- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- aquark: A tökéletes karóra keresése
- hcl: HP Probook 640 G4 vs MS UEFI CA 2023 vs BIOS rendberakás :D
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- sh4d0w: Star Wars: Vérvonalak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
mentor_4
tag
Nagyon jó írás, köszönjük!
-
Postas99
őstag
Köszi mindenkinek!! Mindeképp lesz róla blog.
-
Lenry
félisten
-
sidi
aktív tag
Ez is szép feladat.
Érdekes lehet, ha van kedved és időd akkor írhatsz róla blogot.
Emlékszem volt régen ilyen telefonokhoz egy kis doboz számgombokkal, hangszóróval, hogy lehessen tone üzemmódban is tárcsázni, odatartva a mikrofonhoz.
Emlékszem már általános iskolás koromban csináltam kis "központot" 2 db 9V-os elemmel.
Mára persze van analóg központom a faxmodemek miatt is, lesz majd blog, de azt nem tudom mikor mert még előkészületben sincs az egész, csak próbáltam, hogy működik és van minden, kivéve az idő és lehetőség kevés... -
Postas99
őstag
-
sidi
aktív tag
Köszi, ez hobbi, amúgy tényleg nem érné meg, de gondoltam inspirálhat pár embert.
Egy retro cuccot megmenteni mindig nemes dolog.
-
Postas99
őstag
Respect a munkádért, és hogy ilyennel töltöd az idődet!
Tudom, hogy nem kifizetődő, csak tudásban éri meg, meg lesz néhány ember aki azt mondja minek... -
sidi
aktív tag
De jó írás
köszi ez felvillanyozott. Végre valaki megjavít és jobbá tesz dolgokat. Nem csak az RTX 5080 unreállal való teljesítményét elemzi. 
Igen azt tudtam hogy retrózni úgy kell hogy alap hogy megmérjük a tápot, mert nagyon gyilkos tud lenni egy zajos szűretlen DC kimenet a többi hardvernek. Igazából szkópon kell megnézni terhelés alatt a tápösvényeket hogy sima-e és stabil-e a DC. Ez a márka amúgy is egy anti-legenda egy szitokszó nálunk dél Bács-Kiskun vármegyében, PC körökben. Gratulálok ügyes vagy.
Köszi, örülök, hogy tetszett és ha inspirál. Nincs komoly szkópom, TV Miniscope volt aminek utódja lett a kínai DSO138 (200 kHz), ezen kívül AC mV mérő adott amivel nézni szoktam (durva eset látszik ezen is), érdemes lenne egy előtte-utána mérést is csinálni.
-
raus
aktív tag
De jó írás
köszi ez felvillanyozott. Végre valaki megjavít és jobbá tesz dolgokat. Nem csak az RTX 5080 unreállal való teljesítményét elemzi. 
Igen azt tudtam hogy retrózni úgy kell hogy alap hogy megmérjük a tápot, mert nagyon gyilkos tud lenni egy zajos szűretlen DC kimenet a többi hardvernek. Igazából szkópon kell megnézni terhelés alatt a tápösvényeket hogy sima-e és stabil-e a DC. Ez a márka amúgy is egy anti-legenda egy szitokszó nálunk dél Bács-Kiskun vármegyében, PC körökben. Gratulálok ügyes vagy.
-
dongettó
tag
**ill, én spec egyáltalán nem vagyok kíváncsi a nevére, szerencsére azért rengeteg embertársunk figyelmeztetni szokott ezerféle dologra. Pl nem működő szénmonoxid érzékelők bejelentése és millió dolog." Közös érdek" néven fut. / csak még ennyit akartam hozzáfűzni /
-
dongettó
tag
Nagyon rajta vagy ezen a témán, de még most sem érted a mondókám legelején leírtakat: " mit ér itthon egy 'kicsi' elektromos végzettségű emberke, aki megjelentetett egy egyszerű teszt videót az ő termékükről a kicsi vállalkozása műhelyében " ...és... " egy olyan régi-régi írásba " Ez a dolog itthon történt kb.10-15évvel ezelőtt, amikor még nem voltak olyan " random 1 milliós youtuber " ...brrr!
A hideg is ráz ettől a kifejezéstől, ami akkoriban még szerencsére nem is létezett!Akkor fordítsunk a dolgon: Te fel mernéd tenni a teljes vállalkozásodat (és a családod megélhetését) erre a célra és megvárni, hogy külföldről valaki (számomra amúgy teljesen ismeretlen) talán megpróbál kihúzni a matéria legaljából? Ugye, hogy nem?!
Pont ezért nem akarok nicket mondani, mert szakmailag (szerintem) felkészült volt, de abba nem gondolt bele, hogy milyen következményekkel fog ez járni, ha 'megtalálja' valaki?! Nem ismerem személyesen, de még véletlenül sem akarok rosszat neki...a gyártó cég portékáját sem említem meg nyilvánosan, viszont egyetlen ismerősömnek sem ajánlom! Ha mégis felmerülne az a név, akkor inkább lebeszélem!
Nem offolok tovább, inkább újra megnézem ezt a szép "módosítást" és emelem a kalapom Sidinek az ezirányú ötletéért!
Persze hát tele van a világ sz*r emberekkel, meg az utcán is elüthet a vonat A világ veszélyes.Mint amikor történik az utcádban egy gyilkosság, és attól rettegsz, nehogy valaki hívja a jardot.Mert úr isten akkor mi lesz.
-
Undoroid
őstag
Nem, ez a dolog már megoldódott régen, ajánlom Loius Rossmann videóit. Mindig bemutatja, éppen kiket terrorizálnak a cégek. Aztán csúnyán elvéreznek 100% ban, mert a jelenség, bármikor produkálható.Tűzveszélyes akkukat bemutatott a srác ( random 1 milliós youtuber ) , beleálltak, visszapattantak de csúnyán.
Nagyon rajta vagy ezen a témán, de még most sem érted a mondókám legelején leírtakat: " mit ér itthon egy 'kicsi' elektromos végzettségű emberke, aki megjelentetett egy egyszerű teszt videót az ő termékükről a kicsi vállalkozása műhelyében " ...és... " egy olyan régi-régi írásba " Ez a dolog itthon történt kb.10-15évvel ezelőtt, amikor még nem voltak olyan " random 1 milliós youtuber " ...brrr!
A hideg is ráz ettől a kifejezéstől, ami akkoriban még szerencsére nem is létezett!Akkor fordítsunk a dolgon: Te fel mernéd tenni a teljes vállalkozásodat (és a családod megélhetését) erre a célra és megvárni, hogy külföldről valaki (számomra amúgy teljesen ismeretlen) talán megpróbál kihúzni a matéria legaljából? Ugye, hogy nem?!
Pont ezért nem akarok nicket mondani, mert szakmailag (szerintem) felkészült volt, de abba nem gondolt bele, hogy milyen következményekkel fog ez járni, ha 'megtalálja' valaki?! Nem ismerem személyesen, de még véletlenül sem akarok rosszat neki...a gyártó cég portékáját sem említem meg nyilvánosan, viszont egyetlen ismerősömnek sem ajánlom! Ha mégis felmerülne az a név, akkor inkább lebeszélem!
Nem offolok tovább, inkább újra megnézem ezt a szép "módosítást" és emelem a kalapom Sidinek az ezirányú ötletéért!
-
dongettó
tag
Nem, ez a dolog már megoldódott régen, ajánlom Loius Rossmann videóit. Mindig bemutatja, éppen kiket terrorizálnak a cégek. Aztán csúnyán elvéreznek 100% ban, mert a jelenség, bármikor produkálható.Tűzveszélyes akkukat bemutatott a srác ( random 1 milliós youtuber ) , beleálltak, visszapattantak de csúnyán.
de ez most egy az ezer dologból...
https://www.youtube.com/watch?v=OPCwZaxOBu4 -
dongettó
tag
Mint írtam " Nem a gyártó lejáratása céljából mutatott be egy videót arról, ahogyan a gyári értékek közelébe sem ért el a komoly műszerekkel, műterhelésekkel vizsgált teljesen új tápegység...50%-nál már konkrétan kigyulladt az a valami, amit a gyártó egy "megbízható tápegység-ként" nevezett és árul... " Egy milliós vagyonú, külföldi cégnél és egy tucat rafinált ügyvéd ellen mit ér itthon egy 'kicsi' elektromos végzettségű emberke, aki megjelentetett egy egyszerű teszt videót az ő termékükről a kicsi vállalkozása műhelyében, amit akkoriban hoztak forgalomba? Csak a tényeket mutatta be a saját tapasztalatai alapján és mégis ezt mások rágalmazásnak és öncélú lejáratásnak hívnák! ...és még mit tudom én, hogy miknek?! Nem értem, hogy ezt miért kell megmagyarázni?!
Ezek ellen csak úgy lehet tenni, ha nem vásárolja senki a hulladékjaikat...csak azt konkrétan nem mondhatom se Én, se Te, sem senki, mert egy kiadós perrel fognak szembesülni! Az más kérdés, hogy mi az igazság?! Pont nem az lesz a lényeg, hanem a kiemelt szavak!Nem, ez a dolog már megoldódott régen, ajánlom Loius Rossmann videóit. Mindig bemutatja, éppen kiket terrorizálnak a cégek. Aztán csúnyán elvéreznek 100% ban, mert a jelenség, bármikor produkálható.Tűzveszélyes akkukat bemutatott a srác ( random 1 milliós youtuber ) , beleálltak, visszapattantak de csúnyán.
-
sidi
aktív tag
Mint írtam " Nem a gyártó lejáratása céljából mutatott be egy videót arról, ahogyan a gyári értékek közelébe sem ért el a komoly műszerekkel, műterhelésekkel vizsgált teljesen új tápegység...50%-nál már konkrétan kigyulladt az a valami, amit a gyártó egy "megbízható tápegység-ként" nevezett és árul... " Egy milliós vagyonú, külföldi cégnél és egy tucat rafinált ügyvéd ellen mit ér itthon egy 'kicsi' elektromos végzettségű emberke, aki megjelentetett egy egyszerű teszt videót az ő termékükről a kicsi vállalkozása műhelyében, amit akkoriban hoztak forgalomba? Csak a tényeket mutatta be a saját tapasztalatai alapján és mégis ezt mások rágalmazásnak és öncélú lejáratásnak hívnák! ...és még mit tudom én, hogy miknek?! Nem értem, hogy ezt miért kell megmagyarázni?!
Ezek ellen csak úgy lehet tenni, ha nem vásárolja senki a hulladékjaikat...csak azt konkrétan nem mondhatom se Én, se Te, sem senki, mert egy kiadós perrel fognak szembesülni! Az más kérdés, hogy mi az igazság?! Pont nem az lesz a lényeg, hanem a kiemelt szavak!Sajnos igazad van.

Csak azt nem értem, hogy miért nem írják rá az igazat a tápra, amit valóban tud?
Könnyen ki lehet számolni akár az egyenirányítók típusából is látható kb. mennyi a max.
Nekem nem baj ha egy táp csak 250W vagyvagy 350W mindent lehetne a helyén kezelni, nincs is szükségem nagy teljesítményű tápokra, bőven elég lenne egy 250W-os, de azt tényleg tudja mert mondjuk max. 200W lenne a fogyasztás, szerintem sokan vannak vele így, de a hazugság nem szép dolog. -
Undoroid
őstag
Ezek ellen csak úgy lehet tenni, ha nem vásárolja senki a hulladékjaikat...csak azt konkrétan nem mondhatom se Én, se Te, sem senki, mert egy kiadós perrel fognak szembesülni! Az más kérdés, hogy mi az igazság?! Pont nem az lesz a lényeg, hanem a kiemelt szavak! -
dongettó
tag
" Ma már egy ilyenért durván le lehetne verni a gyártót/forgalmazót, hiszen az alkatrészek alapján egyértelmű, hogy sohasem teljesítette a címkén szereplő adatokat. " A régen itt lévők -mint amilyen Te is vagy- azok esetleg belefuthattak egy olyan régi-régi írásba, amiben ezt megtette egy fórumtársunk! Nem a gyártó lejáratása céljából mutatott be egy videót arról, ahogyan a gyári értékek közelébe sem ért el a komoly műszerekkel, műterhelésekkel vizsgált teljesen új tápegység...50%-nál már konkrétan kigyulladt az a valami, amit a gyártó egy "megbízható tápegység-ként" nevezett és árul...
A fent említett bátor fórumtársunkat és a masina gyártóját nem fogom elárulni! Ne is kérjétek! Aki egy kicsit is ért ezekhez a masinákhoz az tudja azt, hogy miként lehet megkülönböztetni a kincset és a giccses szutykokat? Nem akarok senkit rágalmazni...van elég bajom!
Mert ezeknek az embereknek bújkálniuk kellene? Nem értem.
Nem kell agytrösztnek lenni, +milliós felszerelés, hogy kibukjon a kaksi. Anno a Gigabyte tápok is robbantak szanaszét. -
Undoroid
őstag
" Ma már egy ilyenért durván le lehetne verni a gyártót/forgalmazót, hiszen az alkatrészek alapján egyértelmű, hogy sohasem teljesítette a címkén szereplő adatokat. " A régen itt lévők -mint amilyen Te is vagy- azok esetleg belefuthattak egy olyan régi-régi írásba, amiben ezt megtette egy fórumtársunk! Nem a gyártó lejáratása céljából mutatott be egy videót arról, ahogyan a gyári értékek közelébe sem ért el a komoly műszerekkel, műterhelésekkel vizsgált teljesen új tápegység...50%-nál már konkrétan kigyulladt az a valami, amit a gyártó egy "megbízható tápegység-ként" nevezett és árul...
A fent említett bátor fórumtársunkat és a masina gyártóját nem fogom elárulni! Ne is kérjétek! Aki egy kicsit is ért ezekhez a masinákhoz az tudja azt, hogy miként lehet megkülönböztetni a kincset és a giccses szutykokat? Nem akarok senkit rágalmazni...van elég bajom!
-
Turulbir
tag
Köszi a képet.
Ajjaj... tényleg a Zener diódákon is kellett spórolni?
Az oszlopos pi szűrő tekercsek ellenben benne vannak, pedig azt még nem láttam Vargáné tápban, viszont az EMI filter helye az szokás szerint átkötve a primer oldalon. Szekunder oldali egyenirányítók is biztosan nem kellő teljesítményűek.
Amúgy nem lep meg, eszméletlen spórolósok a korai ATX tápok.hcl: hasonló a helyzet, ésszel használva még ezek a gagyi tápok sem tettek tönkre nálam semmit, nem szabad "túlterhelni" a névleges felénél / harmadánál és akkor jó lesz.
Rossz alaplap nálunk is nyírt ki tápot. 3.3V stabilizátor MOSFET-el az 5V-ból állította elő, csak azt kellett cserélni, jobb lett a táp, erősebb FET-el 5W-al kevesebbet fűtött ezután. Érdekes amúgy, hogy mennyi megoldást láttam korai ATX tápokban a 3.3V előállítására.Nem nagyon látszik a képen, de az NTC is benne van. Az Y kondik helyett természetesen sima kerámia. 2012-ben készült a kép, éppen secunder pufferkondikat cseréltem, mert megpupultak. Azóta én is sokat fejlődtem kapcsolóüzemű témában, szóval lesz mit pótolni/cserélni rajtuk. Copper cerkát vitt egyébként 667@1000MHz-en, Rage 128Pro-val, de évek óta nem volt bekapcsolva. Tualatint, vagy feszemelt Coppert nagyobb VGA-val ebben a formájában biztos nem bíznék rá.
Tervben van egyébként, hogy végig megyek a retro gyűjteményem régebbi szekcióján, átnézem a tápokat, de most éppen s754, s939, AM2/2+/3, FM1/2/2+, AM1 vonalon játszadozom, ott már normálisak a tápjaim. Mondjuk van egy megmakkant 550-es Csifim (a passziv PFC-s), valószínűleg annak a javítása lesz a következő tápprojekt.
Alkatrész van bőven, anno egy csomó eladhatatlant hazahordtam PC bontóból 100Ft/db áron bontásra, meg egyszer később vettem egy PC boltból 10+ db hibásat 2000Ft-ért (abban volt a fent említett 360-as Csifi (a 2x8cm ventis), már megérte). Meg ugye amikor az ember vesz egy konfigot, vagy hardvercsomagot, és a tápok már pusztán a címke alapján mennek a szekrény aljába jó mélyre.
Mindent egybevéve lehet itthon legalább 50db PC táp + vagy 15-20db bontva. 
-
sidi
aktív tag
Akkor még egy dolog, hogy mire kell figyelnem, ha megint előveszem ezt a korszakot. Most éppen későbbiekkel foglalatoskodok, ott már könnyebb normális tápot szerezni.
250W ATX JNC/Vargáné:

-Na mi hiányzik a kimenetnél? -A zénerek, hogy csesszék meg.
Az izzónál annyi a lényeg, hogy porcelán foglalat legyen (a műanyag általában csak 60W-os, de max. 100W), ill. a többitől eltérő színű/típusú legyen a dugalj, hogy ne keverje össze az ember (zöld dugaljat használtam hozzá, de még így is volt, hogy sikerült mellédugni, a két teljesítménytranyó meg csak elvileg nyitott volna ellenütemben...
)A Primer elko-k kisütésére meg van egy tuti módszerem: Várok, amíg átveszi a műhelyszagot. Pár év után tuti nem ráz!

Köszi a képet.
Ajjaj... tényleg a Zener diódákon is kellett spórolni?
Az oszlopos pi szűrő tekercsek ellenben benne vannak, pedig azt még nem láttam Vargáné tápban, viszont az EMI filter helye az szokás szerint átkötve a primer oldalon. Szekunder oldali egyenirányítók is biztosan nem kellő teljesítményűek.
Amúgy nem lep meg, eszméletlen spórolósok a korai ATX tápok.hcl: hasonló a helyzet, ésszel használva még ezek a gagyi tápok sem tettek tönkre nálam semmit, nem szabad "túlterhelni" a névleges felénél / harmadánál és akkor jó lesz.
Rossz alaplap nálunk is nyírt ki tápot. 3.3V stabilizátor MOSFET-el az 5V-ból állította elő, csak azt kellett cserélni, jobb lett a táp, erősebb FET-el 5W-al kevesebbet fűtött ezután. Érdekes amúgy, hogy mennyi megoldást láttam korai ATX tápokban a 3.3V előállítására. -
hcl
titán
Jaja, tettem is az ilyen számológépbe egy 220 uF-os tantál kondit, az elfért a dobozban, így nem kapcsol le azonnal, van egy kis tartalék ami sokszor jól jön. Viszont van amelyik elem nélkül érdekesen működik, vagyis mint elemcsere után meg kell nyomni a hátulján a resetet, ugyanígy a napelem sötét állapota után is mindig kell... tudom lehetne erre egy egyszerű tranzisztoros időzítőt készíteni...
...csak minek
@Knight666 : Táp által megölt gépet tavaly láttam először. Hibás alaplappal viszont durrantottam már el tápot

@Turulbir : Pontosan. Irodai gépekbe, durva videokártya nélkül elmentek ezek.
Van itt még egy hibás Codegen, ami némi túlterhelés után megbüdösödött, de kapcsolóüzemű táp nekem sosem ment, majd az ittenieket zaklatom vele
-
Turulbir
tag
Köszönöm, lesz is még...
AT tápoknál is problémás lehet ha gyenge szekunder oldali egyenirányító, pl. 5V 20A van ráírva, de a tápok több mint a felében csak 10A-es van... jó esetben 15A, ritkán 20A vagy 25-30A. Ez nem is okoz addig gondot amíg alap konfig megy róla, addig bőven elég,
de ha rákerül egy lepedő 286-386 alaplap, vagy egyszerűen csak sok kártya, SCSI, meg minden amit el lehet képzelni... vagy egy Pentium II - voodoo2 SLI, akkor baj lehet.
Szóval ezeket is érdemes ellenőrizni... szerencsére az 5V-os kettősdióda pont a szélén van a szellőzőnél, be lehet látni, esetleg lámpával, nem kell nagyon szétszedni.2x200W izzó falra szerelve jó ötlet, ha valaha lesz műhelyem majd nem hagyom ki.

Knight666: Látod minden rosszban van valami jó, legalább elmerültél az elektronikában.
Akkor még egy dolog, hogy mire kell figyelnem, ha megint előveszem ezt a korszakot. Most éppen későbbiekkel foglalatoskodok, ott már könnyebb normális tápot szerezni.
250W ATX JNC/Vargáné:

-Na mi hiányzik a kimenetnél? -A zénerek, hogy csesszék meg.
Az izzónál annyi a lényeg, hogy porcelán foglalat legyen (a műanyag általában csak 60W-os, de max. 100W), ill. a többitől eltérő színű/típusú legyen a dugalj, hogy ne keverje össze az ember (zöld dugaljat használtam hozzá, de még így is volt, hogy sikerült mellédugni, a két teljesítménytranyó meg csak elvileg nyitott volna ellenütemben...
)A Primer elko-k kisütésére meg van egy tuti módszerem: Várok, amíg átveszi a műhelyszagot. Pár év után tuti nem ráz!

-
sidi
aktív tag
Jó cikk, kérünk még...

Egyébként ezek a Vargáné/JNC/Mercury/Codegány csodáknál annyi a lényeg, hogy a ráírt teljesítmény felével, de max. 2/3-ával terhelhetőek. Ezt betartva néhány secunder pufferkondi és szorulós venti kivételével nem volt velük gondom. Legtöbb gond akkor volt, amikor a 250W-osra ráírták, hogy 400W, a 12V-os ágon tudott 6-8-10-12A-t (szerintük), berakták egy nagyobb P4/AthlonXP mellé olyan alaplappal, ahol a 12V-os ágról ment a CPU VRM, meg még a dGPU is azt szívta volna (mondjuk ez a gyártók sara is volt, mert a régi 3,3V+5V designra rárakták a 12V-os CPU csatit). A normálisabb gyártók az után kezdtek ráállni a két +12V-os ág használatára.
Az AT-s tápokkal igazából nem nagyon volt probléma, ott még többnyire csak az EMI filter és a sec. oldali induktivitások lettek kispórolva, meg a pufferek kicsik, az ATX-eseknél jobban kell már figyelni, nőtt a gyártók "tudása": rájöttek, hogy a túlfesz zénerek is csak plusz költség...

Van valahol a szekrény aljába eltéve igazi rettenet is, asszem 400-450W körül volt ráírva... a nyáklemez sárgától a sötétbarnáig mindenféle árnyalatban pompázik.Hibás primer pufferem egyszer volt egy 360-as csifiben; az az oldalán volt púpos... szerintem előző gazdája átkattintotta a 115/230V kapcsolót.
De egyszer pl. egy Compaq-ban optocsatolót cseréltem.Próbalámpa: Nekem fel van téve a pincében a falra a próbadugaljjal sorba 2db E27-es 200W-os izzó párhuzamosan kötve. Meg csináltam hozzá egy dugvillát olvadóbiztosítékkal rövidrezárva, ha kell egy kis extra világítás.

Köszönöm, lesz is még...
AT tápoknál is problémás lehet ha gyenge szekunder oldali egyenirányító, pl. 5V 20A van ráírva, de a tápok több mint a felében csak 10A-es van... jó esetben 15A, ritkán 20A vagy 25-30A. Ez nem is okoz addig gondot amíg alap konfig megy róla, addig bőven elég,
de ha rákerül egy lepedő 286-386 alaplap, vagy egyszerűen csak sok kártya, SCSI, meg minden amit el lehet képzelni... vagy egy Pentium II - voodoo2 SLI, akkor baj lehet.
Szóval ezeket is érdemes ellenőrizni... szerencsére az 5V-os kettősdióda pont a szélén van a szellőzőnél, be lehet látni, esetleg lámpával, nem kell nagyon szétszedni.2x200W izzó falra szerelve jó ötlet, ha valaha lesz műhelyem majd nem hagyom ki.

Knight666: Látod minden rosszban van valami jó, legalább elmerültél az elektronikában.
-
laed
senior tag
-
Turulbir
tag
Jó cikk, kérünk még...

Egyébként ezek a Vargáné/JNC/Mercury/Codegány csodáknál annyi a lényeg, hogy a ráírt teljesítmény felével, de max. 2/3-ával terhelhetőek. Ezt betartva néhány secunder pufferkondi és szorulós venti kivételével nem volt velük gondom. Legtöbb gond akkor volt, amikor a 250W-osra ráírták, hogy 400W, a 12V-os ágon tudott 6-8-10-12A-t (szerintük), berakták egy nagyobb P4/AthlonXP mellé olyan alaplappal, ahol a 12V-os ágról ment a CPU VRM, meg még a dGPU is azt szívta volna (mondjuk ez a gyártók sara is volt, mert a régi 3,3V+5V designra rárakták a 12V-os CPU csatit). A normálisabb gyártók az után kezdtek ráállni a két +12V-os ág használatára.
Az AT-s tápokkal igazából nem nagyon volt probléma, ott még többnyire csak az EMI filter és a sec. oldali induktivitások lettek kispórolva, meg a pufferek kicsik, az ATX-eseknél jobban kell már figyelni, nőtt a gyártók "tudása": rájöttek, hogy a túlfesz zénerek is csak plusz költség...

Van valahol a szekrény aljába eltéve igazi rettenet is, asszem 400-450W körül volt ráírva... a nyáklemez sárgától a sötétbarnáig mindenféle árnyalatban pompázik.Hibás primer pufferem egyszer volt egy 360-as csifiben; az az oldalán volt púpos... szerintem előző gazdája átkattintotta a 115/230V kapcsolót.
De egyszer pl. egy Compaq-ban optocsatolót cseréltem.Próbalámpa: Nekem fel van téve a pincében a falra a próbadugaljjal sorba 2db E27-es 200W-os izzó párhuzamosan kötve. Meg csináltam hozzá egy dugvillát olvadóbiztosítékkal rövidrezárva, ha kell egy kis extra világítás.

-
Knight666
aktív tag
Én egy DEER táppal kaptam nemrég egy nem működő Core2-es konfigot. az 5VSB-on 11V-ot mértem
. Még lusta voltam szétszedni, de természetesen nem tervezem megjavítani
, legfeljebb kibontom belőle ami használhatónak tűnik. Vargáné tápom is volt rossz, de eszembe sem jutott, hogy felújítsam, komolyan meglepett ez a cikk
.
Egyébként vicces, hogy annak idején a P3 konfigomat is egy ilyen gagyi táp ölte meg, és nagy részben ennek köszönhetem, hogy valamennyire elmerültem a hobbielektronikában, mert egy ideig nem volt PC-m, úgyhogy volt időm rá. Emlékszem régen a helyi PC boltból ingyen elhoztam egy tucat elpukkant tápot szétbontani. Még a házukat is felhasználtam mindenfélére: Adtak otthont forrasztótrafónak rácsavarozott pákatartóval, UPS elosztónak a venti helyén konnektorral, sőt az egyikből pár hónapja csináltam fali kötődobozt a garázsba
. -
sidi
aktív tag
Jaja, tettem is az ilyen számológépbe egy 220 uF-os tantál kondit, az elfért a dobozban, így nem kapcsol le azonnal, van egy kis tartalék ami sokszor jól jön. Viszont van amelyik elem nélkül érdekesen működik, vagyis mint elemcsere után meg kell nyomni a hátulján a resetet, ugyanígy a napelem sötét állapota után is mindig kell... tudom lehetne erre egy egyszerű tranzisztoros időzítőt készíteni...
-
hcl
titán
-
sidi
aktív tag
"Ismerős a felvetés, Codegen is több féle panellel volt szerelve, Mercury szintén..."
Miután többféle típusuk volt
2006-2011 között ahol dolgoztam, ott rengeteg P4 gép volt a gyárban Codegen táppal.
Semmi, gyakorlatilag semmi baja nem volt a tápoknak. Megállt a portól a venti, megsültek a kondenzátorok. Mivel elektronikai gyár volt, kondi volt... ment tovább majdnem mind. Pár darab volt a több tízből, amiben tényleg meghalt valami.Codegen 400W amit többféle belsővel is láttam.

+ #26: Ajjaj...
joghurt: Köszönöm, lesz még az AT és ATX tápokról egy nagyobb összefoglaló.

Valóban ezen én is nevettem magamban egy kicsit, nem sok maradt az eredetiből,
de ez legalább működött, jó alap volt. A donor "Ultra" táp meg el sem indult, nem kezdtem hibakeresésbe, különben is a Vargáné tápot akartam megmenteni és bemutatni.dongettó #25: Nem semmi, 280W-nál égett szét, vélhetően alul méretezett szekunder egyenirányítók miatt, mivel a táp nem azonnal állt le, a primer kör még ment. Pont erre is ki fogok térni következő blogomban, lehet ezt a videót is belinkelem, tetszik, nem néztem még egyet videót sem a témában, de ez elég komoly teszt lett.

-
Lenry
félisten
-
laed
senior tag
Igazi hulladék.
Meg sem lep, bár ilyen vezeték nélküli PFC trafót még nem láttam, ellenben vezeték nélküli napelemet számológépben és power bankban már igen.
Számológépben ráadásul nagyon régóta kamu napelem is előfordul, üvegből vagy műanyagból.Ebben az akyga tápban pi szűrőknek helye sincs ha jól látom, az ilyen az bontás érett.

Vezeték is ismerős... ez a legalja... még az sem használható belőle.

Kamu napelem? Azt meg honnan??
Mondjuk azt a kategóriát is kerülni szoktam.... -
dongettó
tag
Mindig szokott lenni valami apróbetűs. Minőséggel biztos nincs baj, itt vmi védelem léphetett életbe, gondolom az alaplapon keresztül, a tápot kihagyva, vmi sensor szerint sok volt neki valami. ( a pci sín 75W -ját léphette túl) Mert kizárt, hogy ne bírná. ( esetleg volt valami hibája annak a videokártyának fogyasztás terén , amire ugrott a dell) T3610 ben meg egy kicsivel nagyobb volt alapon a gyári táp, de olyan gép pont nem volt itthon. ( t3610/00 t56XX cserélhető)
És a legkisebb 400W os táppal amivel van/volt a gép, a regram nem működik, kiír egy hibaüzenetet, hogy regramhoz kevés a 400 as táp
nem vicc. ( ezt sem akartam elhinni majd 10 éve. Így guvadt a szemem amikor olvastam bootoláskor ) -
hcl
titán
Ki volt centizve
Én amin megrökönyödtem, hogy a T3600 dellnek a 625W? os tápja, a 12 es ágon nem bírt 230W körüli vga-t. /vmi sapphire nitrót tettünk bele / ( kb 200 ig bírta kereken 130W proci és regram mellett . Próbáltuk másik táppal is, másik t3600ból , lekapcsolt occt alatt mindig szinte instant ( nem a hő miatt , bár azoknak a hűtése is gatya volt, mindegyikbe tettem annó plussz 1-2 db 9 es ventit.) .
Poénból a 8 as csatiból a nyákról amibe ment a táp 2X6 os kábel helyett csináltam egy 8-8 ast direktben, mint vak gyerekre a szemüveg, de nem bírta ( mondom hátha csak hajszálon múlik
).
Míg bármi más lenovo s30 575w / m730 as fuji 500W simán bírta.
M730 500w-os a 3070ti vel kapcsolt le. (ritkán, a pillanatnyit néha nem bírta) De lett 800W gyári, az bírja máig.Irodai pc-k amik brandek Hp stb dell.. , általában a max fogyasztás duplájára vannak belőve. pl 200w os tápok, vga csatis brand gépek 400W os táppal..(ezeknél egy közepes quadrót meg egy max fogyasztású procit vesznek célba sztem)
Mára egyébként az összes T3600 ban gatya az x2 es szűrő, és van bennük két darab rubycon 500v 22uF ? kondi ha jól emlékszek, mindben kezd megfolyni.( aki esetleg menteni szeretné a tápját)Pedig ezekbe a brand gépekbe általában AC Bel, Delta, vagy valami más értelmes táp kerül.
"(ezeknél egy közepes quadrót meg egy max fogyasztású procit vesznek célba sztem)"
Ami rendelhető bele, azt. P500-as Lenovoba két Quadro is mehet... -
dongettó
tag
Ki volt centizve
Én amin megrökönyödtem, hogy a T3600 dellnek a 625W? os tápja, a 12 es ágon nem bírt 230W körüli vga-t. /vmi sapphire nitrót tettünk bele / ( kb 200 ig bírta kereken 130W proci és regram mellett . Próbáltuk másik táppal is, másik t3600ból , lekapcsolt occt alatt mindig szinte instant ( nem a hő miatt , bár azoknak a hűtése is gatya volt, mindegyikbe tettem annó plussz 1-2 db 9 es ventit.) .
Poénból a 8 as csatiból a nyákról amibe ment a táp 2X6 os kábel helyett csináltam egy 8-8 ast direktben, mint vak gyerekre a szemüveg, de nem bírta ( mondom hátha csak hajszálon múlik
).
Míg bármi más lenovo s30 575w / m730 as fuji 500W simán bírta.
M730 500w-os a 3070ti vel kapcsolt le. (ritkán, a pillanatnyit néha nem bírta) De lett 800W gyári, az bírja máig.Irodai pc-k amik brandek Hp stb dell.. , általában a max fogyasztás duplájára vannak belőve. pl 200w os tápok, vga csatis brand gépek 400W os táppal..(ezeknél egy közepes quadrót meg egy max fogyasztású procit vesznek célba sztem)
Mára egyébként az összes T3600 ban gatya az x2 es szűrő, és van bennük két darab rubycon 500v 22uF ? kondi ha jól emlékszek, mindben kezd megfolyni.( aki esetleg menteni szeretné a tápját) -
hcl
titán
Volt egyszer eg 240W-os tápom.
Eladtam, megvette egy arc, majd jött hogy megdöglött a táp.
WTF.
Azt mondja, a gépe 240W fogyasztott, így a táp pont jó kellett volna legyen...
-
dongettó
tag
"Ma már egy ilyenért durván le lehetne verni a gyártót/forgalmazót"
hát az 500W os akygák 250-300 nál már szétrobbannak ne viccelj.
https://www.youtube.com/watch?v=oQ8YET63kTU ez spec egy 400as.
pc boltok kedvenc tápja. -
joghurt
addikt
Szuper szakmai cikk, ilyenből kellene még több!
Némi túlzással a dobozon és a nyákon kívül nem sok maradt meg az eredetiből.Ma már egy ilyenért durván le lehetne verni a gyártót/forgalmazót, hiszen az alkatrészek alapján egyértelmű, hogy sohasem teljesítette a címkén szereplő adatokat.
-
hcl
titán
100nF X2 is jó valamire, számít az is, mérhető az eredménye, sokkal jobb mint a semmi,
régen az AT tápokban ritkán volt nagyobb, kisebb is a teljesítmény, így az zaj is.EMI filtert úgy látom újabban nem merik kispórolni, azt a tesztek kihozzák, valamelyik munkahelyemen volt is rá valami teszter, (átütési szilárdság mérő is volt 2 és 4 kV-al).
EMI szűrő vagy annak hiánya otthon egy középhullámú rádióval is vizsgálható.
Ismerős a felvetés, Codegen is több féle panellel volt szerelve, Mercury szintén... nagyon nagy a minőségi különbség, van köztük egész jó és hulladék is. Lesz majd egy blogom általánosságban AT és ATX tápokról, majd ott látható lesz, összeszedtem párat.
"Ismerős a felvetés, Codegen is több féle panellel volt szerelve, Mercury szintén..."
Miután többféle típusuk volt
2006-2011 között ahol dolgoztam, ott rengeteg P4 gép volt a gyárban Codegen táppal.
Semmi, gyakorlatilag semmi baja nem volt a tápoknak. Megállt a portól a venti, megsültek a kondenzátorok. Mivel elektronikai gyár volt, kondi volt... ment tovább majdnem mind. Pár darab volt a több tízből, amiben tényleg meghalt valami. -
sidi
aktív tag
Köszönöm.
Nem néztem, pi szűrővel látványos kell legyen. Majd ha netán lesz még akkor megnézem,
tervben nincs, de még nem néztem át az összes tápomat a régi gépeimben, főleg, hogy nincs mind itt, szétszórva vannak, szüleimnél, nagymamámnál, barátoknál, van amelyik 25-30 éve megvan, azt érdemes megmenteni ha kell, bár valószínűleg az pont jó is lesz. -
Undoroid
őstag
100nF X2 is jó valamire, számít az is, mérhető az eredménye, sokkal jobb mint a semmi,
régen az AT tápokban ritkán volt nagyobb, kisebb is a teljesítmény, így az zaj is.EMI filtert úgy látom újabban nem merik kispórolni, azt a tesztek kihozzák, valamelyik munkahelyemen volt is rá valami teszter, (átütési szilárdság mérő is volt 2 és 4 kV-al).
Ismerős a felvetés, Codegen is több féle panellel volt szerelve, Mercury szintén... nagyon nagy a minőségi különbség, van köztük egész jó és hulladék is. Lesz majd egy blogom általánosságban AT és ATX tápokról, majd ott látható lesz, összeszedtem párat.
Szép munka lett! Le a kalappal!
Vajon szkóppal megnézve milyen az előtte - utána jelalak?! Nyilván jobbak az eredmények, de megnéztem volna, hogy mennyivel javult a történet?! (Úgy értem, hogy beavatkozás előtt és beavatkozás után!)
-
dongettó
tag
Mercury volt sztem a legrosszabb, a nyák minősége meg a hányadékul kinéző forrasztások a panel alján. Emlékszek volt olyan amiben a melegragasztó megnyúlt nyalábja karattyolt a ventilátorhoz érve.
-
sidi
aktív tag
Jaja, hú a kamu napelemes számológép de régen volt

A hálózati szűrés az ebben megvolt, de sok akygában nincs, pl ha bontasz 5 db 400 as akyga basic tápot jó esélyell a belsejük 3 féle lesz.
A CN3 lenne a csatlakozó / vezeték helye.
Ellentétben van ilyen gyártó hogy AKASA - na azokkal nincs gond, de nem is gyárt tápot asszem. ( Tenta x2 az 0.1uF mindkettő)100nF X2 is jó valamire, számít az is, mérhető az eredménye, sokkal jobb mint a semmi,
-
dongettó
tag
Igazi hulladék.
Meg sem lep, bár ilyen vezeték nélküli PFC trafót még nem láttam, ellenben vezeték nélküli napelemet számológépben és power bankban már igen.
Számológépben ráadásul nagyon régóta kamu napelem is előfordul, üvegből vagy műanyagból.Ebben az akyga tápban pi szűrőknek helye sincs ha jól látom, az ilyen az bontás érett.

Jaja, hú a kamu napelemes számológép de régen volt

A hálózati szűrés az ebben megvolt, de sok akygában nincs, pl ha bontasz 5 db 400 as akyga basic tápot jó esélyell a belsejük 3 féle lesz.
A CN3 lenne a csatlakozó / vezeték helye.
Ellentétben van ilyen gyártó hogy AKASA - na azokkal nincs gond, de nem is gyárt tápot asszem. ( Tenta x2 az 0.1uF mindkettő) -
dongettó
tag
Olyan 30 darabot szedtem szét az elmúlt pár évben, gyakorlatilag 6 év után a forrasztásuk garantáltan elenged. Amióta ezek a szutykok 10 ezerbe kerülnek, azóta ezeket is inkább újraforrasztom, meg kapnak egy minimális pimpelést
DD. Kondiból nem emlékszek púposra, meg mérni mindig kiszedem az összeset, általában amik rosszak voltak azok nagyobb kapacitásúak lettek DE-5000 el mérve (100Hz)./1500Uf helyett pl 1800uF+.Meg az x2 es szűrők általában 0.47uF / 0,67uF stb szokott lenni ( valamire való tápokban) , ezekben meg be van tolva 2 db 0.1 uF ha van egyáltalán , az is csak dísznek.
-
sidi
aktív tag

De akygákban a vezeték nélküli PFC trafó sem rossz. Ha nem magam bontottam volna, nehezen hittem volna el, hogy ezt is megcsinálják.
Vargánét meg codegent annó hogy szidták, pedig akygához képest azok becsületes iparosmunka. Akygáknak a vezetékét sem lehet semmihez odaforrasztani folyatószerrel sem. ( sokszor van szükségem ideiglenes vezetékekre, azt vágom el ami épp közel van és iparihulladék)

Azért vannak préselve. ( az ón ráfut, de ahogy odaforrasztod valamihez, le lehet tépni.
Régen csak egy részük volt préselve, de ahogy nézem 2021 től már az összes vezeték.Igazi hulladék.

-
hcl
titán

De akygákban a vezeték nélküli PFC trafó sem rossz. Ha nem magam bontottam volna, nehezen hittem volna el, hogy ezt is megcsinálják.
Vargánét meg codegent annó hogy szidták, pedig akygához képest azok becsületes iparosmunka. Akygáknak a vezetékét sem lehet semmihez odaforrasztani folyatószerrel sem. ( sokszor van szükségem ideiglenes vezetékekre, azt vágom el ami épp közel van és iparihulladék)

Azért vannak préselve. ( az ón ráfut, de ahogy odaforrasztod valamihez, le lehet tépni.
Régen csak egy részük volt préselve, de ahogy nézem 2021 től már az összes vezeték."kygáknak a vezetékét sem lehet semmihez odaforrasztani folyatószerrel sem. "
Hát ezért nem forrasztották oda
BTW szereltem én Akygát, HKC-t, Deert is, azért ilyet hogy a trafó nincs bekötve, még nem láttam

-
dongettó
tag

Régen csak egy részük volt préselve, de ahogy nézem 2021 től már az összes vezeték.( régebben nem tudtak rosszabbat, de ma már tudnak )
/ ha valaki azzal jönne, hogy minden minőségi tápban préselve vannak az ágak, az egy dolog, itt azért vannak préselve mert nem lehet forrasztani a vezetéket. / Legelején furcsálltam, az akyga tápokban ezt a szép kis rendezett fehér műanyag csatlakozósort, mondom milyen pedánsak.. ( van amiben 2-3 ilyen sor van egymás mellett mint itt a kékkel kezdődő. ) -
dongettó
tag

Régen csak egy részük volt préselve, de ahogy nézem 2021 től már az összes vezeték. -
sidi
aktív tag
Érdekes, AT esetén kb. egyet sem láttam pedig több mint 10-et szedtem már szét, volt közte 1 amiben csak az egyik primer puffer volt rossz a vele párhuzamosan kapcsolt kisütő ellenállás szakadása miatt eltolódott a balansz. Inkább szekunder oldalon van baj.
Dolgoztam LCD monitor szervizben, ott találkoztam sokszor kiszáradt primer pufferrel.CPT.Pirk: Ezzel a példánnyal remélhetőleg még 10-20+ évvel később is találkozhatunk majd.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szép munka!
Nem gondoltam, hogy így 2026-ban még találkozunk (működő) Vargáné és TSA táppal.
-
hcl
titán
-
sidi
aktív tag
Szép munka
Én nem mertem ilyet írni, mert ha valaki megrázatja magát a táppal, az nem jó :S
A 220 puffereket nagyon sok tápban láttam meghibásodni. Inkább az a furcsa, hogy ebben nem száradtak ki
@mrzed : Termékpozicionálás is lehet. Ugyanarra a NYÁK-ra többfélét ferakni, ez sok terméknél megy.
Köszi, pont ezért is van 2 figyelmeztetés is benne!
220uF: AT tápokban jó, de ATX-ben kevés lesz, a korai ATX tápok eszméletlen spórolósak.
-
hcl
titán
Szép munka
Én nem mertem ilyet írni, mert ha valaki megrázatja magát a táppal, az nem jó :S
A 220 puffereket nagyon sok tápban láttam meghibásodni. Inkább az a furcsa, hogy ebben nem száradtak ki
@mrzed : Termékpozicionálás is lehet. Ugyanarra a NYÁK-ra többfélét ferakni, ez sok terméknél megy.
-
Hieronymus
veterán
Na ez egy szuper írás, mindig is elgondolkoztam azon, hogy egy ilyet fel lehet-e extrázni úgy megfelelő tudással, hogy minőségibb legyen, mint gyárilag.
Mert tudjuk jól, hogy Vargáné és Tsa ( aka JNC) egy ipari hulladék volt.De sok ilyen van még, HKC, Codegen. Mit lehetne abból kihozni? PErsze fajlagosan nem éri meg.
Na így könnyebb összehasonlítani.
Ezek a tápok Pentium 4 első generációig használható biztonságosan. Akkor téretek át a processzor 12V oldali táplálására.
Az addigi 5V bika erős tápok, túlterheltek lettek a 12V-s ágon, miközben a szerencsétlen táp 5V-hoz akart stabilizálni. -
sidi
aktív tag
Na ez egy szuper írás, mindig is elgondolkoztam azon, hogy egy ilyet fel lehet-e extrázni úgy megfelelő tudással, hogy minőségibb legyen, mint gyárilag.
Mert tudjuk jól, hogy Vargáné és Tsa ( aka JNC) egy ipari hulladék volt.De sok ilyen van még, HKC, Codegen. Mit lehetne abból kihozni? PErsze fajlagosan nem éri meg.
Köszönöm a képet is, látom megtaláltad a cheat kódot a Level1-hez.

mrzed: köszi, igen, a spórolás valahogy így történhetett...
Lenry: így valóban könnyebb különbséget kiszúrni.
+ ami részben kimaradt: ezt beleírtam a blogba, de egy figyelmeztetés már eddig is volt.
A nagyfeszültségű kondenzátorokat mindenképpen ellenőrizzük multiméterrel, hogy teljesen lemerültek-e, ellenkező esetben áramütéshez vezethet.
Hibás, nem induló tápoknál előfordul, hogy nem sül ki és akár fél órával később is veszélyes lehet. Kisütni ne csavarhúzóval, hanem ellenállással, izzóval. Ne felejtsétek megmérni a hűtő és ház, valamint 2 hűtő közötti feszültséget, aminél fogva ki lesz emelve a panel ha jobban szétszeditek... -
Graphics
Jómunkásember
Egy modern irodai pc 30-50W körül fogyaszt, miért haltak ki a 200 wattos tápok? Ha egy 80+ bronz minősítésűt szeretnél, akkor 350 a legalja. Ennyire nincs különbség árban, vagy csak jobb szeretik a nagyobb számot a gyártók?
Mert fajlagosan ugyanannyi meló megépíteni a kisebbet és a nagyobbat.
De a kicsin nem tudsz akkora hasznot realizálni, ez kb ilyen egyszerű.
-
Lenry
félisten
köszi, így máris sokkal több különbséget tudtam kiszúrni

-
mrzed
senior tag
Szép munka, gratulálok.
Ilyet látva azért elgondolkodom:
Sorozatgyártás előtt készült egy vállalható prototípus, majd kifizették a mérnököt, hogy a végletekig olcsósítsa? Vagy bevonultak a sufniba, és addig szedegették le a feleslegesnek vélt alkatrészeket, míg az valamennyire működött, ezután küldték sorozatgyártásba? -
Krugszvele
senior tag
Egy modern irodai pc 30-50W körül fogyaszt, miért haltak ki a 200 wattos tápok? Ha egy 80+ bronz minősítésűt szeretnél, akkor 350 a legalja. Ennyire nincs különbség árban, vagy csak jobb szeretik a nagyobb számot a gyártók?
-
Graphics
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Építő/felújító topik
- Olcsón érkezett Magyarországra a Redmi 17
- Kuponkunyeráló
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Kétszer 4K: termetes Dell monitor online megbeszélések lefolytatásához
- Gurulunk, WAZE?!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- Bontatlan Kingston FURY Renegade G5 GEN5 1TB PCIe 5.0 SSD 4 év Alza garancia
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Akku:100%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával!
- eladó Apple Magic keyboard(12.9", US)
- Samsung PM883 7.68TB Enterprise SATA SSD (MZ7LH7T6HMLA) 100% Health, 497GB írás
- Moza R3 PC Bundle + ES 12" Wheel Mod + SR-P Lite Brake Performance Kit
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Add el nekünk!Apple iPhone 13 Pro Max/13 Mini/13 Pro/13
- Samsung Galaxy S26 Ultra, 12/512GB, Újszerű 12 Hónap garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Universal Dock UD22 (DisplayLink)
- Samsung Galaxy S24 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Érdekes lehet, ha van kedved és időd akkor írhatsz róla blogot.
Mára persze van analóg központom a faxmodemek miatt is, lesz majd blog, de azt nem tudom mikor mert még előkészületben sincs az egész, csak próbáltam, hogy működik és van minden, kivéve az idő és lehetőség kevés...

A hideg is ráz ettől a kifejezéstől, ami akkoriban még szerencsére nem is létezett!

Mindent egybevéve lehet itthon legalább 50db PC táp + vagy 15-20db bontva. 

)