Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4601) Gaben92 válasza Seep (#4600) üzenetére


Gaben92
őstag

Nálam marad. :K Nagyon jó az eszpresszója és ha játszol a beállításokkal akkor se lesz rögtön alul vagy felülkivonatolt a kávé. Miele nagyon érzékeny volt a beállításokra és rögtön citromlé vagy korom jött le, a Jura valahogy új játszik ezzel a "Pulse Extraction Process" fantázianéven futó dologgal automatán, hogy a kávé akkor se lesz alul agy felülkivonatolt ha változtatsz a beállításokon. Az erős eszpresszó szimplán csak selymesebb lett kicsit mikor lehúztam 8-ról 6-ra az intenzitást. Összességében véve nagyon hamar meg lehet találni az optimális beállítást a jó kávéhoz és nem kell citromlevet kóstolgatni közben.

Doppionál duplán darál, duplán főz szóval ha még hivatalosan nem is tud két csészét, ha két eszpresszó kell akkor csak doppio és közben cserélsz egy csészét.

Halk, jóval halkabb mint a CM5300. Az 5310 és újabbak más darálót kaptak ami elvileg halkabb szóval nincs összehasonlítási alapom azokkal, de őszintén szólva meglepett, hogy mennyire halk.

Tejes italok neked nem relevánsak ha ENA 4 a cél, de dióhélyban annyit, hogy hasonlóképp iszonyat jó mind. Tejrendszer tisztítása kicsit körülményes azért de lehet vele élni.

Kb 10 kávé után telik meg de általában akkor is a doboz. Vizet nem nagyon pocsékolja, a tálca általában félnél kicsit feljebb van mikor a zacctartó már tele.

A filter RFID-s, szóval regisztrálája a gép mikor kezdted használni és mennyit használtad. Ha megtelik akkor pofázik majd elvileg, hogy cseréld ki. Smart Mini filter jött vele, nem tudom mennyi ideig bírja de azt nem árt tudni, hogy 15€ körül mozog egy Claris Smart. Claris Smart mini valamivel olcsóbb gondolom és tippre azt mondanám, hogy regisztrálás után lefőzött kávé vagy eltelt idő után akarja veled cseréltetni (amelyik hamarabb jön) szóval ha "nem nyomod tele a nagyot" x idő alatt akkor érdemesebb a kicsit venni. De ebben mondjuk nem vagyok biztos.

ENA 8 Touch elvileg csak a BT-s SmartConnect-et támogatja (már megkérdeztem a Jurát, hogy tényleg így van-e, várok a válaszra) az ENA 4 ezzel szemben kizárólag a WiFi connectet. Utóbbi mondjuk harmad annyiba kerül szóval ez plusz. :DDD 32€ egy WiFi-s modulért nem vészes de 90€ a BT modulért inkább "kösz de kösz nem". ENA 4-hez én tuti megvenném a WiFi-s modult mert rendes display híján könnyebb vele beállítgatni a dolgokat plusz nem tudom, hogy azon hogy tudod megnézni a "cleaning countert". ENA 8-on ha belépsz a mainenance menübe, a cleaning alatt mutat egy piros csíkot ami mikor megtelik cseszeget a tisztítás miatt. Szóval ha néha rápillantasz akkor tudod, hogy hamarosan kell és mondjuk megcsinálod délután, hogy ne érjen meglepetés a reggeli kávénál. ENA 4-en szerintem ezt nem tudod csekkolni, de az app megmondja.

Ha valamire specifikusan kíváncsi vagy még akkor szólj ér ránézek/kipróbálom.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#4602) RocknRoller


RocknRoller
aktív tag

Sziasztok

Szüleimnek szeretnék venni automata kávéfőzőt, tejes modul nélkülit.

Most is van darálós kávéfőzőjuk (Saeco), dupla espressot szoktak neki nyomni, ezért az lenne a fontos, hogy espressoban legyen jó a gép, tejes modul nem kell.

Újonnan vennem, max 90 ezer HUF a keret.

Van esetleg olyan, amit ajánlani tudnátok, az összefoglalóban említett tschibo gépen kívül?

Krups EA8108 esetleg?

Köszi előre is!

ÁjfÓn 13 | "A szép nők vetetik a sört, a csúnya nők pedig itatják a sört" - Al Bundy

(#4603) toome1985 válasza toome1985 (#4582) üzenetére


toome1985
tag

Megválaszolom magamnak a megoldást hátha másnak is van bátorsága hozzá. Mindenképpen fentartásokkal kezeljétek. Nem szedtem szét az egész gépet. A főzőegység elfolyó csöve volt eldugulva vagy a leeresztő szelep. Szar helyen volt, az egészet szét kellett volna szedni darabokra. A főzőegységből lassan azért leeresztett a viz igy egy kávészerelő tanácsára hallgatva kevés zsíroldót öntöttem a főzőegységbe. Szépen leszivárgott. Kicsit vártam majd elkezdtem öblíteni a gépet. A második öblítésnél megindult a cucc kifele. 3-4 öblítés után megint kapott egy kevés zsíroldót. Megint öblítés. Utána egy fél délután ment sorba a teljes tisztító program többször. Plusz néha lefőztem pár kávét. Majd megint tisztítóprogram. Most szépen működik. Remélem nem mart szét semmit belül bár a kávéfőző ingyen volt azért sajnálnám. Elég jó kis gép. Hát ennyi.

(#4604) RocknRoller válasza RocknRoller (#4602) üzenetére


RocknRoller
aktív tag

esetleg még az alábbi gép? most kb 80e-ért lehetne megvásárolni minden kedvezménnyel

[link]

ÁjfÓn 13 | "A szép nők vetetik a sört, a csúnya nők pedig itatják a sört" - Al Bundy

(#4605) Seep válasza Gaben92 (#4601) üzenetére


Seep
senior tag

Koszi szepen, remelem lesz valami akcioban fekete penteken.

(#4606) bads1 válasza Seep (#4605) üzenetére


bads1
aktív tag

Euronics-ban most volt 327-ért, én rendeltem egyet de még mindig csak visszaigazolás van 3 napja..

(#4607) pajaca válasza RocknRoller (#4604) üzenetére


pajaca
csendes tag

Sztem ebben az árban a Tchibo gépe tökéletes, mindenki dicséri. Most azon is van akció.

(#4608) K4jusz válasza pajaca (#4607) üzenetére


K4jusz
tag

Tchibo Esperto lett nekem is, a fórum ehhez sok segítséget nyújtott. Elégedett vagyok a géppel,
(a megfelelő kávét még nem találtam meg, de még csak ismerkedünk).

(#4609) [Ixub] válasza bads1 (#4606) üzenetére


[Ixub]
tag

Én 3 nap után megnéztem, hogy van-e a helyiben, amit rendeltem. Szerencsére volt és megvettem. Le vannak lassulva egy picit.

(#4610) konzumpro


konzumpro
Topikgazda

Tuningolt automata gépem nem birkózik meg a megnövelt nyomásviszonyokkal, megint szivárogni kezdett belül a gyorskötöző technológiával rögzített vezeték. Gyárilag ilyen. Ideje visszaalakítani café crema főzővé, ami nem feltétlenül jelent rosszat, próbálom megtalálni a gyenge nyomásfokozós rendszerhez az ideális őrlésfinomságot.

(#4611) konzumpro


konzumpro
Topikgazda

Karos mellett próbálgatva még mindig a legfinomabb - saját - őrleménnyel és az SBS szeleppel a legjobb. Valami fura az üveggolyós szeleppel, visszaraktam a kerámiát, ami nem annyira precíz. Üveggel változó nyomás volt ahogy nyitott-zárt a gyári rugóval. Tehát ami most maradt tuning, az az EX4 pumpa, ami halk és kisebb vízhozamú, a jól beállítható őrlő, meg az SBS szelep. Ha valaki ilyesmire adja a fejét, nyugodtan kihagyhatja az üveggolyót meg a rugó húzkodását, a lényeg a plusz SBS nyomásfokozóval egy kiegyenlítettebb, lassabban felépülő nyomásprofil, ami kifejezetten jót tesz bármilyen kávénak. Világosabbakat max hőfokon, sötéteket közepesen készítek.
Max aromán már annyi kávét őröl, hogy akár a karossal is főzhetnék ristrettot, ha lenne 7-8 grammos kosaram, talán elég is lenne csak a karos, amit amúgy elkezdtem árulni, de most a hetekig tartó fekete csütörtök idején csak méltánytalanul olcsón tudnék elherdálni, inkább lehasználom belőle azt a veszteséget amit az eladás okozna és feltuningolom egy halkabb ex5-ös pumpával, ami réz kimenetes, így rámehet Sz.Zs. esztergáltatott szűkítője.
Ha most keresnék kávégépet, még mindig jónak tartanám a Philipset, csak ezek a szivárgások... Kíváncsi leszek meddig fogja bírni javításokkal.

(#4612) Roklif


Roklif
csendes tag

Sziasztok!

100.000 forint környékén mi a legjobb választás?
Egy Tchibo Esperto vagy valami használt gép pl. Jura (van pár hardveraprón).
Esetleg tök más gép?

Habár ez automata kávégépes topik, de egy alternatív megoldás lehet egy karos espresso kávéfőző (DeLonghi EC 685), Graed 702 daráló és új kar + tamper aliexpressről.

Egyébként kezdő kávés vagyok, jelenleg csak egy tchibo kapszulás kávéfőzővel rendelkezem, de mostmár valami többre vágynék. Én inkább espresso kávét iszom, barátnőm a hosszabb kávékat szereti, mindketten felöntjük még tejjel, de a jó kávét megtudom inni feketén is.

[ Szerkesztve ]

(#4613) bandi0000


bandi0000
nagyúr

Sziasztok

Kicsit tanácstalan vagyok automata kv főző vásárlása kapcsán, így a "BF" idején sikerült rendelni az Emagtól egy [EP2232]-őt, viszont most láttam, hogy van egy [EP3242/60] is, ahol több a lehetőség, de leginkább a tejhab mennyiségének állítása fogott meg, illetbe közbe szembejött a [EP4343] is, ahol van egy kijelző, meg talán mégtöbb előre beállított program?

Szívem szerint a legolcsóbbat venném, viszont tény, hogy ha én szabályozhatom a tejhabot, akkor több lehetőség van benne nem? Mert akkor előre beállított program nélkül is tudnék csinálni latte-t pl?

Teljesen amatőr vagyok a témában, eddig egy szarvasit használtunk, viszont edesanyám van teljesen oda ezekért a latte és társai cuccokért. Én meg úgy vagyok vele, ha mindenképp ilyen, akkor olyat akarok aminél automata a tejhabosítás is, tehát ne a kézi gőzőléses módszer legyen.

Ezek a philipsek mennyire ajánlottak? Vagy van más hasonló árban, ami jobb vétel lehet?

Xbox One: bandymnc

(#4614) konzumpro válasza konzumpro (#4611) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Mégiscsak visszakerült az üveggolyó, így kb. a tizedik 21 ml-es főzet iható lett max aromán max hőfokon legfinomabb őrleménnyel hulladékkávéból. Ezzel ennyit lehet, szakadékba hátszéllel, vissza kellett rakni a pipacsőre a régi piros szilikonokat, a kék prémium mintha sokkal kisebb lenne mint a helyes méret, nem is tömít jól, ez lehetett a nyomásvesztés oka. Happy end.

(#4615) konzumpro válasza Roklif (#4612) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

A legjobb az Aplimont lenne, még PID nélkül is, de se gőz nincs, se őrlő még akkor. Viszont csúcs presszó, hőstabilan, kicsit többért, ha akad egy jó daráló.
Minek tévutakra költeni?

(#4616) konzumpro válasza bandi0000 (#4613) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Szeretik az Espertot is, de nem fog Szarvasi erősségűt főzni.
Lehet hogy a legolcsóbb Philips is jó, szerintem ha egyféle tejes ital elég, annak a hosszát állíthatod, meg még hőfokot is, csak trükkösen. A használatija leírja, hogyan.

(#4617) bandi0000 válasza konzumpro (#4616) üzenetére


bandi0000
nagyúr

Köszönöm, vég is berendeltem a kisebbet 115k és a nagyobbat 170k, majd alazok rá 1-2 napot melyik legyen

Amúgy ezeket mennyire tudják szerelni? 2 év gari utàn kidobható, ha elromlik?

Xbox One: bandymnc

(#4618) konzumpro válasza bandi0000 (#4617) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Jellemzően a tömítések házilag is cserélhetőek, a vízvezetékek csatlakozásai a kritikus pontok belül, más nagyon nem romlik el, alkatrészek vannak hozzájuk.

(#4619) bandi0000 válasza konzumpro (#4618) üzenetére


bandi0000
nagyúr

Köszönöm, mêg1 dolog, a fehér borításnak van valami hátránya? kb 30k val olcsóbb mint a fekete vàltozat

Xbox One: bandymnc

(#4620) konzumpro válasza bandi0000 (#4619) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Van akinek a fehér inkább plusz, jobban illik a konyhájába, hátránya (vagy előnye) hogy gyakrabban kell tisztítani, meglátszik rajta a kávéfolt.

(#4621) bigmasterg válasza konzumpro (#4616) üzenetére


bigmasterg
addikt

Dehát a szarvasi nem tud erős kávét, ahogyan (a hidelmekkel ellentétben) a kotyogós sem.
Legalábbis számomra az erős kávé az espresso, amire intenzív ízek jellemzőek, 1:2 körüli aránnyal.
Amihez meg ugye finomra őrölt kávé és nagy nyomás kell, ezt nem tudja pl egy szarvasi.

Van itthon két Bialetti és automatából egy DeLonghi ECAM 21.117.SB is.
A delonghi erősebb kávét tud szerintem. Bár a beépített örlője jó lenne, ha még finomabbra tudna őrölni.
Kipróbáltam azt is, hogy Fio Allground-al őröltem hozzá kávét és jobb eredményeket lehetett elérni vele.
Napi szinten ez nyilván nem reális. Ha már külön darálom a kávét, akkor nem automatába fogom rakni, hanem a Robotba és jó eséllyel igazi espressot kapok.

(#4622) konzumpro válasza bigmasterg (#4621) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Ez is egy hasznos vélemény.

(#4623) bigmasterg válasza konzumpro (#4622) üzenetére


bigmasterg
addikt

Az Espertot nem ismerem ezért csodálkoztam, hogy gyengébbet főz, mint egy szarvasi.
De ha valamit rosszul írtam / tapasztaltam korrigáld nyugodtan.

(#4624) konzumpro válasza bigmasterg (#4623) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Nem írtál semmit rosszul, de ha visszakeresel a típusra, találsz rá utalást, véleményt ami megerősíti azt, hogy aki a jó erős csersavas kgst feketéhez szokott, annak kevés lesz.

(#4625) pajaca


pajaca
csendes tag

Mióta elkezdtem kávéfőzőt nézegetni a jó öreg régi Saecom megjavult, pedig semmit sem csináltam vele. Még hogy a gépeknek nincs lelke, szerintem beszart hogy kidobom :D

(#4626) konzumpro válasza pajaca (#4625) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Nincs két egyforma gép, hiába a tömegtermelés.
Nálam is megmakacsolta magát az automata mikor mellékerült a karos, előtte semmi baja nem volt. De mióta látja hogy nincs veszély, megint normálisan működik.

(#4627) [Ixub]


[Ixub]
tag

Nekem 17 éves a régi kis karos DeLonghim. Most jutottam el odáig, hogy vettem egy automatát. Megvan már, de karácsonyig dobozban marad. Remélem nem sértődik meg a kicsi és kibírja addig, mert a cserekapus még ő lesz a jövőben.

(#4628) P@ppaJoe

Sziasztok.
Tudja e valaki, hogy a Saeco Gran Aroma SM6580 “tud-e” magyarul? Az azonos tulajdonságokkal rendelkező Philips 5400-ás igen, de ezt sehol sem találom leírva.

(#4629) bandi0000


bandi0000
nagyúr

Na megjött nekem is a philips, espressot próbáltam, nem tudom eldönteni, hogy gyengébb, erősebb mint a szarvasi, erősnek tűnik, de ami nekem fura, hogy talàn ugyan az a kv fajta, viszont ezt kis cukorral megtudom inni, míg a szarvasiba mindig tejet raktam, és mêg úgyse volt kifejezetten finom

Szerintetek a gépnek àrt ha a spàjzban van? Télen is sokszor nyitva van az ablak, gyors lehülés miatt gondolom nem tenne neki jót

Xbox One: bandymnc

(#4630) konzumpro válasza bandi0000 (#4629) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

A páralecsapódás miatt talán jobb lehet ha szobahőmérsékleten van. Viszont mivel elég kulturáltan tárolja a zaccot és vizet, akár lehet szobában, előszobában is, azért a Minutoval eléggé egyensúlyozni kéne egy teli tálcával, az újabb modelleknél már praktikusabb a kialakítás, "szobatiszták"... :D

(#4631) Dr. Szilikát válasza bandi0000 (#4629) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Önmagában nem lenne vészes a gépnek, csak egy kellemetlen effekt, amikor az egész áthűlt, az öblítésnél felszálló gőz lecsapódik a még hűvös felületekre, a főzőegység "torkára" is.

Ezután jön az őrlemény, ami a párás részeken részben feltapad, nem tud szépen lesiklani, leömleni. Emiatt azután gyakrabban kell tisztítani ezen részeket, odafigyelni rá. De majd a tapasztalat kihozza, hogy te mit veszel észre, vagy mennyiben számít ez, az adott konstrukciónál.

(#4632) athlasz


athlasz
csendes tag

Sziasztok!
A Delonghi ECAM 290.61 Magnifica Evo gépről van vkinek tapasztalata? Megbízható konstrukció lehet? Illetve he nem, 150 ezerig melyik cappucino keszítésére is alkalmas gép lenne ajánlot helyette?
Köszönöm!

(#4633) P@ppaJoe válasza P@ppaJoe (#4628) üzenetére

Megtaláltam ! Tud! :DD

(#4634) zolnagy


zolnagy
őstag

Munkahelyen örököltünk egy Jura F50 Classic gépet egy másik területről (ők vettek újat). Na szóval elvállaltam, hogy megszervezem a gép karbantartását, ill szerezek kávét hozzá. Kávénak első körben az Alza kávéját rendeltem, meglátjuk, milyen lesz. A másik kávés fórumon dícsérték és valaki írta, hogy automatába is jó, de persze szívesen veszem a tapasztalatokat.
Most első körben csinálnék a gépen egy vízkőoldást és egy zsíroldást. Ehhez nekem citromsav és Tersoclean zsíroldóm van itthon.
A vízkőoldáshoz gondolom jó a citromsav oldat, de használható-e a gyári tabletták helyett a Tersoclean por a tisztításhoz?
Köszönöm a tapasztalatokat, tanácsokat előre is.

(#4635) atos30 válasza zolnagy (#4634) üzenetére


atos30
aktív tag

Citromsavról tudok nyilatkozni: a Sencor gépemhez adtak pár tasak 15g- os citromsavat, amit 1.1 liter vízhez ajánlanak.

A pénz azért van, hogy elköltsük!

(#4636) pajaca válasza atos30 (#4635) üzenetére


pajaca
csendes tag

Tescoban lehet kapni 100gr-os kiszerelesben étkezesi citromsavat. Én azt hasznaom hozzá. 110 ft egy zacsi és két mosásra elég.

(#4637) zolnagy válasza atos30 (#4635) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszi srácok, akkor a vízkő pipa.
Tersocleant én Expolygonban vettem, de itt is megtaláltam: [link]
Automatához nem írja, inkább ezt: [link]
Na most nem tudom, csak sejtem, hogy az összetétele valószínűleg ugyanaz. De nyilván sokkal egyszerűbb a tablettát bedobni az őrölt kávé nyílásba tisztÍtáskor, mint a port bejuttatni oda, lehet azért nem írja a port automatához. Mindenesetre nekem most csak ez van itthon, úgyhogy holnap megpróbálom (azért még kicsit körüljárom a témát addig)

[ Szerkesztve ]

(#4638) konzumpro válasza zolnagy (#4637) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Hát... Én maradnék a tablettánál, különben...

(#4639) zolnagy válasza konzumpro (#4638) üzenetére


zolnagy
őstag

Én is alapvetően azt preferálnám, de most csak ez van kéznél.
A por miért nem jó?

(#4640) konzumpro válasza zolnagy (#4639) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Hát, csak arra próbáltam célozni, hogy feltapad olyan részekre (a pára miatt), amikről utána belehullhat az őrleménybe.

(#4641) zolnagy válasza konzumpro (#4640) üzenetére


zolnagy
őstag

Értem, ez jogos.

(#4642) zolnagy


zolnagy
őstag

Ma megkérdezte egyik munkatársam, hogy milyen az általa kinézett gép. Mondtam neki, hogy nekem nincs tapasztalatom vele, de megkérdem itt.
Szóval ez egy Philips EP1200/00. Ajánlott, vagy nem? Esetleg van jobb automata ebben a 100e Ft-os kategóriában?

(#4643) konzumpro válasza zolnagy (#4642) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Akkor már 1224, abban van gőzcső. Vagy a Tchibo Esperto.

(#4644) zolnagy válasza konzumpro (#4643) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszi! Ha direkt nem gőzölőset néztek, abban az esetben a 1200 is vállalható?
De mondom neki, hogy ugyanannyiért a 1224-ben már van gőzcső.

(#4645) konzumpro válasza zolnagy (#4644) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Ha nem kell gőz, jó az 1200-as, de semmivel sem olcsóbb most, mint a gőzös. Az Esperto meg 82e körül van.

(#4646) arcsin válasza konzumpro (#4645) üzenetére


arcsin
senior tag

Az esperto a kicsi mérete miatt is befutó lehet. Ha elfogyna az olcsó Tchibo gép, ott van még az ikertesója a Sencor-tól.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.