Hirdetés

2020. október 2., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#41) PPeter


PPeter
(addikt)

Nem arról van szó, hogy ha egy zenei CD-t lemásolsz, akkor a másolaton elhelyezett digitális adat eltérő lesz az eredetihez képest.

Egy CD-ROM olvasó teljesen másképp olvas (grabbel) be egy Audio CD lemezt, mint egy zenei lejátszó, hiszen van lehetősége a bizonytalan szektorok újraolvasására, sokkal fejlettebb hibajavítási algoritmusa van, mint amit egy zenei lejátszóban találsz. Ezért van az, hogy általában (egy megfelelő szoftverrel, nem túl gyorsan égetett) Audio CD másolat számítógépen visszaolvasva digitálisan azonos(nak tűnhet) az eredetihez képest.

Azonban előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy egy lemez ilyenformán ''tökéletes másolat'', de egy asztali lejátszóban nem lehet lejátszani, vagy sokkal rosszabbul szól, súlyosabb esetben komolyan torzul a hangkép. Na akkor hogy is van ez? Most akkor digitális vagy nem? Tökéletes a másolat vagy nem? Az Audio CD lemezek szektoraiban nincs külön hibajavító mező (eltekintve az alacsony szintű hibajavítástól, amely azonban rendkívül gyenge).

Mit jelent ez? Azt, hogy a lejátszás során - legalábbis Audio CD lejátszóban - nincs mód akkurátus hiballenőrzésre, jitter korrekcióra, mint a CD-ROM olvasókban (tehát pl. a szektorok elején-végén előforduló esetleges téves, dupla, vagy hiányos mintavételezés kiszűrésére). Ráadásul az Audio lejátszás valójában nem is szektor-alapú, lévén a zenei lemezek szektoraiban nincs fejléc és szinkronjel, mindent a szubkódok vezérelnek. Az olvasási hibákat, pontatlanságokat legtöbbször az okozza, hogy bizonytalan a lemezen található jelek optikai leolvashatósága. Ha pedig a lejátszó nem tud biztosan, egy menetben beolvasni egy-egy mintát, akkor kénytelen interpolálni az utolsó hibátlannak vélt adat, és a következő olvasható adat értékei alapján, ''megbecsülve'', hogy mi lehetetett a hibás, hiányzó adatmező helyén. Ez pedig egy gyorsan égetett, vagy teszem azt az adott lejátszónak valamiért nem tetsző CD-R lemez esetén gyakorta előfordulhat lejátszás közben. Ha ez sokszor előfordul, akkor bizony a lejátszott hanganyag jelentős része torzul, hiszen az eredeti hangkép helyett sok helyen a hibajavító algoritmus kudarca miatt beékelt interpolált adatokat halljuk a zene helyett. Ez kismértékben nem zavaró, meg sem hallható, de egyes lemezeknél akár fülsértő, idegesítő tompulást, frekvencialevágást jelenthet, hasonlóan a rossz minőségben tömörített MP3 fájlokhoz - más szóval a zene fals, lapos lesz, ami egy értő fül számára egyből megismerszik. Így már talán érhető, miért lehetséges az, hogy bár digitálisan ugyanazt az adatot írjuk fel két lemezre, de az egyik másképp szól bizonyos lejátszókon.

Nem a tárolt (vagy tárolni szándékozott) digitális adat különbözik, hanem annak visszaolvashatósága, azaz a lemez optikai minősége - ez pedig a fent leírtak értelmében egyenes következményekkel járhat a zenei hanganyag minőségére nézve az Audio CD esetén.

PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.