Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- aquark: A tökéletes karóra keresése
- hcl: HP Probook 640 G4 vs MS UEFI CA 2023 vs BIOS rendberakás :D
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- sh4d0w: Star Wars: Vérvonalak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
sidi
aktív tag
Szerintem túlfeszültség elleni védelem mindkét esetben kellene... zener dióda esélyes, hogy ezért lett volna, hogy figyelje, van ott pár üres tranzisztornak is hely.
Igaz, az is lehet, hogy opcionális, hogy IC vagy diódák és tranzisztorok lesznek beültetve, meg kell nézni hogyan van kötve, lehet mégesm kispórolták, de bármi elképzelhető. -
dongettó
tag
Nem is láttam ilyen kis teljesítményű ATX tápot, tekercs huzal átmérő alapján ez 250W-os tápokban szokott lenni, egy tisztességes 200W-os tápban is ilyesmi van a szűrűkön.
Nagyobb teljesítményű táphoz nem feltétlen több alkatrész kell, hanem erősebb, vastagabb tekercs, több amperes dióda és tranzisztor. Ami hiányzik az szerintem inkább a védelmi rendszer egy része lett volna, különösen a zener diódák...Igen gondolom nagyobb teljesítménynél esetleg kell más védelem. Meg sokszor volt az, hogy más ic van használva.
-
sidi
aktív tag
Nem is láttam ilyen kis teljesítményű ATX tápot, tekercs huzal átmérő alapján ez 250W-os tápokban szokott lenni, egy tisztességes 200W-os tápban is ilyesmi van a szűrűkön.
Nagyobb teljesítményű táphoz nem feltétlen több alkatrész kell, hanem erősebb, vastagabb tekercs, több amperes dióda és tranzisztor. Ami hiányzik az szerintem inkább a védelmi rendszer egy része lett volna, különösen a zener diódák... -
dongettó
tag
Ez egész tisztességesen megépített ATX táp, de mit spóroltak ki a panel bal alsó felén, vannak ott zener dióda helyek, több is egymás mellett...
Amúgy ez, hány wattos? (gondolom nem a típus végén lévő 145W utal rá)
Amúgy köszi a képeket.
Közben a blogot is bővítettem egy 19. AT táppal, JNC, ez alkalommal az erő benne van, csak a szűrések hiányoznak...De ez egy 145W os táp. "Astec custom power" Gondolom volt belőle 300 as vagy nagyobb is, oda kellett több alaktrész.
-
sidi
aktív tag
Ez egész tisztességesen megépített ATX táp, de mit spóroltak ki a panel bal alsó felén, vannak ott zener dióda helyek, több is egymás mellett...
Amúgy ez, hány wattos? (gondolom nem a típus végén lévő 145W utal rá)
Amúgy köszi a képeket.
Közben a blogot is bővítettem egy 19. AT táppal, JNC, ez alkalommal az erő benne van, csak a szűrések hiányoznak... -
dongettó
tag
Múltkorában megint bontottam pár tápot, mármint sok régi szemetet, alkatrésznek kidobás helyett, (vezetékek stb) és volt köztük kincs, nem volt szivem lebontani.
( feltételezem nem is hibás, el is tettem.)
Egy Astec SA147-3510 145W

Tanítani lehetne. -
sidi
aktív tag
Egy jó ATX táphoz nem is kell, de az ugye nem korhű minden konfigban, valamint egy túlfeszültségvédő csak az ellen véd, a tápból érkező zajjal nem csinál semmit.
Mindenképpen érdemes ellenőrizni a szűrők meglétét, tekercsek helye ne legyen átkötve,
valamint a kondik állapotát érdemes ellenőrizni legalább szemrevételezéssel:
286-os AT táp kondenzátor mérés - mérni csak aki ért is hozzá. -
hcl
titán
Inkább nem mérek bele üzem közben, ahhoz nincsenek meg a feltételek,
leválasztó trafó esetén is észnél kell lenni, csak egy kézzel szabad mérni és nagyon ügyelni nehogy egy méréssel pont mi földeljük mégis, aztán hiába a leválasztás...
Ugyanígy nem fogjuk meg két kézzel a panelt, mielőtt lemértük volna a puffer kondikat, nehogy a két kezünkön keresztül megrázzon, ami veszélyes, ezeket mind tanították annak aki ezt a szakmát végezte.envagyok: lehet érdemes lenne, anno voltak is ilyen kiegészítők tápokhoz: [link]

Nekem is tanították
Csak olyan ergya helyen volt, hogy semmit nem ér.
Mérés annyira nem vészes, egy kézzel is megy, ha egyik mérőtüskét pl. csipesszel rögzíted a házhoz. -
sidi
aktív tag
Inkább nem mérek bele üzem közben, ahhoz nincsenek meg a feltételek,
leválasztó trafó esetén is észnél kell lenni, csak egy kézzel szabad mérni és nagyon ügyelni nehogy egy méréssel pont mi földeljük mégis, aztán hiába a leválasztás...
Ugyanígy nem fogjuk meg két kézzel a panelt, mielőtt lemértük volna a puffer kondikat, nehogy a két kezünkön keresztül megrázzon, ami veszélyes, ezeket mind tanították annak aki ezt a szakmát végezte.envagyok: lehet érdemes lenne, anno voltak is ilyen kiegészítők tápokhoz: [link]

-
envagyok
veterán
Lehet érdemes lenne AT vagy ATX csatlakozó feszvédős közdarabokat beszerrzni, gyártani.
C64-re már van ilyenGyári táp a kis dobozba van dugva, és abból megy a c64-be.
-
hcl
titán
Ja, 220-at én se szeretek, de inkább elővigyázatos vagyok
A soros izzón túl pl. ha van megfelelő hely, akkor ott dugdozom be, ahol nagy kárt nem tud csinálni.Leválasztótrafó kéne, na.
-
sidi
aktív tag
-
hcl
titán
-
sidi
aktív tag
Ezért van több figyelmeztetés is a blogban és a táp tetején is, mi baj lehet így belőle?
Csak azoknak ajánlom aki tudja, hogy mit csinál, de azért felfrissítheti a tudását az alapján amit leírtam, hogy mire kell nagyon vigyázni.
-
hcl
titán
Codegen tápok:
Gondolom ezért van rossz hírük, mert mindenki a legolcsóbb táppal tolta a tuning P4-et
Én is így látom, blogomban pont ki is emeltem mint meglepetés,
szerintem is elég jók, van amelyikben még EMI fiter is volt.
Nekem anno Codegen 300W-os táp hajtotta az AMD Athlon Thundebird 1200 Mhz konfigot, bár nem tuningoltam.Jaja, Codegen tápot szerintem nem így lehet tönkretenni. Ehhez kell egy alul méretezett szekunder oldali dióda és azt az ágat megterhelve megtörténik az eset.
Persze, bizonyos szempontból megéri, egy retro cuccot megmenteni mindig nemes feladat, viszont meggazdagodni nem ebből lehet, nem is ezért csinálom, főleg nem ha csak barátoknak és ismerősöknek csinálod, én lehetőség hiányában nem bővítettem a kört. Aztán ha lenne rá műhely és vállalkozás, akkor jó kérdés mennyien szeretnék megfizetni a munkát.
Így van, a tudás sosem haszontalan, ezért írtam a blogot, hogy tovább adjam, bíztassak más hozzá értő tagokat, hogy megmentsék a jó retro tápokat, tudok is olyanról akinek csak egy kis biztatás kellett és máris elővette a pákát és megjavította az összes tápját.
Én 220-as dolgokról nem merek írni, mert valakit agyonvág, azt' elővesznek. De egy átkondizás nem művészet
BTW műhelyem nekem sincs. Van egy asztal. Nak a fele.
Meggazdagodás meg, amúgy sem érdemes ilyenbe azzal a céllal nekivágni.
-
sidi
aktív tag
Ehhez képest amúgy túlterhelés nélkül , ipari környezetben (elekronikai gyár) a kb. 1500 Codegen tápos gépből nem sok igazi táphiba volt. Megállt bennük a venti a portól (elektronikai gyár... :S ), kifolytak a kondik, csere, és ment tovább.
Ugyanez volt Gaba és Kolink tápokkal.
(A beszállító Intel alaplap mellé Codegen táppal olcsósított, és mivel videokártya nem volt, nem voltak túlterhelve a tápok. Párat eldurrantottam rossz alaplappal.
Gondolom ezért van rossz hírük, mert mindenki a legolcsóbb táppal tolta a tuning P4-et.) Emellé sok brand gép is volt, azok alig feküdtek meg. A 2010-es években későbbi (2016-ig) és 2020-as évek eleji tapasztalatok is ezek, de ott csak brand desktopok voltak.BTW a videó elején linkelt pukkanós, azt én zárlatos alaplappal, erőltetve a PWRON rövidzárat tudtam elérni

Ami most halt meg Codegen itt (tavaly
) az úgy esett, hogy volt egy gép itt javításon, és a saját tápját megkerülve kellett valamivel tesztelni. Volt itt ez a 300-as Codegen...
Ment egy órát róla az Everest terhelésteszt, büdös volt, egyszer csak megállt. Semmi dráma
Ha nem a trafó égett szét, akkor érdekes lenne megjavítani, csak jussak már el addig.
BTW hogy mennyire éri meg : e-hulladék megmentése mindig jó. A retro úgyis divat.
És csak saját példa, hogy kb. a harmadik melót kapom meg azért, mert ilyen hülyeségekkel foglalkozok itthon, hogy scriptelés meg virtuális környezet...
Az előző helyen meg pl. a hardverszerelést értékelték. Sosem haszontalan a tudás.Codegen tápok:
Gondolom ezért van rossz hírük, mert mindenki a legolcsóbb táppal tolta a tuning P4-et
Én is így látom, blogomban pont ki is emeltem mint meglepetés,
szerintem is elég jók, van amelyikben még EMI fiter is volt.
Nekem anno Codegen 300W-os táp hajtotta az AMD Athlon Thundebird 1200 Mhz konfigot, bár nem tuningoltam.Jaja, Codegen tápot szerintem nem így lehet tönkretenni. Ehhez kell egy alul méretezett szekunder oldali dióda és azt az ágat megterhelve megtörténik az eset.
Persze, bizonyos szempontból megéri, egy retro cuccot megmenteni mindig nemes feladat, viszont meggazdagodni nem ebből lehet, nem is ezért csinálom, főleg nem ha csak barátoknak és ismerősöknek csinálod, én lehetőség hiányában nem bővítettem a kört. Aztán ha lenne rá műhely és vállalkozás, akkor jó kérdés mennyien szeretnék megfizetni a munkát.
Így van, a tudás sosem haszontalan, ezért írtam a blogot, hogy tovább adjam, bíztassak más hozzá értő tagokat, hogy megmentsék a jó retro tápokat, tudok is olyanról akinek csak egy kis biztatás kellett és máris elővette a pákát és megjavította az összes tápját.
-
hcl
titán
Így van, brand gép tápjában, nem véletlen, hogy még az EMI filter is benne van, az védi őket valamennyire a feszültségimpulzusoktól, ipari környezetben van aztán minden.
Norml AT és ATX tápokban gyakran spórolásból alul méretezett egyenirányítók vannak a szekunder oldalon. Ezekkel ritkán van baj ha nem terhelték túl (a névleges felénél, harmadánál
) de ezeket célszerű megelőzésképpen cserélni, vagy ráírni a valóságot a tápra ha már megnéztük mi van benne. Előfordul még, hogy szekunder oldalon zárlat miatt nem indul a táp, egy esetről írtam is, a blog végén, ami öcsém ATX tápja volt.Ehhez képest amúgy túlterhelés nélkül , ipari környezetben (elekronikai gyár) a kb. 1500 Codegen tápos gépből nem sok igazi táphiba volt. Megállt bennük a venti a portól (elektronikai gyár... :S ), kifolytak a kondik, csere, és ment tovább.
Ugyanez volt Gaba és Kolink tápokkal.
(A beszállító Intel alaplap mellé Codegen táppal olcsósított, és mivel videokártya nem volt, nem voltak túlterhelve a tápok. Párat eldurrantottam rossz alaplappal.
Gondolom ezért van rossz hírük, mert mindenki a legolcsóbb táppal tolta a tuning P4-et.) Emellé sok brand gép is volt, azok alig feküdtek meg. A 2010-es években későbbi (2016-ig) és 2020-as évek eleji tapasztalatok is ezek, de ott csak brand desktopok voltak.BTW a videó elején linkelt pukkanós, azt én zárlatos alaplappal, erőltetve a PWRON rövidzárat tudtam elérni

Ami most halt meg Codegen itt (tavaly
) az úgy esett, hogy volt egy gép itt javításon, és a saját tápját megkerülve kellett valamivel tesztelni. Volt itt ez a 300-as Codegen...
Ment egy órát róla az Everest terhelésteszt, büdös volt, egyszer csak megállt. Semmi dráma
Ha nem a trafó égett szét, akkor érdekes lenne megjavítani, csak jussak már el addig.
BTW hogy mennyire éri meg : e-hulladék megmentése mindig jó. A retro úgyis divat.
És csak saját példa, hogy kb. a harmadik melót kapom meg azért, mert ilyen hülyeségekkel foglalkozok itthon, hogy scriptelés meg virtuális környezet...
Az előző helyen meg pl. a hardverszerelést értékelték. Sosem haszontalan a tudás. -
sidi
aktív tag
Brand gépekben ált. jó tápok szoktak lenni, ezekre hosszú gari van, és a gyártó nem szeret gariidő alatt alkatrészt cserélni
Liteon, AC Bel gyakori, azért ezek tisztességesek.
Előző munkahelyen egy kezemen meg tudom számolni, hány Lenovo táp halt meg, HP-ból, Dellből is, mert abból konkrétan 0. pedig fémipari hely, sok esetben a gépek környezete is tele volt forgáccsal.Így van, brand gép tápjában, nem véletlen, hogy még az EMI filter is benne van, az védi őket valamennyire a feszültségimpulzusoktól, ipari környezetben van aztán minden.
Norml AT és ATX tápokban gyakran spórolásból alul méretezett egyenirányítók vannak a szekunder oldalon. Ezekkel ritkán van baj ha nem terhelték túl (a névleges felénél, harmadánál
) de ezeket célszerű megelőzésképpen cserélni, vagy ráírni a valóságot a tápra ha már megnéztük mi van benne. Előfordul még, hogy szekunder oldalon zárlat miatt nem indul a táp, egy esetről írtam is, a blog végén, ami öcsém ATX tápja volt. -
hcl
titán
Brand gépekben ált. jó tápok szoktak lenni, ezekre hosszú gari van, és a gyártó nem szeret gariidő alatt alkatrészt cserélni
Liteon, AC Bel gyakori, azért ezek tisztességesek.
Előző munkahelyen egy kezemen meg tudom számolni, hány Lenovo táp halt meg, HP-ból, Dellből is, mert abból konkrétan 0. pedig fémipari hely, sok esetben a gépek környezete is tele volt forgáccsal. -
sidi
aktív tag
Amint látod Codegen az van, hogy egész jó, de típus függő.
Jelenleg az ALR tápja kivételével mind inkább csak felújítás, szűrő pótlás és kondi csere, többnyire ez is a bajuk, de ha netán zárlat van a primer körben az kétes, ha csak az egyenirányító az oka akkor nincs nagy baj, de ha a kapcsoló tranzisztorok is rosszak, akkor többnyire nem éri meg vele foglalkozni.Lehet, de ez csak simán Display... de valóban látható volt JNC Vargáné együtt és külön is, biztos ez is hasonló összeolvadás.
Igen, mivel ATX, ezen egyszerűen csak tovább van fűzve a 230V a monitor aljzatnak, nem kapcsolt, de legalább eggyel kevesebb dugalj kellett. Ez a korai ATX tápokon még volt, aztán elhagyták, ahogy elkezdtek megnőni a CRT monitorok és a fogyasztásuk is. -
hcl
titán
Ezt majd elolvasom, hátha felfogok majd valamit belőle arról, hogy hogyan lehet javítani ezeket
Most csak hibás Codegen van, de rendszeresen jönnek kapcsolóüzemű tápok.Illetve Display : Az nem a Codegen/Display? Egyszerűen csak volt monitornak is tápkimenete (továbbvive a 230V egy aljzatra)?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Életre kel a vizor a Google Pixel 11 Pro és Pro XL hátulján – bemutató
- SONY LCD és LED TV-k
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- 30 éves lett a Quake – a játék, amely örökre megváltoztatta a PC-s lövöldéket
- Gyúrósok ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Sikeres az Xperia 1 VIII, a Sony reagált kritikákra is
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Bontatlan Kingston FURY Renegade G5 GEN5 1TB PCIe 5.0 SSD 4 év Alza garancia
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Akku:100%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával!
- eladó Apple Magic keyboard(12.9", US)
- Samsung PM883 7.68TB Enterprise SATA SSD (MZ7LH7T6HMLA) 100% Health, 497GB írás
- Moza R3 PC Bundle + ES 12" Wheel Mod + SR-P Lite Brake Performance Kit
- BESZÁMÍTÁS! MSI MEG X570-S ACE MAX alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Eladó Samsung Galaxy Tab A11 Plus 6/128GB grafit Wifi
- Xiaomi Mi 11i 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új könyv: Harrari: Sapiens Rajzolt történelem

Csak olyan ergya helyen volt, hogy semmit nem ér.
A soros izzón túl pl. ha van megfelelő hely, akkor ott dugdozom be, ahol nagy kárt nem tud csinálni.
Gondolom ezért van rossz hírük, mert mindenki a legolcsóbb táppal tolta a tuning P4-et.) Emellé sok brand gép is volt, azok alig feküdtek meg. A 2010-es években későbbi (2016-ig) és 2020-as évek eleji tapasztalatok is ezek, de ott csak brand desktopok voltak.