- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Találkozó Prohardveres fórumozóknak Ebesen!
- sziku69: Szólánc.
- pechman8: A Hangfal, ahogy én tapasztalom
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sh4d0w: Elbaltázott kísérlet
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
Nem értettelek félre, én meg arról beszélek, hogy a 2x16GB megoldások voltak 25-30e közt tavaly májusban 3200 és 3600MHz cl16-os megoldások, így ezek alapján te drágán vetted a 2x8GB-ot.
2025.03.07 Corsair 32GB KIT DDR4 3600 MT/s CL16 Vengeance LPX Black 26 ezer volt (alza-nál)
-
Dragon3000
nagyúr
Az utolsó hír pont az, hogy az nvidia kivár, mert olyan drága a 3GB-os chip, hogy az emberek biztos nem vennék meg. Ha csak a 60 dollár/chip árral számolsz, akkor a 24GB vram majdnem annyira jön ki, mint az 5070 ára...
-
Dragon3000
nagyúr
de ott is erősen játék függő. egy autóversenynél magasan teszek rá, hogy 80 FPS van vagy 160. Nem attól megyek a falnak, hogy csak 80 FPS van. Reflex játékban amikor néha pár msecen múlik, hogy ki kezd elöbb löni a másikra viszont FG esetén meg kell várnom, hogy meg szülessen a két valódi kép. majd neki kell állni a grafikának kiszámolni két átmeneti képet kiszámolni. majd amikor ez megtörténik akkor áttolni a monitornak, hogy legyen kedves akkor megjeleniteni a 4 kamu képet és a tényleges 5 valodi képet. (már amennyiben képes a monitor azon a frekvencián dolgozni. ez óhatatlanul latencyt okoz a megjelmő kép és a játék tényleges történései közt. Ami bőven elég, hogy pár golyót belém diktáljon az ellenfél össze szaladva a egymással. a páros összecsapást meg az fogja nyerni, aki elöbb kezd lőni és elöbb lesebzi az ellenfele életeréjét. mire én lelövöm az ellenfelet addigra már régen megy át az adat az ellenfelem kliens programjából hogy ő kinyirt engem. mire átér tölem a csúszás miatt az adat, hogy az én kliensemben, hogy án is lelöttem már régen elfeljtette a szerver a dolgot és odaadta a találatot a másiknak. Aztán a kill camban már csak azt fogom látni hogy összefutunk én bénán álok mint egy rakás szerencsétlenség talán elkezdem megemelni a fegyveremet és szarrá lőnek. Pedig a saját kliensemben úgy hivtak Old Firehand....
aztán nem értem miért én haltam meg. A lassú adatkapcsolat pont ezt okozta mobil nettel az ellenfél 3-4 msec alatt kapta küldte az adatokat. mig a mobil net egyirányba kellett vagy 20-30 msec,,,, Aztán 10 együttes összefutásból és harcból 9-szer halotként feküdt a végén a földön. Szóval sok FG esetén szivás lehet reflex játékban. Rossz hozzászólásra válaszoltál, de amúgy eleve azt írtam, hogy multi esetében felejtős, így nem is értem minek írtad ezt a litániát, hogy mi a gond vele... Single játék esetében meg az egész nem számít, amit írtál, mert nincs netes késleltetés és nem mások ellen játszol... Amúgy meg nem csak az számít, hogy ki lő előbb, hanem az is, hogy ki céloz pontosabban és kinél milyen fegyver van....
-
Robitrix
őstag
Az egyik esetében az alig dráguló gddr6 van használatban, míg a másik esetben a nagyon megdrágult gddr7... Netes keresés alapján, nem tudom mennyire hiteles, de a 2GB-os gddr7 chipek 10-13 dollárról 20 dollárra mentek fel, így azért valamennyire érthető a drágulás a vga árában. A super szériát meg azért nem dobták még piacra, mert a 3GB-os megoldások 60-70 dollárba kerülnek...
Azért már jelennek hírek arról, hogy lesz az RTX 5000-es sorozatban Super kártyák. Ha nem is mindegyikre........
-
Robitrix
őstag
Nekem egy evga 3080 ftw gaming ultra volt, hát a sapphire 9070xt nitro+ mellett elbújhat méretek szempontjából

Amúgy kérdés milyen megoldást választasz, pl bátyámnak volt evga 3060 sc megoldása, 2 ventilátoros hűvös és csendes megoldás volt, aztán a lányom gépében lévő rog strix 1060 6GB-os kártya sokkal nagyobb...Ja nekem volt Lenovo RTX 3060 12 GB-os kártyám. olyn kicsi és könnyű volt(használt számítógép boltból rendeltem) hogy nem voltam biztos benne, hogy a csomagban benne van a kártya. Ezért csak úgy mertem kibontani, hogy videóra vettem a csomag feébontását....... de benne volt a dobozban...
Kereskedelmi forgalomban igaziból nem árulták, de volt a Lenovonak egy Legion nevű munkaállomás sorozata annak volt a grafikája. Addig nem is hallottam, hogy a Lenovo gyárt dedikált grafikai kártyát PC-be.
-
Robitrix
őstag
Nekem egy evga 3080 ftw gaming ultra volt, hát a sapphire 9070xt nitro+ mellett elbújhat méretek szempontjából

Amúgy kérdés milyen megoldást választasz, pl bátyámnak volt evga 3060 sc megoldása, 2 ventilátoros hűvös és csendes megoldás volt, aztán a lányom gépében lévő rog strix 1060 6GB-os kártya sokkal nagyobb...de ott is erősen játék függő. egy autóversenynél magasan teszek rá, hogy 80 FPS van vagy 160. Nem attól megyek a falnak, hogy csak 80 FPS van. Reflex játékban amikor néha pár msecen múlik, hogy ki kezd elöbb löni a másikra viszont FG esetén meg kell várnom, hogy meg szülessen a két valódi kép. majd neki kell állni a grafikának kiszámolni két átmeneti képet kiszámolni. majd amikor ez megtörténik akkor áttolni a monitornak, hogy legyen kedves akkor megjeleniteni a 4 kamu képet és a tényleges 5 valodi képet. (már amennyiben képes a monitor azon a frekvencián dolgozni. ez óhatatlanul latencyt okoz a megjelmő kép és a játék tényleges történései közt. Ami bőven elég, hogy pár golyót belém diktáljon az ellenfél össze szaladva a egymással. a páros összecsapást meg az fogja nyerni, aki elöbb kezd lőni és elöbb lesebzi az ellenfele életeréjét. mire én lelövöm az ellenfelet addigra már régen megy át az adat az ellenfelem kliens programjából hogy ő kinyirt engem. mire átér tölem a csúszás miatt az adat, hogy az én kliensemben, hogy án is lelöttem már régen elfeljtette a szerver a dolgot és odaadta a találatot a másiknak. Aztán a kill camban már csak azt fogom látni hogy összefutunk én bénán álok mint egy rakás szerencsétlenség talán elkezdem megemelni a fegyveremet és szarrá lőnek. Pedig a saját kliensemben úgy hivtak Old Firehand....
aztán nem értem miért én haltam meg. A lassú adatkapcsolat pont ezt okozta mobil nettel az ellenfél 3-4 msec alatt kapta küldte az adatokat. mig a mobil net egyirányba kellett vagy 20-30 msec,,,, Aztán 10 együttes összefutásból és harcból 9-szer halotként feküdt a végén a földön. Szóval sok FG esetén szivás lehet reflex játékban. -
Dragon3000
nagyúr
azért az árukeresön látsz 2025 május 21 árat majd következő már 2025 július 30 azt látod. hogy közben már meglódul az ár felfele májusban a minimál ár 7215 ft de július végén már 12 900. én valamikor nyár közepén vettem. vagyis két modulért 21 ezer akkor már jó árnak számított. ma a minimum ár 1 modulért 30 ezer....
KROK640 által említett gskill 2x16GB 3200MHz cl16-os ram nyáron még 22-30e közt volt, októberben 30-37e, még így is drágán vetted a 2x8GB-ot.
-
Robitrix
őstag
Nem értettelek félre, én meg arról beszélek, hogy a 2x16GB megoldások voltak 25-30e közt tavaly májusban 3200 és 3600MHz cl16-os megoldások, így ezek alapján te drágán vetted a 2x8GB-ot.
azért az árukeresön látsz 2025 május 21 árat majd következő már 2025 július 30 azt látod. hogy közben már meglódul az ár felfele májusban a minimál ár 7215 ft de július végén már 12 900. én valamikor nyár közepén vettem. vagyis két modulért 21 ezer akkor már jó árnak számított. ma a minimum ár 1 modulért 30 ezer....
-
Dragon3000
nagyúr
Az egyik esetében az alig dráguló gddr6 van használatban, míg a másik esetben a nagyon megdrágult gddr7... Netes keresés alapján, nem tudom mennyire hiteles, de a 2GB-os gddr7 chipek 10-13 dollárról 20 dollárra mentek fel, így azért valamennyire érthető a drágulás a vga árában. A super szériát meg azért nem dobták még piacra, mert a 3GB-os megoldások 60-70 dollárba kerülnek...
-
KROK640
félisten

Amúgy kérdés milyen megoldást választasz, pl bátyámnak volt evga 3060 sc megoldása, 2 ventilátoros hűvös és csendes megoldás volt, aztán a lányom gépében lévő rog strix 1060 6GB-os kártya sokkal nagyobb...Igen, ÁLTALÁNOSSÁGBA véve nőnek a VGA-k, elég arra gondolni mekkora volt mondjuk egy akkor csúcsnak számító Radeon 9800Pro, ma egy kifejezetten kis kivitelű RTX3060 mellett is elbújhat.
Nekem is hasonló, egy két ventillátoros EVGA RTX 3060 XC BLACK GAMING 12GB GDDR6 VGAm van
-
Robitrix
őstag
Nemtudom, hogy ténylegesen befejezték-e a gyártását, hiába volt hír. Emlékszem februárban 366 ezerig is felment az ára, rövid ideig drágább volt mint az 5070-esem. Most meg árulok egy 5060Ti 16GB-ot, 225-ért, ami konkrétan kevesebb mint amennyiért vettem, de túl nagy mozgás így sincs érte.
Az NVidiába pontosan ez a " 10 játékot nézve 7-ben az NVIDIA ad nagyobb teljesítményt " van beleárazva, illetve az, hogy generációk óta mindig egy-két lépéssel az AMD előtt járnak feauture-kben, miközben driveresen és szolgáltatásokban még mindig vezetnek.
Na ja, de 155 ezertől indulva ma is kapsz rx 9060 XT 16 GB-ot. de árulnak olcsó gyártoktól rtx 5060 TI 16 GB-ot 215 ezertől.... azért az 60 ezer forint különbség ma is....
-
Dragon3000
nagyúr
Teljesen egyetértünk. Még jó, hogy ezek a kamu képek kikapcsolhatóak vagy szabályozhatóak.
Ami kevésbé tetszik, hogy mostanában szoftverrel próbálják kompenzálni a hiányzó nyers erőt, de valahol érthető is nem nagyon van hová fejlődni. Ma meg már egy alsó közepes RTX 3060 is sokkal nagyobb mint 20 éve egy csúcs kártya. De nemrégre is van érdekes összehasonlításom , RTX 3080 VS RTX 5070.Nekem egy evga 3080 ftw gaming ultra volt, hát a sapphire 9070xt nitro+ mellett elbújhat méretek szempontjából

Amúgy kérdés milyen megoldást választasz, pl bátyámnak volt evga 3060 sc megoldása, 2 ventilátoros hűvös és csendes megoldás volt, aztán a lányom gépében lévő rog strix 1060 6GB-os kártya sokkal nagyobb... -
KROK640
félisten
Máshol már többször kifejtettem a véleményem a framegen-ről, single játékok esetében látom egyedül értelmét, addig, amíg 1 kamu képről beszélünk, a többinek semmi értelme, amúgy ebben a hülyeségeben az amd már rálicitált az nvidiára, mert már a 8 kamu képes megoldással próbálkoznak, de nem értem kinek tetszenek ezek a megoldások, elvégre ennyi kamu kép mellett egyre több hiba is előjön a késleltetésről ne is beszéljünk... Multi játékok esetében meg el kell felejteni még az 1 kamu képes megoldást is.
Teljesen egyetértünk. Még jó, hogy ezek a kamu képek kikapcsolhatóak vagy szabályozhatóak.
Ami kevésbé tetszik, hogy mostanában szoftverrel próbálják kompenzálni a hiányzó nyers erőt, de valahol érthető is nem nagyon van hová fejlődni. Ma meg már egy alsó közepes RTX 3060 is sokkal nagyobb mint 20 éve egy csúcs kártya. De nemrégre is van érdekes összehasonlításom , RTX 3080 VS RTX 5070. -
Dragon3000
nagyúr
A legtöbb helyen azt se tudod, hogy a kollégád mennyit keres, nemhogy a főnököd...
-
Dragon3000
nagyúr
Ennek fő oka az, hogy gyakorlatilag leállították a 16 GB-os 5060 TI gyártását..... valójában nem birták az árversenyt a nagyjából hasonló teljesítményű radeon rx 9060 XT 16 GB-tal. Amiben erősebb az 5060 TI az a RT és a franegen. Az AMD csak 2-szer az nvidia lehet 3-4-szeres is. Az persze egy másik kérdés, hogy valóban be akarok rakni 4 kamu képet egy játékba két valódi kép közé egekbe emelve a késlekedést, ami nem mindegy egy reflexes lövöldöző játékban..... Nagyjából 10 játékot nézve 7-ben az NVIDIA ad nagyobb teljesítményt 3-ban viszont az AMD. Viszont árban simán van köztük 1/3-ad difi....
Máshol már többször kifejtettem a véleményem a framegen-ről, single játékok esetében látom egyedül értelmét, addig, amíg 1 kamu képről beszélünk, a többinek semmi értelme, amúgy ebben a hülyeségeben az amd már rálicitált az nvidiára, mert már a 8 kamu képes megoldással próbálkoznak, de nem értem kinek tetszenek ezek a megoldások, elvégre ennyi kamu kép mellett egyre több hiba is előjön a késleltetésről ne is beszéljünk... Multi játékok esetében meg el kell felejteni még az 1 kamu képes megoldást is.
-
Dragon3000
nagyúr
Félre érthettél én a 2*8 GB-ot vettem 21-22 ezer körül... az egy darab 8 GB-os modul került tavaly május-június körül 10-12 ezerbe. vagyis 16 GB.ot vette, 21-22 ezer köról.... nagyjából erről van szó... Kingston FURY Beast 8GB DDR4 3200MHz KF432C16BB/8
ebből most nagyjából 1 darab 30-35 ezer.... valamikor nyáron vettem 2025. július 30 2*16 GB ugyan ilyen modul pár átlag ára 55 ezer volt.... ma 106 ezertől indul az ára.Nem értettelek félre, én meg arról beszélek, hogy a 2x16GB megoldások voltak 25-30e közt tavaly májusban 3200 és 3600MHz cl16-os megoldások, így ezek alapján te drágán vetted a 2x8GB-ot.
-
KROK640
félisten
Ennek fő oka az, hogy gyakorlatilag leállították a 16 GB-os 5060 TI gyártását..... valójában nem birták az árversenyt a nagyjából hasonló teljesítményű radeon rx 9060 XT 16 GB-tal. Amiben erősebb az 5060 TI az a RT és a franegen. Az AMD csak 2-szer az nvidia lehet 3-4-szeres is. Az persze egy másik kérdés, hogy valóban be akarok rakni 4 kamu képet egy játékba két valódi kép közé egekbe emelve a késlekedést, ami nem mindegy egy reflexes lövöldöző játékban..... Nagyjából 10 játékot nézve 7-ben az NVIDIA ad nagyobb teljesítményt 3-ban viszont az AMD. Viszont árban simán van köztük 1/3-ad difi....
Nemtudom, hogy ténylegesen befejezték-e a gyártását, hiába volt hír. Emlékszem februárban 366 ezerig is felment az ára, rövid ideig drágább volt mint az 5070-esem. Most meg árulok egy 5060Ti 16GB-ot, 225-ért, ami konkrétan kevesebb mint amennyiért vettem, de túl nagy mozgás így sincs érte.
Az NVidiába pontosan ez a " 10 játékot nézve 7-ben az NVIDIA ad nagyobb teljesítményt " van beleárazva, illetve az, hogy generációk óta mindig egy-két lépéssel az AMD előtt járnak feauture-kben, miközben driveresen és szolgáltatásokban még mindig vezetnek.
-
Robitrix
őstag
Tavaly májusban boltban a kingston fury 3200MHz cl16 32GB kit 25-30e közt volt kapható (min és max ár), márciusban ez még 23-27e közt alakult... A 3600MHz cl16 meg 28-32e között volt... Ezek szerint vagy átvertek vagy valami nagyon drága helyen vetted a 2x8GB-ot, ha nekem nem hiszel, akkor nézd meg árukeresőn az árgrafikont, amin 2021-ig vissza lehet nézni az árakat.
Félre érthettél én a 2*8 GB-ot vettem 21-22 ezer körül... az egy darab 8 GB-os modul került tavaly május-június körül 10-12 ezerbe. vagyis 16 GB.ot vette, 21-22 ezer köról.... nagyjából erről van szó... Kingston FURY Beast 8GB DDR4 3200MHz KF432C16BB/8
ebből most nagyjából 1 darab 30-35 ezer.... valamikor nyáron vettem 2025. július 30 2*16 GB ugyan ilyen modul pár átlag ára 55 ezer volt.... ma 106 ezertől indul az ára. -
KROK640
félisten
Na pont ez az... éppen a múlt héten. csináltam itt bent a cégnél valamihez új weboldalt. teljesen 0-ról adatbázis kapcsolattal megtervezve a szükséges adatbázist mögé (PHP) lett simán egyből jó lett, amit az AI tervezett.(elötte persze kapott pár mondat útmutatót, hogy nagjából mit szeretnék. .... csak 2-3 dolgot javitattam át benne, ami második körben eszembe jutott. Tokkal vonóval 1,5 órámba került a végleges változat.... egy ilyet azelött egy hétig csináltam, ha nekem kellett mindent kézzel csinálni. Az AI nem váltja ki a munkát, de sokkal egyszerübbé teszi főleg ha a favágó részt leveszi az ember válláról
Viszont pont ez az ami miatt mégis munkahelyek vesznek el, mert ha egy programozó 1 hét helyett egy ilyet 1,5 óráig csinál, akkor nem egy hónap alatt négy weboldal készül, hanem egy munkanap alatt készül négy weboldal. Ilyen mértékben tuti nem fognak nőni a megrendelések, ergo lesz egy csomó ember a cégben, aki korábban hasznos munkát végzett, most viszont csak viszi a pénzt

-
KROK640
félisten
Pontosan. Egy évvel ezelőtt én is nézegettem egy 2×16GB-os GSkill AEGIS RAMKITet 21 ezer ft-ért. De bánom, hogy akkor nem vettem meg, mai eszemmel négyet is kellett volna venni. Jó, ígyis van 32GB RAMom, de ha mondjuk idén februárban felteszem darabját csak 80-ért, tuti hogy még aznap elvitték volna.
-
Robitrix
őstag
Sokszor az is benne van, mert nem veszik figyelembe az 5 főnél kisebb cégeket, a bármi miatti munkaképesség csökkenéssel lévőket és még lehetne sorolni. De ő arra gondolt, hogy ha sok ember van 300e-res fizetéssel és mellette van pár akik 10 milliós fizetéssel, akkor az átlag jóval magasabb lesz, mint amit a többség valójában keres, így ezeknek a felméréseknek valójában sok értelme nincs.
Erre szokták azt mondani, hogy fizetés mértéke szempontjából teljese az egyetértés köztem és a főnököm közt. Ő elégedett az én fizetésem mértékével én meg elégedett vagyok az ő fizetése tekintetében...
-
Robitrix
őstag
5090-ről volt szó és a legerősebb amd megoldásról, ebből hogy jött az 5060ti és a 9060xt? Amúgy hol jön ki a feleannyi? Mert kb ugyanazt nyújtják, rt-ben erősebb az 5060ti, de igazából az is kevés hozzá. Árat nézve mindkettőből a legolcsóbb árukeresőn és azt látni, hogy az 5060ti másfélszer drágább olcsóbban lehet kapni 5070-et...
-
Dragon3000
nagyúr
Tavaly májusban boltban a kingston fury 3200MHz cl16 32GB kit 25-30e közt volt kapható (min és max ár), márciusban ez még 23-27e közt alakult... A 3600MHz cl16 meg 28-32e között volt... Ezek szerint vagy átvertek vagy valami nagyon drága helyen vetted a 2x8GB-ot, ha nekem nem hiszel, akkor nézd meg árukeresőn az árgrafikont, amin 2021-ig vissza lehet nézni az árakat.
-
Robitrix
őstag
Hm, érdekes érvelés, de ezért szeretem a fórumot, mert sok más nézőponttal is találkozok.

(Adnék rá +1-et de nem lehet sajnos)Egyébként saját tapasztalat az, mikor frontendet csináltam, hogy sokat segít az AI, körülbelül 1 óra alatt megcsináltam anyni munkéát amennyit korábban fél-egy nap alatt. Ez nekem praktikusan úgy alakult, hogy naponta 2-3 órát dolgoztam csak (home office, fix határidővel, azonbelül szabadon), és még ígyis belefért szabadnap is.
Na most eltudom képzelni, ha ezt egy cég meglátja, akkor azt mondja, hogy nem kell ide X mennyisgű munkára mondjuk húsz ember, elég lesz öt is, legfelejebb ők 8-10 órát dolgoznak majd naponta, mint ahogy eddig tették. A többieknek meg a bére és a járuléka megspórolva
A Chat control szerintem is egy figyelemelterelés a valódi problémákról.Na pont ez az... éppen a múlt héten. csináltam itt bent a cégnél valamihez új weboldalt. teljesen 0-ról adatbázis kapcsolattal megtervezve a szükséges adatbázist mögé (PHP) lett simán egyből jó lett, amit az AI tervezett.(elötte persze kapott pár mondat útmutatót, hogy nagjából mit szeretnék. .... csak 2-3 dolgot javitattam át benne, ami második körben eszembe jutott. Tokkal vonóval 1,5 órámba került a végleges változat.... egy ilyet azelött egy hétig csináltam, ha nekem kellett mindent kézzel csinálni. Az AI nem váltja ki a munkát, de sokkal egyszerübbé teszi főleg ha a favágó részt leveszi az ember válláról
-
Robitrix
őstag
Az volt megemlítve, hogy most drágább ugyanaz a gép, amiben nagyon nagy szerep van a ddr4-nek is, elvégre ami 1 éve 32GB 25e körül elérhető volt, az most 80-90e...
A cpu is drágább részhez azért hozzátartozik, hogy azért jóval erősebb is, mert így akár lehet gyengébbet is nézni, ami már olcsóbb.
Csak azt felejted el, hogy 2000-res években 6 év után már nem kaptad újonnan a boltokban meg a terméket csak pár helyen, ahol beragadt magas áron volt elérhető...Azért egy éve se volt 25 ezer 32 GB RAM Nagyjából akkor vettem a 2*8 Gb DDR 4 3200-es memória mellé még 2*8 GB-ot. ami akkor 21-22 ezer volt... Kingstone beast fury akármi.
-
Robitrix
őstag
Persze azért lényegi kérdés, hogy mennyiben van nekem otthon szükségem 2 millió forintos videókártyára, mikor harmad áron kapok egy pont úgy használható RTX 5080-as vagy egy hasonló teljesítményű radeont. Miért adjak én 4150 dollárt egy 10 %kal erősebb grafikáért, ha kapok egy 5080-ast 1250 dollárért... vagy veszek egy Radeon 7900 XTX-et 930 dollárért. ős ugyan úgy játszom vele 4K-ban... Ami ugyan gyengébb valamivel, mint a 5080-as, de cserében olcsobb 300 dollárral és 9 GB VRAM-mal több van benne....
-
wdcuccok
csendes tag
-
nuke7
veterán
-
nubreed
nagyúr
-
wdcuccok
csendes tag
Engem egyébként ez is zavar, hogy a sokmillió adatközpontra van ész, a hardver áremelésre van ész, de arról senki sem beszél, hogy mi lesz azzal az egyre nagyobb tömeggel akiket kiváltott az AI? Ők miből fognak megélni?
Persze eleinte alacsonyabb értékű és fizetésű munkakörökbe szorulnak vissza, és aztán??? mi fog történni ha amunkaképes lakosságnak csak mondjuk a 33%-a vagy mi rosszabb mondjuk az 50%-a munkanélküli lesz? Hány családot fog ez érinteni?Hát ez az!
-
nubreed
nagyúr
-
nuke7
veterán
-
bambano
titán
vannak árnyalatok. én is frontendet csinálok, munkavállalóként is nagy cégnél, meg alvállkozóként is kicsinek.
2-3óra alatt egyedül meg tudod csinálni amit egy nap (8óra) alatt tudnál:
- igen, ha egyedül dolgozol te tudod mennyi kódot tudsz átnézni, plusz megteheted, hogy nem mindent nézel át, hiszen ha olyan a szerződésed, max a kötbért bukod, nem a te bajod, (ha van elég pénzed, hogy kifizesd) ha nagy security vulnerability-t adsz le, majd kitalálják...
DE! ritkán ilyen a szerződésed, (megrendelő szereti ha védve van) és ezt nem teheted meg, tehát eléggé hard limites, hogy mennyit tudsz gyorsulni az ai segítségével. (amennyi kódot amúgy is át tudnál nézni, ez nyilvánvalóan nem 10x gyorsulás...)- ha nagy cégnél dolgozol végülis megteheted hogy nem nézed át (attól függően, hogy a csapatban miért felelsz - nyilván sec.ops-ként meg dev.ops-ként nincs olyan, hogy nem nézed át) csakhát aztán amikor tizedszer-századszor is a csapattagok javítják helyetted, vagy veszik észre, hogy a te kódoddal mindig baj van, meg nem tudsz válaszolni a security/integrációs/stb. kérdésekre (amiért elvileg te felelsz, nem az ai) akkor bizony olyan munkavállaló leszel akivel nem jó dolgozni és nincs igazából hozzáadott értéke, ezért itt sem fogsz 5-10x gyorsulást elérni ai-val, max 2x jobb esetben de így gyakorlatilag 2x annyi kódot kell átnézned mert itt is te felelsz azért, ha az ai hibázik, nem az ai, hiába van céges előfizetés...
szóval normális cég, nem fog 20 embert 4-re cserélni mert az hatalmas security risk és ki tudja meddig maradnak az embereid a megemelt terhelés mellett és mennyire kürtölik szét a világban, hogy mennyire szar nálad dolgozni és így mennyivel kell emelni egy adott pozi fizetését, hogy mégis jöjjenek hozzád dolgozni és mellette még fizetni az ai tokeneket is... és akkor kb. ugyanott leszel, jobb esetben sok munkával spóroltál 10-20% kiadást, rosszabb esetben még buktál is rajta. Szóval nem eszik olyan forrón a kását a legtöbb helyen.
"szóval normális cég, nem fog 20 embert 4-re cserélni"
Összeszedtem neked a normális cégek listáját:
----- lista eleje ------
----- lista vége ------ -
nuke7
veterán
Hm, érdekes érvelés, de ezért szeretem a fórumot, mert sok más nézőponttal is találkozok.

(Adnék rá +1-et de nem lehet sajnos)Egyébként saját tapasztalat az, mikor frontendet csináltam, hogy sokat segít az AI, körülbelül 1 óra alatt megcsináltam anyni munkéát amennyit korábban fél-egy nap alatt. Ez nekem praktikusan úgy alakult, hogy naponta 2-3 órát dolgoztam csak (home office, fix határidővel, azonbelül szabadon), és még ígyis belefért szabadnap is.
Na most eltudom képzelni, ha ezt egy cég meglátja, akkor azt mondja, hogy nem kell ide X mennyisgű munkára mondjuk húsz ember, elég lesz öt is, legfelejebb ők 8-10 órát dolgoznak majd naponta, mint ahogy eddig tették. A többieknek meg a bére és a járuléka megspórolva
A Chat control szerintem is egy figyelemelterelés a valódi problémákról.vannak árnyalatok. én is frontendet csinálok, munkavállalóként is nagy cégnél, meg alvállkozóként is kicsinek.
2-3óra alatt egyedül meg tudod csinálni amit egy nap (8óra) alatt tudnál:
- igen, ha egyedül dolgozol te tudod mennyi kódot tudsz átnézni, plusz megteheted, hogy nem mindent nézel át, hiszen ha olyan a szerződésed, max a kötbért bukod, nem a te bajod, (ha van elég pénzed, hogy kifizesd) ha nagy security vulnerability-t adsz le, majd kitalálják...
DE! ritkán ilyen a szerződésed, (megrendelő szereti ha védve van) és ezt nem teheted meg, tehát eléggé hard limites, hogy mennyit tudsz gyorsulni az ai segítségével. (amennyi kódot amúgy is át tudnál nézni, ez nyilvánvalóan nem 10x gyorsulás...)- ha nagy cégnél dolgozol végülis megteheted hogy nem nézed át (attól függően, hogy a csapatban miért felelsz - nyilván sec.ops-ként meg dev.ops-ként nincs olyan, hogy nem nézed át) csakhát aztán amikor tizedszer-századszor is a csapattagok javítják helyetted, vagy veszik észre, hogy a te kódoddal mindig baj van, meg nem tudsz válaszolni a security/integrációs/stb. kérdésekre (amiért elvileg te felelsz, nem az ai) akkor bizony olyan munkavállaló leszel akivel nem jó dolgozni és nincs igazából hozzáadott értéke, ezért itt sem fogsz 5-10x gyorsulást elérni ai-val, max 2x jobb esetben de így gyakorlatilag 2x annyi kódot kell átnézned mert itt is te felelsz azért, ha az ai hibázik, nem az ai, hiába van céges előfizetés...
szóval normális cég, nem fog 20 embert 4-re cserélni mert az hatalmas security risk és ki tudja meddig maradnak az embereid a megemelt terhelés mellett és mennyire kürtölik szét a világban, hogy mennyire szar nálad dolgozni és így mennyivel kell emelni egy adott pozi fizetését, hogy mégis jöjjenek hozzád dolgozni és mellette még fizetni az ai tokeneket is... és akkor kb. ugyanott leszel, jobb esetben sok munkával spóroltál 10-20% kiadást, rosszabb esetben még buktál is rajta. Szóval nem eszik olyan forrón a kását a legtöbb helyen.
-
KROK640
félisten
igazából _szinte_ senkit nem váltott ki még az ai...

akiket "ai miatt" építettek le, azokat még a pandemic meg az utána lévő remote boom miatt vették fel, legtöbbször tévesen. (nyilván van, akit tényleg ai miatt küldtek el, de azok nagyrészére már hirdetik megint a pozikat / visszahívták őket)ez kb. ugyanolyan jelzés a stakeholderek felé, hogy mennyi szabad pozi van a cégnél, milyen sok embert keresel, mert ha embert keresel, akkor növekedsz, ha növekedsz akkor jól megy a cég... => ai miatt küldöd el az embereket, ai olcsó/jó/gyors, biztos jól megy a cég...
Persze nincs kizárva, hogy vannak olyan cégek, akik _tényleg elhiszik_ hogy az ai kivált egy egész munkavállalót (és lehet, hogy még mindig lesz ebből egyre több) erre valóban jó lenne valamit kitalálni, dehát ez nyilván szocialista összeesküvés lenne, szóval a legtöbb ország inkább olyan
faszságokkalártalmas intézkedések bevezetésével/megszavazásával van elfoglalva mint a chat control a valóban fontos dolgok helyett...
hogy rohadnának megmennének nyugdíjba az ilyenek minél gyorsabban...Hm, érdekes érvelés, de ezért szeretem a fórumot, mert sok más nézőponttal is találkozok.

A Chat control szerintem is egy figyelemelterelés a valódi problémákról. -
nuke7
veterán
Engem egyébként ez is zavar, hogy a sokmillió adatközpontra van ész, a hardver áremelésre van ész, de arról senki sem beszél, hogy mi lesz azzal az egyre nagyobb tömeggel akiket kiváltott az AI? Ők miből fognak megélni?
Persze eleinte alacsonyabb értékű és fizetésű munkakörökbe szorulnak vissza, és aztán??? mi fog történni ha amunkaképes lakosságnak csak mondjuk a 33%-a vagy mi rosszabb mondjuk az 50%-a munkanélküli lesz? Hány családot fog ez érinteni?igazából _szinte_ senkit nem váltott ki még az ai...

akiket "ai miatt" építettek le, azokat még a pandemic meg az utána lévő remote boom miatt vették fel, legtöbbször tévesen. (nyilván van, akit tényleg ai miatt küldtek el, de azok nagyrészére már hirdetik megint a pozikat / visszahívták őket)ez kb. ugyanolyan jelzés a stakeholderek felé, hogy mennyi szabad pozi van a cégnél, milyen sok embert keresel, mert ha embert keresel, akkor növekedsz, ha növekedsz akkor jól megy a cég... => ai miatt küldöd el az embereket, ai olcsó/jó/gyors, biztos jól megy a cég...
Persze nincs kizárva, hogy vannak olyan cégek, akik _tényleg elhiszik_ hogy az ai kivált egy egész munkavállalót (és lehet, hogy még mindig lesz ebből egyre több) erre valóban jó lenne valamit kitalálni, dehát ez nyilván szocialista összeesküvés lenne, szóval a legtöbb ország inkább olyan
faszságokkalártalmas intézkedések bevezetésével/megszavazásával van elfoglalva mint a chat control a valóban fontos dolgok helyett...
hogy rohadnának megmennének nyugdíjba az ilyenek minél gyorsabban... -
KROK640
félisten
Az volt megemlítve, hogy most drágább ugyanaz a gép, amiben nagyon nagy szerep van a ddr4-nek is, elvégre ami 1 éve 32GB 25e körül elérhető volt, az most 80-90e...
A cpu is drágább részhez azért hozzátartozik, hogy azért jóval erősebb is, mert így akár lehet gyengébbet is nézni, ami már olcsóbb.
Csak azt felejted el, hogy 2000-res években 6 év után már nem kaptad újonnan a boltokban meg a terméket csak pár helyen, ahol beragadt magas áron volt elérhető...Persze. De egyébként ha az embernek van mondjuk 32GB DDR4-e (uram bocsá' akár 48-64GB) akkor mindenképp érdemes elgondolkodni egy DDR4-es platform mellett, a mai árak miatt. (Jó, akkor is inkább AM4 irányba mennék)
Te írtad, hogy majdnem egy árban vannak, azért ez lett a hasonlítási alap. Egyébként lehet, hogy csak nekem kerülte el a figyelmemet, de mintha nem nagyon lennének "I3"-asok az ultra sorozatban.
A 2000-es években, nemhogy 6, de már 3 év után se vetted meg újonnan azt a CPU-t. Pont, hogy ez sincs elfelejtve, korábban ez a része/dimenziója is elképzelhetetlen volt, hogy 6 éves CPU-t újan veszel.
2007-ben egy számtech boltban melóztam, és emlékszem, hogy mikor egy decemberi nap pakolásztunk, rendeztük a dolgokat (nem volt klasszikus értelemben leltár de olyasmi), akkor egyszercsak előkerült egy dobozos, bontatlan 533-as FSB-s Northwood P4 (3066MHZ, HT). Mondom a főnöknek, hogy LOL nézze már, egy 4,5 éves CPU ... És mennyi az ára. Árazzuk le, mert sose viszik el. Elsőre mondta, hogy de hát milyen drágán jött... Mondom neki, hogy akkor benne fog állni a pénz (már javában a C2D korszak volt), mert ezt a feléért se viszik el sose. Kitaláltunk rá egy árat, és mivel tetszett az ár nekem is, mondtam neki, hogy írja fel, elhozom magamnak, mert akkoriban két P4-esem is volt itthon. Aztán itt vergődött bontatlanul egy ideig, aztán 2009-ben a gyűjtemény többi tagjával együtt mennie kellett
-
Dragon3000
nagyúr
Ez akkor érdekes amit mondasz, ha az ember nulláról (vagy DDR3, és régebbi) építkezik. Különben a DDR5-ön önmagában hatszámjegyű a spórolás a CPU is drágább, és az alaplap is. Mondjuk pont ezért is került újra gyártásba a 10400F a "CPUm" ami nem mellesleg a 10th genben a legnépszerűbb, és még rengeteg embernek van.
Amikor én kezdtem ebben szocializálódni ('90-es évek vége, 2000-es évek eleje) akkoriban az volt a megszokás - főleg ha egy CPU felsőbb polcos volt - hogy megjelenése után 6 hónappal (nem, nem évvel!!!) már kb 2/3-adába vagy felébe került mint megjelenéskor. Egy évesen jellemzően vadi újan 1-3 év garral sem kérték a megjelenéskori árának a felét sem. És ez bizony alsó hangon másfél évtizedig így ment. (eddig megvan?) Ami most kiakasztott, hogy ma már egy 6 éves CPU is drágább mint 6 évvel ezelőtt, miközben egyrészt eltelt 6 év, másrészt kijött alsó hangon hat generáció! Hogy miféle elb*szott piaci helyzet ez???
Egyébként van 12400F-es gépem, 10400F-es, Ryzenes, sőt ha a régebbieket vesszük, akkor 4th gen I5-től (nemsokára I7 is lesz
), Core 2 Duon át, Athlon XP-ig. És akkor ez csak a PC, de ott van még pl a négy darab Commodore is ...Az volt megemlítve, hogy most drágább ugyanaz a gép, amiben nagyon nagy szerep van a ddr4-nek is, elvégre ami 1 éve 32GB 25e körül elérhető volt, az most 80-90e...
Csak azt felejted el, hogy 2000-res években 6 év után már nem kaptad újonnan a boltokban meg a terméket csak pár helyen, ahol beragadt magas áron volt elérhető... -
KROK640
félisten
Igazából, ha mindent is újonnan nézzük, akkor a ddr4 ára is el van szállva, 32GB esetében kb 50e a különbség, viszont ott a korábbi generáció, amihez mehet ddr4 is akár, de mint írtam az is elszállt áron megy a boltokban. Hiába 6 éves technika a cpu-d, kis tételben gyártják, ha egyáltalán még gyártják, mert nem rég volt hír, hogy jön vissza gyártásba a 12-13-14. generáció is, miközben elviekben eddig is gyártották. Alaplap esetében is ugyanez áll, ha gyártják is őket, akkor kis tételben, illetve 6 év alatt az alapanyag is drágult, így ugyanaz sok minden miatt is lehet rosszabb áron most, mint 6 éve.
Ez akkor érdekes amit mondasz, ha az ember nulláról (vagy DDR3, és régebbi) építkezik. Különben a DDR5-ön önmagában hatszámjegyű a spórolás a CPU is drágább, és az alaplap is. Mondjuk pont ezért is került újra gyártásba a 10400F a "CPUm" ami nem mellesleg a 10th genben a legnépszerűbb, és még rengeteg embernek van.
Amikor én kezdtem ebben szocializálódni ('90-es évek vége, 2000-es évek eleje) akkoriban az volt a megszokás - főleg ha egy CPU felsőbb polcos volt - hogy megjelenése után 6 hónappal (nem, nem évvel!!!) már kb 2/3-adába vagy felébe került mint megjelenéskor. Egy évesen jellemzően vadi újan 1-3 év garral sem kérték a megjelenéskori árának a felét sem. És ez bizony alsó hangon másfél évtizedig így ment. (eddig megvan?) Ami most kiakasztott, hogy ma már egy 6 éves CPU is drágább mint 6 évvel ezelőtt, miközben egyrészt eltelt 6 év, másrészt kijött alsó hangon hat generáció! Hogy miféle elb*szott piaci helyzet ez???
Egyébként van 12400F-es gépem, 10400F-es, Ryzenes, sőt ha a régebbieket vesszük, akkor 4th gen I5-től (nemsokára I7 is lesz
), Core 2 Duon át, Athlon XP-ig. És akkor ez csak a PC, de ott van még pl a négy darab Commodore is ... -
Dragon3000
nagyúr
Igen, csak amit nagyvonalúan elfelejtesz, hogy a core ultra 5 225f-hez neked kétszer annyiba kerülő DDR5 is kell, és a lap is drágább alá. És végülis maga a proci is drágább. Ettől még nyilván ha van pénzt azt venném. Nem is ez volt a lényeg, hogy megéri-e vagy sem, hanem, hogy HAT ÉVES GÉPET ma megveszel újonnan gyártva, drágábban mint 6 éve újként volt! Most meg ehhez képest 6 éves, kb olyan mint autózásban egy 18 éves autó ...
Igazából, ha mindent is újonnan nézzük, akkor a ddr4 ára is el van szállva, 32GB esetében kb 50e a különbség, viszont ott a korábbi generáció, amihez mehet ddr4 is akár, de mint írtam az is elszállt áron megy a boltokban. Hiába 6 éves technika a cpu-d, kis tételben gyártják, ha egyáltalán még gyártják, mert nem rég volt hír, hogy jön vissza gyártásba a 12-13-14. generáció is, miközben elviekben eddig is gyártották. Alaplap esetében is ugyanez áll, ha gyártják is őket, akkor kis tételben, illetve 6 év alatt az alapanyag is drágult, így ugyanaz sok minden miatt is lehet rosszabb áron most, mint 6 éve.
-
KROK640
félisten
Épp mostanában találtam ki, hogy csak kell nekem megint kocsi, de nem ezek a modern guruló szervertermek, ahol egy defektre is rámegy a gatyám, és egy olajcseréhez is márkaszervízbe kell mennem, és egy rossz szoftver frissítés is hetekre gallyra vágja az autót.
Éppen ezért pont a huszon-harminc éves autók világában nézegetek, úgyis azok voltak a gyerekkori nagy álmok. Ami meglep, hogy mennyire jó ma is a legtöbb. Viszont az árazásuk kétségtlenül nem tükrözi azt a rohadt nagy érdeklődést amit elvileg kapniuk kellene (még szerencse). Ma egy gyönyörű OT-s W123/124 sem kerül messze annyiba, mint egy legfapadosabb benzines CLA, vagy E osztály. Bár gyanítom ha a 25-30 éves autókat újra gyártanánk ma, sallangok nélkül, akkor is drágábbak lennének, viszont még mindig jóval olcsóbbak LEHETNÉNEK mint egy mai "sallangos" autó.
-
KROK640
félisten
Persze eleinte alacsonyabb értékű és fizetésű munkakörökbe szorulnak vissza, és aztán??? mi fog történni ha amunkaképes lakosságnak csak mondjuk a 33%-a vagy mi rosszabb mondjuk az 50%-a munkanélküli lesz? Hány családot fog ez érinteni? -
KROK640
félisten
De mi a francért a bruttóval számolunk? Te talán a bruttót kapod a számládra fizetésnap? Azt tudod hazavinni? Mert én ugyan nem!
Arról nem is beszélve, hogy embert nem ismerek itt a tiszántúlon aki csak brutto 500-at keresne, nemhogy 870-et.Az meg már csak hab a tortán (ez már tényleg szőrszál hasogatás, az igaz), hogy hacsak nem teljes ellátású mamahotelben laksz, ahol a kajádat és mindenedet fizetik, akkor nincs az az isten, hogy egy hónapban te letedd az egyhavi fizudat. Az az "egyhavi fizu"nak nevezett összeg simán lehet akár 4-8-12 hónap is mire összerakod. De mondjuk ez már tényleg eléggé egyénfüggő ...
-
zebra_hun
veterán
Igen, csak amit nagyvonalúan elfelejtesz, hogy a core ultra 5 225f-hez neked kétszer annyiba kerülő DDR5 is kell, és a lap is drágább alá. És végülis maga a proci is drágább. Ettől még nyilván ha van pénzt azt venném. Nem is ez volt a lényeg, hogy megéri-e vagy sem, hanem, hogy HAT ÉVES GÉPET ma megveszel újonnan gyártva, drágábban mint 6 éve újként volt! Most meg ehhez képest 6 éves, kb olyan mint autózásban egy 18 éves autó ...
Tudod, ha lehetne kapni néhány 20 évvel ezelőtti kocsit ma újként amiben nincs sok sallang szemét, volna rá érdeklődés. Természetesen az akkori minőségben.
-
KROK640
félisten
Csakhát ez tévedés. A 2000-es évek elején valóban így volt egy gamingra is elkalamas PC kb 1 havi fizetés volt. Ma ebből egy közepesnél kicsit jobb VGA jönne ki mindössze, de ha már 32GB RAMot is veszel mellé, akkor már tényleg nem marad egy vasad sem, és hol van még a többi?
Ráadásul a 2000-es évek elején ha vártál 3-4 hónapot ugyanazt a teljesítményszintet már sokkal olcsóbban is megkaptad.Amiből meg jobb most, hogy a 2000-es évek elején, hogy akkor azért 2-3 évente nem volt mese, cserélni kellett a PC-t, most meg 6 éves géppel annyira ellelehet lenni, hogy még újonnan is megveheted (lásd pl 10400F + RTX 3060)
-
KROK640
félisten
De az a durva, hogy újabb intel megoldást nézve is túl van árazva a 10400f a boltokban, ennyiért majdnem kijön egy core ultra 5 225f megoldás is.
-
bambano
titán
-
nuke7
veterán
nagyon nem fogja megérni... github copilot corporate múlt hónapban drágult 10x, rohadtul _maximum_ plusz egy fejlesztőnyi munkát tud megcsinálni -nyilván feladattól függően- plusz egy europai fejlesztő költségén...
Ha ez tovább drágul, nem lesz feasible és már most látszik, hogy ez még így is mínuszos. -
Ribi
nagyúr
Kihagytad Muskot! (Vagy ő nem jó ebbe a sorba? Én má nem tudok semmit)
Ha már csinálsz valamit csináld rendesen !!4!
Néztem a mostani géped is, de hát bazze, abban nincs RGB!
Voltál orvosnál? Nincs valami lelki problémád? RGB nélkül nem élet az élet.
-
Baryka007
addikt
-
Angie™
addikt
-
dongettó
tag
-
Ribi
nagyúr
-
Franklin
addikt
-
Angie™
addikt
Nem unjátok még ezt az RGB utálatot? Olyan unalmas már.
-
dongettó
tag
-
bambano
titán
-
Baryka007
addikt
De szuper jó hír, hogy az AI-nak mostmár a CPU-kra is nagyobb mértékben van szüksége. Anno kezdődött azzal, hogy kell a sok gpu és a sok ram nekik az adatközponthoz. Jött a drágulás. Közben sok ember elveszítette az állását, mert az AI-al kiváltható volt a munkája. Most meg a CPU-kra is szüksége van az AI-nak, ezzel irreálisan drágává teszi a CPU-kat is. Mi jöhet még?
Hamarosan drágulni fognak az RGB-k mert nagyobb örömmel fog az "Ágens" xD ... dolgozni ha szép színben világítjuk meg
-
emvy
félisten
Az nem anekdotikus, hogy hír volt róla, hogy az ilyen 20 dollár nagyságrendű előfizetési díj 3000 dollár fölé ment, amikor az átalánydíjas számlázás átment felhasználás alapú számlázásba. Cégek korlátozni kényszerültek az ai használatot.
Ez, hogy volt róla hír, tény, nem anekdota.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha majd a betanításhoz használt adatért fizetni kell, mi lesz az eredmény. Vagy arról, hogy most már a gugli keresőjében van ai összefoglaló, aminek eredményeképpen nem megy el az olvasó az adatot tartalmazó weboldalra, vagyis a weboldal bevételi forrását agyonüti. Ebből is balhé lesz.> az ilyen 20 dollár nagyságrendű előfizetési díj 3000 dollár fölé ment
Szerintem ezek a szamok nem stimmelnek. Copilot lett dragabb, abbol lettek ezek a hirek, es az kb. 7x-esere dragult jun 1-tol.
-
nubreed
nagyúr
Egy csomó cég sorra jelentette be, már most, hogy az egész évre tervezett token keretüket már most március-áprilisig elköltötték. Szerintem meg az van, hogy egyre inkább nem fogja megérni.
-
nuke7
veterán
hát igen, meg az is, hogy PPP-n számolva rohadt alacsony a vásárlóerő

-
bambano
titán
-
bambano
titán
Az nem anekdotikus, hogy hír volt róla, hogy az ilyen 20 dollár nagyságrendű előfizetési díj 3000 dollár fölé ment, amikor az átalánydíjas számlázás átment felhasználás alapú számlázásba. Cégek korlátozni kényszerültek az ai használatot.
Ez, hogy volt róla hír, tény, nem anekdota.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha majd a betanításhoz használt adatért fizetni kell, mi lesz az eredmény. Vagy arról, hogy most már a gugli keresőjében van ai összefoglaló, aminek eredményeképpen nem megy el az olvasó az adatot tartalmazó weboldalra, vagyis a weboldal bevételi forrását agyonüti. Ebből is balhé lesz. -
nuke7
veterán
Lassacskán lehet el lehetne gondolkodni valamilyen törvényi szabályozáson, mert itt nem csak arról can szó, hogy Pityuka nem tud új gamer gépet venni magának, hanem ott vannak a közintézmények, önkormányzatok, iskolák, hivatalok stb. Én pl. egy iskolában dolgozom 13 éves és még annál is régebbi gépekkel. A 13 éves gépek ugyan Win7 támogatással érkeztek de Win10 fut rajtuk, aminek a támogatása tavaly októberben ugye lejárt, Win11-el pedig nem kompatibilis. Kíváncsiságból azért ráhúztam egyre egy kiherél, kisebb erőforrást igénylő Win11-et, de sajnos a 4GB rendelkezésre álló ram és a 13 éve a gépben pörgő HDD sajnos visszafogta azt a zeljesítményt is amit még ki lehetne facsarni egy ilyen gépből. Na szóval ha eddig nem volt pénz frissíteni az ilyen gépparkokat, akkor majd ez után lesz, közben meg elvárják a digitális oktatást fejlődését? És akkor erre jön rá, hogy lassan, vagy akár már most is szinte megfizethetetlen egy-egy komponens, mert az AI elszipkáz mindent? Én meg már közben hányok azoktól a szinte minden másnap megjelenő hírektől, miszerint XY vállalat XY modellje mekkorát fejlődött ebben vagy abban, aminek még a nevét sem sikerül megjegyeznem, mert mire sikerülne, jön egy jobb, újabb.
már megbocsáss, de erre azért elég egyértelmű megoldás a linux

-
emvy
félisten
Jelenleg azért népszerű az ai, mert a valós költségekhez tartozó díjnál alacsonyabb díjért lehet ai-t használni. Abban a pillanatban, ahogy a befektetők elkezdik elkérni a befektetésük hozamát, ez meg fog dőlni.
Először is a beetetési árnak záros határidőn belül vége lesz. Másodszor már most is mondják, hogy a nagyok elégették a felesleges készpénz tartalékaikat. Harmadszor majd jönnek a valós költségek, például a szerzői jogdíjak. Negyedszer majd jönnek az ai használata miatti perek. Ötödször sok helyen már azt mondják, hogy valójában a munkát sem segíti annyira, mint ahogy korábban marketingelték (frankón az ai-ra hivatkozva rúgtak ki egy csomó embert, akiket vezetői hiba miatt vettek fel, stb.) Hatodszor előbb-utóbb ki kell majd fizetni az ai előállításának teljes költségét.Már ma is látszik, hogy ez csőd.
Eleg anekdotalis, de en ugy latom, h rengeteg ceg hasznal kb. 100-200 dollaros elofizeteseket fejleszteshez. Ha ez 10x-esere dragul, az megitelesem szerint a cegeknek boven meg fogja erni.
-
bambano
titán
Jelenleg azért népszerű az ai, mert a valós költségekhez tartozó díjnál alacsonyabb díjért lehet ai-t használni. Abban a pillanatban, ahogy a befektetők elkezdik elkérni a befektetésük hozamát, ez meg fog dőlni.
Először is a beetetési árnak záros határidőn belül vége lesz. Másodszor már most is mondják, hogy a nagyok elégették a felesleges készpénz tartalékaikat. Harmadszor majd jönnek a valós költségek, például a szerzői jogdíjak. Negyedszer majd jönnek az ai használata miatti perek. Ötödször sok helyen már azt mondják, hogy valójában a munkát sem segíti annyira, mint ahogy korábban marketingelték (frankón az ai-ra hivatkozva rúgtak ki egy csomó embert, akiket vezetői hiba miatt vettek fel, stb.) Hatodszor előbb-utóbb ki kell majd fizetni az ai előállításának teljes költségét.Már ma is látszik, hogy ez csőd.
-
emvy
félisten
Ja, de mindeközben egy csomó adatközpont delayed (határozatlan időre) vagy egyenesen cancelled lett. Az OpenAI alatt is kezd elfogyni a levegő, a befektetői egyre idegesebbek. Nem azt mondom, hogy hamar kipukkad a lufi (bár sokan ezt már egy éve is kimerték jelenteni, aztán mégsem történt semmi) de ezek a mintázatok mind abba az irányba hatnak, hogy egyáltalán nem biztos az a jövő amit és ahogy a techbrok elképzeltek (Bezos, Altman, Musk, Huang, Nadella, stb).
Az AI nem lufi, csak noni fog ez az ipar. A tozsde beomolhat valamennyire, ebben semmi meglepo nem lenne. Az OpenAI jelenlegi legnagyobb problemaja 1) az Apple-fele per 2) az amerikai kormanyzat amokfutasa / geopolitika.
Teljesen vilagos, hogy az LLM-ek erteke oriasi, az internet megjelenesehez hasonlo. Az, hogy fluktualnak az arfolyamok, termeszetes.
-
nubreed
nagyúr
Nincs is nagyon mit lekapcsolni, mert az adatközpontok nagy része még fel sem épült.
A memória pl. azért drága, mert az összes jövőbeli kapacitást lekötötték a jövőbeli adatközpontokra, amit majd jövőbeli pénzzel fognak kifizetni, hogy a jövőbeli ügyfelek tudják majd használni a jövőbeli AI ügynököket.
Vagy vmi ilyesmi
Ja, de mindeközben egy csomó adatközpont delayed (határozatlan időre) vagy egyenesen cancelled lett. Az OpenAI alatt is kezd elfogyni a levegő, a befektetői egyre idegesebbek. Nem azt mondom, hogy hamar kipukkad a lufi (bár sokan ezt már egy éve is kimerték jelenteni, aztán mégsem történt semmi) de ezek a mintázatok mind abba az irányba hatnak, hogy egyáltalán nem biztos az a jövő amit és ahogy a techbrok elképzeltek (Bezos, Altman, Musk, Huang, Nadella, stb).
-
Franklin
addikt
Nincs is nagyon mit lekapcsolni, mert az adatközpontok nagy része még fel sem épült.
A memória pl. azért drága, mert az összes jövőbeli kapacitást lekötötték a jövőbeli adatközpontokra, amit majd jövőbeli pénzzel fognak kifizetni, hogy a jövőbeli ügyfelek tudják majd használni a jövőbeli AI ügynököket.
Vagy vmi ilyesmi
-
emvy
félisten
Az AI eleg rossz brand most, ez teny. En nem nagyon latom az elpazarolt energiat, marmint ha pl. kodolasra hasznaljuk (ami az egyik legfobb felhasznalasi terulet), az rengeteg munkat (ezaltal penzt, energiat) sporol.
-
wdcuccok
csendes tag
Felőlem már az összes AI-os szirszart, adatközpontot lekapcsolhatnák..., szerintem már okozott az AI elég veszteséget/pusztítást. Gondolok itt a sok elpazarolt energiára. Atomerőműveket kell beröffenteni. Lehet csak én látom ilyen drasztikusan, de én szerinem elég már az AI-ból.
-
emvy
félisten
De szuper jó hír, hogy az AI-nak mostmár a CPU-kra is nagyobb mértékben van szüksége. Anno kezdődött azzal, hogy kell a sok gpu és a sok ram nekik az adatközponthoz. Jött a drágulás. Közben sok ember elveszítette az állását, mert az AI-al kiváltható volt a munkája. Most meg a CPU-kra is szüksége van az AI-nak, ezzel irreálisan drágává teszi a CPU-kat is. Mi jöhet még?
> Mi jöhet még?
Hat, most meg a legelejen vagyunk az egesz folyamatnak. A java meg hatravan.
-
emvy
félisten
Igen, ennek azert sok oka van. Pl. itthon kiemelkedoen magas a haztartasok megtakaritasa - ami nem egy jo dolog. Gazdasagi es politikai bizonytalansag, fluktualo deviza, eleve a 2008-as valsag kulturalis hatasa (egy egesz generacioba ultette bele, h barmikor kurvanagy baj lehet).
Ezenkivul az alacsony fogyasztast mutato statisztikakba bele van szamolva az is, h az allam keveset kolt kozszolgaltatasokra. -
wdcuccok
csendes tag
-
Apollyon
Korrektor
En azt mondom, hogy biztos, hogy nem itthon van a legmagasabb adoek (ellentetben azzal, amit allitasz). A fogyasztas sok minden mastol is fugg (pl. a jovobe vetett bizalom, stb.).
Ez nem vitakerdes szerintem, siman meg kell szamolni, hogy mennyi a teljes adoek (AFA-t is beleertve), es kijon, hogy nem magasabb, mint az atlag.
Igen, nem csak az adóktól függ valóban, de ez a lényegen még nem változtat, nálunk a legalacsonyabb a fogyasztás.
-
emvy
félisten
Az AFA az egyik a sok adonem kozul.
Konkretum (OECD orszagok, EU-ban jellemzoen magasabb az ado):
https://data-explorer.oecd.org/

Folyamatosan csokken az adoek:

-
Ribi
nagyúr
En azt mondom, hogy biztos, hogy nem itthon van a legmagasabb adoek (ellentetben azzal, amit allitasz). A fogyasztas sok minden mastol is fugg (pl. a jovobe vetett bizalom, stb.).
Ez nem vitakerdes szerintem, siman meg kell szamolni, hogy mennyi a teljes adoek (AFA-t is beleertve), es kijon, hogy nem magasabb, mint az atlag.
Mutass még 1 európai országot ahol 27% vagy feletti az Áfa. Persze teljes adó mértéke cégek szempotjából más. Konkrétum van amúgy, vagy mindenki csak bemondásra dolgozik?

-
emvy
félisten
-
Apollyon
Korrektor
Az ÁFA nálunk a legmagasabb, nem csak EU-ban hanem egész Európában. Az emberek többségének a kézhez kapott fizetésük vásárlóértéke elég gatya, szóval hiába jössz a GDP-vel, amikor itt a legalacsonyabb a fogyasztás.
-
emvy
félisten
Akkor azt is említsük meg, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb az átlagfizetés az EU-ban, mindeközben a legtöbb adót itt kell fizetni. Ennek még az is a következménye, hogy a Magyarországon a legalacsonyabb a fogyasztás. Szóval ez a PC mizéria nem fog jót tenni se a keresletnek, se a kínálatnak.
> Magyarországon az egyik legalacsonyabb az átlagfizetés az EU-ban, mindeközben a legtöbb adót itt kell fizetni
Az utobbi biztosan nem igaz, a GDP aranyos ado+jarulekbevetel 40% korul van, ez az EU atlag alatt van. A munkaberek adoeke szinten kicsivel atlag alatti.
-
ripla
addikt
Bruttó, ja, nettóban meg kapod ennek a 60%-át kb., vagy hogy van most az adó meg a többi. Abban a hónapban meg nem eszel, mert gépet vettél.
Továbbra is csak félretenni tudsz belőle, és egy átlagfizetésből jó ha fél év alatt össze tudsz spórolni egy jobb gépre, de legyen inkább 1 év, és akkor nem kell kenyéren és vizen élni. -
Apollyon
Korrektor
Akkor azt is említsük meg, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb az átlagfizetés az EU-ban, mindeközben a legtöbb adót itt kell fizetni. Ennek még az is a következménye, hogy a Magyarországon a legalacsonyabb a fogyasztás. Szóval ez a PC mizéria nem fog jót tenni se a keresletnek, se a kínálatnak.
-
emvy
félisten
Sokszor az is benne van, mert nem veszik figyelembe az 5 főnél kisebb cégeket, a bármi miatti munkaképesség csökkenéssel lévőket és még lehetne sorolni. De ő arra gondolt, hogy ha sok ember van 300e-res fizetéssel és mellette van pár akik 10 milliós fizetéssel, akkor az átlag jóval magasabb lesz, mint amit a többség valójában keres, így ezeknek a felméréseknek valójában sok értelme nincs.
Ok, lentebb irtam a reszletesebbeket. A median kereset 600e forint (azaz az emberek 50%-a ennel magasabb brutto fizetessel rendelkezik).
-
Dragon3000
nagyúr
-
emvy
félisten
Nem igazán vagy képbe a magyar fizetésekkel... A lakosság minimum 70-80 százaléka itthon nettó 300 Ezer Forint alatt keres...
emvy #63 Ezek a "hivatalos adatok, átlagolva vannak, é sosem a valóságot tükrözik. Pesten lehet, tiszántúlon biztos nem
Itt a legtöbb helyen még mindig 250-300 nettót kapsz készhez egy teljes főállású munkáért...> Ezek a "hivatalos adatok, átlagolva vannak, é sosem a valóságot tükrözik.
Marmint hamisitjak oket, vagy mire gondolsz?
> A lakosság minimum 70-80 százaléka itthon nettó 300 Ezer Forint alatt keres...
Tevedsz, a lakossag 70%-a 300e netto FELETT keres.
-
Dragon3000
nagyúr
Tisztában vagyok vele hogy ez több dolog miatt sem etikus, de az sem hogy a Meta, Google és más nagyvállalatok miatt (akiknek annyi pénze van hogy bármit és bármennyit felvásárolnak bármiből...) miattuk szív több száz millió ember, kisvállalat, és (nagy gyártók is mint Sony, Asus, HP, akármi..). És szinte egyik napról a másikra nem tudnak sem az átlagemberek, sem a vállalatok venni sem ezt, sem azt, amit tudnál, azt az ára miatt nem tudsz... ne folytassuk inkább...
És mindez pár nagy gömböc miatt.Szerinted ha bármi ilyen lenne lenne változás? Ha usa cég, akkor az usa-t ellátná minimális termékkel a világ többi része ugyanúgy szarban maradna, pl a tsmc-t hogy akarnád szankcionálni miközben ők a megrendelőket szolgálják ki, ők nem gyártanak saját terméket, így kicsit érdekes lenne a dolog...
-
D.Va
őstag
Nem igazán vagy képbe a magyar fizetésekkel... A lakosság minimum 70-80 százaléka itthon nettó 300 Ezer Forint alatt keres...
emvy #63 Ezek a "hivatalos adatok, átlagolva vannak, é sosem a valóságot tükrözik. Pesten lehet, tiszántúlon biztos nem
Itt a legtöbb helyen még mindig 250-300 nettót kapsz készhez egy teljes főállású munkáért... -
emvy
félisten
-
ripla
addikt
-
D.Va
őstag
Aztán majd az ilyen gondolatok vége az lenne, hogy téged meg arra köteleznének, hogy a pénzed X%-át költsd olyan dolgokra, amit a kormány előír...
Tisztában vagyok vele hogy ez több dolog miatt sem etikus, de az sem hogy a Meta, Google és más nagyvállalatok miatt (akiknek annyi pénze van hogy bármit és bármennyit felvásárolnak bármiből...) miattuk szív több száz millió ember, kisvállalat, és (nagy gyártók is mint Sony, Asus, HP, akármi..). És szinte egyik napról a másikra nem tudnak sem az átlagemberek, sem a vállalatok venni sem ezt, sem azt, amit tudnál, azt az ára miatt nem tudsz... ne folytassuk inkább...
És mindez pár nagy gömböc miatt. -
Dragon3000
nagyúr
Ez lassan már egy olyan szitiáció ahol már a törvénynek kellene közbelépnie hogy életben maradhasson az otthoni /üzleti felhasználói PC szegmens hosszú távon. Kötelezni kellene az összes nagy gyártót (AMD, Intel, Nvidia, TSMC, Samsung, stb...) hogy a termelés "X" százalékát kötelezően a consumer rétegnek / gyártóknak kell fenntartani.
Aztán majd az ilyen gondolatok vége az lenne, hogy téged meg arra köteleznének, hogy a pénzed X%-át költsd olyan dolgokra, amit a kormány előír...
-
emvy
félisten
Ez lassan már egy olyan szitiáció ahol már a törvénynek kellene közbelépnie hogy életben maradhasson az otthoni /üzleti felhasználói PC szegmens hosszú távon. Kötelezni kellene az összes nagy gyártót (AMD, Intel, Nvidia, TSMC, Samsung, stb...) hogy a termelés "X" százalékát kötelezően a consumer rétegnek / gyártóknak kell fenntartani.
Nem emberi jog a sajat PC-hez valo hozzaferes, ez van.
-
D.Va
őstag
-
aujjobba
addikt
Lári-fári, 30 eve is egy atlagfizetes volt egy szamitogep, meg most is annyi.

(halvany emlekek alapjan, nem tudok bizonyitekot felmutatni) -
Robitrix
őstag
Mondjuk ezt eddig is tudtuk. Az AI modellek betanítása igényli a nagy számú AI mag és GPU használatát. Vagiyis amikor fognak triliónyi adatot és elemzik és keresik az összefüggéseket az adatok közt. Itt van szükség a nagyszámú párhuzamos számításra. És persze rengeteg memóriára. Aztán mikor összeállt a modell és elkezdik használni, akkor már nagyobb szerep jut a CPU magoknak a gyors adat elökereséhez és a gyors válaszokhoz. És persze ilyenkor már a memória igény is kisebb.... Vagyis mindenre szükség van az AI-hoz. Csak más és más hardverre az adott folyamathoz...
-
Danecay
addikt
Lassacskán lehet el lehetne gondolkodni valamilyen törvényi szabályozáson, mert itt nem csak arról can szó, hogy Pityuka nem tud új gamer gépet venni magának, hanem ott vannak a közintézmények, önkormányzatok, iskolák, hivatalok stb. Én pl. egy iskolában dolgozom 13 éves és még annál is régebbi gépekkel. A 13 éves gépek ugyan Win7 támogatással érkeztek de Win10 fut rajtuk, aminek a támogatása tavaly októberben ugye lejárt, Win11-el pedig nem kompatibilis. Kíváncsiságból azért ráhúztam egyre egy kiherél, kisebb erőforrást igénylő Win11-et, de sajnos a 4GB rendelkezésre álló ram és a 13 éve a gépben pörgő HDD sajnos visszafogta azt a zeljesítményt is amit még ki lehetne facsarni egy ilyen gépből. Na szóval ha eddig nem volt pénz frissíteni az ilyen gépparkokat, akkor majd ez után lesz, közben meg elvárják a digitális oktatást fejlődését? És akkor erre jön rá, hogy lassan, vagy akár már most is szinte megfizethetetlen egy-egy komponens, mert az AI elszipkáz mindent? Én meg már közben hányok azoktól a szinte minden másnap megjelenő hírektől, miszerint XY vállalat XY modellje mekkorát fejlődött ebben vagy abban, aminek még a nevét sem sikerül megjegyeznem, mert mire sikerülne, jön egy jobb, újabb.
-
Dragon3000
nagyúr
De az a durva, hogy újabb intel megoldást nézve is túl van árazva a 10400f a boltokban, ennyiért majdnem kijön egy core ultra 5 225f megoldás is.
-
KROK640
félisten
Mondjuk a cpu-d bolti ára a vicc kategória, amikor ilyen áron van sokkal erősebb megoldás is, akár 5600 vagy olcsóbban ott az erősebb 7500f, ugyanez a vga esetében is, amennyibe kerül, annyiért van 9060xt 16GB-os megoldás is.
Nem azt mondtam, hogy megéri vagy jó vétel (sőt, épp az ellenkezőjét próbáltam sugallni).
Csak az a durva, hogy ma ugyanazt a gépet drágábban tudnám összerakni mint 6 éve, amikor nem mellesleg még új is volt ... -
Dragon3000
nagyúr
"hogy amit 1 éve vettél annak kétszeres ára lett utána (mármint komplett PC re gondolok)" --- Én sem tudok ilyenről.
De ami durva, hogy a mostani gépem ha most akarnám megvenni (szinte minden kapható hozzá), akkor többe kerülne, mint amennyibe hat éve(!) került. És egy 6 éves gépről van szó ...Amúgy ha engem kérdezel a 2012-es HDD gyáras árvíz volt a példa ami megmutatta, hogy lehet árat emelni (a HDD árak azóta sem normalizálódtak igazán! Ráadásul már rég leszoktunk arról, hogy az új HDD lenyomja a régiek árát, francokat, csak lazán felé jön árban), aztán az első és a második cripto lufi megmutatta, hogy ez bizony működik, és minden más gyártó is megirigyelte a receptet...
Mondjuk a cpu-d bolti ára a vicc kategória, amikor ilyen áron van sokkal erősebb megoldás is, akár 5600 vagy olcsóbban ott az erősebb 7500f, ugyanez a vga esetében is, amennyibe kerül, annyiért van 9060xt 16GB-os megoldás is.
-
KROK640
félisten
Pont ezt akartam írni

Szerintem a PC történelemben ilyen még nem volt, hogy amit 1 éve vettél annak kétszeres ára lett utána (mármint komplett PC re gondolok)
De milyen érdekes, hogy minden gyártónak megvan a maga dumája miért drágulnak a dolgok...
Hynix / Samsung / Micron gyárakat lefoglalják az AI nak megrendelt mem chipek... Ezért drágultak ramok... ok ez hihető amúgy és érthető is...
De aztán nand flash stb chipeket is húzták mert azok is azon a gyártósoron készültek, és minek gyártsanak ugye nandot ha a dram vram al jobban profitál... és majdnem ugyan az az eljárás ?
Aztán HDD akkor meg azért drágult meg, mert elkezdtek HDD ket venni :'D Hihetetlen ugye? :'D
VGA láncolatban nem voltak ilyen ok-okozatok...
De tényleg a végén van az egésznek a RGB ... De szerintem már a marketing osztály erősen agyal a miérten
"hogy amit 1 éve vettél annak kétszeres ára lett utána (mármint komplett PC re gondolok)" --- Én sem tudok ilyenről.
De ami durva, hogy a mostani gépem ha most akarnám megvenni (szinte minden kapható hozzá), akkor többe kerülne, mint amennyibe hat éve(!) került. És egy 6 éves gépről van szó ...Amúgy ha engem kérdezel a 2012-es HDD gyáras árvíz volt a példa ami megmutatta, hogy lehet árat emelni (a HDD árak azóta sem normalizálódtak igazán! Ráadásul már rég leszoktunk arról, hogy az új HDD lenyomja a régiek árát, francokat, csak lazán felé jön árban), aztán az első és a második cripto lufi megmutatta, hogy ez bizony működik, és minden más gyártó is megirigyelte a receptet...
-
KROK640
félisten
A DIY piac ezen része, az épített, egyedi hűtések, gépházak gyártói csak simán bedőlnek, mert már most is alig veszik a termékeiket.
Az a pénz, amit mondjuk szép gépházra lehetett költeni, az mind elmegy RAM-ra, meg egyéb szétdrágult kritikus komponensre. Ráadásul úgy, hogy már most durván megcsappant a gépvásárlás. Sokan kivárnak, vagy elengedték a témát.Thermal Grizzlyék már most giga bajban vannak, ki vesz hővezető pasztát, amikor már gépeket se nagyon építenek?
OEM-be még elképzelhető, de a DIY piac...

Szerintem még jó páran be fognak dőlni ilyen-olyan gyártók

Én meg a DIY piacról éltem, tavalyhoz képest 10%-osra esett vissza a forgalmam. Remélem az Ai azt is kitalálja, hogy miből éljek meg, mikor már miatta nem lesz munkám. -
KROK640
félisten
Na, hát az is ...
De nem baj, akkor nem gépre költünk, elvégre a 6 éves gépem éppen kapható újan is, (10400F + RTX3060 12GB) úgyhogy nem mostanában kell akkor fejleszteni ahogy elnézem, (pedig akartam). -
nubreed
nagyúr
-
dongettó
tag
Gyakorlatilag ugyan az megy mint amikor kína építette ezeket a kamu összeomló városokat, a gdp miatt, amerika meg ugyanígy a datacentereket. -
Balu77
őstag
A tőzsde már rég beárazta ezt, elég csak megnézni a két cég részvényeinek alakulását az elmúlt időszakban. És lehet még rosszabb is. Habár ha a nagy megrendelőknél nagyon elapad a kassza, akkor bármi lehet, ugyanis hiába mocsok drágák a nagy felhős cégek a készpénz állományuk nagyon megcsappant, pl. a Microsoft esetében a kisbefektetők már keresetet is benyújtottak emiatt. Szóval úgy kb. semmi sem biztos, de az tuti!
-
Kocsis88
csendes tag
Pont ezt akartam írni

Szerintem a PC történelemben ilyen még nem volt, hogy amit 1 éve vettél annak kétszeres ára lett utána (mármint komplett PC re gondolok)
De milyen érdekes, hogy minden gyártónak megvan a maga dumája miért drágulnak a dolgok...
Hynix / Samsung / Micron gyárakat lefoglalják az AI nak megrendelt mem chipek... Ezért drágultak ramok... ok ez hihető amúgy és érthető is...
De aztán nand flash stb chipeket is húzták mert azok is azon a gyártósoron készültek, és minek gyártsanak ugye nandot ha a dram vram al jobban profitál... és majdnem ugyan az az eljárás ?
Aztán HDD akkor meg azért drágult meg, mert elkezdtek HDD ket venni :'D Hihetetlen ugye? :'D
De tényleg a végén van az egésznek a RGB ... De szerintem már a marketing osztály erősen agyal a miérten
Milliókat osztogattak a munkások közt is szét annyi hasznuk volt, tehát nem volt indokolt ilyen mértékű áremelés. De gondolom mégtöbbet és többet akarnak.
Mintha magyar vállalkozók lennének
-
nuke7
veterán
Es ezt ki fogja finanszírozni ?! Az Nvidia?! Merthogy pont most tartunk ott, hogy már annyira drága az Ugynok alapú ai, hogy a cégek kezdenek kevesebbet kérni belőle es az összes ilyet Fejleszto cég masszívan veszteséges. Kezdenek repedezni a buborék falai… -
Baryka007
addikt
Pont ezt akartam írni

-
ricsip
addikt
Én nyomtatok annyit amennyi épp aznapra kell, csak ne vegye észre senki akinek adom

Amúgy eszem-faszom megáll 5-6 év alatt mi abnormális árak lettek. Kovid elején eladtam a feleslegesen itthon porosodó webkameráimat mert kellett a népnek az otthon maradt gyerekek napi tanulásához. Akkor adtam 10-12 ezerért (profi 720p/FHD kamerák voltak btw, nem gagyi Hama-s noname szarok), még kicsit szarul is éreztem magam h. ennyire drágán adtam. Most meg adhatnám 40-50 ezerért, ha reálisan számolnék. Szaros munkahelyem meg adott 10% fizuemelést 5 év alatt.
-
fukasza
junior tag
A fizetésünk. Számukra. Úgy emelik az árakat mintha nekünk is csak meg kéne nyomni a gombot a nyomtatón hogy több jöjjön.
-
Dragon3000
nagyúr
5090-ről volt szó és a legerősebb amd megoldásról, ebből hogy jött az 5060ti és a 9060xt? Amúgy hol jön ki a feleannyi? Mert kb ugyanazt nyújtják, rt-ben erősebb az 5060ti, de igazából az is kevés hozzá. Árat nézve mindkettőből a legolcsóbb árukeresőn és azt látni, hogy az 5060ti másfélszer drágább olcsóbban lehet kapni 5070-et...
-
Apollyon
Korrektor
A DIY piac ezen része, az épített, egyedi hűtések, gépházak gyártói csak simán bedőlnek, mert már most is alig veszik a termékeiket.
Az a pénz, amit mondjuk szép gépházra lehetett költeni, az mind elmegy RAM-ra, meg egyéb szétdrágult kritikus komponensre. Ráadásul úgy, hogy már most durván megcsappant a gépvásárlás. Sokan kivárnak, vagy elengedték a témát.Thermal Grizzlyék már most giga bajban vannak, ki vesz hővezető pasztát, amikor már gépeket se nagyon építenek?
OEM-be még elképzelhető, de a DIY piac...

-
bambano
titán
-
zdanee
őstag
A piac minden szereplője lázasan keresi, hogy hogyan tudja a portékáját hiánycikké tenni az AI lázban. Következnek a tápegységek, a vízhűtés és... maradt még alkatrész ami nem hiánycikk?
-
tibaimp
nagyúr
Az kell még ide is...
-
Baryka007
addikt
Igen, szemmel látható az amd "hanyatlása". Azt is tegyük hozzá hogy árbevételben a kevesebb cpu-val annyit keres mint az intel jelenleg sokkal több darabbal.
Nézhető ez alulról meg felülről is. Mondhatod hogy az amd ~32%-ot nőtt 8 év alatt.
Meg nézheted onnan is az intel ~32%-ot csökkent.
A tendencia eléggé egyértelmű és vitathatatlan. Minden negyedévben zárul az olló. Aránylag folyamatos a növekedés/csökkenés, ha így megy, és semmi nem sugallja jelenleg ez változna, ~4-5 év múlva kiegyenlítődik.
Ez ilyen, ezzel nem vitatkozom. Látszik a statisztika. De mint mondtam már háromszereplőssé kezd válni a szerver CPU piac. AI / ARM sokat kifog venni a szeletből.
-
ricsip
addikt
inkább röviden: ha megkérdezed az ai-t, hogy hová menjél nyaralni, az ai. Ha megkérdezed az agi-t, hogy hová menjél nyaralni, milyen szállodákat, repülőt, stb ajánl és utána ráhagyod, hogy vegye meg helyetted, neked, a nevedben, az az ügynök ai.
Szerk: úgy érzem, el kellene olvasnom megint a Neurománc sorozatot...
Az AGI majd az lesz, ha az AI el is megy nyaralni helyetted. Te meg maradsz a keltető pod-odban (kómában).
-
tasiadam
veterán
9060xt 16gb vs 5060ti 16gb, nem harmad, se nem fele, mégis fele annyit tud az AMD
-
Thocy a ZAGY
tag
Ó, biztosan lesznek sokan. A Tik-Tok létjogosultságát sem értjük sokan, az USA-ban meg tízezrek tüntettek érte, amikor majdnem betiltották.
A magam részéről tök jól meg tudom szervezni a magam kis életét és nagy egyetértésben megoldjuk ugyanezt családilag is, a gondolkozás és döntés jogáról pedig inkább nem.mondanánk le, szóval teljesen egyetértek.
Ezek az AI-úgynökök olyan dolgok, hogy igazából nagyon keveseknek van rá valós igénye, mégis le akarják nyomni mindenki torkán, miközben még ennek a miértjét (előnyét) sem találták ki igazán, csak az útkeresés megy, miközben a hátrányokról (szinte teljes kontroll minden tevékenységed felett, hogy ezek birtokában még több bőrt tudjanak lehúzni rólad) meg igyekeznek nem beszélni.
-
Lacika112
senior tag
Igen, szemmel látható az amd "hanyatlása". Azt is tegyük hozzá hogy árbevételben a kevesebb cpu-val annyit keres mint az intel jelenleg sokkal több darabbal.
Nézhető ez alulról meg felülről is. Mondhatod hogy az amd ~32%-ot nőtt 8 év alatt.
Meg nézheted onnan is az intel ~32%-ot csökkent.
A tendencia eléggé egyértelmű és vitathatatlan. Minden negyedévben zárul az olló. Aránylag folyamatos a növekedés/csökkenés, ha így megy, és semmi nem sugallja jelenleg ez változna, ~4-5 év múlva kiegyenlítődik.
-
Baryka007
addikt
Ha azt nézzük, hogy 5+ éve 1% körül volt az amd, akkor igen szépen halad, ami korábban elképzelhetetlen volt.
Közben jönnek be ARM szerverprocik is, 5+ éve még csak 2 tényezős volt a piac.
De ettől függetlenül tényleg nagyot mentek előre a tendencia valószínűleg folytatódni fog egy ideig, de már most lassulásban van a növekedés. -
Watchdog
aktív tag
Koszonom! Fasza. Akkor ez se kell.
A továbbfejlesztett ügynök el is megy helyetted nyaralni... még egy gonddal kevesebb!
-
Dragon3000
nagyúr
-
Baryka007
addikt
-
csibe1
veterán
-
Atocha
senior tag
inkább röviden: ha megkérdezed az ai-t, hogy hová menjél nyaralni, az ai. Ha megkérdezed az agi-t, hogy hová menjél nyaralni, milyen szállodákat, repülőt, stb ajánl és utána ráhagyod, hogy vegye meg helyetted, neked, a nevedben, az az ügynök ai.
De ehhez az egesz eletedet ra kell biznod, szamlahozzaferest, tulajdonkepp admin jogot a pc-d felett...
Jol ertem?
Ha igen akkor... Ki az a hulye aki ezt megengedi? -
Dragon3000
nagyúr
Amd esetében megértem a drágulás okát, mert igazából ugyanazokat a lapkákat használja, de intel esetében miért is lenne ez miatt emelés, amikor más gyártástechnológiát használ a szerver megoldásainál és teljesen más lapkákat is...
-
Zoltn
senior tag
csak helyesbítek mert helytelenül használják az AGI rövidítést, ez nem AI ügynök, hanem általános (vagy esetleg tudattal rendelkező) AI (Artificial General Intelligence),
AI Agent vagy AI ügynök, vagy MI ügynök kifejezést kellene használni
ui: a Neurománcot én is tervezem újra olvasni, de félek hogy elavult már

Most fejeztem be, nem avult el, zseni még mindig.
-
sh4d0w
félisten
csak helyesbítek mert helytelenül használják az AGI rövidítést, ez nem AI ügynök, hanem általános (vagy esetleg tudattal rendelkező) AI (Artificial General Intelligence),

A Neuromanc megtortent esemenyeken alapul.
Csak meg nem tortentek meg. -
bambano
titán

"a Neurománcot én is tervezem újra olvasni, de félek hogy elavult már": nem elavult, átment dokumentum regénybe...
-
sh4d0w
félisten
Elnézést az OFF-ért, erről lesz hír!? Szerintem nagyon fontos lenne, hogy mindenki tudjon róla.
The EU just revived a law that lets Meta and Google scan your messages – critics call it mass surveillance | TechSpotEz most is igy van. Ami sokkal kenyesebb, az a Chat Control, amit ezek a mocskos danok elso korben atnyomtak az EU-n.
-
flexxx2
őstag

-
A Molyember
tag
Koszonom! Fasza. Akkor ez se kell.
-
fukasza
junior tag
Azt magyarazza mar el nekem valaki kerem, lassan, es erthetoen, hogy mik a faszomok ezek az ugynokok?
Eloszor a Microsoftos baromsagban talalkoztam ezzel a kifejezessel, de a marketing bullshit ott sem szolgalt semmifele magyarazattal.

-
bambano
titán
Azt magyarazza mar el nekem valaki kerem, lassan, es erthetoen, hogy mik a faszomok ezek az ugynokok?
Eloszor a Microsoftos baromsagban talalkoztam ezzel a kifejezessel, de a marketing bullshit ott sem szolgalt semmifele magyarazattal.
-
hokuszpk
nagyúr
-
A Molyember
tag
-
noPublicFG
senior tag
Megoldják, a monitorokba is raknak AI dolgokat, akár valami marketing BS magyarázattal, aztán majd annak is felmegy az ára.
Célkereszt követő AI megvilágítás!
-
csibe1
veterán
"Ez viszont a végfelhasználóknak nagyon kedvezőtlen lehet, ugyanis az efféle igények kielégítésére a mostaninál számottevően több processzorra lesz szükség. Vagyis a processzorpiac bedőlhet, ami érezhető áremelkedést hozhat maga után."
Melyik "végfelhasználóknak" konkrétan?

A cikkből nem igazán derült ki nekem, hogy kik azok a végén lévő felhasználók.
-
bambano
titán
Manapság gyakorlatilag bármi történik a világban, az bedönti a processzor piacot.
Például Taylor Swift férjhez ment, a memória piac sírva fordult magába... Kiderült, hogy nincs egyetlen női minion se, az nvme ssd gyártók kegyelemért könyörögnek... -
ripla
addikt
Elnézést az OFF-ért, erről lesz hír!? Szerintem nagyon fontos lenne, hogy mindenki tudjon róla.
The EU just revived a law that lets Meta and Google scan your messages – critics call it mass surveillance | TechSpot -
Jonesy84
tag
Az a baj, hogy nem csak a DIY piacot. A HP pl úgy ahogy van felmondta az érvényes szerződést és nem szállít több mint 6 hónapja egy elég jelentős multinak. Laptopokra lesz megegyezés úgy tűnik, de közel 300%-os áremelkedéssel, a szerverekre pedig úgy tűnik még nem jön össze a deal.....
-
Acélfarkas
őstag
Hmmm... fincsi! A monitor árak tartják magukat, vagy azok is elszálltak az MI miatt?
Megoldják, a monitorokba is raknak AI dolgokat, akár valami marketing BS magyarázattal, aztán majd annak is felmegy az ára.
-
noPublicFG
senior tag
Hmmm... fincsi! A monitor árak tartják magukat, vagy azok is elszálltak az MI miatt?
-
KROK640
félisten
Összességében elmondhatjuk, hogy az AI-nak sikerül az ami a criptonak nem. Még a végén bedönti a teljes DIY PC piacot
(reméljük azért nem).
Mindenesetre behalás, hogy mindennek is emelkedik az ára ... -
Tin
veterán
Ez igaz, de legalább feleannyiba is kerül. Sőt igazából harmadannyiba.
A témához: kíváncsi leszek, hogy az AI-ra hivatkozva minek fog még felmenni az ára, a procihűtőknek, esetleg a gépházaknak, vagy a monitoroknak is?
-
Egon
nagyúr
-
Shogo_84
csendes tag
"ami érezhető áremelkedést hozhat maga után"
Mi az hogy hozhat? Már meghozta.....
"ami még jobban érezhető újabb áremelkedést hozhat maga után" - lenne a helyes
-
Lacika112
senior tag
Ha gonosz akarnék lenni azt mondanám az intel és az amd kivételesen teljesen egyetért, csak az intelnek 4 cpu kell ahhoz hogy hozza 2 amd epyc teljesítményét
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Le Mans Ultimate
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Háztartási gépek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Intel Core I7 14700 - 20mag/28szál - Új, Bontatlan - Gari 2030.01.11. -ig - Eladó!
- Intel Core i5-11500 Processor 12M Cache, up to 4.60 GHz ÚJ termék 1év Garanciával
- Eladó használt Intel processzorok: Xeon, i5, i9, Intel Xeon több darab
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900KF 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 2.-3.-4. generációs processzorok (G, i3, i5, i7 3770K) 3dMark-al tesztelve!
- HP EliteBook 855 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -65% AMD Ryzen 3 PRO 4450U 16/512 FHD IPS
- Lenovo Thinkpad E15 gen4 - 15,6" FHD, Ryzen 5 5625U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, gar
- Surface 3 - 13,5" 2k érintő, i5 1035G7, Iris Plus, 16GB RAM, SSD, jó akku, újszerű állapot, számla
- Xiaomi 13T / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z490 i7 10700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
aztán nem értem miért én haltam meg. A lassú adatkapcsolat pont ezt okozta mobil nettel az ellenfél 3-4 msec alatt kapta küldte az adatokat. mig a mobil net egyirányba kellett vagy 20-30 msec,,,, Aztán 10 együttes összefutásból és harcból 9-szer halotként feküdt a végén a földön. Szóval sok FG esetén szivás lehet reflex játékban.

)
jó, hát...na. azért csak akadnak olyanok is akik a más kárán tanulnak...

hogy