Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- aquark: A tökéletes karóra keresése
- hcl: HP Probook 640 G4 vs MS UEFI CA 2023 vs BIOS rendberakás :D
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benőke
őstag
Úgy kell ez mint egy falat kenyér.
-
bambano
titán
Látom nem vagy képben modern autók kapcsán.
Nekem ez a műszerfal van. Normál esetben, az AMG screen és AMG funkciók nem érhetők el rajta, mert azok csak az AMG modelekkel jönnek. De már meg lehet kendácsolni szoftveresen, hogy az összes AMG funkciót aktiválják egy nem AMG autón is. Szívesen!Látom, nem vagy képben azzal, hogy mire válaszolsz.
Szívesen. -
Vesa
veterán
Látom nem vagy képben modern autók kapcsán.
Nekem ez a műszerfal van. Normál esetben, az AMG screen és AMG funkciók nem érhetők el rajta, mert azok csak az AMG modelekkel jönnek. De már meg lehet kendácsolni szoftveresen, hogy az összes AMG funkciót aktiválják egy nem AMG autón is. Szívesen! -
hcl
titán
Valószínű nem szabad neki. Szerzői jogok miatt (meg mert gondolom ingyenest használtak) nem generálhat le jól ey csomó mindent

@Aljasvip : Ha önvezető autó lenne, akkor pl. a munkába bemenés közben aludhatnál.
Mondjuk nekem az működik most busszal...
-
bteebi
veterán
Kínai kollégák már tavaly mesélték, hogy munkába menet az autóból már dolgoznak, hála a részleges önvezetésnek. Hangbevitellel e-mailt ír vagy Teams meetingezik.
Gondolom nekik lesz jó az AI, hogy már gondolkozni se kelljen, majd helyette beszél is.Hát, én mást se kívánok csak még a kocsiból is dolgozni! /s
Pont elég nekem, hogy heti 3x be kell menni az irodába, 2x1 óra tömegközzel vagy 2x40p kocsival kidobva az ablakon, mert az átlag JóskaPista otthonról nem képes dolgozni. Mint valami óvodás, ha nincs ott az anyukája, akkor elszabadul...A cikkhez szorosan kapcsolódva: én viszont bármiféle Gemini/AI funkció javításnak örülnék, mert a mostani konkrétan rettentően buta.
Legutóbb, amikor német kolléga mellettem ült a kocsiban, megkérdezem Gemini-t, hogy németül is utasíthatom-e, azt mondta igen.
Elkezdtem bediktálni egy címet, amit ő angol fonetika alapján próbált értelmezni, nyilván a számoknál szállt el végleg az agya. (74 = seventy-four =) "vier-und-siebzig"-ből lett "fear district" a képernyőn...
Azt bezzeg értette, amikor "F@ck you then"-t mondtam a harmadik próbálkozás után. Azt mondta, hogy ő profán nyelvet észlelt, ezért a beszélgetés itt végetér.
Milyen kis önérzetes. Bezzeg ha hallaná, hogy mit szoktam mondani a többi autósnak!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Pont elég nekem, hogy heti 3x be kell menni az irodába, 2x1 óra tömegközzel vagy 2x40p kocsival kidobva az ablakon, mert az átlag JóskaPista otthonról nem képes dolgozni."
Azért remélem nem baj, ha nem sajnállak meg. Nekem nagyjából 2×30 perc, meg vagy 2 ezer Ft naponta, hogy a hét összes munkanapján (tehát havonta kb. 22-szer) dolgozhassak.
Sok munkakörben eleve nincs, vagy nem is lehet home office (sajnos az enyém is ilyen). Amúgy nagyon jó dolog lenne, lehetne a home office, meg a kötetlen munkarend, csak az emberek legalább 2/3-a fizikailag alkalmatlan erre, pláne Magyarországon. Mert ha már adott a lehetőség, akkor természetesen illik "optimalizálni" a munkára fordított időt és energiát. 
-
bteebi
veterán
Az a réteg, aki az olajfüstre, a kéziváltóra és a motorhangra gerjed, rettentően szűkül, vagy inkább soha nem is volt túl nagy. Az átlag csak el akar jutni kényelemben, biztonságban A-ból B-be, és pont lesz*rja a motorhangot meg a gyorsulást, és a többit. Ha nem így lenne, akkor a gyártók ezekre gyúrnának és nem az infotainment rendszerre. Azért gyúrnak arra, mert lényegesen több embert érdekel mondjuk az, hogy a Spotify vagy egyéb könyvtárát zökkenőmentesen elérje az autóban, mint az, hogy mennyit pöfög és ropog a kipufogó. Az AI is csak egy kiegészítő tool elsősroban, ráadásul nem is új dolog, már jó ideje lehet AI-val dumálni egy autóban (nekem a Mercedesben 2024 óta van). Ez csak pont egy olyan eszköz, mint a rádió vagy a sávtartó. Akit nem érdekel, az nem kapcsolja be aztán kész.
"Az átlag csak el akar jutni kényelemben, biztonságban A-ból B-be, és pont lesz*rja a motorhangot meg a gyorsulást, és a többit."
A motorhangot tényleg egyre jobban leszarják az emberek (én is azt szeretem még mindig ICE tulajként, ha halk), de a többit nagyon nem. Leginkább azokon megy a vita, hogy mennyire smooth az infotainment a nagyfelbontású kijelzőn, meg hogy a 6 másodperces gyorsulás (amennyit régebben egy viszonylag becsületes sportkocsi tudott talán) nem elég, és ezért kell a Performance-t venni, mert az már 3,6. De az újabb talán 3,3 vagy 3,4 lesz, szóval érdemes lesz lecserélni.

-
Cassi
őstag
Érdemes megnézni a Torrente 6 előzetesét, az AI-generált feliratok viccesebbek, mint maga a film. Szinte egy mondatot sem talál el, a főszereplő nevét Torrentnek, Torrenteusnak, Forrentnek fordítja egymás után.
-
DigitXT
félisten
Kínai kollégák már tavaly mesélték, hogy munkába menet az autóból már dolgoznak, hála a részleges önvezetésnek. Hangbevitellel e-mailt ír vagy Teams meetingezik.
Gondolom nekik lesz jó az AI, hogy már gondolkozni se kelljen, majd helyette beszél is.Hát, én mást se kívánok csak még a kocsiból is dolgozni! /s
Pont elég nekem, hogy heti 3x be kell menni az irodába, 2x1 óra tömegközzel vagy 2x40p kocsival kidobva az ablakon, mert az átlag JóskaPista otthonról nem képes dolgozni. Mint valami óvodás, ha nincs ott az anyukája, akkor elszabadul...A cikkhez szorosan kapcsolódva: én viszont bármiféle Gemini/AI funkció javításnak örülnék, mert a mostani konkrétan rettentően buta.
Legutóbb, amikor német kolléga mellettem ült a kocsiban, megkérdezem Gemini-t, hogy németül is utasíthatom-e, azt mondta igen.
Elkezdtem bediktálni egy címet, amit ő angol fonetika alapján próbált értelmezni, nyilván a számoknál szállt el végleg az agya. (74 = seventy-four =) "vier-und-siebzig"-ből lett "fear district" a képernyőn...
Azt bezzeg értette, amikor "F@ck you then"-t mondtam a harmadik próbálkozás után. Azt mondta, hogy ő profán nyelvet észlelt, ezért a beszélgetés itt végetér.
Milyen kis önérzetes. Bezzeg ha hallaná, hogy mit szoktam mondani a többi autósnak!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Legutóbb, amikor német kolléga mellettem ült a kocsiban, megkérdezem Gemini-t, hogy németül is utasíthatom-e, azt mondta igen."
Logikusan ez azt jelenti, hogy a melletted ülő német kollégát utasíthatod németül...
-
Aljasvip
őstag
-
bambano
titán
Mondjuk PH-n vagyunk, és ha vlahol, hát itt pontosan tudjuk, hogy minden informatikai rendszert lehet kendácsolni. A régi vackokat is tudták, ugye bimmercode meg egyebek, az újabbaknál is már láttam hirdetést, hogy mondjuk a Mercedes C-class műszeregységén aktiválják a teljes AMG funkciókat, grafikát, mindent, ami alapból csak az AMG kocsikon működik gyárilag. Szóval már ezekbe is belenyúlnak. Az AI-t is ki lehet majd szedni, gondolom.

Grafikát?
milyen grafikát?
-
Vesa
veterán
"Az a réteg, aki az olajfüstre, a kéziváltóra és a motorhangra gerjed, rettentően szűkül": ezzel egyet tudok érteni, csak akinek a-ból b-be autó kell, az, szerintem, nem hondát vesz, hanem mondjuk skodát vagy rönyót.
Hondát azért vesz az átlag honda vásárló, mert azt hiszi, hogy bármelyik hondát megveszi, rögtön typeR gépet kap, és majd ő lesz a fittipaldi.Megjegyzem, én nem le.. a motorhangot, hanem utálom, ha hangos. Lehet erős autót csendesre gyártani, tegyék azt. Amiért korbácsolást ítélnék minden mérnöknek, az a hanggenerátoros motorhang..
Az ai számomra azt jelenti, hogy erősebb hardver kell az autóba, esetleg folyamatos internet, amiért nem akarok fizetni, pláne azért, hogy minden indításkor plusz egy gombnyomás kelljen, amivel kikapcsolom. Azt is jelenti, hogy egy nagy rakat biztonsági problémát és kémkedési lehetőséget raknak az autóba. Szóval amíg lesz autó, amiben nincs ai (se), addig olyat fogok venni. Ha meg nem lesz, majd előveszem a vectrámat.
Mondjuk PH-n vagyunk, és ha vlahol, hát itt pontosan tudjuk, hogy minden informatikai rendszert lehet kendácsolni. A régi vackokat is tudták, ugye bimmercode meg egyebek, az újabbaknál is már láttam hirdetést, hogy mondjuk a Mercedes C-class műszeregységén aktiválják a teljes AMG funkciókat, grafikát, mindent, ami alapból csak az AMG kocsikon működik gyárilag. Szóval már ezekbe is belenyúlnak. Az AI-t is ki lehet majd szedni, gondolom.

-
hcl
titán
"Az a réteg, aki az olajfüstre, a kéziváltóra és a motorhangra gerjed, rettentően szűkül": ezzel egyet tudok érteni, csak akinek a-ból b-be autó kell, az, szerintem, nem hondát vesz, hanem mondjuk skodát vagy rönyót.
Hondát azért vesz az átlag honda vásárló, mert azt hiszi, hogy bármelyik hondát megveszi, rögtön typeR gépet kap, és majd ő lesz a fittipaldi.Megjegyzem, én nem le.. a motorhangot, hanem utálom, ha hangos. Lehet erős autót csendesre gyártani, tegyék azt. Amiért korbácsolást ítélnék minden mérnöknek, az a hanggenerátoros motorhang..
Az ai számomra azt jelenti, hogy erősebb hardver kell az autóba, esetleg folyamatos internet, amiért nem akarok fizetni, pláne azért, hogy minden indításkor plusz egy gombnyomás kelljen, amivel kikapcsolom. Azt is jelenti, hogy egy nagy rakat biztonsági problémát és kémkedési lehetőséget raknak az autóba. Szóval amíg lesz autó, amiben nincs ai (se), addig olyat fogok venni. Ha meg nem lesz, majd előveszem a vectrámat.
Vectra? Azt mondod, hát abban CAN busz van... full elektronika, fúj
-
bambano
titán
Az a réteg, aki az olajfüstre, a kéziváltóra és a motorhangra gerjed, rettentően szűkül, vagy inkább soha nem is volt túl nagy. Az átlag csak el akar jutni kényelemben, biztonságban A-ból B-be, és pont lesz*rja a motorhangot meg a gyorsulást, és a többit. Ha nem így lenne, akkor a gyártók ezekre gyúrnának és nem az infotainment rendszerre. Azért gyúrnak arra, mert lényegesen több embert érdekel mondjuk az, hogy a Spotify vagy egyéb könyvtárát zökkenőmentesen elérje az autóban, mint az, hogy mennyit pöfög és ropog a kipufogó. Az AI is csak egy kiegészítő tool elsősroban, ráadásul nem is új dolog, már jó ideje lehet AI-val dumálni egy autóban (nekem a Mercedesben 2024 óta van). Ez csak pont egy olyan eszköz, mint a rádió vagy a sávtartó. Akit nem érdekel, az nem kapcsolja be aztán kész.
-
Vesa
veterán
Én nem tudom magam elé képzelni a helyzetet, hogy valaki vesz egy hondát, pont hondát, és nem a motor hangját, meg a kanyarban sivító gumikat akarja hallani, hanem az ai picsogását, meg nem azt élvezi, hogy tologatja a váltóban a vasakat, hanem diktál az ai-nak...
Szerintem pont a hondánál téves ez az elképzelés.
-
hcl
titán
-
bambano
titán
-
hcl
titán
Járj azzal akkor.
De jól értem, ilyen puhány vagy, hogy szinkronizált váltós autó?
Meg két fékkör?! Meg elektromos ablaktörlő? 
Amit nem kell kurblizni az hulladék
-
bambano
titán
-
mpierre
veterán
-
Cassi
őstag
Én nem tudom magam elé képzelni a helyzetet, hogy valaki vesz egy hondát, pont hondát, és nem a motor hangját, meg a kanyarban sivító gumikat akarja hallani, hanem az ai picsogását, meg nem azt élvezi, hogy tologatja a váltóban a vasakat, hanem diktál az ai-nak...
Az amerikai Honda azért jelentős százalékban családi autózásra van kitalálva, mint a képen látható Civic alapváltozatai is.
Mióta a kínaiak kitiltva, az európaiak meg vámokkal lenyugtatózva, végképp elég egysíkú lett a kínálat. 2026 első felének Top 12 modellje:

Van amerikai autó meg japán autó, aztán nagyjából ennyi, a többiek a futottak még kategóriában.
-
bteebi
veterán
"Szerintem pont a hondánál téves ez az elképzelés."
Szerintem meg annál is. Az ember tényleg ne AI-ozni meg mozifilmet nézni akarjon már az autóban, ha vezet. Az utasoknak meg ott van egy telefon vagy tablet, és problem solved. Ha meg a sofőr se vezet, akkor neki is adott a lehetőség a telefonjával.
-
bambano
titán
Azért benne van, hogy ez nem lesz jó, értelmes villantás, ráadásul az se szükségszerű, hogy ebbe az irányba kellett volna villantaniuk. De persze bízzunk abban, hogy jó lesz, vagyis hogy jól fog működni. A Hondának alapvetően jó autói voltak-vannak, és ennek szerintem gyakorlatilag függetlennek kellene lennie az infotainmenttől.
-
dongettó
tag
Azt nem tudom, amikor majd az önvezető autónak önvezetés közben mondod, hogy halászcsárda halászcsárda, az meg nekimegy közben a falnak, az minek fog minősülni.
Meg az egész család kérdezgeti vezetés közben,Neszóljatok a csetgépétéhez mert épp vezet!
:
És az egész család buta mint a föld.Apu a jogsit interneten vette, havidíjra. -
bteebi
veterán
Azért benne van, hogy ez nem lesz jó, értelmes villantás, ráadásul az se szükségszerű, hogy ebbe az irányba kellett volna villantaniuk. De persze bízzunk abban, hogy jó lesz, vagyis hogy jól fog működni. A Hondának alapvetően jó autói voltak-vannak, és ennek szerintem gyakorlatilag függetlennek kellene lennie az infotainmenttől.
-
Fritz Teufel
addikt
-
Vesa
veterán
Ha AI lennék a Knight Rider főcímdalt nyomnám nekik maxon megállás nélkül.
Mondanák, hogy Halászcsárda! Halászcsárda! ( de csak egyre hangosabb lenne a zene )
Iam sorry Dave, majd akku merülésig : https://youtu.be/OTPWLpw5b_w?t=31 úgy kellene elvágni a hangszóró vezetékétMondjuk amennyire a Honda lemaradt szoftveresen, éppen ideje volt valamit villantani.
-
bteebi
veterán
Már akkor is kommunikáltam az autóval/autóban amikor a manuális légkondi volt a legkomolyabb felszereltség benne. Igaz, leginkább a körülöttem haladóknak vagy éppen nem haladóknak szólt, azzal az IA nem nagyon megy sokra. Vagy ha valakit elküldök az anyjába, akkor majd útvonalat tervez hozzá
Én is nagyon jól el tudok beszélgetni a környezetemmel - vagyis hát saját magammal -, kizárólag a saját szórakoztatásomra.
"Válts már fel kettesbe! Engedd ki a kéziféket! Komolyan van jogsid? Leakciózták a farhátat a Lidiben, azért sietsz ennyire?" Az én szórakozásomat csak hátráltatná, ha van kivel beszélni.
Néha a feleségem zokon is veszi, hogy milyen sokat szövegelek. 
-
nevemfel
senior tag
De ez nem a gyártók preferenciája, hanem a hülye EU-é.
Hoznak egy szakmailag teljesen inkompetens szabályt, amit már-már lehetetlen teljesíteni, ezt ráerőltetik a gyártókra. Azok nagy nehezen, akár némi "segítséggel" (lásd Volkswagen dízelbotrány), majdnem beleszakadva a hülyeségbe betartják azt. Aztán nem sokkal rá jön az új, még hülyébb, még szigorúbb szabály.
Azt hiszik, hogy majd az előrelátásukkal, környezettudatosságukkal megváltják a világot, de csak megágyaznak Európa gyarmatosításának.Nem, illetve nem kizárólag az autógyártókat hibáztatom emiatt, inkább csak arra utaltam, hogy mekkora szutyok-szeméthegyet gyártanak mostanában újautó néven, mennyire nem-inspiráló az újautós kínálat. De legalább megmentjük vele azt a k***a emberiséget, vagy mi.

A hír kapcsán, hogy beleöntenek megint valami újabb szoftveres retket az infotainment rendszerbe, az infotainment rendszer állandó és nagyrészt haszontalan pimpelését nem is említettem, az kimaradt a listáról, mint nem túl vonzó jellege az újautóknak.

-
bteebi
veterán
A fűnyírómotor túl egyszerű lenne.

Az a baj, hogy nem ezt csinálják. Beleraknak valami retekgyenge 3 hengeres szutykot, rákúrnak egy turbót, alávágnak egy varrógépmotort meg egy powerbanket, és eladják mild hibrid címkével.
Szoktam nézegetni az újautó kínálatot, gyakorlatilag már minden új autó hibrid. "Mild hibrid". Ezeket már javítani nem lehet, javíttatni sokszor nem gazdaságos.
felylödésnemálmeg
De ez nem a gyártók preferenciája, hanem a hülye EU-é.
Hoznak egy szakmailag teljesen inkompetens szabályt, amit már-már lehetetlen teljesíteni, ezt ráerőltetik a gyártókra. Azok nagy nehezen, akár némi "segítséggel" (lásd Volkswagen dízelbotrány), majdnem beleszakadva a hülyeségbe betartják azt. Aztán nem sokkal rá jön az új, még hülyébb, még szigorúbb szabály.
Azt hiszik, hogy majd az előrelátásukkal, környezettudatosságukkal megváltják a világot, de csak megágyaznak Európa gyarmatosításának. -
hcl
titán
-
nevemfel
senior tag
A fűnyírómotor túl egyszerű lenne.

Az a baj, hogy nem ezt csinálják. Beleraknak valami retekgyenge 3 hengeres szutykot, rákúrnak egy turbót, alávágnak egy varrógépmotort meg egy powerbanket, és eladják mild hibrid címkével.
Szoktam nézegetni az újautó kínálatot, gyakorlatilag már minden új autó hibrid. "Mild hibrid". Ezeket már javítani nem lehet, javíttatni sokszor nem gazdaságos.
felylödésnemálmeg
-
bambano
titán
-
bteebi
veterán
"Ezért raknak mostanában vezetés-segítő rendszereket az autóba, mert "
Úgy mint? ABS, ESP? Mert tudják hogy megy a tulaj mint állat, és ne essen le az útról.Adatáramlás : nem kell nézned. A telefon navigációja jó ha tudja, hogy mennyit fogyaszt az autó, illetve pl. megfelelő alkalmazás tudja figyelni helyetted a paramétereket, amik alapján lehet előre jelezni hibákat. Szerintem ezek nem hülyeségek.
OK, utóbbit az autó vezérlése is tudja fixen beépítve.@btebi : Tákolásért? Hát...
Azé'kösz 
"Tákolásért? Hát...
Azé'kösz
"Működik??
Ha igen, akkor nincs kérdés. 
-
nevemfel
senior tag
Motort is raknak bele, vagy ezt a retket már az éjáj hajtja?
-
bambano
titán
"Ezek mind azért vannak benne, mert a vezető nem az útra meg a közlekedési helyzetre figyel."
Mondjuk elalvás esetén jól jön, elsősorban azért kerültek bele."Ha megnyitod a kapcsolatot az ecu, az abs és a váltó vezérlése felé, akkor egy vírusos telefon elviszi az autódat a fenébe. "
Miért, egy full internet konnektivitással nincs így?
Amúgy sem feltétlen kell megnyitni. Az autóban egy megfelelő mikrokontroller gyűjti, és prezentálja a telefon felé."minek? és milyen applikáció az, ami a telefonon futva jobban ismeri az autót, mint a gyártó?"
Navigációban pl. bőven jól jöhet útvonal-optimalizáláshoz, és hát ehhez nem kell jobban ismernie, mint a gyártónak.
És hogy mi ismerheti jól az autót? A gyártó appja, de akár külsős cégek is fejleszthetnek ilyet (mint ahogy létező dolog is a Bluetooth-os OBDII cuccokat használó diagnosztikai alkalmazások)."Minek ai az autóba, hogy még egy cucc szóljon bele állandóan a vezetésbe, mikor a jobb1-ben ott ülhet az anyósod is?"
Hát ha valakinek hiányzik.
Az internet kapcsolat nincs összekötve a motorvezérléssel.
Legalábbis *eddig*... -
bambano
titán
Ott nem ülhet...

csomagtartó?
plató?
-
hcl
titán
Leginkább a sávelhagyás-figyelő meg az adaptív tempomat, ütközés előrejelző, stb. Ezek mind azért vannak benne, mert a vezető nem az útra meg a közlekedési helyzetre figyel.
" telefon navigációja jó ha tudja, hogy mennyit fogyaszt az autó": minek? és milyen applikáció az, ami a telefonon futva jobban ismeri az autót, mint a gyártó?
Ha megnyitod a kapcsolatot az ecu, az abs és a váltó vezérlése felé, akkor egy vírusos telefon elviszi az autódat a fenébe. Ez ellen csak a full airgap véd.
"Ezek mind azért vannak benne, mert a vezető nem az útra meg a közlekedési helyzetre figyel."
Mondjuk elalvás esetén jól jön, elsősorban azért kerültek bele."Ha megnyitod a kapcsolatot az ecu, az abs és a váltó vezérlése felé, akkor egy vírusos telefon elviszi az autódat a fenébe. "
Miért, egy full internet konnektivitással nincs így?
Amúgy sem feltétlen kell megnyitni. Az autóban egy megfelelő mikrokontroller gyűjti, és prezentálja a telefon felé."minek? és milyen applikáció az, ami a telefonon futva jobban ismeri az autót, mint a gyártó?"
Navigációban pl. bőven jól jöhet útvonal-optimalizáláshoz, és hát ehhez nem kell jobban ismernie, mint a gyártónak.
És hogy mi ismerheti jól az autót? A gyártó appja, de akár külsős cégek is fejleszthetnek ilyet (mint ahogy létező dolog is a Bluetooth-os OBDII cuccokat használó diagnosztikai alkalmazások)."Minek ai az autóba, hogy még egy cucc szóljon bele állandóan a vezetésbe, mikor a jobb1-ben ott ülhet az anyósod is?"
Hát ha valakinek hiányzik.
-
Fritz Teufel
addikt
-
bambano
titán
Minek ai az autóba, hogy még egy cucc szóljon bele állandóan a vezetésbe, mikor a jobb1-ben ott ülhet az anyósod is?
-
Fritz Teufel
addikt
Már akkor is kommunikáltam az autóval/autóban amikor a manuális légkondi volt a legkomolyabb felszereltség benne. Igaz, leginkább a körülöttem haladóknak vagy éppen nem haladóknak szólt, azzal az IA nem nagyon megy sokra. Vagy ha valakit elküldök az anyjába, akkor majd útvonalat tervez hozzá
-
bambano
titán
"Ezért raknak mostanában vezetés-segítő rendszereket az autóba, mert "
Úgy mint? ABS, ESP? Mert tudják hogy megy a tulaj mint állat, és ne essen le az útról.Adatáramlás : nem kell nézned. A telefon navigációja jó ha tudja, hogy mennyit fogyaszt az autó, illetve pl. megfelelő alkalmazás tudja figyelni helyetted a paramétereket, amik alapján lehet előre jelezni hibákat. Szerintem ezek nem hülyeségek.
OK, utóbbit az autó vezérlése is tudja fixen beépítve.@btebi : Tákolásért? Hát...
Azé'kösz 
Leginkább a sávelhagyás-figyelő meg az adaptív tempomat, ütközés előrejelző, stb. Ezek mind azért vannak benne, mert a vezető nem az útra meg a közlekedési helyzetre figyel.
" telefon navigációja jó ha tudja, hogy mennyit fogyaszt az autó": minek? és milyen applikáció az, ami a telefonon futva jobban ismeri az autót, mint a gyártó?
Ha megnyitod a kapcsolatot az ecu, az abs és a váltó vezérlése felé, akkor egy vírusos telefon elviszi az autódat a fenébe. Ez ellen csak a full airgap véd.
-
MLaca
őstag
"[...]a sofőrök sokkal természetesebb, emberibb módon kommunikálhassanak az autóikkal" - kommunikálok én az autómmal: kormány, váltó és a három pedál, no, meg pár bajuszkapcsoló.
-
hcl
titán
De milyen adat az, amit érdemben át akarnék küldeni a telefonra?
Szerintem ez a folytonos adatáradat csak arra jó, hogy elvonja a figyelmedet az útról. Ezért raknak mostanában vezetés-segítő rendszereket az autóba, mert annyi szemetet raktak bele, hogy a gyár is tudja, hogy gyakran nem az utat nézed."Ezért raknak mostanában vezetés-segítő rendszereket az autóba, mert "
Azé'kösz 
-
bteebi
veterán
"Nem lehetsz valami megbecsült része a fogyasztói társadalomnak...": amennyi cuccot Hcl megjavít, kifejezetten rossz példa a fogyasztói társadalomra... mint egy antiglobalista hippi
"avul a blútusz": nem kell aggódni, ha betartod a gyári olajcsere előírásokat, akkor a motorod fog hamarabb elavulni...
Nem biztos, de még az is lehet, hogy végig ironizáltam.

Amúgy nagy respekt neki azért, amiért megreparál ezt-azt!

-
bambano
titán
Hát navigációhoz pont nem is kell. Ezek főleg szórakoztató funkciók.
BTW ha már BT-n csatlakozik az autóban a telefon, akkor azon könnyen kivitelezhető, hogy megfelelő adatokat megkapjon a telefon. Fogyasztás, sebesség, esetleges hibakódok, stb.
Most beépítesz egy Android alapú valamit az autóba, amire az autó életciklusának negyedénél, de max. felénél megszűnik a support, külön mobilnet eszköz kell hogy kommunikálni tudjon, stb."Másrészt a telefonod árából az autógyártó nem részesedik."
Na ez a valódi ok
Antiglobalista pont nem vagyok, anti-idióta meg anti-ehulladék jellegű inkább

De milyen adat az, amit érdemben át akarnék küldeni a telefonra?
Szerintem ez a folytonos adatáradat csak arra jó, hogy elvonja a figyelmedet az útról. Ezért raknak mostanában vezetés-segítő rendszereket az autóba, mert annyi szemetet raktak bele, hogy a gyár is tudja, hogy gyakran nem az utat nézed. -
bambano
titán
"Én se fizetnék érte, mert elavul, stb. Felesleges az autóba beszerelni."
Eleve rossz a hozzáállás!
Nem lehetsz valami megbecsült része a fogyasztói társadalomnak...

Ha nem bírja a hárdver az éájt, vagy csak kijön egy újabb förmver, esetleg avul a blútusz, már akkor is rohanni kell a szalonba az új autóért, a régit meg kidobni a
picsábakukába, mert már egy korszerűtlen szar. Még akkor is, ha amúgy jobb volt. De ha az új SoC-val nagyobb felbontásúak az AR emojik, meg 2 pixellel lekerekítettebbek az ikonok, akkor pont le kell szarni, hogy közben gagyibb a felfüggesztés, meg a fékhatás is sokkal rosszabb. Elvégre egy autó nem azért van, hogy biztonságosan, olcsón, hatékonyan közlekedj vele, hanem hogy szórakoztasson. Épp ezért szerintem már manuális klíma se kellene beléjük, mert abban semmi szórakoztató nincs."Nem lehetsz valami megbecsült része a fogyasztói társadalomnak...": amennyi cuccot Hcl megjavít, kifejezetten rossz példa a fogyasztói társadalomra... mint egy antiglobalista hippi
"avul a blútusz": nem kell aggódni, ha betartod a gyári olajcsere előírásokat, akkor a motorod fog hamarabb elavulni...
-
hcl
titán
Hát navigációhoz pont nem is kell. Ezek főleg szórakoztató funkciók.
BTW ha már BT-n csatlakozik az autóban a telefon, akkor azon könnyen kivitelezhető, hogy megfelelő adatokat megkapjon a telefon. Fogyasztás, sebesség, esetleges hibakódok, stb.
Most beépítesz egy Android alapú valamit az autóba, amire az autó életciklusának negyedénél, de max. felénél megszűnik a support, külön mobilnet eszköz kell hogy kommunikálni tudjon, stb."Másrészt a telefonod árából az autógyártó nem részesedik."
Na ez a valódi ok
Antiglobalista pont nem vagyok, anti-idióta meg anti-ehulladék jellegű inkább

-
bambano
titán
"Tiszta a trend: a nagy tech vállalatok a felhőt és az AI-t szeretnék a közlekedésbe is bekapcsolni, a" supportot meg a lehető legrövidebben tartani?

Mi a gyásznak ezt beépíteni az autóba? Minden usernek van telefonja, akinek ilyen igényei vannak. Azt kapcsolni a hangrendszerre, kijelzőre. Ez így csak további support/biztonsági/adatvédelmi macerát okoz + kvasok elektronikai hulladék lesz belőle.
Mert a telefonodat nem integrálhatod olyan mélységben az autóval, mint a beépített gyári hardvert.
Másrészt a telefonod árából az autógyártó nem részesedik. -
hcl
titán

Ha nem bírja a hárdver az éájt, vagy csak kijön egy újabb förmver, esetleg avul a blútusz, már akkor is rohanni kell a szalonba az új autóért, a régit meg kidobni a
picsábakukába, mert már egy korszerűtlen szar. Még akkor is, ha amúgy jobb volt. De ha az új SoC-val nagyobb felbontásúak az AR emojik, meg 2 pixellel lekerekítettebbek az ikonok, akkor pont le kell szarni, hogy közben gagyibb a felfüggesztés, meg a fékhatás is sokkal rosszabb. Elvégre egy autó nem azért van, hogy biztonságosan, olcsón, hatékonyan közlekedj vele, hanem hogy szórakoztasson. Épp ezért szerintem már manuális klíma se kellene beléjük, mert abban semmi szórakoztató nincs.Nem hát, nézd meg a Logout blogomat

@redwhite78 :
-
redwhite78
aktív tag
HONDAI
-
bteebi
veterán
Biztos hogy drágább tőle,és még többet el lehet érte kérni.
Én se fizetnék érte, mert elavul, stb. Felesleges az autóba beszerelni. Az ilyen jellegű funkciókat sokkal jobb a user telefonjára bízni, ahhoz kell adni illesztőt.Nekem az autórádióban van már 4 USB port és nem elég

picsábakukába, mert már egy korszerűtlen szar. Még akkor is, ha amúgy jobb volt. De ha az új SoC-val nagyobb felbontásúak az AR emojik, meg 2 pixellel lekerekítettebbek az ikonok, akkor pont le kell szarni, hogy közben gagyibb a felfüggesztés, meg a fékhatás is sokkal rosszabb. Elvégre egy autó nem azért van, hogy biztonságosan, olcsón, hatékonyan közlekedj vele, hanem hogy szórakoztasson. Épp ezért szerintem már manuális klíma se kellene beléjük, mert abban semmi szórakoztató nincs. -
Fritz Teufel
addikt
Biztos hogy drágább tőle,és még többet el lehet érte kérni.
Én se fizetnék érte, mert elavul, stb. Felesleges az autóba beszerelni. Az ilyen jellegű funkciókat sokkal jobb a user telefonjára bízni, ahhoz kell adni illesztőt.Nekem az autórádióban van már 4 USB port és nem elég
Az a baj, hogy ezeket azért teszik bele, mert az előfizetésre utaznak. A Toyotámban is előfizetéses, hogy a telefonomon hozzáférjek az autó adataihoz. Nem elég, hogy csilliárdokért adják az autókat, de a havi lehúzás is társul már hozzá. Letelik a négy év és annyi. Nem fogok érte fizetni, mégis csak egy autó, nehogy már havidíjas legyen bakker!
Igazad van, elég lenne az autóba egy nagyon jó minőségű kijelző meg szenzorok az autóban. Az adatokat meg össze tudná szedni a telefon is és továbbítani a kijelzőre. Csak hát, azért nem lehet elhúzni a népet. -
bteebi
veterán
GenAI / LLM szokott hallucinálni is, olyankor mi van? Mondjuk Halászcsárda helyett a Huszár-telepre irányítja a sofőrt, ahol a helyi "olasz" Forma1-es szerelő csapat rekordidő alatt kereket cserél a verda alatt, téglákra... Ki lesz a felelős?
(Egyébként volt már AI Hondában, ASIMO néven futott vagyis inkább csoszogott és gyakrabban esett, mint kelt.)
"GenAI / LLM szokott hallucinálni is, olyankor mi van? Mondjuk Halászcsárda helyett a Huszár-telepre irányítja a sofőrt, ahol a helyi "olasz" Forma1-es szerelő csapat rekordidő alatt kereket cserél a verda alatt, téglákra... Ki lesz a felelős?"
Akkor majd eleinte meggyőzően hallucinál, hogy "de ez halászcsárda", majd amikor vagy tizedjére mondod neki, hogy neeeem, ez nem halászcsárda, akkor annyit mond majd: "Igazad van, ez tényleg nem halászcsárda. Szeretnéd tudni a legközelebbi olyan halászcsárda címét, amelyik autómentést is vállal? Közben útba ejthetünk egy gumist is."

-
hcl
titán
-
hcl
titán
Eléggé hardverigényes a mutatvány és a mai memóriaárak mellett nem is ingyen szerelik be. Szóval, biztosra mondom, hogy ár alakító tényező a dolog. Arra is kíváncsi lennék, hogy vagyon előfizetéses lenne-e a történt, vagy csak valami minimumon lenne működtetve.
Minden esetre nekem nem kell a kocsimba ilyesmi, az fix.Biztos hogy drágább tőle,és még többet el lehet érte kérni.
-
Cassi
őstag
Úgy tűnik, az európai modellekre nem vonatkozik, arról nem beszélve, hogy a Honda Európában tetszhalott állapotban van.
-
Fritz Teufel
addikt
Eléggé hardverigényes a mutatvány és a mai memóriaárak mellett nem is ingyen szerelik be. Szóval, biztosra mondom, hogy ár alakító tényező a dolog. Arra is kíváncsi lennék, hogy vagyon előfizetéses lenne-e a történt, vagy csak valami minimumon lenne működtetve.
Minden esetre nekem nem kell a kocsimba ilyesmi, az fix. -
zooly
aktív tag
-
hcl
titán
Az áremelkedésről nem is szólva. Mondjuk érthető, hogy ezeket mindenhova is be akarják építeni, 1984 óta mindenki tudhatja mire jó ez...
Az áremelkedés fontosabb, mert akkor lehet drágábban adni, ha van benne plusz szolgáltatás.
-
Fritz Teufel
addikt
"Tiszta a trend: a nagy tech vállalatok a felhőt és az AI-t szeretnék a közlekedésbe is bekapcsolni, a" supportot meg a lehető legrövidebben tartani?

Mi a gyásznak ezt beépíteni az autóba? Minden usernek van telefonja, akinek ilyen igényei vannak. Azt kapcsolni a hangrendszerre, kijelzőre. Ez így csak további support/biztonsági/adatvédelmi macerát okoz + kvasok elektronikai hulladék lesz belőle.
Az áremelkedésről nem is szólva. Mondjuk érthető, hogy ezeket mindenhova is be akarják építeni, 1984 óta mindenki tudhatja mire jó ez...
-
hcl
titán

-
bambano
titán
GenAI / LLM szokott hallucinálni is, olyankor mi van? Mondjuk Halászcsárda helyett a Huszár-telepre irányítja a sofőrt, ahol a helyi "olasz" Forma1-es szerelő csapat rekordidő alatt kereket cserél a verda alatt, téglákra... Ki lesz a felelős?
(Egyébként volt már AI Hondában, ASIMO néven futott vagyis inkább csoszogott és gyakrabban esett, mint kelt.)
Pesten van közismertebb hely Október 23-a utca 6 szám alatt is, meg október 6-a utca 23. szám alatt is.
Jártam már úgy, hogy taxis halucinált és a másikhoz vitt... -
DigitXT
félisten
Ez az AI lassan olyan, mint a vírus... Nem akarta senki, de beférkőzik.

Hé, Google, beszopnék valamit!
Mondjuk egy AI-nak csúfolt kártevőt?"miközben a kezüket végig a kormányon, a szemüket pedig az úton tartják."
A figyelmük meg egészen máshol jár. Kiváló kombináció így balesethez!
Cserébe legalább nem lehet az önvezetést hibáztatni. Iszik, vagy vezet...
Konferenciát terveztet az AI-val, vagy vezet. Mondjuk van olyan kollégám,
aki rendszeresen autóból jelentkezik be meetingekre.
Sokszor csak az
index ketyegése a bukó, de legutóbb: "Basszameg, átmentem a piroson!"
etomcat: Ki lesz a felelős?
Nyilván a sofőr, hiszen ő vezetett. Legalábbis egyelőre... Rossz tanácsot
a sima térkép is tudott adni, amikor benavigált pl. egyirányúba, szemből:
amikor látod, hogy ez innen bukó, akkor rajtad múlik, hogy bemész-e...
-
etomcat
tag
-
hokuszla
senior tag
-
mpierre
veterán
-
bambano
titán
-
FattyDove
őstag
-
hokuszla
senior tag
-
FattyDove
őstag
-
Cassi
őstag
"hé Google, bekapnék valamit"
Csak nehogy félreértse... -
hokuszla
senior tag
bambino:
amely cégnek nincs baja az hazudik -
bambano
titán
Nem volt elég baja eddig a Hondának?
-
dongettó
tag
Ha AI lennék a Knight Rider főcímdalt nyomnám nekik maxon megállás nélkül.
Mondanák, hogy Halászcsárda! Halászcsárda! ( de csak egyre hangosabb lenne a zene )
Iam sorry Dave, majd akku merülésig : https://youtu.be/OTPWLpw5b_w?t=31 úgy kellene elvágni a hangszóró vezetékét -
hokuszla
senior tag
ez még a jobbik eset, az ai nem vezetni akar , hanem segíti a vezető egyéb tevékenységeit
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Sikeres az Xperia 1 VIII, a Sony reagált kritikákra is
- SONY LCD és LED TV-k
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Filmgyűjtés
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Apple Watch Ultra 2 49 mm 100% akku 3 szíj + töltő
- Ritka Gigabyte GA-6VTXD (rev: 1.0) Dual Socket 370 retro alaplap + Hátlap + Extrák TESZTELT!
- Bontatlan Kingston FURY Renegade G5 GEN5 1TB PCIe 5.0 SSD 4 év Alza garancia
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Akku:100%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával!
- eladó Apple Magic keyboard(12.9", US)
- BESZÁMÍTÁS! 64GB Corsair Dominator RGB 5600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo L14 Gen 2.,FHD,14",i5-1145G7,8GB DDR4, 256GB NVMe SSD,WIN11
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 16GB RAM 512GB SSD HunVillBill - 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430 - i5-3GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi 15T Pro, 12/256GB, Újszerű 12 Hónap garanciával

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Sok munkakörben eleve nincs, vagy nem is lehet home office (sajnos az enyém is ilyen). Amúgy nagyon jó dolog lenne, lehetne a home office, meg a kötetlen munkarend, csak az emberek legalább 2/3-a fizikailag alkalmatlan erre, pláne Magyarországon. Mert ha már adott a lehetőség, akkor természetesen illik "optimalizálni" a munkára fordított időt és energiát.