Érdekes, amit mondasz, de számomra például nem opció a párkányon való napoztatás, mivel szeretem, ha az óra folyamatosan a kezemen van és használom arra, amire vettem.
Mivel nem vagyok veterán a Garmin vonalon, sajnos nem tudom, hogy a F6 solar panelje milyen hatékonységgal működött, inkább arra szerettem volna rávilágítani, hogy használat közben mekkora pluszt jelent egy napelem és mennyire képes kiterjeszteni az üzemidőt. Ha kirakom napozni a párkányba 2-3 órára, annyi erővel már töltőre is dughatom fele annyi ideig, úgyhogy azzal lennék előrébb, ha ha tevékenység közben éreztetné a hatását.
El lehet menni mély nyúlüregekbe és átgondolni, hogy milyen beállítások mellett mennyire hatékony a napelem amoled mellett, de számomra úgy van értelme, hogy pl. futás közben a kijelző folyamatosan aktív, főleg, ha terepen vagyok. Tűző napon lenne a legnagyobb a hatásfok, de akkor az amolednek fel kell tolnia a fényerőt. Szűrt fénynél, fák között meg alacsonyabb a fényerő, cserébe a hatásfok is. Úszásról ne is beszéljünk.
Akárhogy is próbálom csavargatni a dolgot, tényleg nem látom értelmét egy amoledes és solar paneles órának, számomra ez egy óriási marketing bullshit lenne. -
xhege
veterán
Persze, nem is ez a gond, szoktam rendelni az Amazonról elég gyakran.
bwoay: egy óránál azért számít a küllem és a felhasznált anyagok minősége. Erős leegyszerűsítés, de egy alap Casio is az időt mutatja meg egy Breitling is.
Tudásra szerintem az emberek 90%-ának elég lenne a Forerunner 165 is, de az egy játék műanyag óra az Epixhez képest. Ha a Garmint ki akarod használni teljesen, akkor szinte 24 órában kell hordani, és úgy már sokaknak nem mindegy, hogy mi van állandóan a kezeden.
-
bwoay
nagyúr
válasz
<Adamsky> #36 üzenetére
lehet, hogy ez ritka, de abból indultam ki, hogy a tough solar Casio userek körében tipikusan az ablakpárkány a töltő
egyébként tudtommal az AOD elég népszerű, mert nem mindenkinek felel meg az, hogy random rápillantva az órára a kijelző nem mutat az égvilágon semmit. az biztos, hogy a full brightness meg az erős napfény kombó nagyban növeli a beégés veszélyét, de gondolom eleve nincs is olyan beállítási lehetőség, hogy full fényerő for fucking ever.xhege:
sok helyen valóban, de van, ahol 80 alatt elérhető nálunk is. Az amazonos ár meg egy időszakos akció, ez is hozzátartozik az igazsághoz, de ez nem változtat a tényen, hogy ennyiért meg lehet vásárolni.a térkép témához még annyit fűznék hozzá, hogy MC Pite írta korábban: neki jobban bejön a vaktérképes navigáció, mert számára sokkal gyorsabban/egyszerábben áttekinthető így az útvonal, mint amikor az egy domborzati térképre van rátéve. Szóval van ilyen is
-
válasz
<Adamsky> #36 üzenetére
F6-on simán tudok on the fly útvonalat tervezni az órán (nem teszek ilyet), ha letérek az előre tervezett útról, akkor a térképen nagyjából látom, hogy merre vagyok és látom merre kéne visszamennem az eredeti útvonalhoz (anélül, hogy futás közben a telefonnal kéne szórakoznom), bonyolultabb elágazásokban számomra segítség a vaktérképes navigációhoz képest. Nyilván lehet nélküle élni, de aki ismeretlen helyeken terepfut, annak szerintem jó szolgálatot tesz.
Nagyon off, de a Garmin árazásáról nekem mindig az újautó árlisták jutnak eszembe: egy random prémiumnál egy-egy tétel simán van annyi, mint egy Garmin óra. Simán elmegy 1-2 millió funkcionálisan értelmetlen dolgokra, mint nagyobb/szebb felni, sportos díszítések, extra fényezés, stb. A Garmin óra ezzel szemben legalább egy csomó valóban hasznos funkcióval bír
-
<Adamsky>
nagyúr
"Elég lenne egy CSTN kijelző sokszor, mellé meg ott lenne az AMOLED"
A "tutit" nem tudom megmondani, de én azt feltételezem, hogy a CSTN nagyon "buta". Arra ugye akármit nem tudsz kitenni. AOD-t megérzésem szerint kevesen használnak AMOLED esetén (nincs sok értelme, szvsz.), de még az is jobban testreszabható.
A másik, hogy akinek kell az AMOLED, az jó eséllyel folyamatosan azt szeretné nézni (ha már AMOLED) és nem a CSTN-t.#32 bwoay
" ... abszolút élhető megoldás lenne már most is, hogy amikor kirakod a párkányra ... "
Na, ez az, ami szerintem igen ritka. Az már sokkal gyakoribb, hogy valaki kirakja a bringa kormányára, és úgy teker. De akkor megint bejön az, amit korábban írtam: tűző napon (nagyobb fogyasztás és melegedés!! → beégés veszély) aztán teperhet a kis napelem, de jó eséllyel nem fogja bírni szuflával.#33 HThomas
Ha már térkép. Melyik Garmin is tud – magától (!) – újratervezni? Lehet rosszul tudom, de ilyenre csak az új Fenix-ek képesek (és pl. a drágább Forerunner-ek nem).
Újratervezés nélkül az a térkép nem más, mint egy háttér. Nem mondom, az is hasznos lehet, de csak nagyon ideig-óráig, ill. ritka esetben (amikor ne lenne elég a sima nyomvonalas navi).
Szóval én a térképes módért akkor lennék jobban oda, ha az tényleg tudna újratervezni, és ne adj' Isten ismerne több térképet, ill. útvonal adatbázist (pl. BRouter). -
bwoay
nagyúr
a nagyon különböző ár/érték arányt próbáltam érzékeltetni. számomra lenyűgöző, hogy egy Instinct mennyi mindent tud a drágább modellekhez képest is. (és bónusz, hogy sok esetben pontosabban is mér az alacsonyabb súlya miatt, vagy pl a monokróm kijelző is kontrasztosabb, mint a színes MIP)
A sima (nem solar) Instinct 2 jelenleg 172 EUR a német amazonon. Persze a megjelenésekor ez semmi ennyi volt, de ez jelenleg 70'000 Ft-nak felel meg.
Akinek a legújabb Fenixre meg Tactixre van szüksége, annak természetesen nem kell magyarázkodnia, de azért azt lássuk, hogy az árak között lehet akár 6-10x-es szorzó is. -
DithenS
senior tag
-
-
bwoay
nagyúr
ezért is írtam, hogy "HA nem elengedhetetlen a térkép..."
olcsoleves:
azért a 6-os Fenix Solarok töltési hatékonyságát szerintem lehetne hozni már AMOLEDDEL ismeg hiába nagy fogyasztó ez a panel, azt a user dönti el, hogy mennyit pörgeti full fényerővel, elvégre adott az AOD meg a "gesture" is, mint opciók. szerintem abszolút élhető megoldás lenne már most is, hogy amikor kirakod a párkányra 2-3 órára napfényben fürdőzni (lekapcsolt kijelzővel), akkor fel tudna szívni mondjuk 3-4 óra plusz üzemidőt.
-
blueMerle
veterán
Hát van egy ára, de ugye ez azért leginkább céleszköz hardcore sportolóknak, pilótáknak, ejtőernyősöknek,... Átlag Ferinek azért, hogy a szigetet 2x körbefussa igencsak felesleges, arra bőven elég egy közel fele ennyibe kerülő Apple Watch Ultra is
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
olcsoleves #26 üzenetére
" ... AMOLED valószínűleg nagyságrendekkel többet eszik, mint amit egy képernyő köré épített naplemes panel elő tud húzni a kalapból ... "
Igen, ez szinte biztos. Pláne ha belevesszük abba a bizonyos kalapba, hogy akkor eszik a legtöbbet, mikor tűz rá a nap. A MIP meg épp ekkor a legkevesebbet (mert tuti, hogy nem kell háttérvilágítás). Szóval, ja. Túl sok értelme nem lenne.#20 bwoay
Szerintem egyszerűen túl sok modellt tartanak piacon / életben. -
-
Y72
aktív tag
Használtan jobb venni régi modellt - ha fontos az ár.
Volt Amazfit-em de másnál is ugyanezt a hibát láttam: nem tud magasságot mérni, több szász métert téved egy túrán.
Ehhez képest egy régi garmin sokkal megbízhatóbb.
Bár egyiknél sem tetszik a vastagsága, miért nem tudnak vékony órát készíteni? -
olcsoleves
csendes tag
válasz
<Adamsky> #19 üzenetére
Abból a szempontból nem tökmindegy a kijelző, hogy az AMOLED valószínűleg nagyságrendekkel többet eszik, mint amit egy képernyő köré épített naplemes panel elő tud húzni a kalapból, és így érezhető hatása sem sok lenne. Akkor már inkább lepje be a képernyő a teljes felületet, így is bőven van két maraton a feltöltött 965-ösömben.
-
xhege
veterán
Sajnos az árak iszonyúan elszaladtak a Garminnál (is). A csúcs órák esetén valahol érthető, de mondjuk azért a belépő órák is drágák. Mondjuk egy Vivoactive 5 100eFt felett van vagy egy Forerunner 165. Feleségemnek előbbi van. Egy műanyag játékóra hatású a cucc. Értem, hogy van benne tudás, de az árazás erős. Pláne kishazánkban, a magyar fizuk mellett. Arról nem beszélve, hogy szerintem a termékpaletta elég kusza, nehezen átlátható. Na mindegy ez messzire vezetne, nem ide való.
-
bwoay
nagyúr
értelek, és tiszta sor, hogy a MIP nem mindenkinek opció. mondjuk arról is meg vagyok győződve, hogy sokan nem a jobb láthatóság miatt voksolnak az AMOLED-re, hanem azért, mert a MIP (legyen bármilyen praktikus) egyszerűen elavultnak hat mellette. aki pedig okosóra vonalról érkezik, annak meg eleve hiányzik a magas kontraszt, a nagy fényerő - mondjuk nekik a kihangosítás, a beszédmikrofon meg az LTE is, meg is értem, ha a gyártó ebbe az irányba mozdul el. csak egyszerűen szimpatikusabb volt az a Garmin, ami nem akart mindenáron megfelelni ezeknek az elvárásoknak
meg hát ugye az árszabás. a kifutó 7-es (non-pro) Fenix modellek jelenlegi árának több, mint a duplájába kerülnek a 8-asok, amik érdemben pont a fent említett funkciókkal tudnak többet (kivéve LTE).
ezt a Tactixet meg hagyjuk is. Nem tudom, hogy ki a célközönség, de én úgy látom, hogy ha nem elengedhetetlen a térkép, akkor egy Instinct 2X solar tactical a funkciók 90%-át tudja, végtelen üzemidővel, 170k-ért 6-700k helyett. és bocs mindenkitől - abszolút nem vagyok híve az ilyen, árazással kapcsolatos kirohanásoknak, de a Garminnál konkrétan komoly következetlenséget látok a jelenlegi palettán mind árszabás, mind termékdifferenciálás terén.
DE! nagy igazság, amit írtál korábban: amíg megvan a választási lehetőség, addig minden ok -
xhege
veterán
Nincs itt szó tartalomfogyasztásról. Egyszerűen az amoled pl nekem és még nagyon sok ember számára sokkal jobban látható az esetek 90%-ban.
Többet vagyok sajnos beltérben, mint tűző napon, a szemem meg nem a régi. Olvasó szemüveg kell, de azt meg nem hordok folyamatosan. Vettem Fenix 7X Prot, de többnyire nem láttam, ezzel szemben az Epix Prot minden körülmények között jól látom. Igen, tűző napon is. Sok esetben ennyire egyszerű az indok.
Elismerem a MIP kijelző pozitív tulajdonságait, csak hidd el nem mindenkinek jó opció. Sokaknak meg egyszerűen csak jobban tetszik a kontrasztos, színes amoled.
Amíg megvan a választási lehetőség mindenki számára, addig örülni kell. -
bwoay
nagyúr
válasz
<Adamsky> #19 üzenetére
nem állítom, hogy a színes meg a monokróm MIP kontraszt és láthatóság szempontjából ugyanaz tudják, de roppant furának találom, hogy az Instinct evolúció átugrotta ezt a lépcsőt.
A színeket amúgy (gondolom) valahogy filterrel oldja meg a MIP, így a visszatükröződő fény nagyobb része nyelődik el, mint a monokróm változatnál. Ezért nem lehet egyformán kontrasztos a kettő, ráadásul a power glass még rontott is a helyzeten (a zafírüveg meg végképp). Az nagy truváj a szememben, hogy a 8-as Fenixnél megszabadultak ettől a plusz rétegről, miközben még nőtt is a solar hatékonyság, annyival jobbak az új panelek. Azt gondolná az ember, hogy itt az idő, jöhet az első önnfenntartó színes Garmin. ja várj, inkább legyen helyette egy AMOLED-es modell térkép meg touchscreen nélkül, elvégre annak sokkal több értelme van... Szóval egyetértek az Instinct identitászavarát illetően. Kíváncsi is leszek a Tactical változat milyen kijelzőt kap majd!Amúgy még az AMOLED fétist is meg tudom érteni valahol, csak hát ezek az órák nem éppen tartalomfogyasztásra valók.
-
<Adamsky>
nagyúr
"nekem van egy olyan félelmem, hogy az utolsó "MIP" mohikánokat látjuk."
Nekem is, pedig az AMOLED-re messze nem lehet úgy tekinteni, hogy az 100%-ban helyettesíteni tudná." ... amint megoldják a solar + OLED kombót ... "
Számomra rejtély, hogy miért nincs még ilyen. A legújabb solar-ok esetén sincs már napelemes réteg (vagy mifene) a kijelző előtt, hanem csak körben. Akkor nem tök mindegy, hogy milyen kijelző van belül?" ... aggasztó, hogy a színes változat kapásból AMOLED lett ... "
A színes MIP és az egy színű MIP (?) között nem csak annyi a különbség, hogy utóbbi nem színes. MC Pite-nak az okosórás topic-ban volt pár jó képe, amin az látszott, hogy a közvetlen napfényben mindkettő nagyon jó, de színes MIP könnyebben tükröződik. Talán távolabb van az óralaptól? Nem tudom, de van különbség. Ő pl. ezért váltott vissza valamelyik MIP-es Forerunner-ről Instinct-re.Ez az Instinct 3 egyébként szvsz. eléggé tudathasadásosra sikeredett. A monochrome modell OK, de a színes AMOLED érintőpanel és térkép nélkül?
O.K. hogy ha utóbbiak belekerülnek, akkor meg már nem Instinct, hanem ... mindegy, akkor már kannibalizálhatott volna más modellt.
És, ha ez még nem elég, akkor az AMOLED-esről eltűnt az "ablak". Ki érti ezt? -
Ha a következő generációnál nem lesz MIP, akkor tuti azonnal rohanok a boltba venni egy 47-es F8-at, függetlenül attól, hogy a jelenlegi F6 Pro tökéletesen muzsikál.
Nekem amúgy a 47-es méret a tökéletes, ingben szűkös picit, olyankor van, hogy egy kisebb, vékonyabb órát veszek inkább fel. -
bwoay
nagyúr
nekem van egy olyan félelmem, hogy az utolsó "MIP" mohikánokat látjuk. Teljesen nyilvánvaló az irány, amit a Garmin kitűzött. Szentül hiszem, hogy amint megoldják a solar + OLED kombót, búcsút inthetünk a MIP-nek. Ha megnézed az Instinct 3-at, aggasztó, hogy a színes változat kapásból AMOLED lett. Nem is értem! Pont az üzemidő bajnok? Miért nem kaphatott színes MIP + solar kombót? Pedig nagyon jó lenne látni egy ilyen modellt, ami smartwatch módban egyáltalán nem igényel töltést napsütés mellett...
xhege:
Ezek a markáns színű betétek az Enduro 3, a Fenix 8 vagy az Instinct 3 esetén sokakat kikészítenek. Szerintem is csak komolytalanabbá teszik a korábbi generációknál jóval drágább modelleket.-igu-:
nekem ugyan tisztes méretű G-Shock és Pro Trek óráim is vannak,
és pl az 50 mm-es Instinct 2X méreteivel sincs az égvilágon semmi gondom,
de a Fenix/Enduro páros valahogy furán áll a kezemen. Talán a nagy üveg felület teszi. Ezekhez vagy tagbaszakadt ember kell, vagy egyszerűen tudni kell őket viselni. Meg kérdés az is, hogy ki mennyire akarja hordani sportolás mellett pl simán a hétköznapokban, vagy mondjuk alváshoz. -
xhege
veterán
Nekem 51mm Epix Pro van. Először engem is elgondolkodtatott a méret, de elmentem a Zergébe és felpróbáltam. Én úgy érzem, hogy számomra teljesen ok. Igaz a csuklóm kerülete 20-21 cm között van. Ami egyébként a leginkább tetszik benne, hogy 26mm a szíj. Előtte a 47mm órákon nekem nagyon tetszett a 22mm szíj valahogy, de ez csak az én hülyeségem.
Mindenképpen meg kell próbálni személyesen. Az Enduro 3 engem is elgondolkodtatott, de az zöld gomb az oldalán számomra borzasztóan néz ki. Nyilván ez meg csak ízlés kérdése. -
Fall-N
veterán
Tényleg mocskos jól néz ki, csak az ára.
-
-igu-
addikt
En a Coros Vertix 2-vel voltam gondban a meret okan, mert nem volt kirakva a turaboltban, csak bontatlan dobozzal arultak. Szerencsere a Vertix meretet mar megszoktam elotte, igy nem volt nagy sokk cserelni a nagyobb/komolyabb verziora (47 vs. 50.3mm), ami aztan nagyjabol masfel perc alatt nott hozzam.
-
bwoay
nagyúr
Az a baj szerintem ezekkel az 51 mm-es modellekkel, hogy optikailag nagyobbnak tűnnek. pláne, hogy "lug to lug" konkrétan 58 mm-esek. Suunto Core-on szocializálódva (49-50 mm) azt gondoltam, hogy az 51 mm-es Fenix 7x sima liba, aztán volt alkalmam felpróbálni, hát rajtam full krumpli volt. és vagyok 193 cm, meg kb 90 kg. bár nem is a testalkat a mérvadó, mert ismerek olyan alacsony, sportos csajt, akinek a csuklóján valahogy nem mutat hülyén. Viszont a világból kimenni Instincttel lehet és annak a méretei/arányai is barátságosabbak.
-
Atyaeg ezek az árak brutalisak...
-
csizo13
tag
Hiába stealth mód, ahol a telefont nem használhatod (viheted), ott ezt az órát sem.
Tök mindegy, hogy milyen módban van. -
-
<Adamsky>
nagyúr
" ... más kérdés, hogy földi halandónak bőven elég a Fenix is."
Igen, ez a búvár-pilótáknak való
Egyszer, ha majd olyan üzletben járok, rápróbálok már egy ilyen 51 mm-es órára. Leginkább azért, mert engem, ami legjobban izgat az a Enduro 3. Könnyű, mindent (is) tud (legalábbis, ami nekem kellhet), és ki lehet vele menni a világból. -
Ez még mindig rohadt jól néz ki
Az mondjuk kár, hogy nincs 47-es méretben MIP-es.
Illetve más kérdés, hogy földi halandónak bőven elég a Fenix is. -
btotyi
tag
Illetve működik mint BT kihangosító, lehet vele telefonálni!
Új hozzászólás Aktív témák
ma LED zseblámpa, EKG és taktikai funkciók benne.
- Milyen routert?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Jogász topic
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung LCD és LED TV-k
- Mire jó a mild hibrid?
- Milyen TV-t vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Turbózd fel a gèped,most!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S25 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest